|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - struktura szumu
pan.tadeusz - Czw 14 Cze, 2012 Temat postu: struktura szumu może dziwne pytanie...
czy można rozsądzić na podstawie takiego zestawienia,
która struktura szumu wygląda najkorzystniej z pktu widzenia odszumiania?
kozidron - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz, z tej miniaturki na pewno nie
pan.tadeusz - Czw 14 Cze, 2012
crop 100x100 z podglądu na dpreview... tam się da?
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
Fotografowany był jakiś stopień szarości?
dokładnie dcs
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | crop 100x100 z podglądu na dpreview... tam się da? |
Z czego?
Link zapodaj,
no podgląd ich tablicy testowej, ten pasek na górze (jeden stopień szarości)
detalu tam niewiele więc może kiepski przykład ale oni mają tak rozpieprzoną go w kadrze, że ciężko znaleźć coś sensownego.
w zasadzie byłem ciekaw czy te struktury zasadniczo można podzielić na lepsze i gorsze do odszumiania
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
dcs napisał/a: | Link zapodaj, |
http://www.dpreview.com/r...n-d800-d800e/33
to wycinek tego paska w tle ze skalą szarości (tam tuż przed tym gdzie zachodzi na niego kolejna tablica położona bliżej)
ustawiłem raw i 12800;
ze zrzutu (okienka podglądu) wycięte cropy 100x100;
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
Stopnie szarości mają numery.
13
dcs - Czw 14 Cze, 2012
No.
względnie 12 bo ciąłem jakoś tak na przejściu i cropowałem z lewej okienka podglądu
dcs - Czw 14 Cze, 2012
Od najmniejszego: Edit najdrobniejszego
1. górne prawe /drobnoziarnisty/
2. górne lewe /trochę bardziej ziarnisty/
3. Dolne prawe /trochę mydełka/
4. Dolne lewe /gruboziarnisty + mniejsza rozdzielczość/
[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 15:36 ]
Kolejność zmieniałeś?
1. A55
2. A57
3. A65 (przeskalowane do 16MP)
4. A77 (przeskalowane do 16MP)
-------------------
tak z ciekawości
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
Skalowanie to oszustwo.
no ale chyba względnie redukuje szum więc chciałem zobaczyć jak to wygląda przy 16MP
zresztą tak na moje oko bez skalowania, również w innych obszarach jest taka kolejność jak rozpisałeś... dzięki
wygląda na to, że nowsze SLT nie są pod tym względem lepiej oprogramowane
hijax_pl - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz, weź sobie ściągnij jakieś porządny soft odszumiający, (np Noiseware) - porządny, który ma możliwość wykreślenia charakterystyki szumu. I zamiast tych placków pokaż te wykresy
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
Co ty za numery podałeś? Ja miejsca od najdrobniejszego szumu.
dcs napisał/a: | ja miejsca od najdrobniejszego szumu. |
a ja zgodnie z Twoją numeracją rozpisałem sample
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
Ale tu jest 1:1 -stąd inne powiększenie -inny wycinek.
Kumasz?
tak, nawet inne iso.
teraz zerkam - jest też na dpreview wykresik chroma/grey/black noise
i kolejność jest chyba podobna do tej którą określiłeś
tylko A57 nie można tam podpiąć
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
Wziąłeś tyle samo pikseli kwadratowych /mimo różnej ich gęstości na matrycy -stąd inne powiększenie/, a potem mniejsze wycinki przeskalowałeś w dół -stąd większe ziarno /powinno być mniejsze -i na pewno jest/. Do du...
jaad75 - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz, jeśli chcesz wykorzystać wyższą rozdzielczość, to NAJPIERW odszumiasz, a PÓŹNIEJ skalujesz i NA KOŃCU ostrzysz, żeby pozbyć się rozmycia wynikającego ze skalowania.
dcs napisał/a: | Wziąłeś tyle samo pikseli kwadratowych |
nie, najpierw zrobiłem zrzut okna z porównaniem, później dwa dolne okna podglądu wyeksportowałem na nową warstwę i przeskalowałem w dół do 82% przy zablokowanym ratio. na koniec wyciąłem lewy górny róg z każdego okna podglądu i zestawiłem na podanym przykładzie.
dzięki jaad75
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
Dlaczego 82%?
tyle mi wyszło gdy skalowałem jpega z a77 do długości obrazka z A55
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | później dwa dolne okna podglądu wyeksportowałem na nową warstwę i przeskalowałem w dół do 82% przy zablokowanym ratio. |
Czyli wziąłeś wycinek 67 procent powierzchni z całości, czyli w tym przypadku mniejszego wycinka przedmiotu /z A65/77 /.
Dobrze rozumiem?
przeskalowałem dwa dolne okna podglądu na innej warstwie do 82%, tak samo jak skalowałbym obrazek z A77 aby miał rozmiary takie jak z A55.
(te górne okna podglądu pozostały w skali 1:1)
po tym z każdego okna podglądu wyciąłem cropa 100x100 (biorąc od lewego górnego rogu) i zestawiłem je obok siebie
dcs - Czw 14 Cze, 2012
Żeby mieć tą samą skalę odwzorowania powinieneś wziąć większy wycinek, a mianowicie 122% /149% powierzchni A55/57/ -jeśli jest pixel per pixel. /a jest/
masz cztery obrazki z tego dwa 24MP;
skalujesz te właśnie do 16MP z zablokowanym ratio i wycinasz ze wszystkich czterech crop 100x100 dla porównania;
skąd 122/149%?
hijax_pl - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz, a po kiego przy porównywaniu struktury szumu skalujesz? Bierze cropa 100% i już - będziesz widzieć strukturę szumu.
dcs - Czw 14 Cze, 2012
pan.tadeusz,
dcs napisał/a: | Wysłany: Dzisiaj 15:44
pan.tadeusz,
Skalowanie to oszustwo. |
A dlaczego nie skalujesz do 24mpix, lub pośredniej 20mpix?
Różnicę widać na dpreview bez żadnych kombinacji.
hijax_pl napisał/a: | Bierze cropa 100% i już - będziesz widzieć strukturę szumu. |
masz rację
agat1 - Pią 15 Cze, 2012 Temat postu: Re: struktura szumu Moim zdaniem , porównywać możesz tylko obrazy z sensorów o takiej samej liczbie MP i takiej samej wielkości sensora.
Metoda zmniejszania z 24 do 16 tak samo jak powiększania z 16 MP do 24MP żeby można było porównać do 24MP może całkowicie wypaczyć sens takiego porównania.
Druga sprawa , to moim zdaniem liczy sie efekt po odszumianiu po optymalnym wyostrzeniu i oglądaniu całego zdjęcia najlepiej w wydruku o określonej wielkości. Ponieważ to eliminuje całą masę zmiennych po drodze
hijax_pl - Pią 15 Cze, 2012
agat1 napisał/a: | Moim zdaniem , porównywać możesz tylko obrazy z sensorów o takiej samej liczbie MP i takiej samej wielkości sensora.
| Bzdura. Porównywać można zachowanie senseli. A czy ich jest 10 czy 36 nie ma kompletnie znaczenia póki się ogląda dane wprost z senseli, a nie jakieś wartości przetworzone, uśrednione, zinterpolowane.
Czyli taki Screen w wynikach DxO.
agat1 napisał/a: | Druga sprawa , to moim zdaniem liczy sie efekt po odszumianiu po optymalnym wyostrzeniu i oglądaniu całego zdjęcia najlepiej w wydruku o określonej wielkości. |
Im więcej pikseli na matrycy tym lepiej się uśrednia szum przy skalowaniu w dół (redukuje się składowa zmienna)
Czyli taki "odpowiednik" Printw wynikach DxO.
mozer - Pią 15 Cze, 2012
Czy wobec powyższego nie powinno się najpierw skalować a potem odszumiać?
agat1 - Pią 15 Cze, 2012
mozer napisał/a: | Czy wobec powyższego nie powinno się najpierw skalować a potem odszumiać? |
Zbyt ogólne pytanie żeby na nie odpowiedzieć od razu "NIE". Musiał byś przyjąć jakieś założenie co chcesz osiągnąć tym skalowaniem, w jakim konkretnym celu to robisz a dopiero po tym określić metode a nie na odwrót.
hijax_pl, Sorry pierwsza część Twojej wypowiedzi bezwartościowa z praktycznego punktu widzenia , czepiasz sie części mojej wypowiedzi adresowanej do Pana Tadeusza i do tego co przedstawił w pierwszym poście i zagadnienia o które pytał.
mozer - Pią 15 Cze, 2012
agat1, chodzi o optymalne pozbycie się szumu przy skalowaniu w dół. O co niby innego?
agat1 - Pią 15 Cze, 2012
mozer napisał/a: | agat1, chodzi o optymalne pozbycie się szumu przy skalowaniu w dół. O co niby innego? |
Generalnie moim zdaniem najpierw odszumianie a potem downsampling...
Rzecz polega na tym , że niektóre obrazy nie muszą być wgóle odszumiane do wydruku szczególnie jak ktoś nie przepada za plastikowym efektem końcowym w wydruku
A najlepsze często jest odszumianie miejscowe, bo szum jest często problemem tylko w niektórych partiach zdjęcia
jaad75 - Pią 15 Cze, 2012
mozer napisał/a: | Czy wobec powyższego nie powinno się najpierw skalować a potem odszumiać? | Nie. Robi się dokładnie odwrotnie.
mozer - Pią 15 Cze, 2012
No dobra, ale czemu - nie lepiej najpierw uśrednić szum skalowaniem a potem usuwać to co zostało?
mozer napisał/a: | Czy wobec powyższego nie powinno się najpierw skalować a potem odszumiać? | Nie gdyż algorytmy odszumiające radzą sobie dobrze przy drobnoziarnistym, wyraźnym szumie. Im bardziej szum "rozproszysz" tym gorsze efekty uzyskasz.
Czyli prawidłowy workflow to:
- odszumianie
- korekta kolorystyczna
- wyostrzanie
agat1 napisał/a: | Sorry pierwsza część Twojej wypowiedzi bezwartościowa z praktycznego punktu widzenia , czepiasz sie części mojej wypowiedzi adresowanej do Pana Tadeusza i do tego co przedstawił w pierwszym poście i zagadnienia o które pytał. | To zacytuję pierwszy post i pogrubię pytanie, które kierował do forumowiczów:
Cytat: | może dziwne pytanie...
czy można rozsądzić na podstawie takiego zestawienia,
która struktura szumu wygląda najkorzystniej z pktu widzenia odszumiania? |
Czy teraz jest już jasne o co chodziło panu.tadeuszowi?
hijax_pl napisał/a: | Czyli prawidłowy workflow to:
- odszumianie
- korekta kolorystyczna
- wyostrzanie | Przed wyostrzaniem jeszcze ewentualne skalowanie oczywiście.
jaad75 napisał/a: | Przed wyostrzaniem jeszcze ewentualne skalowanie oczywiście. | Oczywiście. O ile potrzebne
mozer - Pią 15 Cze, 2012
W takim razie po odszumieniu skalowanie w dół coś nam jeszcze da w kwestii zakresu tonalnego?
Nie ma znaczenia czy redukcja szumu następuje w skutek stosowania algorytmów odszumiania czy resamplingu.
cybertoman - Pią 15 Cze, 2012
mozer napisał/a: | chodzi o optymalne pozbycie się szumu przy skalowaniu w dół. | Biorac pod uwage, ze zmniejszenie szumu poprzez skalowanie w dol zaklada przypadkowy jego rozklad, kazda operacja na obrazie zaklocajaca te przypadkowosc zmniejsza skutecznosc odszumiania przez skalowanie. Czyli jesli chcemy "optymalne pozbyc się szumu przy skalowaniu w dół" nalezy nalezy najpierw skalowac.
Luke_S - Pią 15 Cze, 2012
mozer napisał/a: | W takim razie po odszumieniu skalowanie w dół coś nam jeszcze da w kwestii zakresu tonalnego? |
Tak, ale dla zakresu mierzonego dla dobrej jakości obrazu. Całkowity DR mierzony niezależnie od poziomu szumów się nie zmieni.
mozer - Pią 15 Cze, 2012
Każdy z Was pisze coś innego
cybertoman - Pią 15 Cze, 2012
Jest sporo mozliwosci inerpretacji Twojego pytania. Ja wzialem je doslownie, tak jak zrozumialem.
cybertoman napisał/a: | iorac pod uwage, ze zmniejszenie szumu poprzez skalowanie w dol zaklada przypadkowy jego rozklad, kazda operacja na obrazie zaklocajaca te przypadkowosc zmniejsza skutecznosc odszumiania przez skalowanie. Czyli jesli chcemy "optymalne pozbyc się szumu przy skalowaniu w dół" nalezy nalezy najpierw skalowac. | To nie jest prawda. Skalowanie w dół obrazu odszumionego da znacznie lepsze efekty, niż skalowanie obrazu nieodszumionego i to zarówno w kwestii szumów, jak i zachowania szczegółów. Oczywiście dochodzi do tego jeszcze sprawa jakości samego odszumiania.
agat1 - Pią 15 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | ...Skalowanie w dół obrazu odszumionego da znacznie lepsze efekty, niż skalowanie obrazu nieodszumionego i to zarówno w kwestii szumów, jak i zachowania szczegółów. Oczywiście dochodzi do tego jeszcze sprawa jakości samego odszumiania. |
....i zastosowanej metody skalowania w dół. Ale co do zasady sie zgadzam w 100%
Moim zdaniem metody downsamplingu zmniejszają skuteczność odszumiania, więc odszumiać nalezy najpierw...
|
|