|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 18-135 IS STM oraz 40/2,8 STM naleśnik
MC - Pią 08 Cze, 2012 Temat postu: Canon 18-135 IS STM oraz 40/2,8 STM naleśnik Canon zaprezentował dzisiaj dwa nowe obiektywy:
klik
Naleśnik oraz uniwersalny zóm, wyposażone w nowego rodzaju silnik STM, który ma być zoptymalizowany do kręcenia filmów.
hijax_pl - Pią 08 Cze, 2012
MC napisał/a: | który ma być zoptymalizowany do kręcenia filmów. | Chyba raczej do efektywniejszej pracy CDAF
Smola - Pią 08 Cze, 2012
40 mm - how much ? ....i kiedy dostepna w polskich sklepach ?
hijax_pl - Pią 08 Cze, 2012
Ponoć:
Cytat: | The new EF 40mm f/2.8 STM lens and the new EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM will also be available separately at the end of June at an estimated retail price of $199.99 and $549.99 respectively. |
Przynajmniej można się zorientować kiedy i jaki poziom.
Smola - Pią 08 Cze, 2012
Jezeli 40tka bedzie tak tania i tak dobra jak pisza to jest warta swojej ceny
mir - Pią 08 Cze, 2012
Kiedyś dawno temu, kiedy części forumowiczów nie było na świcie, a część interesowała się mlekiem mamy, Minolta (była taka firma, oj bardzo dobra) produkowala aparaty z zynchronizacją 1/250 i obiektywami z power zoom. Czy to jst teraz powrót do przeszłosci, czy ten STM to jest lepsza wersja Minolty?
komor - Pią 08 Cze, 2012
mir, STM ma dotyczyć ustawiania ostrości a nie zoomowania, natomiast Power Zooma ma obecnie np. nowy Panasonic ostatnio przetestowany.
mozer - Pią 08 Cze, 2012
Może jestem ignorantem, ale nie kumam idei takich naleśników. Ja rozumiem w bezlusterkowcach, gdzie możemy sobie zrobić kieszonkowy zestaw, ale co to daje w lustrzankach, gdzie aparat jest gdzieś 5x większy od tego obiektywu? Tracimy tylko na jakości i świetle, a nic właściwie nie zyskując.
goltar - Pią 08 Cze, 2012
A ja mam teorię co do tego naleśnika... zaprojektowano go dla bezlusterkowca Canona... a przy okazji wydano w wersji dla lustrzanek...
dcs - Pią 08 Cze, 2012
Kolejny bezlusterkowiec z dużą odległością bagnetową?
Zakup Pentaksa K-01 jest bez sensu -dużo mniej za niewiele mniej /w porównaniu z K-30/.
cybertoman - Sro 27 Cze, 2012
ping
dcs - Sro 27 Cze, 2012
Dzięki.
photozone Canon EF 40mm f/2.8 STM - Full Format Review
http://www.photozone.de/c...-canon_40_28_ff
-zadziwiająco dobry
muzyk - Sro 27 Cze, 2012
dcs napisał/a: | -zadziwiająco dobry |
Tja... zadziwiająco "highly recommended" i to na pełnej klatce...
lotofag - Sro 27 Cze, 2012
dcs napisał/a: |
-zadziwiająco dobry |
I co w tym dziwnego?
Cytat: | Może jestem ignorantem, ale nie kumam idei takich naleśników. Ja rozumiem w bezlusterkowcach, gdzie możemy sobie zrobić kieszonkowy zestaw, ale co to daje w lustrzankach, gdzie aparat jest gdzieś 5x większy od tego obiektywu? |
Do Canona i to jeszcze FF, to rzeczywiście trochę "kwiatek do kożucha".
Pobaw się np. K-5 z DA 40 i DA 70.
MC - Sro 27 Cze, 2012
No i fajnie
Wigor - Sob 30 Cze, 2012 Temat postu: Re: Canon 18-135 IS STM oraz 40/2,8 STM naleśnik
MC napisał/a: |
Naleśnik oraz uniwersalny zóm, wyposażone w nowego rodzaju silnik STM, który ma być zoptymalizowany do kręcenia filmów. |
Nowy obiektyw bez IS, do kręcenia filmów? Jakoś tego nie widzę...
MM - Nie 01 Lip, 2012
Wigor napisał/a: | Nowy obiektyw bez IS, do kręcenia filmów? Jakoś tego nie widzę... |
No.... takie czasy, mało widać. Teraz bez stabilizacji to już nawet zdjęć się nie da zrobić. Gdybyś jednak troszkę pomyślał, poszperał, to mógłbyś znaleźć w sieci cudowny wynalazek - STATYW. Masz pojęcie, że filmowcy używają czegoś takiego? SZOK normalnie
tadeusz69 - Pon 02 Lip, 2012
Po tescie na Photozone widzę że Voigländer 40 mm /2.0 ma teraz poważnego konkurenta . Prawie dwukrotnie tańszy , ostry , AF .
Fosnefes - Wto 09 Paź, 2012
Czy ktoś z forum ma ten obiektyw: Canon EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM ?
Kupiłem pierwsza w swoim życiu lustrzankę Canon 650D i właśnie dokupiłem do niej ten obiektyw. Zaleta: naprawdę cichy i celny AF, ale niestety nie umiem nim robić zdjęć architektury. Strasznie zniekształca obraz, po obróbce w Lightroom 4 zdjęcia również mi się nie podobają. Jestem totalnym amatorem i nie wiem czy to wina obiektywu czy raczej fotograf jest do d....
kufel - Wto 09 Paź, 2012
Fosnefes napisał/a: | ale niestety nie umiem nim robić zdjęć architektury. | sprecyzuj problem
Fosnefes napisał/a: | Strasznie zniekształca obraz, | czy chodzi Ci o to ze ściany budynków przy użyciu ogniskowych ok 18 mm są krzywe i sie "walą" ? jesli tak to jest to naturalna konsekwencja użycia szerokiego kąta i kadrowania nie prostopadle do ścian budynków.
Fosnefes napisał/a: | po obróbce w Lightroom 4 zdjęcia również mi się nie podobają. |
tu juz winy na obiektyw zrzucić sie nie da za wszelkie efekty odpowiedzialny jest ten przed kompem, machający suwakami wrzuć jakieś przykłady to będzie można coś może doradzić.
komor - Wto 09 Paź, 2012
kufel napisał/a: | czy chodzi Ci o to ze ściany budynków przy użyciu ogniskowych ok 18 mm są krzywe i sie "walą" ? |
Może też chodzić o dystorsję. Lightroom 4 pewnie nie ma jeszcze tego obiektywu w swojej bazie korekcji.
kufel - Wto 09 Paź, 2012
komor napisał/a: | Może też chodzić o dystorsję. | możliwe, choć wydaje mi się ze na początku zabawy w fotografię takich rzeczy jak dystorsja się nie widzi ( no chyba ze ktoś używa fish eye ) , bardziej właśnie dziwić mogą pokrzywione budynki wynikajace z uzycia szerokiego kąta . zresztą dopóki Fosnefes nie napisze o co kaman ,to możemy tak gdybać
Fosnefes - Sro 10 Paź, 2012
kufel, komor
Super dzięki koledzy za szybki odzew Widzę, że na te forum można liczyć
Jak się nauczę wklejać zdjęcia to czym prędzej to zrobię. W każdym bądź razie faktycznie używałem ogniskowej 18 budynek wygląda tak jakby ściany zwężały się ku górze.
Używam program Lightroom w wersji testowej 4.2 Ma ona już udostępniony ten obiektyw, jednakże po automatycznej korekcji obraz jeszcze bardziej mi się nie podoba. Po ręcznej troszkę jest lepiej, ale za to środek obiektu wygląda troszkę na uwypuklony.
No nic, pobawię się jeszcze na innych ogniskowych
moronica - Sro 10 Paź, 2012
Fosnefes, dystorsja obiektywu nie ma nic wspolnego ze zbiegami perspektywicznymi. dystorsja to gdy obraz wydaje sie lekko wypukly badz wklesly (najlepiej to widac robiac zdjecie plaskiej powierzchni typu ceglana sciana). zbiegi perspektywiczne no normalna sprawa, celujesz w gore to jasne ze ci sie pionowe linie zaczna zbiegac i w odroznieniu od dystorsji nie jest to wada obiektywu
mozer - Sro 10 Paź, 2012
Fosnefes, http://theappraisaliq.com...ral-distortion/
Panowie,
zdjęcie o którym mówiłem jest tutaj:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/BLap7DP-FhGIVkcmy6CuEp5EUW054pXYlPrMBejGR1E?feat=directlink
MC - Sro 10 Paź, 2012
f22, 1/25s. Po co? To jest po części przyczyna słabszej ostrości.
Pewnie tak , ale dopiero od połowy sierpnia uczę się robic zdjęcia
Wcześniej na kompakcie, jedynie używałem zielonego - czyli automatu
[ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 12:53 ]
ten sam budynek ale inne ustawienia przesłony
https://picasaweb.google.com/lh/photo/FOAO0r-yUUWoTRcOjOE0fp5EUW054pXYlPrMBejGR1E?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/A_eL4izKq8I3Bz9xEdoLbp5EUW054pXYlPrMBejGR1E?feat=directlink
mozer - Sro 10 Paź, 2012
Fosnefes, przysłona nie ma nic do rzeczy. Za wysoko podniosłeś obiektyw - jak ustawisz go równolegle do gruntu, to będzie ok.
czyli podsumowując obiektyw jest OK
Odnośnie techniki i umiejętności to cały czas będę je rozwijał
zacząłem dużo czytać na forum, więc zobaczymy co z tego wyjdzie
kufel - Sro 10 Paź, 2012
Fosnefes napisał/a: | budynek wygląda tak jakby ściany zwężały się ku górze. | czyli to co opisywałem w pierwszym poście - ustawiłeś obiektyw ku gorze a nie prostopadle do ścian i stad wrażenie ze budynek zwęża się ku gorze. jak już wspomniano nie jest to wada.
|
|