|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D7000 czy Sony a57 czy Sony a65
SLiDer - Pon 11 Cze, 2012 Temat postu: Nikon D7000 czy Sony a57 czy Sony a65 Witam,
na poczatku dzien dobry jako ze jestem tu nowy.
Potrzebuje pomocy w wyborze aparatu. Nosze sie z zamiarem kupna lustrznki cyfrowej pol profesjonalnej..
I mam 3 propozycje:
- Nikon D7000 ze szklem 35 1.8 Cena: 4200zł
- Sony a57 ze szklami KITowymi 18-55, 55-200, cena: 4000zł
- Sony a65 ze szklem KIT 18-55. Cena: 3800zł
Wszystko nowe Nikon 2 lata gwary Sony 4 lata.
Dodam ze aparat do zastosowan w domu + od czasu do czasu koncerty (Amatorsko).
Pozdrawiam
SLiDer
maput - Pon 11 Cze, 2012
Żaden z tych aparatów jest nie półprofesjonalny
D7000 najlepszy.
lotofag - Pon 11 Cze, 2012 Temat postu: Re: Nikon D7000 czy Sony a57 czy Sony a65 Zdajesz sobie sprawę, że pierwszy zestaw jest wyposażony w obiektyw stałoogniskowy?
Druga sprawa - te koncerty przy pomocy szkła klasy 18-55/3.5-5.6 to co najwyżej plener w ciągu dnia pod samą sceną...
Z tą pół-ćwierć-profesjonalnością to daj sobie spokój, nie ma po co się bawić w jakieś sztuczne klasyfikacje.
SLiDer - Pon 11 Cze, 2012
Hej,
ok to bez klasyfikacji znam ludzi ktorzy uzywaja D7000 profesjonalnie....
ale niewazne.
Wiem ze ten pierwszy to jest staloogniskowy mam tez opcje kupna za ta sama cene D7000+18-70mm.
Moze narazie skupmy sie na fotografowaniu "rodzinnym".. dom + plener + wakacje.
Pozdrawiam
Zbyszek
Sunders - Pon 11 Cze, 2012
Zestaw nr1 prezentuje się najlepiej, tylko dokup sobie coś o dłuższej ogniskowej do koncertów, w plener i na wakacje
SLiDer napisał/a: | mam tez opcje kupna za ta sama cene D7000+18-70mm |
Ta opcja IMHO wygląda znacznie mniej atrakcyjne.
komor - Wto 12 Cze, 2012
Dyskusja dotycząca fotografii koncertowej (czy lepsze są ogniskowe szerokie czy wąskie) została wydzielona do osobnego wątku: Zdjęcia koncertowe - szeroko czy wąsko?.
zentaurus - Pią 15 Cze, 2012
Można też wybrać A57 lub A65 z 35/1,8
jaad75 - Pią 15 Cze, 2012
zentaurus napisał/a: | Można też wybrać A57 lub A65 z 35/1,8 | Jeśli ich wizjery nadają się do koncertow jak ten z A55, to lepiej nie...
pan.tadeusz - Pią 15 Cze, 2012
nadają się... ten z A55 również
pan.tadeusz napisał/a: | nadają się... ten z A55 również | Sorry, ale w tej kwestii nigdy się nie zgodzimy.
A55 + koncert = męczarnia, jeśli w A57 i A65 jest podobnie pracujący wizjer, to jednak zdecydowanie odradzam.
hijax_pl - Pią 15 Cze, 2012
jaad75, przecież SLT to 8, 9 i 12 zarazem cud Świata i sprawdza się w każdych warunkach. Nie wiesz tego?
To niezaprzeczalny fakt i nie ma się ci nad tym rozwodzić. Każda próba negowania tego stwierdzenia z definicji skazana jest na porażkę. A sam wystawiajasz się na pośmiewisko!
Pisząc powyższe zachodzę w głowę dlaczego sprzedaż Sony kuleje? Dlaczego firma ma problemy finansowe? Ceny akcji lecą na łeb, na szyję?
Tylko czekać aż zostanie wykupione przez inną firmę. Wredni spekulanci...
Ludzie błądzą! Kupujemy Sony! Dwa razy do roku! (bo według Sony półroczny aparat jest już przestarzały). I nie przejmujmy sie tym, że znakomita większość profesjonalistów nie ma dobrego zdania o systemie. Ani tym, że Sony nie ma ambicji by tym profesjonalistom zaoferować narzędzie pracy. Ani tym, ze ceny porządnych szkieł Zeissa dokładnie wysuszą nasze oszednosci! To nie ma znaczenia!
Caly powyższy tekst jest jednym wielkim żartem i nie zawiera ani jednego prawdziwego zdania.
hijax_pl może jakiś polityczny blog z żółtym znaczkiem Nikona?
pan.tadeusz, nie znasz sie na żartach?
kozidron - Pią 15 Cze, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | nadają się... ten z A55 również |
a ja jestem w stanie uwierzyć, że a55 nadaje się na koncerty, bo wszystko zależy od koncertu. W zeszłym tygodniu byłem na koncercie (flaki z olejem i tylko alkohol trzymał publiczność), zadnego zmiennego oswietlenia, 3 watowe jądro świecące nad babeczką, która spiewała denne protest songi na gitarze, zero ruchu, żadnych swiatełek w takim wypadku A55 sprawdziłoby się bez zarzutu, nawet na LV
Tak więc Panowie nie odmawiacie pan.tadeusz'owi racji, bo są koncert i koncerty
kozidron, telefon też dałby radę.
RB - Pią 15 Cze, 2012
hijax, widzę ze wyrobił się u Ciebie odruch warunkowy.
Ale fakt, masz poniekąd rację, powoli Twoje wypowiedzi w kontekście S stają się jednym średnim żartem.
No cóż. Zasługa w tym wielka paru nawiedzonym sonolciarzom
A ja? Jak nex7 stanieje to go sobie kupię
RB - Pią 15 Cze, 2012
hijax_pl napisał/a: | No cóż. Zasługa w tym wielka paru nawiedzonym sonolciarzom
|
O taaaak, Rycerzu Prawdy niezłomy.
RB, ale poczucie humoru troszku cię opusciło
hijax_pl napisał/a: |
Caly powyższy tekst jest jednym wielkim żartem i nie zawiera ani jednego prawdziwego zdania. |
kozidron, wiesz, pomyślałem sobie właśnie, że z Sony nie powinno się żartować skoro nawet takie osoby jak RB tracą dystans. Hm...
nie chce mi się szukać ale generalnie nawet nie mając peakingu nie mam problemów nawet jeśli ostrzę sobie manualnie przez ten znienawidzony EVF byle świeciła jakaś świeczka
pan.tadeusz, ja nie napisałem, że się nie da - napisałem, że praca z tym wizjerem w warunkach koncertowych, to męczarnia. Dać się da, pisałem już kiedyś, że mam znajomego, który zdjęcia tym aparatem na koncertach robi (o ile go jeszcze ma, bo nawet nie wiem). Mnie by się jednak nie chciało tak męczyć, wiedząc, że znacznie bardziej komfortowo można fotografować dowolnym wspołczesnym DSLR-em.
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 22:01 ]
I jeszcze jedno - mówię tu o warunkach nieco trudniejszych, niż te, które pokazałeś, czyli równie mało światła, ale zmienne warunki i dużo ruchu na scenie.
a gdzie te zdjęcia się podziały ?
edit.
________---------_______usuniety print screen
kozidron, w tym wątku też były, ale tylko 10 minut...
moronica - Pią 15 Cze, 2012
kozidron, pewnie nie widziales tego komentarza ale zdjecia w galerii byly najpierw a w watku wklejone w tagi [img] sciezki z galerii
jaad75 napisał/a: | kozidron, w tym wątku też były, ale tylko 10 minut... |
wiem, ale bez exifów a to z tą babeczką przy swieczce przypomina skanowane przeterminowane orwo
edit.
post raz edytowany:
zostało usuniete zdjecie na prośbę uzytkownika, umieszcone na zewnetrzym serwerze linkowne zgodnie z prawem.
RB - Pią 15 Cze, 2012
kozidron napisał/a: | RB, ale poczucie humoru troszku cię opusciło
hijax_pl napisał/a: |
Caly powyższy tekst jest jednym wielkim żartem i nie zawiera ani jednego prawdziwego zdania. |
|
No, opusciło. Nawet dawno.
Może i trace dystans i mam omamy ale wydaje mi się, ze widzę, ze taki jeden facet co zwykle całkiem sensownie pisze wpada w jakąs fiksację na punkcie 2-3 userów.
Bo chyba w tych przepychankach okołowizjerowych mało komu o to nieszczęsne Sony już chodzi.
Swoja droga EVFy własnie w warunkach sztucznego, trudniejszego światła są moim zdaniem najmniej przyjemne do używania. Co oczywiście nie znaczy, ze się nie da. Tylko... tak jakoś ueeeee
moronica napisał/a: | zdjecia w galerii byly najpierw a w watku wklejone w tagi [img] sciezki z galerii | Czyli zapewne przekroczyły dobowy limit galerii...
kozidron
proszę uprzejmie o usunięcie zdjęć i zrzutu.
nie chcę prezentować zdjęć na łamach forum nawet w takiej formie.
zdjęcia wrzuciłem chwilowo, na potrzebę poglądowej dyskusji.
myślę, że to wystarczy...
pan.tadeusz napisał/a: | nie chcę prezentować zdjęć na łamach forum nawet w takiej formie. | Wstydzisz się zdjęć swoich?
moronica napisał/a: | kozidron, pewnie nie widziales tego komentarza ale zdjecia w galerii byly najpierw a w watku wklejone w tagi [img] sciezki z galerii |
widziałem, taka sama ściema jak z tą babeczką na altówce, niby na pełnej dziurze przy tej odległości i 85mm wręcz nie mozliwe, żeby tak się GO rozkładała.
...i zeby było jasne, ja nie twierdze, że sie nie da, bo sam próbowałem ale jest to karkołomne, co do babki na altówce to mam wątpliwosci żeby to była pełna dziura.
edit.
pan.tadeusz napisał/a: | proszę uprzejmie o usunięcie zdjęć i zrzutu.
nie chcę prezentować zdjęć na łamach forum nawet w takiej formie. |
dobrze już usuwam i przepraszam, podpisałem że to twoja fotka i nie dokonałem zdnych przeróbek, byle papuga w sadzie by mnie wybroniła ale juz usuwam
hijax_pl napisał/a: | Wstydzisz się zdjęć swoich? |
nie... i mam nadzieję, że moja prośba zostanie uszanowana
pan.tadeusz napisał/a: | nie chcę prezentować zdjęć na łamach forum nawet w takiej formie. | Dlaczego? Były ok.
spoko dzięki...
bardzo szanuję cudzy wizerunek i nie chcę ich tu prezentować
RB napisał/a: | Swoja droga EVFy własnie w warunkach sztucznego, trudniejszego światła są moim zdaniem najmniej przyjemne do używania. Co oczywiście nie znaczy, ze się nie da. Tylko... tak jakoś ueeeee | Przed nimi jeszcze długa droga, ale jest światełko w tunelu. To na pewno przyszłość. Może hybryda, może sam EVF - kto to wie. Ważne, żę kierunek dobry.
P.S.
Ja trzymam kciuki za hybrydą.
pan.tadeusz napisał/a: | bardzo szanuję cudzy wizerunek i nie chcę ich tu prezentować | Spoko, ale z zasobów internetu nie tak łatwo już będzie to skasować
moronica - Pią 15 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | moronica napisał/a: | zdjecia w galerii byly najpierw a w watku wklejone w tagi [img] sciezki z galerii | Czyli zapewne przekroczyły dobowy limit galerii... |
jaad75, z tego co mi wiadomo galeria nie ma automatycznego limitu, zdjec mozna wrzucac ile sie chce, na przeszkodzie stoi jedynie regulamin
RB napisał/a: | No, opusciło. Nawet dawno. |
oj tam, oj tam a ile razy mnie prostowałeś, usmiechnij się, internet się juz od dawna psuje
edit.
hijax_pl napisał/a: | Spoko, ale z zasobów internetu nie tak łatwo już będzie to skasować |
no nie da się, to fakt i nie trzeba być asem
pan.tadeusz, dlatego niepotrzebnie zostawiłeś raz dane gps w exifie, teraz hijax_pl cię namierzy jako nasz forumowy macierewicz
pan.tadeusz, jak zanam zycie hijax_pl już zna twój rozmiar buta
fajnie...
wiem gdzie leją dobre piwo
RB - Pią 15 Cze, 2012
kozidron napisał/a: | RB napisał/a: | No, opusciło. Nawet dawno. |
oj tam, oj tam a ile razy mnie prostowałeś, usmiechnij się |
Że tak sobie pozwolę:
"Spójrzcie na banan, któż oto wyprostuje co Pan skrzywił..."
(no offence, ofkoz)*
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 23:45 ]
hijax_pl napisał/a: | Przed nimi jeszcze długa droga, ale jest światełko w tunelu. To na pewno przyszłość. Może hybryda, może sam EVF - kto to wie. Ważne, żę kierunek dobry.
P.S.
Ja trzymam kciuki za hybrydą. |
Jak to w sumie mało istotne. Sadzę, że wytwórcy dażą do realizacji pewnej funkcjonalności wybierając drogę, która daje wg ich najlepsze efekty. A że to wszystko jeszcze jest mocno kompromisowe, to rózne realizacje podobnych funkcjonalności przemawiają do róznych odbiorców. Co będzie za czas jakiś? Trudno wyczuć. To jest wszak też sprzęgnięte z czasami dość nieprzejrzystą dla nas maluczkich polityką wytwórcy.
Inna sprawa jest natomiast pewien wrodzony konserwatyzm. Widzę zalety EVF ale... ich nie lubię. Tak samo najpewniej telefon z ekranem dotykowym zakupie dopiero wówczas, gdy nie będe miał wyboru.
|
|