forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - problem z synchronizacją lamp

radaris - Wto 05 Cze, 2012
Temat postu: problem z synchronizacją lamp
Mam problem z synchronizacją lamp canona. Sprawa przedstawia się następująco:

radiowe wyzwalanie: http://www.foto-tip.pl/sk...non-p-1666.html

do tego taka kostka: http://fripers.pl/product...-FreePower.html

a całość tak się prezentuje: na body nadajnik, pod 580 EX II jest odbiornik, a pod 430 jest ta kostka.

lampy na manual, pierwsze zdjęcie wszystko pięknie błyska ale przy drugim przestaje błyskać 430ka i blokuje się cała lampa :shock: dopiero wyłącznik ON/OFF rozwiązuje problem ale tylko do pierwszego zdjęcia. Potem od nowa blokada :???:

Próbowałem to zmienić przez podpięcie kostki pod 580ke - efekt ten sam, pierwsze zdj. a następne lampa zblokowana...

Da się z tego jakoś wyjść, bez zakupu drugiego odbiornika???

komor - Wto 05 Cze, 2012

Z tego wynika, że felerna jest ta kostka, z jakiegoś powodu. Jak rozumiem sam nadajnik/odbiornik radiowy z jedną lampą – obojętnie którą – działa niezawodnie? A tak ogólnie na kupno drugiego odbiornika i tak wcześniej czy później się zdecydujesz… :)
radaris - Wto 05 Cze, 2012

komor napisał/a:
sam nadajnik/odbiornik radiowy z jedną lampą – obojętnie którą – działa niezawodnie?
TAK działa

dzwoniłem do sklepu i mówią, że ta kostka tak właśnie ma... :shock:

hijax_pl - Wto 05 Cze, 2012

radaris napisał/a:
dzwoniłem do sklepu i mówią, że ta kostka tak właśnie ma... :shock:
Że się blokuje? :shock:
jaad75 - Wto 05 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
Że się blokuje? :shock:
Może, że się blokuje z lampami Canona? Może tam jest jakiś rodzaj zabezpieczenia? Jak pisałem z radaisem na PM, z identyczną (na oko) fotocelą nie miałem najmniejszych problemów z lampami Nikona i Pentaksa...
FotoTomek - Wto 05 Cze, 2012

radaris, a upewniałeś się, że ta fotocela w ogóle może działać z lampami Canona? Problem polega na tym, że w lampach Canona napięcie na stopce jest dość niskie (ok. 4 V, o ile pamiętam) i nie wystarcza do zasilenia fotoceli. Mam kilka lamp Canona i jedną fotocelę (inną niż twoja) i z żadną lampą nie działa. Może jaad75 ma rację, że taki efekt występuje tylko z Canonem. Podejrzewam, że ujawnił się jakiś szczególny przypadek połączenia elektroniki lampy i fotoceli i dał taki efekt.
radaris - Sro 06 Cze, 2012

jak dotąd nie znalazłem rozwiązania...
już byłem skłonny kupić drugi odbiornik : http://www.foto-tip.pl/sk...non-p-1666.html

i znowu lipa... nigdzie w Polsce na dzień dzisiejszy nie mają, rozsprzedało się po sklepach a teraz trzeba czekać jak kontener z towarem przypłynie :cry:
co poradzicie? jak te lampy speedlity wyzwalać? może inny odbiornik macie sprawdzony co się zgra z tymi pixelami :???:

Dżozef - Czw 07 Cze, 2012

U mnie ta kostka śmiga ze wszystkimi typami lampam bez problemu po za oczywistym faktem że nie jest w stanie wybudzać lampę canona i wcześniej trzeba wyłączyć w lampie auto-off, samo przejście na tryb manualny nie wystarczy.
jaad75 - Czw 07 Cze, 2012

Dżozef napisał/a:
po za oczywistym faktem że nie jest w stanie wybudzać lampę canona
No, tylko tu nie wygląda na problem z wybudzaniem, tylko na jakąś zwiechę lampy...
komor - Pią 08 Cze, 2012

Dżozef, a napisałbyś konkretnie z jakimi lampami Ci działa?
radaris - Pon 11 Cze, 2012

...u mnie ani z 580 ani z 430 nie... Ciekawe z jakimi canonami dziala u Ciebie?