|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony alpha200 + Minolta 50mm f1.7 dla początkującego
Ateo - Wto 03 Lip, 2012 Temat postu: Sony alpha200 + Minolta 50mm f1.7 dla początkującego Witam
ponieważ jestem początkującym fotografem chciałbym wpierw zasięgnąć rady specjalistów. Czy A200 z powyższą minoltą podoła moim wymaganiom? Mówię tutaj o standardowych zdjęciach w plenerze, portret i ewentualnie u cioci na imieninach.
Cena takiego zestawu na ebay to około 200 + 70 Funtow (obecnie siedzę i pracuję w UK). Na razie nie chciałbym przekraczać tej ceny.
Czytałem że nikon ma tańsze obiektywy i raz zainteresował mnie D5000. Ale sam juz nie wiem.. tyle tego jest...
Jeśli fotografowanie będzie mi wychodzić to w przyszłości zapewne kupie coś lepszego.
Z góry dziękuje za rady.
PS. Póki co mam kompakt Sony Cyber Shot h55, więc wymagający nie jestem
Pozdrawiam
komor - Wto 03 Lip, 2012
Ateo, stałoogniskowy obiektyw 50 mm to trochę mało moim zdaniem na początek. Portrety akurat wyjdą z niego fajne, ale u cioci na imieninach będzie brakowało Ci szerokiego kąta widzenia. Ten obiektyw „nie ma zooma”, mam nadzieję, że o tym wiesz.
Ateo - Wto 03 Lip, 2012
Oczywiście. W cenie 200 funtów dają mi dodatkowo obiektyw 18mm-70mm lub podobny, więc generalnie mam jeszcze wybór
przykładowe zestawy z ebay http://bit.ly/N5nJEY
dcs - Wto 03 Lip, 2012
Ateo,
Lepsze:
http://www.ebay.co.uk/itm...=item416771ae40
http://www.ebay.co.uk/itm...=item2ebfcd074a
"camera was bought 06/2011 in Poland...only 5300 photos": http://www.ebay.co.uk/itm...=item1c2895e286
40D "Shutter count is a very low 764": http://www.ebay.co.uk/itm...=item3cc81795e6
http://www.ebay.co.uk/itm...=item43b13b061b
D80 http://www.ebay.co.uk/sch...31388&_from=R40
Ateo - Wto 03 Lip, 2012
No fajny ten nikon d90 ale raczej nie kupię go za 200 funtów... ale poobserwuję. D80 już prędzej i faktycznie lepsze zdjęcia robi od soniaka... dzięki za radę
dcs - Wto 03 Lip, 2012
Ateo,
A co z D3100 "z Polski"?
Ateo - Wto 03 Lip, 2012
Cytat: | A co z D3100 "z Polski"? |
210 funtów ponad 3 dni do końca, 13 propozycji + ewentualne kupno jasnego obiektywu... ehh chyba nie na moją kieszeń... ale tez fajny
w każdym razie do nikona mnie przekonałeś... choć tak się na soniaka uparłem.. chyba za wcześnie zacząłem licytować obiektyw minolty... mam nadzieję że mnie ktoś przebije
dcs - Wto 03 Lip, 2012
Do zestawu z 18-105 warto dopłacić.
http://www.ebay.co.uk/itm...=item53edb43263
http://www.ebay.co.uk/itm...=item46051bfb61
[ Dodano: Wto 03 Lip, 2012 17:34 ]
http://www.ebay.co.uk/itm...=item43b12e0cc7
http://www.ebay.co.uk/sch...2&_osacat=31388
...i wszystkie lepsze od A200.
Ateo - Wto 03 Lip, 2012
Wow.. nawet canona znalazłeś.. kurcze.. ja to jednak gupi byłem że A200 chciałem kupić...
dcs - Wto 03 Lip, 2012
Zrobię ci listę od najlepszego /dla amatora/:
Nikon D90 /pewnie nieosiągalny za tą kasę/
Nikon D3100, Canon 500D, Sony A550 -przypilnuj te aukcję Canona 500D i Sony A550. Warto dołożyć do tych 200 funciaków.
Nikon D80
Canon 1100D, Nikon D5000, Sony A500 http://www.ebay.co.uk/itm...=item3a76a45e30
Pentax K-x
Canon 450D, Nikon D3000, Nikon D60, Pentax K200D
Canon 1000D
Sony A200
Ateo - Wto 03 Lip, 2012
Dziękuję serdecznie za listę... chyba nie podołam dopilnowaniu tych aukcji bo mam problem z kasą. Chciałem kupić Soniaka A380 ale babka jakoś zakręciła i anulowała zakup. teraz muszę czekać 7 dni aż mi PayPal odda kasę. Póki co nie stac mnie na nic... ehh... mam nadzieję że za tydzień tez będzie jakaś okazja. Ale teraz wiem co szukać )) strasznie ci dziękuję
johndoe - Czw 05 Lip, 2012
Pomyśl przede wszystkim o tym, że:
1. Jak kupisz body sprzed kilku lat (i to ze średniej lub niskiej półki), to za pól roku będziesz żałował, bo zacznie Cię ograniczać.
2. Obiektyw, ktory kupisz może wystarczyć Ci na wiele lat. Dodatkowo obiektywy Pentaxa i Sony- Minolty /także te sprzed 20 lat/ będą miały stabilizację. Tutaj wiek nie ogranicza możliwości.
3. Będziesz chciał za jakiś czas zmienić body, to dopłacisz. A Twoje body, już teraz starszawe będzie tracić na wartości. Kupisz teraz lepsze body, to za te same pieniądze będziesz mógł kupić sobie nowe obiektywy.
4. Jeżeli zamierzasz poprzestać na body i jednym obiektywie, to wogole nie kupuj lustrzanki.
Jeżeli chcesz się rozwijać, to zdecydownie wybierz sobie dobre body. Na obiektywy dozbierasz z czasem. Wakacje będą udane nawet jak nie będziesz miał 17-50 i 70-200
ps. Możesz poszukać sobie czegoś na allegro. Stąd też wysyłają za granicę, a ceny czasami lepsze.
MC - Czw 05 Lip, 2012
Generalnie z punktami 1, 3 i 4 absolutnie się nie zgadzam.
MC napisał/a: | Generalnie z punktami 1, 3 i 4 absolutnie się nie zgadzam. |
oki.
nie twierdzę, że jestem alfą i odnogą, ale chętnie przeczytam jakieś argumenty:)
MC - Czw 05 Lip, 2012
Ad 1. - Twoje prywatne zdanie. Jednego będzie ograniczało po tygodniu, innego wcale.
Ad 3. - Stare body dużo mniej straci na wartości niż nowe. Szczególnie coś typu A380.
Ad 4. - Jeden obiektyw można twórczo wykorzystać jeśli się wie do czego. Nie trzeba mieć worka szkieł.
kozidron - Czw 05 Lip, 2012
najbardziej bzdurne jest to:
johndoe napisał/a: | 4. Jeżeli zamierzasz poprzestać na body i jednym obiektywie, to wogole nie kupuj lustrzanki. |
flickr jest pełen typów z 5d2+50/1.4 i robia całkiem fajne fotki, chociaż pamietam galerię gościa z zestawem 40D+sigma 30/1.4 i też była niezła, pewnie utkwiła mi w głowie bo chciałbym trafic na taki egzemplarz tej sigmy.
Na szczęscie świat fotografii na flickrze się nie kończy ani nie zaczyna
Znam typa który ma na stałe przyspawane całkiem spore tele do d3, innego który biega tylko z jednym vojtkiem, no i kilka osób z na stałe przyspawanym szkiełkiem do makro.
Moim zdaniem kupowanie lustrzanki ma sens nawet wtedy gdy zamierzasz zostać tylko z zestawem kitowym. Obecnie obiektywy kitowe + nawet najsłabsze lustra, dają zauważalnie lepszą jakość i więcej możliwosci niż lepszy kompakt, nawet jak robi się zdjęcia u cioci i nawet gdy robi się tylko odbitki 10x15, ponieważ takim zestawem powalczysz na iso 800 i nie bedzie papki a z kompaktu moze wyjśc mizeria
johndoe błyszczysz
jaad75 - Czw 05 Lip, 2012
kozidron napisał/a: | Moim zdaniem kupowanie lustrzanki ma sens nawet wtedy gdy zamierzasz zostać tylko z zestawem kitowym. | Zestawem kitowym? Serek Fromage...
kozidron napisał/a: | Obecnie obiektywy kitowe + nawet najsłabsze lustra, dają zauważalnie lepszą jakość i więcej możliwosci, nawet jak robi się zdjęcia u cioci niż lepszy kompakt nawet gdy robi się tylko odbitki 10x15, ponieważ takim zestawem powalczysz na iso 800 i nie bedzie papki a z kompaktem mogą być ciapki.
| Nie powiedziałbym. Zależy od kompaktu, a do tego ostatnie wypusty zaawansowanych kompaktów, to f/1.4 - 1.8, więc tam gdzie jesteś zmuszony używać ISO800, w lustrzance z obiektywem kitowym musiałbyś jechać już co najmniej na 3200, jak nie 6400... Przy 1" matrycy obawiam się, że różnica na korzyść kompaktu będzie już mocno widoczna.
MC napisał/a: | Ad 1. - Twoje prywatne zdanie. Jednego będzie ograniczało po tygodniu, innego wcale. |
Oczywiście, tak jak i to powyżej jest Twoje.
Porównując funkcjonalność puszek sprzed kilku lat do wspólczesnych, to w zasadzie nie ma co porównywać. Autofocus, filmowanie, dodatki typu hdr itd. /w S i P jakość stabilizacji/.
Do tego postęp w jakości matryc /może poza C/, czyli wysokie użteczne iso
MC napisał/a: |
Ad 3. - Stare body dużo mniej straci na wartości niż nowe. Szczególnie coś typu A380. |
Ale nowsze będziesz wymieniał kilka lat później.
Ad 4. - Jeden obiektyw można twórczo wykorzystać jeśli się wie do czego. Nie trzeba mieć worka szkieł. |
Ale zakres 18-200 a najlepiej 12-200 warto mieć pokryty? i to niekoniecznie 18-270 Tamrona
MC - Czw 05 Lip, 2012
johndoe napisał/a: | Porównując funkcjonalność |
Nie każdemu takie "dodatki" są potrzebne.
johndoe napisał/a: | Ale nowsze będziesz wymieniał kilka lat później. |
Może tak, może nie.
Znam osoby fotografujące A100, które nie mają zamiaru kupować nowego body, a zdjęcia robią wyborne.
johndoe napisał/a: | Ale zakres 18-200 a najlepiej 12-200 warto mieć pokryty? |
Czyli 27-300 na pełnej klatce. Ja nie potrzebuję. Wiele innych osób również.
Nie każdemu takie "dodatki" są potrzebne.
|
No tak, nie wpadłem na to. Po co komu iso powyżej 800. Albo stabilizacja lepsza o 1,5 EV.
Albo zaoszczędzenie kilku funtów na kamaerę. Może zacznijmy jednak patrzeć przez pryzmat potrzeb statystycznego nowego, niezdecydowanego z niezbyt dużym portfelem użytkownika lustrzanki?
Może tak, może nie.
|
Może są w lesie, a może w studni.
Czyli 27-300 na pełnej klatce. Ja nie potrzebuję. Wiele innych osób również. |
I wiedziałeś to kupując pierwszy aparat?
To samo do Kozidrona. Ilu z tych, którzy używają tylko 50, robiło tak od zawsze? Wydaje Ci się, że nigdy nie przypięli do aparatu czegoś innego? Muszą być za..ci. Przecież człowiek, który założył ten wątek nie będzie w stanie wybrać, jeżeli nie spróbuje. A zamiast 18-55 przyspawanego do jakiegokolwiek body, zdecydownie lepiej kupić kompakt z wyższej pólki.
Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Lip, 2012
Używanie kompaktu nie jest trendy, a lustrzanki Sony jest jak najbardziej
MC - Czw 05 Lip, 2012
johndoe, jak widzę - polemika z Tobą nie ma sensu, więc mówię papa.
jaad75 napisał/a: | Nie powiedziałbym. Zależy od kompaktu, a do tego ostatnie wypusty zaawansowanych kompaktów, to f/1.4 - 1.8, więc tam gdzie jesteś zmuszony używać ISO800, w lustrzance z obiektywem kitowym musiałbyś jechać już co najmniej na 3200, jak nie 6400... Przy 1" matrycy obawiam się, że różnica na korzyść kompaktu będzie już mocno widoczna. |
i 1.4 w komakcie równe jest otworowi 1.4 na obiektywie w lustrze
jaad75, daj mi przykład takiego kompaktu(tylko żeby nie okazało się ze to jakiś bezlusterkowiec), spróbuje z natury to sobie sprawdzić, szczególnie w kontekście tego iso 800 .
RB - Czw 05 Lip, 2012
kozidron napisał/a: | najbardziej bzdurne jest to:
johndoe napisał/a: | 4. Jeżeli zamierzasz poprzestać na body i jednym obiektywie, to wogole nie kupuj lustrzanki. |
flickr jest pełen typów z 5d2+50/1.4 i robia całkiem fajne fotki, chociaż pamietam galerię gościa z zestawem 40D+sigma 30/1.4 i też była niezła, pewnie utkwiła mi w głowie bo chciałbym trafic na taki egzemplarz tej sigmy.: |
Eeee. Kozi, słabo... ja znam gościa wyłącznie jednoobiektywowego z Nikkorem 400/2.8 konwertowanym 1.7 przyspawanym do d3.
Jeśli zmierzasz poprzestać na jednym obiektywie nie kupuj lustrzanki... dobre
Lustrzanki nie służą do tego aby mieć dużo obiektywów, tylko do tego aby mieć taki obiektyw/obiektywy jaki chcesz/potrzebujesz. Jest też podejście, ze lustrzanki służą do tego by dopiąć w miarę godny rejestrator obrazu do posiadanego przez Ciebie obiektywu.
Co zaś do wymiany korpusów na nowe... w pewnym momencie człowiek może dojść do wniosku, że kupując nowe body i tak nie zrobi nic lepszego niż starym...
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Używanie kompaktu nie jest trendy, a lustrzanki Sony jest jak najbardziej |
Czytając to forum to odnoszę przemożne wrażenie że trendy jest cokolwiek byle nie Sony.
RB napisał/a: | Eeee. Kozi, słabo... ja znam gościa wyłącznie jednoobiektywowego z Nikkorem 400/2.8 konwertowanym 1.7 przyspawanym do d3. |
bo ja się nie obracam w towarzystwie "ptasiarzy" a koledzy od reporterki sportowej nie uzywają TC, przynajmniej w naszym ogórdku a poza tym nie chciałem mówić o tych, którzy na tym zarabiają.
W Polsce nie jest jeszcze tak jak powiedzmy w unii europejskiej, tu fotograf to taki mikser wielofunkcyjny, podoba mi się podejscie zawodowców z zachodu, którzy raczej mają 3 góra 5 specjalizacji i jak ktoś fotografuje "spozywkę" nie zajmuję sie robieniem np. reporterki ślubnej.
Tylko proszę was, to było ogólne stwierdzenie, wiem że część emigracji zepsuła rynek więc nie łapcie mnie za słowa w tej kwestii.
RB - Czw 05 Lip, 2012
kozidron napisał/a: | RB napisał/a: | Eeee. Kozi, słabo... ja znam gościa wyłącznie jednoobiektywowego z Nikkorem 400/2.8 konwertowanym 1.7 przyspawanym do d3. |
bo ja się nie obracam w towarzystwie "ptasiarzy" a koledzy od reporterki sportowej nie uzywają TC, przynajmniej w naszym ogórdku a poza tym nie chciałem mówić o tych, którzy na tym zarabiają. |
A tam zarabiają... są także w tym dziwnym kraju popaprańcy co wywalą 40 tysięcy złotych polskich dla czystej przyjemności
RB napisał/a: | są także w tym dziwnym kraju popaprańcy co wywalą 40 tysięcy złotych polskich dla czystej przyjemności |
a bo ja się znowu nieprecyzyjnie wyraziłem, miałem raczej na mysli, że nie biorę za przykład grup zawodowych w tych swoich wywodach "o czyms na stałe przyspawanym"
kozidron napisał/a: | i 1.4 w komakcie równe jest otworowi 1.4 na obiektywie w lustrze
| W jakim sensie równe? W sensie efektywności, jak najbardziej, w sensie GO oczywiście nie, w sensie jakościowym z dużą dozą prawdopodobieństwa jest lepsze, bo sam obiektyw znacznie mniejszy. Pewnie niebawem pojawi się trochę sampli, to będzie można się przekonać.
kozidron napisał/a: | jaad75, daj mi przykład takiego kompaktu(tylko żeby nie okazało się ze to jakiś bezlusterkowiec), spróbuje z natury to sobie sprawdzić, szczególnie w kontekście tego iso 800 . | Masz nowe RX100, czy EX2F (co prawda z mniejszą matrycą, ale też jak na kompakt niemałą).
Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Lip, 2012
Cytat: |
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Używanie kompaktu nie jest trendy, a lustrzanki Sony jest jak najbardziej
Czytając to forum to odnoszę przemożne wrażenie że trendy jest cokolwiek byle nie Sony.
_________________ |
Ja się odnoszę do naszych narodowych przyzwyczajeń, jeszcze z okresu PRLu, które właśnie wyrobiło dziwne uwielbienie dla niektórych marek np. Sony, Technics, czy też Fiat, ale to historia jeszcze przedwojenna. Dlatego posiadanie aparatów Sony jest w naszym kraju trendy
jaad75 napisał/a: | Pewnie niebawem pojawi się trochę sampli, to będzie można się przekonać. |
czyli na razie to kwestia przyszłości, sorry ja pytam bo kategoria aparatów kompaktowych jest mi totalnie obca ale wiem jak potrafi wyglądać iso 400 nawet z dobrego kompakta
jaad75 napisał/a: | Masz nowe RX100, czy EX2F (co prawda z mniejszą matrycą, ale też jak na kompakt niemałą). |
i własnie tego sie obawiałem.
@MC
pa
kozidron napisał/a: | Moim zdaniem kupowanie lustrzanki ma sens nawet wtedy gdy zamierzasz zostać tylko z zestawem kitowym. Obecnie obiektywy kitowe + nawet najsłabsze lustra, dają zauważalnie lepszą jakość i więcej możliwosci niż lepszy kompakt, nawet jak robi się zdjęcia u cioci i nawet gdy robi się tylko odbitki 10x15, ponieważ takim zestawem powalczysz na iso 800 i nie bedzie papki a z kompaktu moze wyjśc mizeria
|
Z kompaktu możew wyjśc mozeria, takoż i z lustrzanki może wyjść. Zwłaszcza z tej sprzed 4-5 lat i zwłaszcza powyżej 400-800 iso. A z kompaktu mogą wyjśc także dobre zdjęcia, zwłascza z tych A.D. 2011 czy 2012. Jak już przeglądasz sobie flickra, to sobie poszukaj zdjęc z kompaktów , na pewno znajdziesz coś lepszego niż papkę z iso 800. Mam wrażenie, że w kwestii kompaktów dla wielu czas zatrzymał się około 2005.
A 18-55 z APSC to już daje taaaaaakie możliwości w stosunku do współczesnych kompaktów.......
Może byś coś wymienił poza papierową głębią z kitowego f3.5 )
kozidron napisał/a: |
johndoe błyszczysz |
Tobie nie mam szans dorównać.
johndoe napisał/a: | Zwłaszcza z tej sprzed 4-5 lat i zwłaszcza powyżej 400-800 iso. A z kompaktu mogą wyjśc także dobre zdjęcia, zwłascza z tych A.D. 2011 czy 2012. |
kozidron napisał/a: | Obecnie obiektywy kitowe + nawet najsłabsze lustra, dają zauważalnie lepszą jakość i więcej możliwosci niż lepszy kompakt |
masz kłopoty ze zrozumieniem słowa "OBECNIE", zacytuj gdzie napisałem coś o lustrzankach z przed 4-5 lat.
Twoje wyssane z palca wywody mają się słabo do rzeczywistości To już nie są czasy beznadziejnego sonowskiego 18-70, czy canonowskiego 18-55, które dawały tak marne szczegół jak lepszy kompakt. Fotki z tych popielniczek wygladały słabo nawet na iso 100, bo brakowało szczegółów.
johndoe napisał/a: | A 18-55 z APSC to już daje taaaaaakie możliwości w stosunku do współczesnych kompaktów.......
Może byś coś wymienił poza papierową głębią z kitowego f3.5 ) |
johndoe,
Dobra a teraz podaj mi kompakta, który dorówna w obrazowaniu powiedzmy zestawowi kitowemu d5100 +18-105VR i tak od razu z nazwy. Zobaczymy co lepiej porzeźbi od iso800 a potem ja się posmieje z tych twoich głupot, które wypisujesz
RB - Czw 05 Lip, 2012
[quote="Wujek_Pstrykacz"] Cytat: |
Ja się odnoszę do naszych narodowych przyzwyczajeń, jeszcze z okresu PRLu, które właśnie wyrobiło dziwne uwielbienie dla niektórych marek np. Sony, Technics, czy też Fiat, ale to historia jeszcze przedwojenna. Dlatego posiadanie aparatów Sony jest w naszym kraju trendy |
Cóż... jak mawiała Pani Galadriela na samym początku Władcy Pierścieni: The world is changing.
Rozumiem że nie każdy ma aż tak elfią. magiczną przenikliwość jak rzeczona osoba, ale jakoś wydaje mi sie, ze chyba idzie to zauważyć nawet będąc średnio przytomnym, nie? No chyba, że patrzymy na dwa zupełnie różne światy...
kozidron napisał/a: | jaad75 napisał/a:
Masz nowe RX100, czy EX2F (co prawda z mniejszą matrycą, ale też jak na kompakt niemałą).
i własnie tego sie obawiałem. | Czego?
kozidron napisał/a: | johndoe,
Dobra a teraz podaj mi kompakta, który dorówna w obrazowaniu powiedzmy zestawowi kitowemu d5100 +18-105VR i tak od razu z nazwy. Zobaczymy co lepiej porzeźbi od iso800 a potem ja się posmieje z tych twoich głupot, które wypisujesz | Ale właśnie o to chodzi, że w warunkach, w których w D5100 będziesz zmuszony użyć ISO800, w tych kompaktach wystarczy ISO200, to naprawdę nie jest bez znaczenia.
Oczywiście, nie przebijesz jakością lustra z jasnym szkłem, ale już z ciemnym plasticzakiem może być całkiem porównywalnie, a dochodzą tu dodatkowe korzyści w postaci naprawdę małego rozmiaru i uniwersalności, czy wręcz dyskrecji takiego aparatu (np. wejdziesz z nim na każdy koncert bez akredytacji ).
masz kłopoty ze zrozumieniem słowa "OBECNIE", zacytuj gdzie napisałem coś o lustrzankach z przed 4-5 lat.
|
Fakt, mój błąd. Pisałem w pośpiechu i nie zauważyłem. Zasugerowałem się tym, że autor tego wątku pisze właśnie o lustrzankach sprzed kilku lat.
Dobra a teraz podaj mi kompakta, który dorówna w obrazowaniu powiedzmy zestawowi kitowemu d5100 +18-105VR i tak od razu z nazwy. Zobaczymy co lepiej porzeźbi od iso800 a potem ja się posmieje z tych twoich głupot, które wypisujesz |
Ty też masz problemy z rozumeniem pisanego? Zwłaszcza pisanego preze Ciebie?
Że pozwolę Cię zacytować:
"Obecnie obiektywy kitowe + nawet najsłabsze lustra, ".
N5100 to najlepsza na rynku matryca APS-C a nie najsłabsze lustro.
Porównaj N3100, N3200 C1100, A37 z RX100.
Na imaging resource już jest.
Poza tym obrazowanie to najważniejsza, ale nie jedyna cecha aparatu.
ps. Zapomniałem, możesz już się śmiać
ps2. @Wujek pstrykacz. Nie boisz się otworzyć lodówki?
Ateo - Czw 05 Lip, 2012
OK OK.. namówiliście mnie na droższe cacko
nikon d3100
nikon d5000
pentax K-X
w zależności od tego co mi się trafi na ebayu czy Allegro to to kupię. Jeszcze musze obczaić które z nich mają fajniejsze (cena/jakość) obiektywy.
ehh.. tylko jak teraz zaczniecie mnie namawiać na jeszcze odłożenie paru funtów na jeszcze wyższą klasę to ja sie wypisuję z forum
Jeszcze raz dziękuję za rady i pozdrawiam
PS. sory że tak długo nie odpisywałem, ale net mi tu chodzi tragicznie i ciągle się wiesza
Ateo napisał/a: | nikon d3100
nikon d5000
pentax K-X | Z tych, D5000 jest zdecydowanie najlepszym. No chyba, że chciałbyś bawić się w stare manuale i m42, bo wtedy Nikony to kiepski wybór.
Ateo napisał/a: | OK OK.. namówiliście mnie na droższe cacko
nikon d3100
nikon d5000
pentax K-X |
No i dobrze. Nie wiem czy już wiesz, ale oba te nikony nie posiadają napędu
autofocusa w body. Więc będziesz skazany na obiektywy z napędem. Funkcjonalnie na takich obiektywach oczywiście nic nie tracisz, ale obiektywy bez silnika /czyli starsze, używane, często tańsze/ będą działaly bez autofocusa.
johndoe napisał/a: | No i dobrze. Nie wiem czy już wiesz, ale oba te nikony nie posiadają napędu | To akurat jest obecnie mało istotne.
jaad75 napisał/a: | To akurat jest obecnie mało istotne. |
Dla Ciebie. Ale autor wątku wystartował z budżetem 200 GBP na pierwszą lustrzankę , więc niech sam zdecyduje. A łatwiej podjąć decyzję mając pełny obraz.
hijax_pl - Czw 05 Lip, 2012
To dla pełnego obrazu:
Naprawdę dobre obiektywy systemowe bez silnika są naprawdę drogie (nawet używane) i nie mają AF jako takiego (to znaczy nawet korpus z silnikiem na niewiele się zda).
Te natomiast, które maja AF i nie mają silnika - za wyjątkiem paru wyjątkowych sztuk... lepszym wyborem są nowe ich wersje (m.in. optymalizowane pod aparaty cyfrowe), które to już silnik mają. Dla przykładu 50/1.8G czy 85/1.8G
Nie wspominając już o Sigmie czy Tamronie, które to też wyposażone są w silniki a używek kupować nie polecam (z uwagi na ich małą żywotność)
johndoe, ok, tyle, że:
johndoe napisał/a: | będziesz skazany na obiektywy z napędem | Ma dość pejoratywny wydźwięk. Niesłusznie.
kozidron - Pią 06 Lip, 2012
johndoe napisał/a: | N5100 to najlepsza na rynku matryca APS-C a nie najsłabsze lustro.
Porównaj N3100, N3200 C1100, A37 z RX100. |
wiesz co własnie ogladam sample i iso 640, bo takie najwyższe znalazłem nie jest porównywalne nawet do canona 600D ale poczekamy zobaczymy, bo na razie po tych samplach nie mozna wydawać opinii, chyba że ktos ma info gdzie mozna rawy wyhaczyć.
Fajny kompakcik, tylko czemu oni na tej maliźnie upakowali 20 mega, Ta karteczka na fotce lampy przy iso640 wyglada tragicznie, to raczej nie jest ta jakość o której mówimy.
Pełna dziura z tego obiektywu jak na kompakt wyglada całkiem fajnie ale 3.5 w stosunku do obiektywu nikkora 18-105 to grubo nie jest porównywalne. Fajnie, że jest to 1.8 ale co z tego Lubie mizerię ale na talerzu
Nie kumam jak ty możesz to porównywać do lustrzanki nawet z kitem.
Nie powiem kompakcik fajny ale popłynałeś, chociaż to nie jest moja ostateczna opinia, poczekam sobie na rawy i przejdę sie do sklepu jak się to cudo gdzieś pokaże.
Cudów się nie spodziewam po tak upakowanej matrycy.
johndoe napisał/a: | Poza tym obrazowanie to najważniejsza, ale nie jedyna cecha aparatu. |
jasne ale my romawiamy właśnie i tylko o tym, nikt nie neguje zalet tego typu aparatu, kompaktowość czy poręczność.
jaad75 napisał/a: | np. wejdziesz z nim na każdy koncert bez akredytacji |
no tak jaad75 ale jakie to będą zdjęcia
johndoe napisał/a: | ps. Zapomniałem, możesz już się śmiać |
a wiesz z czego, że aparat jest jeszcze niedostepny, sample na dp (czyli te o których ty mówisz) nie nadają się do wysnucia ostatecznych wniosków ale ty już wydałeś opinie na ich podstawie. No chyba, że się mylę i gdzieś są rawy, chetnie zobacze.
....a jaka bedzie realna cena tego cuda ?
jaad75 - Pią 06 Lip, 2012
kozidron napisał/a: | no tak jaad75 ale jakie to będą zdjęcia | Nawet LX3 od biedy dawał radę w naprawdę ciężkich warunkach, a tu mamy lepsze światło i czystsze wysokie czułości:
jaad75 napisał/a: | Nawet LX3 od biedy dawał radę w naprawdę ciężkich warunkach, a tu mamy lepsze światło i czystsze wysokie czułości: |
mam ten aparat i nie zabieram go w takie miejsca, nie odpowiada mi jakość przy iso 400, denerwują mnie szumy z niego. Za to jest nieoceniony w słoneczny dzień przy wspinaczce, poręczny, fajny do jakiejś dokumentacji w robocie ale już na wycieczkę gdzie jest lekki hardcor przyrodniczy wole zabrać entry level.
komor - Pią 06 Lip, 2012
jaad75 napisał/a: | johndoe, ok, tyle, że:
johndoe napisał/a: | będziesz skazany na obiektywy z napędem | Ma dość pejoratywny wydźwięk. Niesłusznie. |
Racja. Przedstawianie systemu Nikona w niekorzystnym świetle jest wysoce niewskazane, nawet jeśli przedstawiane aspekty są zgodne ze prawdą oraz są istotną wiadomością dla kupującego (szukającego taniego zestawu).
Co innego, gdyby chcieć pejoratywnie przedstawić system Canona, wtedy wolno.
komor napisał/a: | Co innego, gdyby chcieć pejoratywnie przedstawić system Canona, wtedy wolno. |
kozidron napisał/a: | am ten aparat i nie zabieram go w takie miejsca, nie odpowiada mi jakość przy iso 400, denerwują mnie szumy z niego. | Tak, tyle, że w LX5 masz już zupałnie akceptowalne ISO800, a w takim EX2F jeszcze dodatkowo działkę jaśniejszy obiektyw (no i matrycę BSI, co też powinno pomóc).
[ Dodano: Pią 06 Lip, 2012 10:11 ]
komor, to trochę tak jakby ostrzegać potencjalnych użytkowników Canona, że do EOS-ów nie podepną tanich szkieł FD i są skazani wyłącznie na EF...
jaad75 napisał/a: | komor, to trochę tak jakby ostrzegać potencjalnych użytkowników Canona, że do EOS-ów nie podepną tanich szkieł FD i są skazani wyłącznie na EF... |
no chyba trochę nie
jaad75 napisał/a: | Tak, tyle, że w LX5 masz już zupałnie akceptowalne ISO800 |
czy to określenie "akceptowalne" (bo, spoko rozumiem ze rozmawiamy w "przybliżeniu") podobne jest do tego z rx100 na 640(ja wiem że to jotpegi ale pogdybajmy chwile), bo po samplach na optycznych jak patrze na lx5 to raczej kiepa.
kozidron napisał/a: | no chyba trochę nie
| Tylko ramy czasowe nieco inne. No i Nikon wciąż produkuje body, które potrafią obsługiwać swoje "FD" jednocześnie obsługując "EF-y" i "EF-S-y"... kozidron napisał/a: | czy to określenie "akceptowalne" (bo, spoko rozumiem ze rozmawiamy w "przybliżeniu") podobne jest do tego z rx100 na 640(ja wiem że to jotpegi ale pogdybajmy chwile), bo po samplach na optycznych jak patrze na lx5 to raczej kiepa. | Akceptowalne ISO800, to dla mnie poziom ISO6400 z powiedzmy K-5. Oczywiście, DR jest wąski i cienie się tną, ale jak na kompakt, który wszędzie wniesiesz jest naprawdę ok. Coś już da się z tego wykrzesać i to nie tylko do sieciowych miniaturek.
jaad75 napisał/a: | Oczywiście, DR jest wąski i cienie się tną, ale jak na kompakt, który wszędzie wniesiesz jest naprawdę ok. Coś już da się z tego wykrzesać i to nie tylko do sieciowych miniaturek.
|
no własnie ja popełniam błąd, ze zapominam że to kompakt a wszystko przez to, że nie robi mi jak troszku ponoszę.
kozidron napisał/a: | wszystko przez to, że nie robi mi jak troszku ponoszę. | Chodzi mi raczej o to, że są miejsca, gdzie z lustrem po prostu nie wejdziesz. Poza tym, z lustrem, to idzie się raczej typowo zdjęcia robić, natomiast z tego typu kompaktem można zrobić przyzwoite zdjęcia niejako przy okazji. Na pewno będą o niebo lepsze od tych z telefonu...
jaad75 napisał/a: | Na pewno będą o niebo lepsze od tych z telefonu... |
mój telefon można śmiało powiedzieć, nie robi zdjęć ale wbija gwoździe
To mniej więcej tak jak mój... Otwiera piwa...
dcs - Pią 06 Lip, 2012
Z Nikonem Łan i np. 30-100mm, czy Penem/G/x/f z 40-150/45-175 lub stałką też wejdziecie.
jaad75 napisał/a: | Otwiera piwa... |
to jest własciwie jego podstawowa funkcja
johndoe - Pią 06 Lip, 2012
Nie kumam jak ty możesz to porównywać do lustrzanki nawet z kitem.
|
Nie porównuję jakości tego co może dać matryca APSC z kompaktem. Porównuję "użyteczność" zestawu kitowego EL z zaawansowanym kompaktem. I to z punktu widzenia osoby, która nie ma zamiaru się rozwijać jako fotograf itd., itp.
jasne ale my romawiamy właśnie i tylko o tym, nikt nie neguje zalet tego typu aparatu, kompaktowość czy poręczność.
|
No ja nie zawężałem granic dyskusji. Dyskutujemy pod postem człowieka, który , być moze, nawet nie wie , co mu da lustrzanka w odniesieniu do kompakta.
a wiesz z czego, że aparat jest jeszcze niedostepny, sample na dp (czyli te o których ty mówisz) nie nadają się do wysnucia ostatecznych wniosków ale ty już wydałeś opinie na ich podstawie. No chyba, że się mylę i gdzieś są rawy, chetnie zobacze.
....a jaka bedzie realna cena tego cuda ? |
A co powyższe ma do rzeczy. Zaawansowany kompakt /niekoniesznie RX100/ byłby w stanie zastąpić i zaspokoić potrzeby przynajmniej 25% posiadczy EL. A biorąc pod uwagę kompaktowość, to ilość pstryków wyprodukowanych przez tychże jeszcze by wzrosła.
Ateo - Pią 06 Lip, 2012
Po długich poszukiwaniach, sprawdzaniu cen, obiektywów, poradach na forum (to jednym to drugim), przejrzeniu statystyk i testów, konsultowaniu się z kolegą fotografem... Ogłaszam że właśnie nabyłem Canona 40D (samo body, przebieg 18000 zdjęć) za jedyne 290 funtów..
Bardzo dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam
johndoe napisał/a: | Nie porównuję jakości tego co może dać matryca APSC z kompaktem. Porównuję "użyteczność" zestawu kitowego EL z zaawansowanym kompaktem. I to z punktu widzenia osoby, która nie ma zamiaru się rozwijać jako fotograf itd., itp. |
NIE, jeżeli nie rozumiesz słowa nie to ci objasnie, wcześniej odniosłeś się do mojego stwierdzenia: że żaden kompakt nie da mi takiej jakości (OBECNIE) jak nawet najtańsze EL. Nie, nie rozmawialismy o uzyteczności, poręczności czy funkcjonalności kompaktów, tego nie kwestionuje.
Cytat: | No ja nie zawężałem granic dyskusji. Dyskutujemy pod postem człowieka, który , być moze, nawet nie wie , co mu da lustrzanka w odniesieniu do kompakta.
|
czy ty naprawdę udajesz, czy nie rejestrujesz tematu wątku, autor ma 200funciaków i zamierzał kupić zestaw a200+20/1.7 i to wszystko używane. Gdzie dostaniesz w takiej cenie kompakta, który zblizy się jakoscią do aps-c
Jeżeli chcesz dalej trzymać sie tego argumentu, to jest to trochę smieszne
To już lepiej zaproponować bezlusterkowca ale to znowu przeczy twojej bzdurnej tezie:
o tym że jak ma zostać z jednym szkłem to lepiej nie
johndoe napisał/a: | A co powyższe ma do rzeczy. Zaawansowany kompakt /niekoniesznie RX100/ byłby w stanie zastąpić i zaspokoić potrzeby przynajmniej 25% posiadczy EL. |
o, tu pewnie masz rację, tylko jak to się ma do tego co ci napisałem, że uważam iż obecnie są robione tak dobre szkła kitowe[#$%^&* stopka Jaada] (hehe w wiekszosci lepsze od kompaktów,fajnie miec to 1.8 ale zyby ten obiektyw był uzywalny chociaż od 3.5 ), ze:
kozidron napisał/a: | Moim zdaniem kupowanie lustrzanki ma sens nawet wtedy gdy zamierzasz zostać tylko z zestawem kitowym. Obecnie obiektywy kitowe + nawet najsłabsze lustra, dają zauważalnie lepszą jakość i więcej możliwosci niż lepszy kompakt, nawet jak robi się zdjęcia u cioci i nawet gdy robi się tylko odbitki 10x15 |
Ateo napisał/a: | Ogłaszam że właśnie nabyłem Canona 40D (samo body, przebieg 18000 zdjęć) za jedyne 290 funtów..
Bardzo dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam |
gratuluje
johndoe - Pią 06 Lip, 2012
NIE, jeżeli nie rozumiesz słowa nie to ci objasnie, wcześniej odniosłeś się do mojego stwierdzenia: że żaden kompakt nie da mi takiej jakości (OBECNIE) jak nawet najtańsze EL. Nie, nie rozmawialismy o uzyteczności, poręczności czy funkcjonalności kompaktów, tego nie kwestionuje.
|
A Ty się odniosłeś do mojego stwierdzenia, że zamiast operować całe życie kitem, lepiej kupić wypasiony kompakt. A na początku były paprocie, a potem przyszły dinozaury i tak możemy jeszcze przez kilka dni.
czy ty naprawdę udajesz, czy nie rejestrujesz tematu wątku, autor ma 200funciaków i zamierzał kupić zestaw a200+20/1.7 i to wszystko używane. Gdzie dostaniesz w takiej cenie kompakta, który zblizy się jakoscią do aps-c
|
do A200? kilka by się pewnie znalazło. Bo chociaż 50f1,7 /nie 20/ to zacne szkło, to A200 już nieco odstaje. Zwłaszcza, że kompakty mają zoomy. I współczesne CMOSy.
o, tu pewnie masz rację, tylko jak to się ma do tego co ci napisałem, że uważam iż obecnie są robione tak dobre szkła kitowe[#$%^&* stopka Jaada] (hehe w wiekszosci lepsze od kompaktów,fajnie miec to 1.8 ale zyby ten obiektyw był uzywalny chociaż od 3.5 ), ze:
|
No na optycznych właśnie toczy się dyskusja i Ci, którzy kompaktów używają twierdzą, że tam akurat pełna dziura często ma lepsze parametry niż przymknięta.
kozidron napisał/a: | Moim zdaniem kupowanie lustrzanki ma sens nawet ... |
Ja uważam inaczej, a że się nie zgadzamy? Taki lajf.
@Ateo
To teraz pozostaje Ci robić zdjęcia. Najlepiej takie, zktórych będziesz zadowolony.
johndoe napisał/a: | akurat pełna dziura często ma lepsze parametry niż przymknięta.
| Tak właśnie najczęściej jest, choć nie wiadomo, czy przełoży się to na kompakty ze światłem 1.4...
kozidron - Sob 07 Lip, 2012
johndoe napisał/a: | A na początku były paprocie, a potem przyszły dinozaury i tak możemy jeszcze przez kilka dni. |
czyli po napisaniu kilku bzdur mówisz: pomidor
johndoe napisał/a: | Ja uważam inaczej, a że się nie zgadzamy? Taki lajf. |
na razie jak sie patrzy na sample to kwestia jest jasna i nie tak mydlana jak 3.5 z rx100 chociaż to pewnie były wyostrzane jotpegi
komor - Sob 07 Lip, 2012
kozidron, znowu się zrobiłeś strasznie agresywny i chojrakujesz. Pamiętasz, że do zamilknięcia brakuje Ci tylko jednej cegiełki? Zmień sposób dyskutowania, bo tu się dyskutuje, a nie bryluje.
RB - Sob 07 Lip, 2012
johndoe napisał/a: |
czy ty naprawdę udajesz, czy nie rejestrujesz tematu wątku, autor ma 200funciaków
|
do A200? kilka by się pewnie znalazło. Bo chociaż 50f1,7 /nie 20/ to zacne szkło, to A200 już nieco odstaje. Zwłaszcza, że kompakty mają zoomy. I współczesne CMOSy.
|
Za 1000 złotych? Takiego, co zrobi na ISO 100 zdjęcie porównywalne do zabytkowego siermiężnego Sony i drukowalne na A2? Zabytkowe CCD a200 to robi bez problemu... a efekty działania wspólczesnych kompaktów za nieco ponad 1000 PLN na niskich czułosciach widziałem...
Ateo - Sob 07 Lip, 2012
OK.. teraz po takiej cenie za aparat chce kupić jakiś obiektyw. EF i EFS, które są jasne (1.8) są albo drogie albo ich nie ma... Czy jak kupię jakąś M42 to będzie przejściówka bez dodatkowego szkła? dobrze się to będzie spisywało? (nie przeszkadza mi że to manual)
http://bit.ly/N6prrc
takie cuś np...?
czy może Carl Zeiss 50mm 1.8 za niecałe 70 funtów bedzie dużo lepszy?
komor - Sob 07 Lip, 2012
Ateo, o obiektywach M42 tu masz cały obszerny temat z wieloma poradami i konkretnymi polecanymi i niepolecanymi szkłami: Rozmówki o m42 i innych manualnych szkłach. A jeśli pytasz o obiektywy do Canona, to zmieńmy dział i temat, bo ten dotyczy Sony A200 i ewentualnych szkieł do niego.
johndoe - Sob 07 Lip, 2012
czyli po napisaniu kilku bzdur mówisz: pomidor
| ]
Tak sobie to tłumacz. Po prostu dyskusja z kimś z takim ego jak Ty, przestaje mnie bawić.
Najlepiej to Ci się przed lustrem dyskutuje, prawda?
na razie jak sie patrzy na sample to kwestia jest jasna i nie tak mydlana jak 3.5 z rx100 chociaż to pewnie były wyostrzane jotpegi |
Jesteś pewien, że w ślepym teście A4 rozpoznasz C1100 18-55, S37 18-55, N3100 18-55, RX100, EX2?
ps. A jak nie były?
kozidron - Sob 07 Lip, 2012
komor, mam uczulenie na bzdury, no i chyba agresja pomyliła Ci się z ubawem
komor "pomidor" kojarzy ci sie z agresją, bo mi raczej z tym:
johndoe napisał/a: | A na początku były paprocie, a potem przyszły dinozaury i tak możemy jeszcze przez kilka dni. |
johndoe napisał/a: | Jesteś pewien, że w ślepym teście A4 rozpoznasz C1100 18-55, S37 18-55, N3100 18-55, RX100, EX2?
ps. A jak nie były? |
od iso 800, dawaj wchodzę(bo rozmawialismy o wyższych czułosciach), tylko orientujesz się, że A4 to nie jest "rozmiar" zrobmy sobie taki teścik na cropikach.
No i weź mnie naprowadź masz dostęp do jakis rawów z rx100 ?
johndoe napisał/a: | ps. A jak nie były? |
a skąd to wiesz, wysililes się chociaz to obejrzeć ? Sharpness jest ustawione na normal.
Wyjaśnij mi co kryje się pod "normal" ?
komor - Sob 07 Lip, 2012
Kozi, umówmy się, że jak nie zmienisz sposobu dyskusji, to dostaniesz ode mnie tę trzecią cegiełkę. Kropka. Nie będę się wdawał w dyskusję o znaczeniu słowa bzdura i innych takich. EOT.
johndoe - Sob 07 Lip, 2012
od iso 800, dawaj wchodzę(bo rozmawialismy o wyższych czułosciach), tylko orientujesz się, że A4 to nie jest "rozmiar" zrobmy sobie taki teścik na cropikach.
|
Znowu o czymś rozmawialiście? Z lustrem? Dlaczego od 800? Może od 6400? 12800? 25600? Misiu puszysty, jestes w stanie w ślepym tescie 20x30 /skoro A4 nie rozumiesz/, nawet 30x45 rozpoznać 3100 z 18-55 vs. rx100 czy ex2? W wydruku? Nie podniecaj się cropami na monitorze. W realnym świecie nie masz szans na rozróżnienie, co zostalo użyte do zorbienia takiego zdjęcia. I nie pisz mi, że dla 6400 w kontrastowej scenie murzyna w pełnym słońcu, w białym garniturze, prezentującego swoje klejnoty ex2 pogubi się w cieniach. Jak Ci rzucę wdruki 20x30 z EL C, N,S,P i dorzucę z kompaktów takich jka EX2 czy RX100, to za sukces mozesz uznać 20% celnych strzałów w ślepym teście. Jeśteś jak audiofil, który wszystko słyszy /włącznie ze zmianą włozenia w tyczki do gniazdka/ tylko akurat w ślepym teście jakoś tego wykazać nie potrafi. A tam milion $ czeka
No i weź mnie naprowadź masz dostęp do jakis rawów z rx100
a skąd to wiesz, wysililes się chociaz to obejrzeć ? Sharpness jest ustawione na normal.
Wyjaśnij mi co kryje się pod "normal" ? |
Mam taki dostęp do rawów, jak Ty do algorytmów generowania jpga w tej puszce. Chyba, że się mylę i zaszczycisz mnie, prostego chłopa ze wsi, objaśnieniem co S zrobiło w trybie Normal funkcji Sharpness. Bo jak nie wiesz, to Twoje dywagacje można o kant kuli...
Ale wydajesz się być wszechwiedzący, więc chyba problemu nie będzie. Acha, i nie pisz mi, że skoro S w poprzednim modelu zrobiło taki i tak, to i w tym też na pewno tak jest.
Na razie wykazałeś się ignorancja w kwestii jakości zdjęć z kompaktów w zależności od przysłony. Bo w kompaktach co potwierdził w tym wątku Jaad jest "nieco" inaczej niż w lustrach. Ale nie przejmuj się niczym. Sieć wytrzyma wszystko.
dcs - Nie 08 Lip, 2012
johndoe,
johndoe napisał/a: | Chyba, że się mylę i zaszczycisz mnie, prostego chłopa ze wsi, objaśnieniem... |
Nie sądzę że ktokolwiek na tym forum odbiera cię przez pryzmat twojego pochodzenia, wykształcenia, czy wykonywanej pracy.
-Więcej poczucia własnej wartości! Bez kompleksów.
kozidron - Nie 08 Lip, 2012
johndoe napisał/a: | Znowu o czymś rozmawialiście? Z lustrem? Dlaczego od 800? |
ponieważ wcześniej odnosiłem się właśnie do tej wartości, dodatkowo wydawało mi się że cytujac mnie zarejestrowałeś ten fakt:
kozidron napisał/a: | ponieważ takim zestawem powalczysz na iso 800 i nie bedzie papki a z kompaktu moze wyjśc mizeria
|
johndoe napisał/a: | jestes w stanie w ślepym tescie 20x30 /skoro A4 nie rozumiesz/, nawet 30x45 rozpoznać 3100 z 18-55 vs. rx100 czy ex2? W wydruku? Nie podniecaj się cropami na monitorze. W realnym świecie nie masz szans na rozróżnienie, co zostalo użyte do zorbienia takiego zdjęcia. |
kilka ładnych lat zajmowałem się drukiem wielkoformatowym, część tego czasu spędziłem bezposrednio przy maszynach, wymiar podany przez ciebie: "A4" nie jest wymiarem weryfikowalnym bezpośrednio, jeżeli rozmawiamy o jakości wydruku odnośmy to do dpi vs. wymiar "fizyczny" (wtedy można w przybliżeniu określic co sie da zrobić z materiałem)
johndoe, prowadząc dyskusję na forumie, odnośmy się do cropów lub całych plików, tylko takie porównania mogą być sensowne i jeżeli chcesz żebym "podniósł wyzwanie" to bardzo chetnie.
johndoe napisał/a: | Jak Ci rzucę wdruki 20x30 z EL C, N,S,P i dorzucę z kompaktów takich jka EX2 czy RX100, to za sukces mozesz uznać 20% celnych strzałów w ślepym teście. |
ani razu nie rozmawiałem o wydrukach, mówmy o cropach, chociaż widywałem zdjęcia z kompaktów na iso 800 nawet w formacie 10x15 gdzie ludzka głowa była plamą szumu i to nie tych z 2005 roku jak sam sugerujesz.
johndoe napisał/a: | Jeśteś jak audiofil, który wszystko słyszy /włącznie ze zmianą włozenia w tyczki do gniazdka/ tylko akurat w ślepym teście jakoś tego wykazać nie potrafi. A tam milion $ czeka |
Gdzie jest ten milion, podejmuje wyzwanie, dawaj cropy a ja na priva podaje ci numer konta. Na swój koszt jutro wydrukuje w robocie A3 i wezmę się za rozpoznanie. A wiec iso 800, ta sama (moze być sklepowa scenka) scenka przeskalowane do powiedzmy 4288 x 2848 i f3.5, wołaj na zero bez wyostrzania- może być nawet czarną skrzynką (LR) [polecam zadbać o kadrowanie, żeby nie było że próbowałem dojść po rozmiarze sensora]. Jak będziesz skalował w dół jakakolwiek metodą, zastosuj tą sama dla każdego pliku. No i cóż wiecej dodać ..... chyba wszystko.
johndoe napisał/a: | Mam taki dostęp do rawów, jak Ty do algorytmów generowania jpga w tej puszce. Chyba, że się mylę i zaszczycisz mnie, prostego chłopa ze wsi, objaśnieniem co S zrobiło w trybie Normal funkcji Sharpness. Bo jak nie wiesz, to Twoje dywagacje można o kant kuli...
Ale wydajesz się być wszechwiedzący, więc chyba problemu nie będzie. Acha, i nie pisz mi, że skoro S w poprzednim modelu zrobiło taki i tak, to i w tym też na pewno tak jest. |
oczywiście mozna to stwierdzić mając rawa i jotpega, oboje wiemy jak.
Ja sie najzwyczajniej po raz 3 pytam, czy masz dostęp do jakiś rawów z rx100, różni ludzie pracuja w różnych miejscach, pytam ....bo moze masz. Są tu na forumie beta testerzy więc najzwyczajniej pytam, bo skoro wypowiadasz się z taka pewnością o przewadze tego kompakta powiedzmy nad nędznym 600D a ja widzę co innego na jotpegach to drapie sie po głowie.
johndoe napisał/a: | Na razie wykazałeś się ignorancja w kwestii jakości zdjęć z kompaktów w zależności od przysłony. Bo w kompaktach co potwierdził w tym wątku Jaad jest "nieco" inaczej niż w lustrach. |
z całym szacunkiem Jaad nie jest specjalistą w tej dziedzinie -to po pierwsze a po drugie nie wykazałem się ignorancją, tylko stwierdzam, że 1.8 z tego kompakta jest mizeryjne, zresztą tak jak 3.5. Dodatkowo napisałem, że nie wyrabiam sobie "końcowej" opinii na temat tego kompakta dopóki nie zobacze/wywołam sobie rawa.
johndoe napisał/a: | Misiu puszysty |
Sugerujesz mi otyłość ?
Ps. komor, taka praca moda, nie uważam, żebym złamał regulamin, chyba że podepniesz to pod nie trzymanie się tematu, wtedy masz rację.
jaad75 - Nie 08 Lip, 2012
kozidron napisał/a: | o przewadze tego kompakta powiedzmy nad nędznym 600D | Zdaje się cały czas zapominasz o relacji jasności szkła do czułości - nie wiem jak akurat RX100, ale może się zdarzyć, że tam gdzie w kompakcie użyjesz ISO800 (na f/1.8), w lustrze będziesz potrzebował 3200 (na f/3.5) i te obrazki mogą być całkiem porównywalne. Wkleiłem cropy z RAW-ów ze starego LX5 (który ma zauważ jeszcze CCD) - uważam, że jest duża szansa, że RAW z takiego RX100 będzie wyglądał lepiej, minimum o działkę, bo i CMOS i upakowanie mniejsze. kozidron napisał/a: | z całym szacunkiem Jaad nie jest specjalistą w tej dziedzinie | Nie trzeba być specjalistą, żeby znać wpływ dyfrakcji na obraz...
komor - Nie 08 Lip, 2012
kozidron napisał/a: | nie uważam, żebym złamał regulamin |
Punkt 30 powstał właśnie na takie okazje, jak Twoja.
kozidron - Nie 08 Lip, 2012
jaad75 napisał/a: | Zdaje się cały czas zapominasz o relacji jasności szkła do czułości - nie wiem jak akurat RX100, ale może się zdarzyć, że tam gdzie w kompakcie użyjesz ISO800 (na f/1.8), w lustrze będziesz potrzebował 3200 (na f/3.5) i te obrazki mogą być całkiem porównywalne. |
jaad75, owszem masz rację ale 1.8(zresztą tak jak 3.5) z tego cuda są słabe, ja rozumiem że jak się nie ma innych opcji to zawsze lepiej mieć te 1.8 niż nie mieć.
Jeżeli mam się ratować pełną dziurą to niech ona jest przynajmniej w jakimś stopniu uzyteczna, często zdarza mi się ratować pełną dziurą ale na szkle na którym ma to sens.
jaad75 napisał/a: | Nie trzeba być specjalistą, żeby znać wpływ dyfrakcji na obraz... |
Niezależnie od tego omawiamy konkretny model, który na tych jotpegach wyszedł słabo w stosunku do obiektywu z zestawu (np. 18-105). Jak na kompakt oczywiście całkiem dobrze to wyglada.
jaad75 - Nie 08 Lip, 2012
Niezależnie od tego omawiamy konkretny model, który na tych jotpegach wyszedł słabo w stosunku do obiektywu z zestawu (np. 18-105). | Wiesz co, ja JPEG-ów z Sony, to nawet nie oglądam, bo kompletnie nie podoba mi się ich interpretacja tego formatu. Pooglądam sobie RAW-y, jak będą dostępne.
pan.tadeusz - Wto 10 Lip, 2012
jaad75 te z 5n są wyjątkowe w swoim gatunku i warte grzechu. szczerze żałuję, że ten silniczek nie zagościł w A55 czy A57.
hijax_pl - Nie 15 Lip, 2012
Ktoś ma jakieś RAWy z RX100?
Bo nie chce mi się szukać po necie , a zakładam, że są tu "zapaleńcy", którzy już coś wywęszyli... Ponoć już w FJ się pojawiły. Bawił się ktoś?
|
|