forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw Tamrona wybrac do Sony Alpha 57?

begginer - Czw 28 Cze, 2012
Temat postu: Jaki obiektyw Tamrona wybrac do Sony Alpha 57?
Zamierzam kupić Sony Alpha 57 i mam dylemat jaki obiektyw Tamrona wybrać. Czytałem Testy Tamrona na tej stronie i wciąż mam dylemat.
Opcja 1:
- Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO lub Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
- Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Opcja 2:
"Spacerowy" Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD.
Zaczynam dopiero swoją przygodę z lustrzankami jednak chciałbym uniknąć sytuacji że kupię jakiś tańszy obiektyw na początek a później będę musiał go zmieniać bo moje wymagania wzrosną no a sprzedając używany obiektyw zawsze się traci.
Testy Tamrona dostarczyły mi dużo informacji ale im więcej je czytam tym większe moje wahanie. Potrzebuję obiektywu do robienia zdjęć na wakacjach oraz na różnych rodzinnych imprezach (w pomieszczeniach).

dcs - Czw 28 Cze, 2012

begginer,

Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
+
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD

kasiakaaz - Czw 28 Cze, 2012

begginer, Tamron 17-50/2.8
Tamron 28-75 ma mało ciekawy zakres ogniskowych na APS.
Jak chcesz się bardziej pobawić w fotografię, to 18-270 sobie daruj. Jest średni.

[ Dodano: Czw 28 Cze, 2012 22:20 ]
O, dcs był szybszy. :wink:

hijax_pl - Czw 28 Cze, 2012

A to już systemowych szkiełek nie ma żeby się kundelkami posilać? :wink: :mrgreen: :cool:
kasiakaaz - Czw 28 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
A to już systemowych szkiełek nie ma żeby się kundelkami posilać?

hijax_pl, poniekąd som, ale begginer o takowe nie pyta. :razz: :wink:

dcs - Czw 28 Cze, 2012

hijax_pl,

A57 nie sprzedają w zestawie z Sony 16-50/2.8 /gdzie cena obiektywu wynosi ~2000zł/ jak z A77.

begginer - Pią 29 Cze, 2012

Dzięki za porady. Jak już wcześniej wspomniałem dopiero zaczynam swoją "przygodę z lustrzankami i sam nie wiem do jakiego punktu dotrę :wink:
hijax_pl - czy mówiąc systemowe masz na myśli szkła Sony? Sprawdzałem też opcje kupna Alpha 57 kit z podstawowymi szkłami Sony ale jeśli różnica ceny między body and kitem jest w granicach 300 PLN to nie wiem czy warto. Jakoś zdjęć mogłaby mnie wtedy zniechęcić do dalszych prób :mrgreen:
kasiakaaz - widziałem u kolegi zdjęcia zrobione 18-270 z Canonem 600D - wyglądały dobrze, chociaż nie miałem porównać do czegoś innego.
dcs - ku tej opcji też się skłaniam, nie wiem tylko jak to bedzie ze zmianą obiektywu, szczególnie fotografując rodzinke na wakacjach - kto bedzie czekał spokojnie aż sie uporam z zamianą :sad:

dcs - Pią 29 Cze, 2012

begginer,
To może coś z tego:
http://www.optyczne.pl/po...1=650&add2=1045

MC - Pią 29 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
A to już systemowych szkiełek nie ma żeby się kundelkami posilać?

No proszę, nie wiedziałem, że Sigmy/Tamrony do Canona i Nikona leżą i nikt ich nie kupuje...

[ Dodano: Pią 29 Cze, 2012 08:50 ]
Kup 17-50 jak Ci wcześniej poradzono.

kasiakaaz - Pią 29 Cze, 2012

begginer napisał/a:
ku tej opcji też się skłaniam, nie wiem tylko jak to bedzie ze zmianą obiektywu, szczególnie fotografując rodzinke na wakacjach - kto bedzie czekał spokojnie aż sie uporam z zamianą

Zmiana obiektywu przy odrobinie wprawy nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a jeśli załapiesz bakcyla fotograficznego - to możesz być pewien, że rodzinka zamorduje Cię z zupełnie z innych powodów... :grin:
Co do obiektywów polecanych powyżej przez dcs, jeżeli zamierzasz fotografować głównie podczas słonecznych wakacji i tylko okazjonalnie (raczej nie w pomieszczeniach) - pomysł też dobry, zwłaszcza Sony 16-105 ze względu na zakres ogniskowych, ale jeśli planujesz dalszy rozwój, mz lepszy jednak na początek będzie wymieniany wcześniej Tamron.
A w kwestii kupienia teleobiektywu zastanów się nad flintą, czyli Minoltą 70-210/4. Wprawdzie kupisz tylko używaną, ale to tanie i bardzo fajne szkiełko.

muzyk - Pią 29 Cze, 2012

Cytat:
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
+
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD

ZDECYDOWANIE!!!

begginer - Pią 29 Cze, 2012

Dzięki wszystkim za porady.
Skuszę się więc na dwa obiektywy tak jak radził dcs na początku i muzyk z MC.
Dodatkowo doczytałem opinie użytkowników w teście SP AF17-50 - ten na pewno kupię jako pierwszy a jak budżet wytrzyma :shock: to 70-300 również.
Jak wrócę z wakacji w sierpniu to wrzucę jakieś foty żeby można było porównać.
Tak na marginesie dla zainteresowanych to sprawdzałem ceny w USA - przy obecnej cenie dolara u nas wychodzi znacznie taniej - no i jest gwarancja w Polsce.

lolek88 - Sob 30 Cze, 2012

begginer napisał/a:

Tak na marginesie dla zainteresowanych to sprawdzałem ceny w USA - przy obecnej cenie dolara u nas wychodzi znacznie taniej - no i jest gwarancja w Polsce.

Jesteś pewien?
Cytat:
Przedstawiciel firmy Tamron w Polsce F.H. Foto-Technika informuje, że oficjalny serwis w Polsce przyjmuje wyłącznie produkty posiadające kartę gwarancyjną Foto-Techniki. Tak zwana europejska karta gwarancyjna jest ważna na terenie Polski tylko wtedy, gdy jest wydrukowana w wersji angielskiek i polskiej oraz posiada dane oficjalnego dystrybutora.
Gwarancje amerykańskie i inne nie sa honorowane w Polskim serwisie.

kasiakaaz - Sob 30 Cze, 2012

lolek88, przecież dokładnie potwierdziłeś słowa begginer'a.
lolek88 - Sob 30 Cze, 2012

Aaaaaaa :mrgreen: Patrząc na 'ceny w USA' automatycznie nasunęło mi się, że tam będzie taniej i że też stamtąd będzie gwarancja w PL :oops:
begginer - Wto 25 Gru, 2012

Tak ja wyzej obiecałem, dodałem kilka zdjec ale do postu "Jaki obiektyw do Sony" zamieszczonego przez uzytkownika "xy979". Zapraszam do obejrzenia zdjeć.