|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Jak i czym wyczyścić obiektyw?
vebus - Sro 04 Lip, 2012 Temat postu: Jak i czym wyczyścić obiektyw? Witam, odgrzebałem z szafy starą Minoltę Dynax 500si z obiektywem 35-70 AF. Analogowe body postawię chyba na półce jako eksponat (albo sprzedam za 5 zł czy coś koło tego), ale szkiełko postanowiłem zachować, bo niedługo przyjdzie A37 i może się przydać
I tu pojawia się pytanie - problem, bo nie chcę nowiutkiego SLT przypadkowo zapaćkać, podłączając do niego szkło z jakimiś drobinami na sobie.
Jak i czym najlepiej doprowadzić obiektyw do stanu "sklepowego" - pomijając mikroskopijne rysy i ogólne zmatowienie powierzchni; pochwalę się, że soczewki są w stanie idealnym xD. No i będę musiał dokupić tylny dekiel, bo widzę, że nie mam, a do transportu obiektywu chyba się przyda, chyba że będzie pasował ten od kita 18-55 ?
candy - Czw 05 Lip, 2012
Alkohol izopropylowy np
xadam4 - Sob 07 Lip, 2012
jeśli chcesz usunąć pył drobinki kurzu itp to odkurzacz z regulacją mocy. delikatnie się pozbędziesz na sucho. odradzam sprężone powietrze (ciekłe) bo czasem jak się bujnie i "psiuknie" to wydostaje się ciecz a nie gaz. a tłuste plamy, pyłki roślin to polecam metanol ale stężony (98%) zostawia mało smug. troche uczucia i tyle.
|
|