|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Zamiast lustrzanki - zaawansowany kompakt - który?
marcin2k - Sro 04 Lip, 2012 Temat postu: Zamiast lustrzanki - zaawansowany kompakt - który? Po pierwsze witam, to mój drugi post w serwisie, sorry za crossposta
Chcę kupić zaawansowany kompakt. Wybrać Canona g1x, Nikona p7100 czy np. Sony rx100 lub Fuji x10? Może A może poczekać na testy Samsunga ex2 (co nie bardzo mi się uśmiecha - powinienem nabyć aparat do końca lipca, z różnych względów)?
Do czego mi aparat - do robienia zdjęć Czasem jakiś film, może nawet posklejany na komputerze w coś większego (zależy mi na dobrej obsłudze funkcji filmowania). Dlaczego tego typu? Dlaczego nie lustrzankę? W robocie pracuję z lustrzanką praktycznie non-stop. I nie chce mi się w domu bawić w obiektywy, srywy Chcę wziąć aparat na wakacje czy na imieniny u cioci i zrobić porządne foty. Bez noszenia ze sobą całego majdanu.. Można by kupić małpkę za 500 zł, ale - siła przyzwyczajenia do a) jakości obrazu (dużej matrycy) b) nastaw manualnych.
Cena oczywiście gra rolę, ale nie pierwszoplanową.
Czy ktoś jest w stanie sensownie doradzić?
Pozdr, Marcin
dcs - Sro 04 Lip, 2012
marcin2k,
Canona G1 X.
Sunders - Sro 04 Lip, 2012
Canon G1 X lub Samsung EX2F jak stanie się dostępny
marcin2k - Sro 04 Lip, 2012
A czy ktoś mógłby napisać jak sprawuje się g1x w kwestii filmowania (najlepiej z doświadczenia). A może macie jakieś linki do produkcji na vimeo/youtube kręconych g1x - ja znalazłem głownie "sample" i "testy", a mi chodzi o coś poskładanego, z fabułą .
Wiadomo, lustro czy kamera toto nie jest, ale czy da się tym kręcić w miarę sensownie?
czerwonyautobus - Sro 04 Lip, 2012
Z powodu ciemnych obiektywów na większych ogniskowych ani RX100 ani G1X nie zrobisz portretu z rozmytym tłem, będzie nie wiele lepiej niż portret zrobiony Olympusem XZ-1.
W pozostałych kategoriach zdjęć nie będzie różnicy pomiędzy aparatem z dużą matrycą vs. aparat z małą matrycą.
Kompakty typu LXx, EXx, S100 mają niewątpliwą zaletę w 24mm vs. 28mm.
Co do filmów lepiej mieć matrycę CMOS niż CCD bo nie ma jaj gdy pojawi się mocne źródła światła w kadrze. Z resztą filmy to temat rzeka, do filmu typu "imieniny cioci" wystarczy zwykła małpka lub smartfon.
Mam LX5 i NEX'a wyraźna różnica uwidacznia się jedynie przy zdjęciach portretowych. W pozostałych kategoriach nawet wolę LX5 bo mniejszy gabarytowo i ma bardziej niezawodny AF.
|
|