|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Radziecka Golden Antler
Djoptriev - Pią 01 Cze, 2012 Temat postu: Radziecka Golden Antler Witam,
Znalazłem u siebie ostatnio radziecką lornetkę Golden Antler w stanie idealnym, lecz niejasne są dla mnie jej oznaczenia i prosiłbym o pomoc w ich interpretacji. Napisane jest:
980x60 (?)
Sehfeld
119m auf 1000m (domyślam się że chodzi o pole widzenia)
Czy taka lornetka będzie się nadawała do obserwowania ptaków?
Z góry dziękuję za pomoc.
Dawid1984 - Pią 01 Cze, 2012
Djoptriev napisał/a: | lecz niejasne są dla mnie jej oznaczenia i prosiłbym o pomoc w ich interpretacji. Napisane jest:
980x60 (?)
Sehfeld
119m auf 1000m (domyślam się że chodzi o pole widzenia) |
Ten opis to bzdura totalna.
Djoptriev napisał/a: | Czy taka lornetka będzie się nadawała do obserwowania ptaków? | Coś tam pewnie się zobaczy, ale o właściwościach optycznych nie ma nawet co dyskutować :\
Guliwer - Pią 01 Cze, 2012
Golden Antler to lornetka Tasco. Oznaczenie zapewne 9-80x60, czyli powiększenie zmienne od 9 do 80 razy i średnica obiektywu 60 mm.
Pole widzenia 119 m z odległości 1000m.
Zakup odradzam.
Abs - Sob 02 Cze, 2012
Zgadza się. Na ptaki stosuje się zazwyczaj powiększenia rzędu 8x do 12x. Zakup dobrej lornetki to pewnego rodzaju inwestycja za którą idzie przyjemność z użytkowania. Warto wcześniej poczytać trochę o lornetkach. Odradzam pochopne zakupy a szczególnie tzw. okazje. Napisz jaki masz budżet, preferencje - chętnie coś podpowiemy. Pamiętaj, że parametry są ważne (nie zawsze to co napisane na lornetce to prawda) ale to nie wszystko.
kivirovi - Nie 03 Cze, 2012
jak jest plastikowo-gumowa, to nie jest radziecka. Opis to fikcja. Nie ma co sie w to pchac.
|
|