|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Pytanie o dwa wskaźniki
h205267@rppkn.c - Czw 28 Cze, 2012 Temat postu: Pytanie o dwa wskaźniki Dzisiaj odkryłem coś czego do tej pory nie wiedziałem.
Otóż tylko w wizjerze, na drabince jasności pokazuje mi się od od czasu do czasu ten znak co zwykle, ale jest on PODWOJONY.
Po prostu skaczę sobie czy przysłoną czy czasem, patrząc na drabinkę gdzie mi znak na skali umyka by obraz nie był za ciemny ani przepalony i nieraz pokazują mi się takie DWA znaczki zamiast jednego.
CO TO ZNACZY?
Te znaczki pokazują się tylko w wizjerze, na LCD nie.
Aby uniknąć pomyłki powiem, że nie jestem w trybie tworzenia 3-ch zdjęc o różnej jasności (bo tak też można, ale to na pewno nie jest ta problematyka z tym związana).
maput - Czw 28 Cze, 2012
A to w jakimś konkretnym aparacie, czy w każdym dostępnym na rynku ?
inquirindo - Czw 28 Cze, 2012
zauwazylem inny temat tego samego autora z wczesnijszym czasem wstawienia ,wiec
posiada 600d .
pozdrawiam.
h205267@rppkn.c - Czw 28 Cze, 2012
Tak, sorry za nie podanie i dzięki użytkownikowi za wpisanie.
600D Canon.
Proszę o odpowiedzi.
cybertoman - Pią 29 Cze, 2012
Podczas bracketingu "ten znak" pokazuje ekspozycje dla kazdego z trzech zdjec i widac trzy "takie znaki". W trybie manualnym, przy ewidentnym nie- lub przeswietleniu mozna tak zepchnac wskazniki na brzeg drabinki, ze widac dwa obok siebie, albo tlyko jeden.
h205267@rppkn.c - Pią 29 Cze, 2012
Problem rozwiązany
maput - Pią 29 Cze, 2012 Temat postu: Re: Pytanie o dwa wskaźniki Jak ta odpowiedź am się do tego :
h205267@rppkn.c napisał/a: | Aby uniknąć pomyłki powiem, że nie jestem w trybie tworzenia 3-ch zdjęc o różnej jasności (bo tak też można, ale to na pewno nie jest ta problematyka z tym związana). |
hijax_pl - Pią 29 Cze, 2012
Ja tylko dodam, że podczas zabawy z 5Dmk3 też coś takiego się pojawiło w czystym trybie M bez żądnego cudowania.
Sprawdzałem potem instrukcję i nic na ten temat nie znalazłem. MM świadkiem
Założyłem wtedy, że to po prostu jakiś błąd softu...
ophiuchus - Pią 29 Cze, 2012
Może miał ustawiony skok ekspozycji co 0,5EV? jak się przestawi, to wskaźniki na drabince ekspozycji też w taki sposób się wyświetlają.
cybertoman - Pią 29 Cze, 2012
maput napisał/a: | ak ta odpowiedź am się do tego : | Jak piernik do wiatraka. Nie zauwazylem "nie" w tekscie i wyczytalem "jestem w trybie".
|
|