|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - sony a100 czy a55
yogi6233 - Nie 03 Cze, 2012 Temat postu: sony a100 czy a55 Witam mierze się z problem który skłonił mnie do zarejestrowania się na tym forum, a więc odrazu chciałbym się ze wszystkimi przywitać
Posiadam aparat sony alfa100 który jest moją pierwszą lustrzanką i coraz częściej myślę nad zmianą aparatu tylko niewiem czy jakość wykonywanych zdjęć zmieni się na tyle aby było warto inwestować w kolejny sprzęcik. Jeśli już bym coś kupował napewno by było to coś z soniaka najbardziej mi do gustu przypadła a55.
Sądzicie że warto inwestować w nowy aparat? Czy rożnica w jakości wykonywaniu zdjęc przez te aparaty będzie na tyle duża aby ten interes był opłacalny? Dziękuje z góry za pomoc
hijax_pl - Nie 03 Cze, 2012
Tak, będzie różnica. Szczególnie widoczna na wyższych czułościach.
MC - Nie 03 Cze, 2012
Na niższych jednakże bardziej mi się podoba obraz z A100.
Ale w ogólnym rozrachunku jest to przepaść na korzyść A55.
Sunders - Nie 03 Cze, 2012
yogi6233 napisał/a: | Sądzicie że warto inwestować w nowy aparat? Czy rożnica w jakości wykonywaniu zdjęc przez te aparaty będzie na tyle duża aby ten interes był opłacalny? |
To w sporej mierze zależy od tego jakiego rodzaju zdjęcia wykonujesz i czym oprócz samej lustrzanki /jeśli chodzi o sprzęt foto/ dysponujesz
jaad75 - Nie 03 Cze, 2012
MC napisał/a: | Na niższych jednakże bardziej mi się podoba obraz z A100.
Ale w ogólnym rozrachunku jest to przepaść na korzyść A55. | Na niższych czułościach też jest przepaść jeśli chodzi o zakres dynamiczny.
MC - Nie 03 Cze, 2012
Nie wiem, nie oglądałem wykresów, tabelek testów.
Mówię jaki obraz jest dla mnie przyjemniejszy w odbiorze.
MC napisał/a: | Mówię jaki obraz jest dla mnie przyjemniejszy w odbiorze. | A to akurat zależy od tego kto wywołuje - większe możliwości daje zdecydowanie ten z A55.
yogi6233, post MC przypomniał mi o jeszcze jednym aspekcie. Jak nie używasz RAW tylko oglądasz JPGi prosto z puszki to też dostrzeżesz różnicę...
Spójrz też w wizjer. A55 ma elektroniczny. Będzie większy, jaśniejszy ale... No właśnie to ale...
lotofag - Nie 03 Cze, 2012
A jeśli nie spodoba się to "ale", to chyba są jeszcze jakieś klasyczne lustrzanki w ofercie S
Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Cze, 2012
Po sklepach już trudno znaleźć normalny aparat Sony, same SLT się ostały
RB - Nie 03 Cze, 2012
A100 to jest już zabytek, praktycznie trudno znaleźć cechę aparatu na jej korzyść w porównaniu do a55. Z drugiej strony... co ci w a100 nie odpowiada? Największe korzyści z zamiany to zdecydowana poprawa działania AF i praca matrycy na wyższych ISO. Jeśli to Ci nie jest tak potrzebne, to może jednak poczekać, aż setka zdechnie w ten czy inny sposób, albo tak Cię będzie uwierać, że nie będziesz się pytał czy jest sens...
kufel - Nie 03 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | Na niższych czułościach też jest przepaść jeśli chodzi o zakres dynamiczny. | a100 - 11,2 ev
a55 - 12,4 ev.
choć różnica jest to nie widzę tu przepaści .
kufel napisał/a: | choć różnica jest to nie widzę tu przepaści . | Różnica 1.2EV to jest przepaść. A do tego cienie z IMX-071 są czyste i szum regularny, a w przypadku ICX493AQA pojawiają się wyraźne nieregularności.
A dla ISO800 (które w A100 jest już "średnio" użyteczne ):
a100 - 7,83 EV
a55 - 9,97 EV
Skoro 1,2EV to przepaść to co powiedzieć o prawie 2EV?
kufel - Nie 03 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | Różnica 1.2EV to jest przepaść. | to w takim razie jak nazwać różnicę miedzy a100 a np k5 ? owszem , 1,2 ev to dosc sporo, ale przepaścią nazwałbym dopiero to 11,2 a 14 ev pentaxa czy d7000...
|
|