|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon eos 600d vs. Sony nex-5n
Ethronic - Nie 01 Lip, 2012 Temat postu: Canon eos 600d vs. Sony nex-5n Witam
Pragnę zakupić nową lustrzankę wraz z kitowym obiektywem w kwocie do 2500 zł, która zastąpi mi mojego, wysłużonego Lumixa tz-5. Ten aparat już mi kompletnie nie wystarcza. Na początku, gdy rozejrzałem się po rynku lustrzanek mój wybór padł na canona eos-600d, lecz od kilku dni zastanawiam się również nad bezlusterkowcem sony nex-5n. Mam kompletny mętlik w głowie.
Ze strony nex-5n przyciąga mnie możliwość wykonywania zdjęć 3D, kompaktowe wymiary, poręczność, lepsza jakość video. Ze strony canona- większa liczba dostępnych obiektywów, możliwość doinstalowania magic latern.
Aparat będę wykorzystywał głównie do robienia zdjęć, filmy to drugorzędna sprawa. Najbardziej interesuje mnie fotografia makro, ale również będę wykorzystywał swój aparat do uwiecznienia wakacyjnych krajobrazów, architektury. Aktualnie mam 18 lat, odkąd pamiętam pociągała mnie fotografia. Od roku traktuję ją jako swoje hobby i poświęcam jej dużo czasu, aczkolwiek dopiero raczkuję w wiedzy o niej. Mój budżet mogę maksymalnie naciągnąć do 2700 zł. Aparat ma mi służyć przez dobre kilka lat.
I teraz seria pytań z mojej strony:
Który model jest lepszy i który byłby lepszy dla mnie? Czy do nex-5n mogę przymocować z przejściówką obiektyw m42(tani sposób na w miarę dobre makro)? Czy jest wgl. przejściówka na m42 do nex-5n? Czy w eosie 600d da się robić w miarę dobre zdjęcia na pełnym trybie automatycznym?- chodzi tu o mojego tatę, który sporadycznie, na wakacjach, będzie wykonywał zdjęcia tym aparatem. Jakie inne lustrzanki do tej kwoty polecacie?
W miarę możliwości prosiłbym o pisemne wypowiedzi, ankietę zrobiłem dla leniwych userów tego forum
lotofag - Nie 01 Lip, 2012
Do NEXa da się różne rzeczy podczepić, nie wiem jak z wygodą użytkowania - niech się ktoś kompetentny wypowie.
Za to od 600D wolałbym, raczej zdecydowanie ze względu na jakość obrazowania (matryca tak jak w NEX-5n), Nikona D5100. W podanym budżecie do wyrwania w zestawie z Nikkorem 18-55. Dalej można zbierać/polować na prawdziwe szkło makro (np. budżetowy Tamron 90/2.8 czy Nikkor 85/3.5), albo popróbować np. Raynoksa DCR-250. W razie przypływu gotówki obiektywów do wyboru, do koloru i to niekoniecznie drogich.
Niestety, D5100 nie jest dobrą opcją jeśli chodzi o współpracę z M42...
jaad75 - Nie 01 Lip, 2012
Ethronic napisał/a: | Który model jest lepszy i który byłby lepszy dla mnie? |
Ethronic napisał/a: | Czy do nex-5n mogę przymocować z przejściówką obiektyw m42(tani sposób na w miarę dobre makro)? | Tak, ale niekoniecznie jest to najlepszy sposób na tanie makro. Powiedziałbym, że żaden aparat z dużą matrycą nie jest dobrym sposobem na tanie makro.
Ethronic napisał/a: | Czy jest wgl. przejściówka na m42 do nex-5n? | j.w.
Ethronic napisał/a: | Czy w eosie 600d da się robić w miarę dobre zdjęcia na pełnym trybie automatycznym? | Z pewnością nie przy użyciu m42.
Ethronic napisał/a: | Jakie inne lustrzanki do tej kwoty polecacie? | Do taniego makro? Wszystkie z tej półki nadają się podobnie, do m42 najmniej nadaje się Nikon, najbardziej Pentax, Canon i Sony.
Ethronic - Nie 01 Lip, 2012
Jaad75 napisał/a: | Czy w eosie 600d da się robić w miarę dobre zdjęcia na pełnym trybie automatycznym?
- Z pewnością nie przy użyciu m42. |
Miałem na myśli przy użyciu kitowego obiektywu.
Nie zakładam z góry użycia m42, lecz czytałem, że jest to sposób na stosunkowo tanie i w miarę dobre makro. Stąd też moja przychylność ku m42, bo póki co nie stać mnie na dobrą stałkę do makro, ale jak mówię- nie posiadam doświadczenia w temacie lustrzanek i obiektywów, bo fotografowałem stale kompaktem.
Czyli rozumiem, że lepiej rozważyć wybór pomiędzy eosem 600d, a d5100 i odpuścić sobie nexa?
dcs - Nie 01 Lip, 2012
Ethronic,
Lepiej Sony A580.
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Lip, 2012
dcs napisał/a: | Ethronic,
Lepiej Sony A580. |
Od Nex'a to pewnie lepiej tą A 580 wybrać, tylko coś ostatnio znikła z półek, czyżby już wyszła z ofert
Ethronic - Pon 02 Lip, 2012
Byłem dzisiaj w sklepie i jednak skłonię się w kierunku 600d. Lepiej leży mi w dłoniach.
Jak wygląda połączenie raynoxa dcr-250 z 600d? Wystarczy mi sam raynox + 600d bym mógł wyruszyć na podbój fotografii makro?
kozidron - Pon 02 Lip, 2012
Ethronic napisał/a: | Jak wygląda połączenie raynoxa dcr-250 z 600d? Wystarczy mi sam raynox + 600d bym mógł wyruszyć na podbój fotografii makro? |
musisz mieć do czego przypiąć tego raynoxa, pamiętam z dawnych czasów, że koledzy przypinali go na 50/1.8 ale z tego co kojarzę pewnie da się go też podpiąc pod kilka innych obiektywów(ma uniwersalne mocowanie) wiec proponuje kupić tego canona w zestawie kitowym z 18-55IS.
Właśnie chodziło mi o raynoxa dcr-250 + 600d z kitem. Czy uzyskam takim zestawem w miarę dobre makro?
dcs - Pon 02 Lip, 2012
Ethronic,
W A580 będziesz miał autofokus fazowy w Live View.
Jeżeli masz zamiar korzystać z Live View i AF w makro,
to A580 będzie dużo lepsza.
jaad75 - Pon 02 Lip, 2012
dcs napisał/a: | W A580 będziesz miał autofokus fazowy w Live View. | Tyle, że w makro to średnio istotne.
dcs napisał/a: | A580 będzie dużo lepsza. | Na pewno będzie miała lepszą matrycę.
lotofag - Pon 02 Lip, 2012
Ethronic napisał/a: | Właśnie chodziło mi o raynoxa dcr-250 + 600d z kitem. Czy uzyskam takim zestawem w miarę dobre makro? |
Zdefiniuj najpierw "w miarę dobre makro"
dcs - Pon 02 Lip, 2012
jaad75, dcs napisał/a: | Ethronic, Jeżeli masz zamiar korzystać z Live View i AF w makro... |
Jeżeli ma zamiar, to będzie istotne. Działa to lepiej niż kłapanie lustrem w Canonie.
W A580 w LV z kontrolą ostrości można powiększać 7- lub 15-krotnie,
w 600D 5- lub 10-krotnie.
A co do 18-55 z Raynoksem, to - .
lotofag - Pon 02 Lip, 2012
dcs napisał/a: | A co do 18-55 z Raynoksem, to - . |
Powinno toto działać od jakichś 24-30mm, wcześniej monstrualna winieta. Ale rzeczywiście - dość daleko temu od wygody użytkowania typowego obiektywu makro.
[ Dodano: Pon 02 Lip, 2012 19:03 ]
dcs napisał/a: |
Działa to lepiej niż kłapanie lustrem w Canonie.
|
To w C nie ma CDAF w LV?
lotofag napisał/a: | To w C nie ma CDAF w LV? | Jest, ale dość wolny (chociaż nie wiem, czy w 600D go trochę nie poprawili). W A580 LV może być z drugiej matrycy, więc AF działa jak zwykle.
dcs - Pon 02 Lip, 2012
lotofag,
... i ogniskowa /efektywna/ spadnie do 38mm z 55.
lotofag napisał/a: | Zdefiniuj najpierw "w miarę dobre makro" |
W miarę dobre makro- wykazujące najlepszy stosunek cena/jakość w sprzęcie do 2500-2700 zł. Dużo osób na forach chwali raynoxa za jakość/wygodę jaką oferuje przy cenie 300 zł.
Wiadomo, że 1000x lepsze wyniki osiągnę używając dedykowanego obiektywu np. Tamrona 90/2.8f, ale nie mam funduszy by tak poszaleć
Także ogólnie za 2500 zł- 2700 zł chciałbym uzyskać możliwie najlepszą jakość makro. Wiadomo- będę robił też 'normalne', wakacyjne i o różnej tematyce zdjęcia, aczkolwiek większość czasu spędzonego przed aparatem poświęcę tematyce makro.
Myślałem też choćby nad canonem 1100d + tamron 90/2.8f do niego, aczkolwiek lustrzankę kupuję na kilka lat i body nie będę zmieniał, a ponoć 1100d jest okrojony z takich funkcji jak np. podnoszenie lustra.
Stąd też pomysł- Canon 600d kit + raynox dcr-250, a za rok-dwa(czas zbierania kasy)- dokupienie obiektywu makro. Ewentualnie raynoxa dołożę do Canona EF 50/1.8f.
lotofag napisał/a: | dcs napisał/a: | A co do 18-55 z Raynoksem, to - . |
Ale rzeczywiście - dość daleko temu od wygody użytkowania typowego obiektywu makro. |
Będzie, aż tak źle?
dcs - Pon 02 Lip, 2012
Ethronic,
Możesz się zrazić do makro.
W takim bądź razie co polecicie mi do makro by uzyskać lepsze efekty od mojego aktualnego kompakta(lumix tz-5) ?
Przykładowe 2 zdjęcia z mojego, dzisiejszego wypadu do lasu:
zdjęcie 1
zdjęcie 2
Chciałbym móc bardziej przybliżać owady, móc kontrolować focus. Tego mi brakuje w moim aparacie. Niestety nie widziałem żadnych soczewek itd. do mojego modelu. Toteż chcę przesiąść się na coś lepszego(o wiele) stąd moja decyzja o przesiadce na lustro(i wcześniej dylemat nad bezlusterkowcem). A skłaniam się bardziej ku Canonowi, ponieważ po zakupie planuję doinstalować do niego Magic Lattern.
Ethronic napisał/a: | ponieważ po zakupie planuję doinstalować do niego Magic Lattern. | A na której funkcjonalności Magic Lantern aż tak Ci zależy, że "skłaniasz się bardziej ku Canonowi" z tego powodu?
[ Dodano: Pon 02 Lip, 2012 21:05 ]
Ethronic napisał/a: | Przykładowe 2 zdjęcia z mojego, dzisiejszego wypadu do lasu:
zdjęcie 1
zdjęcie 2 | Ale to nawet nie jest close-up, a co dopiero makro...
dcs - Pon 02 Lip, 2012
Ethronic,
Za tą kwotę najlepsze rozwiązanie to aparat Pentax np. K-r lub Sony /oczywiście z kitem/ i z takim Tamronem:
http://www.ebay.pl/itm/72...=item231f10cedf
lub obiektyw od 85 do 105mm z mocowaniem M42 i pierścienie makro.
jaad75 napisał/a: | A na której funkcjonalności Magic Lantern aż tak Ci zależy, że "skłaniasz się bardziej ku Canonowi" z tego powodu?
Ale to nawet nie jest close-up, a co dopiero makro... |
Co do close-up i makro- niestety mój aktualny sprzęt nie pozwala na więcej
Na których funkcjonalnościach? zebra, wspomaganie HDR, trap focus, stack focus, motion detector
Wszystko opisane miesięczniku Foto-video, wydanie czerwcowe.
Ethronic napisał/a: | Wszystko opisane miesięczniku Foto-video, wydanie czerwcowe. | Nie czytuję, ale przejrzę przy okazji...
komor - Pon 02 Lip, 2012
Bawiłem się przez chwilę Magic Lantern na moim 50D, o ile na papierze to wszystko wygląda super, to obsługa jest dramatyczna. Niestety ML to niezły hack (w pozytywnym sensie), ale chłopaki muszą bardzo kombinować nad którym klawiszem w danym trybie uda im się przejąć kontrolę, więc o intuicyjności nie ma mowy. Wygląda na to, że nie udaje im się przejąć kontroli nad systemem operacyjnym aparatu do końca, więc nie jest tak, że zaplanowali sobie jakieś sensowne użycie klawiszy, tylko po prostu robią co mogą.
Może na nowszym procku z 600D jest inaczej i lepiej, ale z 50D skasowałem i raczej nie zamierzam wracać.
Oczywiście, jak to mówią, wszystko jest dla ludzi.
komor, też mi się to siermiężne na oko wydaje, ale niektóre opcje faktycznie ciekawe i część niedostępnych w żadnych znanych mi aparatach.
Ethronic - Wto 03 Lip, 2012
jaad75 napisał/a: | Nie czytuję, ale przejrzę przy okazji... |
Warto, bo to dość ciekawy artykuł
Czyli rozumiem, że przy połączeniu kitowego obiektywu z raynoxem będę miał marne efekty?
maput - Wto 03 Lip, 2012
Ethronic napisał/a: | W takim bądź razie co polecicie mi do makro by uzyskać lepsze efekty od mojego aktualnego kompakta(lumix tz-5) ? |
To ja polecam jakiś porządny kompakt, na który będziesz mógł założyć Raynoxa
Ethronic - Sob 07 Lip, 2012
Ostatecznie po długim rozważaniu zdecyduję się jednak na Canona 600d.
Do makro na początek podłączę do niego industara 61L/3 MC 50mm f/2.8 pod m42.
Dziękuję wszystkim za poświęcenie mi czasu i pomoc
|
|