|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 550D lub Sony NEX-5N??
mathiasek93 - Wto 12 Cze, 2012 Temat postu: Canon EOS 550D lub Sony NEX-5N?? Witam, wlasnie mam zamiar dokonac zakupu jednego aparatow podanych w temacie.
Glownym zadaniem ma byc nagrywanie filmow (jakosc oraz fps), oczywiscie robienie zdjec tez bedzie w uzytku. Potrzebuje pomocy z doborem aparatu ktory mnie zadowoli Dziekuje
hijax_pl - Wto 12 Cze, 2012
mathiasek93 napisał/a: | Glownym zadaniem ma byc nagrywanie filmow (jakosc oraz fps) | To bierz panasa GH2
mathiasek93 - Wto 12 Cze, 2012
Widze ze jakos jest super, chcialbym dodac ze aparat ma ujac szybkie ruchy typu: bieg, skok itp. Problemem jest ze aparat ktory Pan podal jest o 1000 zl drozszy od moich.
mathiasek93 napisał/a: | chcialbym dodac ze aparat ma ujac szybkie ruchy typu: bieg, skok itp | No jeśli to ma być szybki AF (fazowy) to albo jakiś Sony SLT, albo Canon 650D (tyle, że jak na razie nie za dobrze wiadomo jak sobie radzi ten jego AF) mathiasek93 napisał/a: | Problemem jest ze aparat ktory Pan podal jest o 1000 zl drozszy od moich. | Droższy bo i lepszy. Ale droższy o 1000zł? Ciekawe...
jaad75 - Wto 12 Cze, 2012
hijax_pl, ponoć AF z 5N też radzi sobie dobrze...
Chcialbym dodac ze budzet wynosi max 2500 zl. Jestem oraz amatorem w tej dziedzinie Wiec nie potrzebuje super aparatu ktorego nie wykorzystam.
jaad75 napisał/a: | ponoć AF z 5N też radzi sobie dobrze... | No ale stuka
Prosze o pomoc
mathiasek93 napisał/a: | Wiec nie potrzebuje super aparatu ktorego nie wykorzystam. | To nie lepiej jakiegoś kompakta?
Jestem zielony... potrzebuje dobrego aparatu ktorego wykorzystan do filmow jak i do zdjec (glowne zadanie filmy). Budzet wynosi 2 500 zl. Z tych co slyszalem to Canon 550d i ten Sony. Potrzebuje pilnej pomocy
mathiasek93 napisał/a: | Budzet wynosi 2 500 zl. Z tych co slyszalem to Canon 550d i ten Sony. Potrzebuje pilnej pomocy | Ale tylko z tych dwóch? Potrzebujesz rady, czy kogoś kto za Ciebie podejmie decyzję?
potrzebuje rady, porownania jakiegos Jezeli sadzisz ze sa dobre aparaty ktore nie wyjezdzaja za buzdzet to jestem otwarty na propozycje
Filmowałeś kiedyś tak w ogóle? Wiesz z czym to się je? Wiesz jak na obraz wpływa matryca większa od tej w kompakcikach? Jakie filmy chcesz robić? Bardziej kreatywne, czy takie po prostu z wakacji? Potrzebujesz nagrać jedno 20min ujęcie czy raczej będziesz montował na komputerze? Myślałeś o jakiejś stabilizacji aparatu? Jakie obiektywy do korpusu dołączysz?
Tak filmowalem, w tej chiwli uzywam kamery JVC GZ-HM200BE, filmy nagrywam kreatywno-sportowe ktore oczywiscie montuje na kompie, o stabilizacji masz na mysli jakiegos tripoda lub innego rodzaju statyw? O obiektywach jestem zielony, lecz chce sie w to wbic i sie nauczyc moj ostatni film: http://www.youtube.com/wa...cg&feature=plcp
jaad75 - Wto 12 Cze, 2012
mathiasek93 napisał/a: | Tak filmowalem, w tej chiwli uzywam kamery JVC GZ-HM200BE | To trochę inna bajka...
mathiasek93 napisał/a: | w tej chiwli uzywam kamery JVC GZ-HM200BE | To jednak prościej by Ci było kompaktem zaawansowanym. No chyba, że nie przeraża Cię świadome ustawianie ostrości. Bo wiesz - duża matryca to mała głębia ostrości... mathiasek93 napisał/a: | o stabilizacji masz na mysli jakiegos tripoda lub innego rodzaju statyw | Steadicama.
mozer - Wto 12 Cze, 2012
mathiasek93, ale wiesz, że ostrość to raczej ręcznie trzeba ustawiać? I nie zaszkodziłoby mieć coś a'la steadicam. Filmowałeś w 24p czy 50i?
jurand - Wto 12 Cze, 2012
No i pewnie by się przydał Follow Focus jakowyś do tego filmowania
mathiasek93 - Sro 13 Cze, 2012
Z manualnym ustawianiem ostrosci to nie ma problemu Wrecz istna zabawa Nie slyszalem nigdy o 50i
dcs - Sro 13 Cze, 2012
mathiasek93,
http://www.wideoaktywni.p...ltki-na-sekunde
mathiasek93 - Sro 13 Cze, 2012
Zdecydowalem sie na Canonka Dzieki za reszte imformacji
|
|