|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka do obserwacji samolotów
hardwasp - Sob 08 Gru, 2007 Temat postu: Lornetka do obserwacji samolotów Witam,
Rozgladam się za dobrą lornetką do obserwacji samolotów do 1000zl. Chodzi o to zeby miala dobry zoom, kontrast i jasność. Nie za bardzo sie na tym znam dlatego prosze o radę. Słyszalem że Olympus Pentax ma dobrą optykę. Pozatym mam na oku modele nikon action ex 16x50 cf oraz nikon action VII 10 - 22x50 cf zoom i olympus exps I 12x50. Czy te modele będą się do tego nadawać? Z góry dzieki za pomoc
Arek - Sob 08 Gru, 2007
Zoomy odrzuć od razu. Do samolotów coś w stylu 12x50 jest w sam raz. Lepsze byłby sprzęty ze stabilizacją, ale to nie w kwocie 1000 zł. Dlatego Olympus EXPS-I 12x50
lub Nikon Action 12x50 EX (nie VII) będą nadawać się doskonale.
hardwasp - Wto 11 Gru, 2007
a ta Nikon Action 16x50 nie bedzie jeszcze lepsza od tej 12x50? ma zoom 16 a zalezy mi zeby obserwowane samoloty byly duze i wyrazne. ja sie za bardzo na tym nie znam i zdaje sie na Panska wiedze. Ten olympus tez wydaje mi sie ciekawy szkoda ze nie ma wersji 16x50.mam tez pytanie czy do obserwacji wysoko lecacych samolotow srednica obiektywwu 50 jest optymalna?wydaje mi sie ze zarowno olympus jak i nikon robia b dobre lornetki ?
Arek - Wto 11 Gru, 2007
16x ma małe pole widzenia i jest trudne do utrzymania z ręki. Często więc przez 16x widać mniej niż przez 12x. Ale to bardzo zależy od indywidualnych cech i upodobań. Niektórzy mogą utrzymać 15-16x i sobie chwalą.
|
|