|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - dobre zdjecia przy slabym oswietleniu
agat - Sro 05 Gru, 2007 Temat postu: dobre zdjecia przy slabym oswietleniu Szukam kompaktu, ktory bedzie robil zdjecia w miare pozbawione szumow i rozmazań. Nie zalezy mi na wysokiej rozdzielczosci, raczej na względnie wysokim ISO. Dobrze, żeby mial stabilizacje obrazu albo cos dzialajacego podobnie (jak w Fuji).
Najwazniejsze, żeby robil dobre zdjecia nocne. Aparat bede sprowadzac ze Stanow, cena maks 400$, ale tam sa zupelnie inne ceny, wiec powiedzmy ze maksymalnie 1400zl na poskie sklepy. Oczywiscie, lepiej taniej (1000zl).
Sprawa pilna, pomożcie:)
koraf - Sro 05 Gru, 2007
Fuji Fx30 i wyższe też..., mam i mogę spoko polecić ( bardzo dobre użyteczne ISO 1600 )
pdf100 - Sro 05 Gru, 2007
nie zapomnij że jak celnicy się dowiedzą co jest w paczuszce
to 22% podatku...
moon - Czw 06 Gru, 2007
koraf napisał/a: | Fuji Fx30 i wyższe też..., mam i mogę spoko polecić ( bardzo dobre użyteczne ISO 1600 ) |
Albo piszesz o Fuji F30 lub Panasonic DMC FX-30, a takiego wynalazku jak napisałeś nie ma.
Liszu - Czw 06 Gru, 2007
Starsze modele Fuji słyną z niskich szumów przy wysokim ISO. Szczycili się tzw. technologią plastra miodu opracowaną na potrzeby matrycy. Niestety czytając testy nowych modeli tej marki z przykrością stwierdzam, że tę zaletę szlag trafił.
Konkretnego modelu nie podam, ale mam nadzieję, że choć odrobinę pomogłem.
eska - Czw 06 Gru, 2007
Liszu: mówisz o matrycach Super CCD. Niestety obecnie Fuji nie wsadza ich do wszystkich kompaktów, czego przykładem jest S8000fd.
Generalnie wysokie szumy przy dużych ISO to ogólna dolegliwość małpek, więc chyba lepiej poszukać jakiejś cyfrówki. Jeśli koniecznie ma być małpka, to wybierz taką w której można zapisywać pliki w formacie RAobisz wtedy normalne zdjęcie i drugie o tych samych parametrach ekspozycji ale z dekielkiem na obiektywie (tzw. dark). Potem odejmujesz od siebie i masz o klasę lepszy output.
konrad
agat - Sob 08 Gru, 2007
hm, nie chce małpki. Jakis tam manual musi byc:)
A coś konkretnego (poza Fuji) polecacie?
|
|