|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nietypowe pytanie: Co zamiast Sigmy 70-300 APO DG do Sony?
lolowylol - Pią 15 Cze, 2012 Temat postu: Nietypowe pytanie: Co zamiast Sigmy 70-300 APO DG do Sony? Witam.
Od niemal roku mam Sigmę 70-300 z APO, używam jej z dwoma body - Sony A450 i A500.
Problem leży w słabych zębatkach AF Sigmy i mocnych silniczkach AF Sony. Mówiąc dokładniej, już drugi raz zerwała mi się w w/w Sigmie zębatka AF. Czytałem też, że tego problemu raczej się na zestawie Sigmia+Sony nie pozbędę. Podobny problem miałem wcześniej ze starym kitowym obiektywem Sony 18-70, więc obawiam się, że może to nie być wyłącznie przypadłość Sigmy.
Pytanie brzmi: Co kupić w zamian za Sigmę 70-300 APO, mając na uwadze bezawaryjność? Spodziewam się bezawaryjności po obiektywach wyposarzonych we wbudowany silnik AF (np. z Sony 18-55 SAM nie ma najmniejszych nawet problemów). Zdążyłem sam dokopać się do obiektywu Sony 55-200 SAM, nie ukrywam jednak, że dość często korzystałem z 300mm ogniskowej (choćby przy amatorskiej zabawie w planespotting i astrofotografię), i obawiam się, że 200 może mi nie wystarczać, a telekonwertera też się raczej do tego nie założy ze względu na te 2 EV straty.
Budżet zbliżony do tego, jakim dysponowałem na Sigmę - ok. 1000zł
Proszę, pomóżcie.
MC - Pią 15 Cze, 2012
Możesz poszukać używanego Tamrona 70-300 USD albo wysłać Sigmę do naprawy do p. Szczepana Kostrzewskiego (dane sobie wygóglasz), który solidne zębatki wstawi rozwiązując problem.
pan.tadeusz - Pią 15 Cze, 2012
jeśli Tamron to tylko nówka z 5letnią gwarancją bo co rusz trafiam na opinię że po kilku tygodniach coś się w nim rozlatuje. ile w tym prawdy trudno ocenić ale Tamron to nie jest synonim solidności. poszukaj MAF 100-300 APO - lekki poręczny i optycznie chwalony.
do wyrwania w granicach ~800 zł.
z budżetówek klony Cosina Soligor Vivitar 60-300 są bardzo przyzwoite optycznie, pancerne i mają świetny zakres ale AF wolny głośny jak traktorek i obiektyw pompka (do astro trochę lipa). cena w granicach 300-500 zł
lolowylol - Pią 15 Cze, 2012
dzięki za szybkie odpowiedzi
Zapomniałem zaznaczyć, że Sigma nadal jest na gwarancji, więc jeszcze przez ponad rok raczej nie mogę wysłać jej do naprawy inaczej, jak tylko przez Saturna do Sigmy. Korzystam z niej dość często, a po ostatniej naprawie wytrzymała niecały miesiąc, więc raczej mi się nie uśmiecha dłużej w ten sposób pracować na tym obiektywie.
Tak z ciekawości tylko jeszcze spytam, ile kosztuje taka wymiana zębatek u p. Szczepana?
MC - Pią 15 Cze, 2012
Nie wiem, trzeba zadzwonić.
Ale z tego co czytałem, to do 21 lipca jest on niedostępny.
No i w takim przypadku tracisz gwarancję.
|
|