|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - jaka najlepsza puszka do 3500zł?
pio-trek - Nie 17 Cze, 2012 Temat postu: jaka najlepsza puszka do 3500zł? witam,
szukam puszki nowej z gwarancją do max 3500zł (za body) - nie interesuje mnie system, szkła itp - jestem teraz w jakimś systemie więc wiem o co chodzi - pytanie jest tylko takie: jaka w tej cenie puszka jest teraz najlepsza i którą najlepiej kupić - pomijam wszystkie dywagacje nt. ff, rozwoju w przyszłości, problemów ze szkłami - po prostu szukam na chwilę obecną najlepszej puszki do 3500zł
maput - Nie 17 Cze, 2012
K-5
muzyk - Nie 17 Cze, 2012
O Dżizas!
Dlaczego takie pytania są zadawane, gdy forum, aż ciężkie od sugestii?
Myślisz, że wszyscy znają ceny na pamięć?
Kopsnij się po dane z jakiejś porównywarki cen, zestaw kilka aparatów i będzie wiadomo.
A tak poza tym co napisałem, do 3500 zł Pentax K5.
P.S. I zestaw żyletek, do cięcia się z wrażenia.
A tak na poważnie, trochę mnie menu k5 nie przekonuje (Jaad ... sorry).
Byłem dziś w saturnie, bo niedziela Handlowa w Hamburgu i chwilę przeczesałem menu.
Hmmm... wiem, że ta puszka daje świetny obrazek, ale obsługa pewnych funkcji jest taka sobie, np. zmiana punktu ustawania ostrości.
Być może nie odkryłem wszystkiego w kilkanaście minut i porównywałem do grzebania w menu 450D (o dziwo bardzo łatwo ten parametr się zmienia), czy 40D - jeszcze łatwiej.
pio-trek - Pon 18 Cze, 2012
a jak się ma k5 do a57 lub 65? interesuje mnie przede wszystkim jakość jpg
Sunders - Pon 18 Cze, 2012
pio-trek napisał/a: | jak się ma k5 do a57 lub 65? interesuje mnie przede wszystkim jakość jpg |
Jest zdecydowanie lepszy.
jaad75 - Pon 18 Cze, 2012
muzyk napisał/a: | A tak na poważnie, trochę mnie menu k5 nie przekonuje | A co Cię tak konkretnie w tym menu nie przekonuje? Poza tym o którym menu mówisz?
muzyk napisał/a: | ale obsługa pewnych funkcji jest taka sobie, np. zmiana punktu ustawania ostrości. | Chodzi Ci o wybór punktu AF? Bo niezbyt jasno się wrażasz... Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu...
muzyk napisał/a: | porównywałem do grzebania w menu 450D (o dziwo bardzo łatwo ten parametr się zmienia), czy 40D - jeszcze łatwiej. | No i jak tu nie mówić, że jesteś spaczony obsługą Canona? To naprawdę nie jest jakiś "wzorzec metra", do którego porównuje się sposób działania wszystkich innych aparatów...
muzyk - Pon 18 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | A co Cię tak konkretnie w tym menu nie przekonuje? Poza tym o którym menu mówisz? |
Menu pod przyciskiem menu - ogólnie. Dużo grzebania, a po wyjściu i ponownym wejściu zawsze pierwsze menu się pojawiało. Być może, można to ustawić.
jaad75 napisał/a: | Chodzi Ci o wybór punktu AF? Bo niezbyt jasno się wrażasz... |
Jak niejasno? Punkt ustawiania ostrości - punkt AF.
jaad75 napisał/a: | Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu... |
No to jest mankament. Nie ma żadnego bezpośredniego przycisku dla zmiany punktu AF?
Chyba, że można zaprogramować jakiś?
jaad75 napisał/a: | No i jak tu nie mówić, że jesteś spaczony obsługą Canona? |
Cóż, albo jest kulturalnie, albo zaczynają się wyzywanie...
Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów, ale nie ukrywam, że coś takiego jak wybór punktu AF, do którego jestem przyzwyczajony w Canonie, jest wygodny i potrzebny, stąd też zwracam uwagę, czy w takim np.k5 jest to pod palcem...
Nie znalazłem, dopiero po wygrzebaniu w menu.
Tymczasem, nawet takie cuś jak 450D ma już przycisk do zmiany punktu AF, nie mówiąc o takich zabytkach jak 20/30/40D, które nie dość, że mają bezpośredni dostęp to jeszcze moderowany.
No, ale co tam... Canony są nieergonomiczne i dla menugrzebców. Tymczasem... to inne aparaty mają ergonomiczne braki też, ale nikt tego nie pisze specjalnie, no bo "najgorszy jest Canon"
lotofag - Pon 18 Cze, 2012
muzyk napisał/a: |
jaad75 napisał/a: | Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu... |
No to jest mankament. Nie ma żadnego bezpośredniego przycisku dla zmiany punktu AF?
Chyba, że można zaprogramować jakiś? |
A widział taki 4-kierunkowy wybierak po prawej stronie? To właśnie nim. A wciśnięcie OK powoduje powrót do środkowego punktu.
Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów, ale nie ukrywam, że coś takiego jak wybór punktu AF, do którego jestem przyzwyczajony w Canonie, jest wygodny i potrzebny, stąd też zwracam uwagę, czy w takim np.k5 jest to pod palcem...
Nie znalazłem, dopiero po wygrzebaniu w menu. |
W menu K-5 nie można zmieniać punktu AF Na trzeźwo macałeś ten aparat?
Tymczasem, nawet takie cuś jak 450D ma już przycisk do zmiany punktu AF, nie mówiąc o takich zabytkach jak 20/30/40D, które nie dość, że mają bezpośredni dostęp to jeszcze moderowany.
|
W 450D o ile pamiętam to jakaś mordęga z wciskaniem jednego przycisku, w xxD obsługiwał to dżojstik, zgadza się?
muzyk napisał/a: | Menu pod przyciskiem menu - ogólnie. Dużo grzebania | Dużo grzebania??? Przecież to menu jest super przejrzyste, zwłaszcza biorąc pod uwagę konfigurowalność puszki... Nie wiem za czym chciałeć "grzebać".
muzyk napisał/a: | No to jest mankament. Nie ma żadnego bezpośredniego przycisku dla zmiany punktu AF? | Co jest mankamentem? Przecież od zmiany punktu AF masz 4 przyciski kierunkowe...
muzyk napisał/a: | Cóż, albo jest kulturalnie, albo zaczynają się wyzywanie...
| Wyzywanie?...
muzyk napisał/a: | Tymczasem... to inne aparaty mają ergonomiczne braki też, ale nikt tego nie pisze specjalnie, no bo "najgorszy jest Canon" | Naprawdę, lubisz się ośmieszać...
maput - Pon 18 Cze, 2012
muzyk napisał/a: | Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów |
Nie podchodzisz obiektywnie, tylko robisz porównania czy coś jest tak rozwiązane jak w Canonie, do którego jesteś przyzwyczajony. Jak jest inaczej to zazwyczaj jest na nie
Inna sprawa że w K-5 wcale nie trzeba wchodzić do menu żeby zmienić punkt AF, więc to Twoje testowanie o d*** rozczaś
komor - Pon 18 Cze, 2012
A czy prawdą jest:
muzyk napisał/a: | po wyjściu i ponownym wejściu zawsze pierwsze menu się pojawiało |
?
komor, nawet nie wiem, zaraz sprawdzę...
[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 20:00 ]
Domyślnie tak, konfiguruje się to w C4, pkt. 24 - Save menu location, od początku ustawiłem opcję 2 i nawet nie pamiętałem, że może być inaczej.
komor - Pon 18 Cze, 2012
jaad75, zuch z Pentaksa bo to bardzo przydatne, jak zapamiętuje zakładkę i jeszcze pozycję na zakładce.
komor napisał/a: | jak zapamiętuje zakładkę i jeszcze pozycję na zakładce. | Zapamiętuje zakładkę i "rozdział" zakładki, czyli np. zakładkę C (Custom) i "rozdział" 4, natomiast pozycję musisz już za każdym razem wybrać (w tym przypadku z 22-27).
pio-trek - Pon 18 Cze, 2012
wracając do tematu początkowego powiem tylko, że k5 już jest w drodze do mnie wraz z da35 2.4, mam nadzieję że będzie dobrze współpracował z da 16-45, da 55-300, fa 50 1.4 i metzem 48, które juz na niego czekaja
muzyk - Pon 18 Cze, 2012
lotofag napisał/a: | A widział taki 4-kierunkowy wybierak po prawej stronie? To właśnie nim. A wciśnięcie OK powoduje powrót do środkowego punktu. |
No to nie wiem, zobaczę. Przy tym wybieraku są ikonki różnych funkcji i po wciśnięciu, żadne punkty się nie wyzwalają, tylko nie pamiętam, korekcja balansu bieli itp.
Jak będę miał chwilę, przyglądnę się temu na nowo. Być może zabrakło jakiegoś ustawienia...
jaad75 napisał/a: | Naprawdę, lubisz się ośmieszać... |
Lubisz sobie schlebiać pisząc tak. Niesamowite.
Trudno Ci pojąć to, że ktoś może mieć inne zdanie o różnych puszkach.
Żeby nie było, wcalę nie twierdzę, że Canon jest najergonomiczniejszy - najgozej póki co wypada 60D z tym kółko wybierako potwierdzaczem.
lotofag napisał/a: | W 450D o ile pamiętam to jakaś mordęga z wciskaniem jednego przycisku |
Do zmiany punktu AF jeden przycisk i wybierak służy.
jaad75 napisał/a: | Dużo grzebania??? Przecież to menu jest super przejrzyste, zwłaszcza biorąc pod uwagę konfigurowalność puszki... Nie wiem za czym chciałeć "grzebać". |
Za wszystkim. Po prostu żeby poznać menu. Pierwsze wrażenie: dużo tego.
Kolejne: hmm, niektóre funkcje ciężko się nastawia.
Zdaje się, że miałem problem z przestawieniem ISO auto na ISO stałe.
No ale ok, trzeba poświęcić trochę czasu.
Poza tym, cały czas było ISO 200 - być może jakaś funkcja była włączona (w Canonie priorytet jasnych partii obrazu zadaje ISO 200 o ile dobrze pamiętam).
jaad75 - Wto 19 Cze, 2012
muzyk napisał/a: | No to nie wiem, zobaczę. Przy tym wybieraku są ikonki różnych funkcji i po wciśnięciu, żadne punkty się nie wyzwalają, tylko nie pamiętam, korekcja balansu bieli itp.
Jak będę miał chwilę, przyglądnę się temu na nowo. Być może zabrakło jakiegoś ustawienia... | Te przyciski są dwufunkcyjne - wciśnięcie i przytrzymanie OK przełącza między trybem wyboru punktu AF, a trybem zmiany styli obrazu, WB, czy ustawień trybu wyzwalania migawki i lampy błyskowej. To w którym trybie się aktualnie znajdujesz sygnalizuje ikonka w wizjerze. Osobiście wolę stare sterowanie przez przycisk Fn, ale od czasów K-7 zdecydowali się przejść na takie, zapewne ze względu na rozmiar puszki.
muzyk napisał/a: | Lubisz sobie schlebiać pisząc tak. Niesamowite.
Trudno Ci pojąć to, że ktoś może mieć inne zdanie o różnych puszkach. | Trudno mi pojąć, że ktoś może wyrażać opinię o czymś, o czym jak się kilka postów dalej okazuje, ma zerowe pojęcie.
muzyk napisał/a: | Żeby nie było, wcalę nie twierdzę, że Canon jest najergonomiczniejszy - najgozej póki co wypada 60D z tym kółko wybierako potwierdzaczem. | Tak tak, oczywiście...
muzyk napisał/a: | Za wszystkim. Po prostu żeby poznać menu. Pierwsze wrażenie: dużo tego. | To może powinieneś obejrzeć sobie menu jakiejś Jedynki... Każdy aparat, który ma dużo opcji konfiguracyjnych ma rozbudowane menu - to zaleta, a nie wada...
muzyk napisał/a: | Kolejne: hmm, niektóre funkcje ciężko się nastawia.
Zdaje się, że miałem problem z przestawieniem ISO auto na ISO stałe. | Rzeczywiście, straszliwy problem - trzeba wcisnąć przycisk ISO i przekręcić rolką... Alternatywnie zresztą można tylko przekręcić rolką jeśli tak sobie w niektórych trybach skonfigurujesz. Może miałeś TAv na kółku trybów?
muzyk napisał/a: | Poza tym, cały czas było ISO 200 - być może jakaś funkcja była włączona (w Canonie priorytet jasnych partii obrazu zadaje ISO 200 o ile dobrze pamiętam). | W K-5 jedyna różnica, to minimalne ISO160, zamiast 80. Nie wiem co robiłeś, ale najwyraźniej K-5 obsługiwać nie potrafisz, więc z łaski swojej wstrzymaj się od wygłaszania opinii, co ma, a czego nie ma i jak się go obsługuje przynajmniej do czasu przeczytania instrukcji obsługi.
muzyk - Wto 19 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | ma zerowe pojęcie. |
Nie rozumiem, jak można być tak uparcie zajadłym.
Jakie zerowe? Cały czas traktuję takie wypowiedzi w kategorii złośliwości.
Owszem, nie znam dokładnie k5 jeszcze, nie czytałem instrukcji, tylko pobawiłem się trochę w sklepie, żeby mieć jakieś praktyczne spojrzenie o tym produkcie.
Nie da się trochę życzliwiej pisać?
jaad75 napisał/a: | Rzeczywiście, straszliwy problem - trzeba wcisnąć przycisk ISO i przekręcić rolką... |
Nie o to mi chodzi, tylko, że na monitorze pokazywało się iso auto i zakres od do - oczywiście ustawialny, ale na pierwszy rzut oka, jakoś to trudno było zmienić, żeby nie było auto. Hmm...
jaad75 napisał/a: | co ma, a czego nie ma |
Nie no, dużo ma. Rzekłbym... za dużo.
jaad75 napisał/a: | do czasu przeczytania instrukcji obsługi. |
Widzisz. Chciałem podejść do tematu od "d.py strony" nie czytając instrukcji i chcąc się przekonać jak łatwo można dostać się do niektórych funkcji.
muzyk napisał/a: | Nie o to mi chodzi, tylko, że na monitorze pokazywało się iso auto i zakres od do - oczywiście ustawialny, ale na pierwszy rzut oka, jakoś to trudno było zmienić, żeby nie było auto. Hmm... | Jeśli chodzi Ci o to, co masz pod 2xINFO (przy domyślnych ustawieniach) w pierwszym okienku "tabeli", to jest to po prostu podgląd ustawień zakresu AutoISO, a nie informacja o tym, że AutoISO jest w danym momencie włączone - to, czy jest, masz sygnalizowane w wizjerze i na górnym LCD, a włączasz je kombinacją "zielonego"+ISO.
muzyk napisał/a: | chcąc się przekonać jak łatwo można dostać się do niektórych funkcji. | Problem w tym, że dla Ciebie "łatwo" oznacza "analogicznie jak w Canonie".
muzyk - Wto 19 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | Problem w tym, że dla Ciebie "łatwo" oznacza "analogicznie jak w Canonie". |
Ależ nie. Nawet nie porównywałem z Canonem, tylko na podstawie tego co na puszce widzę, nie przeczytawszy instrukcji, próbuję ustawić. jaad75 napisał/a: | a włączasz je kombinacją "zielonego"+ISO. |
Kumam. Widzisz, ale tego bez przeczytania instrukcji nie jest łatwo odgadnąć.
jaad75 napisał/a: | Jeśli chodzi Ci o to, co masz pod 2xINFO (przy domyślnych ustawieniach) w pierwszym okienku "tabeli", to jest to po prostu podgląd ustawień zakresu AutoISO, |
Podgląd i też zmiana zakresu AUTO iso i kilku innych tam poniżej parametrów.
A jest tak, że poruszając się po menu - i będąc już w zakładkach, można przeskoczyć do kolejnego menu bez wychodzenia z poprzedniego - teraz dam porównanie z Canona - jak przyciskiem "jump"?
muzyk napisał/a: | Kumam. Widzisz, ale tego bez przeczytania instrukcji nie jest łatwo odgadnąć. | Jeśli używasz Pentaksów, to jest to dla Ciebie oczywiste i intuicyjne, bo wiesz do czego służy "zielony". Ale fakt, ale ten przycisk, to akurat specyfika ergonomii Pentaksa właśnie.
muzyk napisał/a: | Podgląd i też zmiana zakresu AUTO iso i kilku innych tam poniżej parametrów. | No dokładnie, ale włączenie i wyłączenie auto ISO nie wymaga wybierania czegokolwiek z menu, czy status screenu.
Cytat: | A jest tak, że poruszając się po menu - i będąc już w zakładkach, można przeskoczyć do kolejnego menu bez wychodzenia z poprzedniego - teraz dam porównanie z Canona - jak przyciskiem "jump"? | Chodzi Ci o zmianę "karty"/zakładki menu, czyli np. przejście z karty C, do karty Settings, bez wychodzenia na belkę "rozdziałów" karty? Jeśli tak, to odpowiada za to przednia rolka.
muzyk - Wto 19 Cze, 2012
jaad75 napisał/a: | Przednia rolka. |
Ok. Już nie pytam. Po tych dwóch podpowiedziach idę przy nadarzającej się okazji na nowo odkrywać ergonomię k5. Kto wie... może zmienię system
|
|