forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nietypowe pytanie: Co zamiast Sigmy 70-300 APO DG do Sony?

lolowylol - Pią 15 Cze, 2012
Temat postu: Nietypowe pytanie: Co zamiast Sigmy 70-300 APO DG do Sony?
Witam.
Od niemal roku mam Sigmę 70-300 z APO, używam jej z dwoma body - Sony A450 i A500.

Problem leży w słabych zębatkach AF Sigmy i mocnych silniczkach AF Sony. Mówiąc dokładniej, już drugi raz zerwała mi się w w/w Sigmie zębatka AF. Czytałem też, że tego problemu raczej się na zestawie Sigmia+Sony nie pozbędę. Podobny problem miałem wcześniej ze starym kitowym obiektywem Sony 18-70, więc obawiam się, że może to nie być wyłącznie przypadłość Sigmy.

Pytanie brzmi: Co kupić w zamian za Sigmę 70-300 APO, mając na uwadze bezawaryjność? Spodziewam się bezawaryjności po obiektywach wyposarzonych we wbudowany silnik AF (np. z Sony 18-55 SAM nie ma najmniejszych nawet problemów). Zdążyłem sam dokopać się do obiektywu Sony 55-200 SAM, nie ukrywam jednak, że dość często korzystałem z 300mm ogniskowej (choćby przy amatorskiej zabawie w planespotting i astrofotografię), i obawiam się, że 200 może mi nie wystarczać, a telekonwertera też się raczej do tego nie założy ze względu na te 2 EV straty.

Budżet zbliżony do tego, jakim dysponowałem na Sigmę - ok. 1000zł

Proszę, pomóżcie.

MC - Pią 15 Cze, 2012

Możesz poszukać używanego Tamrona 70-300 USD albo wysłać Sigmę do naprawy do p. Szczepana Kostrzewskiego (dane sobie wygóglasz), który solidne zębatki wstawi rozwiązując problem.
pan.tadeusz - Pią 15 Cze, 2012

jeśli Tamron to tylko nówka z 5letnią gwarancją bo co rusz trafiam na opinię że po kilku tygodniach coś się w nim rozlatuje. ile w tym prawdy trudno ocenić ale Tamron to nie jest synonim solidności. poszukaj MAF 100-300 APO - lekki poręczny i optycznie chwalony.
do wyrwania w granicach ~800 zł.

z budżetówek klony Cosina Soligor Vivitar 60-300 są bardzo przyzwoite optycznie, pancerne i mają świetny zakres ale AF wolny głośny jak traktorek i obiektyw pompka (do astro trochę lipa). cena w granicach 300-500 zł

lolowylol - Pią 15 Cze, 2012

dzięki za szybkie odpowiedzi :)

Zapomniałem zaznaczyć, że Sigma nadal jest na gwarancji, więc jeszcze przez ponad rok raczej nie mogę wysłać jej do naprawy inaczej, jak tylko przez Saturna do Sigmy. Korzystam z niej dość często, a po ostatniej naprawie wytrzymała niecały miesiąc, więc raczej mi się nie uśmiecha dłużej w ten sposób pracować na tym obiektywie.

Tak z ciekawości tylko jeszcze spytam, ile kosztuje taka wymiana zębatek u p. Szczepana?

MC - Pią 15 Cze, 2012

Nie wiem, trzeba zadzwonić.
Ale z tego co czytałem, to do 21 lipca jest on niedostępny.
No i w takim przypadku tracisz gwarancję.