forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Problem z wyborem - skołowany amator

lolek00 - Pią 25 Maj, 2012
Temat postu: Problem z wyborem - skołowany amator
Od kilkunastu dni, czytam wiele rzeczy, testy aparatów, katalogi, opinie itd. Wybór jest spory, pewnie gdyby był mniejszy już dawno bym miał aparat :wink: ale chce go "dobrze kupić".

Jestem amatorem. Poszukuję aparatu który mógłbym zabierać na wycieczki rowerowe, i robić zdjęcia makro różnych szczegółów, jak i bliskich krajobrazów - wbrew pozorom nie musi być lekki, poręczny itd. Chodzi głównie o jakość zdjęć, dobry tryb auto I/LUB możliwości manualne.

Padłem początkowo ofiarą marketingowej strategii robienia aparatów z 20-32 krotnym optycznym zoomem. Już byłem niemal zauroczony CANONEM SX10 IS - dopóki nie zobaczyłem jego testów w tym portalu. No właśnie testy...

===
http://img843.imageshack....4/hpim0973j.jpg

To zdjęcie wykonałem aparatem HP Photosmart 945 który mój ojciec kupił za 150 złotych. Zrobiłem je trybem auto, z odległości ok 1,2-1,5m.

Może się nie znam. Ale kiedy oglądam zdjęcia z testów takich aparatów jak SX10 IS, czy jego poprzednik, (czy podobnej klasy Olympusy). To po powiększeniu ich, nawet przy zdjęciach zrobionych w ISO 100 - widzę większe szumy, i przekłamania niż w tym starym aparacie Hewlett Packard. Szukam aparatu do 600 złotych. I jestem kompletnie skołowany : / Mowa też oczywiście o używanych aparatach.

Po skromnym rekonesansie spostrzegłem że dla takiego amatora jak ja - nie mają sensu wyładowane pixelami matryce, przegięte zoomy których i tak nie ogarnia stabilizacja. I inne rzeczy... jednak wadą starych aparatów jest to że akumulatory szybko padają, i mają relatywnie mało opcji.

W związku z tym mam prośbę bo wątki na forum często niewiele mi mówią, bo dotyczą nieco innych tematów albo są zbyt zaawansowane dla mnie. Było by mi przykro jakbym kupił aparat i musiał go szczegółowo konfigurować do byle jakiej foty w podróży bo tryb auto nie ogarnia i szumi.

Czy istnieje jakakolwiek klasa aparatu, którą zrobię jeszcze lepsze zdjęcia albo chociaż podobne do tego które dałem - przy jednoczesnym szybkim działaniu regulacji ostrości (auto) - albo trybie ręcznym, z przyzwoitym czasem działania baterii. W kwocie do 600 zł?

Miałem w rękach zarówno EOS 400D jak i tego starego HPka. Tak więc mam porównanie w jakości zdjęć ogółem. W związku z ograniczonymi środkami wybrałem kompakty z szerokokątnym obiektywem... ale im dłużej o nich czytam tym mi gorzej : / Ten HP odpada, bo mimo dość dobrych zdjęć, bateria pada bardzo szybko, a aparat działa wolno jakby nie chciał a musiał i szukam czegoś lepszego.

Jeżeli ten temat jest w złym dziale to przepraszam. Ale nie widziałem lepszego miejsca.

komor - Sob 26 Maj, 2012

lolek00 napisał/a:
Jeżeli ten temat jest w złym dziale to przepraszam. Ale nie widziałem lepszego miejsca.

Ależ oczywiście, że jest lepsze miejsce, jest nim pod-dział działu kompaktowego, zatytułowany „Pomagamy w wyborze…”. :) Przesunąłem. Co do meritum, to czytałeś może Test budżetowych kompaktów 2012? A jeśli kwota wyższa (piszesz 600 zł) to też jest już parę wątków dotyczących tego pułapu cenowego. W tym dziale.

sigmiarz - Sob 26 Maj, 2012

może uda Ci się złowić jakiegoś Canona z serii G na allegro bądż ebay'u ?
do celu o którym piszesz bardzo dobry sprzęt.

lolek00 - Sob 26 Maj, 2012

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do testu kompaktów z 2012 roku to zależy mi jednak na czymś z wizjerem który można przyłożyć do oka. Jeśli już seria G to po przeczytaniu testów padło by na G7.

Podejmę niedługo decyzję i pochwalę się na forum jakimiś zdjęciami :wink:

sigmiarz - Sob 26 Maj, 2012

lolek00 napisał/a:
z wizjerem który można przyłożyć do oka

no właśnie, seria G :smile:

[ Dodano: Sob 26 Maj, 2012 20:25 ]
lolek00 napisał/a:
kompaktów z 2012

wybierałbym spośród nich tylko z nożem na gardle

destructor - Sob 26 Maj, 2012

Aparaty przedstawione w tym teście 2012 to po prostu kicha.