forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - statyw i glowica gimbalowa

pietro69 - Wto 12 Cze, 2012
Temat postu: statyw i glowica gimbalowa
doradzi ktos co wybrac
mam statyw calkiem spoko ale do aparatu z malym obiektywem
potrzebuje kupic cos porzadnego stabilnego
do czego?
do ksiezyca
do makro
do zdjec nocnych
no i jak sie trafi do przyrody
w tym temacie jestem laik wiec prosze was o pomoc
acha wezcie pod uwage ze mam prawie 2 metry wzrostu :)

komor - Wto 12 Cze, 2012

pietro69, wyszukiwanie w tym dziale s這wa gimbal da這 nast瘼uj帷e rezultaty:
Statyw + g這wica na ptaszki
jaki statyw + g這wica do obci捫enia 8kg
G這wica pod 300/2.8. Jobu Design?
Test glowicy gimbalowej Triopo DG-3
Mo瞠 to co� pomo瞠.

no wlasnie nie wiem o co chodzi bo wszedzie tylko triopo
nie ma innych a moze ta taka dobra ze nie ma potrzeby szukac lepszej?
szkoda ze nikt nie chce pomoc moze temat laicki ale niestety dla mnie nie
wybierajac statyw \wszyscy powiedza manfrotto\ o udzwigu powiedzmy 6 kg a moj zestaw najciezszy wazy niech bedzie ok 3 kg\nie wiem strzelam\ to trzeba doliczyc glowice ktora wazy nie wiem 2kg czyli podchodzi pod gorna granice wytrzymalosci statywu
nie wiem czy tak to ja to dobrze kalkuluje bo wychodzi mi ze najpierw glowica a potem statyw

moronica - Wto 12 Cze, 2012

pietro69, to nie tak, ze nie ma innych ani ze ta Triopo jest najlepsza (tak jak statywy Manfrotto wcale nie sa najlepsze). sa inne tego typu glowice, sa lepsze, sa drozsze (ceny zamiast ~600zl wynosza ~$600)

to sie zgadza moronica i ja to rozumiem ale jest tez cos takiego jak jakosc\cena
jak cos jest dobre i wystarczajace to po co przeplacac albo po co kupowac jak za chwile bede musial kupic bo sie popsulo
nie znam sie na tym zupelnie i nie chce wydawac wielkich sum ale.... no wlasnie nauczylem sie kupowac \niektore rzeczy\ raz i zapomniec ze potrzebuje
jezeli kupie teraz mocny statyw i dobra glowice to posluzy mi mam nadzieje wiele wiele lat
dzis nie mam obiektywu za 15czy 25 tysiecy ale jakbym mial to zebym sie nie bal tego zapiac w obawie o utrate sprztu
kurde a ja myslalem ze wybor szkla to problem
bede potrzebowal lampe ale chyba bede sie bal zapytac

B o g d a n - Wto 12 Cze, 2012

pietro69 napisa�/a:
no wlasnie nie wiem o co chodzi bo wszedzie tylko triopo
nie ma innych a moze ta taka dobra ze nie ma potrzeby szukac lepszej?
Nie kupuj 瘸dnego Triopo. G這wica nie chodzi p造nnie, jest przeznaczona raczej dla ci篹kiego zestawu.
pietro69 napisa�/a:
szkoda ze nikt nie chce pomoc moze temat laicki ale niestety dla mnie nie
pietro69, ja przerabia貫m taki temat rok temu. Sprawdza貫m Benro, i Triopo i to wszystko nie by這 to. Albo lata na wszystkie strony albo pracuje ci篹ko.

Ostatecznie poczyta貫m zagraniczne fora i kupi貫m idealn�, lekk� i niewielk� g這wic� Jobu Design Jr.3 W Polsce ma這 popularna bo nie ma dystrybucji. Trzeba szuka� w Unii albo 軼i庵n望 ze Stan闚.
G這wica jest bardzo solidnie wykonana, chodzi precyzyjnie, lekko. Co dla mnie jest wa積e jest stosunkowo lekka i ma豉 wi璚 豉twiej zabra� w teren, w g鏎y, do plecaka, na rower, .... Co moge wi璚ej napisa� - rzecz, godna polecenia i wa積e - nie jest droga. Mocowanie obiektywu poprzezz p造tk� Arca Swiss, kt鏎ej d逝go嗆 dobierasz do obiektywu aby odpowiednio wywa篡� zestaw. G這wica jest na tyle lekka, 瞠 u篡wam jej nawet do monopodu.

Producent w Kanadzie: http://www.jobu-design.co...354/7937720.htm
Filmik na UT: http://www.youtube.com/watch?v=0esFkGdKdXQ

W sklepach w Europie trzeba zap豉ci� nie 329 USD ale ok. 319 EUR (niestety) ale to i tak dobra cena.

pietro69 - Sro 13 Cze, 2012

Bogdan a jaki statyw do tego choc troche boje sie zapytac bo liczylem ze zmieszcze sie w 2 tysiach zl a tu glowica juz tyle ze ho ho
no ale statyw potrzebny bo glowica se musi na czyms atac: )

B o g d a n - Sro 13 Cze, 2012

pietro69 napisa�/a:
jezeli kupie teraz mocny statyw i dobra glowice to posluzy mi mam nadzieje wiele wiele lat
I tego si� trzymaj, nie kupuj badziewia. :smile:

pietro69 napisa�/a:
no ale statyw potrzebny bo glowica se musi na czyms atac: )
No w豉郾ie, ze statywem jest podobnie jak z dobr� g這wic�. Rok temu w Foto-Technice w Gda雟ku przetrzepa貫m kilka modeli Benro i Velbona (g這wice, statywy i raczej te dro窺ze modele) i niestety, nie spe軟i造 mych oczekiwa� co do sztywno軼i. Triopo to jeszcze ni窺za p馧ka i jako嗆.

Ostatecznie kupi貫m SIRUI N-2204 CARBON. Jego sztywno嗆 zupe軟ie wystarcza do postawienia kilku kilogram闚 i jest stabilniejszy od r闚nowa積ych Benro, Velbon, Triopo, czy przereklamowanych Manfrotto.
Strona z opisami: http://sirui.pl/index.php...e&id=52&lang=pl
Filmik na UT, obrazuj帷y wszystko: http://www.youtube.com/watch?v=ZOevriaMTxQ

pietro69 - Sob 16 Cze, 2012

statyw zamowiony ale niestety na glowice chyba braknie
Bogdan masz ewentualnie jakies inne propozycje \inne czytaj tansze niestety\
MTO 1000 niestety bez statywu jak podepne konwerter nie nadaje sie do niczego \to tak na marginesie\

B o g d a n - Pon 18 Cze, 2012

pietro69 napisa�/a:
statyw zamowiony ale niestety na glowice chyba braknie
Bogdan masz ewentualnie jakies inne propozycje \inne czytaj tansze niestety\
To ju� tylko pozostaje kupi� jakie� Benro, czy Triopo, z tym, 瞠 jak pisa貫m wcze郾iej, dla mnie nie by造 odpowiednio precyzyjne.
mozer - Pon 18 Cze, 2012

Rozwa� jeszcze Sirui k10x/k20x/k30x - ja jestem zadowolony. Wybra貫m zamiast Benro.

mozer napisa�/a:
Rozwa� jeszcze Sirui k10x/k20x/k30x - ja jestem zadowolony. Wybra貫m zamiast Benro.
Jako kulow� te� mog� poleci� (u篡wam K-20) ale tu chodzi o ta雟z� g這wic� gimbalow�. :wink:
mozer - Pon 18 Cze, 2012

B o g d a n, ups, przepraszam, nie doczyta貫m... :oops:
pietro69 - Pon 18 Cze, 2012

no dobra ale co lepiej wziasc sirui powiedzmy 20
czy tego gimbala
co sie lepiej sprawdzi
przede wszystkim fotografia nieba ale i zdjecia nocne wchodza w rachube

pietro69 napisa�/a:
no dobra ale co lepiej wziasc sirui powiedzmy 20
czy tego gimbala
Przecie� to g這wice do zupe軟ie innych cel闚.
Jedna g這wica s逝篡 do wykonywania zdj耩 statycznych, druga dynamicznych w ruchu, np. sport, przyroda, ...
Je郵i robisz r騜ne rzeczy potrzebujesz r騜nych g這wic / kilku g這wic, to tak jak z obiektywami. :grin:

moronica - Pon 18 Cze, 2012

glowice kulowe rowniez sa przeznaczone do dynamicznych zdjec (patrz poradnik Juzy odnosnie wyboru glowicy), tyle ze gimbale sa duzo lepsze do bardzo duzych szkiel
hijax_pl - Pon 18 Cze, 2012

S� te� g這wice kulowe z "funkcj�" gimbala - cho� nie do du篡ch szkie�, ale si� sprawdzaj� ;)

moronica napisa�/a:
glowice kulowe rowniez sa przeznaczone do dynamicznych zdjec
Tylko troch� ci篹ko zachowa� poziom przy zmianach po這瞠nia w r騜nych kierunkach. :smile:
moronica napisa�/a:
poradnik Juzy
To jaki� 鈍i皻y? :grin:
hijax_pl napisa�/a:
S� te� g這wice kulowe z "funkcj�" gimbala
Raczej adaptery "gimbala", kt鏎e wykorzystuj� g這wic� kulow� tylko jako obrotow� podstaw� (musi mie� funkcj� panoramowania). :wink:
komor - Pon 18 Cze, 2012

B o g d a n napisa�/a:
To jaki� 鈍i皻y? :grin:

Tak, jest 安i皻y Juza, 安i皻y Strobist… Paru innych by si� te� znalaz這. ;)

moronica - Pon 18 Cze, 2012

i blogoslawiony Ken ;)
hijax_pl - Pon 18 Cze, 2012

B o g d a n napisa�/a:
Raczej adaptery "gimbala", kt鏎e wykorzystuj� g這wic� kulow� tylko jako obrotow� podstaw� (musi mie� funkcj� panoramowania).
Adapter jak adapter, ale 1D z 500/4 powiesi� na tym mo積a ;)

hijax_pl napisa�/a:
Adapter jak adapter, ale 1D z 500/4 powiesi� na tym mo積a
Wtedy to jednak takie BWG Pro by si� przyda這. :cool:
Mo瞠 kiedy� ... na emerytur� ... sobie kupi� - jak do篡j� tych n lat. :mrgreen:

pietro69 - Sob 23 Cze, 2012

dziekuje wszystkim za pomoc
zakupiony sirui 2004 carbon i okazyjnie wpadla gimbalowa Jr3