forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 650D

hijax_pl - Pią 08 Cze, 2012
Temat postu: Canon EOS 650D
Odświeżona 600ka...

http://www.optyczne.pl/49...n_EOS_650D.html

Z fajnych rzeczy:
- dotykowy ekran ;)
- poprawiony CDAF i do tego szkiełka z nowym napędem AF, dzięki którym zapewne dorówna panasom
- i jako w zasadzie pierwszy producent daje PDAF w matrycy APS-C!

Opis hybrydowego AF w trybie LV: http://www.dpreview.com/p...l-t4i/3/#Hybrid
Ciekawe jak to się będzie miało do rozwiązania SLT ;)

MM - Pią 08 Cze, 2012

Pare bajerów może i fajnych, ale jak ktoś chce robić tylko zdjęcia to jakiegoś szoku nie widzę. Beznadziejny, mały i nieergonomiczny korpusik, bezsensowny obracany ekranik a górnego wyświetlacza brak... Wiem, to nie ta klasa. Jak ktoś długo popracuje na czymś normalnym to takiego EL jakoś nie chce brać do ręki. Może robić fajne zdjęcia, niechęć jest zbyt silna.

MM napisał/a:
Jak ktoś długo popracuje na czymś normalnym to takiego EL jakoś nie chce brać do ręki.
To fakt. Ale cieszy mnie, iże idzie nowe ;) Może niedługo matryce z PDAF zagoszczą w FF? ;)
goltar - Pią 08 Cze, 2012

Po tej premierze bardzo mała różnica zrobiła się miedzy 650D a 60D... Powiedziałbym nawet że 650D jest lepsze w kilku elementach... :roll:
MM - Pią 08 Cze, 2012

goltar napisał/a:
Po tej premierze bardzo mała różnica zrobiła się miedzy 650D a 60D... Powiedziałbym nawet że 650D jest lepsze w kilku elementach... :roll:

W kilku jest. Tylko co z tego. Ja pracując na D300 i mając okazję długo bawić się D7000 wiem, że ten ostatni robi lepsze foty. Co z tego, jak cały czas czekam na następcę D300s bo... no właśnie. Bo jak się porobiło D300 to już tej wygody i ergonomii brakuje i człowiek godzi się nawet na gorszą jakość zdjęć woląc wybrać wygodę, szybkość i niezawodność. Bojowe i szybkie wykorzystanie aparatu ma jednak specyficzne wymagania.

[ Dodano: Pią 08 Cze, 2012 10:01 ]
hijax_pl napisał/a:
Może niedługo matryce z PDAF zagoszczą w FF?

Miejmy nadzieję, że tak.

B o g d a n - Pią 08 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
- i jako w zasadzie pierwszy producent daje PDAF w matrycy APS-C!
Oświeć mnie, czy chodzi o czujnik AF na matrycy?
MC - Pią 08 Cze, 2012

Wyświetlacz dotykowy? Co by to było, gdyby Sony z tym jako pierwsze wyskoczyło... A tak - cisza.

B o g d a n napisał/a:
Tak. Zabudowany detektor fazowy w matrycy. Tak jak w matrycach Nikona 1.
Podnosisz lustro i nadal masz fazowy AF. Choć według informacji DPR to ten fazowy AF działa zgrubnie i po wstępnym ustawieniu następuje dostrajanie za pomocą kontrastowego AF...
MC napisał/a:
Co by to było, gdyby Sony z tym jako pierwsze wyskoczyło... A tak - cisza.
A nie wyskoczyło? Wydawało mi się, że Sony już ma aparaty z matrycą APS-C i dotykowym ekranem ;)
Mi się dotykowy ekran podoba tak długo jak za jego wprowadzeniem nie idzie pozbywanie się "oldschoolowych" klawiszy i przełączników na obudowie.

MC - Pią 08 Cze, 2012

A który to aparat, bo nie wiem? Poza tym chodzi o luszczanki a nie kompakty czy inne wynalazki.

MC napisał/a:
Poza tym chodzi o luszczanki a nie kompakty czy inne wynalazki.
A to przepraszam. Nie wyczytałem tego z Twojego poprzedniego posta...
MC - Pią 08 Cze, 2012

Wydawało mi się logicznym, że w dziale "cyfrowe lustrzanki" piszemy o lustrzankach a nie kompaktach.
MM - Pią 08 Cze, 2012

MC napisał/a:
Wyświetlacz dotykowy? Co by to było, gdyby Sony z tym jako pierwsze wyskoczyło... A tak - cisza.

Dla mnie to kompletnie zbyteczna rzecz, ale współczesna dzieciarnia sikająca na widok smartfona już chyba niedługo bez czegoś takiego nie obsłuży aparatu.
Miejmy nadzieję, że tego typu sprawy da się wyłączać w menu...

MM napisał/a:
goltar napisał/a:

W kilku jest. Tylko co z tego.
To że mam nadzieję że w następcy 60D wróci choć magnezowy korpus i może dobre uszczelnienia, aby była jakaś różnica w stosunku do serii xxxD. Takie marzenia :)
MM - Pią 08 Cze, 2012

Było nie sprzedawać 7D. Kolekcjoner aparatów kurka wodna... :razz:

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n napisał/a:
Tak. Zabudowany detektor fazowy w matrycy. Tak jak w matrycach Nikona 1.
A to cudo nie było zastosowane po raz pierwszy w Ricoh GR Digital IV?

MM napisał/a:
Było nie sprzedawać 7D. Kolekcjoner aparatów kurka wodna... :razz:
650D nie kupię :razz: za to zamówiony G1-X.

goltar napisał/a:
Raczej nie. Już bardziej Fuji F300 tyle, że Fuji dało PDAF tylko w "centralnym punkcie".

hijax_pl napisał/a:
goltar napisał/a:
Raczej nie. Już bardziej Fuji F300 tyle, że Fuji dało PDAF tylko w "centralnym punkcie".
A no właśnie, tam też kombinowali.

MM napisał/a:
Można

muzyk - Sob 09 Cze, 2012

goltar napisał/a:
za to zamówiony G1-X.

Chyba wolałbym iPhone'a :razz:

MM - Sob 09 Cze, 2012

muzyk napisał/a:

Chyba wolałbym iPhone'a :razz:

Serio? A co to jest? :lol: :razz:

komor - Sob 09 Cze, 2012

MM napisał/a:
Serio? A co to jest?

Najpopularniejszy aparat na Flickrze. :) Na drugim miejscu jest 5DII. :) :P

MM - Sob 09 Cze, 2012

komor napisał/a:

na Flickrze. :)

Teraz wyjdzie moje zacofanie... A co to jest ten F.... :razz:

komor - Sob 09 Cze, 2012

A taki tam portal dla fotografów, amatorów i pro, z przewagą hobbystów troszkę bardziej zaawansowanych. :)
muzyk - Nie 10 Cze, 2012

MM napisał/a:
Serio? A co to jest?

Żartujesz? :neutral: :smile:

sigmiarz - Nie 10 Cze, 2012

MM napisał/a:
Dla mnie to kompletnie zbyteczna rzecz, ale współczesna dzieciarnia sikająca na widok smartfona już chyba niedługo bez czegoś takiego nie obsłuży aparatu.

dotykowy ekran może się przydać, np. podczas przeglądania zdjęć.
Ścianki MF również oferują takie udogodnienie :) a trudno im odmówić profesjonalizmu.
np. Mamiya Leaf Credo, do tego z multitouchem. Na statywie również można z
powodzeniem tego używać, a jeśli do tego obsługują dotyk przy wyborze punktu ostrzenia, to z aparatem na statywie jest to wygodniejsza niż wybierak, źle by było
gdyby nie było wybieraków, ale w dalszym ciągu są.

hijax_pl - Nie 10 Cze, 2012

sigmiarz napisał/a:
a jeśli do tego obsługują dotyk przy wyborze punktu ostrzenia,
Ekran ma pojemnościowy czujnik. Możesz wybierać wszystko palcem to co normalnie wybierasz klawiszem OK. Punkty ostrzenia w LV też. A ponieważ to multi touch to masz też zalążek gestów, np powiększanie na podglądzie.
mozer - Nie 10 Cze, 2012

Myślę, że dobrze opracowany ekran dotykowy pozwala poruszać się szybciej po menu niż przy pomocy przycisków.

hijax_pl napisał/a:
Ekran ma pojemnościowy czujnik. Możesz wybierać wszystko palcem to co normalnie wybierasz klawiszem OK. Punkty ostrzenia w LV też. A ponieważ to multi touch to masz też zalążek gestów, np powiększanie na podglądzie.

spotkały mnie już nie raz niespodzianki w podobnych sytuacjach..
ale jeśli tak jest, to jest dobrze.

jaad75 - Nie 10 Cze, 2012

mozer napisał/a:
Myślę, że dobrze opracowany ekran dotykowy pozwala poruszać się szybciej po menu niż przy pomocy przycisków.
Też tak myślę, aczkolwiek 3" to trochę mało, by rozwiązanie było w pełni funkcjonalne, a biorąc pod uwagę zachowanie takich ekranow w niskich temperaturach... :roll: Dobrze, że nie zrezygnowali z przycisków.
dcs - Nie 10 Cze, 2012

mozer,
mozer napisał/a:
dobrze opracowany ekran dotykowy pozwala poruszać się szybciej po menu niż przy pomocy przycisków.

Ale nie po omacku -bez odrywania wzroku od np. wizjera.

dcs napisał/a:
Ale nie po omacku -bez odrywania wzroku od np. wizjera.
A poruszasz się po menu bez odrywania wzroku od wizjera? :smile:
dcs - Nie 10 Cze, 2012

Oczywiście.
mozer - Nie 10 Cze, 2012

Z drugiej strony jak często potrzebujemy super szybko poruszać się po menu ;)
dcs - Nie 10 Cze, 2012

Widziałem gdzieś, że pracują nad dotykowymi, które będą mogły robić wypukłości np. pole przycisku, czy kropkę, a potem znowu stawać się płaskie.

dcs napisał/a:
Oczywiście.
Po co?
dcs - Nie 10 Cze, 2012

Z przyzwyczajenia. Pamiętam ile razy trzeba co zmienić /-nie liczę/ -"automatycznie". Odrywam wzrok żeby sprawdzić co zatwierdzam. Na ogół jak zmieniam ustawienia mówię modelom co będziemy zaraz robić, gdzie mają się przemieścić,co nałożyć. Siłą rzeczy patrzę na nich.

dcs napisał/a:
Na ogół jak zmieniam ustawienia mówię modelom co będziemy zaraz robić, gdzie mają się przemieścić,co nałożyć. Siłą rzeczy patrzę na nich.
I jakie parametry, które zmieniasz w tym czasie wymagają wchodzenia do menu? :shock:

dcs napisał/a:
Widziałem gdzieś, że pracują nad dotykowymi, które będą mogły robić wypukłości np. pole przycisku, czy kropkę, a potem znowu stawać się płaskie.

no właśnie, pracują i pracują, czytałem o tym kilka lat temu :)

dcs - Nie 10 Cze, 2012

Choćby podziałkę /oczywiście na zewnątrz/

Ja nie potrafię klepać w gładki wyświetlacz nie patrząc.

komor - Nie 10 Cze, 2012

mozer napisał/a:

W przypadku 3-cyfrowych Canonów może być szybciej, ale w 2-cyfrowych i wyżej to w sumie całkiem sprawnie idzie, jak się korzysta z obydwu kółek do nawigacji po menu.
Natomiast w każdym aparacie, w połączeniu z podglądem na żywo albo wideo, tupnięcie żeby wyostrzyć – bajka. No i w trakcie nagrywania jak trzeba coś zmienić, to niewątpliwie mniejszy hałas i poruszenie spowoduje dotykanie ekranu niż naciskanie przycisków.

komor napisał/a:
Natomiast w każdym aparacie, w połączeniu z podglądem na żywo albo wideo, tupnięcie żeby wyostrzyć – bajka.
Pod warunkiem, że 1) nie masz zbyt grubych palców, 2) masz w miarę cienką i wilgotną skórę, 3) nie jest zbyt zimno. Dlatego obawiam się, żeby ktoś za jakiś czas nie wpadł na pomysł całkowitego wyeliminowania przycisków/wybieraków na rzecz dotykowego ekranu, jak to się stało w części telefonów...
komor napisał/a:
No i w trakcie nagrywania jak trzeba coś zmienić, to niewątpliwie mniejszy hałas i poruszenie spowoduje dotykanie ekranu niż naciskanie przycisków.
To fakt.
komor - Nie 10 Cze, 2012

jaad75, mam grube palce i daję radę z telefonem pozbawionym przycisków. Kwestia jakości sensora i oprogramowania jakie za tym stoi. Też niestety różnie z tym bywało w przeszłości u różnych producentów, ale zdaje się, że poziom wyrównuje się, albo się wyrównał.
Ale racja, że jak jest zimno i trzeba ściągnąć rękawiczki, to jest czasem problem.

komor napisał/a:
jaad75, mam grube palce i daję radę z telefonem pozbawionym przycisków.
Pytanie czy dałbyś radę również na 3" ekranie... No chyba, że powiększą go kiedyś na całą tylną ściankę... :wink:
komor napisał/a:
Kwestia jakości sensora i oprogramowania jakie za tym stoi. Też niestety różnie z tym bywało w przeszłości u różnych producentów, ale zdaje się, że poziom wyrównuje się, albo się wyrównał.
Pewnie też, ale również cech osobniczych, typu przewodnictwo naskórka. W czasach gdy intensywnie grałem na gitarze miałem tak zrogowaciałe opuszki, że nie mogłem obsługiwać prawidłowo nawet dotykowego panelu w piekarniku/kuchence mikrofalowej - musiałem zwilżać palce.
komor napisał/a:
Ale racja, że jak jest zimno i trzeba ściągnąć rękawiczki, to jest czasem problem.
Chodzi mi raczej o dziwne działanie dotykowego ekranu w niskich temperaturach, niż kwestię rękawiczek, ale to oczywiście też. Póki sterowanie jest dublowane zwykłymi przyciskami - ok, gorzej będzie gdy z tego zrezygnują.
muzyk - Wto 12 Cze, 2012

Konkurencja przyrządziła puszkę 650 z krokietem 40 2.8 :wink:
damian3416 - Wto 12 Cze, 2012

Kiedy ten Canonek trafi do sprzedaży u nas w Polsce?
Bo zastanawiam się na nim bądź nad 60d, i już sam nie wiem.
A tak w ogóle to nieoficjalnie się przywitam bo jestem tu nowy, więc witam wszystkich zgromadzonych :)

maput - Wto 12 Cze, 2012

damian3416 napisał/a:

Jeśli pójdzie im jak z 1D X to może na wakacje 2013 się wyrobią ;)

jaad75 - Wto 12 Cze, 2012

maput napisał/a:
Jeśli pójdzie im jak z 1D X to może na wakacje 2012 się wyrobią ;)
Tak szybko?... :razz:
hijax_pl - Wto 12 Cze, 2012

maput napisał/a:
damian3416 napisał/a:

Jeśli pójdzie im jak z 1D X to może na wakacje 2012 się wyrobią ;)
Chyba 2013 ;)
maput - Wto 12 Cze, 2012

No 2013 miało być... palce z przyzwyczajenia same napisały :/
Poprawione.

cybertoman - Wto 12 Cze, 2012

maput napisał/a:
palce z przyzwyczajenia same napisały
Cytat:
na wakacje 2012
Nauczyciel?
maput - Wto 12 Cze, 2012

cybertoman napisał/a:
maput napisał/a:
palce z przyzwyczajenia same napisały
Cytat:
na wakacje 2012
Nauczyciel?

boziu uchowaj, ale "2012" piszę często ;)

Nie no, na yt są już jakieś testy tej lustrzanki po innemu.
Gdzieś podali cene 849 dolców, czyli jakieś 3 tyś.
Mam nadzieje że troszkę się to przyspieszy, chociaż do tych wakacji. Ale w co ja wierze...

damian3416 napisał/a:
Gdzieś podali cene 849 dolców, czyli jakieś 3 tyś.
Źle liczysz. $849 to jakieś 799€ czyli jakieś 3600zł
damian3416 napisał/a:
Mam nadzieje że troszkę się to przyspieszy, chociaż do tych wakacji. Ale w co ja wierze...
Ponoć ma być już w lipcu w sprzedaży. Kiedy będzie w PL? Kto to wie? Może też w lipcu?

Wg. konwertera z przed chwili ma się to tak:

Rozumiem, że będziesz kupował w US a nie UE, tak?
mozer - Wto 12 Cze, 2012

hijax_pl, tak to jest jak przeliczasz dwa razy - jak w banku ;)

Nie nie.
Wg tego konwertera 849 USD to 678 EURO, więc dalej już można sobie przeliczyc.
To może tak: wytłumaczcie mi czego nie zrozumiałem :)

mozer - Wto 12 Cze, 2012

damian3416, hijaxowi chodzi pewnie o to że kupując w UE musisz doliczyć VATy i inne .......
moronica - Wto 12 Cze, 2012

damian3416, tak generalnie to zazwyczaj cena w euro i w dolarach to prawie to samo tylko z innym symbolem waluty, przykladowo 600d na starcie kosztowal $799.99 w USA i €749 w Europie. mysle, ze to dosc realistyczne ze w euro cena bedzie w okolicach 800 i to wlasnie taka cene przeliczaj na zlotowki by sie potem srogo nie zawiezc
dcs - Wto 12 Cze, 2012

dpreview: "MSRP $849.99/€899 body only, $949.99/€999 with 18-55mm IS II, $1199/€1,249 with 18-135mm IS STM"

Dobijające.
komor - Sro 13 Cze, 2012

To jak z zapowiadaną ceną lampy 600EX, liczba stojąca przy symbolu € była wyższa niż przy $. :)
moronica - Sro 13 Cze, 2012

damian3416, ze 2 miechy po tym jak trafi na rynek cena moze byc juz zauwazalnie nizsza. niecierpliwi cierpia na wlasne zyczenie
damian3416 - Sro 13 Cze, 2012

moronica napisał/a:
damian3416, ze 2 miechy po tym jak trafi na rynek cena moze byc juz zauwazalnie nizsza. niecierpliwi cierpia na wlasne zyczenie

Nie jestem raczej niecierpliwy, czekam już długi czas żeby nie zrobić jakieś plamy ani nie wydać niepotrzebnych pieniędzy w błoto.
Jest jakaś szansa żeby teraz staniał 60D? On już jest jakiś czas na rynku.

pietro69 - Nie 17 Cze, 2012

takie podsumowanie mi sie nasuwa jak przeczytalem to od pierwszej strony
pierwsza sprawa to pisanie dla pisania mozna by rzec duzo slow malo tresci
bo juz kolejna strona a na temat aparatu nikt nie napisal nic
wychodzi ze ten aparat sklada sie tylko z dotykowego ekranu z ktorym nie wszyscy sobie radza bo maja swoje przyzwyczajenia
kolega zadal pytanie dwie strony temu zastanawiajac sie 650 czy 60 i nikt nie napisal nic na ten temat
w temacie powinno byc "pogaduchy" albo raczej "marudzenie"
od dluzszego czasu zauwazylem ze wszyscy tylko marudza na temat szkiel i puszek
czy to firma c czy n niewazne nie wypusci tzw zlotego srodka bo to by byl strzal w kolano
czyli bedziemy stopniowo karmieni tym samym z malymi dodatkami lub tylko zmaiana opakowania
a zamiast tu siedziec i pisac ide na dwor bo ladna pogoda
milej niedzieli

hijax_pl - Nie 17 Cze, 2012

pietro69 napisał/a:
bo juz kolejna strona a na temat aparatu nikt nie napisal nic
A to są już w sklepach by było można się organoleptycznie pobawić tym czymś?
pietro69 napisał/a:
kolega zadal pytanie dwie strony temu zastanawiajac sie 650 czy 60 i nikt nie napisal nic na ten temat
Na podstawie specki to doradzać można zawsze. Np takiego 1D X można było doradzać już prawie rok temu. I co z tego?
muzyk - Nie 17 Cze, 2012

moronica napisał/a:
niecierpliwi cierpia na wlasne zyczenie

Zgadza się. Ilekroć widzę 5dIII tylekroć mam ochotę "pójść na całość" i nie czekać na rozwój sytuacji...

public enemy - Sro 27 Cze, 2012

a wiadomo kiedy się pojawi następca 60D ?
TOFAN - Sro 27 Cze, 2012

public enemy napisał/a:
a wiadomo kiedy się pojawi następca 60D ?

W sprzedaży podobno we wrześniu, prezentacja w sierpniu. Ale to cały czas tylko plotki...

Dżozef - Sro 27 Cze, 2012

Ja właśnie trzymam w łapie 650D przesiadam się z 450d. Odpowiada mi ta linia sprzętu z uwagi na mniejszy rozmiar korpusu i możliwości jakość/cena.
Moje pierwsze wrażenia:
-Trzyma się wygodniej tak jakby był większy i mniej kanciasty niż 450d.
-posiada czujnik zbliżeniowy oka pomiędzy wizjerem a sankami lampy
-wreszcie wygodny dostęp do przycisku iso, jest bardziej wystający
-wreszcie mam w mojej ulubionej funkcji AV tryb lampy auto1/60-1/200s bardzo mi tego brakowało.
Zanim padł mi akumulator zdążyłem jeszcze pocieszyć się nowym fokusem jest dużo szybszy, pewniejszy i mniej balansuje a punkty boczne ostrzą pioruńsko szybko w porównaniu do 450d.No i najważniejsze, obsługa trybu filmowego to POEZJA :lol: wystarczy paluchem klapnąć na na jakiś obiekt w lcd i resztę załatwia automatyka jeżdżę na różne strony a ramka ostrości tkwi na celu, bez problemu przesuwm paluchem po całym kadrze w trakcie filmowania i wszystko posłusznie działa. Zresztą to właśnie dla filmów go kupiłem, niewątpliwie większa ilość detalu na obrazku średnio mnie cieszy gdyż już w 450D miałem problem aby to wykorzystać do prezentacji :oops: powiększenia A4 i ekran F-HD to stanowczo za mało.
Jak podładuję aku to opowiem więcej, pytajcie.
Pierwszy minus to brak w komplecie kabla HDMI :cry:

vulkanwawa - Czw 28 Cze, 2012

Sądząc po filmiku tym to AF podczas filmowania nie działa zachwycająco. Pozostają tylko dwa dedykowane obiektywy z STM ale na nich prędkość AF też nie jest zadowalająca.
Dżozef - Czw 28 Cze, 2012

Z tego co dziś wybadałem to z zumem F2,8 AF hybrydowy jest pewniejszy i szybszy niż ze stałkami F1,8.
zresztą nic dziwnego to dla jasnych obiektywów właśnie potrzebne są te podwójne punkty krzyżowe.Jednak AF śledzący jak już złapie twarz ludzia to nawet ze stałką 1,8 działa prawidłowo.Z psem jeszcze nie sprawdziłem

damian3416 - Pon 02 Lip, 2012

Dobra, filmowanie filmowaniem, a jak ze zdjęciami?
muzyk - Wto 03 Lip, 2012

vulkanwawa napisał/a:
Sądząc po filmiku tym to AF podczas filmowania nie działa zachwycająco

Bzyczy jak w 500D, tyle, że filmowanie warto uskuteczniać z manualnym ostrzeniem. :roll:
damian3416 napisał/a:
Dobra, filmowanie filmowaniem, a jak ze zdjęciami?

Wiem, że monitor aparatu to niemiarodajny punkt oceny jakości zdjęcia, ale... przy 6400 ISO RAW zdjęcie wyglądało jakby bez szumu :shock:
Takie mało gó...o a może się okazać, że całkiem fajne aparaciątko.
Przy tym, dotykowy wyświetlacz - bardzo fajny pomysł.

hijax_pl - Wto 03 Lip, 2012

muzyk napisał/a:
Wiem, że monitor aparatu to niemiarodajny punkt oceny jakości zdjęcia, ale... przy 6400 ISO RAW zdjęcie wyglądało jakby bez szumu :shock:
Takie mało gó...o a może się okazać, że całkiem fajne aparaciątko.
Tyle, że oglądałeś resamplowane JPGi tylko...
muzyk - Wto 03 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:
Tyle, że oglądałeś resamplowane JPGi tylko...

No ok. Trzeba zatem poczekać na test tego aparaciku.

damian3416 - Sro 04 Lip, 2012

A właśnie, jeszcze jedno.
Mam obiektyw Canona EF 28-70 II który znalazłem kiedyś kiedyś razem a analogiem EOS'EM 650.
I myślę sobie tak, czy by to się spasowało razem z tym ciągłym autofocusem czy nie, bo mam obawy że będą problemy.
I pytanie kolejne, czy ktoś używał tegoż obiektywu wraz z canonem 60 tką? Jeśli tak, to jak to współgrało?

ophiuchus - Czw 05 Lip, 2012

damian3416, zapewne działać będzie, ale super jakości bym się nie spodziewał, czy też jakiegoś super szybkiego AF. Do tego zakres ogniskowych raczej na mały obrazek, a nie na aps.
damian3416 - Czw 05 Lip, 2012

Nie mam innego, i narazie nie zanosi się żeby mi się udało jakiś kupic, teraz tylko czekam na body i się okaże jak to będzie współpracowac. Jako zamiennik obiektywu od zestawu pewnie się nada.
Dżozef - Sob 07 Lip, 2012

Jeśli chodzi o obiektywy to z 650D dostały niezłego kopa stały się przede wszystkim całkowicie używalne od pełnej dziury i do przymykania zmusza tylko brak 50 iso, no i ten obrazek jak ze starej piątki. Wymieniłem aparat ze względu na filmy ale! warto było dla samych zdjęć nawet
hijax_pl - Sob 07 Lip, 2012

Dżozef napisał/a:
dostały niezłego kopa stały się przede wszystkim całkowicie używalne od pełnej dziury
Dżozef napisał/a:
no i ten obrazek jak ze starej piątki.
Co to za magia? :shock:
kozidron - Sob 07 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:

pewnie chodzi o masakryczny banding juz od iso 100, słaby DR, dziwne magentowe ciapki od iso1600, spadek szczegółów w cieniach już od iso800 a to wszystko z korpusu EL z dotykowym ekranikiem, jak w gejfonie :razz:

lotofag - Sob 07 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:
Dżozef napisał/a:
dostały niezłego kopa stały się przede wszystkim całkowicie używalne od pełnej dziury
Dżozef napisał/a:
no i ten obrazek jak ze starej piątki.

:o :shock: :grin: :lol: :mrgreen:

PS. Może z tym korpusem te konkretne obiektywy ostrzą w punkt a z poprzednim były błędy ;)
Obrazek jak ze starej piątki? Nie, dziekuję.

MM - Sob 07 Lip, 2012

Chłopaki z fotopolis wpuścili kilka foto-knotów z "650D" Zobaczycie je tutaj
Ciekawi mnie tylko co dostali do łapki i jaki to przekręt skoro exif jako aparat wywalił Canon EOS Kiss X6i... :cool:

komor - Sob 07 Lip, 2012

MM, ale przecie to amerykańskie oznaczenie tego modelu. Nic w tym dziwnego, a chyba jeszcze od oprogramowania czytającego EXIF zależy, jak numer modelu zostanie zamieniony na nazwę.
MM - Sob 07 Lip, 2012

komor napisał/a:
przecie to amerykańskie oznaczenie tego modelu

Tyle to sam się domyślam, tym niemniej... chciałbym zobaczyć zdjęcie samego aparatu :wink:

jaad75 - Sob 07 Lip, 2012

komor napisał/a:
ale przecie to amerykańskie oznaczenie tego modelu.
Nie amerykańskie, tylko azjatyckie... :smile:
Amerykańskie to Rebel.

Wujek_Pstrykacz - Sob 07 Lip, 2012

Jak azjatyckie, to może sporo wyjaśniać... :razz:
komor - Sob 07 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie amerykańskie, tylko azjatyckie.

Łojej. :oops: Tak czy owak idiotyczny pomysł, żeby były trzy nazwy na jeden aparat.

MM - Sob 07 Lip, 2012

komor napisał/a:
Tak czy owak idiotyczny pomysł, żeby były trzy nazwy na jeden aparat.

W stanach cały czas jest Jetta a u nas była Jetta, potem Vento, potem Bora... a teraz znowu Jetta :lol:

Dżozef - Nie 08 Lip, 2012

"jak ze starej piątki"- Chodzi mi o charakterystyczne nasycenie kolorów i pierwsze wrażenie z obrazka, może to efekty nowego procesora albo martycy.
Widzę że jacyś archeolodzy pocieszają się że ten sprzęt niczego nowego nie wnosi, niestety mam go w łapkach i ciągle zaskakują mnie jego możliwości
Jak niby Panowie wytłumaczycie mi że taki np 85/1.8 na pełnej dziurze stał się ostry w rogach kadru?. A mój ulubiony C28/1,8 którego przymykałem do 2,5 teraz na pełnej dziurze można właściwie robić landszafty.
Oczywiście biorę poprawkę na to że nie poznałem jeszcze jego ograniczeń o ile będą one istniały przy moich zastosowaniach, całkiem spokojnie mogę zapomnieć o szumach a utraty detali do 6400 nie widzę

kozidron - Nie 08 Lip, 2012

Dżozef napisał/a:
Jak niby Panowie wytłumaczycie mi że taki np 85/1.8 na pełnej dziurze stał się ostry w rogach kadru?

pokaż jakies zdjęcie, bo na razie przypomina to pogadankę o pelerynie Rumburaka.

Dżozef napisał/a:
A mój ulubiony C28/1,8 którego przymykałem do 2,5 teraz na pełnej dziurze można właściwie robić landszafty.

wszystko jest względne, jeden lubi czekoladę inny piwo a 28/1.8 jest dość przeciętnym szkłem z zawyżoną ceną producenta.

MM napisał/a:
hłopaki z fotopolis wpuścili kilka foto-knotów z "650D" Zobaczycie je tutaj

rzeczywiście iso3200 wygląda bardzo przyzwoicie jak na canona

komor - Nie 08 Lip, 2012

Dżozef napisał/a:
Jak niby Panowie wytłumaczycie mi że taki np 85/1.8 na pełnej dziurze stał się ostry w rogach kadru?.

Sugerujesz, że jakieś magiczne właściwości matrycy spowodowały polepszenie własności optycznych obiektywu? :shock: Może Canon zaimplementował po prostu w nowej puszce jakieś kolejne rodzaje korekt programowych. Po winietowaniu i aberracji chromatycznej może przyszedł czas na mocniejsze wyostrzanie rogów? Dżozef, rozmawiamy o JPG-ach czy RAW? A jeśli to drugie to w jakim programie wołane?

lotofag - Nie 08 Lip, 2012

komor napisał/a:
rozmawiamy o JPG-ach czy RAW?

Cytat:
Chodzi mi o charakterystyczne nasycenie kolorów i pierwsze wrażenie z obrazka, może to efekty nowego procesora albo martycy.

Sądząc z powyższego stwierdzenia to jotpegi z puszki ;) Czyli sobie można "podyskutować"...

komor - Pon 09 Lip, 2012

MM, problem „Kissa” wyjaśniony. Ostatnio byłem trochę do tyłu z newsami na głównej Aptecznych i teraz nadrabiam: Canon EOS 650D - noty serwisowe.

…zamiast „EOS 650D” w metadanych plików zdjęciowych pojawia się japoński odpowiednik, czyli „EOS Kiss X6i”.

h205267@rppkn.c - Sro 18 Lip, 2012

Przepraszam. Mógłby ktoś napisać dwa zdania na czym polega ten Hybrydowy autofokus?

Cytat:
Ponadto hybrydowy system AF zapewnia ciągłe ustawienie ostrości w czasie nagrywania wideo i fotografowania w trybie Live View

Jak to ciągłe ustawienie ostrości w trybie filmowania? To już funkcję kamery mamy w lustrznakach? To było przecież niemożliwe (zawsze manualnie się stroiło). Jak to działa i co to w ogóle jest?

jaad75 - Sro 18 Lip, 2012

h205267@rppkn.c napisał/a:
Przepraszam. Mógłby ktoś napisać dwa zdania na czym polega ten Hybrydowy autofokus?
Czujniki detekcji fazy są umieszczone bezpośrednio na matrycy głównej (kosztem tradycyjnych senseli) i wspomagają układ detekcji kontrastu, dając informację w którą stronę układ AF ma przesuwać soczewki, by osiągnąć punkt o maksymalnym kontraście. Tradycyjny układ detekcji kontrastu działa metodą prób i błędów, stąd najpierw musi "przestrzelić" delikatnie punkt maksymalnego kontrastu, by dowiedzieć się, że do takiego punktu dotarł i kontrast zaczyna spadać, a następnie wrócić do poprzedniej pozycji.
Jak to ciągłe ustawienie ostrości w trybie filmowania? To już funkcję kamery mamy w lustrznakach? To było przecież niemożliwe (zawsze manualnie się stroiło).
Poprzednio też było możliwe i działało na zasadzie detekcji kontrastu właśnie, ale nie działało zbyt dobrze z obiektywami nieprzystosowanymi do takiego trybu pracy (szybkie, drobne zmiany w celu próbkowania kontrastu).
h205267@rppkn.c - Sro 18 Lip, 2012

Cytat:
Poprzednio też było możliwe i działało na zasadzie detekcji kontrastu właśnie, ale nie działało zbyt dobrze z obiektywami nieprzystosowanymi do takiego trybu pracy (szybkie, drobne zmiany w celu próbkowania kontrastu).

Ale poprzednio po każdym ruchu stroiło od nowa po wcześniejszym właśnie rozmazaniu do nieostrego obrazu. Teraz coś się zmieniło?

jaad75 - Czw 19 Lip, 2012

Ale poprzednio po każdym ruchu stroiło od nowa po wcześniejszym właśnie rozmazaniu do nieostrego obrazu. Teraz coś się zmieniło?
Ale mówisz o trochę niedorobionej detekcji kontrastu z Canona. Zobacz jak to wygląda choćby w Panasonikach GH, czy NEX-ach. Teraz, przy wspomaganiu detekcji kontrastu detekcją fazy z matrycy powinno być dużo lepiej również w Canonach, ale o ile lepiej, to też będzie zależeć od obiektywu (stąd nowa linia zoptymalizowana do tego typu autofokusa).
h205267@rppkn.c - Pią 20 Lip, 2012

Chciałbym zobaczyć wykorzystanie takiego typu fokusa na filmie, gdy ktoś biegnie w naszą stronę i jest automatycznie cały czas osty. Może ktoś wykonać taki test?
jaad75 - Pią 20 Lip, 2012

h205267@rppkn.c, mówisz o tej hybrydzie z Canona, czy klasycznym CDAF? Bo jeśli o tym drugim, to tego typu testów jest sporo, np:
http://vimeo.com/19282576
Przykładów dzialania hybrydy z 650D nie ma zbyt wiele, ale te które są, pokazują, że przed Canonem jeszcze długa droga:
http://vimeo.com/44787500

h205267@rppkn.c - Sob 21 Lip, 2012

Okej, dobre przykłady, dzięki! Faktycznie.
hijax_pl - Sob 21 Lip, 2012

Tak na moje oko 650D z obiektywem STM działa mniej wiecej jak D5100 czy X-Pro1. To znaczy powoli przesuwa płaszczyzne ostrości bez typowego dla CDAF poszukiwania ostrości, tak jak np to jest w 600D. Co ciekawe panasy czy wspomniany D5100 i X-Pro1 używają CDAF właśnie ;-)
sektoid - Pią 03 Sie, 2012

Ciekawe kiedy test 650d ? :)
adej - Wto 07 Sie, 2012

W sobotę stałem się szczęśliwym posiadaczem eosa 650D z obiektywem tamrona 18-270 Piza Drive, niby cacko, wszystko OK ... ale, na 500 zdjęć udało mi się zrobić kilka w miarę ostrych. SZOK! Fotki są nie dość, że niedoostrzone, ale raczej pastelowe. Beznadzieja.
Jak na taką firmę kompromitujące. Kompakt przy tym cacku to niedościgniony wzór.
Może ktoś z Was wie co może być przyczyną. Próby wykonane na sigmie (50-200 i canonie 18-55) też nie dały spodziewanych rezultatów. Dodam, że na matówce (wzjerze) ostrzy doskonale i szybko.

moronica - Wto 07 Sie, 2012

adej, przyczyna jest tu zapewne twoj wybor obiektywu, nie ma co sie spodziewac optymalnych rezultatow uzywajac potworkow w stylu 18-270
jurand - Wto 07 Sie, 2012

adej napisał/a:
Jak na taką firmę kompromitujące. Kompakt przy tym cacku to niedościgniony wzór.

Którą firmę ? producent obiektywu czy body ?
adej napisał/a:
Próby wykonane na sigmie (50-200 i canonie 18-55) też nie dały spodziewanych rezultatów.

:idea: a operator umie się tym "ustrojstwem" posługiwać :?:
Proponuję wrzucić kilka zdjęć (udanych jak również nie udanych) z exifem, wtedy można się wypowiedzieć co zawiniło.

Wujek_Pstrykacz - Wto 07 Sie, 2012

Kupuje ktoś lustrzankę i do tego takiego np. Tamiego 18-270 i potem narzeka na jakość zdjęć. Masakra jakaś. :neutral:
mozer - Wto 07 Sie, 2012

Ostatnio to już jakaś plaga z takimi pomysłami...
adej - Wto 07 Sie, 2012

Coś mi się zdaje, że trafiłem na forum nie dla mnie, a raczej dla super Gigantów.
Przepraszam, ale wysoko "cywilizowany" i drogi do moich celów nie jest mi potrzebny. Najczęściej ostatnio posługiwałem się zaawansowanym powiedzmy na to kompaktem, wcześniej lustrzankami analogowymi typu zenit, practika, a z cyfrówek canonem 300D i 350 D, raczej dorywczo.
I nie narzekałem, zupełnie mi to wystarczało. Dziękuję Kolegom (przepraszam jeśli za dużo powiedziane) za dobre "rady". Za wysokie progi na moje nogi. Jeszcze raz przepraszam.
Wycofuję się. BAY! :idea:

hijax_pl - Wto 07 Sie, 2012

adej napisał/a:
Coś mi się zdaje, że trafiłem na forum nie dla mnie, a raczej dla super Gigantów.
Bo ja wiem? Raczej tu przesiaduje grupa ludzi, która poznała dawno temu prawd kilka, którymi rządzi się współczesna fotografia cyfrowa. A jedną z nich jest fakt, że połączenie dobrego aparatu z kiepskim obiektywem (ale nie optycznie tylko mechanicznie) nie może dać dobrych rezultatów.
A skoro tak dobrze wspominasz czasy Zenita czy Practici to spróbuj przełączyć swój nowy nabytek w tryb MF...

adej, nie ma sie co tak obruszac. wybor dobrego obiektywu wcale nie musi oznaczac wydatku rzedu tysiecy. akurat gdybys oparl sie pokusie zakupu obiektywu "do wszystkiego" (co wg mnie jest bez sensu bo po to kupuje sie aparat systemowy z wymiennymi obiektywami by je wymieniac i wykorzystac potencjal sprzetu) to moglbys dostac bardzo przyjemny C 18-135 za polowe ceny tego obiektywu i jeszce moglbys sobie cos fajnego dokupic, np 50/1.8. i jeszce jedna zelazna zasada - zanim zaczniesz szukac winy w sprzecie upewnij sie, ze poprawnie go uzywasz
lotofag - Wto 07 Sie, 2012

Widać sezon ogórkowy w pełni ;)
moronica napisał/a:
wybor dobrego obiektywu wcale nie musi oznaczac wydatku rzedu tysiecy. akurat gdybys oparl sie pokusie zakupu obiektywu "do wszystkiego"

I to jeszcze ten "hiper-sóper-óniwersalny" potworek kosztuje więcej niż jego brat 17-50/2.8 i to nawet w wersji VC...
moronica napisał/a:

zanim zaczniesz szukac winy w sprzecie upewnij sie, ze poprawnie go uzywasz

Już to gdzieś pisałem, ale się powtórzę - jak ktoś uderzy się młotkiem w palec nie wini młotka, jak rozbije się samochodem nie wini samochodu, ale "złe" zdjęcie to zawsze wina aparatu :mrgreen:

hijax_pl - Wto 07 Sie, 2012

lotofag napisał/a:
ale "złe" zdjęcie to zawsze wina aparatu
Spokojnie - jak ktoś do młotka domontuje tryb auto to będzie też powód do narzekania, że wali gdzie popadnie...
adej - Wto 07 Sie, 2012

Panowie, dajcie spokój.
Jak napisałem, nie mogę od was oczekiwać rozsądnych rad.
Tylko dlatego kupiłem lustrzankę z obiektywem o zmiennej ogniskowej, bo nie lubię nosić dziesięciu obiektywów i co chwilę je zmieniać, dlatego też używałem kompaktów o superzoomach. I czekałem na lustrzankę właśnie z takim obiektywem. Taki ze mnie fotograf, dinozaur, ( zaczynałem wyobraźcie sobie ... od "druha") nie piszę fotografik bo mógłbym kogoś urazić, choć teraz to określenie nie jest używane. Może nie ma fotografików? Nie obiektyw czyni mistrza a oko. Prawdziwy artysta (nie zaliczam siebie do nich) namaluje wspaniały obraz patykiem, a drugi z najlepszymi pędzlami namaluje jedynie bohomaz.
Co żaś do wady którą opisałem, to na pewno nie zależy ona od obiektywu, sprawdzałem na innych, aparat doskonale ostrzy na matówce, wynik na matrycy jest jednak za mgiełką.
Brakuje tego tzw. sznytu, wykończenia. Ale to chyba już sprawa dla fachowców z canona.
Jeszcze raz przepraszam PANÓW za zamieszanie.
Pozdrawiam i życzę sukcesów. :arrow:

adej, nie kazde rozmycie jest wynikiem nietrafionej ostrosci. moze byc to niska rozdzielczosc zdjecia na danej kombinacji przyslony i ogniskowej (np dlugi koniec na pelnej dziurze), moze zdjecie jest poruszone, moze szum zezarl detal, moze robisz w JPG i masz wlaczone jakies agresywne odszumianie w korpusie. tak czy siak jesli nie jest to problem operatora to ja stawiam raczej na obiektyw, nie na korpus. a najlepiej by bylo gdybys po prostu wstawil tu probke
mozer - Wto 07 Sie, 2012

A niech się obraża! Łaskę nam robi, że pozwoli sobie rad udzielić?
Paranoja - przychodzi po radę i jeszcze strzela fochy. Ludzie są w obecnych czasach wyjątkowo bezczelni...

A prawdziwy fotograf to poradzi sobie i z jedną stałką :P

cybertoman - Wto 07 Sie, 2012

mozer, cos sie Pan taki kategoryczny zrobil.
mozer - Sro 08 Sie, 2012

cybertoman, a Panie, bo mnie z nerw wyprowadził.
hijax_pl - Wto 14 Sie, 2012

Ciekawostka:

Cytat:
WASHINGTON, D.C. - The U.S. Consumer Product Safety Commission, in cooperation with the firm named below, today announced a voluntary recall of the following consumer product. Consumers should stop using recalled products immediately unless otherwise instructed. It is illegal to resell or attempt to resell a recalled consumer product.

/.../

Hazard: A chemical used in the camera’s rubber grips can result in a reaction that changes the grips from black to white and poses a risk of skin irritation to the consumer.

Description: This recall involves EOS Rebel T4i digital SLR cameras with a 12-digit serial number that contain a second digit that is a “3″ or “4″ and a sixth digit that is a “1.” Serial numbers are printed on the bottom of the camera. The Canon logo and the model name are printed on the front of the camera.

http://www.cpsc.gov/cpscp...ml12/12246.html

dcs - Wto 14 Sie, 2012

"The front rubber grips of some units of the Canon EOS REBEL T4i Digital SLR camera (EOS 650D/EOS Kiss X6i overseas models) ..."
http://www.usa.canon.com/...T.mc_id=C126149

Units: About 68,200 :roll:
http://www.cpsc.gov/cpscp...ml12/12246.html

vulkanwawa - Pią 17 Sie, 2012

...no to zgłaszajcie się do serwisu Canon
OPIS USTERKI CANON 650D

tobbi - Pią 17 Sie, 2012

Może mi ktoś rozwieje wątpliwości.

Interesuje się Canonem 650D z obiektywem 18-135 STM w zestawie.
Jest coś takiego dostępne w sprzedaży (sklep fotograficzny w Warszawie).
Sprzedawca twierdzi, że to model na rynek europejski z polskim menu i polska kartą gwarancyjną.

Dzwoniłem do przedstawicielstwa Canona i twierdzą, że oni jeszcze nie mieli czegoś takiego
w sprzedaży na rynek Polski.

I gdzie jest króliczek??

Dzięki i pozdrawiam

PS. Produkt z wymienianą wcześniej usterką, wymiana trwa podobno 14 dni, jest darmowa. Wysyłają body do Niemiec.

dcs - Wto 21 Sie, 2012

dpreview Canon EOS 650D/Rebel T4i Review

http://www.dpreview.com/r...650d-rebel-t4i/

-wygląda jakby bardziej szumiał od EOS 600D
-DR taki sam

jaad75 - Wto 21 Sie, 2012

dcs napisał/a:
-wygląda jakby bardziej szumiał od EOS 600D
Fakt, w RAW-ie wygląda wyraźnie gorzej.
dcs - Wto 21 Sie, 2012

Pewnie mniej odszumia.

-zjechali hybrydowy AF -słabszy niż w bezlusterkowcach konkurencji
/ciekawe co będzie w EOS M/

jaad75 - Wto 21 Sie, 2012

dcs napisał/a:
Pewnie mniej odszumia.
ACR? Chwilami wygląda jakby nawet bardziej (ISO1600). Może kwestia optymalizacji.
dcs - Wto 21 Sie, 2012

Piszą że mniej wyostrza /w rozdzielczości chyba/.

Ogólnie lipa.

W obrazowaniu postępu nie poczynili.

Nikon też będzie musiał wrzucić do D5200 dziewięć krzyży AF.
Pryzmatu pewnie poskąpi -nie to co Pentax.

hijax_pl - Pon 08 Paź, 2012

DxO zmierzyło
http://www.dxomark.com/in...ctly-Status-Quo

dcs - Pon 08 Paź, 2012

:lol:

dcs, myślisz, że na złość zmierzyli? ;)
dcs - Pon 08 Paź, 2012

Co do tego nie mam wątpliwości . :razz:
krzys13k - Pon 08 Paź, 2012

dcs napisał/a:
W obrazowaniu postępu nie poczynili.

Taki właśnie jest Canon... 650D ma taki sam wynik jak 400D, pewnie 950D również będzie miał podobny wynik :mrgreen:

dcs - Pon 08 Paź, 2012

Okręt o nazwie Canon parę lat temu osiadł na mieliźnie. :wink:

Arka Noego przynajmniej na na szczycie góry.

komor - Pon 08 Paź, 2012

Śmiejcie się śmiejcie, ale jak panom z DXO wychodzi, że 650D ma takie samo low-light ISO score, jak 20D, to raczej oni mają problem, a nie Canon. Nawet ja, choć przez moje ręce nie przechodzi dużo sprzętu, wiem że nawet przejście z 400D na 40D poprawiało pracę na wysokich ISO. Nie chce mi się po raz kolejny doczytywać czy ten ich wskaźnik jest per-pixel czy przeliczony na coś, ale tak czy owak można go sobie wsadzić w buty, bo niezbyt przystaje do rzeczywistości.
Po dłuższym zastanowieniu doszedłem jakiś czas temu do wniosku, że obrazek z 40D bardziej mi się podobał niż z 50D, który obecnie używam, ale akurat na wysokich ISO to ten nowszy sobie radzi lepiej. W praktyce, nawet jeśli pomiary DXO mówią coś innego.

dcs - Pon 08 Paź, 2012

komor,

Lołlajt jest dla 3200ISO.

komor, DxO mierzy szum per pixel. Potencjalnie można powiedzieć, że to wynik z pojedynczej fotodiody. A jak wiadomo szum ma też swoją strukturę, która to widać na pewnej powierzchni.. większej od jednej fotodiody ;)

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 18:23 ]
LowLight?
Cytat:
low-light ISO is the highest ISO setting for a camera that allows it to achieve an SNR of 30dB while keeping a good dynamic range of 9 EVs and a color depth of 18bits.

komor - Pon 08 Paź, 2012

hijax_pl napisał/a:
low-light ISO is the highest ISO setting for a camera that allows it to achieve an SNR of 30dB while keeping a good dynamic range of 9 EVs and a color depth of 18bits.

Te parametry to chyba specjalnie dobrali pod Nikona, jak w zamówieniach publicznych, które ma wygrać konkretny dostawca. :)

Być może ;)

Inna sprawa, że coraz bliżej do zwaloryzowania miary "Print" bo powoli staje się nie adekwatna do rzeczywistości...
Ja już na nią całkowicie nie patrzę - niestety tylko ona jest używana do dalszych przeliczeń: wyników tematycznych i całkowitego...

dcs - Pon 08 Paź, 2012

hijax_pl,

Walnąłem jak łysy...

Jakbyś się nie wtrącił, komor by to łyknął, :wink:
a tak..."Spisek!"
:grin:

komor, z drugiej strony producenci też kombinują jak mogą. Np ISO 800 w jednym modelu aparatu może być równoważne ISO 1600 w drugim (sam mam takie 2 aparaty :shock: ).

Dlatego stwierdzić obiektywnie, który aparat lepiej zachowuje się na wysokim ISO też nie jest tak łatwo.

krzys13k napisał/a:
z drugiej strony producenci też kombinują jak mogą. Np ISO 800 w jednym modelu aparatu może być równoważne ISO 1600 w drugim (sam mam takie 2 aparaty ).
W JPG?

Co do DxO Print: pamiętajcie, że wyniki Print powstają przez proste matematyczne potraktowanie wyników Screen.
Np DR(print) dla n-megapikselowej matrycy będzie równe DR (screen) + log2(n / 8 )
Ot cała magia...

hijax_pl, w RAW wywołanych tym samym softem. Wiem, że algorytmy mogą być inne dla różnych aparatów. Ale już niezależnie od tego, o tym że różnica jest znaczna, świadczy fakt, że gdy ustawiłem te same parametry jeden aparat prześwietlił scenę, a drugi nie.

krzys13k napisał/a:
w RAW wywołanych tym samym softem.
Nie ma zatem w tym nic dziwnego. Gdyby się JPGi różniły- to można by było pisać pisma o niezgodność towaru z umową ;)
krzys13k napisał/a:
Ale już niezależnie od tego, o tym że różnica jest znaczna, świadczy fakt, że gdy ustawiłem te same parametry jeden aparat prześwietlił scenę, a drugi nie.
No ale.. co w tym dziwnego? (zakładam, że w JPGu oba by były przepalone, prawda?) ;)

hijax_pl napisał/a:
No ale.. co w tym dziwnego? (zakładam, że w JPGu oba by były przepalone, prawda?) ;)

Właśnie w JPG też. Zdjęcia zrobiona na ISO800 w aparacie A i ISO1600 w aparacie B na ekranach aparatów wyglądały podobnie.
Natomiast gdy w obu było ustawione ISO1600, zdjęcie w aparacie A było wyraźnie jaśniejsze oraz, jako jedyne, miało przepał widoczny w postaci migającej na czarno plamy.

No to serwis.

hijax_pl napisał/a:
No to serwis.

Tylko który z nich wysłać :shock: A na poważnie, traktuję to raczej jako feature, a nie bug, bo poza tą różnicą aparaty działają poprawnie.
Przy okazji - jak na DxO jest tworzony ten wykres "Measured ISO", który pokazuje różnice między wzorcowym, a zmierzonym ISO?
Właśnie przez ten wykres znalazłem różnicę w naświetlaniu (która w praktyce się z nim zgadza), normalnie nie zauważyłem tego.

krzys13k napisał/a:
Tylko który z nich wysłać
Ten, który ....... w JPG ;)
krzys13k napisał/a:
Przy okazji - jak na DxO jest tworzony ten wykres "Measured ISO", który pokazuje różnice między wzorcowym, a zmierzonym ISO?
Normalnie. Wiedzą ile światła odbija się do aparatu (pomiar zwykłym światłomierzem można zrobić), mierzą dokładnie czas otwarcia migawki i w momencie kiedy następuje saturacja sensora podstawiają do banalnego wzoru 78/H, gdzie H to ekspozycja, czyli ilość światła (lux) * czas migawki(s)