|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Obciążenie do statywów
Spinq - Pon 28 Maj, 2012 Temat postu: Obciążenie do statywów Zdarzyło mi się raz, że przez to, że statyw nie stał stabilnie lekkie pchnięcie spowodowało upadek lampy. Ta sytuacja miała miejsce dawno. Zestaw akcesoriów się rozbudowuje. Pojawiły się solidne softboxy, pojawił się boom, pojawiły się beauty dishe, a ja w dalszym ciagu nie mam zabezpieczenia, które mogłoby zapewnić mi komfort pracy (spokój o sprzęt) czy to w studio czy w terenie.
Także przechodząc do meritum. Potrzebowałbym wsparcia merytorycznego w przygotowaniu z 8-10 worków na piasek, które nie będa mi się rozlatywać i wysypywać zawartości w bagażniku. Potrzebuje takich, że gdy założę parasolkę na statyw i zabiorę go w teren to mi się nie przewróci przy lekkim wietrze. Nie mam pojęcia z czego powinny być, czy lepiej dać np szewcowi do obszycia jakies worki? Panowie i Panie będę wdzięczny za dowolną sugestię.
dcs - Pon 28 Maj, 2012
Spinq,
Może kanistry z wodą?
Spinq - Pon 28 Maj, 2012
Troche nieporęczne
Usjwo - Pon 28 Maj, 2012
to z piwem, nie bardziej poreczne, ale bardziej uzyteczne
dcs - Pon 28 Maj, 2012
No nie wiem. Wszędzie jest woda -jak nie na plenerze, to na parkingu, stacji benzynowej. Można wozić puste. Lepsze są stalowe /ołowiane/ balasty. Ołowiane to nurkowie sami sobie odlewają /zrobić formę -pryszcz/.
[ Dodano: Pon 28 Maj, 2012 15:54 ]
Usjwo,
Stabilność podczas trwania sesji z dwóch powodów będzie maleć.
Spinq - Pon 28 Maj, 2012
dcs nie pomyślałem o tym w ten sposób, dzieki za podpowiedź. Zastanawiałem się tez nad ciężarkami, ale faktycznie chyba pomysł z kanisterkami jest lepszy.
dcs - Pon 28 Maj, 2012
Spinq, są przecież butelki po wodzie 3l i 5l -możesz spróbować.
komor - Pon 28 Maj, 2012
A jak to wszystko powiązać? Te kanistry czy butle? Klasyczne torby obciążeniowe na piach pasują do statywów z poziomymi nogami, jak np. tu:
(źródło: Strobist.com)
Przydałoby się rozwiązanie dobre dla statywów, które obecnie są popularne w ofercie tańszej, czyli z nogami rozstawionymi pod kątem, jak tu:
(źródło: FunSports.pl)
Tak sobie myślę o dwóch zwykłych butelkach PET 1.5 l, związanych sznurkiem.
dcs - Pon 28 Maj, 2012
komor,
A kto ci każe wiązać do poziomych nóg. Ja przyczepiam te miękkie kanistry wyżej /ale tylko w terenie/.
komor - Pon 28 Maj, 2012
dcs, no właśnie nie mam doświadczenia z tymi torbami, bo oglądałem jest tylko w sieci, a nie w realu. Czyli da się takie cuś zastosować (z sensem) do statywów z nogami takimi jak na moim drugim zdjęciu?
dcs - Pon 28 Maj, 2012
komor,
Mam dość podobne konstrukcyjnie, ale duże video - focus 220 lubi wiatr łapać, więc w terenie wisi na nim mały Cube lub woda /czasami też wanty/.
mały tzn. 2400W
sigmiarz - Pon 28 Maj, 2012
komor napisał/a: | A jak to wszystko powiązać? Te kanistry czy butle? Klasyczne torby obciążeniowe na piach pasują do statywów z poziomymi nogami, jak np. tu:
Obrazek
(źródło: Strobist.com)
Przydałoby się rozwiązanie dobre dla statywów, które obecnie są popularne w ofercie tańszej, czyli z nogami rozstawionymi pod kątem, jak tu:
Obrazek
(źródło: FunSports.pl)
Tak sobie myślę o dwóch zwykłych butelkach PET 1.5 l, związanych sznurkiem. |
Też zawsze ustawiam za sobą białe tło w plenerze...
np. butelki, duże plastikowe mają rączki, wystarczy dowiązać przy końcu nóg, albo na samym dole środkowej, albo przełożyć od góry za rączki (niektóre z tyych butelek mają charakterystyczne plastikowe uchwyty)
[ Dodano: Pon 28 Maj, 2012 18:01 ]
spotkałem się z rozwiązaniem które trochę przypomina pikowaną kurtkę, tylko wypełnione jest piaskiem, rozkłada się to na nogach statywów, na wózku do kamery itp.
chyba coś podobnego jest na zdjęciu, tylko ja widziałem z większą ilością "pików"
[ Dodano: Pon 28 Maj, 2012 18:05 ]
a tu ktoś robi balasty, myślę że może być z tego bardzo kompaktowe i poręczne rozwiązanie
http://www.balastnurkowy.yoyo.pl/galeria.htm
FotoTomek - Wto 29 Maj, 2012
komor napisał/a: | Przydałoby się rozwiązanie dobre dla statywów, które obecnie są popularne w ofercie tańszej, czyli z nogami rozstawionymi pod kątem |
Takie coś może dałoby radę:
Tylko trzeba to jeszcze zrealizować, bo ten obrazek to tylko taki mój pomysł i fotomontaż.
hijax_pl - Wto 29 Maj, 2012
A jest przecież takie cuś - moim zdaniem zdecydowanie wystarczy...
jaad75 - Wto 29 Maj, 2012
hijax_pl, ale miało być DIY...
dcs - Wto 29 Maj, 2012
FotoTomek,
Akurat chodzi tutaj o obniżenie środka ciężkości, żeby balast był jak najniżej. Może talerz sztangi na przedłużeniu pionowej rury, choć bardziej stabilizowałyby ciężary przy końcach każdej z nóg -jak najbardziej rozsunięte na boki.
jaad75 napisał/a: | ale miało być DIY... | Nagwintować rurkę, i przykręcić jakaś tackę, na którą można nasypać piachu czy kamieni
dcs - Wto 29 Maj, 2012
hijax_pl,
hijax_pl napisał/a: | Nagwintować rurkę |
Wystarczy tuleja rozprężna /coś jak kołek rozporowy/.
dcs napisał/a: | Wystarczy tuleja rozprężna /coś jak kołek rozporowy/. | Wystarczy
dcs - Wto 29 Maj, 2012
No i wanty się sprawdzają.
Ja używam szpilek geodezyjnych -długie, stalowe z hartowanymi szpikulcami.
Aszex - Wto 29 Maj, 2012
dcs, a właściwie to czy gdzieś w necie są zdjęcia wykonane przez Ciebie?
dcs - Wto 29 Maj, 2012
Aszex,
Już pisałem, że nie wstawiam. Ale są.
Aszex - Wto 29 Maj, 2012
To gdzie są?
dcs - Wto 29 Maj, 2012
Aszex,
dcs napisał/a: | Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 14:36
Zdjęć nie prezentuję w sieci. Odpowiada mi anonimowość na forum. |
kozidron - Wto 29 Maj, 2012
Aszex a co jest złego w nie wstawianiu zdjęć ? Dość często sytuacja odwrotna przyprawia o zawrót głowy
a w temacie, ja mam takie sakiewki zgrzane z materiału banerowego, zapinane na "napy"(zdarza mi się nosić je puste), tylko niestety napełnione to wszystko troszku waży i nim człowiek dotrze "w piekne okolicznosci przyrody" ma czasami dość, natomiast sprawdza się na plaży wtedy wystarczy saperka a piachu w okół mnóstwo
Aszex - Wto 29 Maj, 2012
dcs napisał/a: | Odpowiada mi anonimowość na forum |
no i to jest powód
dcs - Wto 29 Maj, 2012
Co to -forum tematyczne, czy "poznajmy się"?
Aszex - Wto 29 Maj, 2012
a kto tam wie
komor - Wto 29 Maj, 2012
Po dniu odseparowania od forum czytam sobie, co piszecie, chłopaki i coraz bardziej skłaniam się ku tym wantom. Bo to ma tę zaletę, że jak człowiek chce trochę po parku piechotą się zabrać na foty to nie musi nosić ciężarów dodatkowych. Oczywiście to rozwiązuje tylko problem w przypadku odpowiedniego podłoża.
sigmiarz - Wto 29 Maj, 2012
jak w plenerze typu las, polana etc. można przybijać śledziami, np. sznurek wokój nóg - to już zależy od statywu, niektóre tak są skonstruowane że jest do czego przywiązać taki sznurek żeby się zablokował tuż przy ziemi.
pasiasty - Sro 30 Maj, 2012
Ja wymyśliłem, ale jeszcze nie zrealizowałem obciążnik z żelowego akumulatora 6V ok. 12Ah. Oprócz dociążania statywu mogłoby to zasilać lampę.
Spinq - Czw 31 Maj, 2012
Sprawdzałem. Zasilacz waży za mało by zapewniać stabilność. Stosuje na codzień (ha, dobre sobie), głowice błyskową i gdy zamontuje parasolkę to jeżeli ktoś mi tego nie trzyma to przy lekkim wietrze jest łup. Softbox zdecydowanie bardziej prawdopodobne łup. Pozostaje beauty dish, a nie zawsze wystarcza i nie zawsze mam z sobą człowieka, który mi to trzyma.
pasiasty - Czw 31 Maj, 2012
Nie zasilacz, akumulator - parę kilogramów ołowiu. Ale faktycznie zdjęcia pozowane na zewnątrz = asystent.
|
|