forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Poziom szumu Stouffer T4110 400D vs 40D w RAW

paul80 - Pią 29 Cze, 2012
Temat postu: Poziom szumu Stouffer T4110 400D vs 40D w RAW
Witam, nurtuje mnie temat szumu np. w 40D vs. 400D, wedle optycznych i pomiarów tablic Stouffer T4110 40D na iso 1600 generuje szum wielkości ok. 1.1%, to 400D osiąga taki poziom już na iso 200, nie trzeba być specjalistą, aby zauważyć że iso 1600 z 40D nie daje takich obrazków jak iso 200 z 400D. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?. Logicznie patrząc w 40D na iso 1600 nie powinienem prawie zobaczyć szumu a jest inaczej.
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,
Wciśnij Measurements > SNR 18%:
http://tnij.org/q8p9
To RAW.

[ Dodano: Pią 29 Cze, 2012 07:07 ]
...a tu JPEG:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/17
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/18

400D JPEG vs. RAW:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/18

40D In-camera High ISO noise reduction:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/19

dsc, mógłbyś mi to prościej wytłumaczyć, na wykresach Measurements > SNR 18% prawie nie ma różnicy a na optycznych spora różnica w procentach szumu.
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,

W RAW nie ma różnicy.

Nie patrz w ogóle na te tabelki na optyczne.
Patrz na sample, które podałem.

Różnica w JPEG widoczna na 1600 ISO -ale to na innych odszumianiach, więc się nie liczy.

Zdjęć bym nie rozpoznał, które z którego aparatu. :wink:

Kurcze nie bajerujesz mnie, to 40D nie ma przewagi na korzyść w stosunku do 400D, oczywiście w kwestii szumu???
hijax_pl - Pią 29 Cze, 2012

paul80, a musi mieć? Ma zdecydowanie więcej innych plusów nad 400D niż matryca ;)
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,
A co ty w taką archeologię się bawisz?
Gadałeś z muzykiem? :wink:

muzyk - Pią 29 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Różnica w JPEG widoczna na 1600 ISO

Ale jpg nie jest tak istotny, jak RAW przecież.
paul80 napisał/a:
urcze nie bajerujesz mnie, to 40D nie ma przewagi na korzyść w stosunku do 400D, oczywiście w kwestii szumu???

Jeśli nawet, to co?
40D jest zdecydowanie lepszy od 400D - ergonomiczniejszy, lepiej wyposażony i z zajebistym (jak na 9-punktowy) AF.
Dla analityków.
Widać, że 30D ma małą, ale jednak, przewagę nad 40D. :mrgreen:

dcs - Pią 29 Cze, 2012

muzyk,
Dzisiaj mając niewielki budżet wymieniłbyś 400D na 40D,
czy może na K-r, albo D90?
Załóżmy, że szklarnię zniszczył huragan. :wink:

jaad75 - Pią 29 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Widać, że 30D ma małą, ale jednak, przewagę nad 40D. :mrgreen:
Na tych miniaturkach, to akurat nic nie widać... :razz:
dcs napisał/a:
Dzisiaj mając niewielki budżet wymieniłbyś 400D na 40D,
czy może na K-r, albo D90?
K-r, to tu nie bardzo przystaje...
dcs - Pią 29 Cze, 2012

jaad75,
Dlaczego?

muzyk - Pią 29 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Na tych miniaturkach, to akurat nic nie widać... :razz:

Trochę widać w powiększeniu.

dcs napisał/a:
jaad75,
Dlaczego?
bo to EL, 40D i D90 już nie.
muzyk napisał/a:
Trochę widać w powiększeniu.
"Trochę"... :razz:
muzyk - Pią 29 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
"Trochę"... :razz:

No, na tych ciemniejszych.

muzyk, ale to nie jest porównanie piksel w piksel, więc jest bezużyteczne.
kozidron - Pią 29 Cze, 2012

paul80 napisał/a:
Kurcze nie bajerujesz mnie, to 40D nie ma przewagi na korzyść w stosunku do 400D, oczywiście w kwestii szumu???

Moim zdaniem ma, często mi sie zdarzało robić obiema tymi puszkami na wysokich iso w tych samych sytuacjach fotograficznych, oczywiście różnymi szkłami. Miałem oba te aparaty jednocześnie i iso 1600 zdecydowanie wyglądało lepiej z 40D, nie tylko pod wzgledem "ilości szumu" ale także pod względem struktury tego szumu.

dcs napisał/a:
W RAW nie ma różnicy.

dcs napisał/a:
Zdjęć bym nie rozpoznał, które z którego aparatu. :wink:

jeżeli wykonać takie same scenki na iso 1600 można pokusić się o rozpoznanie, z rawem z 40D mozna więcej powalczyć niz z tym z 400D o czym przekonałem się wielokrotnie, nie mówie juz tu tylko o cieniach.

paul80, "ilość" szumu nie jest jedynym czynnikiem definiującym pracę matrycy.

dcs - Pią 29 Cze, 2012

kozidron, Ja tylko opisywałem, to co widzę na zalinkowanych testowych.
komor - Pią 29 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
Moim zdaniem ma, często mi sie zdarzało robić obiema tymi puszkami na wysokich iso w tych samych sytuacjach fotograficznych, oczywiście różnymi szkłami. Miałem oba te aparaty jednocześnie i iso 1600 zdecydowanie wyglądało lepiej z 40D, nie tylko pod wzgledem "ilości szumu" ale także pod względem struktury tego szumu.

Też miałem 400D i potem 40D i jak najbardziej potwierdzam, że na wyższych ISO 40D lepiej się sprawuje.

paul80 napisał/a:
wedle optycznych i pomiarów tablic Stouffer T4110 40D na iso 1600 generuje szum wielkości ok. 1.1%, to 400D osiąga taki poziom już na iso 200, nie trzeba być specjalistą, aby zauważyć że iso 1600 z 40D nie daje takich obrazków jak iso 200 z 400D.

Bo poza poziomem szumu liczą się też inne aspekty obrazowania, które widzisz porównując obrazki. Np. zakres dynamiczny, itd.

muzyk - Pią 29 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Dzisiaj mając niewielki budżet wymieniłbyś 400D na 40D

Tak - z resztą, mam 40D.
dcs napisał/a:
czy może na K-r

kR wziąłbym do manualnych szkieł :razz: ze względu na:
poprawne naświetlanie,
stabilizację matrycy,
potwierdzenie ostrości,
... no i jakość obrazka.
jaad75 napisał/a:
muzyk, ale to nie jest porównanie piksel w piksel, więc jest bezużyteczne.

Może i to porównanie tam jest bezużyteczne, niemniej pokazuje trochę jak szumi matryca.
No ale ... pies tam drapał. :razz:

muzyk napisał/a:
kR wziąłbym do manualnych szkieł :razz:
Z pentalustrzanym wizjerem?
muzyk - Pią 29 Cze, 2012

Cytat:
Z pentalustrzanym wizjerem?

No, trochę ciemno byłoby, ale może lv by nadrobił :neutral:

komor - Pią 29 Cze, 2012

Na ile skuteczna jest stabilizacja przy kadrowaniu na zombie?

Piszecie że zakres tonalny jest lepszy w 40D i tak jest w testach, to jak to ma się do szumów 40D vs. 400D, niby ma takie same a jakość obrazka lepsza na 40D i to też w kwestii szumu i co w takim razie mierzyło optyczne skoro mam na to nie patrzeć?.

I zadam pytanie jeszcze raz, czy pomijając zakres tonalny w 40D i patrząc wyłącznie na ilość szumu, ma Canon 40D przewagę nad 400D w całym zakresie czułości?

paul80, a rozumiesz jaki wpływ na obrazek ma ilość bitów na piksel?
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,
paul80 napisał/a:
Piszecie że zakres tonalny jest lepszy w 40D i tak jest w testach

Na dxomark niespecjalnie.
Linkowałem już: http://tnij.org/q8p9

hijax_pl bez bicia, nie rozumiem i próbuje zrozumieć testy na optycznych, jeżeli 400D na iso 100 szumi na poziomie 0,8% to 40D osiaga te 0,8% na iso 800 a więc w mojej głowie zaświtało wow, mogę sobie w 40D dać iso 800 i jakośc obrazka jak iso 100 w 400D :grin:

Ilość bitów na piksel, no wiadomo czym więcej tych bitów więcej informacji, czyli obraz bardziej szczegółowy chyba dobrze rozumiem?

Jeden aparat zapisuje RAWy korzystając z 12bitów, a drugi z 14. Czyli jeden jest w stanie zapisać max 4 tysiące poziomów sygnału, podczas gdy drugi 16 tysięcy.
Szum matrycy jest "stały". Powiedzmy, że ma wartość 2000. Zatem w jednym aparacie ten szum będzie reprezentował 0,48% maksymalnego sygnału, podczas gdy w drugim zaledwie 0,12%.

Szum taki sam a jednak jak różny odbiór obrazu.. Szczególnie na wyższym ISO.
Rozumiesz teraz?

Nie bardzo kumam, załóżmy że porównujemy teraz 40D i 550D oba maja 14 bitowe rawy, to który daje lepsze obrazki o mniejszym szumie, bo w moim 400D iso 800 już mi nie pasuje, dlatego chce wiedzieć jak porównywać te szumy w różnych aparatach.
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,
Linkowałem dxomark.
Możesz porównać i pojeździć po słupku po prawej.

[ Dodano: Pią 29 Cze, 2012 19:24 ]
Zauważyłeś inne pomiary poza SNR 18% ?

Nie jestem wtajemniczony w DXo i nie kumam tych wykresów, musisz mnie naprowadzić o co dokładnie chodzi, widzę różnice w iso deklarowanym a zmierzonym. Z tego co pamiętam na poziom szumu wpływa rozmieszczenie i izolowanie poszczególnych elementów elektroniki itp., wpływa także rozmiar matrycy i rozmiar piskela matrycy, ja chce wiedzieć jak porównywać poziom szumu między aparatami na testach z optycznych, czy to w ogóle się tak da, bo wychodzi na to że 1% w innym nie musi oznaczać takiego samego szumu.

Mi się wydaje że niezależnie od pikseli, rozmiarów itp. optyczne bada na samym końcu zaszumiony obrazek i ustala procent szumu czy się mylę?

dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,
http://www.optyczne.pl/53...i_cyfrowe_.html
http://www.optyczne.pl/72...eview.com_.html

Przeczytałem, ale to nie wyjaśnia tematu. Skupmy się na szumach 40D vs 550D, 40D ma niższe wartości szumu w teście na optycznych, czy tak ma się to w rzeczywistości czy odwrotnie?, nie odsyłajcie mnie do kolejnych etc. tylko napiszcie który ma mniejsze szumy, wtedy będę miał odniesienie, oba sa 14 bitowe więc ta zawiłość odpada :wink:
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,

http://tnij.org/q8zq

D550 tylko na wyższym ISO /+ ma wyższe ISO/.

paul80, robisz zdjęcia w JPG czy RAW? W jakiej wielkości masz pliki? Tzn przycinasz mocno i oglądasz w 100% wielkości?

hijax_pl robię tylko i wyłącznie w raw i obrabiam w DPP i zależy mi na zakupie następcy 400D aby miał niższe szumy na wysokich czułościach i tylko tyle. Musi to być sprzęt w granicach 2200zł za body. Sugerowałem się wykresami optycznych w rozumieniu szumów i 40D powinien wypaść o niebo lepiej od 400D a tutaj się okazuje że nie ma różnicy. Wiem że na papierze nie widać tego szumu, ale mimo wszystko wiem jak wyglądają dobre zdjęcia np. z d700 i chciałbym kupić puszkę z niższymi szumami od 400D, dlatego takie zamieszanie z tym ISO.
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,
Jakich iso używasz?
Jakie masz obiektywy /na jakich ogniskowych robisz/?

komor - Pią 29 Cze, 2012

paul80, zapewniam Cię, że różnica jest, ale nie jakaś dramatyczna. Ot po prostu kroczek do przodu. Jeśli szukasz dramatycznej różnicy to niestety nie tędy droga i raczej nie w tej cenie.

To zależy gdzie od 100 do 1600, z lampą minimum 400-800.
dcs - Pią 29 Cze, 2012

paul80,
Jakie masz obiektywy /na jakich ogniskowych robisz/?
Akcja, czy statyczne?

paul80 - Sob 30 Cze, 2012

dcs wybacz ale nie rozumiesz pytania :evil: , który aparat daje mniejszy szum od 400D do wyboru 50D, 500D, 550D,600D,60D, a może to nie ma znaczenia bo wszystkie szumią na podobnym poziomie???
dcs - Sob 30 Cze, 2012

paul80,
Oprócz szumu ważny jest zakres tonalny /Dynamic Range/.
Jak jest on większy, to po odjęciu szumu zastaje więcej użytecznego zakresu tonalnego.

Więc na dxo skup się na Tonal Range i sam porównaj,

albo zobacz Rating -Sports & action photography: Low-Light ISO : http://www.dxomark.com/in.../usecase_sports /ustaw Filters : Format - APS-C i Resolution - 12-18/

Nie odpowiedziałeś na pytania.

Prywatnie posiadam teraz dwa - 17-85 IS f4-5.6, 50 mm 1.8 a w razie potrzeby mogę 50mm 1.4, 28mm. 1.8, 85mm 1,8, 24-70 2.8 L, 24-105 L f4., tutaj nie chodzi o obiektywy a o niskie iso, którą puszkę byś doradził, czy warto kupować używane 40D.
dcs - Sob 30 Cze, 2012

paul80,
paul80 napisał/a:
nie chodzi o obiektywy a o niskie iso

-Chyba wysokie?

Jeśli chodzi tylko o mniejszy szum na wysokim iso to 550D.

W tym parametrze lepszy byłby jednak 5D /pierwszy/, ale to ff.

A jeśli chciałbyś i mniejszy szum na wysokim iso i lepszy korpus aps-c to 50D.

kozidron - Sob 30 Cze, 2012

paul80, niestety obecnie canon pod tym wzgledem jest najsłabszy, co nie znaczy że się nie nadaje.

paul80 krótko, z tym budżetem najlepiej jak zanabędziesz 50D, tu iso 1600 moim zdaniem jest używalne, natomiast zaczniesz narzekać na banding nawet na niższych czułościach.
Domyslam się, ze zajmujesz się jakąś reporterką, jeżeli korzystasz z jednego obiektywu z zakresem 18~55, to może warto by było dołożyć i kupić coś z matrycą imx-071, może nie pentaxa k-5 bo pewnie potrzebujesz dobrego af-u ale np. d7000.

paul80, musiałbyś przyblizyć co fotografujesz, jaką masz lampę i jakie ogniskowe cię interesują, ciężko Ci pomóc jeżeli rozmawiamy o jakims problemie, który oczywiście dotyczy twojej sytuacji ale nie przybliza cię do rozwiązania sprawy.

Jestem amatorem, który znalazł sobie takie hobby jak fotografia, robię zdjęcia rodzinnie i zachałturzyłem 3 razy ślub cywilny z plenerem, ale to tylko znajomym i tak pozostanie :wink: , mam teraz 400D i on nie jest zły, ale jest on za mały i ma głośne klapnięcie lustra :mrgreen: i za mały akumulator itd. Dlatego chciałbym puszkę z mniejszymi szumami w 40D ten wyświetlacz to porażka a pozostałe miód malina. Jeżeli dobrze pokombinuje to i może 60D by się kupiło, ale czy szum mnie nie rozczaruje pomijając mraw bo na nim jest jak w 40D a i nawet lepiej. W 60D albo dobra rozdzielczość 18mpx albo niskie szumy w mraw i 10mpx :wink:

paul80 napisał/a:
Jestem amatorem, który znalazł sobie takie hobby jak fotografia, robię zdjęcia rodzinnie i zachałturzyłem 3 razy ślub cywilny z plenerem, ale to tylko znajomym i tak pozostanie :wink: , mam teraz 400D i on nie jest zły, ale jest on za mały i ma głośne klapnięcie lustra :mrgreen: i za mały akumulator itd. Dlatego chciałbym puszkę z mniejszymi szumami w 40D ten wyświetlacz to porażka a pozostałe miód malina. Jeżeli dobrze pokombinuje to i może 60D by się kupiło, ale czy szum mnie nie rozczaruje pomijając mraw bo na nim jest jak w 40D a i nawet lepiej. W 60D albo dobra rozdzielczość 18mpx albo niskie szumy w mraw i 10mpx :wink:

Od tego żeby bateria pozyła dłuzej jest grip, ja z tego co pamietam od razu się w niego zaopatrzyłem i skończyły sie kłopoty z zywotnością, poza tym od razu się "to" lepiej trzymało.
W takim wypadku mozesz smiało zmieniać system, gdyż nic cie nie trzyma w canonie. Nawet lepiej na tym wyjdziesz kupując d5100+18-105VR, ergonomia tego kadłubka moim zdaniem jest słabsza od 400D ale za to matryca jest bardzo przyzwoita.

muzyk - Sob 30 Cze, 2012

paul80 napisał/a:
w 40D ten wyświetlacz to porażka a pozostałe miód malina.

Do kontroli zdjęć nie jest za dobry, fakt, ale... coś tam zobaczyć można - zawsze można przybliżyć.

Do reszty zastosowań - w zupełności wystarcza - np. do manualnego ostrzenia w makro.
paul80 napisał/a:
Jeżeli dobrze pokombinuje to i może 60D by się kupiło, ale czy szum mnie nie rozczaruje

Jeśli Cię jakość w 40D rozczarowała, to i z 60D możesz nie być zadowolony.

Kup Nikona.

kozidron napisał/a:
ergonomia tego kadłubka moim zdaniem jest słabsza od 400D ale za to matryca jest bardzo przyzwoita.

Fakt. W ogóle ergonomia czterocyfrowych Nikonów jest taka sobie.

muzyk napisał/a:
kozidron napisał/a:
ergonomia tego kadłubka moim zdaniem jest słabsza od 400D ale za to matryca jest bardzo przyzwoita.

miałem na myśli "trochę słabsza", to że w el caona jest trochę lepiej nie czyni go wygodnym

muzyk - Sob 30 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
miałem na myśli "trochę słabsza", to że w el caona jest trochę lepiej nie czyni go wygodnym

Oj tam oj tam :grin:

hijax_pl - Sob 30 Cze, 2012

muzyk, ewidentnie masz skrzywienie kanonierskie ;-) :-)
muzyk - Sob 30 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
muzyk, ewidentnie masz skrzywienie kanonierskie ;-) :-)

Przesada. :razz:

Ostatnio widziałem d800 E i ... wzruszyłem się :lol:

cybertoman - Nie 01 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:
ewidentnie masz skrzywienie
Czyz kazdy z nas nie ma jakiegos ewidentnego skrzywienia?
komor - Nie 01 Lip, 2012

cybertoman napisał/a:
Czyz kazdy z nas nie ma jakiegos ewidentnego skrzywienia?

W kwestii powyższej obowiązuje prosta zasada u każdego z nas: „Wy wszyscy macie ewidentne skrzywienie, ale ja nie.”. :)

paul80 - Nie 01 Lip, 2012

muzyk napisał/a:
paul80 napisał/a:
w 40D ten wyświetlacz to porażka a pozostałe miód malina.

Do kontroli zdjęć nie jest za dobry, fakt, ale... coś tam zobaczyć można - zawsze można przybliżyć.

Do reszty zastosowań - w zupełności wystarcza - np. do manualnego ostrzenia w makro.
paul80 napisał/a:
Jeżeli dobrze pokombinuje to i może 60D by się kupiło, ale czy szum mnie nie rozczaruje

Jeśli Cię jakość w 40D rozczarowała, to i z 60D możesz nie być zadowolony.

Kup Nikona.

kozidron napisał/a:

Ty mi tutaj o 40D a ja pytam o 400D vs 40D w kwestii szumu :wink:

kozidron - Nie 01 Lip, 2012

paul80 napisał/a:

paul80, ja ci o tym żebyś zmienił na d5100+18-105VR bo ten entrylevelowiec ma bardzo dobrą matrycę :wink: No chyba, że te pożyczane szkła odgrywają istotną rolę, wtedy 50D.

kozidron napisał/a:
paul80 napisał/a:

paul80, ja ci o tym żebyś zmienił na d5100+18-105VR bo ten entrylevelowiec ma bardzo dobrą matrycę :wink: No chyba, że te pożyczane szkła odgrywają istotną rolę, wtedy 50D.

W przypadku nikona mam lepsze szkła do wyboru z najwyższej półki 14-24 2.8, 24-70 2.8, 70-200 2.8 VR i parę innych bez złotego paska. Zapytam jeszcze o jedną kwestię, skąd wynika przewaga matrycy d5100 nad canonem 600D. Co do zmiany na Nikona ,to trzeba to przemyśleć, jedyna wada to problemy z pomiarem światła a to niezbyt ciekawa opcja.

Ps.
Z tą matrycą to czy canon ogranicza ją programowo czy co innego?

muzyk - Nie 01 Lip, 2012

paul80 napisał/a:
Zapytam jeszcze o jedną kwestię, skąd wynika przewaga matrycy d5100 nad canonem 600D.

Z jej oprogramowania?

komor - Nie 01 Lip, 2012

paul80 napisał/a:
skąd wynika przewaga matrycy d5100 nad canonem 600D

Przewaga matrycy minika z lepszej matrycy :) którą Sony wspólnie z Nikonem dopieścili na cacy. Poczytaj testy. Pod względem szumu i zakresu dynamicznego to był spory przeskok jakościowy w stosunku właściwie do wszystkiego innego na APS-C.
Canon nic nie ogranicza programowo, po prostu ostatnio dał się przeskoczyć jeśli chodzi o jakość obrazowania, szczególnie w segmencie APS-C, ale nie tylko.

paul80 napisał/a:
Co do zmiany na Nikona ,to trzeba to przemyśleć, jedyna wada to problemy z pomiarem światła

Nikon i problemy z pomiarem światła? :shock: No chyba, że w manualach, to wtedy prawda w przypadku modeli z niższej półki. Korzystasz z obiektywów manualnych?

lotofag - Nie 01 Lip, 2012

paul80 napisał/a:

Ps.
Z tą matrycą to czy canon ogranicza ją programowo czy co innego?

Nie musiał nic ograniczać - po prostu 16Mpix Soniacz używany w D5100/D7000/K-5/A580/NEX-5n to klasa sama w sobie i Canon chwilowo nie ma tu za wiele do powiedzenia ;)

jaad75 - Nie 01 Lip, 2012

paul80 napisał/a:
jedyna wada to problemy z pomiarem światła a to niezbyt ciekawa opcja.
Z czym??? :shock:
muzyk napisał/a:
Z jej oprogramowania?
A nie z konstrukcji?... :razz:
komor napisał/a:
Canon nic nie ogranicza programowo, po prostu ostatnio dał się przeskoczyć jeśli chodzi o jakość obrazowania
Ostatnio?... :wink: Kiedyś był faktycznie liderem, jeśli chodzi o wysokie czułości, ale to skończyło się tak circa 2007... :smile:

jaad75 napisał/a:
Kiedyś był faktycznie liderem, jeśli chodzi o wysokie czułości, ale to skończyło się tak circa 2007... :smile:

ta :razz: dobrze, że takich śmiałych tez jak ten "2007rok" nie opowiadałeś w 2009, chociaż przypominam sobie jak forsowałeś tezę o wyższości matrycy k dyszki nad 40D. Po co ty to robisz :shock:
Chcesz powiedzieć, ze na przykład pentax wkładał przed 2009 rokiem lepsze matryce a nikon na ten przykład znacząco lepsze. Chyba pomyliłeś się o 2 grube latka a to akurat w tym temacie sporo.

kozidron, po prostu w 2007 roku pojawiły się pierwsze implementacje 12Mpix sensorów Sony (A700, D300), które były lepsze od ówczesnych propozycji Canona. A K10D, owszam jak to CCD, obrazowało w niskich czułościach lepiej od CMOS-ów 40D. Do wysokich czułości, czy długich ekspozycji się nie nadawało i nic w tym dziwnego.

jaad75 napisał/a:
kozidron, po prostu w 2007 roku pojawiły się pierwsze implementacje 12Mpix sensorów Sony (A700, D300)

to było grubo pod koniec 2008 i chciałbym ci przypomnieć, że dopóki nie wyszedł poprawiony firmware do a700 sprawa szumu z tej matrycy wygladała delikatnie mówiąc nie fajnie a ów firmware jak się nie mylę wyszedł w okolicach połowy 2008 roku i też nie było super. W końcu placki zamienili na coś na co dało sie popatrzeć.
W przypadku nikona d300 kwestia jest lekką manipulacją rzeczywistosci ponieważ canon dopiero pod koniec 2009 zaczął produkować puszkę, którą mozna nazwać konkurencją tego modelu. Do tego w tym temacie nic się nie zmieniało do lipca 2009 roku gdyż wtedy to wyszła na świat lustrzanka d300s, której to matryca produkowała bardzo ale to bardzo podobne obrazki jak d300.

... że zacytuję klasyka z tego portalu :razz:

"Różnice pomiędzy D300 i D300s są niewielkie wobec dwóch lat dzielących premiery obu aparatów. Tym bardziej dziwi fakt, że Nikon ten okres trochę przespał. Dwa lata to w elektronice wieki, więc można było je poświęcić na polepszenie osiągów 12-megapikselowego detektora."

:razz: :wink:

Moim zdaniem C z N szli łeb w łeb do imx071, nie ma co zakrzywiać rzeczywistości wystarczy, że robia to nasi politycy :wink:

dcs - Nie 01 Lip, 2012

kozidron,

Nie zgodzę się z klasykiem, kimkolwiek on jest. :wink:
Może ta 14-ka użyta w K20D i K-7 była tak słaba, że nie chciało się Nikonowi przy niej grzebać.

Mówię o tym, że te aparaty wyszły w 2007 (i to tak o koło jesieni) i były pierwszymi oferującymi tę matrycę. To był koniec samodzielnego liderowania Canona, jako konstruktora matryc najlepiej pracujących w wysokich czułościach.
kozidron napisał/a:
Moim zdaniem C z N szli łeb w łeb do imx071
Jeśli mówimy o wysokich czułościach, to Canon był zdecydowanym liderem do 2007, ale od tego roku zaczął oddawać pole również w tej kwestii. Jak zresztą napisałem wyżej.

[ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 18:49 ]
dcs napisał/a:
Może ta 14-ka użyta w K20D i K-7 była tak słaba, że nie chciało się Nikonowi przy niej grzebać.
Nikon w ogóle nie używał tej matrycy.
dcs - Nie 01 Lip, 2012

jaad75,
No właśnie.

Jaka ona jest w Pentaksach?

dcs napisał/a:
Jaka ona jest w Pentaksach?
W sensie, czyjej produkcji? Samsunga.
dcs - Nie 01 Lip, 2012

jaad75,
Myślałem, że krewna tej z Soniaków.

Dobra?

dcs napisał/a:
Myślałem, że krewna tej z Soniaków.
Nie. Krewna tej 14-stki z NX.
dcs napisał/a:
Dobra?
Jak na dzisiejsze czasy - słaba. Strasznie tnie cienie. Jeśli chodzi o szumy, to poziom 50D, natomiast zamiast fatalnego bandingu, mamy po prostu brak informacji w najciemniejszych partiach obrazu.
dcs - Nie 01 Lip, 2012

To Soniakowa lepsza?

dcs napisał/a:
To Soniakowa lepsza?
Pytasz o ten CMOS z m.in D3100? Nie wiem, nigdy się nią nie interesowałem.

jaad75 napisał/a:
Mówię o tym, że te aparaty wyszły w 2007 (i to tak o koło jesieni) i były pierwszymi oferującymi tę matrycę. To był koniec samodzielnego liderowania Canona, jako konstruktora matryc najlepiej pracujących w wysokich czułościach.

A700- 06.09.2007, poprawka do firmware'u wyszła w połowie 2008 roku, fotki na wyższych czułościach z A700 wciąż wypadały zauwazalnie gorzej niz te z 40D. D300 wypadł minimalnie lepiej i ta sytuacja nie zmieniła się aż do wyjścia d300s(koniec 2009, gdzie istotnie nic nie poprawiono), kiedy to wyszedł jego bezpośredni konkurent ze stajni canona i znowu się zmieniło na korzyść canona(chociaż uważam że obie matryce są totalnie nieporównywalne) więc nadal nie wiem o jakim oddawaniu pałeczki mówisz w 2007r. :razz:

[quote="jaad75"]
paul80 napisał/a:
jedyna wada to problemy z pomiarem światła a to niezbyt ciekawa opcja.
Z czym??? :shock:

Wady
brak uszczelnień,
mała ilość przycisków na korpusie,
brak funkcji wstępnego podnoszenia lustra,
brak wbudowanego silnika AF,
słaby auto-balans bieli dla światła żarowego,
brak stabilizacji matrycy,
różnice w wartościach MTF50 pomiędzy współrzędnymi,
błędy pomiaru światła w pewnych warunkach,
brak funkcji mikroregulacji AF,
brak możliwości zdalnego sterowania kilkoma lampami zewnętrznymi za pomocą wbudowanej lampy błyskowej.
http://www.optyczne.pl/15...dsumowanie.html

kozidron napisał/a:
fotki na wyższych czułościach z A700 wciąż wypadały zauwazalnie gorzej niz te z 40D
Nie powiedziałbym, przynajmniej z tego co widziałem.
kozidron napisał/a:
kiedy to wyszedł jego bezpośredni konkurent ze stajni canona i znowu się zmieniło na korzyść canona
7D, to fajne body, ale czy zmieniło coś na korzyść Canona? Moim zdaniem dociągnęli do poziomu D300, dali wyżej rozdzielczą i trochę poprawioną w stosunku do 50D matrycę... Wciąż jednak nie przechylili szali na swoją korzyść jeśli chodzi o obrazowanie...
kozidron napisał/a:
więc nadal nie wiem o jakim oddawaniu pałeczki mówisz w 2007r. :razz:
Czy tego chcesz, czy nie, fakty są takie, że rok 2007 był przełomowy dla przerwania hegemonii Canona w kwestii wysokich czułości. :roll:

[ Dodano: Nie 01 Lip, 2012 19:35 ]
paul80 napisał/a:
błędy pomiaru światła w pewnych warunkach,
Myślę, że kluczowe jest tu "w pewnych warunkach". W "pewnych warunkach" światłomierze każdego aparatu się mylą.
lotofag - Nie 01 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
W "pewnych warunkach" światłomierze każdego aparatu się mylą.

A jak ktoś nie zna trybów i specyfiki pracy światłomierza to nawet często może mieć takie "pomyłki" :mrgreen:

Nie ma jak bezmyślne przepisywanie wad z testu optycznych...

paul80 - Pon 02 Lip, 2012

kozidron, dałeś mi orzech do zgryzenia z tym Nikonem D5100, ewentualnie D7000 i te fenomenalne szkło 18-105, które jest wybitnie ostre i to za 1000zł. Z tego co wypatrzyłem, to szumy w D5100 są troszkę większe od 5D, czyli są naprawdę niskie. Jedynie co mnie martwi to klawiszologia, brak na wierzchu klawisza od iso, ale auto iso zapewne jest?
kozidron - Pon 02 Lip, 2012

paul80 napisał/a:
kozidron, dałeś mi orzech do zgryzenia z tym Nikonem D5100, ewentualnie D7000 i te fenomenalne szkło 18-105, które jest wybitnie ostre i to za 1000zł.

Jestem zwolennikiem świadomych "złych wyborów", żeby było jasne, to jest obiektyw plastikowy, dość ciemny ale całkiem przyzwoity optycznie jak na start.
Osobiście wolałbym d7000, wiadomo wygodniejszy ale jak budżet nie pozwala to bierz d5100.

paul80 napisał/a:
Z tego co wypatrzyłem, to szumy w D5100 są troszkę większe od 5D, czyli są naprawdę niskie.

pewnie miałes na myśli 50D, chociaż szumy z d7000 są rzeczywiście minimalnie mniejsze niż ze staruszka 5D.

Cytat:
Jedynie co mnie martwi to klawiszologia, brak na wierzchu klawisza od iso, ale auto iso zapewne jest?

auto iso, to nie jest funkcja, którą powinno się stosować "longiem", szczerze ci powiem, że ani na nikonie ani na canonie nigdy z tego nie korzystałem. Nie zdawałbym się na tą funkcję, owszem w takim pentaksie działa to przyzwoicie ale nadal uważam, że lepiej to zmieniac samemu w dopasowaniu do sytuacji.

jaad75 napisał/a:
Jeśli chodzi o szumy, to poziom 50D

nawet nie chce mi się Ciebie prostować :razz:

hijax_pl - Pon 02 Lip, 2012

paul80 napisał/a:
i te fenomenalne szkło 18-105
Fenomenalne? To trochę przesada. Po prostu zaskakująco baaardzo porządny obiektyw kitowy :)
paul80 napisał/a:
Z tego co wypatrzyłem, to szumy w D5100 są troszkę większe od 5D
Stare 5D? Jak porównywałeś? Per pixel czy wynikowy obrazek? Pamiętasz, że D5100 ma prawie 2x więcej pikseli?
paul80 napisał/a:
brak na wierzchu klawisza od iso, ale auto iso zapewne jest?
W D7000 jest, w D5100 możesz sobie tę funkcję przypisać do klawisza Fn. W obu działa AutoISO
jaad75 - Pon 02 Lip, 2012

kozidron napisał/a:
nawet nie chce mi się Ciebie prostować :razz:
A co chciałbyś "sprostować"? :lol:
kozidron napisał/a:
auto iso, to nie jest funkcja, którą powinno się stosować "longiem"
Znacznie wygodniej stosować M i AutoISO, niż takie Av ze ręcznie zmienianym ISO. Jeśli już używać półautomatów, to lepiej mieć kontrolę nad czasem i przysłoną, niż nad przysłoną i czułością.
kozidron napisał/a:
Nie zdawałbym się na tą funkcję, owszem w takim pentaksie działa to przyzwoicie ale nadal uważam, że lepiej to zmieniac samemu w dopasowaniu do sytuacji.
W Nikonach działa jeszcze lepiej, a przynajmniej w kwestii konfigurowalności.
hijax_pl napisał/a:
Stare 5D? Jak porównywałeś? Per pixel czy wynikowy obrazek? Pamiętasz, że D5100 ma prawie 2x więcej pikseli?
12, do 16-tu milionów, to 2x? :shock:

jaad75 napisał/a:
A co chciałbyś "sprostować"? :lol:

nie sprostować a prostować, wydaje mi się jest różnica, chociaż pewnie bardziej znacząca jakbysmy prowadzili dyskusje osobiscie a nie na forumie. Matryca zastosowana w K20 odstaje od tej z 50D, szczególnie na wyższych czułosciach.

jaad75 napisał/a:
Znacznie wygodniej stosować M i AutoISO, niż takie Av ze ręcznie zmienianym ISO. Jeśli już używać półautomatów, to lepiej mieć kontrolę nad czasem i przysłoną, niż nad przysłoną i czułością.

przyzwyczaiłem się do ustawiania wszystkiego ręcznie.
jaad75 napisał/a:
W Nikonach działa jeszcze lepiej, a przynajmniej w kwestii konfigurowalności.

pewnie masz rację, nigdy nie próbowałem(na nikonie) jak wczesniej napisałem, kilkukrotnie próbowałem bawić się auto iso na pentaksie, po tym jak zachwalałes tą funkcję i zgadzam się, że tam działa to przyzwoicie.

Miałem raczej na mysli, żeby autor nie zdawał się na auto iso, bo to nie jest funkcja, którą powinno sie stosować longiem tylko w okreslonych sytuacjach fotograficznych.

paul80 - Pon 02 Lip, 2012

Ja porównywałem na dxo low light iso, tonal range itp. i ten D5100 kasuje wszystki 40,50,60,500,550,600,650D i zapewne 700,750 D ale o tym wczoraj się dowiedziałem.

Natomiast auto iso mnie nie interesuje tzn. Dostęp na wierzchu, ale przycisk dedykowany do wyboru iso mnie interesuje, bez reszty przeżyć się da bo robię tylko w raw zazwyczaj z pomiarem uśrednionym av z korektą ekspozycji. A czy D90 mocno odstaje od D5100 ale tylko chodxi o jakość obrazowania a nie ergonomię?

paul80 napisał/a:
Ja porównywałem na dxo low light iso, tonal range itp. i ten D5100 kasuje wszystki 40,50,60,500,550,600,650D i zapewne 700,750 D ale o tym wczoraj się dowiedziałem.

i własnie dlatego Ci go polecamy, no chyba że budżet pozwoli na d7000

kozidron napisał/a:
Matryca zastosowana w K20 odstaje od tej z 50D, szczególnie na wyższych czułosciach.
Ale nie w kwestii szumow. Odstaje w kwestii głębokości cieni - tam gdzie z 50D można coś wyciągnąć (z masakrycznym bandingiem, ale zawsze) w K20D nie ma nic (w sensie wychodzi tylko szum, zero przejść tonalnych).
kozidron napisał/a:
przyzwyczaiłem się do ustawiania wszystkiego ręcznie.
Ja też, ale jeśli sięgam po półautomat, to najczęściej jest to właśnie TAv.
paul80 napisał/a:
Ja porównywałem na dxo low light iso, tonal range itp
Porównuj pomiary, a nie podsumowania.
hijax_pl - Pon 02 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
12, do 16-tu milionów, to 2x? :shock:
Oj masz rację.. Jakoś mi się zakręciło, że 5D to 10Mpx. Ech... :oops:
paul80 napisał/a:
Dostęp na wierzchu, ale przycisk dedykowany do wyboru iso mnie interesuje
W D5100 możesz sobie skonfigurować funkcję przycisku Fn jako wybór ISO właśnie.
paul80 napisał/a:
A czy D90 mocno odstaje od D5100 ale tylko chodxi o jakość obrazowania a nie ergonomię?
We wspólnym zakresie ISO - D5100 jest niewiele lepszy. Bardzo niewiele. No ale ma więcej pikseli na matrycy...

paul80 napisał/a:
A czy D90 mocno odstaje od D5100 ale tylko chodxi o jakość obrazowania a nie ergonomię?

Jeżeli chodzi o jakość obrazowania to tak, tylko że "mocno" jest dość wzgledne. Osobiscie wybrałbym d90, ponieważ mam dostęp do jasnej szklarni, która rozwiązuje mi część problemów a to body bez wątpienia jest wygodniejsze od d5100. Tobie jednak polecam d5100 bo bedziesz "biegał" z ciemnym obiektywem zestawowym :wink:

jaad75 napisał/a:
Ale nie w kwestii szumow.

tak ale tylko do iso 400, jaad75 nie będę cytował klasyka oraz kilka innych portali, no daj już spokój. Pamietam też swoje doświadczenia z tą puszką. Zresztą widzę, że już nikt nie podejmuje z tobą polemiki, nawet jak napiszesz cos takiego :wink:

kozidron napisał/a:
tak ale tylko do iso 400,
Co najmniej do ISO1600. Później w Pentaksie wchodzi odszumianie, które w przypadku K20D jest na tyle szpetne, że lepiej pchać ISO1600, niż używać 3200.
kozidron napisał/a:
jaad75 nie będę cytował klasyka oraz kilka innych portali, no daj już spokój.
Proszę:
http://tinyurl.com/bpozvmr
kozidron napisał/a:
Pamietam też swoje doświadczenia z tą puszką.
Widać słabo je pamiętasz.
kozidron napisał/a:
Zresztą widzę, że już nikt nie podejmuje z tobą polemiki, nawet jak napiszesz cos takiego :wink:
Bo tu nie ma z czym dyskutować - nie piszę nic odkrywczego, tyle, że Tobie wyjątkowo ciężko to przełknąć... :lol:

jaad75 napisał/a:
Co najmniej do ISO1600. Później w Pentaksie wchodzi odszumianie, które w przypadku K20D jest na tyle szpetne, że lepiej pchać ISO1600, niż używać 3200

czy my rozmawiamy o rawach, bo jeżeli o jotpegach to nie mam zdania :razz:

klasyk cyt.:

"Wywołane RAW-y wyglądają lepiej niż JPEG-i ale szum pojawia się na zdjęciach już przy ISO 400. Przy ISO 800 wyraźnie zaznacza się przewaga Canona w stosunku do K20D, bowiem w okolicach ISO 400-800 szum w K20D staje się coraz większy."

jaad75 napisał/a:
Widać słabo je pamiętasz.

no tak, chylę czoła przed argumentacją :razz:

jaad75 napisał/a:
Proszę:
http://tinyurl.com/bpozvmr

ta, spora ta przewaga :razz:

jaad75 napisał/a:
Zresztą widzę, że już nikt nie podejmuje z tobą polemiki, nawet jak napiszesz cos takiego :wink:
Bo

a może jest inny powód :wink: związany z uczuleniem na canona :wink: :razz:

kozidron napisał/a:
czy my rozmawiamy o rawach, bo jeżeli o jotpegach to nie mam zdania :razz:
Oczywiście że o RAW-ach... :roll:
kozidron napisał/a:
"Wywołane RAW-y wyglądają lepiej niż JPEG-i ale szum pojawia się na zdjęciach już przy ISO 400. Przy ISO 800 wyraźnie zaznacza się przewaga Canona w stosunku do K20D, bowiem w okolicach ISO 400-800 szum w K20D staje się coraz większy."
Cytujesz Krzyśka/Arka, którzy do niedawna nie widzieli przewagi zakresu dynamicznego D7000 nad 50D... :roll: Ba, może nawet nadal go nie widzą... :smile:
kozidron napisał/a:
ta, spora ta przewaga :razz:
Zacytuj, w którym miejscu piszę o przewadze... :roll:
kozidron napisał/a:
a może jest inny powód :wink: związany z uczuleniem na canona :wink: :razz:
To raczej uczulenie na kanonistów, którzy nie są w stanie zaakceptować faktów... :lol: No, ale ja wiem, że ciężko pogodzić się z faktem, że VI generacja CMOS-ów APS-C ulubionej firmy jest porównywalna z debiutancką matrycą Samsunga i gorsza od drugiego w historii CMOS-a Sony o tym rozmiarze... :razz:

jaad75 napisał/a:
Cytujesz Krzyśka/Arka, którzy do niedawna nie widzieli przewagi zakresu dynamicznego D7000 nad 50D... :roll:

jaad75, to jest manipulacja, nie możesz mówić/pisać/twierdzić że jeżeli ktoś pomylił się w jednym to z tego powodu myli się wszędzie, akurat szumy i jakość obrazu raw uważam, że jest badana dość rzetelnie. Dziwie się, że ktoś taki jak ty stosuje tak tanie schopenhauerowskie metody. Równie dobrze można ciebie potraktować tak samo :razz:

jaad75 napisał/a:
Zacytuj, w którym miejscu piszę o przewadze... :roll:

jaad75 napisał/a:
eśli chodzi o szumy, to poziom 50D

ewidentnie sugerujesz, że to poziom 50D co jest nieprawdą :razz:

jaad75 napisał/a:
To raczej uczulenie na kanonistów, którzy nie są w stanie zaakceptować faktów... :lol: No, ale ja wiem, że ciężko pogodzić się z faktem, że VI generacja CMOS-ów APS-C ulubionej firmy jest porównywalna z debiutancką matrycą Samsunga i gorsza od drugiego w historii CMOS-a Sony o tym rozmiarze... :razz:

Kto jak kto ale ja nie mam z tym problemów :razz: moze poza twoim wyimaginowanym rokiem 2007 w tej dziedzinie :razz:
Stwierdzenie, o oddawaniu pałeczki + napisanie, że do wyzszych czułosci się nie nadawały:

Cytat:
Do wysokich czułości, czy długich ekspozycji się nie nadawało i nic w tym dziwnego.

w kontekście dyskusji o szumach na wysokim iso (o czym rozmawiamy własnie w tym wątku :razz: jakbyś nie zauwazył :twisted: ) też jest dwuznaczne. Niby cos napisałeś ale nie napisałeś :roll: Zastanów się dlaczego tylko taki forumowy głupek z toba dyskutuje, może dlatego że stosujesz pokrętne sformułowania i nikomu nie chce się szarpać , bo i tak się wyłgasz :razz: !

kozidron napisał/a:
ewidentnie sugerujesz, że to poziom 50D co jest nieprawdą :razz:
Linkowaem już DxO, ale skoro bardziej przekonują Cię obrazki:
http://tinyurl.com/7g48lv7
K20D nie ma, ale jest K-7, który szumi praktycznie tak samo.
Dokładnie widać, to o czym piszę, czyli cięcie cieni vs banding. Poza tym jeden szumi na zielono, drugi bardziej na czerwono, ale suma sumarum oba szumią na jednakowym poziomie.
kozidron napisał/a:
Cytat:
Do wysokich czułości, czy długich ekspozycji się nie nadawało i nic w tym dziwnego.

w kontekście dyskusji o szumach na wysokim iso (o czym rozmawiamy własnie w tym wątku :razz: jakbyś nie zauwazył :twisted: ) też jest dwuznaczne. Niby cos napisałeś ale nie napisałeś :roll:
To odnosiło się do CCD z K10D, K20D ma CMOS-a... To były dwa kompletnie różne zagadnienia. O K20D, tudzież 14MPix matrycę Samsunga pytał dcs. Chyba sam zaczynasz gubić się w tym, co i odnośnie czego piszesz... :roll:

[ Dodano: Pon 02 Lip, 2012 15:22 ]
jaad75 napisał/a:
Ba, wg DxO nawet gorzej:
http://tinyurl.com/cpcybt4

jaad75 napisał/a:
Dokładnie widać, to o czym piszę, czyli cięcie cieni vs banding. Poza tym jeden szumi na zielono, drugi bardziej na czerwono, ale suma sumarum oba szumią na jednakowym poziomie.

wiesz co, to już wolę sample optycznych :razz:

jaad75 napisał/a:
Chyba sam zaczynasz gubić się w tym, co i odnośnie czego piszesz...

wiesz co ale ja mówię miedzy innymi o matrycach a700 i d300, o których ty wspominałeś w kontekscie "oddawania pałeczki" i roku 2007

kozidron napisał/a:
wiesz co ale ja mówię miedzy innymi o matrycach a700 i d300, o których ty wspominałeś w kontekscie "oddawania pałeczki" i roku 2007
Przecież to Ty wspomniałeś o K10D, jako argument, że Canon nadal liderował w kwestii wysokich czułości w 2007... :roll:
Ja wyraźnie napisałem, że oddał pałeczkę lidera, na rzecz 12MPix CMOS-ów Sony. Nic nie pisałem o 14MPix Samsungach, do momentu, w którym nie zapytał o nie dcs. Nie uważam tych konstrukcji za aspirujące do miana lidera wysokich czułości, co, znając moje zdanie na temat porównywalnej matrycy 50D, powinieneś bez problemu wywnioskować... :roll:

jaad75 napisał/a:
Przecież to Ty wspomniałeś o K10D, jako argument,

nie, gdzie? To może się nie zrozumielismy. Ja odniosłem wrażenie, że twierdzisz iż (matryca) k20 zachowuje sie podobnie do tej z 50D.

jaad75 napisał/a:
Nie uważam tych konstrukcji za aspirujące do miana lidera wysokich czułości, co znając moje zdanie na temat porównywalnej matrycy 50D powinieneś bez problemu wywnioskować... :roll:

No i własnie o tym mówie, bo dyskutujemy o wysokich czułosciach, wiec rok 2007 jest lekką przesadą.

kozidron napisał/a:
nie, gdzie? To może się nie zrozumielismy.
Czyżby?
kozidron napisał/a:
chociaż przypominam sobie jak forsowałeś tezę o wyższości matrycy k dyszki nad 40D. Po co ty to robisz :shock:
Chcesz powiedzieć, ze na przykład pentax wkładał przed 2009 rokiem lepsze matryce a nikon na ten przykład znacząco lepsze.

jaad75 napisał/a:
kozidron, po prostu w 2007 roku pojawiły się pierwsze implementacje 12Mpix sensorów Sony (A700, D300), które były lepsze od ówczesnych propozycji Canona. A K10D, owszam jak to CCD, obrazowało w niskich czułościach lepiej od CMOS-ów 40D. Do wysokich czułości, czy długich ekspozycji się nie nadawało i nic w tym dziwnego.
Co w tym ciężko było zrozumieć?
kozidron napisał/a:
Ja odniosłem wrażenie, że twierdzisz iż (matryca) k20 zachowuje sie podobnie do tej z 50D.
Dokładnie tak twierdzę - zachowują się podobnie w kwestii szumów. Jeśli chodzi o zakres dynamiczny, to przewagę ma Canon, z tym, że ta przewaga mocno zniwelowana jest przez banding w cieniach.
kozidron napisał/a:
No i własnie o tym mówie, bo dyskutujemy o wysokich czułosciach, wiec rok 2007 jest lekką przesadą.
Rok 2007 jest rokiem, w którym zadebiutowały konstrukcje z 12MPix CMOS-em Sony. To był bez wątpienia rok graniczny, jeśli chodzi o dominację Canona w wysokich czułościach, zwłaszcza, że w tym samym roku wyszedł D3...
Z zaakceptowaniem czego z tych oczywistości masz problem? :roll:

jaad75 napisał/a:
zyżby?
kozidron napisał/a:
chociaż przypominam sobie jak forsowałeś tezę o wyższości matrycy k dyszki nad 40D.

no bo sobie przypominam, że tak robiłeś i nadal tak robisz, jak widać :razz:

jaad75 napisał/a:
kozidron, po prostu w 2007 roku pojawiły się pierwsze implementacje 12Mpix sensorów Sony (A700, D300), które były lepsze od ówczesnych propozycji Canona.

jaad75 napisał/a:
Co w tym ciężko było zrozumieć?

nic, bo matryca A700 nawet po poprawionym firmware'rze w połowie 2008 (a nie 2007) nie obrazowała lepiej na czułosciach powyzej iso 400, a canon nie produkował wtedy bezposredniego konkurenta dla d300 o czym ci napisałem dlaczego uważam, że twoje wywody są manipulacją. Dopiero 7D, który był w tym samym czasie wypuszczony co d300s( w którym to nic nie poprawiono odnośnie obrazowania) był bezpośrednim jego konkurentem w tym segmencie.

Czego nie rozumiesz ? Porównujesz puszkę z niższej półki do d300, który zresztą nie miał aż takiej przewagi pod wzgledem obrazowania na wyższych czułosciach.

jaad75 napisał/a:
Rok 2007 jest rokiem, w którym zadebiutowały konstrukcje z 12MPix CMOS-em Sony. To był bez wątpienia rok graniczny, jeśli chodzi o dominację Canona w wysokich czułościach

Ja nie będę z tobą dyskutował o jakiś dominacji jednego koncernu nad drugim i przekazywaniu pałeczki, sony tej matryc nie potrafiło porządnie oprogramować, nawet po poprawionym firmware'rze a nikon nic w niej nie zmienił przez ponad 2 lata po premierze, jak ty w tym wszystkim widzisz jakąś dominację to ci gratuluje :razz:

jaad75 napisał/a:
zwłaszcza, że w tym samym roku wyszedł D3...

nie mieszaj segmentów, nie rozmawiamy o FF, nie rozwadniaj tematu. Zostańmy lepiej przy twoim wydumanym przekazaniu pałeczki od 2007 roku :razz:

kozidron napisał/a:
no bo sobie przypominam, że tak robiłeś i nadal tak robisz, jak widać :razz:
Oczywiście, nadal twierdzę, że CCD obrazowały w niskich czułościach lepiej od ówczesnych CMOS-ów, natomiast niespecjalnie nadawały się do długich ekspozycji i wysokich czułości.
kozidron napisał/a:
matryca A700 nawet po poprawionym firmware'rze w połowie 2008 (a nie 2007) nie obrazowała lepiej na czułosciach powyzej iso 400
DxO jakoś niespecjalnie podziela tę opinię, ale nie będę się spierał na temat A700, bo widziałem tylko gotowe zdjęcia, do których trudno było mieć zastrzeżenia, w każdym razie były absolutnie porównywalne z tym, co można było uzyskać z D300. Istotnym jest dla mnie rok debiutu matrycy i jej pierwsze implementacje, a nie to kiedy Sony w swojej wersji wyłączyło hardware'owe odszumianie.
kozidron napisał/a:
canon nie produkował wtedy bezposredniego konkurenta dla d300
Canon i Nikon w tym czasie nieco mijały się półkami, ale doskonale pamiętam, że kanonierzy usilnie porównywali Canony xxD, do Nikonów xxxD w tym okresie, a porównanie takiego 30D do D80, było traktowane niemal jak potwarz, bo przecież D80 był następcą linii D70, a ten był bezpośrednim konkurentem 300D... :razz:
Przypomnę może jeszcze, że w 2008 wyszedł D90, który miał na pokładzie kolejną inkarnację rewolucyjnej matrycy Sony.
kozidron napisał/a:
Ja nie będę z tobą dyskutował o jakiś dominacji jednego koncernu nad drugim i przekazywaniu pałeczki
Nie mówimy o dominacji "jednego koncernu nad drugim", a końcu dominacji Canona w kwestii obrazowania na wysokich czułościach. Rozumiem, że takie niuanse znaczeniowe są Ci obce?... :razz:
kozidron napisał/a:
sony tej matryc nie potrafiło porządnie oprogramować
Widzę, że tu Cię najbardziej boli... :razz:
kozidron napisał/a:
a nikon nic w niej nie zmienił przez ponad 2 lata po premierze
To akurat były różne wersje tej samej matrycy - poszukałbym Ci symboli, ale mi się teraz nie chce.
kozidron napisał/a:
jak ty w tym wszystkim widzisz jakąś dominację to ci gratuluje :razz:
Rozumiesz różnice znaczeniową w pojęciach "dominacja", a "koniec dominacji"? :razz:
kozidron napisał/a:
nie mieszaj segmentów, nie rozmawiamy o FF, nie rozwadniaj tematu.
Wiesz, co to jest dygresja? :roll:

jaad75 napisał/a:
anon i Nikon w tym czasie nieco mijały się półkami, ale doskonale pamiętam, że kanonierzy usilnie porównywali Canony xxD, do Nikonów xxxD w tym okresie, a porównanie takiego 30D do D80, było traktowane niemal jak potwarz, bo przecież D80 był następcą linii D70, a ten był bezpośrednim konkurentem 300D... :razz:

i będziesz się ze mną licytował co zrobił jeden fanboj drugiemu,czy przyszeregowałeś mnie do którejś z grupek :razz: mnie to nie grzeje :razz:

jaad75 napisał/a:
Nie mówimy o dominacji "jednego koncernu nad drugim", a końcu dominacji Canona w kwestii obrazowania na wysokich czułościach. Rozumiem, że takie niuanse znaczeniowe są Ci obce?... :razz:

opowiadasz jakieś głupoty o przełomowych matrycach w 2007, z których jedna z firm nie potrafiła nawet jej porządnie oprogramować a druga nie zmieniła w niej nic ponad dwa lata do wyjscia kolejnej karnacji następnego modelu z literka "s" :razz: Do tego nie była ona wcale sensacyjnie lepsza od słabszego modelu u canona.

jaad75 napisał/a:
To akurat były różne wersje tej samej matrycy - poszukałbym Ci symboli, ale mi się teraz nie chce.

ale ja nie twierdzę, że to były te same matryce i że imx021 to to samo co wspomniana imx038 czy te zastosowane w nikonach d300 czy d300s, tylko twierdze że w obrazowaniu obu (tych z nikona) nic na lepsze sie nie zmieniło :razz: Czego tu nie rozumiesz :razz: ?

jaad75 napisał/a:
Rozumiesz różnice znaczeniową w pojęciach "dominacja", a "koniec dominacji"? :razz:

Rozumiesz, że stoisz w konflikcie z logicznym mysleniem :razz: Bo jeżeli skończyła się jakaś "dominacja" zaczęła się inna, czy nie :razz: ?
Czego tu nie rozumiesz :razz: ? Czy chcesz mi teraz udowadniać, że jak skończyła sie jakaś dominacja, to zapanował okres bez dominacji :razz: ? Przecież to wbrew temu co twierdziłeś wcześniej :razz:

jaad75 napisał/a:
Wiesz, co to jest dygresja? :roll:

ta, wiem najbardziej bawi mnie ta o fanbojach :razz:

kozidron napisał/a:
i będziesz się ze mną licytował co zrobił jeden fanboj drugiemu,czy przyszeregowałeś mnie do którejś z grupek :razz: mnie to nie grzeje :razz:
Twierdzę, że z perspektywy czasu możesz sobie opowiadać, że D300 nie miał konkurencji wśród aparatów Canona, natomiast wtedy większość (nie tylko "fanboje") twierdziła co innego i chciano te aparaty bezpośredno porównywać.
kozidron napisał/a:
opowiadasz jakieś głupoty o przełomowych matrycach w 2007
Jak widzę chyba najbardziej nie możesz strawić, że ten rok faktycznie był przełomowy... Może powinieneś wrócić do jakichś artykułów z tamtego okresu i przypomnieć sobie jak mówiono o końcu ery Canona i wieszczono rychłą przesiadkę pro na Nikony? Opinia, że Canon zaspał z korpusami na wszystkich półkach była powszechna.
kozidron napisał/a:
z których jedna z firm nie potrafiła nawet jej porządnie oprogramować
Jedna z nich po prostu przedobrzyła z oprogramowywaniem. Tylko co z tego? To wciąż ta sama matryca.
kozidron napisał/a:
a druga nie zmieniła w niej nic ponad dwa lata do wyjscia kolejnej karnacji następnego modelu z literka "s" :razz:
Nie musieli nic zmieniać w kwestii jakości obrazowania, bo wciąż byli kroczek przed konkurencją. To i tak lepiej niż nic nie zmieniać, mimo, że jest się kroczek w tył... :razz:
kozidron napisał/a:
Do tego nie była ona wcale sensacyjnie lepsza od słabszego modelu u canona.
Nie musiała być "sensacyjnie lepsza", wystarczy, że była lepsza. W związku z tym, moja pierwotna teza, z którą się przez ostatnie kilkanaście postów usiłujesz nie zgodzić, była prawdziwa:
jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Canon nic nie ogranicza programowo, po prostu ostatnio dał się przeskoczyć jeśli chodzi o jakość obrazowania

Ostatnio?... :wink: Kiedyś był faktycznie liderem, jeśli chodzi o wysokie czułości, ale to skończyło się tak circa 2007... :smile:
Q.E.D.
kozidron napisał/a:
Rozumiesz, że stoisz w konflikcie z logicznym mysleniem :razz: Bo jeżeli skończyła się jakaś "dominacja" zaczęła się inna, czy nie :razz: ?
Teraz, to już przeszedłeś sam siebie - wiesz, co znaczy wyraz dominacja? Czy może masz podobne problemy, jak w przypadku pojęcia "wyjątkowy"? :razz:
kozidron napisał/a:
Czy chcesz mi teraz udowadniać, że jak skończyła sie jakaś dominacja, to zapanował okres bez dominacji :razz: ?
Widzę, że tracę czas...
kozidron napisał/a:
Przecież to wbrew temu co twierdziłeś wcześniej :razz:
Wbrew czemu? :roll:
kozidron - Wto 03 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Jak widzę chyba najbardziej nie możesz strawić, że ten rok faktycznie był przełomowy...

nie to nie to, ja po prostu śmieje się z tych wszystkich haseł jak: przekazanie pałki, dominacja, brak dominacji, czy jakiś przełom w 2007 roku :razz: Do tego kiedy ci wygodnie Krzysiek i Arek to się na niczym nie znają ale już, jak Komor coś napiszę, to można go zacytować jako autorytet :razz:

Do tego uzywasz argumentów o jakiś fanbojach a pamietam co pisałeś na forumie w 2007 jezeli chodzi o porównywanie tych segmentów, z czym się generalnie zgadzam. Rejestruj: nie porównuje różnych segmentów w takich kategoriach o jakich tu mówimy.

jaad75 napisał/a:
eraz, to już przeszedłeś sam siebie - wiesz, co znaczy wyraz dominacja? Czy może masz podobne problemy, jak w przypadku pojęcia "wyjątkowy"? :razz:
kozidron napisał/a:

Czyja jest teraz dominacja :razz: ?

jaad75 napisał/a:
Wbrew czemu? :roll:

wbrew twoim wcześniejszym wywodom na temat "dominacji"

jaad75, jak dobrze, że jest imx071, bo chyba miałbys kłopoty z równowagą :razz:

jaad75 - Wto 03 Lip, 2012

kozidron, uważam, że wszystko w tej kwestii zostało już wystarczająco dokładnie wyjaśnione, jeśli nadal masz problem ze zrozumieniem czegoś, odsyłam do poprzednich postów.

jaad75 napisał/a:
kozidron, uważam, że wszystko w tej kwestii zostało już wystarczająco dokładnie wyjaśnione, jeśli nadal masz problem ze zrozumieniem czegoś, odsyłam do poprzednich postów.

do tych o przekazywaniu pałki, do tych o dominacji, czy do tych o przełomowym roku 2007 :razz: a moze do tych gdzie Komor robi za autorytet lub do tych gdzie Krzysiek i Arek nie znaja się na temacie a scenka dpreview, którą sam nie uznajesz za dowód, w tym temacie robi za przykład :razz: ?

kozidron, do których chcesz, tylko z łaski swojej nie dopisuj sobie swoich projekcji i nie przeinaczaj tego co piszę. Wiem, że to dla Ciebie trudne, zwłaszcza, gdy brakuje Ci argumentów, ale postaraj się tym razem.

jaad75 napisał/a:
zwłaszcza, gdy brakuje Ci argumentów, ale postaraj się tym razem.

jaad75, proszę cię :razz: gdy komus brakuje argumentów, to raz Komor jest dla niego autorytetem a redaktorzy się na niczym nie znają, natomiast innym razem sample z dpreview są jakims tam dowodem, zresztą przecież nigdy nie uznawałes ich za miarodajne przykłady a od wczoraj już tak :razz:

Ps. sorry komor to nic osobistego, raczej próbuje rozgryźć pokrętne rozumowanie kolegi :wink:

kozidron napisał/a:
to raz Komor jest dla niego autorytetem
Cytat.
kozidron napisał/a:
a redaktorzy się na niczym nie znają
Cytat.
kozidron napisał/a:
natomiast innym razem sample z dpreview są jakims tam dowodem
Nie dowodem - przykładem z "innych portali". Skoro wykresy DxO nic Ci nie mówią, a powołujesz się na enigmatyczne "inne portale":
kozidron napisał/a:
jaad75 nie będę cytował klasyka oraz kilka innych portali

Zalinkowałem do jednego z najbardziej znanych.

jaad75 napisał/a:
Nie dowodem - przykładem z "innych portali". Skoro wykresy DxO nic Ci nie mówią, a powołujesz się na enigmatyczne "inne portale":

mówią, że nie ma żadnych kolosalnych różnic w obrazowaniu a tym bardziej na wysokim iso o którym przypominam Ci że rozmawiamy w tym wątku. Jakaś dominacja albo jej brak w 2007 roku to twoja wybujała fantazja.

jaad75 napisał/a:
Cytat.

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:

Tu komor robi za potwierdzenie twoich słów, wszystko żeby bylo ci wygodnie.

jaad75 napisał/a:
Cytat.

jaad75 napisał/a:
Cytujesz Krzyśka/Arka, którzy do niedawna nie widzieli przewagi zakresu dynamicznego D7000 nad 50D... :roll: Ba, może nawet nadal go nie widzą... :smile:

na co ci odpisałem:

jaad75, to jest manipulacja, nie możesz mówić/pisać/twierdzić że jeżeli ktoś pomylił się w jednym to z tego powodu myli się wszędzie, akurat szumy i jakość obrazu raw uważam, że jest badana dość rzetelnie. Dziwie się, że ktoś taki jak ty stosuje tak tanie schopenhauerowskie metody. Równie dobrze można ciebie potraktować tak samo :razz:

edit.
pewnie powinienem był napisać: że są, badane dość rzetelnie

komor - Wto 03 Lip, 2012

Kozi, bardzo cieszę się, że glanujesz antykanonierskość Jaada :) ale nie posuwaj się za daleko. Cytat z mojej skromnej osoby nie robi Jaadowi za autorytet, bo przecież wyraźnie w tym cytacie widać, że Jaad się nie zgadza, z tym co piszę, więc o jakim autorytecie piszesz?

Jaad, lubię Cię i szanuję, ale masz niestety jedną wspólną cechę z tymi od moheru - argumenty na Twoją korzyść powiększasz i podkreślasz, a te przeciw umniejszasz i próbujesz zbijać. Bez sensu. Podejdź obiektywnie. O rewolucji i przełomie to można mówić w przypadku matrycy D7000/K-5/Sony coś-tam (sorki, nie ogarniam ich oznaczeń). Ale jeśli chodzi o ten nieszczęsny rok 2007 to może i można mówić o końcu dominacji, ale nie o rewolucji jakiejś, a gdzieś po drodze użyłeś takiego określenia w stosunku do matrycy D300. Fakt, że na wysokich czułościach D300 zachowywało się lepiej (trochę? wyraźnie? moim zdaniem coś pomiędzy tymi skrajnościami) niż moje 40D nie jest jeszcze rewolucją, tylko właśnie co najwyżej zakończeniem dominacji Canona.

komor napisał/a:
O rewolucji i przełomie to można mówić w przypadku matrycy D7000/K-5/Sony coś-tam

z tym się zgadzam, widzę bardzo dużą różnicę miedzy imx071 a "resztą" matryc aps-c, tu co najwyżej możemy mówic o jakiejś "małej rewolucji" (w cudzysłowie, zadnej dominacji :razz: )
Nie porównywałem też 40D do d300 bo to inna półka, nie interesują mnie inni fanboje.

komor napisał/a:
Kozi, bardzo cieszę się, że glanujesz antykanonierskość Jaada :)

nie glanuje, ja się z nim często zgadzam w tej kwestii, tylko nie lubie jak jednym razem komuś jakies argumenty (na swoją potrzebę) pasują a innym razem nie. Jestem też przeciwnikiem negowania wszystkich czyiś dokonań jeżeli ta osoba pomyliła się w jakiejś kwestii (nawet jeżeli to coś istotnego), przypomina mi to niestety zachowania z poprzedniego systemu.

komor napisał/a:
Cytat z mojej skromnej osoby nie robi Jaadowi za autorytet

jako argument miałem na mysli, sorry :oops:

komor - Wto 03 Lip, 2012

kozidron napisał/a:
Nie porównywałem też 40D do d300 bo to inna półka, nie interesują mnie inni fanboje.

Wiesz, trudno ignorować to porównanie, bo skoro Canon nie miał wtedy czegoś pokroju D300, to wybierając korpus i system np. do niskobudżetowej reporterki, stawałeś przed wyborem 40D lub D300. Ten sam wybór miał bardziej zaawansowany amator z budżetem poniżej poziomu 5D. 40D i D300 nie są na jednej półeczce ale jednak blisko.

kozidron napisał/a:
mówią, że nie ma żadnych kolosalnych różnic w obrazowaniu a tym bardziej na wysokim iso o którym przypominam Ci że rozmawiamy w tym wątku. Jakaś dominacja albo jej brak w 2007 roku to twoja wybujała fantazja.
Jeszcze raz Ci napiszę, bo widzę, że ciężko Ci zrozumieć proste sprawy - w 2007 roku nastąpił KONIEC DOMINACJI (dominacja w znaczeniu znaczna przewaga, supremacja, hegemonia, panowanie) Canona w kwestii szumów na wysokich czułościach, ponieważ konkurencja zaczeła używać 12MPix matryc Sony, które nie tylko dogoniły, ale przegoniły ówczesne osiągnięcia Canona. Nie oznacza to (wbrew temu co usiłujesz sugerować), że nastąpiła potem DOMINACJA (w znaczeniu znaczna przewaga) któregoś z producentów, bo jak sam zauważyłeś przewaga była niewielka. Oznacza to po prostu koniec pewnej ery, w której mówiło się, że "jeśli wysokie czułości, to tylko Canon". Gdybyś nie usiłował od jakiegoś czasu dorabiać mi gęby (w rozumieniu gombrowiczowskim), to zauważyłbyś, że przyznaję tu Canonowi historyczne zasługi w tej dziedzinię i zauważam, że do roku 2007 panował niepodzielnie, czyli DOMINOWAŁ w omawianej kwestii. W roku 2007, Canon dał się wyprzedzić i od tej pory, to on musi nadganiać i o tym napisałem komorowi, pod jego uwagą, że Canon OSTATNIO dał się wyprzedzić. Otóż nie było to "ostatnio" tylko właśnie około 5 lat temu (stąd użycia wyrażenia "circa" przed rokiem 2007).
Dodatkowo, wyjście IMX071, które sugerujecie zdaje się obydwaj jako punkt zwrotny, to nie była rewolucja w kwestii szumów na wysokich czułościach, bo tu była to raczej ewolucja w stosunku do tego, co oferowała 12MPix matryca. IMX071, to nowa jakość w kwestii zakresu dynamicznego, ale przede wszystkim na niskich czułościach i w tej dziedzinie faktycznie Canon został bezlitośnie zdominowany. W kwestii szumów oczywiście znów jest kroczek lepiej od IMX038, ale nie jest to druzgocąca przewaga jak w przypadku DR.
kozidron napisał/a:
to jest manipulacja, nie możesz mówić/pisać/twierdzić że jeżeli ktoś pomylił się w jednym to z tego powodu myli się wszędzie
Napisałem, to żeby dobitnie zilustrować, jak głęboko Krzysiek i Arek mylą się w swojej ocenie matrycy 50D. Nie dochodzę przyczyn. Generalnie dziwnym jest dla mnie np. że w testach jest ona pokazywana jako punkt odniesienia do wyciągania z cieni (w wysokich i niskich czułościach), podczas gdy powszechnie wiadomo, że jest w tej kwestii wyjątkowo słaba. Ba, zapewne gdyby w teście D7000, w rozdziale o jakośći obrazu dodano sample z 50D, to zapewne również wyszłoby, że są lepsze w wysokich czułościach. Jak się to ma do rzeczywistości?
Ten przykład miał Ci pokazać jak absurdalnym dla mnie jest cytowanie ocen kogoś, kto tak dalece mógł mylić się w ocenie matrycy innego aparatu. I jak mówię, nie wnikam, gdzie leży przyczyna, bo być może wcale nie w złej woli, a tym bardziej niewiedzy autorów testu.

[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 13:29 ]
komor napisał/a:
Ale jeśli chodzi o ten nieszczęsny rok 2007 to może i można mówić o końcu dominacji, ale nie o rewolucji jakiejś, a gdzieś po drodze użyłeś takiego określenia w stosunku do matrycy D300. Fakt, że na wysokich czułościach D300 zachowywało się lepiej (trochę? wyraźnie? moim zdaniem coś pomiędzy tymi skrajnościami) niż moje 40D nie jest jeszcze rewolucją, tylko właśnie co najwyżej zakończeniem dominacji Canona.
To była rewolucja nie w sensie zachowania się na wysokich czułościach, a wejścia Sony w CMOS-y i to od razu w górną półkę, tak, że przebili jakością dotychczasowego samotnego lidera (tudzież DOMINATORA). I to właśnie napisałem - Canon przestał być liderem tak gdzieś circa 2007.

[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 13:34 ]
kozidron napisał/a:
Masz na myśli tych "fanbojów", na których się powołałeś?
http://www.optyczne.pl/60...zumy_w_RAW.html

[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 13:35 ]
BTW, to ja może też się powołam?
Cytat:
Test Nikona D300 dobiegł końca. Aby tradycji stało się za dość czas zacząć podsumowanie. D300 okazał się przełomowym aparatem dla systemu Nikon. Konstrukcja półprofesjonalnego lub nawet profesjonalnego korpusu oparta o matrycę CMOS, która do tej pory byłą znakiem rozpoznawczym lustrzanek Canona, daje nadzieję na analogiczne zmiany w gałęzi aparatów bardziej amatorskich. W czasie pisania tego testu, wśród zainteresowanych tym tematem panuje dość pewna opinia o zbliżającej się premierze następcy amatorskiego D80, który odróżniać się będzie od swojego poprzednika między innymi matrycą CMOS. Atak Nikona na monopol mniej szumiących matryc Canona nie jest jednak osamotniony. Nie tak dawno temu światło dzienne ujrzał Sony A700 bazujący na technologii CMOS. Coraz więcej słyszy się też o zbliżających się premierach lustrzanek firmy Pentax, w których producenci odejdą od CCD właśnie na rzecz CMOS-ów. Cieszmy się więc i radujmy, bo wszystko to dzieje się dla dobra klienta. Konkurencja wymusza aby kolejne modele stawały się coraz lepsze jakościowo i jednocześnie tańsze.
:razz:

jaad75, nie widzę jakis wielkiej przewagi sampli z d300 (o a700 nie rozmawiajmy nawet, bo szkda czasu) nad wspomnianym canonem, do tego nie mam żadnej pewnosci czy z tą matrycą dało sie coś zrobić wiecej czy nie ale nikon nie zrobił nic więcej we wspomnianym późniejszym d300s. Nie widze w tej matrycy żadnego przerwania dominacji, zresztą samej dominacji też nie widzę :razz:

jaad75 napisał/a:
odatkowo, wyjście IMX071, które sugerujecie zdaje się obydwaj jako punkt zwrotny, to nie była rewolucja w kwestii szumów na wysokich czułościach, bo tu była to raczej ewolucja w stosunku do tego, co oferowała 12MPix matryca. IMX071, to nowa jakość w kwestii zakresu dynamicznego, ale przede wszystkim na niskich czułościach i w tej dziedzinie faktycznie Canon został bezlitośnie zdominowany.

ależ nikt tego nie neguje, dla potrzeby tematu poruszalismy tylko kwestię szumów. Chociaż dla mnie osobiscie bardziej zauważalne jest to co mogę wyciągnąć na wyższych iso w cieniach, niż to co dostaje na niskim (chociaż to przy iso 200 jest aż w okolicach 2EV)

jaad75 napisał/a:
Napisałem, to żeby dobitnie zilustrować, jak głęboko Krzysiek i Arek mylą się w swojej ocenie matrycy 50D. Nie dochodzę przyczyn.

ależ ja się z tobą zgadzam w tej kwestii ale daleki jestem od negowania całego testu, czy też "dorobku" testujących na podstawie jakiejś wpadki. Zresztą lepiej o tym nie rozmawiać, czym innym jest też przyznanie się do błędu, tu też tego zabrakło. Jednym słowem akurat na to szkoda czasu.

edit. widze edytowałes posta podczas tego jak ja pisałem swój.

aha o takich fanbojach pisałeś a ja myslałem, że z grubsza o innych, powiem szczerze tego się nie spodziewałem albo xle zrozumiałem co masz na myśli.

kozidron napisał/a:
jako argument miałem na mysli, sorry :oops:
Nawet gdybyś miał na myśli "argument", to i tak byłaby to bzdura, co wyjaśniłem wyżej.

[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 13:54 ]
kozidron napisał/a:
Nie widze w tej matrycy żadnego przerwania dominacji, zresztą samej dominacji też nie widzę :razz:
Rozumiem, że któreś CCD APS-C, a nawet CMOS-y z D2X wg. Ciebie pracują na wysokich czułościach w sposób zbliżony do jakości jaką oferował porównywalny model Canona?

jaad75 napisał/a:
Masz na myśli tych "fanbojów", na których się powołałeś?

ja mówiłem raczej, że "zacytuje klasyka", natomiast to już twoje zdanie, którego nie podzielam.

[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 14:01 ]
jaad75 napisał/a:
Rozumiem, że któreś CCD APS-C, a nawet CMOS-y z D2X wg. Ciebie pracują na wysokich czułościach w sposób zbliżony do jakości jaką oferował porównywalny model Canona?

zaczyna się :zalamany:

kozidron napisał/a:
ja mówiłem raczej, że "zacytuje klasyka" to twoje zdanie, którego nie podzielam.
Ja w ogóle nie pisałem o "fanbojach", chyba że w cudzysłowie.

jaad75 napisał/a:
Ja w ogóle nie pisałem o "fanbojach", chyba że w cudzysłowie.

dobra rzeczywiście, masz rację nie zauważyłem, że tam jest cudzysłów

kozidron napisał/a:
zaczyna się :zalamany:
Sam zacząłeś - twierdzisz, że dominacji Canona w wysokich czułościach przed 2007 nie było, podaj więc przykłady na poparcie swojej tezy.

jaad75 napisał/a:
Sam zacząłeś - twierdzisz, że dominacji Canona w wysokich czułościach przed 2007

Wiesz mnie ta kwestia ani grzeje ani ziębi, ja twierdze, że canon dawał radę dłużej mieć dobre osiągi bądź porównywalne do konkurencji :razz: dlatego rozbawił mnie ten twój argument o 2007 , reszte już pominę, bo jest w poprzednich postach.

kozidron napisał/a:
Wiesz mnie ta kwestia ani grzeje ani ziębi, ja twierdze, że canon dawał radę dłużej mieć dobre osiągi bądź porównywalne do konkurencji :razz:
A teraz zacytuj w którym miejscu napisałem, że Canon został zdominowany, jak usiłujesz mi imputować.
kozidron napisał/a:
dlatego rozbawił mnie ten twój argument o 2007 , reszte już pominę, bo jest w poprzednich postach.
Usiłujesz teraz argumentować, że w 2007 roku nie mogła skończyć się żadna "era dominacji Canona" w wysokich czułościach, bo żadnej dominacji przed rokiem 2007 nie było?... :razz:
Przyznam, że byłby to mistrzowski zabieg erytrystyczny, gdyby udało Ci się to udowodnić... :smile:

jaad75 napisał/a:
A teraz zacytuj w którym miejscu napisałem, że Canon został zdominowany, jak usiłujesz mi imputować.
kozidron napisał/a:

jak od początku Ci tłumaczę a póxniej to juz raczej się lekko nabijam, słowo "zdominowany", "dominacja" to troszku przesada ale skoro pytasz, to czy przypadkiem nie wspominałeś czegoś o jakimś roku 2007 i końcu dominacji :razz:

jaad75 napisał/a:
Przyznam, że byłby to mistrzowski zabieg erytrystyczny, gdyby udało Ci się to udowodnić... :smile:

nie zamierzam stosować, żadnych zabiegów erystycznych w przeciwieństwie do Ciebie gdyż wypowiadając się w swoich postach na temat roku 2007 dyskusja tyczyła się, tylko twoich wywodów na temat "przekazywania pałeczki", "dominacji".
Przez całą dyskusję nie postawiłem ani razu żadnej "smiałej" tezy o niczyjej dominacji w przeciwieństwie do Ciebie :razz: więc dlaczego miałbym udowadniać coś co sam uważam za śmieszne :razz:

No dobrze, raz zapytałem kto twoim zdaniem teraz dominuje :razz: ?

Weź mi przypomnij, czy to była 6 zasada Schopenhauera, z zadawaniem nie majacych z dyskusja nic wspólnego pytań i udowadnianiem czegoś co nie powiedział oponent czy już otarłeś się o Kotarbińskiego w rozkładaniu materii dyskusji na nie istniejące czynniki ?

kozidron napisał/a:
to czy przypadkiem nie wspominałeś czegoś o jakimś roku 2007 i końcu dominacji :razz:
kozidron napisał/a:
nie zamierzam stosować, żadnych zabiegów erystycznych w przeciwieństwie do Ciebie gdyż wypowiadając się w swoich postach na temat roku 2007 dyskusja tyczyła się, tylko twoich wywodów na temat "przekazywania pałeczki", "dominacji".
kozidron napisał/a:
No dobrze, raz zapytałem kto twoim zdaniem teraz dominuje :razz: ?
No to po raz kolejny... :roll:
jaad75 napisał/a:
Jeszcze raz Ci napiszę, bo widzę, że ciężko Ci zrozumieć proste sprawy - w 2007 roku nastąpił KONIEC DOMINACJI (dominacja w znaczeniu znaczna przewaga, supremacja, hegemonia, panowanie) Canona w kwestii szumów na wysokich czułościach, ponieważ konkurencja zaczeła używać 12MPix matryc Sony, które nie tylko dogoniły, ale przegoniły ówczesne osiągnięcia Canona. Nie oznacza to (wbrew temu co usiłujesz sugerować), że nastąpiła potem DOMINACJA (w znaczeniu znaczna przewaga) któregoś z producentów, bo jak sam zauważyłeś przewaga była niewielka. Oznacza to po prostu koniec pewnej ery, w której mówiło się, że "jeśli wysokie czułości, to tylko Canon". Gdybyś nie usiłował od jakiegoś czasu dorabiać mi gęby (w rozumieniu gombrowiczowskim), to zauważyłbyś, że przyznaję tu Canonowi historyczne zasługi w tej dziedzinię i zauważam, że do roku 2007 panował niepodzielnie, czyli DOMINOWAŁ w omawianej kwestii. W roku 2007, Canon dał się wyprzedzić i od tej pory, to on musi nadganiać i o tym napisałem komorowi, pod jego uwagą, że Canon OSTATNIO dał się wyprzedzić. Otóż nie było to "ostatnio" tylko właśnie około 5 lat temu (stąd użycia wyrażenia "circa" przed rokiem 2007).
kozidron napisał/a:
Weź mi przypomnij, czy to była 6 zasada Schopenhauera, z zadawaniem nie majacych z dyskusja nic wspólnego pytań i udowadnianiem czegoś co nie powiedział oponent czy już otarłeś się o Kotarbińskiego w rozkładaniu materii dyskusji na nie istniejące czynniki ?
Widzisz, wkładając mi w usta to, czego nigdy nie napisałem i przedstawiając moją tezę o przełomowym roku 2007 i końcu dominacji Canona w omawianej kwestii, jako równoznaczną z tezą o początku dominacji jakiejkolwiek innej firmy, stworzyłeś sobie zastępczy temat do dyskusji i usiłowałeś wykazać się w kontrargumentacji zbudowanych przez samego siebie twierdzeń.
Do tego usiłujesz obalić główną tezę, poprzez wykazanie rzekomej nieprawdziwości luźno związanych z tematem wypowiedzi (nawiązanie do K10D i K20D, czepianie się daty wypuszczenia docelowego firmware A700), czy też próbę dyskwalifikacji założeń, poprzez stwierdzenie o nieporównywalności modeli będących bazowymi dla wyprowadzonej tezy, mimo iż doskonale zdajesz sobie sprawę, że modele te w tamtym okresie porównywane były (nawet jeśli nie do końca słusznie), bo inaczej wyglądał rynek.
Teraz dołożyłeś do tego znakomity skądinąd pomysł obalenia tezy o końcu dominacji sugestią, że końca być nie mogło, bo w ogóle nie było dominacji... :razz:
Czekam więc na to, jak to udowodnisz, bo rzeczywiście byłby to pierwszy zabieg, który by Ci się udał i wykazałby, nieprawdziwość znaczniej części moich twierdzeń. :mrgreen:

cybertoman - Wto 03 Lip, 2012

komor napisał/a:
glanujesz
Acha... No to googluje...
kufel - Wto 03 Lip, 2012

komor napisał/a:
Fakt, że na wysokich czułościach D300 zachowywało się lepiej (trochę? wyraźnie? moim zdaniem coś pomiędzy tymi skrajnościami) niż moje 40D
wg Dxo to 40D dziala lepiej na wyższych czułościach ,z tym ze o dużych różnicach nie można mówić; obie matryce są porównywalne.
cybertoman - Wto 03 Lip, 2012

Wg. DxO to nawet EOS1000 tez dziala lepiej na wyzszych czulosciach od D300.
kufel - Wto 03 Lip, 2012

cybertoman napisał/a:
Wg. DxO to nawet EOS1000 tez dziala lepiej na wyzszych czulosciach od D300.
fakt. przyznam, że zaskakujące wyniki :)
komor - Wto 03 Lip, 2012

Ale DxO dotąd było zawsze autorytetem jeśli chodzi o udowadnianie wyższości IMX-071 nad resztą wszechświata oraz wyższości D800 nad 5DIII, więc chyba teraz będą mieli co poniektórzy dyskutanci problem co zrobić z tymi wynikami D300 kontra 40D. :)
Moim zdaniem próby na ISO 1600 podczas moich (40D) spotkań z Mnichem (D300) kończyły się zwycięstwem D300.

dcs - Wto 03 Lip, 2012

cybertoman,

Poziomy wykres DR dla 1000D i 1100D. :razz:
Tylko DR...

muzyk - Wto 03 Lip, 2012

Przepraszam, że się wtrącam do tej dyskusji.

Ludzie, co wyście się tak wzięli za "walkę na argumenty"?

O aparaty? :shock:

Przecież to tylko MARTWE rzeczy. Szajs elektroniczny, ciągle udoskonalany, a żeby z tym nadążyć, potrzeba by nieźle grubego portfela.

Przecież finalnie nie o sprzęt chodzi, a spojrzenie fotografa, pomysł.

I 300D czy D30/60 d40 a200 a100 da się zajebiste zdjęcia zrobić, przy których mało kto będzie wnikał w szczegóły CZYM to zostało zrobione.

dcs - Wto 03 Lip, 2012

muzyk,

:shock:

I pisze to ktoś, kto rozwodził się stronami o gripie i kółkach :???:

:lol:

muzyk - Wto 03 Lip, 2012

dcs napisał/a:
I pisze to ktoś, kto rozwodził się stronami o gripie i kółkach :???:

No masz rację to był błąd. Zarówno d800 i 5dIII to tylko szajs za ileś tam tysięcy zł/euro.
Zmieniam trochę ostatnio podejście do tego typu sprzętu.
Nie warto kruszyć kopie o byle co, szkoda czasu.

dcs - Wto 03 Lip, 2012

muzyk,

Jakieś zmiany u ciebie ostatnio nastąpiły?
To, kolorowe zdjęcie i K-r. :wink:

kufel napisał/a:
wg Dxo to 40D dziala lepiej na wyższych czułościach
Rzeczywiście, jest to dość dziwne w kontekście tego co widać w RAW-ach, zwłaszcza, że 40D wg DxO ma zachowywać się lepiej również patrząc na wykres Full SNR. Wg DxO, dopiero D90 jest w kwesti SNR lepszy od 40D (i D300, co jest z kolei dokładnie odwrotnym wynikiem niż wyszło Optycznym)... :neutral:
komor napisał/a:
Ale DxO dotąd było zawsze autorytetem jeśli chodzi o udowadnianie wyższości IMX-071 nad resztą wszechświata oraz wyższości D800 nad 5DIII, więc chyba teraz będą mieli co poniektórzy dyskutanci problem co zrobić z tymi wynikami D300 kontra 40D. :)
Jest dla mnie nadal autorytetem, bo do tej pory ich wyniki zawsze mniej więcej pokrywały się z tym, co mogę zobaczyć obrabiając RAW-y. Tutaj faktycznie wyszło dość dziwnie - bo jakkolwiek różnica na korzyść D300 nie jest duża, to jednak zauważalna... Ba, IMHO również D90 obrazuje delikatnie gorzej od D300.

muzyk napisał/a:
Ludzie, co wyście się tak wzięli za "walkę na argumenty"?

O aparaty? :shock:
W tej dyskusji od początku nie chodziło "o aparaty", tylko swoistą próbę sił, czyje zostanie na wierzchu... Kozi uwielbia takie potyczki ze mną - nie zauważyłeś? :razz:
muzyk - Sro 04 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Kozi uwielbia takie potyczki ze mną - nie zauważyłeś? :razz:

Tak, zauważyłem, ale jeśli mogę wtrącić: Chłopy, dajcie spokój. To tylko elektronika.

cybertoman - Sro 04 Lip, 2012

dcs napisał/a:
cybertoman,

Poziomy wykres DR dla 1000D i 1100D.
Tylko DR...
Nie bardzo czuje, co chciales mi przekazac. Jeszcze mniej, w jakim kontekscie.
jaad75 - Sro 04 Lip, 2012

muzyk napisał/a:
Chłopy, dajcie spokój. To tylko elektronika.
Czyli nie zrozumiałeś - tu nie o elektronikę chodzi, a o EGO i zranioną ambicję... :mrgreen:
kufel - Sro 04 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Ba, IMHO również D90 obrazuje delikatnie gorzej od D300.
teoretycznie jest możliwe ze d90 obrazuje lepiej od d300 ( ja nie porównywałem nigdy dokładnie tego) : d90 jest nowszym korpusem o rok, i ,jeśli się nie mylę, z inną* matrycą.

*
Nikon D90 Pixel pitch (µm) - 5.5

Nikon D300 Pixel pitch (µm) - 5.42

kozidron - Sro 04 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Widzisz, wkładając mi w usta to, czego nigdy nie napisałem i przedstawiając moją tezę o przełomowym roku 2007 i końcu dominacji Canona w omawianej kwestii, jako równoznaczną z tezą o początku dominacji jakiejkolwiek innej firmy, stworzyłeś sobie zastępczy temat do dyskusji i usiłowałeś wykazać się w kontrargumentacji zbudowanych przez samego siebie twierdzeń.

czy do Ciebie dociera, że ja nie łączyłem, nie łącze i nie będę łączył tego tematu z żadna dominacją, takie działanie możesz przypisywać wyłacznie sobie, ja co najwyzej mogę się z tego pośmiać :razz:

jaad75 napisał/a:
Czekam więc na to, jak to udowodnisz, bo rzeczywiście byłby to pierwszy zabieg, który by Ci się udał i wykazałby, nieprawdziwość znaczniej części moich twierdzeń. :mrgreen:

ja nie muszę udowadniać twoich wydumanych tez ani też ich obalać, co najwyżej mogę sie posmiać z głupot jakie wypisujesz na temat dominacji, przekazywania pałeczki, fanbojów tych w cudzysłowie i bez, pominę już zagrywki personalne.

Weź mi powiedz kto teraz dominuje ?

jaad75 napisał/a:
Czyli nie zrozumiałeś - tu nie o elektronikę chodzi, a o EGO i zranioną ambicję... :mrgreen:

Kto cię znowu zranił, ci wszyscy których wcześniej nazwałeś canonowymi fanbojami (nie mówie o tym wątku) ?

kufel napisał/a:
teoretycznie jest możliwe ze d90 obrazuje lepiej od d300 ( ja nie porównywałem nigdy dokładnie tego) : d90 jest nowszym korpusem o rok, i ,jeśli się nie mylę, z inną* matrycą.
Tak wyszło DxO, ale jakoś nie widać tego w praktyce - chyba że Lightroom tak diametralnie inaczej traktuje te matryce, że wychodzi odwrotnie. Z drugiej strony Optycznym na ich "czystym" dcraw wyszło to samo. A matryca jest faktycznie nieco inna IMX021 vs IMX038, choć czytałem też, że już w D300 była IMX038, a IMX021 to sensor stosowany wyłącznie w A700 - jaka jest prawda, nie wiem.
kufel napisał/a:
*

Do tego, to akurat specjalnej wagi bym nie przywiązywał, DxO już nieraz dało tu plamę.

[ Dodano: Sro 04 Lip, 2012 00:14 ]
kozidron napisał/a:
Weź mi powiedz kto teraz dominuje ?
Na to pytanie odpowiedziałem Ci już ze trzy razy. Wystarczyłoby przeczytać. :lol:

jaad75 napisał/a:
Do tego, to akurat specjalnej wagi bym nie przywiązywał, DxO już nieraz dało tu plamę.

z tego wynika, że każdy może się pomylić a jednak :shock:

Teraz tylko czekam, jak bedziesz podważał wszystko co do tej pory zmierzyli.

kozidron napisał/a:
Kto cię znowu zranił, ci wszyscy których wcześniej nazwałeś canonowymi fanbojami (nie mówie o tym wątku) ?
Nie mnie, Ciebie. Jesteś przyzwyczajony, że zawsze wygrywasz wszelkie potyczki słowne, a tu wtopa, za wtopą... :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Nie mnie, Ciebie. Jesteś przyzwyczajony, że zawsze wygrywasz wszelkie potyczki słowne, a tu wtopa, za wtopą... :mrgreen:

eh te twoje mniemanie o sobie.

Jestem przyzwyczajony do kawy rano a ty masz za duże mniemanie o sobie, do tego mylne, mam nadzieję ze tylko w tym przypadku, bo wielokrotnie mi pomogłeś.

aha...i nie odbieraj wszystkiego w kategorii porażki czy wygranej, grunt to przy okazji, żeby nerwy nie poniosły i żeby nie było opluskwiania innych, bo to umniejsza nie dyskusji a dyskutujacym.

Tyle razy delikatnie ci sugerowałem, ze opowiadasz w tym watku głupoty, ze nie chce mi sie powtarzać.

kozidron napisał/a:
Tyle razy delikatnie ci sugerowałem, ze opowiadasz w tym watku głupoty, ze nie chce mi sie powtarzać.
I jakoś nie udało Ci się tego w żaden sposób wykazać, mimo uciekania się do wszelkich sztuczek z wkładaniem w moje usta słów, których nigdy nie napisałem włącznie. Doprawdy, musi strasznie boleć... :razz:
muzyk - Sro 04 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Czyli nie zrozumiałeś

Jaad. Plizzz... nie tym tonem. Zrozumiałem dobrze o co idzie w tej już ... kłótni wirtualnej.
Spieracie się o szajs, bo czymże jest jakaś tam elektronika? Dziś k sroś tam, jutro XX sroś tam, a po jutrze d ileś sroś tam.
Pewnie, że to wszystko interesujące, ciekawe, ale jeśli spór zaczyna narastać...
Nie warto.

muzyk napisał/a:
Spieracie się o szajs, bo czymże jest jakaś tam elektronika?
Więc jak mówię - nie zrozumiałeś. Nie spieramy się "o elektronikę", przypuszczam, że równie dobrze moglibyśmy pospierać się "o pogodę", jak i "o dźwięk B vs H"... :razz: Czyż nie, kozi?

jaad75 napisał/a:
I jakoś nie udało Ci się tego w żaden sposób wykazać, mimo uciekania się do wszelkich sztuczek z wkładaniem w moje usta słów, których nigdy nie napisałem włącznie. Doprawdy, musi strasznie boleć... :razz:

dobra, możesz się upierać na ten 2007 rok ale niestety nawet tabelki pokazują(jak wcześniej wspominałem z róznych portali i nie będę juz cytował klasyka ani dxo, dp czy pz, że różnice są niewielkie a nawet czesto i na korzyść canona) że ta sytuacja nie zmieniła się nawet po 2009r.
Ja w przeciwieństwie do ciebie nie odbieram tego jako "dominację" czy czegoś tam z przekazywaniem pałeczki... wyluzuj, wiem że już cię nic nie przekona, że nie odpuścisz .....nawet jak chłopaki ci wyłuszczają (czytaj kufel wyniki dxo).

To już się nie rozbija co dana matryca obrazowała tylko o twoje urażone ego. Mam dość dobrą pamięć i nie przypominam sobie, żebyś w 2007, 2008 czy 2009 wypisywał takie rzeczy :razz: :wink:

edit.

jaad75 napisał/a:
"o dźwięk B vs H"... :razz: Czyż nie, kozi?

ależ ja się z Tobą nigdy o to nie spierałem, jestem samoukiem, nut nauczyłem się czytać sam, niestety było to w czasach zamierzchłych, może ci angole przyzwyczaili sie już do mnie. Co ciekawe zapytałem kilku innych muzyków (zawodowych) i można jedno z drugim stosować zamiennie ale oczywiście masz w tej kwestii rację, poprawniej jest stosować B, choć cięzko mi przywyknąć.

Jaad nie dam się nabrać na numer a wtedy nie miałeś racji to teraz też.
Powiedz mi po co stosujesz ten sam zabieg w stosunku do mojej osoby jaki przeprowadziłeś w stosunku do Krzyśka czy Arka ?

kozidron napisał/a:
Ja w przeciwieństwie do ciebie nie odbieram tego jako "dominację" czy czegoś tam z przekazywaniem pałeczki...
Widzę, że wydaje Ci się, że jak powtórzysz to kilkanaście razy, to nikomu nie będzie chciało się szukać, co tak naprawdę napisałem, więc jeszcze raz powtórzę - dominacją Canona (w kwestii szumów na wysokich ISO) nazwałem okres sprzed 2007 roku. Jej kresem było wejście Sony w CMOS-y na poważnie.
kozidron napisał/a:
nawet jak chłopaki ci wyłuszczają (czytaj kufel wyniki dxo).
To co kufel zalinkował, odbieram raczej jako ciekawostkę (przyznaję nie sprawdzałem jak D300 wypadł u nich w stosunku do 40D), bo myślę, że dość powszechnym jest przekonanie o nieco niższym poziomie szumów D300, sam zresztą potwierdziłeś, że Twoim zdaniem również tak to wygląda. Nie wiem dlaczego tak wyszło DxO, jeśli to Cię usatysfakcjonuje.
kozidron napisał/a:
To już się nie rozbija co dana matryca obrazowała tylko o twoje urażone ego.
Moje? Niby przez kogo? :lol: Po prostu prostuję to, co mi imputujesz.
kozidron napisał/a:
Mam dość dobrą pamięć i nie przypominam sobie, żebyś w 2007, 2008 czy 2009 wypisywał takie rzeczy :razz: :wink:
Chyba jednak nieco przeceniasz swoją pamięć. Chociaż w tamtym okresie jednak głównie wyrażałem niezadowolenie z powodu porzucania CCD, na rzecz CMOS-ów.

[ Dodano: Sro 04 Lip, 2012 01:01 ]
kozidron napisał/a:
Jaad nie dam się nabrać na numer a wtedy nie miałeś racji to teraz też.
Powiedz mi po co stosujesz ten sam zabieg w stosunku do mojej osoby jaki przeprowadziłeś w stosunku do Krzyśka czy Arka ?
Zdziwię Cię, to akurat nie był żaden zabieg... Drobna złośliwość... :wink:

jaad75 napisał/a:
Chociaż w tamtym okresie jednak głównie wyrażałem niezadowolenie z powodu porzucania CCD, na rzecz CMOS-ów.

już wtedy głosiłeś koniec dominacji :razz: ?

jaad75 napisał/a:
o co kufel zalinkował, odbieram raczej jako ciekawostkę

czyli co :razz: dopasowujemy wyniki do teorii, która akurat nam pasuje ?
Czy ja wiem, z moich obserwacji d300 wypada minimalnie lepiej ale co to zmienia, to nadal jest 2009r, w którym jest inaczej niż twierdzisz, pisząc o jakims przełomie z 2007 :razz:

jaad75 napisał/a:
chyba jednak nieco przeceniasz swoją pamięć.

już wtedy był dżihad :twisted:

muzyk - Sro 04 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Więc jak mówię - nie zrozumiałeś.

Jaad.
Oczywiście, że zrozumiałem, ale Ty cały czas wmawiasz, że nie, na podstawie tego co napisałem - przecież nie będę pisał "elaborato-esejów" o tym, bo to zakrawałoby za przeproszeniem o "czesizm". Niech Ci będzie. Twoja racja jest bardziej "twojsza".

Czymże jest zatem kłótnia o to czyja prawda jest mojsza, czyje ego mocnioejsze, jeśli źródłem sporu jest elektronika... ?
Sporem o NIC.

muzyk napisał/a:
Czymże jest zatem kłótnia o to czyja prawda jest mojsza, czyje ego mocnioejsze, jeśli źródłem sporu jest elektronika... ?
Sporem o NIC.

co :roll: to forum sprzętowe a to że to już spór o pietruszkę to co innego :wink:

muzyk - Sro 04 Lip, 2012

kozidron napisał/a:
co :roll: to forum sprzętowe a to że to już spór o pietruszkę to co innego :wink:

Jasne.
Nie lubię jak mi coś ktoś wmawia. Nikt w zasadzie tego nie lubi.
Owszem, forum sprzętowe i tylko takie powinno pozostać - bez emocji, tak jak martwa elektronika.

kozidron napisał/a:
już wtedy głosiłeś koniec dominacji :razz: ?
Wtedy to akurat większość głosiła, chociaż IMHO bezpodstawnie, bo nic nie wskazywało na to, że Canon następnym modelem matrycy nie pokaże na co go stać i nie wypuści czegoś zdecydowanie lepszego od bądź co bądź nowicjuszy w tej technologii.
Że zacytuję jak to mówisz "klasyka":
Cytat:
Sprawdźmy jednak zdjęcia wywołane z plików RAW. Jak zawsze użyliśmy do tego celu programu dcraw i zmierzyliśmy szumy programem Imatest na zdjęciach tablicy szarości Kodak Q-14. Czy wyniki zaskoczyły? Chyba nie. D300 posiada już matrycę CMOS, w przeciwieństwie do D200, który bazował na CCD. A jak wiemy, układ CMOS pozwala na uzyskanie zdjęć o niskim szumie przy wysokich czułościach. Jeśli popatrzymy na wykres szumów, czy wycinki zdjęć, nie dostrzeżemy znacznych różnic pomiędzy D300 a 40D (choć na jednolitych obszarach można dojrzeć lekką przewagę tego pierwszego). Miejmy nadzieję, że taka sytuacja pojedna użytkowników obu systemów. Nikonowcy nie muszą już mieć kompleksów jeśli chodzi o szumy, a Canonowcy nie będą mieli podstaw, by wyśmiewać kolegów z konkurencyjnego obozu. Śmiercią naturalną umrze też opinia o "plastikowych zdjęciach" z matryc CMOS... Oby wszyscy żyli długo i szczęśliwie, ceny aparatów obu systemów spadały, a zdrowa konkurencja kwitła ku uciesze wszystkich kupujących.

kozidron napisał/a:
czyli co :razz: dopasowujemy wyniki do teorii, która akurat nam pasuje ?
Absolutnie nie. Jak napisałem nie wiem dlaczego tak wyszło DxO - po raz pierwszy widzę aż tak zdecydowaną rozbieżność ich testu z praktyką (mówię też o D300 vs. D90). Jest to dla mnie coś dziwnego, zbliżone swoją dziwnością do wyjątkowo słabego wyniku testu D7000 na Optycznych.
kozidron napisał/a:
ale co to zmienia, to nadal jest 2009r,
Nie, zdecydowanie 2007. Mówimy o D300, a nie D300s. Zresztą wcześniej mieliśmy jeszcze po drodze D90...
kozidron napisał/a:
już wtedy był dżihad :twisted:
Jak zawał, tak zwał - ja od początku jasno piszę o swoim stosunku do firmy Canon, a zwłaszcza do jej zapalonych fanów, choć nie deklaruję tego w stopce, jak choćby MM.
A tak już zupełnie serio, to generalnie, w ostatnich latach jestem akurat do produktów Canona (nie do fanbojów Canona) znacznie przychylniej nastawiony - nawet kiedyś napisałem, że 7D, to pierwsze body Canona, które podoba mi się na tyle, że mógłbym je kupić.

cybertoman - Sro 04 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie wiem dlaczego tak wyszło DxO
Bo tak jest? Moze to "dość powszechne przekonanie" tym razem sie pomylilo?

cybertoman, sciągnij sobie jakiegoś RAW-a z D300 i z 40D i zobacz...
hijax_pl - Sro 04 Lip, 2012

kufel napisał/a:
kozidron napisał/a:
z tego wynika, że każdy może się pomylić a jednak
jaad75 napisał/a:

A ja uważam, że żadnej plamy nie dali. Ot to po prostu zwykłe dzielenie wartości ilości senseli (podawanych przez producenta) przez wymiary geometryczne matrycy (podawane przez producenta).
Co producent podaje jako całkowitą ilość senseli (z martwym polem czy bez) oraz wymiarami geometrycznymi (z martwym polem czy bez) ? Ktoś wie? ;)