|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Yongnuo YN-622
Usjwo - Wto 26 Cze, 2012 Temat postu: Yongnuo YN-622 Cos nowego z YN, na razie tylko dla Canona
http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=305
http://www.lightingrumour...-king-copy-2366
Ma tryb manual i HSS czego bylo mi brak w ST-E2, chyba trzeba sie przejsc do sklepu foto
Jasio - Wto 26 Cze, 2012
No ciekawie wygląda i podobno działa z C5d3
a chińskie ST-E2 ma hss (tylko tak to działa z moim C5d3)
zobczymy jeszcze cenę
Usjwo - Wto 26 Cze, 2012
Jasio napisał/a: |
a chińskie ST-E2 ma hss (tylko tak to działa z moim C5d3) |
Racja, to lampy YN565 nie maja HSS, cos za szybko pisalem
Jasio napisał/a: | zobczymy jeszcze cenę |
Pewnie pojawi sie z pol roku po zapowiedzi, tak jak to bylo YN565
Fichte - Czw 30 Sie, 2012
Chyba nie będzie trzeba tak długo czekać. Na fejsie fripers pisze, że będą mieli YN-622C na dniach. Ciekawe tylko jaka cena. Pixel king o zbliżonych parametrach stoi po 540zł za zestaw nadajnik + odbiornik. Zapowiadają, że 622C ma mieć trochę więcej bajerów więc pewnie poleci w okolicach 550-600. Najważniejsze jednak jest to ile będzie kosztowało pojedyncze urządzenie - jako dodatkowy odbiornik, bo cena pixela jest trochę przegięta.
Usjwo - Czw 30 Sie, 2012
Mam nadzieje ze w nastepnym tygodniu bede juz mial . Cena polska szacuje na 400-420zl
nienietaktak - Czw 30 Sie, 2012
Usjwo, jak już będziesz miał, to podziel się wrażeniami. Szukam przynajmniej dwóch dodatkowych lamp do uzupełnienia stanu posiadania. Masz od sprzedaży prowizję jakąś? Jeśli tak, to powołam sie na Ciebie
komor - Pią 31 Sie, 2012
nienietaktak, w tym wątku mowa jest wyzwalaczach radiowych, a nie lampach (owszem, cyferki 622 mogły zmylić), a jeśli powoływać się na Usjwo, to nie wiem czy zauważyłeś w jakim kraju musiałbyś się na niego powoływać.
nienietaktak - Pią 31 Sie, 2012
komor, wczoraj byłem w stanie nieważkości, a nawet gorzej, więc wybacz. Idę głowoboleć i pić.
Gdzieś jeszcze czegoś nieobyczajnego nie popisałem?
dcs - Pią 31 Sie, 2012
Następnym razem przed zalogowaniem będziesz musiał dmuchnąć w USB.
nienietaktak - Pią 31 Sie, 2012
dcs napisał/a: | zalogowaniem |
Musisz używać takich trudnych wyrazów?
kozidron - Pią 31 Sie, 2012
ale Panowie sprawy może nie było, bo cos mi się obija, że Usjwo jest na urlopie w PL
Usjwo - Pią 07 Wrz, 2012
kozidron napisał/a: | ale Panowie sprawy może nie było, bo cos mi się obija, że Usjwo jest na urlopie w PL |
Nie jest na urlopie, tylko ciezko pracuje .
Odebralem YN622C, po lykendzie opisze wrazenia ... i czy wogole dziala
[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 22:19 ]
Pierwsze wrazenie dziala wszystko z menu aparatu Czy ktos chce kupic ST-E2
chawison.pl - Pią 07 Wrz, 2012
Fichte napisał/a: | Chyba nie będzie trzeba tak długo czekać. Na fejsie fripers pisze, że będą mieli YN-622C na dniach. Ciekawe tylko jaka cena. Pixel king o zbliżonych parametrach stoi po 540zł za zestaw nadajnik + odbiornik. Zapowiadają, że 622C ma mieć trochę więcej bajerów więc pewnie poleci w okolicach 550-600. Najważniejsze jednak jest to ile będzie kosztowało pojedyncze urządzenie - jako dodatkowy odbiornik, bo cena pixela jest trochę przegięta. |
Witam
Można już kupić w Polsce... Cena 518 pln za komplet...
pzdr.
Usjwo - Pon 10 Wrz, 2012
Za conon-deska
http://flashhavoc.com/yn622c_review
Po pierwszych doswiadczeniach musze powiedziec ze jest to calkiem dobry wyzwalacz.
Tak jak napisano w tescie, nadaja sie do aparatow ktore maja obsluge lampy z poziomu menu, gdyz sam wyzwalacz nie ma zadnego panleu, oprocz trzech przyciskow i 6 led'ow. Wszystkie ustawienia wykonuje sie za pomoca menu aparatu.
Generalnie wszystko dzial poprawnie tak jak w specyfikacji napisane.
-ETTL, Multi i Mano,
-mozna sterowac maksymalnie trzema grupami lamp A,B,C.
-Hss i 2 kurtyna (tu z malym zastrzezeniem)
- na nadajnik mozna zalozyc lampe, ktorej moc, jezeli mamy wlaczony wireless mode jest sterowana jako lampa z grupy A.
- przy wylaczenieu wireless mode, wszystkie lampy sa traktowane jako lampa zewnetrzna i wszytkie nastawy z menu sa wazne dla wszystkich lamp
- wyzwalanie na 2 kurtyne, dziala wlasnie tylko przy wylaczonym modzie wireless (tym powyzej), nie wiem jak jest w innych wyzwalaczach i jakie sa przyczyny takiego wyjatku.
- Przy zoomie ustawionym na auto, wszystkie lampy zmieniaja zoom zgodnie z obiektywem, jednak tylko lampa na nadajniku pracuje z zoomem przeliczanym na APSC
- Przy zomie manulanym z kolei, zmiana zooma z poziomu menu aparatu zmiania tylko na lampach zdalnych, ta na ndajaniku sie nie zmienia (tutaj jeszcze musze pocwiczyc, poniewaz mialam tylko jeden nadajnik i odbiornik, wiec nie testowalem zmian zooma dla roznych grup).
- wspomaganie AF wyzwala na wszystkich odbiornikach, na samym trigerze jest podobne jak w lampach YN, na moim 40D wzorek obejmuje tylko centralny punkt dla ogniskowej 55mm, przy wiekszej ogniskowej powinien juz lapac boczne punkty (to do sparawdzenia)
- jezeli przy trybie hss, do odbiornika podepniemy lampe bez hss, to wyswala sie normalnym blyskiem.
- odbiorniki maja wyjscie PC, ktorym mozna sterowac lampy studyjne (nie testowalem z braku kableka PC)
Generalnie jak dla zaawansowanego amatora jest to dobry i tani sprzet. Jak dla mie duzy plus za tryb manual, ktory byl niedostepny w ST-E2.
Co do wykonania mechanicznego, to widac ogromny postep w produktach YN. Ja uzywalem RF601 i ST-E2, i jak mocowanie lampy na RF601 to byla padaka i caly czas wydawalo mi sie ze lampa spadnie z tego ustrojstwa, tak na YN622 siedzi bardzo stabilnie. Podobnie jest z lampami jak porownam pierwsza YTN486 z YN565 czy YN560II to postep jest tez ogromny, lampy juz niewiele ustepuja Canonowi.
komor - Pon 10 Wrz, 2012
Automatyczna zmiana zoomu na lampach zdalnych to jest jakaś paranoja. Po co oni to implementowali?
Usjwo - Pon 10 Wrz, 2012
komor napisał/a: | Automatyczna zmiana zoomu na lampach zdalnych to jest jakaś paranoja. Po co oni to implementowali? |
No ale cos trzeba ustawic,jak sie wybierze auto-zoom, wiec jak nie zoom z aparatu to co?
[ Dodano: Wto 11 Wrz, 2012 13:37 ]
Cytat: | - Przy zoomie ustawionym na auto, wszystkie lampy zmieniaja zoom zgodnie z obiektywem, jednak tylko lampa na nadajniku pracuje z zoomem przeliczanym na APSC |
Sprawdzilem i jednak to nie dokladnie tak jest.
- Jezeli na zdalnych lampach ustawiony jest auto-zoom to i tak przelacza sie w manual. Manula oznacza ze mozna go zmieniac z poziomu menu aparatu.
- Lampa na nadajniku, jak jest auto-zoom to ustawia sie w zaleznosci od obiektywu, jak jest manual-zoom to mozna go zmienic tylko z menu lampy.
- Jest w instrukcji jak sterowac zoomem poszczegolnych grup, ale niestety nie mam instrukcji przy sobie
infocyk - Wto 11 Wrz, 2012
ping
Usjwo - Wto 11 Wrz, 2012
test x-synch na prosbe jednego z uzytkownikow canon deski
40D + YN565EX + YN622 (x-synch dla C40 to 1/250)
|
|