forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Fujifilm HS30EXR czy dobry wybór, prośba o testy opinie?

Korbolfoto - Sob 23 Cze, 2012
Temat postu: Fujifilm HS30EXR czy dobry wybór, prośba o testy opinie?
Witam mój pierwszy post tutaj, mam nadzieję, że otrzymam pomocną dłoń od was;)

szukałem jakiegoś konkretnego testu tego modelu lub wrażeń użytkowników (wszystkie mile widziane)
Zależy mi na zdjęć oraz filmach HD

chyba, ze ktoś ma inny pomysł lub propozycje w tych granicach cenowych co Fuji - osobiście używam nikona d700 i d300 z wyborem kolejnej lustrzanki bym nie miał problemu, ale z wyborem kompakcika mam straszny, za dużo ich ;)

z góry serdecznie dziękuję za każdą pomoc

Soniak10 - Nie 24 Cze, 2012

A gdyby tak cos więcej o swoich oczekiwaniach? Jaki rodzaj fotografii uprawiasz: rodzinno-pamiątkową, przyrodniczą, portrety ludzi? I do czego ten kompakt ma Ci służyć? Czy ważna jest funkcja filmowania, czy może filmujesz kamerką? Bo rozumiem, że długi zoom jest niezbędny? :neutral:
Korbolfoto - Nie 24 Cze, 2012

potrzebuje coś wielofunkcyjnego, na filmikach mi zależy gdyż kamerki nie mam i na 99% nie będę kupował.
Do czego się przyda- wiadomo głównie rodzinka czy też zdjęcia w plenerze z rodziną, czasem pewnie jakiś portrecik i budynki zabytkowe(po prostu mam dość dźwigania całego sprzętu). pewnie też bym ruszył ze zdjęciami macro od pamiętnej minolty Z3 z raynoxsem nie bawiłem się już w macro.
wiadomo najbardziej mi zależy na jakości zdjęć, filmy mogą być gorsze - ale żeby dało się coś sfilmować na pamiątkę.
może ktoś posiada ten model i mógłby podrzucić jakieś zdjęcia lub filmik
myślałem jeszcze nad:
sony hx200v
Sony DSC-HX20V (tu chyba za mały jak dla mnie trudno by mi się było chyba przestawić do trzymania w ręku po lustrze)

[ Dodano: Sro 27 Cze, 2012 21:49 ]
coraz bardziej się zastanawiam nad sony hx 200v
doradźcie proszę bo już powoli dostaje kręćka;)