forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Sony Cyber-shot RX100 - pierwsze wrażenia

Arek - Pią 29 Cze, 2012
Temat postu: Sony Cyber-shot RX100 - pierwsze wrażenia
http://www.optyczne.pl/index.php?art=266

Zapraszamy do lektury.

Moim skromnym zdaniem bardzo fajny aparat.

orbs - Sob 30 Cze, 2012

fajny aparat ale cena troszkę za wysoka, droższy od nexa,
w tej samej cenie mamy 650D, ja rozumiem że to inna kategoria
aparatów, ale co takiego skomplikowanego i wyjatkowego
i trudnego do wykonania jest w tym aparacie? skad taka cena?

Sony od jakiegos czas robi dziwne zagrywki, np. na rynku smartfonow
model Xperia U: 4GB wbudowanej na stałe!! pamięci i brak slotu na karty
pamięci! 4GB to sa 2 filmy i trochę muzyki (moja stara nokia E71
posiadała slot na kartę pamięci) a cena z kosmosu - tego nikt nie kupi.
Dziwna polityka.

tadeusz69 - Pią 06 Lip, 2012
Temat postu: Re: Sony Cyber-shot RX100 - pierwsze wrażenia
Arek napisał/a:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=266

Zapraszamy do lektury.

Moim skromnym zdaniem bardzo fajny aparat.

Owszem , aparat fajny ale trzeba poczekać aż cena spadnie . A jak już stanieje to pokażą się następne modele które będą równie interesujące albo jeszcze fajniejsze ( i droższe )i tak w kółko :mrgreen:

Ciekawe jak będzie się przedstawiał następca Panasonica LX 5 ?
Jak na razie plotki o LX 7 okazały się tylko plotkami .

jogi - Nie 22 Lip, 2012

To mój pierwszy wpis na forum , więc witam wszystkich :)

Od jakiegoś czasu szukałem małego aparatu o niezłych parametrach.
Wybór padł na RX-a.
Od dwóch dni (dzień oficjalnej premiery) jestem szczęśliwym jego posiadaczem. Przy okazji przy zakupie zostałem poinformowany , że byłem pierwszą osobą w Polsce, która go zakupiła.

Jestem po pierwszych testach i muszę powiedzieć , że zarówno zdjęcia jaki i filmy są rewelacyjne.

hijax_pl - Nie 22 Lip, 2012

Po kilkudniowej zabawie muszę powiedzieć, że aparacik jest świetny ale cena nieadekwatna do owej świetności. Za połowę aktualnej ceny - czemu nie...

Z uwag to mam:
- szybko ciemniejący obiektyw; spokojnie mogli na nim napisać, że zaczyna się od f/2.8
- brak sterowania pilotem; po co ten czas B?
- brak autoiso w trybie M
- brak wbudowanego filtra ND
- baaardzo wątpliwy efekt HDR, a może za bardzo jestem przyzwyczajony do photomatixa?
- braketing ekspozycji max +/- 2/3EV podczas gdy wewnętrzny HDR potrafi i +/- 3EV...
- albo RAW albo JPG, robienie obu naraz (RAW na wszelki wypadek) powoduje, że JPG jest średniej jakości tylko.
- zdjęcia niekropowane całkiem OK - nawet na dużych wydrukach, przy docinaniu trzeba już uważać (per pixel obraz jest moim zdaniem słabiutki)
- to powiększanie cyfrowe to można sobie odpuścić, tak jak i ten tryb automatycznego kadrowania portretów...

MaciekNorth - Nie 22 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:
- brak sterowania pilotem; po co ten czas B?
A z samowyzwalacza działa? :)

hijax_pl napisał/a:
- brak autoiso w trybie M
Podobnie jak w lustrzankach Sony, w końcu manual to manual, od autoISO są tryby P, A, S :razz:

hijax_pl napisał/a:
- baaardzo wątpliwy efekt HDR, a może za bardzo jestem przyzwyczajony do photomatixa?
Finalnie dostajemy tylko plik HDR, czy dwa, z efektem i bez?

hijax_pl napisał/a:
- braketing ekspozycji max +/- 2/3EV podczas gdy wewnętrzny HDR potrafi i +/- 3EV...
Tak wąski zakres bracketingu to również jedna z najbardziej upierdliwych wad lustrzanek Sony :(
hijax_pl - Nie 22 Lip, 2012

MaciekNorth, ja to wiem, myślałem, że się w końcu przełamią i zmienią to... W końcu M+AutoISO to bardzo, baaaardzo użyteczna kombinacja...

A - i jeszcze jedno mi się przypomniało. Niby szybkostrzelność to 10fps, ale tylko przy zablokowaniu pomiaru ostrości i (chyba też) ekspozycji. Z automatyką to tylko 2.5fps...

W zasadzie to tak się zastanawiam, czy inwestując tyle kasy to zamiast RX100 nie lepiej dołożyć parę stówek i wziąć NEX7? Choć ta realna kieszonkowość (aparacik jest maciupki) kusi.. Oj kusi...

Takie na szybko zrobione porównanie rozmiarów:

RX100 można spokojnie włożyć do tylnej kieszeni spodni i.. o nim zapomnieć :D

Ekajana - Pon 30 Lip, 2012

Zastanawiam się nad zmianą Sigm DP na coś jeszcze mniejszego i bardziej uniwersalnego. Dziś przechodziłem koło sklepu foto i patrzę - co to za fajny mały aparacik? O - to RX100. Jest naprawdę maleńki. Super. Szkoda tylko, że napakowali tyle pikseli. Panowie Optyczni - ile dajecie mu na czuja realnej rozdzielczości? 8-10 Mpx toto wyciągnie? Zagęszczenie pikseli jakiej liczbie by odpowiadało na matrycy 1/1.7?
dcs - Pon 30 Lip, 2012

Ekajana,

Ekajana napisał/a:
Zagęszczenie pikseli jakiej liczbie by odpowiadało na matrycy 1/1.7?

-7.5 Mpix

fatman - Wto 31 Lip, 2012

Ekajana napisał/a:
Zastanawiam się nad zmianą Sigm DP na coś jeszcze mniejszego i bardziej uniwersalnego.

2 x się zastanów. Takich zdjęć na ISO 100 jak z tej Sigmy, nie da Ci żaden RX ani NEX.

Ekajana - Wto 31 Lip, 2012

Moje sigmy i na wyższych iso dają niezły obrazek. Nawet iso800 spoko daje radę. Ale dobre zdjęcie nawet nieco gorszej jakości, nie będzie koliło wyglądem. A mały, uniwersalny może czasem więcej. Sigmy nie są duże, ale do mniejszej kieszeni nie wejdą. Nie mają zooma, a czasem bez tego nie da rady. Kilka konkursów wygrałem tylko dla tego, że pożyczony od dziewczyny fuji f200exr, lub mju II był w kieszeni. Dcs wyliczył, że zagęszczenie jak na kompakt nie jest kosmiczne (choć żal potencjału mniej upakowanego sensora). Jeśli DR będzie ok (a k-5, DP1 i DP2s mnie rozpuściły pod tym kątem) i jakość obiektywu będzie ok, to sony rx100 byłby niezły, to takie maleństwo z możliwością robienia "wystawowych" zdjęć będzie mnie kusiło. Aczkolwiek szkoda, że inni nie wstawili tak dużej matrycy do takiego małego kompaktu - byłby wybór,ceny mniejsze.
dcs - Wto 31 Lip, 2012

Ekajana,

Zawsze możesz poczekać na Pena z matrycą z OM-D
i dokupić obiektywy stałoogniskowe.
Tyle, że wydasz na to kupę kasy.

Chris62 - Czw 09 Sie, 2012

hijax_pl napisał/a:

Z uwag to mam:
- szybko ciemniejący obiektyw; spokojnie mogli na nim napisać, że zaczyna się od f/2.8
...

To i ogólna prostota aparatu (brak stopki przycisków możliwości dokręcania itd itp. oraz cena dla mnie go dyskwalifikują.

Arek - Czw 09 Sie, 2012

Chris62, naprawdę chciałbyś do niego przypinać systemową lampę błyskową? Ja mam i lampę i kompakt, do którego mogę ją podłączyć. Jak mam ze sobą lampę to i lustrzankę, więc kompakt leży. Jak mam mało miejsca, to biorę kompakta - lampy już nie...
jaad75 - Czw 09 Sie, 2012

Arek napisał/a:
Chris62, naprawdę chciałbyś do niego przypinać systemową lampę błyskową?
Ja bardzo często przypinam radio do LX3. W zasadzie to najczęściej używam go właśnie z radiem, bo w pozostałych przypadkach jest używany głównie przez moją kobietę.
fatman - Czw 09 Sie, 2012

jaad75 napisał/a:
Ja bardzo często przypinam radio do LX3. W zasadzie to najczęściej używam go właśnie z radiem, bo w pozostałych przypadkach jest używany głównie przez moją kobietę.

Sanki generalnie się przydają. Ja przypinam do nich małą zielono-żółtą poziomiczkę
ponieważ już nie umiem poziomo trzymać aparatu.

Arek - Czw 09 Sie, 2012

jaad75, a te radio to po co? Do sterowania lampami w studio?
komor - Czw 09 Sie, 2012

Arek napisał/a:
Do sterowania lampami w studio?

Dla takiego gościa jak Jaad, studio jest wszędzie dookoła nas, jak Matrix. :mrgreen: Lampę można postawić na parapecie, na stole, itd. :)

Arek - Czw 09 Sie, 2012

Bo dla mnie to nieporozumienie. Małego kompakta biorę tam gdzie muszę oszczędzać na gabarytach. Jak mam miejsce na lampę lub dwie, radio i inne duperele, to i lustrzanka lub bezlusterkowiec się zmieści.

Arek napisał/a:
jaad75, a te radio to po co? Do sterowania lampami w studio?
Do odpalania lamp przy synchro np. 1/1000s, czyli przebijania zastanego w dzień choćby zwykłym speedlightem. Taki SB-26 na 1/2, to wtedy ekwiwalent 150Ws (przy klasycznym synchro 1/250s), z realną zdolnością mrożenia ruchu na poziomie 1/1100s (na 1/4 i synchro 1/2000s mogę dostać ekwiwalent tej samej energii błysku ze zdolnością mrożenia ruchu na poziomie 1/2500s) - wg. Ciebie nie oszczędzam na gabarytach? Porównaj sobie wielkość zestawu, który dawałby te możliwości w klasyczny sposób... :razz:
Arek - Czw 09 Sie, 2012

Rozwaliłeś mnie na łopatki...

Celowo pominąłem, że moje 750-tki przy 1/1000s dają mi w kwestii gaszenia zastanego ekwiwalent 3000Ws, co daje mi możliwość przebicia zastanego ekstremalnych warunkach, chociaż wiąże się niestety z silnym domknięciem lub kombinowaniem z ND.
Arek - Czw 09 Sie, 2012

I to wszystko z LX3... Chyba żaden z projektantów tego aparatu w najśmielszych marzeniach nie oczekiwał, że ktoś go tak wykorzysta...

Myślę, że skoro dali tam standardową stopkę i możliwość krótkiego synchro, to jednak ktoś pomyślał, że daje to możliwości, które można ciekawie wykorzystać... :wink: Trochę obawiam się jednak LX7, bo z CMOS-em mogą nie dać możliwości takich zabaw...
Wujek_Pstrykacz - Sob 11 Sie, 2012

Wracając do tematu, ostatnio zaobserwowałem dość spore tempo w tanieniu tego aparaciku. Jeżeli to tempo się utrzyma jeszcze przez dwa miesiące to może sobie go kupię :razz:
dcs - Wto 28 Sie, 2012

dpreview Sony Cyber-Shot DSC-RX100 Rewju

http://www.dpreview.com/r...shot-dsc-rx100/

Sunders - Czw 06 Wrz, 2012

Podbijam.
MaciekNorth - Czw 06 Wrz, 2012

Na DxOMark też już przetestowany: RX100
dcs - Czw 06 Wrz, 2012

.
Pobił wszystko o matrycach mniejszych, równych.... i większych -4/3.

Klocka Canon G1X -też.

http://tnij.org/r1t8

kozidron - Czw 06 Wrz, 2012

ping :razz:
hijax_pl - Czw 06 Wrz, 2012

dcs napisał/a:
Klocka Canon G1X -też.
Dzięki dynamice na niskim ISO. Tu nietrudno pobić matryce Canona :D

Patrząc na wyniki DxO można odnieść wrażenie, że jest OK póki nie podbijamy ISO - próg "przyzwoitości" już przekraczamy wychodząc poza ISO 200 ;)
No i kwestia rozdzielczości - tego akurat DxO nie mierzy, a temat rozdziałki tak ochoczo na zlocie był prezentowany w postaci wydruków A1 ;)

cybertoman - Czw 06 Wrz, 2012

dcs napisał/a:
Klocka Canon G1X -też.
A jak wypadlo Twoje ulubione porownanie na dpreview - kreski na twarzy pani z banknotu?
dcs - Pią 07 Wrz, 2012

cybertoman,
Nie patrzyłem.
Interesują mnie teraz bezlusterkowce -chcę kupić.

Jakiś czas temu kupiłem dziewczynie S100.
Jak zmienię dziewczynę, to będę się martwił co kupić następczyni. :wink:

cybertoman - Pią 07 Wrz, 2012

dcs, no to sam zajrzalem. Na zdjeciach RX-100 pani wyglada bardzo mlodo nawet na ISO 100. Praktycznie bez zmarszczek. Nadaje sie na portrety starszych dam (ale o duzej dynamice)

dcs, masz juz w koncu tego Nikona?

dcs - Pią 07 Wrz, 2012

cybertoman,

Po Photokinie lecę po sprzęt.

Mogłem go już odebrać dawno.