|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Jaki aparat zakupic? Prosze o pomoc
krystian - Pon 21 Maj, 2012 Temat postu: Jaki aparat zakupic? Prosze o pomoc Witam.
W sierpniu zamierzam wyjechac na wczasy do Hiszpanii i do tego czasu musze sobie kupic jakis aparat.
Mysle teraz nad jakims kompaktem z wymienna optyka badz zwyklym kompaktem.
Prosze o jakies propozycje.
Nie ukrywam, ze mam bardzo ograniczony budzet.
Sunders - Pon 21 Maj, 2012
krystian napisał/a: | mam bardzo ograniczony budzet |
Ograniczony do jakiej wysokości
krystian - Pon 21 Maj, 2012
Ale chyba nie kupie za tyle takiego aparatu tylko jakis komakt.
Do 700-800zl.
Sunders - Pon 21 Maj, 2012
krystian, musiałbyś dołożyć ok. 100pln: http://allegro.pl/olympus...2361023596.html
dcs - Pon 21 Maj, 2012
krystian,
http://allegro.pl/samsung...2362545415.html
Tylko nie wiem czy Samsung jest ok jesli chodzi o aparaty. Olympus, Nikon, Canon to firmy z tradycja.
baracuda - Pon 21 Maj, 2012
krystian napisał/a: | Tylko nie wiem czy Samsung......... |
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12496
Poczytaj opinię
dcs - Pon 21 Maj, 2012
krystian,
...i tu: http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
Z tego co czytam to szkoda, ze nie mozna nagrywac filmow w HD i obiektyw jest taki sobie.
baracuda - Pon 21 Maj, 2012
krystian napisał/a: | i obiektyw jest taki sobie. |
mały zoom
No wlasnie Cos innego musze wziac pod uwage ... myslalem nad jakims Lumixem ale jakim ...
Aszex - Pon 21 Maj, 2012
To już lepiej canon sx220hs/230hs lub sony hx9v. Ubiegłoroczne tzetki Panasonica to szmelc. Obecne są ok, ale to już ponad 1000.
http://www.dpreview.com/r...elzoomgrouptest
Soniacz fajny tylko juz tez ponad 1000zl.
Aszex - Pon 21 Maj, 2012
krystian, sorry, coś mi się pomerdało z ceną; dawno nie sprawdzałem
Canon SX230HS nawet fajny, a cena 839zl za nowke.
Ciekawe czy nim bym mogl zrobic efekt slabszej glebi ostrosci w tle?
Aszex - Pon 21 Maj, 2012
Duża matryca, czyli bezlusterkowiec lub lustrzanka.
Czytalem, ze niektore kompakty tej klasy maja mozliwosc (efekt) robienia zdjec ze slabsza glebia ostrosci w tle. Czy ten Canon ma?
Aszex - Pon 21 Maj, 2012
Chyba niektóre kompakty mają taki program tematyczny, ale nie kojarzę które. Wspomniany ex1 ma trochę mniejszą głębię ostrości, ale i tak nie ma co porównywać z lustrzanką lub bezlusterkowcem.
jaad75 - Pon 21 Maj, 2012
krystian napisał/a: | Czytalem, ze niektore kompakty tej klasy maja mozliwosc (efekt) robienia zdjec ze slabsza glebia ostrosci w tle. Czy ten Canon ma? | Słabszą głębią ostrości w tle??? A cóż to za potworek językowy?... Chodzi Ci o programowe rozmycie tła?
Aszex napisał/a: | Wspomniany ex1 ma trochę mniejszą głębię ostrości, ale i tak nie ma co porównywać z lustrzanką lub bezlusterkowcem. | Jak najbardziej można porównywać, jeśli mówimy o lustrzance z obiektywem kitowym.
krystian - Wto 22 Maj, 2012
Tak wlasnie mi chodzi o programowe rozmycie tla.
jaad75 - Wto 22 Maj, 2012
krystian napisał/a: | Tak wlasnie mi chodzi o programowe rozmycie tla. | Wygląda to lipnie. To już lepiej pobawić się w PS-sie.
Aszex - Wto 22 Maj, 2012
jaad75, a który kompakt to ma?
jaad75 - Wto 22 Maj, 2012
Cytat: | jaad75, a który kompakt to ma? | Mnóstwo. Choćby niektóre Fuji i Pentaksy.
Chris62 - Sro 23 Maj, 2012
krystian napisał/a: | No wlasnie Cos innego musze wziac pod uwage ... myslalem nad jakims Lumixem ale jakim ... |
Bładzisz Synu - wpadłeś w sidła ciemności ....
A EX1 ma jasność tak pożadaną w wielu sytuacjach fotograficznych.
Jakiś lUmix to dobry jest LX5 lepeij filmuje ale jest droższy a Ty masz zaledwie 700 PLN a tu trzeba pomyślec o zapasowym aku karcie futerale tulejce filtrach itd itp.
Jakby Ci za krótko była kiedyś tam możesz na tą tulejkę podpiąć konwerter tele np 2,2x niemniej 24-70 to w większości wystarczajcy zakres.
Lumixami i tp z dużym zoomem i tak ciężko Ci będzie np. ptaszki łąpać więc to gadżet który tylko negatywnie wpływa na jakość zdjęć do tego w takic h aparatach są juz malusienkie matryce.
Reasumując jak musisz filmować aparatem to LX5 ajak nie musisz to Ex1.
Alternatywnie możesz jeszcze pomyśleć o Samsung NX5 lub NX100 które są teraz w śmiesznie niskich cenach a maja matrycę APS-C czyli lustzrankową!
jaad75 - Sro 23 Maj, 2012
Chris62 napisał/a: | a maja matrycę APS-C czyli lustzrankową! | Tyle, że słabą.
Aszex - Sro 23 Maj, 2012
Orłem nie jest, ale i tak jest lepsza od 1/1.7
krystian - Sro 23 Maj, 2012
Przemyslalem sprawe i teraz sie zastanawiam jeszcze czy kupic dobrej klasy kompakt cos ala EX1 czy HX9V czy jakas niskobudzetowa lustrzanke Sony badz Canona?
Jestem amatorem i nie robie az tak duzo zdjec. Aparatu uzywalem od czasu do czasu jak byla jakas okazja.
jaad75 - Sro 23 Maj, 2012
Aszex napisał/a: | Orłem nie jest, ale i tak jest lepsza od 1/1.7 | Trudno, żeby nie, przy tej dysproporcji rozmiarów... Ale np. DR na najniższym ISO jest już lepszy na małym CCD.
krystian napisał/a: | cos ala EX1 czy HX9V | To akurat aparaty z różnych bajek.
krystian napisał/a: | czy jakas niskobudzetowa lustrzanke Sony badz Canona?
| To z kolei rozmiar z zupełnie innej bajki... I dlaczego akurat Sony lub Canon?
krystian - Sro 23 Maj, 2012
Tak jak pisalem jestem amatorem i nie robie az tak duzo zdjec. Aparatu uzywalem od czasu do czasu jak byla jakas okazja.
Co bys mi poradzil kupic? dobrej klasy kompakt czy lustrzanke? Jesli lustro to jaka zeby byla jak najmniejsza.
moronica - Sro 23 Maj, 2012
krystian, poszukaj sobie jakie sa najmniejsze http://camerasize.com/compare/
hijax_pl - Sro 23 Maj, 2012
krystian napisał/a: | Co bys mi poradzil kupic? dobrej klasy kompakt czy lustrzanke? | Ja? krystian napisał/a: | dobrej klasy kompakt |
dcs - Sro 23 Maj, 2012
krystian napisał/a: | czy kupic dobrej klasy kompakt cos ala EX1 czy HX9V czy jakas niskobudzetowa lustrzanke Sony badz Canona? |
krystian napisał/a: | Do 700-800zl. |
Samsunga EX1 nieużywanego, z gwarancją za 780zł już linkowałem.
Aszex - Sro 23 Maj, 2012
krystian, przeczytaj testy nx100 e-pl1
http://www.optyczne.pl/14...sung_NX100.html
http://www.optyczne.pl/13...mpus_E-PL1.html
Nowe kosztują około 1100
krystian - Czw 24 Maj, 2012
Poczytalem troche i jednak chyba doloze i kupie Lumixa GF3 lub NEX-C3. Mysle, ze z niego bede na pewno zadowolony. Jak myslicie? Ktory robi lepsze foty?
jaad75 - Czw 24 Maj, 2012
krystian napisał/a: | Jak myslicie? Ktory robi lepsze foty? | Zależy kto będzie ich używał i co do nich podepnie.
W cenie okolo 1500zl kupie jakiegos lepszego bezlusterkowca niz w/w?
Zastanawiam sie nad tym: Kod: | http://fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=139&id=2541 |
Ale co pod to podepniesz, bo tu dochodzi dokladnie ten sam problem, co z lustrem...
No to co bys proponowal lepszego za ta cene?
Już Ci napisałem. Bezlusterkowiec, czy lustrzanka będą lepsze, ale wymagają inwestycji w lepsze szkło. W cenie o której piszesz, szkoda w to wchodzić, zwłaszcza, że jak piszesz zależy Ci na jak najmniejszym rozmiarze sprzętu...
No to co innego jak bezlusterkowiec? Jakis kompakt z jasnym obiektywem? Cos innego oprocz EX1 jeszcze jest? Co nagrywa tez filmy w HD.
krystian napisał/a: | Cos innego oprocz EX1 jeszcze jest? | Pisałem Ci - XZ-1, LX5...
Aszex - Czw 24 Maj, 2012
jaad75, bezlusterkowce nawet z kitem chyba dają lepszy obrazek niż kompakty premium... Do olka bez problemu można podłączyć całą gamę m42 i będą stabilizowane...
Aszex napisał/a: | jaad75, bezlusterkowce nawet z kitem chyba dają lepszy obrazek niż kompakty premium... | Zależy które. Do tego zapominasz, że w kicie dostajesz szkło f/3.5, więc te aparaciki mają na dzień dobry przyajmniej 1.5-2EV przewagi w ISO, a to często sporo zmienia.
Aszex - Pią 25 Maj, 2012
które?
jaad75 napisał/a: | Do tego zapominasz, że w kicie dostajesz szkło f/3.5, więc te aparaciki mają na dzień dobry przyajmniej 1.5-2EV przewagi w ISO, a to często sporo zmienia. |
Tyle że bezlusterkowce mniej szumią i to znacznie.
http://tiny.pl/hpsbz
sigmiarz - Pią 25 Maj, 2012
Nikona 1 J1 mozna mieć za 1800 pln z kitowym 10-30, ładnie obrazują i ciekawie wyglądają.
Sony nex c3 z 18-55 i bardzo dobrą matrycą 16 mpx za 1600 - 1700
Samsung nx10 jeszcze taniej, Olympus epl1 też taniej, wszystkie z kitowymi.
Samsung jest bardzo konkurencyjny bo ma wbudowany wizjer evf,
a u konkurencji za tą opcję trzeba sporo dopłacić.
krystian - Pią 25 Maj, 2012
sigmiarz napisał/a: | Nikona 1 J1 mozna mieć za 1800 pln z kitowym 10-30, ładnie obrazują i ciekawie wyglądają.
Sony nex c3 z 18-55 i bardzo dobrą matrycą 16 mpx za 1600 - 1700
Samsung nx10 jeszcze taniej, Olympus epl1 też taniej, wszystkie z kitowymi.
Samsung jest bardzo konkurencyjny bo ma wbudowany wizjer evf,
a u konkurencji za tą opcję trzeba sporo dopłacić. |
Ale nie wiem jak jest z wykonaniem NX10 bo wyglada jakos tak plastikowo. Nie mialem w rekach. E-PL1 tak samo nie wiem jak z wykonaniem.
jaad75 - Pią 25 Maj, 2012
Aszex, różnicę w szumie niweluje jednak jaśniejsze szkło. Jeśli wg DxO użyteczne ISO EPL1, to 400 z groszami, a S100/LX5/EX1 to 100 z hakiem, to dzięki jaśniejszemu ~2EV obiektywowi różnica jest z powodzeniem wyrównywana, zauważ też, że DR z tych małych matrycek jest akurat w tym przypadku większy...
krystian napisał/a: | Ale nie wiem jak jest z wykonaniem NX10 bo wyglada jakos tak plastikowo. Nie mialem w rekach. E-PL1 tak samo nie wiem jak z wykonaniem. |
wykonanie jest ok, do 2k nie oczekuj zbyt wiele
Aszex - Pią 25 Maj, 2012
jaad75 napisał/a: | Aszex, różnicę w szumie niweluje jednak jaśniejsze szkło |
Czyli nie ma co się przejmować, bo +- jest to samo, ale dla szeroko otwartej przysłony i niskiego iso. Wraz ze wzrostem iso wzrasta przewaga epl1.
jaad75 napisał/a: | zauważ też, że DR z tych małych matrycek jest akurat w tym przypadku większy |
ale TR mniejszy
E-PL1 jest jednak duzo tanszy od NX10, a jak to sie ma do jakosci wykonania i jakosci zdjec?
jaad75 - Pią 25 Maj, 2012
Aszex napisał/a: | Wraz ze wzrostem iso wzrasta przewaga epl1.
| Tyle, że to ISO w omawianych kompaktach jest cały czas 2 działki w dół... Przewaga EPL zacznie być widoczna, gdy zapniemy do niego jaśniejsze szkło.
Aszex napisał/a: | ale TR mniejszy | Nie, taki sam, bo musisz patrzeć na ISO dwie działki w dół, czyli porównujesz np. ISO100 z ISO400.
Aszex - Pią 25 Maj, 2012
krystian, opisane aparaty masz w dziale testy i tam, w tekście artykułu, są porównania...
krystian napisał/a: | E-PL1 jest jednak duzo tanszy od NX10, a jak to sie ma do jakosci wykonania i jakosci zdjec? |
pooglądaj sobie sample (np. http://pl.pixel-peeper.com/ ), poza tym jesteś pewny że jest tańszy ?
Ok wybralem te aparaty, ktore mnie interesuja i musze wybrac ktoregos z tych:
Panasonic Lumix GF3
Olympus XZ-1
Olympus E-PL1
Samsung NX100
Sony NEX-C3
Nikon P310
No to teraz jest dylemat
Sunders - Pią 25 Maj, 2012
krystian, przypuścmy, że kupisz GF3 lub NX100. Na jakie obiektywy do nich starczy Ci kasy
Mysle, ze bym korzystal raczej z KIT'a.
Dla Olympusa E-PL1 mozna jeszcze z 40-150mm.
Wobec tego IMHO najlepiej jak z wybranych przez siebie kupisz XZ-1
Dzis sie bawilem w sklepie Lumixem GF3 i XZ-1.
Zauwazylem, ze w bezlusterkowcu obraz na wyswietlaczu jest bardzo plynny, a na XZ-1 mniej.
krystian, co znaczy "płynny" - filmowałes nimi
Chodzi o to jak wlacze aparat w tryb foto i ruszam nim lewo/prawo to w bezusterkowcu jakby obraz mial wiecej klatek na sekunde.
krystian, idź z kartą, zrób zdjęcia i porównaj sobie na je ekranie monitora,
No na ekranie moze byc co innego Ja mowie o wyswietlaczu.
W Lumixie plynnosc obrazu jest zauwazalnie wieksza.
sigmiarz - Sob 26 Maj, 2012
nie ma porównania xz-1 a np. nx10
zwróć też uwagę na wizjer w Samsungu, w plenerze nie do zastąpienia,
zwracaj uwagę na funkcjonalność, oczywiście jakość obrazków jest równie ważna.
dlaczego nx100 ? może ładniejszy ale to tyle zalet
hijax_pl - Sob 26 Maj, 2012
krystian napisał/a: | No na ekranie moze byc co innego Ja mowie o wyswietlaczu.
W Lumixie plynnosc obrazu jest zauwazalnie wieksza. | A to w końcu chcesz te zdjęcia na komputerze oglądać / robić odbitki, czy wystarczy Ci tylko pstrykanie, a jak się karta pamięci w aparacie zapełni to format i po sprawie?
komor - Sob 26 Maj, 2012
hijax_pl napisał/a: | a jak się karta pamięci w aparacie zapełni to format i po sprawie? |
Brutal z Ciebie.
krystian - Sob 26 Maj, 2012
Chyba wezme Lumixa LX5 bo i tak bym sie nie bawil w dokupowanie obiektywow to nie ma sensu brac bezlusterkowca, a LX5 bedzie mial jakosc na takim samym poziomie?
Sunders - Sob 26 Maj, 2012
krystian napisał/a: | wezme Lumixa LX5 bo i tak bym sie nie bawil w dokupowanie obiektywow |
Przy takim założeniu, dobry wybór.Równie dobry co XZ1.
krystian napisał/a: | LX5 bedzie mial jakosc na takim samym poziomie? |
Niekoniecznie.Sporo zależy od podpiętego obiektywu do bezlusterkowca
możesz kupić bezlusterko z kitem i też będzie dobrze... a nawet lepiej.
Nie trzeba "bawić się" w dokupywanie obiektywów.
Ale bezlusterko z kitem bedzie ciemniejsze niz LX5
[ Dodano: Sob 26 Maj, 2012 20:57 ]
Czy na LX5 bede mial taka sama badz lepsza jakosc obrazu niz na GF3 z kitem?
[ Dodano: Sob 26 Maj, 2012 21:17 ]
Czy do 1500zl kupie cos lepszego?
te jasne przesłony w kompaktach to bardziej chwyt marketingowy niż rzeczywistość,
kiedyś na cyberfoto była wielka kłótnia o to na kilkanaście stron, wrzuciłbym to do szufladki z napisem "szmery, bajery"
Ok dzieki za odpowiedz.
To GF2 czy NEX-C3?
[ Dodano: Nie 27 Maj, 2012 13:00 ]
Jesli chodzi o NEX-C3 to jego minusem jest plastikowa obudowa i ciezka obsluga, a GF2 mam wieksze szumy na nizszych czulosciach no i gorsza matryce.
Zastanawiam sie nad tymi dwoma.
[ Dodano: Nie 27 Maj, 2012 13:15 ]
Jeszcze E-PL2 jest w cenie okolo 1500zl.
sigmiarz - Nie 27 Maj, 2012
a Samsung nx10 ?
krystian - Nie 27 Maj, 2012
W sumie tez ok. Plusem jest, ze posiada wizjer.
[ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 14:33 ]
A co z tych co byscie wybrali?
Panasonic Lumix FS37 badz TZ19 lub Oplympus SZ-11?
|
|