forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - statyw i glowica gimbalowa

pietro69 - Wto 12 Cze, 2012
Temat postu: statyw i glowica gimbalowa
doradzi ktos co wybrac
mam statyw calkiem spoko ale do aparatu z malym obiektywem
potrzebuje kupic cos porzadnego stabilnego
do czego?
do ksiezyca
do makro
do zdjec nocnych
no i jak sie trafi do przyrody
w tym temacie jestem laik wiec prosze was o pomoc
acha wezcie pod uwage ze mam prawie 2 metry wzrostu :)

komor - Wto 12 Cze, 2012

pietro69, wyszukiwanie w tym dziale s³owa gimbal da³o nastêpuj±ce rezultaty:
Statyw + g³owica na ptaszki
jaki statyw + g³owica do obci±¿enia 8kg
G³owica pod 300/2.8. Jobu Design?
Test glowicy gimbalowej Triopo DG-3
Mo¿e to co¶ pomo¿e.

no wlasnie nie wiem o co chodzi bo wszedzie tylko triopo
nie ma innych a moze ta taka dobra ze nie ma potrzeby szukac lepszej?
szkoda ze nikt nie chce pomoc moze temat laicki ale niestety dla mnie nie
wybierajac statyw \wszyscy powiedza manfrotto\ o udzwigu powiedzmy 6 kg a moj zestaw najciezszy wazy niech bedzie ok 3 kg\nie wiem strzelam\ to trzeba doliczyc glowice ktora wazy nie wiem 2kg czyli podchodzi pod gorna granice wytrzymalosci statywu
nie wiem czy tak to ja to dobrze kalkuluje bo wychodzi mi ze najpierw glowica a potem statyw

moronica - Wto 12 Cze, 2012

pietro69, to nie tak, ze nie ma innych ani ze ta Triopo jest najlepsza (tak jak statywy Manfrotto wcale nie sa najlepsze). sa inne tego typu glowice, sa lepsze, sa drozsze (ceny zamiast ~600zl wynosza ~$600)

to sie zgadza moronica i ja to rozumiem ale jest tez cos takiego jak jakosc\cena
jak cos jest dobre i wystarczajace to po co przeplacac albo po co kupowac jak za chwile bede musial kupic bo sie popsulo
nie znam sie na tym zupelnie i nie chce wydawac wielkich sum ale.... no wlasnie nauczylem sie kupowac \niektore rzeczy\ raz i zapomniec ze potrzebuje
jezeli kupie teraz mocny statyw i dobra glowice to posluzy mi mam nadzieje wiele wiele lat
dzis nie mam obiektywu za 15czy 25 tysiecy ale jakbym mial to zebym sie nie bal tego zapiac w obawie o utrate sprztu
kurde a ja myslalem ze wybor szkla to problem
bede potrzebowal lampe ale chyba bede sie bal zapytac

B o g d a n - Wto 12 Cze, 2012

pietro69 napisa³/a:
no wlasnie nie wiem o co chodzi bo wszedzie tylko triopo
nie ma innych a moze ta taka dobra ze nie ma potrzeby szukac lepszej?
Nie kupuj ¿adnego Triopo. G³owica nie chodzi p³ynnie, jest przeznaczona raczej dla ciê¿kiego zestawu.
pietro69 napisa³/a:
szkoda ze nikt nie chce pomoc moze temat laicki ale niestety dla mnie nie
pietro69, ja przerabia³em taki temat rok temu. Sprawdza³em Benro, i Triopo i to wszystko nie by³o to. Albo lata na wszystkie strony albo pracuje ciê¿ko.

Ostatecznie poczyta³em zagraniczne fora i kupi³em idealn±, lekk± i niewielk± g³owicê Jobu Design Jr.3 W Polsce ma³o popularna bo nie ma dystrybucji. Trzeba szukaæ w Unii albo ¶ci±gn±æ ze Stanów.
G³owica jest bardzo solidnie wykonana, chodzi precyzyjnie, lekko. Co dla mnie jest wa¿ne jest stosunkowo lekka i ma³a wiêc ³atwiej zabraæ w teren, w góry, do plecaka, na rower, .... Co moge wiêcej napisaæ - rzecz, godna polecenia i wa¿ne - nie jest droga. Mocowanie obiektywu poprzezz p³ytkê Arca Swiss, której d³ugo¶æ dobierasz do obiektywu aby odpowiednio wywa¿yæ zestaw. G³owica jest na tyle lekka, ¿e u¿ywam jej nawet do monopodu.

Producent w Kanadzie: http://www.jobu-design.co...354/7937720.htm
Filmik na UT: http://www.youtube.com/watch?v=0esFkGdKdXQ

W sklepach w Europie trzeba zap³aciæ nie 329 USD ale ok. 319 EUR (niestety) ale to i tak dobra cena.

pietro69 - Sro 13 Cze, 2012

Bogdan a jaki statyw do tego choc troche boje sie zapytac bo liczylem ze zmieszcze sie w 2 tysiach zl a tu glowica juz tyle ze ho ho
no ale statyw potrzebny bo glowica se musi na czyms atac: )

B o g d a n - Sro 13 Cze, 2012

pietro69 napisa³/a:
jezeli kupie teraz mocny statyw i dobra glowice to posluzy mi mam nadzieje wiele wiele lat
I tego siê trzymaj, nie kupuj badziewia. :smile:

pietro69 napisa³/a:
no ale statyw potrzebny bo glowica se musi na czyms atac: )
No w³a¶nie, ze statywem jest podobnie jak z dobr± g³owic±. Rok temu w Foto-Technice w Gdañsku przetrzepa³em kilka modeli Benro i Velbona (g³owice, statywy i raczej te dro¿sze modele) i niestety, nie spe³ni³y mych oczekiwañ co do sztywno¶ci. Triopo to jeszcze ni¿sza pó³ka i jako¶æ.

Ostatecznie kupi³em SIRUI N-2204 CARBON. Jego sztywno¶æ zupe³nie wystarcza do postawienia kilku kilogramów i jest stabilniejszy od równowa¿nych Benro, Velbon, Triopo, czy przereklamowanych Manfrotto.
Strona z opisami: http://sirui.pl/index.php...e&id=52&lang=pl
Filmik na UT, obrazuj±cy wszystko: http://www.youtube.com/watch?v=ZOevriaMTxQ

pietro69 - Sob 16 Cze, 2012

statyw zamowiony ale niestety na glowice chyba braknie
Bogdan masz ewentualnie jakies inne propozycje \inne czytaj tansze niestety\
MTO 1000 niestety bez statywu jak podepne konwerter nie nadaje sie do niczego \to tak na marginesie\

B o g d a n - Pon 18 Cze, 2012

pietro69 napisa³/a:
statyw zamowiony ale niestety na glowice chyba braknie
Bogdan masz ewentualnie jakies inne propozycje \inne czytaj tansze niestety\
To ju¿ tylko pozostaje kupiæ jakie¶ Benro, czy Triopo, z tym, ¿e jak pisa³em wcze¶niej, dla mnie nie by³y odpowiednio precyzyjne.
mozer - Pon 18 Cze, 2012

Rozwa¿ jeszcze Sirui k10x/k20x/k30x - ja jestem zadowolony. Wybra³em zamiast Benro.

mozer napisa³/a:
Rozwa¿ jeszcze Sirui k10x/k20x/k30x - ja jestem zadowolony. Wybra³em zamiast Benro.
Jako kulow± te¿ mogê poleciæ (u¿ywam K-20) ale tu chodzi o tañsz± g³owicê gimbalow±. :wink:
mozer - Pon 18 Cze, 2012

B o g d a n, ups, przepraszam, nie doczyta³em... :oops:
pietro69 - Pon 18 Cze, 2012

no dobra ale co lepiej wziasc sirui powiedzmy 20
czy tego gimbala
co sie lepiej sprawdzi
przede wszystkim fotografia nieba ale i zdjecia nocne wchodza w rachube

pietro69 napisa³/a:
no dobra ale co lepiej wziasc sirui powiedzmy 20
czy tego gimbala
Przecie¿ to g³owice do zupe³nie innych celów.
Jedna g³owica s³u¿y do wykonywania zdjêæ statycznych, druga dynamicznych w ruchu, np. sport, przyroda, ...
Je¶li robisz ró¿ne rzeczy potrzebujesz ró¿nych g³owic / kilku g³owic, to tak jak z obiektywami. :grin:

moronica - Pon 18 Cze, 2012

glowice kulowe rowniez sa przeznaczone do dynamicznych zdjec (patrz poradnik Juzy odnosnie wyboru glowicy), tyle ze gimbale sa duzo lepsze do bardzo duzych szkiel
hijax_pl - Pon 18 Cze, 2012

S± te¿ g³owice kulowe z "funkcj±" gimbala - choæ nie do du¿ych szkie³, ale siê sprawdzaj± ;)

moronica napisa³/a:
glowice kulowe rowniez sa przeznaczone do dynamicznych zdjec
Tylko trochê ciê¿ko zachowaæ poziom przy zmianach po³o¿enia w ró¿nych kierunkach. :smile:
moronica napisa³/a:
poradnik Juzy
To jaki¶ ¶wiêty? :grin:
hijax_pl napisa³/a:
S± te¿ g³owice kulowe z "funkcj±" gimbala
Raczej adaptery "gimbala", które wykorzystuj± g³owicê kulow± tylko jako obrotow± podstawê (musi mieæ funkcjê panoramowania). :wink:
komor - Pon 18 Cze, 2012

B o g d a n napisa³/a:
To jaki¶ ¶wiêty? :grin:

Tak, jest ¦wiêty Juza, ¦wiêty Strobist… Paru innych by siê te¿ znalaz³o. ;)

moronica - Pon 18 Cze, 2012

i blogoslawiony Ken ;)
hijax_pl - Pon 18 Cze, 2012

B o g d a n napisa³/a:
Raczej adaptery "gimbala", które wykorzystuj± g³owicê kulow± tylko jako obrotow± podstawê (musi mieæ funkcjê panoramowania).
Adapter jak adapter, ale 1D z 500/4 powiesiæ na tym mo¿na ;)

hijax_pl napisa³/a:
Adapter jak adapter, ale 1D z 500/4 powiesiæ na tym mo¿na
Wtedy to jednak takie BWG Pro by siê przyda³o. :cool:
Mo¿e kiedy¶ ... na emeryturê ... sobie kupiê - jak do¿yjê tych n lat. :mrgreen:

pietro69 - Sob 23 Cze, 2012

dziekuje wszystkim za pomoc
zakupiony sirui 2004 carbon i okazyjnie wpadla gimbalowa Jr3