forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw Sigma APO 400 mm f5.6 czy SIGMA 70-300mm f-4-5.6?

Garance - Sro 04 Lip, 2012
Temat postu: Obiektyw Sigma APO 400 mm f5.6 czy SIGMA 70-300mm f-4-5.6?
Mam zamiar zakupić obiektyw do canona 550D i nie jestem pewna, który jest lepszym wyborem. Inne propozycje mile widziane. Służyć będzie przede wszystkim do fotografowania zwierząt.
moronica - Sro 04 Lip, 2012

jak sigma 400mm to wersje HSM APO macro, taka jak w tym tescie http://www.photozone.de/R...-report--review

sigm 70-300 bylo/jest kilka wersji. wersja APO z czerwonym paskiem ma dobra opinie jak na tele w tej cenie (z duzym naciskiem na podkreslona czesc zdania) choc uzywanie jej do takich celow moze okazac sie sporym wyzwaniem

dcs - Sro 04 Lip, 2012

Garance,

Dodam, że starsza "Sigma APO 400mm f/5.6" nie będzie działać na cyfrze. /wymaga dość drogiej przeróbki/

Lepiej kup Sigma 50-500 mm f/4-6.3 APO DG HSM.
-duża, ale dobra.

muzyk - Sro 04 Lip, 2012

dcs napisał/a:
"Sigma APO 400mm f/5.6" nie będzie działać na cyfrze. /wymaga dość drogiej przeróbki/

Powinna zadziałać, ale tylko na przysłonie 5.6.

Sunders - Sro 04 Lip, 2012

Garance, ile masz kasy na obiektyw i jakie to maja być zwierzęta :?:
Garance - Sro 04 Lip, 2012

W szczególności ptaki. Być może również sarny. Raczej nic ponad to. No i niestety budżet mam iście studencki. Max. 1000 zł
Sunders - Sro 04 Lip, 2012

Garance napisał/a:
budżet mam iście studencki. Max. 1000 zł

IMO jeśli ma być nowy obiektyw, to chyba tylko canon 55-250IS, jeśli może być używany to za takie pieniądze można trafić nieco lepszą opcję - canona 70-300IS USM lub nieco przekraczając taki budżet jeszcze lepszą - tamrona 70-300VC USD.
:smile:

w_w - Czw 05 Lip, 2012

Popieram propozycję Sundersa, chociaż wymienione szkła znam tylko z opinii w sieci. Do tego siatka maskująca i zapas cierpliwości.

Sigma 70-300 (bez apo) generuje marne obrazki, szczególnie na najdłuższej ogniskowej. Lepiej wypada stary Tamron 70-300 ale używanego obiektywu tej firmy nie odważyłbym się kupić.

Odradzam m42 (używam od blisko 2 lat) bo teleobiektywy warte uwagi kosztują w okolicach 900 pln (może Tair 300/4,5 byłby tańszy)a pod względem pracy pod światło i kontrastu ustępują nowszym konstrukcjom. Dodatkowo autofokus bardzo się przydaje w fotografii ptaków.

Nad sigmą 400/5,6 sam się zastanawiałem. Podobno serwisy niechętnie podejmują się przeróbek elektroniki niezbędnych aby w pełni współpracowała z nowymi korpusami. Pozostałem więc przy moim zabytku i ciułam powoli na sigmę 100-300/4 lub canona 300/4...

muzyk - Czw 05 Lip, 2012

w_w napisał/a:
Odradzam m42 (używam od blisko 2 lat) bo teleobiektywy warte uwagi kosztują w okolicach 900 pln

Zależy, ale jednak taki Zeiss 300 f4 np. nie jest tani.
w_w napisał/a:
Dodatkowo autofokus bardzo się przydaje w fotografii ptaków.

Tak, ale myślę, że jeśli się ma dobrą miejscówkę i ptak jest na wyciągnięcie obiektywu... to powinno się udać. Niemniej, brak AF potęguje trudność.

w_w - Pią 06 Lip, 2012

w_w napisał/a:
Dodatkowo autofokus bardzo się przydaje w fotografii ptaków.

Tak, ale myślę, że jeśli się ma dobrą miejscówkę i ptak jest na wyciągnięcie obiektywu... to powinno się udać. Niemniej, brak AF potęguje trudność.[/quote]

Oczywiście, że czasem się udaje. Trzeba mieć świadomość, że przy fotografowaniu ptaków najczęściej nie ma wystarczająco czasu na dokładne, ręczne ustawianie ostrości przez co mogą uciec najciekawsze zdjęcia (moje pierwsze zdjęcia z myszołowem wypełniającym cały kadr - cała seria nieostra...).

Jak dla mnie, na początku przygody z fotografowaniem zwierząt wybór obiektywu, który sprawdzi się głównie przy zasiadkach jest poważnym ograniczeniem.

Canon 550d ma wizjer lustrzany - z tego co słyszałem nie ułatwia on ręcznego ostrzenia.

suso - Pią 06 Lip, 2012

Lepiej poczekaj ,dozbieraj na cos lepszego . Mam wspomnianą sigme 70-300 apo . Do statecznych tematów jest całkiem dobra ,ale do zwierzakow juz sienie nadaje . Nawet tychdomowych . A może budżetowa l-ka . Co prawda to tylko 200 mm ale za to af wymiata. :mrgreen:
pierpapier - Wto 31 Lip, 2012

dcs napisał/a:
Garance,

Dodam, że starsza "Sigma APO 400mm f/5.6" nie będzie działać na cyfrze. /wymaga dość drogiej przeróbki/

sigma 400mm apo macro smiga na moim 600d bez problemu, jedyna wada to brak mozliwosci przymykania, co i tak mijało by sie z sensem bo jest zyleta od pelnej dziury

dcs - Wto 31 Lip, 2012

pierpapier,

Nie pisałem jak widzisz o APO Macro, tylko o APO -jakbyś nie wiedział -model wcześniejszy.

Autorka też o Macro w nazwie modelu nie pisała.