forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - jaka najlepsza puszka do 3500zł?

pio-trek - Nie 17 Cze, 2012
Temat postu: jaka najlepsza puszka do 3500zł?
witam,
szukam puszki nowej z gwarancją do max 3500zł (za body) - nie interesuje mnie system, szkła itp - jestem teraz w jakimś systemie więc wiem o co chodzi ;) - pytanie jest tylko takie: jaka w tej cenie puszka jest teraz najlepsza i którą najlepiej kupić - pomijam wszystkie dywagacje nt. ff, rozwoju w przyszłości, problemów ze szkłami - po prostu szukam na chwilę obecną najlepszej puszki do 3500zł :)

maput - Nie 17 Cze, 2012

K-5
muzyk - Nie 17 Cze, 2012

O Dżizas!

Dlaczego takie pytania są zadawane, gdy forum, aż ciężkie od sugestii?
Myślisz, że wszyscy znają ceny na pamięć?
Kopsnij się po dane z jakiejś porównywarki cen, zestaw kilka aparatów i będzie wiadomo.

A tak poza tym co napisałem, do 3500 zł Pentax K5.

P.S. I zestaw żyletek, do cięcia się z wrażenia.
A tak na poważnie, trochę mnie menu k5 nie przekonuje (Jaad ... sorry).
Byłem dziś w saturnie, bo niedziela Handlowa w Hamburgu i chwilę przeczesałem menu.
Hmmm... wiem, że ta puszka daje świetny obrazek, ale obsługa pewnych funkcji jest taka sobie, np. zmiana punktu ustawania ostrości.
Być może nie odkryłem wszystkiego w kilkanaście minut i porównywałem do grzebania w menu 450D (o dziwo bardzo łatwo ten parametr się zmienia), czy 40D - jeszcze łatwiej. :roll:

pio-trek - Pon 18 Cze, 2012

a jak się ma k5 do a57 lub 65? interesuje mnie przede wszystkim jakość jpg
Sunders - Pon 18 Cze, 2012

pio-trek napisał/a:
jak się ma k5 do a57 lub 65? interesuje mnie przede wszystkim jakość jpg

Jest zdecydowanie lepszy.

jaad75 - Pon 18 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
A tak na poważnie, trochę mnie menu k5 nie przekonuje
A co Cię tak konkretnie w tym menu nie przekonuje? Poza tym o którym menu mówisz?
muzyk napisał/a:
ale obsługa pewnych funkcji jest taka sobie, np. zmiana punktu ustawania ostrości.
Chodzi Ci o wybór punktu AF? Bo niezbyt jasno się wrażasz... Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu... :roll:
muzyk napisał/a:
porównywałem do grzebania w menu 450D (o dziwo bardzo łatwo ten parametr się zmienia), czy 40D - jeszcze łatwiej. :roll:
No i jak tu nie mówić, że jesteś spaczony obsługą Canona? :razz: To naprawdę nie jest jakiś "wzorzec metra", do którego porównuje się sposób działania wszystkich innych aparatów... :lol:
muzyk - Pon 18 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
A co Cię tak konkretnie w tym menu nie przekonuje? Poza tym o którym menu mówisz?

Menu pod przyciskiem menu - ogólnie. Dużo grzebania, a po wyjściu i ponownym wejściu zawsze pierwsze menu się pojawiało. Być może, można to ustawić.
jaad75 napisał/a:
Chodzi Ci o wybór punktu AF? Bo niezbyt jasno się wrażasz...

Jak niejasno? Punkt ustawiania ostrości - punkt AF.
jaad75 napisał/a:
Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu...

No to jest mankament. Nie ma żadnego bezpośredniego przycisku dla zmiany punktu AF? :shock:
Chyba, że można zaprogramować jakiś?
jaad75 napisał/a:
No i jak tu nie mówić, że jesteś spaczony obsługą Canona?

Cóż, albo jest kulturalnie, albo zaczynają się wyzywanie...

Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów, ale nie ukrywam, że coś takiego jak wybór punktu AF, do którego jestem przyzwyczajony w Canonie, jest wygodny i potrzebny, stąd też zwracam uwagę, czy w takim np.k5 jest to pod palcem...
Nie znalazłem, dopiero po wygrzebaniu w menu.
Tymczasem, nawet takie cuś jak 450D ma już przycisk do zmiany punktu AF, nie mówiąc o takich zabytkach jak 20/30/40D, które nie dość, że mają bezpośredni dostęp to jeszcze moderowany.

No, ale co tam... Canony są nieergonomiczne i dla menugrzebców. Tymczasem... to inne aparaty mają ergonomiczne braki też, ale nikt tego nie pisze specjalnie, no bo "najgorszy jest Canon" :razz:

lotofag - Pon 18 Cze, 2012

muzyk napisał/a:

jaad75 napisał/a:
Zmiana punktu AF nie jest przecież obsługiwana z menu...

No to jest mankament. Nie ma żadnego bezpośredniego przycisku dla zmiany punktu AF? :shock:
Chyba, że można zaprogramować jakiś?

A widział taki 4-kierunkowy wybierak po prawej stronie? To właśnie nim. A wciśnięcie OK powoduje powrót do środkowego punktu.

muzyk napisał/a:

Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów, ale nie ukrywam, że coś takiego jak wybór punktu AF, do którego jestem przyzwyczajony w Canonie, jest wygodny i potrzebny, stąd też zwracam uwagę, czy w takim np.k5 jest to pod palcem...
Nie znalazłem, dopiero po wygrzebaniu w menu.

W menu K-5 nie można zmieniać punktu AF :lol: Na trzeźwo macałeś ten aparat?

muzyk napisał/a:

Tymczasem, nawet takie cuś jak 450D ma już przycisk do zmiany punktu AF, nie mówiąc o takich zabytkach jak 20/30/40D, które nie dość, że mają bezpośredni dostęp to jeszcze moderowany.

W 450D o ile pamiętam to jakaś mordęga z wciskaniem jednego przycisku, w xxD obsługiwał to dżojstik, zgadza się? ;)

muzyk napisał/a:
Menu pod przyciskiem menu - ogólnie. Dużo grzebania
Dużo grzebania??? Przecież to menu jest super przejrzyste, zwłaszcza biorąc pod uwagę konfigurowalność puszki... Nie wiem za czym chciałeć "grzebać".
muzyk napisał/a:
Co jest mankamentem? :shock: Przecież od zmiany punktu AF masz 4 przyciski kierunkowe... :roll:
muzyk napisał/a:
Cóż, albo jest kulturalnie, albo zaczynają się wyzywanie...
Wyzywanie?... :lol:
muzyk napisał/a:
Tymczasem... to inne aparaty mają ergonomiczne braki też, ale nikt tego nie pisze specjalnie, no bo "najgorszy jest Canon"
Naprawdę, lubisz się ośmieszać... :roll:
maput - Pon 18 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Staram się obiektywnie podchodzić do tematu obsługi aparatów

Nie podchodzisz obiektywnie, tylko robisz porównania czy coś jest tak rozwiązane jak w Canonie, do którego jesteś przyzwyczajony. Jak jest inaczej to zazwyczaj jest na nie ;)
Inna sprawa że w K-5 wcale nie trzeba wchodzić do menu żeby zmienić punkt AF, więc to Twoje testowanie o d*** rozczaś :P

komor - Pon 18 Cze, 2012

A czy prawdą jest:
muzyk napisał/a:
po wyjściu i ponownym wejściu zawsze pierwsze menu się pojawiało

?

komor, nawet nie wiem, zaraz sprawdzę...

[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 20:00 ]
Domyślnie tak, konfiguruje się to w C4, pkt. 24 - Save menu location, od początku ustawiłem opcję 2 i nawet nie pamiętałem, że może być inaczej.

komor - Pon 18 Cze, 2012

jaad75, zuch z Pentaksa :) bo to bardzo przydatne, jak zapamiętuje zakładkę i jeszcze pozycję na zakładce.

komor napisał/a:
jak zapamiętuje zakładkę i jeszcze pozycję na zakładce.
Zapamiętuje zakładkę i "rozdział" zakładki, czyli np. zakładkę C (Custom) i "rozdział" 4, natomiast pozycję musisz już za każdym razem wybrać (w tym przypadku z 22-27).
pio-trek - Pon 18 Cze, 2012

wracając do tematu początkowego powiem tylko, że k5 już jest w drodze do mnie wraz z da35 2.4, mam nadzieję że będzie dobrze współpracował z da 16-45, da 55-300, fa 50 1.4 i metzem 48, które juz na niego czekaja :)
muzyk - Pon 18 Cze, 2012

lotofag napisał/a:
A widział taki 4-kierunkowy wybierak po prawej stronie? To właśnie nim. A wciśnięcie OK powoduje powrót do środkowego punktu.

No to nie wiem, zobaczę. Przy tym wybieraku są ikonki różnych funkcji i po wciśnięciu, żadne punkty się nie wyzwalają, tylko nie pamiętam, korekcja balansu bieli itp.
Jak będę miał chwilę, przyglądnę się temu na nowo. Być może zabrakło jakiegoś ustawienia...
jaad75 napisał/a:
Naprawdę, lubisz się ośmieszać...

Lubisz sobie schlebiać pisząc tak. Niesamowite.
Trudno Ci pojąć to, że ktoś może mieć inne zdanie o różnych puszkach.
Żeby nie było, wcalę nie twierdzę, że Canon jest najergonomiczniejszy - najgozej póki co wypada 60D z tym kółko wybierako potwierdzaczem.
lotofag napisał/a:
W 450D o ile pamiętam to jakaś mordęga z wciskaniem jednego przycisku

Do zmiany punktu AF jeden przycisk i wybierak służy.
jaad75 napisał/a:
Dużo grzebania??? Przecież to menu jest super przejrzyste, zwłaszcza biorąc pod uwagę konfigurowalność puszki... Nie wiem za czym chciałeć "grzebać".

Za wszystkim. Po prostu żeby poznać menu. Pierwsze wrażenie: dużo tego.
Kolejne: hmm, niektóre funkcje ciężko się nastawia.
Zdaje się, że miałem problem z przestawieniem ISO auto na ISO stałe.
No ale ok, trzeba poświęcić trochę czasu.
Poza tym, cały czas było ISO 200 - być może jakaś funkcja była włączona (w Canonie priorytet jasnych partii obrazu zadaje ISO 200 o ile dobrze pamiętam).

jaad75 - Wto 19 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
No to nie wiem, zobaczę. Przy tym wybieraku są ikonki różnych funkcji i po wciśnięciu, żadne punkty się nie wyzwalają, tylko nie pamiętam, korekcja balansu bieli itp.
Jak będę miał chwilę, przyglądnę się temu na nowo. Być może zabrakło jakiegoś ustawienia...
Te przyciski są dwufunkcyjne - wciśnięcie i przytrzymanie OK przełącza między trybem wyboru punktu AF, a trybem zmiany styli obrazu, WB, czy ustawień trybu wyzwalania migawki i lampy błyskowej. To w którym trybie się aktualnie znajdujesz sygnalizuje ikonka w wizjerze. Osobiście wolę stare sterowanie przez przycisk Fn, ale od czasów K-7 zdecydowali się przejść na takie, zapewne ze względu na rozmiar puszki.
muzyk napisał/a:
Lubisz sobie schlebiać pisząc tak. Niesamowite.
Trudno Ci pojąć to, że ktoś może mieć inne zdanie o różnych puszkach.
Trudno mi pojąć, że ktoś może wyrażać opinię o czymś, o czym jak się kilka postów dalej okazuje, ma zerowe pojęcie.
muzyk napisał/a:
Żeby nie było, wcalę nie twierdzę, że Canon jest najergonomiczniejszy - najgozej póki co wypada 60D z tym kółko wybierako potwierdzaczem.
Tak tak, oczywiście... :razz:
muzyk napisał/a:
Za wszystkim. Po prostu żeby poznać menu. Pierwsze wrażenie: dużo tego.
To może powinieneś obejrzeć sobie menu jakiejś Jedynki... :razz: Każdy aparat, który ma dużo opcji konfiguracyjnych ma rozbudowane menu - to zaleta, a nie wada... :roll:
muzyk napisał/a:
Kolejne: hmm, niektóre funkcje ciężko się nastawia.
Zdaje się, że miałem problem z przestawieniem ISO auto na ISO stałe.
Rzeczywiście, straszliwy problem - trzeba wcisnąć przycisk ISO i przekręcić rolką... :razz: Alternatywnie zresztą można tylko przekręcić rolką jeśli tak sobie w niektórych trybach skonfigurujesz. Może miałeś TAv na kółku trybów? :mrgreen:
muzyk napisał/a:
Poza tym, cały czas było ISO 200 - być może jakaś funkcja była włączona (w Canonie priorytet jasnych partii obrazu zadaje ISO 200 o ile dobrze pamiętam).
W K-5 jedyna różnica, to minimalne ISO160, zamiast 80. Nie wiem co robiłeś, ale najwyraźniej K-5 obsługiwać nie potrafisz, więc z łaski swojej wstrzymaj się od wygłaszania opinii, co ma, a czego nie ma i jak się go obsługuje przynajmniej do czasu przeczytania instrukcji obsługi. :razz:
muzyk - Wto 19 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
ma zerowe pojęcie.

Nie rozumiem, jak można być tak uparcie zajadłym.
Jakie zerowe? Cały czas traktuję takie wypowiedzi w kategorii złośliwości.

Owszem, nie znam dokładnie k5 jeszcze, nie czytałem instrukcji, tylko pobawiłem się trochę w sklepie, żeby mieć jakieś praktyczne spojrzenie o tym produkcie.
Nie da się trochę życzliwiej pisać?

jaad75 napisał/a:
Rzeczywiście, straszliwy problem - trzeba wcisnąć przycisk ISO i przekręcić rolką...

Nie o to mi chodzi, tylko, że na monitorze pokazywało się iso auto i zakres od do - oczywiście ustawialny, ale na pierwszy rzut oka, jakoś to trudno było zmienić, żeby nie było auto. Hmm... :roll:
jaad75 napisał/a:
co ma, a czego nie ma

Nie no, dużo ma. Rzekłbym... za dużo. :mrgreen:
jaad75 napisał/a:
do czasu przeczytania instrukcji obsługi.

Widzisz. Chciałem podejść do tematu od "d.py strony" nie czytając instrukcji i chcąc się przekonać jak łatwo można dostać się do niektórych funkcji.

muzyk napisał/a:
Nie o to mi chodzi, tylko, że na monitorze pokazywało się iso auto i zakres od do - oczywiście ustawialny, ale na pierwszy rzut oka, jakoś to trudno było zmienić, żeby nie było auto. Hmm... :roll:
Jeśli chodzi Ci o to, co masz pod 2xINFO (przy domyślnych ustawieniach) w pierwszym okienku "tabeli", to jest to po prostu podgląd ustawień zakresu AutoISO, a nie informacja o tym, że AutoISO jest w danym momencie włączone - to, czy jest, masz sygnalizowane w wizjerze i na górnym LCD, a włączasz je kombinacją "zielonego"+ISO.
muzyk napisał/a:
chcąc się przekonać jak łatwo można dostać się do niektórych funkcji.
Problem w tym, że dla Ciebie "łatwo" oznacza "analogicznie jak w Canonie".
muzyk - Wto 19 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Problem w tym, że dla Ciebie "łatwo" oznacza "analogicznie jak w Canonie".

Ależ nie. Nawet nie porównywałem z Canonem, tylko na podstawie tego co na puszce widzę, nie przeczytawszy instrukcji, próbuję ustawić.
jaad75 napisał/a:
a włączasz je kombinacją "zielonego"+ISO.

Kumam. Widzisz, ale tego bez przeczytania instrukcji nie jest łatwo odgadnąć.
jaad75 napisał/a:
Jeśli chodzi Ci o to, co masz pod 2xINFO (przy domyślnych ustawieniach) w pierwszym okienku "tabeli", to jest to po prostu podgląd ustawień zakresu AutoISO,

Podgląd i też zmiana zakresu AUTO iso i kilku innych tam poniżej parametrów.
A jest tak, że poruszając się po menu - i będąc już w zakładkach, można przeskoczyć do kolejnego menu bez wychodzenia z poprzedniego - teraz dam porównanie z Canona - jak przyciskiem "jump"?

muzyk napisał/a:
Kumam. Widzisz, ale tego bez przeczytania instrukcji nie jest łatwo odgadnąć.
Jeśli używasz Pentaksów, to jest to dla Ciebie oczywiste i intuicyjne, bo wiesz do czego służy "zielony". Ale fakt, ale ten przycisk, to akurat specyfika ergonomii Pentaksa właśnie.
muzyk napisał/a:
Podgląd i też zmiana zakresu AUTO iso i kilku innych tam poniżej parametrów.
No dokładnie, ale włączenie i wyłączenie auto ISO nie wymaga wybierania czegokolwiek z menu, czy status screenu.
Cytat:
A jest tak, że poruszając się po menu - i będąc już w zakładkach, można przeskoczyć do kolejnego menu bez wychodzenia z poprzedniego - teraz dam porównanie z Canona - jak przyciskiem "jump"?
Chodzi Ci o zmianę "karty"/zakładki menu, czyli np. przejście z karty C, do karty Settings, bez wychodzenia na belkę "rozdziałów" karty? Jeśli tak, to odpowiada za to przednia rolka.
muzyk - Wto 19 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Przednia rolka.

Ok. Już nie pytam. Po tych dwóch podpowiedziach idę przy nadarzającej się okazji na nowo odkrywać ergonomię k5. Kto wie... może zmienię system :wink: