|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon EF 28-70mm Paprochy, paprochy i jeszcze raz paprochy.
lechwarg - Pon 21 Maj, 2012 Temat postu: Canon EF 28-70mm Paprochy, paprochy i jeszcze raz paprochy. Witam, podczas zmiany obiektywu (Canon EF 28-70mm f/ 3,5 - 4,5 II) spojrzałem przez niego i zauważyłem 2 dość spore paproszki. Przepatrzyłem fotki w aparacie, zrobione na przysłonie 3,5 i było czysto jak powinno być. Ustawiłem f22 strzeliłem serie w niebo, i do moich plamek na matrycy (sprawdzane na innych obiektywach, wiec na pewno matrycowe) dołączyły cuda jak na załączonych zdjęciach. Ciekawi mnie fakt ze każde z 3 zdjęć są zrobione na tym samym parametrze z ostrością na nieskończoność a efekty są różne. na jednym są plamki matrycowe na kolejnym paprochowe. Nie chcą spaść ze szkła a jak widać na fotkach przemieszczaja się. Jakie są patenty na usuniecie zanieczyszczeń? Znajdują się w środkowej części grup szkieł. Są dość spore
dcs - Pon 21 Maj, 2012
lechwarg napisał/a: | załoaczonych |
lechwarg napisał/a: | napewno |
ashley - Pon 21 Maj, 2012
Ja bym to do National Geographic podeslal albo NASA i powiedzial ze ufo pstryknalem
Ale bylaby beka.
A tak powaznie to chyba bez rozbiorki raczej sie nie obedzie. Ktos kiedys pisal o czyszczeniu samodzielnym, nawet byly foki jak rozebrac po kolei ale nie pamietam gdzie. Poszukam moze sie znajdzie.
lechwarg - Pon 21 Maj, 2012
Przepraszam za błędy. Z tego co nawet teraz zauwarzyłem to szkła się lekko obróciły, bo układ pozostał podobny. Tylko czemu raz byly a innym razem nie?
ashley - Pon 21 Maj, 2012
Teraz to i mnie ruszylo. Ludzie kolejny dyslektyk?!?
Rozmyslilem sie. Najpierw do szkoly a potem poszukaj po necie. Albo do serwisu
Przyłożę się, i obiecuję że nie będzie już takich wpadek. Jestem ciekaw, jak samemu ( w miarę możliwości) można się pozbyć takich defektów. Internet jest pełen różnych informacji na ten temat, lecz z braku doświadczenia nie jestem w stanie oszacować co jest dobre. Nigdy mi się to nie przydarzyło. A z tego co widzę to są ogromne.
dcs - Pon 21 Maj, 2012
lechwarg napisał/a: | Przyłożę się, i obiecuję że nie będzie już takich wpadek.Jestem ciekaw, jak samemu ( w miarę możliwości) można się pozbyć takich defektów. /.../ Nigdy mi się to nie przydarzyło. |
-Włącz słownik.
krisv740 - Pon 21 Maj, 2012
lechwarg, wyczyść matrycę, szkło zostaw w spokoju!
Trochę chęci i wszystko się da Aparat zaniosę do serwisu. Co do obiektywu to się zastanowię. Posiadam go od 2 dni, więc będę mógł reklamować co będzie najlepszą opcją. Model dość rzadko spotykany w stanie b. dobrym. Jeżeli coś takiego istnieje. Wiadomo że nawet L coś zaciągają.Coś mogło się odkleić od obudowy podczas przesyłki, jeżeli wierzyć że wcześniej było czysto. Przeglądając Internet napotkałem artykuły na temat przedmuchiwania. Dosyć odważne… Nie wspominając o sprzężonym powietrzu, które nadaje się tylko do zewnętrznej soczewki.
[ Dodano: Pią 25 Maj, 2012 13:53 ]
A więc problem już rozwiązany. Śmieci były pod filtrem UV, więc bezproblemowo wyczyściłem. Matryce wyczyściłem sam gruszką kupioną w aptece. Dzwoniłem do 4 "pseudo'' serwisów i tylko w jednym zajmowali się czyszczeniem . Swoją drogą dobry temat na dyskusję. Niby serwis ale tylko cyfrówkami się zajmują…
|
|