|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon EX 16x50 czy Celestron Sky Master 25x70 do samolotów
liberator - Nie 03 Cze, 2012 Temat postu: Nikon EX 16x50 czy Celestron Sky Master 25x70 do samolotów Witam.Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zajmuje się fotografią a przymierzam się do zakupu lornetki do oglądania samolotów z ręki, chociaż posiadam także duży statyw Manfrotto 055XProB oraz głowicę kulowa i głowicę 3D, które mogę wykorzystać do stabilizacji lornetki. Przejrzałem prawie wszystkie posty w tym temacie i przeznaczając ok. 500zł na ten cel mój wybór padł na te dwie lornetki wskazane w temacie.
Zdaje sobie z tego sprawę, że w Nikonie samolocik będzie o ok. 30% mniejszy niż w Celestronie ale bardziej interesowała by mnie jakość obrazu uzyskiwana z tych lornetek. W fotografii mówi się wtedy o rozdzielczości np.obiektywu czy matrycy podając ilość linii na (mm). W stosunku do lornetek nie spotkałem się z takimi danymi ale nie zgłębiałem tego tematu. Podsumowując w prosty sposób moje pytanie jest takie: która z w/w lornetek da mi lepszy obraz.
Jeżeli ktoś obserwował samoloty przez te dwie lornetki, to bardzo proszę o podpowiedż.
J.Piwowarczyk
kivirovi - Nie 03 Cze, 2012
Nikon EX to dobra i spora lornetka ręczna, Skymaster to tania, duza lornetka statywowa. Jak chcesz na statyw to wez ewentualnie Delta Optical Skyguide, ale moim zdaniem EX 16x50 bedzie lepszy do samolotów
liberator - Pon 04 Cze, 2012
Mam rozumieć kivirovi, że obraz w Nikonie będzie bardziej ostry niż w Celestronie.
J.Piwowarczyk
RB - Pon 04 Cze, 2012
liberator napisał/a: | Mam rozumieć kivirovi, że obraz w Nikonie będzie bardziej ostry niż w Celestronie.
|
Z tego co kivirovi napisał, to absolutnie to nie wynika
kivirovi - Wto 05 Cze, 2012
Trudno powiedziec. Na pewno bedzie duuuzo gorsze wykonanie i poręczność Celestrona. Jesli chcesz ostry obraz to lepiej wez Nikona 12x50.
Abs - Wto 05 Cze, 2012
Dlaczego obraz z Nikona nie miałby być ostry? Będzie tak samo ostry jak 12x50. Celestron ma więcej wad optycznych a powiększenie 25x choć bardzo niekomfortowe jest bardziej predysponowane do samolotów. Tutaj jednak bez statywu nie ma szans a Nikon 16x takie nam daje. Ex to fajna lornetka na samoloty, jeśli chcemy maksymalnie dużego powiększenia do ręki.
liberator - Wto 05 Cze, 2012
Tak przypuszczałem,że Nikon EX 16x50 będzie najbardziej odpowiedni dla mnie.Mam kilka obiektywów stałoogniskowych Nikona i o ich bardzo dobrej jakości optycznej zdążyłem się już przekonać.Trochę się obawiam, że to powiększenie 16x będzie trochę za małe do samolotów.
J.Piwowarczyk
Na pewno bedzie za małe, ale bez statywu to jeszcze można z bólami 20x60, taka robi Pentax. Jest to bardzo fajna lornetka, o jakości wykonania chyba lepszej niz EX. Tak po próbie sklepowiej oceniam, że do krótkich obserwacji samolotów da sie ja utrzymać. Jednak ma bardzo słabe pole widzenia, efekt jest wręcz nieprzyjemny.
liberator - Wto 05 Cze, 2012
Szkoda , ze seria EX kończy się na 16x a nie 20 czy 25x . Ciekawe dlaczego.
J.P
lornetek 20x60 jest bardzo mało, a 20x50 to juz bardzo mała źrenica więc tylko jakies dziadostwo. Sadze, ze dobre 20x60 sie nie sprzedają, bo nie są ani dla amatorow ani znawcow. Za to małe lornetki z małą źrenicą (np. 12x25) istnieją bo za pewne są kupowane przez amatorów.
RB - Sro 06 Cze, 2012
liberator napisał/a: | Szkoda , ze seria EX kończy się na 16x a nie 20 czy 25x . Ciekawe dlaczego. |
Seria EX to tani entry-level o rozsądnej optyce i jakiej takiej mechanice. Sprzęt popularny, adresowany do szerokiej publiki. Lornetka o powiększeniu x20, x25 nie jest sprzętem dla szerokiej publiki, o czym się przekona każdy członek owej szerokiej publiki, który zakupi lornetkę o takim powiększeniu (a nie o takim napisie na obudowie) i spróbuje przez nią popatrzeć, trzymając lornetkę jak to się lornetkę trzyma, czyli w łapkach. A jak wie, że 'dwadzieścia pięć' się niekoniecznie w łapkach trzyma, to on już nie jest co najwyżej marginesem wśród targetu serii EX..
Co więcej, 25 o obrazie przystającym do obrazka z 12 kosztować powinna 'trochę' więcej (choćby te szkiełka z przodu nieco większe należałoby zrobić), co znowu plasuje nas poza kwotami jakie normalny człowiek stosunkowo mało zainteresowany lornetkami i używający ich okazjonalnie chce na nie wydać. Po co robić popularne, masowe lornetki dla wąskiego kręgu odbiorców?
Abs - Sro 06 Cze, 2012
liberator napisał/a: | ...Trochę się obawiam, że to powiększenie 16x będzie trochę za małe do samolotów.
J.Piwowarczyk |
Moim zdaniem te 16x to granica możliwości ręki. Mam w domu 20x i praktycznie używanie z ręki nie ma sensu bo nie ma przyjemności. Jeśli więcej to tylko statyw - wydać nie trzeba od razu wielkich pieniędzy - kawałek refraktora sprzedawanego ze statywem i będzie dobrze (powiększenia ok. 30x).
liberator - Sro 06 Cze, 2012
Dzięki RB za wyjaśnienia interesującej mnie kwestii. Powoli zaczynam rozumieć o co w tym świecie lornetek chodzi.Myślę, że ta 16x EX Nikona będzie na początek najbardziej odpowiednia.
I jeszcze jedna kwestia. Czy lornetkę można kupić "w ciemno" w sklepie internetowym czy raczej poszukać sklepu z odbiorem osobistym i przepatrzyć lornetkę i wybrać z kilku sztuk, jeżeli będą w sklepie jak to się robi np. z obiektywami.
kivirovi - Czw 07 Cze, 2012
Spokojnie można kupić w ciemno ale w dobrym sklepie, np. astronomicznym.
Guliwer - Czw 07 Cze, 2012
Jeśli zamierzasz fotografować samoloty, to nie lepiej kupić lunetkę
Statyw masz, aparat masz, jeszcze adapter by się przydał.
http://fotozakupy.pl/lune...ium-65ed,12969s
liberator - Czw 07 Cze, 2012
Kivirovi podaj adres jakiegoś sklepu astronomicznego jeżeli masz pod ręką.
Jeżeli chodzi o fotografowanie samolotów na wysokości przelotowej to jakoś mnie nie pociąga,jeżeli już to bardziej bym wolał się wybrać pod lotnisko w Balicach (50km)lub Pyrzowicach (20km).Zoom 70-300 na D300s powinien dać radę.
W zasadzie chodzi mi uzupełnienie podglądania na Flightradarze: patrze na monitor, idetyfikuje maszynę, odczytuje parametry lotu, wychodzę na ogródek ,patrzę przez lornetkę i mam potwierdzenie w naturze i to mi chodzi.
Tu gdzie mieszkam krzyżują się dwa korytarze powietrzne i mam samoloty nad głową.
kivirovi - Czw 07 Cze, 2012
astrozakupy, astromarket, astrokrak, teleskopy.pl, deltaoptical
podkreśłiłem te w których kupowałem. Zawsze mozesz poprosic, zeby rozpakowali i sprawdzili czy wszystko z danym egz. ok. Ale IMO ja bym nie panikował.
Guliwer - Nie 10 Cze, 2012
Można śmiało kupić w sklepach polecanych przez skąpca, czy ceneo i oszczędzić kilkadziesiąt złotych.
http://www.ceneo.pl/219268
Jak kupowałem EX 12x50, to rozważałem też 16x50 ale 12-ka ma stabilniejszy obraz i większe pole widzenia. To są niezłe lornetki mechanicznie i optycznie, a w tym przedziale cenowym chyba najlepsze na naszym rynku.
Napisz jak już kupisz.
liberator - Nie 10 Cze, 2012
Już się zdecydowałem na EX 16x50 i wyczekuję na najniższą cenę.Śledząc ceny na skąpcu zauważyłem,że od połowy kwietnia minimalna cena tego modelu skacze to w górę to w dół prawie o 100zł. Bardzo dziwna tendencja. Muszę się odpowiednio wstrzelić wybierając raczej sklep, gdzie można sprzęt przepatrzeć przed zapłaceniem, myślę tu np. o Elektrowordzie, gdzie już kilka rzeczy kupowałem.
septimanus79 - Nie 10 Cze, 2012
sklepfotograficzny.pl z Krakowa i fotozakupy.pl z Tarnowskich Gór to też sprawdzone przez wielu amatorów lornetek sklepy z na południu Polski.
liberator - Pią 22 Cze, 2012
Witam. Zamówiłem Nikona EX 16x50 w sklepie Techplanet w Katowicach (odbiór osobisty w salonie).Przeglądając póżniej całą ich ofertę lornetek Nikona zauważyłem, że na wszystkie lornetki Nikona dają gwarancję tylko 12 m-cy a nie 10 lat jak np. w sklepie Foto-plus w Krakowie lub w innych. Co sądzicie o tym fakcie.
J.P
kivirovi - Sob 23 Cze, 2012
Sądzę, że gwarancja będzie na 10 lat ale nawet w pierwszym roku bedzie ja trudno wyegzekwować.
Abs - Nie 24 Cze, 2012
Gwarantem jest Nikon Polska (nie sklep) a z tym wiąże się 10 lat gwarancji.
liberator - Sob 30 Cze, 2012
No niestety lornetki jeszcze nie kupiłem.Ta zamówiona( za 568zł płatne przy odbiorze) przyszła do punktu odbioru osobistego ale pod przednią soczewką miała paproch (zakręcony włosek) o wielkości ok. 5mm i lornetki nie odebrałem.Zamówienie anulowane.W międzyczasie ceny podskoczyły do 599zł i muszę poczekać aż trochę spadną i zamówię jeszcze raz.
Wyszedłem z lornetką na dwór i trochę sobie popatrzyłem.Na obiektach oddalonych o ok. 200m (bloki mieszkalne) obraz żyleta, kolory też. Jedynie co mi się nie spodobało to dosyć duże dystorsje na brzegach.W obiektywach Nikona z takimi dystorsjami się jeszcze nie spotkałem.Może lornetki tak mają.
J.P
kivirovi - Pon 02 Lip, 2012
Jak by nie ten wlosek, to bys odebrał i zauważył dopiero po czasie cos innego podobnego.
Trzeba siegnąć głębiej do kieszeni a kurs walut niesprzyjajacy.
goornik - Pon 02 Lip, 2012
...i brać lornetkę o powiększeniu 12x
Dzięki temu masz jaśniejszy obraz o wyższym kontraście, pozwalający na lepszą percepcję kolorów oraz - co najważniejsze - na szybsze i precyzyjniejsze ustawienie ostrości. Poza tym zyskujesz większe pole widzenia, więc szybciej odnajdziesz samolot w polu widzenia.
Śmiem twierdzić, że przez 12x5o zobaczysz tyle samo lub nawet więcej, niż przez 16x50 tej samej klasy. Zgodnie z pozornie nielogiczną zasadą: "chcesz widzieć więcej, zmniejsz powiększenie"
Pepin Krootki - Sro 04 Lip, 2012
Powiększenie 25x to już nie przelewki dla lornetki o mechanice i ogólnej jakości wykonania Celestrona. W tej klasie sprzętu na etapie produkcji nie dba się o zapewnienie kolimacji "dead-end". Jeśli więc na "dzień dobry" nie przyjdzie delikatnie rozkolimowana, to istnieje pewne prawdopodobieństwo, że po 2-3 latach intensywnego użytkowania kolimacja zacznie siadać.
Abs - Czw 05 Lip, 2012
liberator napisał/a: | ...
Wyszedłem z lornetką na dwór i trochę sobie popatrzyłem.Na obiektach oddalonych o ok. 200m (bloki mieszkalne) obraz żyleta, kolory też. Jedynie co mi się nie spodobało to dosyć duże dystorsje na brzegach.W obiektywach Nikona z takimi dystorsjami się jeszcze nie spotkałem.Może lornetki tak mają.
J.P |
Nikon ex 12x50 może być inaczej skorygowany optycznie czyli lepszy...nie patrzyłem przez 16x ale w 12x nie zauważyłem specjalnej dystorsji. Z VII-kami jest odwrotnie - 16x50 według mnie ma mniejszą dystorsję niż 12x (ale ogląd robiłem tylko w sklepie na małym dystansie).
PS. "Welcome back" Pepin
liberator - Sro 15 Sie, 2012
Witam. Wreszcie kupiłem EX 16x50.Poziom wykonania wysoki jak u Nikona.Obraz żyleta ,kolory też,dystorsji nie zauważyłem.Jeżeli chodzi o obserwację samolotów to trzeba się porządnie podeprzeć łokciami aby obraz nie drgał. Ze statywem jest już komfortowo ale tu napotkałem jeden problem techniczny. Ponieważ posiadam typowy statyw fotograficzny (MN 055XPROB) a samoloty przelatują centralnie nad moją głową to moja obserwacja kończy się tuż przed zenitem gdyż dobijam brodą do kolumny pionowej statywu. Gdyby ten uchwyt statywowy ,który jest w komplecie z lornetką był dwa razy dłuższy i sztywniejszy wtedy można by było dojechać lornetką do zenitu,zrobić obrót na głowicy i obserwować dalej.
Istnieje jeszcze taki adapter Nikona o symbolu TR-3 ale nie wiem jaką ma długość.Jeżeli ktoś posiada
to bardzo bym prosił o informację jaką ma długość. Ten z kompletu ma długość 6cm. A może jakieś inne firmy robią takie adaptery statywowe?
J.P
kivirovi - Sro 15 Sie, 2012
Jeśli dobrze rozumiem to potrzebujesz żurawia, bo to:
http://astrokrak.pl/160-akcesoria-do-lornetek
już masz?
liberator - Sro 15 Sie, 2012
Dzięki Kivirowi. Właśnie o takie wysokie adaptery mi chodziło. Zapytam w tym sklepie który jest najdłuższy i zamówię go.
J.P
|
|