forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Kalibracja obiektywu a ostrzenie ręczne

mozer - Wto 12 Cze, 2012
Temat postu: Kalibracja obiektywu a ostrzenie ręczne
Mam cholernie głupie pytanie, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi:
Czy na funkcję potwierdzania ostrości wpływa jakoś kalibracja AF obiektywu?

Jeszcze raz przepraszam za lamerstwo ;)

hijax_pl - Wto 12 Cze, 2012

mozer napisał/a:
Czy na funkcję potwierdzania ostrości wpływa jakoś kalibracja AF obiektywu?
Zapewne zależy od softu, ale moim zdaniem nie powinna. Bo niby dlaczego?

Kalibracja obiektywu, to korekcja jego sterownika. Nijak się ma do układów AF korpusu.
Mikrokalibracja obiektywu w korpusie to korekta "rozkazów" wysyłanych do obiektywu.
Kalibracja AF w korpusie to poprawki do pracy czujników - i ona wpływa na potwierdzanie ostrości ;)

mozer - Wto 12 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
Zapewne zależy od softu, ale moim zdaniem nie powinna.

Mi też się wydaje, że nie, ale czy konkretnie dla Canona idzie taką informację gdzieś znaleźć? W sensie czy ten soft może coś zaburzać.

komor - Sro 13 Cze, 2012

Mam odmienne zdanie niż hijax_pl. Moim zdaniem jest tak, że mikrokalibracja obiektywu zapisana w puszce powoduje, że odczyt fazowy z czujnika jest brany z poprawką. A ponieważ potwierdzenie ostrości przy ostrzeniu manualnym korzysta z dokładnie tego samego mechanizmu czytania czujnika fazowego, to wszelkie jego korekty powinny także być uwzględnione.
Ale to też moje gdybanie niepoparte żadnymi informacjami od Canona.

mozer - Sro 13 Cze, 2012

Ha, czyli moje pytanie nie było takie głupie :)

Trzeba znaleźć kogoś z rozkalibrowaną sigmą i poprosić o sprawdzenie ;)

jaad75 - Pią 15 Cze, 2012

W Pentaksach, mikrokalibracja AF w puszce wpływa na potwierdzenie ostrości - na logikę, nie sądzę, żeby w jakimkolwiek systemie było inaczej.
mozer - Pią 15 Cze, 2012

jaad75, pytałem o kalibrację obiektywu, obiektywu ;P
Z body to oczywiste.

komor - Pią 15 Cze, 2012

mozer, myślę, że to właśnie Jaad miał na myśli. Mikrokalibrację w puszce, ale obiektywu.
mozer - Pią 15 Cze, 2012

komor, ja rozumiem, ale to jednak jest coś innego, bo rządzi tym body.
komor - Pią 15 Cze, 2012

mozer, to ja już nic nie rozumiem. Pytasz o fizyczne działanie serwisu, polegające na grzebaniu w obiektywie, czy jednak rozmawiamy o mikrokalibracji elektronicznej, którą ustawia się w puszce do konkretnego obiektywu?
Jeśli masz na myśli ingerencję serwisu w obiektyw, to pytanie jest ciekawe. :)

mozer - Pią 15 Cze, 2012

komor, oczywiście, że mam na myśli ustawienia w obiektywie. Załóżmy, że mam taką sigmę co jest rozkalibrowana i mnie interesuje, czy potwierdzanie ostrości też będzie działało niepoprawnie. Myślałem, że jasno sformułowałem pytanie ;)
dcs - Pią 15 Cze, 2012

Mikrokalibracja dotyczy tylko AF fazowego, czy kontrastowego też?
mozer - Pią 15 Cze, 2012

dcs, fazowego.
komor - Pią 15 Cze, 2012

dcs, fazowego, moim zdaniem. mozer, teraz wszystko jasne. Odpowiedzi na Twoje pytanie nie znam, bo brak feedback-loop w pomiarze fazowym jest dla mnie zagadką nie do odgadnienia, szczególnie przy AF ciągłym.
jaad75 - Pią 15 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Mikrokalibracja dotyczy tylko AF fazowego, czy kontrastowego też?
Na logikę tylko fazowego. Choć może różnie w różnych korpusach. Czytałem nawet o pomysłach autokalibracji, czyli ustawień biasu AF fazowego względem punktu ostrości znalezionego przy pomocy CDAF.
dcs - Pią 15 Cze, 2012

komor,
Jakie "sprzężenie zwrotne"?

[ Dodano: Sob 16 Cze, 2012 00:11 ]
Przeczytajcie pierwszą odpowiedź:
http://photo.stackexchang...cus-to-misfocus
"System detekcji fazowej AF nie jest jednak całkowicie zamkniętą pętlą (ale również nie jest w pełni otwartą pętlą)..."

mozer - Sob 16 Cze, 2012

Czy przypadkiem wyjaśnieniem fragmentu:

Kod:
It's unclear to me exactly why phase detect systems aren't purely closed loop either, as that would seem to put all the "my lens front focuses" issues to bed. If it were for speed reasons (i.e. the extra measurement delays the firing of the shutter in many cases when the lens is actually correctly focussed) that doesn't explain why there isn't a slower but more accurate AF setting for when speed isn't a priority.

nie jest to, że system AF nie ma nieskończenie dokładnej precyzji i po prostu gdyby był zamkniętą pętlą, to by się zawiesił wykonując ciągle tę samą operację?
Może zazwyczaj wyliczona wartość przesunięcia daje dokładniejszą ostrość.
Nie wiem, czy w innych systemach tak jest, ale u mnie np. widać, że potwierdzanie ostrości daje całkiem spory zakres poprawnej wartości - w większości niepoprawnej.

dcs - Sob 16 Cze, 2012

Z drugiej strony znalazłem to:
http://www.dpreview.com/a...ction-autofocus
Ale dzisiaj już tego nie przeczytam.