|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - nx100 , nx10, e-pl1, ep1, nex3. najlepsza jakość zdjęć
meleb - Nie 17 Cze, 2012 Temat postu: nx100 , nx10, e-pl1, ep1, nex3. najlepsza jakość zdjęć Witam.
Mam zamiar zakupić aparat w ciągu najbliższych dwóch miesięcy (aż uda mi się dozbierać do sumy ok 1800 zł). Tak się złożyło, że zacząłem już rozglądać się za
aparatami.
Teraz posiadam kompakt, konica minolta z5. Posiadam do niego lampe zewnętrzną minolta 2500d
-d).
Nie jest to dla mnie różnica czy kupie używany czy nowy aparat, z reguły wiem, że opłaca się czasem kupić używany sprzęt. Na początku zastanawiałem się jaki rodzaj
aparatu był by dla mnie dobry. Chciałbym się troche nauczyć fotografowania więc odpada z miejsca aparat kompaktowy. Pozostały dwa, lustrzanka czy bezlusterkowiec. Nie
mam ogromnych wymagań a tymbardziej umiejętności. Chciałbym robić zdjęcia na wycieczkach, rodzinne czasem jakies portrety, plenery, nocne . Może mi ktoś podsunąć
odpowiedzi:
[pytanie nr1] czy lustrzanka robi lepsze zdjęcia niż bezlusterkowiec, wiem, że fotograf robi zdjęcia ale z którego body można więcej wyciągnąć (np. porównując d70s
z samsungiem nx10)?
[pytanie nr2] czy można kitowym obiektywem (czy to w aparacie z lusterm czy bez) robić zdjęcia makro?
[pytanie nr3] Wie ktoś do jakiego aparatu mógłbym wykorzystać lampe błyskową, którą posiadam? Wiem, że są jakieś przejściówki, ale do jakiego modelu by ona pasowała.
Ogólnie rzecz biorąc wiem, że lustrzanki wychodzą taniej, bo są większe. Jednak można trafić na zajechaną sztukę. W dodatku minusem jak dla mnie jest brak live-view.
Często się to przydaje, więc jakoś bardziej rozglądam się za bezlusterkowcami. Naczytałem się testów, ale i tak nie wiem co bym mógł wybrać.
[pytanie nr 4] z którego modelu można najwięcej "wycisnąć" (napisze moje przemyślenia, po przeczytaniu testów itp.):
- nx100 - dobra cena, łatwy dostęp do opcji np. zmiany ISO, brak lampy, ale jeżeli by pasowała ta minolta to bym mógł wziąć pod uwagę, wizjer by się przydał ale nie
jest to powód bym go odrzucał.
- nx10 - cena, wizjer, lampa, czyszczenie matrycy,
- nex 3 / nex 5 - dość drogi i trudny dostęp do funkcji, ale posiada lampe i chyba najładniejsze zdjęcia można wyciągnąć.
- e-p1 - dobra cena, metalowy, dobry dostęp do funkcji, brak lampy, może da się podłączyć tą moją. Słyszałem też, że jakość zdjęć jest gorsza niż w pozostałych.
- e-pl1 - brak pokrętła do wyboru fukncji, lampa błyskowa no i cena też w miare.
- g1 - podobnie jak nx10, tylko nie wiem jak z jakością zdjęć.
Proszę o podpowiedź, czy któryś na prawde wyróżnia się pod względem jakości zdjęć? Może moje przemyślenia są błędne, więc proszę też mnie poprawić
Soniak10 - Nie 17 Cze, 2012
Nie na wszystkie pytania mogę odpowiedzieć, ale na te co mogę, to spróbuję. A nuż do czegoś Ci się moje wypociny przydadzą? No to próbujmy.
Po pierwsze, nie będę Ci stręczył kompakta, skoro deklarujesz, ze interesują Cię tylko aparaty systemowe (z wymiennymi obiektywami).
Po drugie - ja bym raczej w miarę możliwości szukał nowych aparatów, a jeżeli używek, to tylko od godnych zaufania znajomych.
Po trzecie: meleb napisał/a: | czy lustrzanka robi lepsze zdjęcia niż bezlusterkowiec | Zależy jaka lustrzanka i jaki bezlusterkowiec. Podstawowa różnica wynika z wielkości i jakości matrycy oraz jej innych cech (procesor obrazu itp). Z tych dwóch, które wymieniłeś, to ja bym wybrał bezlusterkowca. Dużo zależy też od jakości obiektywu i raczej z góry zakładaj, że jeżeli jakość zdjęć ma dla Ciebie znaczenie, to będziesz musiał dokupić jakieś dobre szkło zamiast kitowego.
Po czwarte: meleb napisał/a: | czy można kitowym obiektywem (czy to w aparacie z lusterm czy bez) robić zdjęcia makro? | Jeżeli jest on dedykowany do makro (ma na obudowie napis "makro"), to tak, choć ja akurat się z takim nie zetknąłem. Do swojej lustrzanki (Sony Alfa 700) dokupiłem obiektyw Carl Zeiss Vario Sonnar 16-80 mm zamiast kitowego i gdy chcę robić nim makra, dokładam pierścienie pośrednie. Pierścienie mają tą zaletę, że są względnie tanie i można je używać praktycznie do kazdego obiektywu. No, fakt - nie wiem jak to byłoby w przypadku bezlusterkowca, ale chyba są do nich też produkowane. W każdym razie upewnij się.
Po piąte: meleb napisał/a: | do jakiego aparatu mógłbym wykorzystać lampe błyskową, którą posiadam? | Na pewno bez problemów do sonowskiego Nexa i do każdej Alfy Sony. Wprawdzie nie jestem zwolennikiem lustrzanek z lustrem półprzepuszczalnym (niepodnoszonym), ale to rozwiązanie ma też swoje zalety, zwłaszcza jeżeli zależy Ci na livie view: tutaj miałbyś lustrzankę z permanentnym podglądem LV. (Moja A700 tego nie ma i przyzwyczaiłem się).
Po szóste: z tych modeli, które wymieniłeś, czuję sympatię do NEX-3, ale ja bym dołożył jeszcze lustrzankę Sony SLT A37 z obiektywem kitowym Sony 18-55 mm, który cieszy się bardzo dobrą opinią. Kto wie - być może jest najlepszym szkłem kitowym na rynku?
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
dcs - Nie 17 Cze, 2012
meleb,
http://www.optyczne.pl/po...3=911&add4=1240
http://www.optyczne.pl/po...=1001&add1=1002
Soniak10 - Nie 17 Cze, 2012
I jeszcze przykład makra moim szkłem 16-80 z pierścieniami pośrednimi:
dcs - Nie 17 Cze, 2012
Soniak10,
Soniak10 napisał/a: | ...dokupiłem obiektyw Carl Zeiss Vario Sonnar 16-80 mm zamiast kitowego... | Napisz ile dałeś.
ghost - Nie 17 Cze, 2012
2500 jest kompatybilna z nexem 7 (on ma stopkę), z 3 i 5 można jej użyć najwyżej jako podstawki pod obiektyw.
z linią slt/slr - bez problemów.
meleb - Pon 18 Cze, 2012
Sony SLT A37 jest za drogi, pozatym to lustrzanka a troche sie nastawilem na bezlusterkowca. Nex 7 tez za drogi . Szkoda, ze tej lampy nie wykorzystam z zadna przejsciowka, chyba ze ta lustrzanke alfe soniaka wziac.
[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 14:46 ]
http://www.mega-pixel.pl/...niazdem-PC.html moze mi ktos to wytlumaczyc?
Soniak10 - Pon 18 Cze, 2012
dcs napisał/a: | Napisz ile dałeś. |
2900 zł.
meleb napisał/a: | Proszę o podpowiedź, czy któryś na prawde wyróżnia się pod względem jakości zdjęć? |
Najlepiej zrobisz, jak wpiszesz w wyszukiwarce hasło: "Imaging resource comparometer", wybierzesz dwa interesujace Cię aparaty i wykonane nimi zdjęcie tego samego motywu, potem klikniesz na jedno i drugie zdjęcie żeby je wyświetlić w maksymalnej rozdzielczości, i... już będziesz wszystko wiedział.
Powodzenia!
[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 22:03 ]
meleb napisał/a: | Szkoda, ze tej lampy nie wykorzystam z zadna przejsciowka, chyba ze ta lustrzanke alfe soniaka wziac. [ |
Nie za bardzo rozumiem: jeżeli zdecydujesz się na Alfę, to nie potrzebujesz żadnej przejściówki, lampa ma przecież tą samą stopkę...
Acha, i jeszcze jedno: przemyśl, czy nie warto jednak zdecydować się na A37 lub Nex7 na raty? Wiele sklepów internetowych (i chyba nie tylko) oferuje taką formę płatności. Moim zdaniem gra jest warta świeczki
meleb - Wto 19 Cze, 2012
Witam.
Na raty nie chce brac. Lampa pasuje do alfy ale chyba nie do nexa 3/5. Czy z jakims adapterem dalo by sie podlaczyc do np. samsunga? Jeszcze pozostaje kwestia kosztow za dodatkowe obiektywy, chyba samsung ma najtansze, czy sie myle? To dosc istota sprawa, ktora tez moze miec wplyw na moja decyzje. Dzis jak wroce z pracy sprawdze porownania zdjec, moze to mi ulatwi wybor
dzieki za odpowiedzi
dcs - Wto 19 Cze, 2012
meleb napisał/a: | Dzis jak wroce z pracy sprawdze porownania zdjec, moze to mi ulatwi wybor |
Jakie zdjęcia będziesz porównywał -skąd?
Nie piszesz chyba o radosnej twórczości użytkowników? -Tu o jakości zdjęć będzie decydować czy ktoś potrafi je robić, czy też nie /lub czy ma oko/, albo to że się udało.
http://www.dpreview.com/reviews/sonynexc3/9 Tutaj możesz podstawić nex-3, nex-5 i nx100, wybrać format RAW/JPEG i pojeździć po ISO.
http://www.dpreview.com/reviews/sonynexc3/12 A tu po ustawieniu pojeździć po zdjęciu.
Do zdjęć z tańszych Nexów to bym wolał F3 lub C3 /od 3 i 5/.
meleb - Wto 19 Cze, 2012
sprawdze te linki, a co do nexow to odstrasza mnie dostep do ustawien. Boje sie, ze mnie zniecheci wchodzenie ciagle do menu. Jako pierwszy aparat z ustawieniami manualnymi wolalbym cos innego. No i ta nieszczesna lampa, ktora chcialbym jednak wykorzystac.
komor - Wto 19 Cze, 2012
meleb, moim zdaniem kierując się tym wykorzystaniem lampy mocno sobie ograniczasz wybór. Przy małym budżecie być może lepiej sprzedać lampę a pomyśleć np. właśnie o tym Samsungu (rzeczywiście jest parę szkiełek w dobrej cenie) czy choćby Mikro-4/3, gdzie wybór obiektywów masz naprawdę spory.
meleb - Wto 19 Cze, 2012
aha, a co bys bardziej polecal samsung czy mikro 4/3? Lampy zapewne w zaden sposob nie da sie. do tego podlaczyc tak?
jej sprzedaz byla by raczej nie oplacalna
hijax_pl - Wto 19 Cze, 2012
meleb napisał/a: | samsung czy mikro 4/3? | Ja głosuję za m4/3 chyba, że chcesz ekonomicznie - to Samsung NX też może być meleb napisał/a: | Lampy zapewne w zaden sposob nie da sie. do tego podlaczyc tak? | Nie meleb napisał/a: | jej sprzedaz byla by raczej nie oplacalna | To tym bardziej dziwne, że w tym kontekście rozpatrujesz zakup aparatu. To tak jakbyś kupował samochód wedle rozmiaru opony, bo masz w piwnicy komplet zimówek nadających się jeszcze do użytku...
meleb - Wto 19 Cze, 2012
dobre porownanie w sumie to chcialem sie dowiedziec czy da sie ja wykorzystac, ale raczej nexa nie bede wybieral wiec oleje lampe. Mikro 4/3 tzn jaki model? Samsung w sensie niskie ceny a jak z jakoscia w porownaniu do mikro 4/3?
Soniak10 - Wto 19 Cze, 2012
dcs napisał/a: | Jakie zdjęcia będziesz porównywał -skąd? |
Takie, jakie sobie meleb wybierze. Na początek trzeba wybrać dwa aparaty do porównania i pokażą się zdjęcia testowe tego samego motywu, wykonane wybranymi modelami:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Nie wchodziłes jeszcze na tą stronę?
meleb - Sro 20 Cze, 2012
Po porownaniu jakisci iso jak dla mnie najlepiej stoi nex, a pozniej e-pl1. Nx100 odpada. Na nexa tez sie raczej nie zdecyduje. Tylko teraz pytanie jak z obiektywami do e-pl2. Orientuje sie ktos?
hijax_pl - Sro 20 Cze, 2012
meleb napisał/a: | Tylko teraz pytanie jak z obiektywami do e-pl2. Orientuje sie ktos? | Szukaj szkieł m4/3. Jest ich trochę.. Od Olympusa, Panasonic, trochę niezależnych producentów...
dcs - Sro 20 Cze, 2012
meleb,
Chcesz kupić dwa zoomy?
meleb - Sro 20 Cze, 2012
Przegladajac ceny obiektywow sttwierdzilem, ze to tez staje sie dla mnie wyznacznikiem . Samsung oferuje duzo tansze obiektywy niz te do mikro 4/3. To na razie przesadza o wyborze nx10. Lepiej miec gorszy aparat i np. dwa obiektywy niz lepszy z kitowym. Poza tym doczytalem, ze jest problem w e-pl1 z wspomaganiem af. Raczej bylo by to dla mnie uciazliwe. Musze sie jeszcze utwierdzic w przekonaniu, ze samsung by mi przypasowal, wiec poprzegladam jakies zdjecia robione tym aparatem.
pozdrawiam i dzieki za ponocne odp.
lotofag - Czw 21 Cze, 2012
meleb napisał/a: | Samsung oferuje duzo tansze obiektywy niz te do mikro 4/3. To na razie przesadza o wyborze nx10. |
A czy coś poza ceną różni jeszcze te obiektywy?
meleb napisał/a: |
Lepiej miec gorszy aparat i np. dwa obiektywy niz lepszy z kitowym. |
A te dwa to "lepsze" czy po prostu dwa bo "tanio"?
meleb - Czw 21 Cze, 2012
Czytalem, ze stalki sa tanie do samsunga a jakosc zdjec jest bardzo dobra.
Tak wogole to jestem w czarnej d... Osoba, ktora bedzie rowniez uzywac tego aparatu nie chce samsunga, bo i stary kompakt i komorka tej firmy ulegly zepsuciu. W tym wypadku nie wiem czy nie wybiore lustrzanki. Bez live view, wieksze no ale bezlusterkowce ogolnie chyba wychodza drozej, chyba, ze uda mi sie przekonac zone do nx10 ale sam za malo wiem. Przeroslo mnie to wszzystko, a nie chce wtopic 2k w aparat, ktory bedzie mial szumy i nie bedzie sie dalo zrobic satysfakcjonujacej glebi ostrosci. Sam nie wiem czy nx10 to pociagnie. Okazuje sie, ze za 2000 zl nie mozna miec wszystkiego co bym chcial tzn zdjecia w nocy, w ruchu itp. Nie chce wydawac wiecej na aparat, ktory bedzie sluzyl na wycieczkach, spacerach do fotografowania rodziny, fotografowania kociakow w ruchu itp, Tyle tematow o lustrach a jeszcze moze sie okazac, ze trafie na uzywany zlom . Sorki za maly wyylew ale mam powoli dosc, jak puszka ok to. obiektywy drogie albo na odwrot
pozdro
dcs - Czw 21 Cze, 2012
meleb, meleb napisał/a: | W tym wypadku nie wiem czy nie wybiore lustrzanki. |
Pisałem o tym cztery dni temu.
Wszystkie zaproponowane przeze mnie lustrzanki mają Live View.
meleb - Pią 22 Cze, 2012
Dzieki za podsuniete linki.
To juz nie temat na ten dzial, ale moze ktos sie wypowie. Z podanych lustrzanek (i nie tylko) chyba najlepszym w stosunku jakosc/cena znalazl sie jak dla mnie pentax k-r. Rozmiarowo z LV a co najwazniejsze pod wzgledem jakosci zdjec. Koszt nowego zestawu z kitem wynosi 2200. Chyba nawet bym sie skusil na nowego, bo boje sie, ze cos moze byc nie tak. Tylki pytanie czy wejsc w ten system? Slyszalem, ze najlepiej w nikons czy canona. Z tym, ze jestem amatorem i watpie, ze bede kupowal dodatkowo 3 obiektywy. Poza tym cenowo chyba az tak duzej roznicy nie ma. Wiadomo, z nikonem mozna by sie rozwijac, bo wiecej na rynku obiektywow, ale moze nie bede mial takiej potrzeby i zostane przy kitowym i ewentualnie zakupie kiedys dodatkowy. Moze ktos cos doradzic?
W pentaxie urzekla mnie szybkosc AF i jakosc zdjec.
pozdrawiam
dcs - Pią 22 Cze, 2012
meleb,
Twoja minolta ma zoom 35-420mm.
Zoom Pentaksa 18-55 /do porównania 27-80mm/
Pentax 50-200mm /do porównania75-300mm/ -drugi, który musiałbyś dokupić kosztuje z 600zł. Dochodzi konieczność noszenia i zmian tego dodatkowego obiektywu.
meleb - Pią 22 Cze, 2012
Uzywalem zoomu ale nie jest to dla mnie wyznacznik przynajmniej teraz mi sie tak wydaje . Raczej w najblizszym czasie i tak by mnie nie bylo stac na obiektyw a takie zestawy z dwoma obiektywami sa odpowiednio drozsze.
dcs - Pią 22 Cze, 2012
meleb,
Za 2200 to masz spory wybór nowych bezlusterkowców z zoomem 18-55.
meleb - Pią 22 Cze, 2012
tak wiem. Powiem szczerze, ze nie wiedzialem, ze sa lustrzanki z LV i w dodatku male (k-r). Na poczatku bylem przekonany, ze bezlusterkowiec bedzie czyms dla mnie idealnym. Teraz jednak troche mi sie odmienilo po przewertowaniu kolejnych testow lustrzanek. Poza tym moja piekniejsza polowka ostatnio stwierdzila, ze wazniejsza jest jakosc niz wielkosc;-), wiec po odrzuceniu w miare taniego nx10 zaczelismy szukac lustrzanek.
Ten pentax to chyba najlepsze body w tej cenie.
pozdro
dcs - Pią 22 Cze, 2012
Za niewiele więcej /2400/ masz z lepsza matrycą Nikona D5100 -lepsze filmowanie, gibany ekran, słabszy czas /1/4000s/ -ale to raczej mało istotne, brak mikrokalibracji -mało istotne jak nie będziesz kupował niemarkowych szkieł itd.
http://www.optyczne.pl/po...=1240&add2=1225
A D3100 mógłbyś kupić z 18-105mm VR i prawdopodobne jest, że co do szkieł więcej byś nie potrzebował.
meleb - Pią 22 Cze, 2012
2200 już jest naciągnięte o 200 z tych podanych i tak najbardziej podoba mi się pentax, chyba coraz bardziej się utwierdzam, że jest to najlepsza puszka w tej cenie.
|
|