|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektywy Tamrona z oznaczeniami SP i SP Di różnice
Gorylek85 - Wto 29 Maj, 2012 Temat postu: Obiektywy Tamrona z oznaczeniami SP i SP Di różnice Witam! Potrzebuję pilnie informacji na temat różnic między obiektywami Tamron z oznaczeniami SP Af i SP Af Di. Mam okazję kupić bardzo tanio(około 600zł) obiektyw Tamrona Sp Af 90mm f/2.8 macro 1:1 w bardzo dobrym stanie ale jest to starsza wersja bez oznaczenia Di dlatego pilnie potrzebuję informacji czym się różni obiektyw z oznaczeniem Di od takiego samego obiektywu ale bez oznaczenia Di?? Posiadam Canona Eos 550D a obiektyw jest z mocowaniem canon ef czyli do tego typu aparatu. Proszę o szybką pomoc. Czy opłaca się kupić starszą wersję czy polować dalej na wersję z Di??
Przepraszam jeśli taki post już był(nie znalazłem na forum) lub jeśli napisałem w złym dziale.
Aszex - Wto 29 Maj, 2012
http://lmgtfy.com/?q=tamron+oznaczenia
kozidron - Wto 29 Maj, 2012
widzę Aszex, że od jakiegoś czasu zacząłeś używać let me google that for you, słusznie
Gorylek85 - Wto 29 Maj, 2012
Aszex, wiem co znaczą oznaczenia ale chodzi mi o różnicę między tymi obiektywami w praktyce na nowych aparatch Canona lub Nikona. To znaczy co że starsza wersja będzie strasznie winietować, będzie walić straszną aberacją, odblaskami itp? bo tak jest napisane przy oznaczenich Di(digital) że są projektowane specjalnie pod aparaty cyfrowe tak aby minimalizować winietowanie, aberacje i odblaski, ale stare obiektywy np:m42 też nie były projektowane na cyfrowe lustrzanki a mimo to wiele z tych obiektywów działa świetnie na lustrzankach cyfrowych. Dlatego chciałbym wiedzieć przed zakupem jak ten obiektyw zachowuje się na lustrzankach cyfrowych.
dcs - Wto 29 Maj, 2012
Gorylek85,
Jeżeli jest znacząco tańszy od Di -bierz. Winietowania /przy krótkim tele pod pełną klatkę na Aps-c/ nie będzie.
jakubh - Czw 05 Lip, 2012
Jeśli kto kiedykolwiek znajdzie jeszcze starszy obiektyw o oznaczeniu Tamron SP AF 2,5/90 "New" (A52) z ok. 1990 r., to można brać w ciemno - jest to obiektyw wyższej klasy od współczesnego 2,8/90 Di, lepiej skorygowany i nieprawdopodobnie ostry już na pełnym otworze...
raf7775 - Nie 08 Lip, 2012
ja mam ale mf, czyli jeszcze starszy i jest ok.
|
|