forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Sigma 2.8/105 EX DG Macro

Arek - Sro 07 Cze, 2006
Temat postu: Test obiektywu Sigma 2.8/105 EX DG Macro
Zapraszamy do działu TESTY do lektury najnowszego testu. Tym razem na ruszcie była Sigma 2.8/105 EX DG Macro.
hub - Czw 08 Cze, 2006

Test jest jak dla innych, "normalnych" obiektywów niz makro a za taki chyba ma on przede wszystkim uchodzic. Czy mimo mylacego sie AF da sie go z powodzeniem uzytować jako szkło portretowe ?
Arek - Czw 08 Cze, 2006

Myślę, że bez problemów się da. AF, porównując do innych Sigm, i tak chodził przyzwoicie,
choć oczywiście USM to nie jest. Z tego powodu do portretów wziąłbym raczej Canona 1.8/85 USM.

hub - Pią 09 Cze, 2006

Pytałem o zastosowanie portretowe bo różne opinie spotkałem juz o tej Sigmie np brzydki bokeh. Rozdzielczosc obrazu jest porównywalna z innymi szkłami do makro co potwierdza test. Jezeli jednak chce sie obiektywu uzywac równiez do czegos innego niz makro to setka canona mimo gorszego swiatla niz 85 była bytu chyba lepszym rozwiazaniem.
Arek - Pią 09 Cze, 2006

Tak między nami mówiąc ja trochę z przymróżeniem oka traktuje wypowiedzi w stylu "brzydki bokeh". No bo co to tak naprawdę znaczy? Jak ktoś chce się przyczepić,
a nie wie do czego, to wtedy mówi, że obiektyw jest niby OK, ale ma brzydki bokeh...