|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - MTO 1000problem z podpieciem
pietro69 - Wto 26 Cze, 2012 Temat postu: MTO 1000problem z podpieciem witam
podpowie ktos jak to zrobic
a mianowicie jak podpinam ten obiektyw do 550d przez konwerter x2 wszystko jest ok
problem zaczyna sie jak podpinam bezposrednio bo przeszkadza lampa i musze zastosowac pierscien posredni ale po zastosowaniu takiego rozwiazania nie moge ustawic ostrosci
czy jest na to jakis sposob moze ktos juz to przerabial
moronica - Wto 26 Cze, 2012
zapewne pierscien posredni musialby byc z soczewka korygujaca tak by mozna bylo nadal ostrzyc na nieskonczonosc. jesli zmieniasz odleglosc obiektywu od matrycy to nie ma sily, bez soczewki sie nie obejdzie
pietro69 - Wto 26 Cze, 2012
a wiesz gdzie takie cudo szukac
zeby nie bylo ze znowu cos nie bedzie pasowalo
mam problem bo mi sie ksiezyc w kadrze nie miesci przy konwerterze x2
moronica - Wto 26 Cze, 2012
pietro69, a dlaczego nie uzyjesz 1D?
no teraz jeszcze moge ale ogolnie 1D idzie na sprzedaz azostawiam 550 jako bardziej "podreczny"
dcs - Wto 26 Cze, 2012
pietro69,
Musisz kupić adapter z soczewk± np. m42/Nikkor i Nikkor/Canon EF -ale to trochę bez sensu. Może konwerter 1.4x?
Kiedy¶ były 1,25x.
no faktycznie sie robi bezsensu
pierwszy raz chce skrocic ogniskowa i mam problemy
nie liczylem ze bedzie tyle klopotu
a z innej beczki kiedys trafilem na jakis filmik czy opis ze zdjeciami ze sie obiektyw rozkreca cos tam przestawia i wtedy ostrzy dalej\moglem cos pomylic bo to jakis czas temu bylo\
bo przy x2 ustawiam na nieskonczonosc bo zalozeniu zwyklego pierscienia na nieskonczonosci jest nieostro a mijajac nieskonczonosc zaczyna ostrzyc ale no jeszcze za malo zeby wyostrzyc
dcs - Wto 26 Cze, 2012
pietro69,
A MTO 1000 nie ma wymiennego mocowania?
[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 14:32 ]
Pytania o MTO zadaj http://forum.optyczne.pl/...wprofile&u=5632
goornik - Czw 05 Lip, 2012
Należy wykręcić ¶ubkę, która ogranicza obrót pier¶cienia ostro¶ci. Po takim zabiegu, można ogniskować w znacznie większym zakresie.
Wspomniana ¶rubka jest doskonale widoczna, potrzebny jest ¶rubokręt płaski około 2-3 mm
Powinno pomóc - ja tak mam w swoim MTO, by stosować go do obserwacji wizualnych z diagonalem 2" 90°
Powodzenia
|
|