forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon A610 - co dalej, bezlusterkowiec ?

kyniu - Pon 28 Maj, 2012
Temat postu: Canon A610 - co dalej, bezlusterkowiec ?
Witam wszystkich.
Fotografią interesuję się od 2-3 lat. Dotychczas używałem Canon A610, jestem z niego bardzo zadowolony ale chciałbym kupić coś lepszego. Zależy mi na:
- bardzo dobrej jakości zdjęć w formacie jpg
- szybkim i dobrym autofocusie
- raw mile widziany
- możliwości użycia polara i szarej połówki

Aparat ma być używany do krajobrazów (góry) oraz do robienia zdjęć mojej kilkumiesięcznej córeczce. Poziom moich zdjęć można określić wybierając na plfoto użytkownika kyniu78.

Dodam jeszcze, że narazie nie zamierzam dokupywać obiektywów, jeżeli to miałby być bezlusterkowiec, ale w przyszłości chciałbym dokupić jakiś zoom.
I tutaj mam wątpliwość, w co ulokować kaskę, czy to ma być zaawansowany kompakt, bezlusterkowiec czy może lustrzanka, której wolałbym uniknąć ze względu na wielkość ale patrząc na ceny lustrzanek jest to opcja kusząca.

Chciałbym się rozwijać w fotogafii, pobawić się głębiej bracketingiem itp. Hybrydy z dużym zoomem i wielką ilością pixeli raczej mnie nie interesują.

Proszę o porady.

dcs - Pon 28 Maj, 2012

kyniu napisał/a:
Poziom moich zdjęć...
-Nieźle -kyniu78.
kyniu napisał/a:
Proszę o porady.
-A ja o podanie budżetu.
kyniu - Pon 28 Maj, 2012

budżet to około 2000, z możliwością dokupienia czegoś w niedalekiej przyszłości
dcs - Pon 28 Maj, 2012

Potrzebujesz wizjer, czy kadrujesz na wyświetlaczu?
Obiektyw na maksymalnym przybliżeniu wystarczał? /często używałeś maksymalnego tele?/
Szeroki kąt pewnie nie wystarczał.

kyniu - Pon 28 Maj, 2012

zdecydowanie wyświetlacz (najlepiej ruchomy), z wizjera nie korzystam
dcs - Pon 28 Maj, 2012

Co z z zoomem? "Obiektyw na maksymalnym przybliżeniu wystarczał? /często używałeś maksymalnego tele?/
Szeroki kąt pewnie nie wystarczał."

kyniu - Pon 28 Maj, 2012

Tutaj właśnie jest problem. Dotychczasowy zoom przeważnie był wystarczający ale były chwile kiedy przydałby się większy. Przydałby się optyczny od 6-8 ale zdaję sobie sprawę, że w przypadku bezlusterkowców z tym będzie jeszcze większy problem i bez dokupienia czegoś się nie obejdzie (chyba, że się mylę i są kity z szerszym kątem i większym zoomem). Szeroki kąt, też przydałby się większy. I tutaj pole do popisu mają hybrydy ale nie sądzę, żebym wyciągnął z nich coś więcej niż z A610.

W chwili obecnej najważniejsze jest jednak połączenie szerokiego kąta z szybkim ostrzeniem fotek ruchliwego dziecka. Zoom schodzi na drugi plan.

dcs - Pon 28 Maj, 2012

To może Canon PowerShot S100.
Porównanie z twoim:
http://www.optyczne.pl/po...d0=19&add1=1446

kyniu - Pon 28 Maj, 2012

Muszę na spokojnie przeglądnąć przykładowe zdjęcia i poczytać testy. Wygląda nieźle.
Chris62 - Wto 29 Maj, 2012

Za 2tys może być NX10 z kitem i stałką albo NX5 lub NX100 z kitem krótkim i długim i stałką 30/2
NX100 z kitem 20-50 widziałem normalnie w sklepie za 900 PLN!
Pozstaje kwestia oceny "dobre jpg", która dla każdego co innego oznacza.

Dokupić można 20/2,8 za mniej niż 400 PLN i 16/2,4 za mniej niż 800 PLN.
Za mniej niż 2000 można dokupić 60/2,8 macro a za ciut więcej portretówkę z AF 85/1,4.

IMO najlepsza opcja w relacji cena/jakość.

Można sie tez szzarpnąć na korpusy NX200 lub NX20 ale na optyke braknie.

dcs - Wto 29 Maj, 2012

Chris62,
Chris62 napisał/a:
Za mniej niż 2000 można dokupić 60/2,8 macro a za ciut więcej portretówkę z AF 85/1,4.

Te "ciut więcej" to min. 3300zł. :wink: -gdzie indziej 3750zł

-------------

Poza tym kyniu chciał coś dłuższego niż te "kity", w sumie za 2000zł.

kyniu - Wto 29 Maj, 2012

Pod dobrą jakościa jpg miałem na myśli ostrość, brak szumów i zniekształceń przy rogach.
Coś mi się wydaje, że jeszcze troche poczytam zanim coś wybiorę, pierwszy krok to decyzja czy będzie to zaawansowany kompakt czy ten z wymienna optyką.
Dzięki za dotychczasowego porady.

dcs - Wto 29 Maj, 2012

kyniu,
To jak już przebrnąłeś przez test, to przeczytaj kolejne /klasowych konkurentów/:
http://www.optyczne.pl/po...=1288&add3=1152 -one mają krótsze zoomy.
Linki na dole.
W m4/3 też będzie krzywić i szumieć. W C PS S100 matryca jest najlepsza z kompaktów poza Canon G1 X.

kyniu - Sro 30 Maj, 2012

Interesujący jest ten Canon Powershot S100, tylko martwi mnie to 5.9 przy maks zoomie. Dałeś mi dsc jednak sporo do myślenia i czytania :)
dcs - Sro 30 Maj, 2012

kyniu,
A tu masz test obiektywu do bezlusterkowca m4/3:
http://www.optyczne.pl/25...-6.3_ED_EZ.html -ekwiwalent 24-100mm -też zniekształca, na końcu ma światło f/6.3 / i kosztuje 1450zł -sam obiektyw/.
Jeżeli nie zamierzasz kupować do np. takiego Olympusa Pen obiektywów stało ogniskowych, to lepiej kup kompakta.

Chris62 - Czw 31 Maj, 2012

dcs napisał/a:

-------------

Poza tym kyniu chciał coś dłuższego niż te "kity", w sumie za 2000zł.

No to Nikon P510 - 24-1000 - wystarczy? :wink:

Kompakty są dobre ale jako uzupełnienie. Mają one sens tylko z bardzo jasną optyką.
Właśnie wkrótce sobie sprawię EX1 jako takie uzupełnienie bo ma obecnie bardzo dobrą cenę a jakość obrazka na przyzwoitym poziomie 24-70mm / F1,8-2,4 i nie bardzo widzę sens dopłacania do Canona Sxx.
Jak już to lepiej chyba Olek XZ-1 choć nie upieram się nie testoewałem tych aparatów.
Do ambitniejsych zadań dobrze mieć przynajmniej matryce wielkości 4/3 z jasnymi stałkami. Niestety jak dla mnie 4/3 jest nieatrakcyjne cenowo w znaczeniu stosunku ceny do jakości.
NXy mają APS-C - 30/F2 jest bardzo dobra i tania - na szeroko jest 16(24)/2,4 też niezłe a tele póki co 50-200(75-300) OIS za 699 PLN też obsłuży bo to dobre szkło jest.

cube007 - Pią 01 Cze, 2012

Chris62 napisał/a:
Można sie tez szzarpnąć na korpusy NX200 lub NX20 ale na optyke braknie.
Genialna rada - wydac wszystko na puszke bez obiektywu...

Doloze do porownania Olka XZ-1 - http://www.optyczne.pl/po...=1446&add2=1288

kyniu - Sob 02 Cze, 2012

a ja jeszcze dołożę Panasonic LX-5 i mam już zaawansowane kompakty z czego można już coś wybrać. Obawiam się tylko jednego, że wyłożę 1500-2000 i dostanę coś niewiele lepszego od Canon A610 (tymbardziej z CHDK)
dcs - Sob 02 Cze, 2012

kyniu,
Na pewno będzie lepszy -bez względu który wybierzesz.

http://www.dpreview.com/reviews/canons100/8 -w obu porównaniach zamiast S95 wybierz TL500 (EX1) i poprzesuwaj myszkę po czułościach. /EX1 odszumia RAW więc jest "lepszy" :wink: /

http://www.dpreview.com/reviews/canons100/10 -zamiast S95 wybierz TL500 (EX1) Tu możesz zmieniać w lewym górnym rogu: JPEG/RAW, czułość. Przesuwając myszką po dużym zdjęciu wybierasz interesujący cię jego fragment.

Poleciłem S100, bo:
1. ma najdłuższy zoom zaczynający się od ekwiwalentu 24-, a nie jak XZ-1 od 28mm -w zdjęciach krajobrazowych jak i we wnętrzach to ma znaczenie.
2. jest najmłodszy -w sklepach od ponad pół roku. Można się spodziewać jeszcze w tym roku zastąpienie jego konkurentów następcami /XZ-2? może parę miesięcy później/. O ile następcy "w linii prostej" będą /Panasonic może wypuści 4/3 z niewymiennym obiektywem, a Oly ma matryce od Panasa/.
Tu są daty premier -w sklepach na ogół trochę później http://www.optyczne.pl/po...=1288&add3=1152
3. Następcy pewnie dostaną Full HD i matryce CMOS /o większej rozdzielczości/ -czyli to, co już dzisiaj ma Canon S100.

kyniu - Czw 07 Cze, 2012

dcs oraz pozostałe osoby udzielające się w temacie - dzięki za pomoc, za te wszystkie linki, które są bardzo przydatne. Narazie wstrzymuje się z decyzją o zakupie do końca czerwca. Potem pewnie coś wybiorę odpowiedniego dla siebie.
dcs - Sob 14 Lip, 2012

.
kyniu - Sro 27 Lut, 2013

Witam.
Powrócił temat zakupu aparatu (cała historia w tle).
Obecnie moje typy to Olumpus XZ-2 (jak spadnie cena do ok 1700), Lumix LX-7, ewentualnie Olympus E-PL3.
Olympus zrobił na mnie duże wrażenie po zdjęciach Robina Wong. Jednak zdaje sobie sprawę, że robiąc te zdjęcia miał dobre światło.
Mam takie pytanie, co lepsze, jasny obiektyw w XZ-2 czy większa matryca ale ciemniejszy obiektyw w E-PL3. Interesują mnie zdjęcia krajobrazowe a także fotografia dziecka.
Sony RX100 robi najlepsze foty z kompaktów ale odpada ze względu na brak możliwości podpięcia filtrów (nie chce mi się bawić w magnesowe).