forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 18-200

pasjonatpl - Pon 25 Cze, 2012
Temat postu: Sigma 18-200
Witam. Mam pewien problem. Otóż jakiś czas temu kupiłem cyfrowego Canona EOS 7d i analogowego EOS-5. Dokonałem takiego wyboru, żeby nie rezygnować z analogów, które w dalszym ciągu pod pewnymi względami przewyższają cyfrówki. Wybrałem też oba aparaty ze względu na możliwość zamocowania tego samego obiektywu. No i tu pojawia się problem. Kupiłem obiektyw Sigma 18-200. Na 7d działa bez zarzutu. Jak na obiektyw w tym przedziale cenowym daje naprawdę zadowalające efekty. Natomiast po zamocowaniu na analogowym EOS-5 widać w kadrze krawędzie obiektywu. Czy ktoś wie, jaki obiektyw mógłbym zastosować bez problemu do obu aparatów? Chodzi mi o te tańsze obiektywy. Na te z wyższej półki aktualnie mnie nie stać. Ewentualnie czy Sigma działałaby bez zarzutu na innym analogowym Canonie? To i tak byłoby tańsze rozwiązanie niż nowy wysokiej klasy obiektyw. Domyślam się, że problem leży w tym, że EOS-5 jest aparatem pełnoklatkowym i ma wbudowane większe lustro niż cyfrowy EOS 7d. Czy mam rację?
MM - Pon 25 Cze, 2012

Masz rację. Choć nie o lustro tutaj chodzi a o wielkość matrycy/klatki filmu.
moronica - Pon 25 Cze, 2012

pasjonatpl, 7d ma matryce mniejsza niz klatka filmu maloobrazkowego (to format APS-C) a ta sigma jest przeznaczona wlasnie na taka mniejsza matryce. na kazdym innym analogu na ten sam rozmiar kliszy bedzie dokladnie ten sam efekt

obiektywy pelnoklatkowe wcale nie musza byc drogie, taka 50tka o swietle 1.8 jest na pelna klatke a jest jednym z najtanszych obiektywow. jesli chodzi o sigmy to z tego co pamietam oznaczenie obiektywow przeznaczonych wylacznie na matryce rozmiarow tej z 7d to DC. wsrod obiektywow canona to EF-S sa pod matryce APS-C a EF pod pelna klatke