|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co dalej po coolpixie 8700
szakuldo - Czw 31 Maj, 2012 Temat postu: Co dalej po coolpixie 8700 Witam,
Proszę o radę bo zastanawiam się nad kupnem pierwszej lustrzanki. Aktualnie posiadam coolpixa 8700 wraz z dokupionym gripem, adapterem oraz filtrem polaryzacyjnym HOYA 77 mm. Od jakiegoś czasu strasznie denerwuje mnie oczekiwanie aż autofokus zaskoczy i zrobi zdjęcie, dlatego chcę kupić lustrzankę. Fotografuje głównie moje baardzo ruchliwe dzieci oraz czasami krajobrazy. Dość często używam filtra - fajny efekt granatowego nieba i chciałbym go jeszcze wykożystać w lustrzance.
Proszę o poradę jaki aparat mam zakupić - nie musi to być sprzęt hi-end ale ma robić zdjęcie kiedy nacisne migawkę a nie 1-2 sekundy po. fajnie też gdyby można było zamontować także ten filtr.
Co możecie polecić - jak zwykle naczytałem sie że najlepszy jest d 90 ale zastanawiam sie czy w moim przypadku nie jest to przerost formy. no i jaki powinien być obiektyw.
mozer - Czw 31 Maj, 2012
szakuldo napisał/a: | Proszę o poradę jaki aparat mam zakupić - nie musi to być sprzęt hi-end ale ma robić zdjęcie kiedy nacisne migawkę a nie 1-2 sekundy po. fajnie też gdyby można było zamontować także ten filtr. |
Wszystkie współczesne lustrzanki spełniają te warunki.
dragossani - Czw 31 Maj, 2012
A do ruchliwych dzieci to najlepiej odpowiednio użyć lampę błyskową.
komor - Czw 31 Maj, 2012
Albo jasny obiektyw, akurat będzie okazja użyć filtru o rozmiarze 77 mm.
szakuldo, na pewno masz do kompakta kupiony filtr o takim rozmiarze?
dragossani - Pią 01 Cze, 2012
Z tym jasnym obiektywem to niby prawda ale wymaga większej wprawy. Zamrożenie ruchu dziecka przy zdjęciach w domu (zwykle kiepskie oświetlenie) będzie wymagało szerokiego otwarcia przysłony, skutkiem będzie mała głębia ostrości i wysokie wymagania stawiane przed mechanizmem AF i operatorem aparatu. Osobie początkującej chyba lepiej przysłuży się lampa.
mozer - Sob 02 Cze, 2012
Ten filtr to chyba większy od kompakta
|
|