|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Lipiec-Grudzień 2012
Wujek_Pstrykacz - Nie 08 Lip, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Lipiec-Grudzień 2012 FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Lipiec-Grudzień 2012
90s - Pon 09 Lip, 2012
1.
Cueva de los verdes Lanzarote 2 by Sanches90s, on Flickr
fatman - Wto 10 Lip, 2012
Podoba mi się to zdjęcie. Kompozycja, ekspozycja i... spokój wody
cumulus - Wto 10 Lip, 2012
Jedynka bardzo fajna.
2.
3.
90s - Wto 10 Lip, 2012
Dziękuje cumulus,i fatman, co ciekawe to tam nie ma wody, góra jest spójna z dołem tej jaskini przez co się wydaje że jest odbicie, kadrowałem centralnie by podkreślić tą równowagę.
fatman kupiłem kilka książek z tych co mi poleciłeś i diametralnie zmieniło się moje podejście do krajobrazu, na razie nie mam nic nowego ale przeglądam stare fotki które by pasowały do nowego podejścia.
do tego zakupiłem podstawą kolekcje filtrów Cokiny i czekam jak w UK przestanie padać by się zabrać za testowanie
mozer - Wto 10 Lip, 2012
90s, fajne zdjęcie, nie wpadłbym, że tam jest woda
PS. Nie da się tak linkować z flickra, żeby od razu było widać najwyższą rozdzielczość bez klikania po kolejnych linkach?
90s - Wto 10 Lip, 2012
Dzięki mozer, wrzucam w nowym temacie bo stary pozamiatałeś swoimi fotkami więc nie było co się nawet fatygować.
mozer napisał/a: | nie wpadłbym, że tam jest woda |
bo tam nie ma wody:))
mozer napisał/a: | PS. Nie da się tak linkować z flickra, żeby od razu było widać najwyższą rozdzielczość bez klikania po kolejnych linkach? |
Pewnie że się da choć tutaj jest chyba 800px a full to 850 więc co za różnica;)
mozer - Wto 10 Lip, 2012
90s napisał/a: | Pewnie że się da choć tutaj jest chyba 800px a full to 850 więc co za różnica;) |
No niezupełnie - to co widać w wątku ma 500px wysokości
90s napisał/a: | bo tam nie ma wody:)) |
No toś teraz mi dopiero namieszał
90s napisał/a: | pozamiatałeś swoimi fotkami więc nie było co się nawet fatygować |
No bez przesady, ale dzięki
90s - Sro 11 Lip, 2012
mozer napisał/a: | 90s napisał/a:
Pewnie że się da choć tutaj jest chyba 800px a full to 850 więc co za różnica;)
No niezupełnie - to co widać w wątku ma 500px wysokości
|
też prawda:) już nie będę dawał takich miniaturek.
4.
Cueva de los verdes Lanzarote 3 by Sanches90s, on Flickr
elnino - Sob 14 Lip, 2012
jez. rożnowskie (poprawka )
5.
6.
masza - Sob 14 Lip, 2012
90s napisał/a: | co ciekawe to tam nie ma wody |
Ależ jest!
Miejsce piękne, zdjęcie (1) też.
Daniel*1977 - Sob 14 Lip, 2012
a niektórzy już po wakacjach i zostało tylko robienie zdjęć o 4:30 w pracy
7
Good morning by Daniel*1977, on Flickr
Distler - Nie 15 Lip, 2012
2 - rewelacja
8
90s - Nie 15 Lip, 2012
9. masza napisał/a: | 90s napisał/a:
co ciekawe to tam nie ma wody
Ależ jest! |
Ależ nie:)
Cytat: | Miejsce piękne, zdjęcie (1) też. |
Dziękuje masza,
9.
Lanzarote landscape V by Sanches90s, on Flickr
masza - Nie 15 Lip, 2012
90s napisał/a: | Ależ nie:) |
Wikipedia rzecze coś o jeziorze, inne źródła też. Hm, któreś z nas uległo iluzji i właściwie trudno się dziwić...
PS 9 też bardzo ładne.
mrooq - Nie 15 Lip, 2012
elnino napisał/a: | jez. rożnowskie (poprawka )
5.
|
ahh teskni mi sie za tymi krajobrazami. piekne!
90s - Nie 15 Lip, 2012
masza napisał/a: | Wikipedia rzecze coś o jeziorze, inne źródła też. Hm, któreś z nas uległo iluzji i właściwie trudno się dziwić... |
Jezioro jest w innej części jaskini i tak wygląda:
http://espaciofotografico...os%20verdes.jpg
tam gdzie ja zrobiłem fotkę nie było wody:) a stałem kilkanaście centymetrów od urwiska, może jak jest przypływ to zalewa to miejsce ale kiedy ja byłem było suchuteńko:)
masza - Nie 15 Lip, 2012
90s, wierzę Ci na słowo... choć przyznam, że nie przychodzi mi to łatwo.
Spójrz na podpis pod zdjęciem:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cueva_de_los_Verdes
90s - Nie 15 Lip, 2012
to teraz mnie zastrzeliłaś,byłem pewien że to przepaść a nie odbicie wody,byłem bardzo blisko i nic nie wskazywało żeby tam woda była.
Będę musiał się jeszcze raz tam wybrać i to sprawdzić:)
hijax_pl - Nie 15 Lip, 2012
Cytat: | Przed nami długa kolorowa wnęka, u stóp ogrom przepaści, a nad nią zawieszony kamienny most. Jednak po chwili okazało się, że przepaść to lustrzane odbicie sufitu w płytkiej wodzie. Niepowtarzalny efekt wywołał poruszenie pośród publiki. Wstrząśnięta sadzawka po chwili uspokoiła taflę ponownie ukazując złudzenie optyczne. Oczarowani oddaliśmy się dalszemu zwiedzaniu. |
http://tubylismy.pl/relac...roty-i-jaskinie
Sam nie wiem co myśleć
Może tam rosną jakieś psychodeliczne grzybki i wycieczka doznaje grupowej iluzji?
masza - Nie 15 Lip, 2012
90s, zdążyłam jeszcze trochę podrążyć - i znalazłam relacje zwiedzających. Przytoczę jedną, bo chyba oddaje sedno sprawy:
"Przed nami długa kolorowa wnęka, u stóp ogrom przepaści, a nad nią zawieszony kamienny most. Jednak po chwili okazało się, że przepaść to lustrzane odbicie sufitu w płytkiej wodzie. Niepowtarzalny efekt wywołał poruszenie pośród publiki. Wstrząśnięta sadzawka po chwili uspokoiła taflę ponownie ukazując złudzenie optyczne. Oczarowani oddaliśmy się dalszemu zwiedzaniu".
http://tubylismy.pl/relac...roty-i-jaskinie
Niesamowite miejsce!
No tak - hijax_pl mnie ubiegł.
hijax_pl - Nie 15 Lip, 2012
masza, no proszę Ten sam tekst
90s - Nie 15 Lip, 2012
no to szok:)
i jedyne co mogę powiedzieć że to trzeba zobaczyć, stałem kilkanaście centymetrów od tego (urwiska) i widziałem głębie w tej tafli wody:)
Przepraszam za wprowadzenie w błąd:) i dzięki masza, za wyprowadzenie mnie z niego:)
dałbym sobie obie ręce uciąć że tam nie było wody:)
masza - Nie 15 Lip, 2012
90s, naprawdę nie masz za co przepraszać, pokazałeś kawałek cudu natury. Też chcę to zobaczyć!
grack - Pon 16 Lip, 2012
Witam. Jestem nowy na forum, a to pierwsze zdjęcie jakie tu dodaje. Zrobione kilka dni temu, drzewko na tle zachodu słońca
10.
fatman - Pon 16 Lip, 2012
grack, witamy na forum.
Co do zdjęcia - światło ładne ale czemu takie nieostre to zdjęcie ?
Czemu pionowy kadr? Czyżby poziomy nie byłby już urzekający?
grack - Pon 16 Lip, 2012
Witam fatman. Kadr poziomy również jest, załączam poniżej Z ostrością faktycznie nie bardzo, nie wiem czemu. Zdjęcie robione na f8, czas 1/500, autofokus. Czy to wina któregoś z parametrów?a może to przez obiektyw, czytałem ze Sigma 70-300 na największej ogniskowej jest tragiczna, może to własnie dowód;) Dopiero niedawno zająłem się fotografią, popełniam masę błędów, będę wdzięczny za uwagi i rady, pozdrawiam.
11.
90s - Pon 16 Lip, 2012
10 super, kadr pionowy bardziej mi się podoba choć tak jak fatman, zauważył pierwszy plan mógłby być ostrzejszy.Ale i tak miło się na to zdjęcie patrzy, układ linii nieba przyciąga uwagę a czerń, pierwszego planu nadaje tajemniczości.
dla mnie gicior grack
mozer - Pon 16 Lip, 2012
grack, może AF Ci nie trafił?
Jeśli chodzi o kompozycję, to chyba wolałbym to drzewo na środku dolnej części pionowego zdjęcia. Obecna kompozycja wydaje mi się jakaś niezrównoważona, tym bardziej, że te pasma chmur idą skosem.
fatman - Wto 17 Lip, 2012
grack, poziomy dużo lepiej imho.
Sigma 70-300 jest ostra gdzieś tak do 200. Miałem to szkło.
Rozumiem, że przypadkowo znalazłeś się w tym miejscu, kiedy "dopadł Cię" taki piękny zachód.
Poszukaj fajnego pierwszego planu na fotografię sylwetkową tego typu i pojedź w to miejsce i spóbuj zapolowac znowu na takie światło.
Koniecznie niskie ISO (100 lub 50) i... statyw. Będzie ostrzej
Mam fotki tego typu (sylwetkowe) w mojej galerii.
Nie są najwyższych lotów ale spojrzysz to będziesz wiedział o co chodzi
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=3437
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=3447
Majitsu - Sro 18 Lip, 2012
12.
13.
fatman - Sro 18 Lip, 2012
Majitsu, ładnie wyszło, czy to Woliński PN?
rodak - Sro 18 Lip, 2012
14
15
moronica - Sro 18 Lip, 2012
rodak, ladnie, szkoda ze mewa sie nie odwrocila
Majitsu - Czw 19 Lip, 2012
fatman Dzięki! Tak, to WPN. Piękne dzikie plaże..
90s - Czw 19 Lip, 2012
13 jest kapitalna, klimat, delikatnie światło i wzrok podmarzający za kamieniami.
16
Lanzarote landscape VI by Sanches90s, on Flickr
mozer - Pon 23 Lip, 2012
17.
mrooq - Wto 24 Lip, 2012
jakas lokalizacja?
mozer - Wto 24 Lip, 2012
Cytat: | jakas lokalizacja? |
Tak
Żartuję - Puno, Peru.
90s - Wto 24 Lip, 2012
17. dodać tylko efekt sztucznej GO i makietka jak się patrzy .
Tak poza tym to bardzo ładne zdjęcie, kolor kadr i miejsce
mrooq - Wto 24 Lip, 2012
mozer napisał/a: | Cytat: | jakas lokalizacja? |
Tak
Żartuję - Puno, Peru. |
ahh, a ja stawialem na ktoras z wysp zielonego przyladka.
mozer - Wto 24 Lip, 2012
mrooq napisał/a: | ktoras z wysp zielonego przyladka |
Ehhh, może kiedyś
90s, dzięki - mi się to zdjęcie raz podoba, a raz wcale, dlatego jestem ciekawy opinii
witkot - Wto 24 Lip, 2012
mozer -Mam wrażenie że na 17 panuje jakiś przepych,ciasność lub coś w tym rodzaju.
Sam nie wiem jak to określić.
mozer - Wto 24 Lip, 2012
witkot, dzięki za opinię. Może w ogóle ciekawszy były dużo ciaśniejszy kadr np. pionowy pokazujący ciągnące się chałupy.
CzarekFH - Wto 24 Lip, 2012
18.
Pół godziny po zachodzie słońca zrobiło się takie niebo.
witkot - Wto 24 Lip, 2012
18- Kolorki miodzio.Powiedzałbym że aż nienaturalne
mozer - Sro 25 Lip, 2012
19. Wakacyjny kiczyk ;P
cybertoman - Sro 25 Lip, 2012
13 - podobaja mi sie.
mrooq - Sro 25 Lip, 2012
mozer napisał/a: | 19. Wakacyjny kiczyk ;P
|
jak by tylko trochę wyprostować. extra!
masza - Sro 25 Lip, 2012
12, 13 - super.
18 - piekielne!
19 - jak malowane.
krzyskra0 - Sro 25 Lip, 2012
kilka na pierwszy ogień:
20.
21.
22.
mozer - Sro 25 Lip, 2012
krzyskra0, faaajne. Szczególnie 2 ostatnie
23.
fatman - Czw 26 Lip, 2012
krzyskra0, ładne światło złapałeś. Gratulacje !
Zalew sulejowski (ze zlotu)
24.
90s - Czw 26 Lip, 2012
20 22 23 i 24 bardzo ładne fotografie.
witkot - Czw 26 Lip, 2012
krzyskra0-Światełko złapałeś pierwsza klasa ze wskazaniem na 22(brawo).
I tutaj pokazałeś klasę.Stara zasada:jak nie masz ciekawego miejsca poczekaj na ciekawe światło.
mozer Ciekawa ta ulica i milion detali do pokazania.Masz coś takiego ??Dawaj dawaj
fatman-Przyjacielu wiem że masz jakiegoś krajobrazowego"asa" w kieszeni z tego zlotu
krzyskra0 - Czw 26 Lip, 2012
25.
Piekary Śląskie, widok spod Kopca Wyzwolenia
witkot - Czw 26 Lip, 2012
krzyskra0 - Kolejna dobra fota tylko ta ramka
Osobiście bardzo odwraca moją uwagę od zdjęcia.Oczywiście to kwestia gustu.
Pozdr.
mozer - Pią 27 Lip, 2012
witkot, no niestety - robione w pośpiechu i nic więcej stąd nie mam. Stare dzieje
fatman - Pią 27 Lip, 2012
witkot napisał/a: | fatman-Przyjacielu wiem że masz jakiegoś krajobrazowego"asa" w kieszeni z tego zlotu |
W tym sęk, że światło było "do bani"
Wieczorami ćwiczyliśmy browar a rankami... ciężko było wstac po "ćwiczeniach".
Ciężko znaleźć dobra miejscówkę nad tym zalewem choc objechałem go wokoło lesnymi wyboistymi drogami w poszukiwaniu takowej na następny dzień (poranek).
To ujęcie spodobało mi się kompozycyjnie ponieważ układ tego drzewa w mocnym punkcie kadru jak i zbiegające się linie chmur, odbicia i wysuniętego półwyspu wprowadzają widza głębiej.
Zrobiłem je koło 5;30 trano a za 10 min juz całe niebo bylo zaciągnięte chmurami.
Coś tam jeszcze mam ale as to nie będzie a ni nawet król (przynajmniej w mojej ocenie) Ale walet (może nie pikowy) napewno się znajdzie.
cumulus - Pią 27 Lip, 2012
21 i 22 miodzio , piękne są te promienie słońca w lesie.
26.
27.
28.
-Canon 1000d+Sigma 17-50+Hi-tec szara połówka na cokinie
sklsk - Pią 27 Lip, 2012
Cumulus - fotki bardzo fajne i miękkie, zawsze masz taką miękkość na 1000d?
mozer - Pią 27 Lip, 2012
cumulus, a jaki współczynnik przyciemnienia ma ta połówka?
witkot - Pią 27 Lip, 2012
fatman -Czasami tak bywa z tymi miejscówkami że ciężko coś znaleść.Strasznie szkoda że nie mam możliwości się z wami spotkać.Fajnie by było.Może za rok-mooooooże :
raf7775 - Sob 28 Lip, 2012
29.
mozer - Sob 28 Lip, 2012
30. To ja też pogniocę Foto z czasu "lampy"
raf7775 - Sob 28 Lip, 2012
31. (co ciekawe, pod budynkiem wypływa woda z góry, lodowata woda)
[ Dodano: Sob 28 Lip, 2012 20:02 ]
32. Caswell bay.
[ Dodano: Sob 28 Lip, 2012 20:07 ]
33.
fatman - Sob 28 Lip, 2012
cumulus, 26 najlepsze z serii imho.
Mamy ładny pierwszy plan. Ciemny trochę ale jest !
Daniel*1977 - Sob 28 Lip, 2012
Z tej stronki wszystkie ciekawe, chociaż 32 ma na moim monitorze dziwne kolory
fatman - Nie 29 Lip, 2012
witkot napisał/a: |
fatman-Przyjacielu wiem że masz jakiegoś krajobrazowego"asa" w kieszeni z tego zlotu |
Be my guest my friend. Oto walet
32. Rozlewisko Pilicy pod Sulejowem
cumulus - Nie 29 Lip, 2012
Cytat: | Cumulus - fotki bardzo fajne i miękkie, zawsze masz taką miękkość na 1000d? |
Dzięki. Wiesz co chyba bardziej zasługa Sigmy i polara. 1000d z tą Sigmą to "inny" aparat
mozer napisał/a: | cumulus, a jaki współczynnik przyciemnienia ma ta połówka? |
Jest to ND 0,6 z łagodnym przejściem.
fatman napisał/a: | cumulus, 26 najlepsze z serii imho.
Mamy ładny pierwszy plan. Ciemny trochę ale jest ! |
Dzięki. Twoje 32 dość dobre, może nawet na damę się załapuje .
sklsk - Nie 29 Lip, 2012
cumulus napisał/a: | Cytat: | Cumulus - fotki bardzo fajne i miękkie, zawsze masz taką miękkość na 1000d? |
Dzięki. Wiesz co chyba bardziej zasługa Sigmy i polara. 1000d z tą Sigmą to "inny" aparat
|
inny to znaczy bardzie miękki czy tak dużo zyskuje z sigmą.
ja borykam się z 1000d i prawie nigdy nie jestem zadowolony właśnie z ostrości
cumulus - Nie 29 Lip, 2012
sklsk napisał/a: | cumulus napisał/a: | Cytat: | Cumulus - fotki bardzo fajne i miękkie, zawsze masz taką miękkość na 1000d? |
|
inny to znaczy bardzie miękki czy tak dużo zyskuje z sigmą.
ja borykam się z 1000d i prawie nigdy nie jestem zadowolony właśnie z ostrości |
Przede wszystkim z Sigmą 17-50 2.8 99% zdjęć jest pięknie ostra. Z obiektywem zestawowym nie miałem tego. Chodź 1000d autofokus ma bardzo przeciętny to jednak z Sigmą jak już złapie ostrość i zrobię zdjęcie to jest ono ostre. Strach się bać co ten obiektyw potrafi z lepszymi puszkami . Sam się zdziwiłem ile może zdziałać lepszy obiektyw.
bhpchmiel - Nie 29 Lip, 2012
35. (Fatman powielił 32 )
bhpchmiel, byłeś na łódce w weekend czy tak widzisz świat po weselu u kuzyna?
Rychu ja i łódka Tak to pewnie kuzyn teraz spostrzega rzeczywistość
Marcin, pomyśl o przeróbce 35 na B&W.
Będziesz sławny niczym Hiroshi Sugimoto
Żebyś nie myślał, że pokpiwam sam zobacz foty gościa:
http://www.sugimotohiroshi.com/seascape.html
Rychu tak na szybko
36.
Się kitajec schował się
37.
(przyznaję się - szalałem suwakami )
grack - Pon 30 Lip, 2012
To może zaniżę troche poziom ;p
38.
90s - Pon 30 Lip, 2012
32, 37 i 38 świetne światło i kadry
bhpchmiel - Pon 30 Lip, 2012
90s, dzięki
grack - Pon 30 Lip, 2012
90s dzięki, światełko podeszło ciekawe, ale u mnie jak zwykle problem z ostrością
moronica - Pon 30 Lip, 2012
grack, przymknac mogles przyslone, tak gdzies do f/8, byloby lepiej
grack - Pon 30 Lip, 2012
moronica, to zdjęcie było na f/9, czas 1/400, ogniskowa 220mm. Teoretycznie przy tych parametrach powinno być chyba lepiej.. Może jakaś wada sprzętu.. a może wada fotografa heh
moronica - Pon 30 Lip, 2012
grack, to mozliwe ze kompresja ci zzera podczas pomniejszania zdjecia. widac na niebie takie popikselizowane placki i artefakty wzdluz smigiel. robisz przynajmniej w RAWie?
grack - Pon 30 Lip, 2012
moronica, robię zdjęcia w RAWie, potem poprawiam balans i zapisuje w aparacie jako JPG. Jednak dzięki Twojej sugestii pogrzebałem w ustawieniach i okazało się że przy konwersji na JPG aparat zapisywał zdjęcię jako Normal (4 mb) zamiast Fine (8 mb). Muszę się dziś wybrać w plener, sprawdzić efekty po zmianie. Dzięki za pomoc, czasem człowiek pominie podstawowe zagadnienia i potem są problemy i szukanie rozwiązań tam gdzie ich nie ma;)
arietiss - Wto 31 Lip, 2012
Siklawa...
39.
40.
41.
Nie do końca odzwierciedla to prawdziwą wielkość tego największego wodospadu w polskich Tatrach...
90s - Sro 01 Sie, 2012
42.
Blackpool Eye 2 by Sanches90s, on Flickr
bhpchmiel - Sro 01 Sie, 2012
90s, fajne kolorki złapałeś
kasiakaaz - Sro 01 Sie, 2012
90s, no kolorki bardzo fajne, ale kwadrat mi jakoś nie leży. Chyba wolałabym w poziomie.
grack napisał/a: | robię zdjęcia w RAWie, potem poprawiam balans i zapisuje w aparacie jako JPG. |
grack, a zostaje Ci jeszcze wtedy zapisane w RAWie? Bo jeżeli nie - to mz dziwna taktyka, trochę bez sensu.
grack - Sro 01 Sie, 2012
kasiakaaz, zostaje mi RAW. Te wersje JPG zrzucam na kompa, a wersje RAW zostawiam na karcie. Taktyka może dziwna, ale wyjaśnienie proste aczkolwiek niezbyt dla mnie wesołe. Mianowicie mój zabytkowy komp nie ogarnia konwersji z RAWu.. Ani nie radzi Fotoshopa. Używam Nikon VievNX, ale mogę pracować tylko na JPG, przy konwersji z RAW się zawiesza i muszę resetować heh. No niestety zawsze mam pilniejsze wydatki (np. nowy obiektyw czy benzyna do motocykla ;p ) niż nowy komp czy chociażby karta graficzna lub dodatkowy RAM.. P.S. Nie pytajcie z którego roku mam komputer heh
kasiakaaz - Sro 01 Sie, 2012
grack, no cóż - jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma...
mozer - Sro 01 Sie, 2012
90s, fajna kolorystyka, ale dołu trochę można by przyciąć - tak w pobliżu odbicia.
90s - Sro 01 Sie, 2012
Dzięki wielkie
kasiakaaz napisał/a: | ale kwadrat mi jakoś nie leży. Chyba wolałabym w poziomie. |
Kwadrat jest specyficzny nie ma co ukrywać ale wybrałem go z kilku względów
1. to panorama pionowa i po korekcji wyszedł niemal idealny kwadrat jak na zdjęciu.
2. jakbym kadrował pionowo to pozostałby duży niedosyt tego co jest dalej i by pewnie padło że lepiej poziomo było to pokazać.
3. w kadrze poziomym musiałbym z czegoś zrezygnować a piana czy też niebo są mocnymi punktami tej fotki. A chcąc je zostawić musiałbym wypełni kadr morzem lub schodami które nic nie wnoszą.
4. i takie już dodawanie filozofii do fotki, wpisano koło w kwadrat
mozer napisał/a: | 90s, fajna kolorystyka, ale dołu trochę można by przyciąć - tak w pobliżu odbicia. |
Dzięki mozer, ale piana bardzo mi się spodobała prowadzi wzrok ku środkowi zdjęcia a zarazem nie narzuca się, za nic bym jej nie ściął
w dziale zdjęcia nocne jest też inne zdjęcie z tego miejsca.
Poza tym streeta popstrykałem też trochę jakby ktoś chciał pooglądać.
Szkoda że pogody nie ma bo bym tam regularnie zaglądał.
moronica - Sro 01 Sie, 2012
grack, w takim razie nie pracujesz na RAWach. rownie dobrze mozesz robic w JPG i oszczedzic miejsce na karcie
nie wiem jakie masz parametry ale ja jeszcze calkiem niedawno pracowalam na wirtualnej maszynie z 1GB ramu i Win XP i View NX chodzil gladko a nawet LR przy sporej dawce cierpliwosci dalo sie obsluzyc. moze po prostu czas na format
grack - Sro 01 Sie, 2012
moronica, zgadza się, ale w JPG (o ile się nie mylę) tracę możliwość zmiany balansu bieli. A tak podglądam sobie fotę na aparacie, ustawiam balans jaki mi odpowiada, konwertuje na JPG i taką wersję na zrzucam na kompa. A te RAWy zostawiam na kartach SD, może się jeszcze kiedyś przydadzą.. A że format by się przydał to też prawda Natomiast 1GB ramu to bedę miał jak podwoje dotychczasowy
FuzBal - Sro 01 Sie, 2012
43. Chorwacja - Jeziora Plitwickie
pitras - Sro 01 Sie, 2012
FuzBal, Na 43 jeziorko jest boskie
fatman - Sro 01 Sie, 2012
90s, Bardzo pięknie ten kadr złapałeś !!!
I to z jpega, bez obróbki! I to światło!
Widzę, że nauka nie idzie w las. Gratulacje!
90s - Czw 02 Sie, 2012
fatman napisał/a: | 90s, Bardzo pięknie ten kadr złapałeś !!!
I to z jpega, bez obróbki! I to światło!
Widzę, że nauka nie idzie w las. Gratulacje! |
Dziękuje kolego, książki które mi poleciłeś diametralnie zmieniły moje podejście do tematu:)
Choć widzę też że pomieszały ci się moje posty z kolegi grack, ja pracuje tylko na Rawach a to zdjęcie było obrabiane.
Choć starałem się zachować jak największy realizm a zarazem nadać atrakcyjności scenie.
fatman - Czw 02 Sie, 2012
90s napisał/a: | Choć widzę też że pomieszały ci się moje posty z kolegi grack, ja pracuje tylko na Rawach a to zdjęcie było obrabiane.
Choć starałem się zachować jak największy realizm a zarazem nadać atrakcyjności scenie. |
Rzeczywiście... nadawałem o w pol do pierwszej i zmęczenie robi swoje.
Miejscówka (choć dobrze znana z fotek) pokazana w ciekawym świetle pokazuje za każdym razem inne swoje piękno.
Ponieważ nadajesz z UK moge polecić Ci jeszcze parę książek, zawierających fotografie miejsc w UK, które być może Cię zainspirują.
Landscape Photographer of the Year: Collection 1-5. Mam wszystkie.
To są ksiażki zawierające fotografie nagrodzone w konkursie. W jury m/in Charlie Waite.
Naprawdę warto. Albumy nie są drogie a zdjęcia są wydane na pięknym lakierowanym papierze.
http://www.amazon.co.uk/g...ils_o01_s00_i01
Co roku przybywa nowa kniga.
W przygotowaniu szósta. Już zrobiłem pre-order.
http://www.amazon.co.uk/L...43890126&sr=1-1
90s - Czw 02 Sie, 2012
Dziękuje ślicznie fatman, nabędę:)
Czytając "Po pierwsze światło" nawet nie zdawałem sobie sprawy że UK ma takie krajobrazy.
Niestety wszystkie daleko ode mnie:)
Możesz polecić też jakąś książkę o obróbce krajobrazu? taką bardziej zaawansowaną najlepiej.
[ Dodano: Czw 02 Sie, 2012 12:52 ]
44.
Stairway to hell by Sanches90s, on Flickr
fatman - Czw 02 Sie, 2012
90s napisał/a: | nawet nie zdawałem sobie sprawy że UK ma takie krajobrazy.
Niestety wszystkie daleko ode mnie:)
Możesz polecić też jakąś książkę o obróbce krajobrazu? taką bardziej zaawansowaną najlepiej. |
Swego czasu naukę czerpałem z:
http://helion.pl/ksiazki/...pard,fotkra.htm
Nadal chętnie czasem po nią sięgam.
Dobrze napisana. Z przykładami. Można sporo poćwiczyć ale należy czytac ja i od razu próbowac na ekranie na swoich zdjęciach stosowaćte rozwiązania. W większości zdjęcia nabierają lepszego wyglądu.
Nie przejmuj sie, że jest ona dla CS2 a teraz mamy erę CS6.
Uwagi zawarte w niej są uniwersalne.
Polecam również bardzo: "Cyfrowa Fotografia Pejzażowa - Śladami Ansela Adamsa i wielkich mistrzów" Michaela Frye.
http://www.motyleksiazkow...wnictwa/id/1669
Ciekawa książka o zastosowaniu systemu strefowego Ansela we wspołczesnej fotografii cyfrowej. Dobre przykłady i zdjęcia z objaśnieniami.
PS: a gdzie bazujesz? Może podpowiem Ci jakąs bliższą miejscówkę?
Też sie wybieram do UK pofocić. Powrót do Cumberland może Snowdonia lub Lake district...
Miles67 - Czw 02 Sie, 2012
Zobacz u mnie w inne
Wymoderowano
90s - Pią 03 Sie, 2012
Dzięki Miles67, ale nienawidzę czytać eksiążek lub zbyt długich tekstów na ekranie monitora. Zdecydowanie wole papier.
fatman, mieszkam w Burton on Trent albo Barton upon Trent w hrabstwie staffordshire.
Stolica angielskiego piwa i centralny punkt spedycyjny, czyli kraina magazynów i fabryk.
Najbliżej mam do Peak District National Park w Derbyshire byłem też tam kilka razy ale nigdy o przyzwoitej porze.
Auto nosze na plecach a nikt ze znajomych nie raczyłby tam ze mną jechać o 3 rano, Choć planowałem w tym roku się tam wybrać bo są tam kapitalne tamy z bloków skalnych zrobione, do tego masa pięknego terenu.
Ale pogoda jest niemożliwa, nawet wyjść do sklepu się nie da. Ostatnio jak wyszedłem to zlało mnie, wyschłem i jeszcze raz zlało zanim do sklepu doszedłem .A w Blackpool moja dziewczyna chodziła w czapce zimowej a mój statyw 5 kg musiałem obiema rękami trzymać a i tak zdjęcia na długich czasach były poruszone.
Więc dobrze przemyśl tegoroczny wypad bo pogoda od 3 miesięcy taka jest, z nielicznymi wyjątkami.
Dzięki za książki na pewno nabędę, tylko muszę jeszcze doczytać te co mi zostały z ostatniego zamówienia.
[ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 00:08 ]
Ale jak się zdecydujesz to daj znać, znajdzie się miejsce by przenocować i ciepła micha:)
bhpchmiel - Pią 03 Sie, 2012
90s, z Twojego opisu wynika, że klimacik to Wy tam macie ciut extremalny
90s - Pią 03 Sie, 2012
Ten rok jest wyjątkowo...
były dni że w zimie cieplej bywało, wychodzisz świeci słońce 10minut później ulewa i tak przez cały dzień.
Ostatnio było 5 dni słonecznych to na weekend musiało się posypać.
Właśnie do Blackpool pojechaliśmy w ten weekend, w autobusie żałowałem że kąpielówek nie zabrałem a na miejscu żałowałem ze parasola i kurtki.
Zresztą widać po ostatniej fotce jakie niebo boskie, dopiero przez zachodem się przejaśniło i udało się zrobić kilka fotek by później znowu mnie zlało.
A wiatr był tak mocny że mojej dziewczyny aparat na statywie latał jak metronom.
Tak więc klimacik nie zachęca do spacerów:)
[ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 10:20 ]
45.
Ring by Sanches90s, on Flickr
fatman - Pią 03 Sie, 2012
90s napisał/a: | Najbliżej mam do Peak District National Park w Derbyshire [...]
Więc dobrze przemyśl tegoroczny wypad bo pogoda od 3 miesięcy taka jest, z nielicznymi wyjątkami.
Ale jak się zdecydujesz to daj znać, znajdzie się miejsce by przenocować i ciepła micha:) |
Dzięki za dach dla wędrowca. Jak bedę jechał - odezwę się na priva.
Spojrzałem na mapę... masz więc tylko 3 godziny jazdy do Snowdonia National Park
i 3 godziny jazdy do lake District.
Ja w Polsce tyle musze jechac z Poznania do Wrocławia
Lecę więc do Luton (mam 6:20 samolot), wynajmuję autko i mam do Ciebie 2 godziny.
Jeszcze tego samego dnia na zachód słońca w Lake District zdążymy
Może się uda jakiś plenerek zorganizować na jesieni
A co do pogody uwielbiam wyspy za ich chmury i wiatr!
Soniak10 - Pią 03 Sie, 2012
Sierpniowy (z 2006 r.) zachód słońca nad Kretą. Konica Minolta D5D + kit 18-70, bez filtra polar.
90s - Sob 04 Sie, 2012
fatman napisał/a: | masz więc tylko 3 godziny jazdy do Snowdonia National Park
i 3 godziny jazdy do lake District. |
Takimi kategoriami to faktycznie wszędzie rzut beretem:)
fatman napisał/a: | wynajmuję autko i mam do Ciebie 2 godziny.
Jeszcze tego samego dnia na zachód słońca w Lake District zdążymy |
Piszę się na wszystko:) wezmę wolne i chętnie Ci potowarzyszę, ale ugadajmy się na priv jak już na 100% będziesz miał termin a ja pomogę jak mogę:)
Zjeździłem sporo Anglii i Szkocji swego czasu ale tak by zobaczyć a nie by dobre zdjęcia porobić.
fatman napisał/a: |
A co do pogody uwielbiam wyspy za ich chmury i wiatr! |
Tego ci u nas nie brakuje:) masz jak w banku:) aż na korzonkach odczujesz:)
47. Panoramka 7300 na 4800 pomniejszanie mocno wyostrzyło.
Blackpool eye 3 Landscape by Sanches90s, on Flickr
arietiss - Sob 04 Sie, 2012
90s, pierwsze dużo lepsze.
48.
Dolina Gąsienicowa...
mozer - Sob 04 Sie, 2012
arietiss, przyjemne
hajhet - Sob 04 Sie, 2012
Pomerdaliście numerację o 10 w tył - prostuję.
49. Powiało
witkot - Nie 05 Sie, 2012
arietiss- 38 ..wydaje mi się że parę kroków w lewo i bez tej ścieżki brukowej byłoby fajniejsze.
Ogólnie foty z Taterków zajefiste.Pozdr
arietiss - Nie 05 Sie, 2012
witkot, myślałem nad tym klejąc panoramę. Zrobiłem obie opcje, ale ostatecznie ta ze ścieżką zwyciężyła...
fatman - Nie 05 Sie, 2012
witkot napisał/a: | arietiss- 38 ..wydaje mi się że parę kroków w lewo i bez tej ścieżki brukowej byłoby fajniejsze.
Ogólnie foty z Taterków zajefiste.Pozdr |
witkot ma rację. Jak zobaczyłem fotkę... to samo pomyślałem.
BTW: Każdy kto robi z tego miejsca tę dróżkę w kadrze montuje.
Precz z nią! Nawet jak trzebaby zrobić wypełnianie zawartością
A swoją drogą moja tęsknota za Tatrami się wzmaga...
Soniak10 - Pon 06 Sie, 2012
Sony A700 + kit 18-70
MNISZKA - Pon 06 Sie, 2012
Mam dwa zdjęcia dosyć podobne tyle że o różnej trochę kolorystyce
51
52
i jeszcze taką fotkę mam
53
Soniak10 - Pon 06 Sie, 2012
MNISZKA napisał/a: | Mam dwa zdjęcia dosyć podobne tyle że o różnej trochę kolorystyce |
Mnie się zdecydowanie bardziej podoba kolorystyka 52 niż 51.
A 53 to wyraźnie prześwietlone i, o ile dobrze widzę, chyba troche nieostre? Którym obiektywem je pstrykałeś? Pozdro
[ Dodano: Pon 06 Sie, 2012 21:58 ]
arietiss napisał/a: | Dolina Gąsienicowa... |
Kurrrde, jak z okładki albumu o Tatrach! Grats. Acha - tylko czy to nie bardziej pasuje do tematu "PANORAMA"? Bo chyba w takim trybie pstrykałes?
hajhet - Pon 06 Sie, 2012
Soniak10 napisał/a: | Acha - tylko czy to nie bardziej pasuje do tematu "PANORAMA"? Bo chyba w takim trybie pstrykałes? |
C40D to prawdziwa lustrzanka (po podpisie wnioskuję, że arietiss takową strzelał) i takowego trybu nie posiada i chwała jej za to. A Dolina prześwietna
bhpchmiel - Wto 07 Sie, 2012
54.
55.
mozer - Wto 07 Sie, 2012
bhpchmiel, teraz toś pojechał z suwaczkami
mozer, no troszeczkę
dcs - Wto 07 Sie, 2012
Oo...! Kolega wykosztował się na urlop na innej planecie.
Noooo, musiałem sprawdzić czy ten jankeski łazik będzie mógł jakoś wylądować
90s - Sro 08 Sie, 2012
54. ma klimacik nie ma co:)
56. ostatnie bo już zanudzam z tym kołem
Blackpool eye 4 Landscape by Sanches90s, on Flickr
mozer - Sro 08 Sie, 2012
90s, coś to koło jakieś nieokrągłe Poprzednie lepsze
90s - Sro 08 Sie, 2012
horyzont musiałem prostować bo mnie trochę poniosło z tymi panoramami:)
Poza tym zdjęcie główne poszło jako pierwsze zamiast jako ostatnie.
Daniel*1977 - Sro 08 Sie, 2012
56 jak dla mnie kolory lux, a kółko nie zawsze musi być okrągłe
rodak - Czw 09 Sie, 2012
57
58
59
mozer - Czw 09 Sie, 2012
rodak, 57 przyjemne, ale chyba można było mniej przepalić?
rodak - Czw 09 Sie, 2012
mozer napisał/a: | ... ale chyba można było mniej przepalić? |
te zdjęcia są po korekcji ekspozycji - mój aparat się zepsuł i nie zamyka przesłony
Fawu - Sob 11 Sie, 2012
60
multics - Sob 11 Sie, 2012
61 - Taki oto krajobraz z bonusem (niestety najdłuższą ogniskową jaką miałem było 70mm):
bhpchmiel - Sob 11 Sie, 2012
multics, to chyba jest eurofighter?? Faktycznie szkoda, że nie miałeś dłuższej ogniskowej, miałbyś bomba ujęcie
multics - Sob 11 Sie, 2012
bhpchmiel, tak wygląda na Eurofighter'a. Zupełnie mnie zaskoczył, w sumie wykonał dwa przeloty.
fatman - Nie 12 Sie, 2012
Z dzisiejszego wpadu nad Wartę w Rogalinku.
62.
63.
90s - Nie 12 Sie, 2012
62 bardzo ładna kompozycja i kolor, 100% naturalności
90s napisał/a: | 62 bardzo ładna kompozycja i kolor, 100% naturalności |
Dzięki. Wyskoczyłem potrenować bo dawno nic nie robiłem i... mogę już zapominać klawisze na puszce
Światło było dobre, szczególnie później. Jedno z ujęc wstawiłem do galerii.
Robiąc 63 zauważtłem podobieństwo do klimatów pustynnych (uschnięte drzewa) i może niepotrzebnie rozjaśniłem pierwszy plan. Trzeba może było zostawić w wyglądzie sylwetkowym to drzewo po lewej stronie.
90s - Nie 12 Sie, 2012
W 63 te krzaki za tym drzewem psują ten klimat pustynny:) może lepiej było zniżyć aparat i skierować go do góry lub z lewej strony się ustawić?
Choć ciężko gdybać gdy się nie widzi co jest za kadrem:)
tak czy owak czekam na następne Twoje zdjęcia;)
mozer - Nie 12 Sie, 2012
Dla mnie 62 jakieś takie pstrykowate, 63 dużo lepsze.
dcs - Nie 12 Sie, 2012
Wg mnie odwrotnie.
Choć szkoda światła.
fatman,
Często pstrykasz z wysokości oka i pochylasz aparat.
kufel - Nie 12 Sie, 2012
mozer napisał/a: | Dla mnie 62 jakieś takie pstrykowate, 63 dużo lepsze. | dla mnie tez 63 ciekawsze i faktycznie byc moze nie trzeba bylo rozjaśniać przodu i zostawic jako zdjeice konturowe.
Roan - Nie 12 Sie, 2012
64. Gwda
mozer - Nie 12 Sie, 2012
65.
mozer, Ta brzoza nie za barzdzo z boku?
Nie wiem jai był Twój zamysł. Skróciłbym DOF.
mozer - Pon 13 Sie, 2012
fatman, może, mi tak pasowała. A GO właśnie chciałem maksymalną.
66. Nie doczekałem się na światło, więc jest kit
fatman - Pon 13 Sie, 2012
Ech... zaraz tam kit. Przyzwoity poranek w lesie nad wodą.
Szkoda, że mgła się nie pojawiła.
mozer - Pon 13 Sie, 2012
fatman napisał/a: | Szkoda, że mgła się nie pojawiła. |
No właśnie na to liczyłem, a tu jeszcze słońce nie poświeciło mi na drzewka ;P
[ Dodano: Pon 13 Sie, 2012 13:45 ]
67.
witkot - Pon 13 Sie, 2012
mozer-co ty z tym kitem.
Nie bądz taki krytyczny.
Ciut lepsze światło,jeszcze trochę wcześniej,no i mgiełka tak jak powiedział kol.Fatman a będzie miodzio.
Osobiście łaziłbym tam rankim do znudzenia aż do skutku.
Ps.śledź radary meteo i wtedy tam leć.
Fota jest ok
mozer - Pon 13 Sie, 2012
witkot, dzięki. Łaziłem wcześniej, ale właśnie nic się świetlnego nie działo przez te chmury...
Ja tam nie mieszkam, ale może kiedyś jeszcze będzie okazja
foxx1973 - Pią 17 Sie, 2012
Kilka moich fotek, właściwie moje początki z krajobrazem.
68.
69.
70.
mozer - Pią 17 Sie, 2012
foxx1973, musisz uważać z obróbką, bo na 70 Ci się dziwne halo pojawiło na linii drzew i horyzoncie.
69 chyba naj z tej serii, choć inaczej bym ustawił horyzont.
foxx1973 - Pią 17 Sie, 2012
mozer napisał/a: | foxx1973, musisz uważać z obróbką, bo na 70 Ci się dziwne halo pojawiło na linii drzew i horyzoncie.
69 chyba naj z tej serii, choć inaczej bym ustawił horyzont. |
Jeszcze dużo nauki mnie czeka, muszę popatrzeć na inne fotografie to się może czegoś nauczę.
mozer - Pią 17 Sie, 2012
foxx1973, myślę, że ciekawiej mogłoby wyjść ujęcie w węższym kadrze twierdzy i okolicznych drzew wraz z odbiciem. Np. na 69 opuścić aparat nieco w dół - imho za dużo tu nieba.
witkot - Pią 17 Sie, 2012
foxx1973- Tak jak kolega mozer powiedział.
Osobiście kieruję się zasadą " co za dużo to niezdrowo.Myślę że wiesz o co chodzi.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
Ps. jak masz możliwość zrób te foty o świcie lub zmierzchu.Zobaczysz że efekt będzie dużo lepszy.
Sceneria 69 ma potencjał.
esemes - Nie 19 Sie, 2012
Witam !
Co Myslicie o tych fotkach zrobilem je starym D3000 Z kitem i filtrem CPL HOYA aparat mam od dwoch miesiecy wiec wybaczcie amatorszczyzne...
FuzBal - Nie 19 Sie, 2012
Numeruj zdjęcia !!!!
mozer - Nie 19 Sie, 2012
esemes, i poczytaj trochę o zasadach kompozycji
moronica - Nie 19 Sie, 2012
jak na poczatki to calkiem niezle. kilka uwag (ktorego zdjecia sie tycza to bedziesz wiedzial jak ponumerujesz )
71 nawet mi sie podoba taka ciasna kompozycja, dobrze ze nie ma zbiegow perspektywicznych na pionowych krawedziach chaty; z drugiej strony skala z chata zbyt konkuruja o miano bycia tematem zdjecia; troche za duzo u gory
72 balagan i niebo przepalone no i wydaje sie leciec w lewo
73 bardzo ladna kolorystyka, mozna by sie przyczepic ze jest lekko przeswietlone ale mi sie podoba; trzeba bylo podejsc blizej do tego oczka, zredukowalbys pusta przestrzen na dole i byloby ciekawiej; ladnie tu wyszly szczyty gorskie
74 uciety czubek wzgorza psuje kompozycje; rozmyta tekstura sniegu w dolnym lewym rogu skupia wzrok i odwraca uwage od ludzi, ktorzy tu powinni byc glownym tematem zdjecia
75 a tu sie przyczepie, ze jest przeswietlone, niebo wyszloby duzo lepiej gdybys nieco skorygowal ekspozycje; leci troche w prawo
esemes - Nie 19 Sie, 2012
Dziekuje moronica, dodam ze te zdjecia nie byly jeszcze korygowane to jest zapis JPG mam jeszcze NEF do obrobienia tych samych ujec.
Na 74 staralem sie umiescic ludzi na pierwszym planie ,( tak ustawilem punkt AF) niestety nie udalo sie.
Wydaje mi sie ze kitowy 18-55vr nie byl najlepszym wyborem do tego zdjecia .
73 mam kilka innych ujec z bliska oraz stojac w wodzie ... jak obrobie to pokaze.
O zasadach kompozycji czytalem trojpodzial itp.
Jako poczatkujacy dalem sie poniesc urokowi miejsca i strzelalem jak popadnie - niestety .
Uczac sie na bledach nastepnym razem ich nie popelnimy...
Poki co dziekuje za uwagi .
krzester - Pon 20 Sie, 2012
zgodnie z numeracją moronicy przesyłam tę fotę i czekam na uwagi
76
RB - Pon 20 Sie, 2012
a mi sie to 74 podoba i ten sniegi nieostry nawet w tym mi pomaga. Podobnie nietrywialnie ucięty wierzchołek. Chata OK. Reszta wyprana do imentu z kolorów, kompozycji i emocji.
FuzBal - Pon 20 Sie, 2012
krzester, leci w prawo i ja osobiście chyba bym rozjaśnił
FuzBal, faktycznie leci w prawo - do poprawki , co do rozjaśnienia to próbowałem i betonowy falochron na którym siedza dziewczyny zaczyna wyglądać jak by ktoś oderwal pasek ze zdjęcia. Pewnie to w wyniku braku znajomości Photo Schopa ale uczę się
moronica - Pon 20 Sie, 2012
przysieglabym, ze tu na forum niedawno widzialam zdjecie 76
moronica słusznie Ci się wydaje. To samo zdjęcie które zamieściłem pod własnym loginem wcześniej zamieściłem pod log. mavric'a. Spowodowane to było nie wylogowaniem się z jego konta. Prosiłem wtedy moderatora o usuniecie tego zdjęcia co też uczynił a ja wstawiłem je ponownie z własnego. mavric z pewnością potwierdzi te historię
krzester, spoko, tak myslalam ze to cos w tym stylu, chcialam sie tylko upewnic czy nie mam zwidow
Mańkosław - Pon 20 Sie, 2012
Witam wszystkich miłośników foto
77
http://s1059.photobucket.com/albums/t436/Maniek3/
[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 20:56 ]
chyba coś nie wyszło:(
w tagi [img] musisz wstawic bezposredni adres zdjecia, tzn http://i1059.photobucket....k3/694196cb.jpg
hijax_pl - Pon 20 Sie, 2012
Cytat: | chyba coś nie wyszło:( | No zapomniałeś o tagach Kod: | [img] adres http do obrazka [/img] |
Mańkosław - Pon 20 Sie, 2012
77
[img] [/img]
[ Dodano: Pon 20 Sie, 2012 21:04 ]
ok, ja już jestem spełniony, udało się:)
mozer - Pon 20 Sie, 2012
Mańkosław, w ciągu godziny możesz edytować swoje posty - nie musisz dopisywać korekt
Mańkosław - Wto 21 Sie, 2012
ooo dzięki Mozer:)
[ Dodano: Sro 22 Sie, 2012 00:13 ]
78.
mozer - Sro 22 Sie, 2012
Mańkosław, 78 całkiem fajny klimat. Kojarzy mi się z pewną grą
79. Tak do kolekcji
80. Inna wersja wcześniejszego z mniejszą GO. Więcej nie będę, obiecuję
bhpchmiel - Sro 22 Sie, 2012
mozer, 78 - też od razu skojarzyło mi się z TĄ grą
79 ma extra klimacik
Mańkosław - Sro 22 Sie, 2012
Mozer, 79 jest very interesujące, generalnie bardzo mnie się podoba
81.
fatman - Sro 22 Sie, 2012
bhpchmiel napisał/a: | mozer, 78 - też od razu skojarzyło mi się z TĄ grą
79 ma extra klimacik |
Heh... TA gra jest przecież kultowa. Sam pogrywam czasami !
90s - Sro 22 Sie, 2012
fatman napisał/a: | mozer, 78 - też od razu skojarzyło mi się z TĄ grą
79 ma extra klimacik
Heh... TA gra jest przecież kultowa. Sam pogrywam czasami ! |
STALKER czy train simulator:)? a może symulator koparko-ładowarki ?
79. super kadr i światło Mozer
81. Bardzo fajnie skadrowane oraz ciekawa kolorystyka, szkoda tylko tego białego nieba.
KwusheR - Sro 22 Sie, 2012
82.
90s - Sro 22 Sie, 2012
KwusheR, świetny pierwszy plan oraz reszta, do tego światło i kolor pierwsza klasa.
mozer - Sro 22 Sie, 2012
bhpchmiel, 90s, dzięki
KwusheR, przyjemnie się ogląda
fatman - Sro 22 Sie, 2012
KwusheR, czemu nie chciałeś aby deska zmieściła się cała.
kufel - Sro 22 Sie, 2012
jak dla mnie kompozycja do poprawy; ucięta decha...
mozer - Sro 22 Sie, 2012
Mnie to nie razi - taki krajobraz "po zakończeniu pływania"
KwusheR - Sro 22 Sie, 2012
No właśnie nie chciałem bo to by było takie... typowe? Dzięki za opinie : )
Mańkosław - Czw 23 Sie, 2012
82. fajne światło, bardzo fajnie się ogląda i to rekompensuje złamaną deskę:)
83. old
[ Dodano: Czw 23 Sie, 2012 00:42 ]
nie chodzi, że jest złamana oczywiscie tylko ucięta haha, ale napisałem...
nienietaktak - Czw 23 Sie, 2012
Mańkosław,
Nie za dużo niebieskiego na pierwszym planie? I tonacja, nawet mimo tego, że to odbicie w wodzie, troche mi nie pasuje. Tylko mnie nie bij
mozer - Czw 23 Sie, 2012
Mańkosław, ja bym ogólnie nie ucinał tak bardzo czerni, jak Ty to robisz.
Mańkosław - Czw 23 Sie, 2012
nienietaktak napisał/a: | Nie za dużo niebieskiego na pierwszym planie? I tonacja, nawet mimo tego, że to odbicie w wodzie, troche mi nie pasuje. Tylko mnie nie bij |
Takie forum jak to, moim zdaniem ma charakter edukacyjny. Jeśli ktoś szczerze oceni zdjęcie, obiektywnie się wypowie, to tylko podziekować. Także z uwagi na moją wypowiedź nie bedę Cię bił:)
[ Dodano: Czw 23 Sie, 2012 11:29 ]
Cytat: | Mańkosław, ja bym ogólnie nie ucinał tak bardzo czerni, jak Ty to robisz |
nie wiem, czy wiem o co chodzi, ale zapamietam to zdanie, żeby nie ucinać tak czerni. No cóż jeden ucina deskę, drugi czerń:) pozdrawiam i dzięki za uwagi:)
[ Dodano: Czw 23 Sie, 2012 11:46 ]
84.nie wiem, czy te zmiany coś dają
[ Dodano: Czw 23 Sie, 2012 23:08 ]
85.
86.
[ Dodano: Pią 24 Sie, 2012 23:19 ]
87.
[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 02:04 ]
88.witam Wszystkich nocnych Marków dopiero teraz widze jak krzywe są poprzednie zdjęcia
pes - Pon 27 Sie, 2012
88 jest fajne.
Ode mnie:
89.
90.
mozer - Pon 27 Sie, 2012
Mańkosław napisał/a: | nie wiem, czy wiem o co chodzi, ale zapamietam to zdanie, żeby nie ucinać tak czerni. No cóż jeden ucina deskę, drugi czerń:) pozdrawiam i dzięki za uwagi:) |
Chodzi mi o to, że duża część zdjęcia ginie w czerni - powinny tam być odcienie szarości a nie ciemna plama. 88 fajne.
89 - fajne kolory.
pes - Pon 27 Sie, 2012
Dzięki.
91.
mozer - Pon 27 Sie, 2012
pes, ja to zrobiłbym tak, żeby ścieżka uciekała w mocny punkt kadru, a nie do środka.
infocyk - Pon 27 Sie, 2012
92. Rower.
Mańkosław - Pon 27 Sie, 2012
mozer napisał/a: | Chodzi mi o to, że duża część zdjęcia ginie w czerni - powinny tam być odcienie szarości a nie ciemna plama. 88 fajne. |
no dobra łapię, dzięki wielkie Mozer
89 superowiste
cybertoman - Wto 28 Sie, 2012
93. Krajobraz z drutem.
fatman - Sro 29 Sie, 2012
cybertoman, czyżbyś zapomniał w body włączyć funkcji "rod&wire removal"?
cybertoman - Sro 29 Sie, 2012
fatman, myslalem, ze przy czasach powyzej 1s nie dziala.
fatman - Czw 30 Sie, 2012
cybertoman napisał/a: | fatman, myslalem, ze przy czasach powyzej 1s nie dziala. |
Z nowym firmwarem napewno zadziała. Poprawili to przecież ostatnio.
arietiss - Czw 30 Sie, 2012
94.
Schronisko nad Morskim Okiem...
mozer - Pią 31 Sie, 2012
95.
arietiss - Pią 31 Sie, 2012
95 - Mars...?
mozer - Pią 31 Sie, 2012
arietiss, Curiosity przesłał mi widokówkę, to przekazuję
arietiss - Sob 01 Wrz, 2012
96.
Morskie Oko...
cumulus - Nie 02 Wrz, 2012
96 ojjjjj baaaardzo na tak
przemek1978 - Nie 02 Wrz, 2012
arietiss ekstra
za 2 tygodnie też będę w tatrach
kufel - Nie 02 Wrz, 2012
arietiss, ładnie
pitras - Nie 02 Wrz, 2012
arietiss, 96 Fajneeee
witkot - Nie 02 Wrz, 2012
arietiss,, 96- Troszeczkę brakuje mi fajnego pierwszego planu.
Może jakieś kamyczki.
Wiem,wiem z tego miejsca ciężko bo tam tylko krzaki i drzewa.Ogólnie twoja seria z Tatr całkiem,całkiem.
90s - Nie 02 Wrz, 2012
96 przyłączam się do zachwytów:)
świetna fotka
mozer - Nie 02 Wrz, 2012
arietiss, fajnie przestrzennie to wyszło
arietiss - Nie 02 Wrz, 2012
Dzięki wszystkim! Fajnie, że się podoba. Nasze góry są piękne! Z pierwszym planem faktycznie trochę tu ciężko... Wchodzą tylko krzaki. Ogólnie to jak teraz "robię" te urlopowe zdjęcia, to już czuję niedosyt gór. Ale myślę jeszcze jakiś jesienny wypadzik się zorganizuje...!
[ Dodano: Pon 03 Wrz, 2012 21:28 ]
Dam jeszcze takie z Mnichem w tle:
97.
pes - Wto 04 Wrz, 2012
arietiss, ładnie ładnie. Ciągnięte z jednego rawa, czy sklejka?
98.
99.
100.
arietiss - Wto 04 Wrz, 2012
pes, sklejka z 3 ekspozycji.
pes - Wto 04 Wrz, 2012
Jestem pod wrażeniem, bardzo starannie to zrobiłeś. Pro!
arietiss - Sro 05 Wrz, 2012
pes, dzięki!
A może w pionie? Za ten pierwszy plan mogą robić kamienie na dnie...?
101.
Niestety pech chciał, że tego dnia chmury były nisko i Rysy były praktycznie niewidoczne...
pes - Sro 05 Wrz, 2012
Jest bardzo dobrze w pionie
marians - Pią 07 Wrz, 2012
102. Krajobraz w centrum Gdańska
Stuku - Pią 07 Wrz, 2012
102. albo mi się wydaje albo obrazek przewraca się na lewą stronę ...
witkot - Sob 08 Wrz, 2012
arietiss napisał/a: |
A może w pionie? Za ten pierwszy plan mogą robić kamienie na dnie...?
|
Mogą mogą tylko osobiście kadrowałbym dół począwszy od tych kamieni co w "ciemnieszej wodzie" bez tej jaśnieszej części odbicia.Trochę mi to przeszkadza.
adf1985 - Sob 08 Wrz, 2012
2 pejzaże ode mnie
EDIT: poprawiono numerację
moronica - Sob 08 Wrz, 2012
adf1985, numeruj zdjecia kontynuujac numeracje poprzednikow
jasiekcom - Sob 08 Wrz, 2012
arietiss, dla mnie Twoje "sklejki" są jak najbardziej pozytywne choć mogę być nieobiektywny gdyż z górami byłem związany zawodowo i jak mówi moja córa "lovciam je" jak masz więcej to wrzucaj bo budzą u mnie wspomnienia
marians, 102 sory ale w tej fotce nic do mnie nie przemawia
adf1985, 103 fajne, powiedz mocno wyciągałeś te promienie bo mam wrażenie że w niektórych miejscach wyglądają trochę nienaturalnie
No właśnie, te promienie tak wyglądały nawet w oryginalnym rawie. Oczywiście była obróbka światła/cienie, ale nie była jakaś agresywna. Nawet ta poświata wokół katedry jest na oryginalnym RAWIE. Z początku jak ją zobaczyłem, to sądziłem, że przesadziłem, ale jednak powstała ona już przy naświetlaniu, podobnie jak promienie.
mozer - Sob 08 Wrz, 2012
adf1985, a może lepiej by było przedstawić budynki w postaci sylwetkowej? Albo jednak trochę je rozjaśnić. Sam nie wiem
W postaci sylwetkowej nie byłoby ciekawe, bo próbowałem. Rozjaśnić - wyszłaby straszna sztuczność. Światło górne nie byłoby w ogóle adekwatne do tego co by prezentowały budynki. Jedyne co mogłem zrobić, to skadrować niżej bardziej na budynki, jednak balustrada mnie przyblokowała.
pes - Pon 10 Wrz, 2012
105.
kuba3d6 - Pon 10 Wrz, 2012
106.
moronica - Pon 10 Wrz, 2012
kuba3d6, dol zdecydowanie za ciemny a na chmurach przepaly. widac, ze probowales to niebo ratowac i przy okazji przyciemniles szczyty gorskie
arietiss - Pon 10 Wrz, 2012
107.
Dolina Suchej Wody i Śpiący Rycerz...
kuba3d6 - Wto 11 Wrz, 2012
moronica dzięki za opinie, dopiero zaczynam się uczyć fotografii, lustrzankę mam dopiero od jakiś dwóch tygodni.
powiedz mi czy biorąc pod uwagę światło jakie zastałem o danej porze dnia na tym zdjęciu, da się jakoś ustawić aparat, żeby zarówno dół był jasny, a niebo nie przepalone ?
czy po prostu w takich wypadkach pozostaje zabawa w PS.
arietiss - Wto 11 Wrz, 2012
kuba3d6, szara połówka, albo pozostaje technika HDR.
moronica - Wto 11 Wrz, 2012
kuba3d6, jak wyzej ci kolega poradzil. ale mysle, ze w porzadnym programie do obrobki RAW mozna by zrobic wiele, zwlaszcza przy mozliwosciach jakie daje matryca d5100. to byl RAW czy JPG?
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
moronica, aż taka genialna to ona nie jest, żeby takie przepały wyciągnąć.
mozer, tego nie da sie tak jednoznacznie okreslic patrzac na malego JPGa i do tego intensywnie i dosc nieumiejetnie obrobionego
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
moronica, może i nie, ale przy takiej scenie wyniki zdania się na pomiar wielosegmentowy bez korekcji są raczej do przewidzenia...
niestety to jest tylko jpg, inna sprawa że fotografię traktuje amatorsko i jakoś średnio ciągnie mnie do przerabiania zdjęć w PS czy innych programach, ale to pewnie z nieumiejętności ich obsługi . następnym razem spróbuje coś podziałać z HDRem, chociaż bez statywu efekt pewnie będzie raczej mizerny.
kuba3d6, zacznij najpierw od robienia zdjec w RAW i uzywania wolarki. to nie jest zadne przerabianie tylko obrobka, integralna czesc fotografii od wielu dekad. oczywiscie jesli robisz zdjecia tylko dla siebie i takie ci pasuja to git. ale jak wstawiasz na forum do oceny to juz inna sprawa. i amatorstwo nie ma tu nic do rzeczy, wiekszosc osob tu na forum to amatorzy. to kwestia tego, czy chce sie robic cos po lebkach czy przyzwoicie. po to chyba kupiles lustrzanke by dazyc do tego drugiego, inaczej byle kompakt czy nawet telefon komorkowy by sie nadal
nie no jasne że dążę do tego żeby zdjęcia były jak najlepsze, trochę offtop się tutaj przez mnie zrobił. muszę zacząć od dowiedzenia się co to wolarka ;d
wolarka - program do wywolywania plikow RAW
a poleciłabyś coś konkretnego ? PS lightroom którego używam ma w prawej zakładce trzy funkcje, którymi starałem się ratować to zdjęcie ale jak widać słabo mi to wyszło .
kliknij w Lightroomie zakladke Develop by porzadnie sie do tego zabrac
oczywiscie jak juz zaczniesz robic w RAWie
pes - Sro 12 Wrz, 2012
108.
witkot - Sro 12 Wrz, 2012
108- Fajne gdyby nie ten kajak
kuba3d6 - Sro 12 Wrz, 2012
wstawiam następne, próbuję się bawić w LR, ale z jpg chyba dużo nie zdziałam, a niestety wszystkie zdjęcia z tej wycieczki mam w tym formacie ;/
109.
mozer - Sro 12 Wrz, 2012
kuba3d6, znacznie lepsze. Pamiętaj, żeby uważać na obecność niepotrzebnych elementów w kadrze - np. gałęzie w lewym górnym rogu i kamienie w prawym dolnym.
kuba3d6 - Sro 12 Wrz, 2012
tak wiem że powinienem kadrować tak by nie było takich rzeczy, ale w tym przypadku się nie dało inaczej, bo wszędzie dookoła las, a od razu po prawej szlak.
adf1985 - Sro 12 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | kuba3d6, znacznie lepsze. Pamiętaj, żeby uważać na obecność niepotrzebnych elementów w kadrze - np. gałęzie w lewym górnym rogu i kamienie w prawym dolnym. |
Racja, ale nie zawsze. Przecież czasami takie przedmioty mogą równoważyć kadr. Nie każdy wyznaje zasadę minimalizmu w kadrze.
Odnośnie tego konkretnego zdjęcia, to faktycznie gałęzie są zupełnie nie potrzebne, ale kamień, gdyby pokazany był w całości, to mógłby stanowić doskonałą przeciwwagę dla gór z lewej strony.
arietiss - Sro 12 Wrz, 2012
kuba3d6, w drodze na Siklawicę?
kuba3d6 - Czw 13 Wrz, 2012
tak to droga na siklawicę, z której niestety nie płynęła woda i na sarnią skałę .
pes - Czw 13 Wrz, 2012
109.
Daniel*1977 - Czw 13 Wrz, 2012
110
Drive my way by Daniel*1977, on Flickr
arietiss - Czw 13 Wrz, 2012
kuba3d6 napisał/a: | tak to droga na siklawicę, z której niestety nie płynęła woda i na sarnią skałę . |
Wyschło?! A tak ładnie sikało jak byłem ostatnio...
kuba3d6 - Czw 13 Wrz, 2012
trochę kapało, ale od dawna deszczu nie było, więc sucho
arietiss - Pią 14 Wrz, 2012
kuba3d6 napisał/a: | trochę kapało, ale od dawna deszczu nie było, więc sucho |
Co za czasy...?!
No ale po tych deszczowych dniach miejmy nadzieję, że ruszy! Byłem tam zdaje się w zeszłym roku latem, ale chyba widać nie było tak sucho.
kuba3d6 - Pią 14 Wrz, 2012
ja byłem w pierwszym tygodniu września, strasznie sucho było wszędzie, w Dunajcu poziom wody o 70cm niższy niż normalnie, strumyki w górach niektóre też wysuszone, także nieciekawie
Barteczek2222 - Nie 16 Wrz, 2012
111. Alpy Austria , piękne miejsce...
112.
113.
KwusheR - Nie 16 Wrz, 2012
Barteczek2222, zabiłeś te zdjęcia obróbką : (
Barteczek2222 - Nie 16 Wrz, 2012
własnie z tym mam jeszcze problem , jakiś uwagi na teamt kadrowanie i innych rzeczy prócz obróbki ?
KwusheR - Nie 16 Wrz, 2012
113 mi się podoba. Szkoda jedynie, że drzewka na dole się wtryniają.
mozer - Nie 16 Wrz, 2012
Barteczek2222, na 111 ucięte czubki też nie wyglądają korzystnie. Jak się nie dało objąć całości, to trzeba było solidniej ciąć.
Barteczek2222 napisał/a: | żeczy |
Litości...
witkot - Nie 16 Wrz, 2012
Barteczek2222
111-Te dwa duże kamienie z przodu po prawej powinne być w całości.Wtedy byłby fajny pierwszy plan.Rzeka przelewa się przez całą szerokaść foty.Wygląda to kiepsko.Lepiej gdy wypływa z dołu kadru i ciągnie się w górę.
112-Wszystko i nic.Rzeka,góry z kościołem w oddali,tęcza,ludzie.
Jak dla mnie to zbyt dużo elementów.
113-Tym razem pokazałbym więcej dołu aby powstała tzw.dolna otoczka a tak niewiadomo gdzie tu koniec wody.
W sprawie obróbki się nie wypowiadam
Oczywiście to tylko moje IMHO.
To ja coś z Sobotniego poranka
114.
StanZniszczenia - Pon 17 Wrz, 2012
115.
szycho1992 - Sro 19 Wrz, 2012
116.
Narwiański Park Narodowy:
kuba3d6 - Sro 19 Wrz, 2012
117.
Fawu - Sro 19 Wrz, 2012
118.
[ Dodano: Czw 20 Wrz, 2012 17:50 ]
119.
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
120.
kufel - Nie 23 Wrz, 2012
StanZniszczenia, fajny temat choć chyba za szeroki ciut kadr i nieco bałaganu w tle. duze galezie nieco przytlaczają.
Fawu, z dwóch chyba 119 bardziej m isie widzi.
szycho1992, ładne kolory.
kuba3d6, co to za miejsce? gdzies w tatrach?
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
121.
kufel - Nie 23 Wrz, 2012
mozer, a co to leży na brzegu? wygląda jak gąbka...
Jacek(Baton) - Nie 23 Wrz, 2012
To piana
kufel - Nie 23 Wrz, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | To piana | heh, no tak , zwykła piana. wydawało mi sie ze to coś o gęstszej konsystencji...
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
Tak, brudna piana
90s - Nie 23 Wrz, 2012
121 świetna kolorystyka i kadr gratki mozer,
arietiss - Nie 23 Wrz, 2012
mozer, bardzo fajne zdjęcie!
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
Dzięki 90s, arietiss
Kolorów to sam nie jestem pewien, bo mój laptop ma wyjątkowo kijową matrycę
122. Taki kiczyk
broczek - Pon 24 Wrz, 2012
122. odciąć ląd, obrócić o 90 stopni w lewo i będzie git
mozer - Pon 24 Wrz, 2012
broczek, że jak? Tęcza wygięta do góry?
broczek - Wto 25 Wrz, 2012
Zaraz tam tęcza. Dyspersja światła
Przynajmniej byłoby inaczej
mozer - Wto 25 Wrz, 2012
broczek, nie kumam Twojej idei, ale dzięki za komentarz
123. Gniocimy dalej
muzyk - Wto 25 Wrz, 2012
123.
To jakiś saskłacz łaził po tej plaży
arietiss - Wto 25 Wrz, 2012
Niezła stopka...!
komor - Sro 26 Wrz, 2012
Myślę, że szeroki kąt trochę pomógł rozciągnąć tę stopę. Fajna fota, kolejna, która potwierdza, że mam zboczenie na zdjęcia pod światło.
mozer - Sro 26 Wrz, 2012
Racja, racja - 13 mm to dość szeroko Dobrze, że na 10 mi winietowało
nienietaktak - Sro 26 Wrz, 2012
muzyk napisał/a: | 123.
To jakiś saskłacz łaził po tej plaży |
inne stopy sa ok, więc pewnie to jest podejście do bramy czasoprzestrzennej lub jakaś czarna dziura znajdowała sięw pobliżu
90s - Sro 26 Wrz, 2012
komor, podzielam Twoje zboczenie:), kolejna dobra fota kolego mozer, .
ps. stopa jak stopa ale ten żylak ciągnący się po piasku to dopiero ewenement;)
mozer - Sro 26 Wrz, 2012
90s, dzięki:) Stopa tak długo leżała, że nawet żylak z niej odpadł
Mańkosław - Pon 01 Paź, 2012
124.
Fawu - Pon 01 Paź, 2012
Mańkosław napisał/a: | 124. |
Ładnie dałeś po oczach kolory zachodu słońca prawie zawsze na tak
125.
Taki podlaski widoczek, chyba będzie lało.... byle nie na nas
cybertoman - Pon 01 Paź, 2012
Mańkosław napisał/a: | 124. | Mimo tego, ze jest takie "przesadzone" jest przyjemne w odbiorze.
[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 20:32 ]
Za malo tu widac. Niebo nie przeraza, laka tez taka normalna. Nie czuc tego "chyba bedzie lalo".
koimas - Pon 01 Paź, 2012
Mańkosław: 124 - samo zdjęcie ładne, ale trochę za intensywne kolory jak dla mnie.
Mańkosław - Wto 02 Paź, 2012
Dziękuje za opinie.
Co do intensywności kolorów, to na moim laptopie jest ok, ale jak zobaczyłem na innym komputerze, to rzeczywiście kolory nie do przyjęcia. Pozdrawiam
mozer - Wto 02 Paź, 2012
126.
[ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 08:23 ]
Mańkosław, ja bym jednak odciął tę "rzęsę" na dole, bo imho ona nic nie wnosi.
Marx76 - Wto 02 Paź, 2012
127.
bhpchmiel - Wto 02 Paź, 2012
mozer, 126 na tak - ma klimacik
mozer - Wto 02 Paź, 2012
bhpchmiel, dzięki
Marx76, staraj się nie dzielić horyzontem kadru na pół. Obróbka to tak średnio Ci wyszła
128.
kufel - Wto 02 Paź, 2012
128 fajne
fatman - Wto 02 Paź, 2012
128. Fajnie złapane ale... czy musiało być aż tak ciasno?
Wszak to landszafciarski wątek
cybertoman - Wto 02 Paź, 2012
Gdyby nie te druty ze slupem i antena satelitarna - ilustracja do bajki. Idylla.
mozer napisał/a: | staraj się nie dzielić horyzontem kadru na pół | To napisz chociaz dlaczego, bo brzmi jak dogmat.
Fajne, ale nie na takiej miniaturce. Szkoda, ze woda nie byla spokojniejsza.
mozer - Wto 02 Paź, 2012
cybertoman napisał/a: | nie na takiej miniaturce |
Hm. Jest wyższe niż ekran w moim laptopie
Cytat: | To napisz chociaz dlaczego, bo brzmi jak dogmat. |
A wystarczy, że odeślę do zasady złotego podziału?
W skrócie - taki kadr nie jest po prostu ciekawy.
[ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 23:47 ]
Cytat: |
128. Fajnie złapane ale... czy musiało być aż tak ciasno? |
Niestety tak - żeby uniknąć zbędnych elementów po bokach.
dcs - Wto 02 Paź, 2012
mozer,
Nie znasz się.
Jak ma być na spokojnie - to daje to "przez środek", albo symetria,
jak chcesz więcej napięcia, to: skosy, ...
mozer - Wto 02 Paź, 2012
dcs napisał/a: |
Jak ma być na spokojnie - to daje to "przez środek", albo symetria, |
Symetria tak - ale tu jej nie ma. Spokojny kadr przez środek mnie nie przekonuje - oczywiście są wyjątki.
cybertoman - Wto 02 Paź, 2012
mozer napisał/a: | W skrócie - taki kadr nie jest po prostu ciekawy. | Rownie dobrze mozna powiedziec - emanuje spokojem, a to mozna juz okreslic srodkiem wyrazu.
mozer napisał/a: | A wystarczy, że odeślę do zasady złotego podziału? | To nie jest jedyna zasada, sa jeszcze inne i - co najgorsze - nie da sie ich pogodzic na jednym obrazie.
[ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 23:56 ]
dcs, szybki Bill.
[ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 23:59 ]
mozer napisał/a: | Spokojny kadr przez środek mnie nie przekonuje | Moze zapomnij o regulach przy ogladaniu obrazow?
dcs - Sro 03 Paź, 2012
Niektórzy w ogóle nie myślą o zasadach kompozycji fotografując.
Mają coś w środku i robią tak jak widzą -chcą przedstawić.
Jak już będę miał aparat...
cybertoman - Sro 03 Paź, 2012
dcs napisał/a: | ak już będę miał aparat... | Wlasnie chcialem zapytac...
dcs - Sro 03 Paź, 2012
Ale ja mam.
Co do D800 -mam większe zmartwienia niż nowa zabawka.
dcs napisał/a: | Ale ja mam. | A tam.
mozer - Sro 03 Paź, 2012
cybertoman napisał/a: | Moze zapomnij o regulach przy ogladaniu obrazow? |
OK, wyszedłem na schematycznego, trudno
mozer napisał/a: | OK, wyszedłem na schematycznego, trudno | Takimi tekstami stawiasz sie w roli nieslusznie skrzywdzonej ofiary, a mnie w roli krzywdziciela. Mam potem wyrzuty sumienia, budze sie w nocy i cierpie, gdyz jestem wrazliwy. Wrazliwy ogolnie, a na krzywde ludzka i niesprawiedliwosc to juz strasznie. Ale poswiece sie i nie zdementuje Twojej tezy. (Tu emotikonek odpowiedni, ale nie wiem ktory to jest)
mozer - Sro 03 Paź, 2012
cybertoman, nie do końca tak jest, bo ja niespecjalnie uważam się za specjalistę/znawcę itp. Jestem przekonany, że brakuje mi dużo wrażliwości fotograficznej i piszę to wbrew pozorom serio Muszę zwracać przeto uwagę na poznane zasady, bo samemu trudno mi je wymyślić.
Jednak wracając do skomentowanego przeze mnie zdjęcia - czy mam rozumieć, że uważacie taki kadr za dobry?
fatman - Sro 03 Paź, 2012
Inne niż w galerii ale ta sama wyspa z dzisiejszego porannego spaceru.
Sigma DP1 wprost z jpega.
129.
mozer napisał/a: | Muszę zwracać przeto uwagę na poznane zasady, bo samemu trudno mi je wymyślić. | Podczas procesu tworzenia - jak najbardziej, im wiecej wiesz, tym wieksza paleta srodkow wyrazu, ktora mozesz zastosowac. Po drugiej stronie, jako odbiorca, trzeba dac sie uwiesc obrazowi, autorowi. Gdy zaczniemy sie zastanawiac, co by mozna zrobic inaczej, to czar na pewno pryska. Tak jak pryska czar pieknej mozaiki, gdy zaczynamy sie zastanawiac nad klejem do plytek, szlifem kantow, szerokoscia fugi lub jej brakiem, gruboscia glazury itd.. Byc moze kafelkarze tak na to patrza - nie wiem.
Zasady zostaly bardziej odkryte, jake pewne istniejace prawidlowosci, niz wymyslone. Dlatego, by zadzialaly na odbiorce nie musi tenze ich znac, podlega im niejako a priori. Przynajmniej statystyczna wiekszosc. Dochodza do tego gusta i mody danej epoki czy okresu - istotne dla zawodowcow, dla amatorow juz niekoniecznie.
Na pytanie, ktore zadales, nie potrafie Ci udzielic jednoznacznej odpowiedzi. Zdjecie 127 wywolalo u mnie cieple emocje jako calosc, przypomina mi ilustracje z ksiazki z bajkami. I to mi wystarczy. Zmuszony do przyjrzenia sie fotce blizej, uwage zwrocilbym raczej na deficyty w zrownowazeniu, niz na linie horyzontu.
Ja bym takiego zdjecia nie zrobil, z wielu powodow. Przede wszystkim dlatego, ze nie wpadl bym na taki pomysl. Dlatego trudno mi radzic, co zrobic lepiej, kiedy nie bardzo wiem, co to mialo byc. Znam tylko swoj odbior i tego sie trzymam.
Marx76 - Sro 03 Paź, 2012
Spoko panowie i o to chodzi, bym mógł się jak najwięcej dowiedzieć, jestem amatorem więc oczekuję komentarzy. Gdybym był pewny, że zdjęcie jest doskonałe, albo nie liczyłbym się z Waszym zdaniem dodał bym komentarz (prosze nie komentować moich zdjęć). Na to liczę, bo po to zarejestrowałem się na tym forum. Pierwszy raz zrobiłem HDR w programie i trochę mnie poniosło, pobrałem triala, który nie stety ma ograniczenia w wielkości zapisu, stąd taka wielkość zdjęcia. Ale dobrze się przy tym zdjęciu bawiłem. Będę miał kilka pytań co do zdjęć HDR ale to już w osobnym dziale.
Pozdrawiam.
witkot - Sro 03 Paź, 2012
fatman 129- wiem że nie wolno niszczyć roślin ale w tym przypadku.... kilka trawek zasłania główny obiekt.Ogólnie jest dobrze.
mozer ostatnie wstawki bardzo na plus.
ps.wtrącę do temtu zasad panujących w fotografii.
Ostatnio bardzo duże się mówi o łamaniu tych zasad z bardzo pozytywnym skutkim więc świetlanej przyszłości im nie wróżę
adf1985 - Sro 03 Paź, 2012
Zasady są ważne, ale tak jak już pisaliście, nie są obligatoryjne, a mają jedynie nakierować. I faktycznie wynikają one najczęściej z istoty świata, kultury, dążenia do jakiejś tam symetrii. Ogólnie można je albo czuć albo znać. Ja mam pół na pół .
To ja wstawię fotki z niedawna:
130.
131.
132.
mozer - Sro 03 Paź, 2012
cybertoman, ale to też nie jest tak, że patrząc na zdjęcie analizuję "zasady". Po prostu jak coś mi nie pasuje, to usiłuję wymyślić dlaczego.
cybertoman napisał/a: | Dlatego, by zadzialaly na odbiorce nie musi tenze ich znac, podlega im niejako a priori. Przynajmniej statystyczna wiekszosc. |
Patrząc na zdjęcia, które podobają się ludziom nie interesującym się fotografią odnoszę ostatnio wrażenie, że jednak to wszystko jedno...
fatman, imho z galerii lepsze.
witkot, dzięki.
adf1985, 131 całkiem przyjemne.
adf1985 --131- Miejsce bardzo fajne tylko byłoby ekstra z bocznym światłem z prawej strony i widok cieni drzew.Wróć tam i czekaj na takie warunki
adf1985 - Sro 03 Paź, 2012
Ok, w zasadzie mam blisko, więc najlepiej będzie przyjść tam na złotą godzinę
Trzymam cię za słowo.
ps. ja bym widział pierwsze drzewo po prawej lepiej w całości
fatman - Sro 03 Paź, 2012
adf1985,
131 bardzo na tak. Wróć tam za 2-3 tyodnie jak liście zżółkną.
To będzie rakieta jak jeszcze boczne światło dopisze.
BTW: gdzie taka platanowa aleja?
[ Dodano: Sro 03 Paź, 2012 21:44 ]
witkot napisał/a: | fatman 129- wiem że nie wolno niszczyć roślin ale w tym przypadku.... kilka trawek zasłania główny obiekt.Ogólnie jest dobrze.
|
No przecież sam wiesz. że specjalnie tak kadrowałem
masza - Sro 03 Paź, 2012
fatman napisał/a: | BTW: gdzie taka platanowa aleja? |
To Park Kasprowicza (Jasne Błonia). A aleja najpiękniej wygląda, gdy kwitną krokusy. Skoro adf1985 ma blisko, to pewnie i je kiedyś pokaże.
129 ładne.
mozer - Sro 03 Paź, 2012
133.
bhpchmiel - Sro 03 Paź, 2012
mozer, 133 ma klimacik, ale jeśli mogę pomarudzić, to ciekawe jakby to wyszło z dużo niższej perpektywy
hijax_pl - Czw 04 Paź, 2012
bhpchmiel napisał/a: | to ciekawe jakby to wyszło z dużo niższej perpektywy | Zakładam, że fajniej... kiedyś tak próbowałem by wydobyć jakiś ogrom łódeczki - i wyszło przaśnie
A żeby nie było że nie mam łódek też wkleję krypę, a co tam
134.
I parę okolicznych:
135
136
bhpchmiel - Czw 04 Paź, 2012
hijax_pl,
fatman - Czw 04 Paź, 2012
mozer, z niebem to chyba za bardzo pojechałeś w ciemno
No chyba, że taka jest wizja artystyczna.
@hijax_pl - czy trzeba było na 134 aż tak hadeerzyć.
Cienie w głębi tego wraka dodałyby głębi a tak wyszło płaskawao
fatman napisał/a: | czy trzeba było na 134 aż tak hadeerzyć. | No taką miałem wizję
mozer - Czw 04 Paź, 2012
fatman, nie starałem się specjalnie, bo i tak robione na laptopowym monitorze
bhpchmiel, sprawdzę, co tam mam
134 też dla mnie trochę przesadzone
witkot - Czw 04 Paź, 2012
Nie znacie się 134 jest dobre.Tylko tego gościa po prawej w głębi trzeba było stempelkiem
To lecimy teraz z łajbami.
Fatman byłeś tam dzisiaj ??
137.
witkot napisał/a: | Tylko tego gościa po prawej w głębi trzeba było stempelkiem | Oj nie - żony nie wytnę (to foto albumowe ) a i dobrze pokazuje skalę tego rupieciowatego zjawiska
Przy okazji - trochę klasyki gatunku - wiatrowa wyciągarka kryp jeszcze pływających:
138
139
witkot - Czw 04 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | witkot napisał/a: | Tylko tego gościa po prawej w głębi trzeba było stempelkiem | Oj nie - żony nie wytnę (to foto albumowe ) |
Upsss
Proszę pozdrowić
fatman - Czw 04 Paź, 2012
witkot napisał/a: |
Fatman byłeś tam dzisiaj ?? |
Przyszły czwartek i to o zachodzie. Będę wracał z Krakowa i mam plan tam wstąpić i zobaczyć czy brzozy są już odpowiednio żółte
Potrzebuję coś nowego na ścianę do chałupy
Poniżej z ubiegłych... jesieni:
140.
141.
142.
witkot - Pią 05 Paź, 2012
fatman --Wygląda podabnie tam gdzie i ja byłem.Wkleję w wolnej chwili to porównamy.
140 całkiem,całkiem
mozer - Pią 05 Paź, 2012
witkot napisał/a: | 140 całkiem,całkiem |
Hm? Czy widzimy tę samą numerację?
Mańkosław - Nie 07 Paź, 2012
Nie wiem gdzie to wstawić. Traktuję jako krajobraz podmiejski.
143.
mozer - Nie 07 Paź, 2012
144. Powtórka z niższej perpektywy
PS. Nie użyłem szerszego kąta, bo nie chciałem falochronów w tle po obu stronach
adf1985 - Nie 07 Paź, 2012
mozer, obie wersje fajne, ale jednak ta pierwsza jest lepsza. Widać część wnętrza łódki, co komplikuje zdjęcie. To drugie jest za proste i przez to mniej interesujące. W wersji drugiej łódka przytłacza zdjęcie (nawet wciska się na horyzont). W pierwszej jest elementem kompozycji. Oprócz tego wersja I jest cieplejsza i ma bardziej dramatyczne niebo. No i kolejny aspekt, na pierwszym są promienie z nieba i kawałek pomostu, co równoważy kadr. Na drugim przewaga znaczna po lewej.
Fawu - Nie 07 Paź, 2012
145
mozer - Nie 07 Paź, 2012
Jeszcze pomęczę morzem ;P
146.
147.
[ Dodano: Nie 07 Paź, 2012 10:55 ]
adf1985, dzięki za opinię.
Fawu - Nie 07 Paź, 2012
mozer napisał/a: | Jeszcze pomęczę morzem ;P |
Morza nigdy za wiele, ciekawie podświetlone grzbiety fal.
148.
adf1985 napisał/a: | mozer, obie wersje fajne, ale jednak ta pierwsza jest lepsza |
Podpisuję się obiema rękami
kufel - Nie 07 Paź, 2012
ciekawy wodospad, gdzie to?
[ Dodano: Nie 07 Paź, 2012 12:37 ]
Mańkosław, w 143 za bardzo widać użycie gradientu.
cybertoman - Nie 07 Paź, 2012
Szklarska Poreba?
Sunders - Nie 07 Paź, 2012
Kamieńczyk?
kufel - Nie 07 Paź, 2012
cybertoman napisał/a: | Szklarska Poreba? |
Sunders napisał/a: | Kamieńczyk? | chyba to
w tych rejonach jeszcze mnie nie było.
kufel napisał/a: | w 143 za bardzo widać użycie gradientu |
wiedziałem, żeby mu do końca nie ufać
kufel - Nie 07 Paź, 2012
Mańkosław napisał/a: | wiedziałem, żeby mu do końca nie ufać | tzn komu? bo nie nadążam
Fawu - Nie 07 Paź, 2012
kufel napisał/a: | chyba to
w tych rejonach jeszcze mnie nie było. |
Tak, Kamieńczyk w Szklarskiej
Cytat: | tzn komu? bo nie nadążam |
miałem na myśli gradient
kufel - Nie 07 Paź, 2012
Mańkosław, sama koncepcja uzycia gradientu dobra, kwestia tylko wykonania zminimalizuj widoczne przejście z ciemnego w jasne i będzie ok bo zakładam, ze to w obróbce dodałeś a nie używałeś połówkowego filtra?
mozer - Nie 07 Paź, 2012
149.
kufel napisał/a: | zakładam, ze to w obróbce dodałeś a nie używałeś połówkowego filtra? |
masz rację, obróbka. Następnym razem spróbuję trochę subtelniej. dzięki
149. co to mgła w oddali?
mozer - Nie 07 Paź, 2012
Cytat: | 149. co to mgła w oddali? |
No taka mgło-chmura To z dużej odległości robione.
Soniak10 - Nie 07 Paź, 2012
No to trochę egzotyki z tegorocznych wakacji.
witkot - Nie 07 Paź, 2012
Soniak10---A gdzie ta egzotyka
mozer - Nie 07 Paź, 2012
151. Takie na dobranoc jeszcze
Marx76 - Pon 08 Paź, 2012
152.
Fawu - Pon 08 Paź, 2012
153
nienietaktak - Pon 08 Paź, 2012
witkot, u nas nie ma takich słupków
Soniak10 - Pon 08 Paź, 2012
witkot napisał/a: | Soniak10---A gdzie ta egzotyka |
nienietaktak napisał/a: | witkot, u nas nie ma takich słupków |
Na podstawie tej głębokiej, filozoficznej konwersacji na miarę XXI wieku, wnioskuję o zaistnieniu jednej z następujących okoliczności (niepotrzebne skreślić):
1) w okolicy wioski zamieszkiwanej przez witkota odkopano w ostatnich dniach pozostałosci starożytnego stadionu w stanie co najmniej tak dobrym, jak ten na zdjęciu;
2) Szanowni Interlokutorzy zdawali na maturze wersję z(a)wężoną geografii i nie była tam wymagana znajomość lokalizacji starożytnej Olimpii;
3) Szanowni Filozofowie kończyli Liceum Profilowane, w programie którego historię okrojono do minimum ("gruba kreska" - jedna godzina na dwa tygodnie, o ile nauczyciel nie był akurat na zwolnieniu lekarskim) w myśl zasady: PATRZMY W PRZYSZŁOŚĆ, NIE W PRZESZŁOŚĆ!
Pozdrawiam
adf1985 - Pon 08 Paź, 2012
Soniak10, ja tam rozumiem, że to zdjęcie to egzotyka, ale sądzę, że w zasadzie to przedstawia interesujący obiekt, ale w mało ciekawy sposób.
Zdjęcie powinno w jakiś sposób przyciągać, poruszać widza. Musi mieć coś ciekawego samo w sobie. To, które przedstawiłeś jest takie typowo dokumentalne, żeby pokazać znajomym z wycieczki. Nie znaczy to, że jest złe. Po prostu tutaj ludzie wstawiają (a przynajmniej starają się) dawać zdjęcia z ciekawym kadrem, niecodziennym światłem, jakimś wzorem. Cokolwiek, co przykuje uwagę. Zdjęcie, które przedstawiłeś to zdjęcie wycieczkowe, pamiątkowe. Moim zdaniem nie ma nic złego, że je wstawiłeś. A to, że ktoś sobie kpi, to już nie moja wina .
Podsumowując, nie przejmuj się i rób zdjęcia dalej. Trzeba mieć trochę samokrytyki, ale nie można sugerować się każdą jedna opinią, bo tych jest setki tysięcy i nie da się wszystkich zadowolić.
mozer - Pon 08 Paź, 2012
Dokładnie. Nieciekawe zdjęcie i w dodatku jako obrona obrażanie krytyków...
Miles67 - Pon 08 Paź, 2012 Temat postu: A to juz niedługo nas czeka A to juz niedługo nas czeka
Soniak10 - Pon 08 Paź, 2012
adf1985 napisał/a: | sądzę, że w zasadzie to przedstawia interesujący obiekt, ale w mało ciekawy sposób(...) |
No i widzisz, Ty sobie zadałeś chociaż minimum trudu, żeby jakoś uzasadnić argumentami - takimi, jakie uznałeś za właściwe - swoją ocenę tego zdjęcia, natomiast witkot i nienietaktak co zrobili? Jeden stwierdził, że nie widzi w tym egzotyki (przyjmuję to raczej jako stwierdzenie pewnego faktu o osobowości witkota niż niepozbawioną ironii uwagę o samym zdjęciu i przedstawionym na nim obiekcie), natomiast nienietaktak poszedł w całkowitą ironię. No to co ja miałem odpowiedzieć? Skoro moi interlokutorzy sprowadzili dyskusję do festiwalu ironii, to pozostało mi tylko udowodnić, że ja też tak potrafię.
Natomiast to co mozer napisał/a: | i w dodatku jako obrona obrażanie krytyków... | to już w ogóle karykatura dyskusji rodem ze świata (polskiej) polityki. Da się to podsumować takim oto stwierdzeniem:
jak "artysta" (cokolwiek by pod tym pojęciem rozumieć) ironizuje ze "zwykłego pstrykacza", to jest to dopuszczalna forma krytyki, a jak "zwykły pstrykacz" odpowie - nie daj Panie Boże - tym samym, to jest to "ordynarne obrażanie".
Tak więc, szanowni "Jaśnie Oswieceni Krytykanci" (akurat tutaj nie mam na mysli Ciebie, adf1985), traktujcie to forum nie tylko jako okazję do popisywania się swoim "perfekcjonizmem fotograficznym" lub "artyzmem", ale także jako możliwość doskonalenia umiejętności merytorycznej dyskusji. Merytorycznej - tzn na rzeczowe argumenty, a nie na umiejętności ironizowania, zwłaszcza gdy spotkacie zdjęcia odstające od Waszego wyobrażenia o profesjonaliźmie i artyźmie w fotografii, OK? Bo na tym polu macie do zrobienia co najmniej tyle samo, co ja nad doskonaleniem mojego "artyzmu fotograficznego".
No to pozdro
mozer - Pon 08 Paź, 2012
Soniak10, nie wiem o co Ci chodzi - nie ironizowałem, a tylko przytaknąłem wypowiedzi poprzednika. Poza tym też jestem "zwykłym pstrykaczem". Mam rozumieć, że Twoje uwagi nt. wykształcenia i pochodzenia krytykujących Cię osób były wyjątkowo merytoryczne?
Miles67, ja bym ten kadr trochę zawęził.
Dobra tam, dajmy spokój dyskusji. Niech każdy wstawia zdjęcia, jakie uważa za słuszne. Jakbyśmy pokazali nasze zdjęcia jakimś wybitnym fotografom natury, to też by mieli zapewne wiele do powiedzenia (raczej negatywnego). Proponuję krytykę, ale na poziomie. Wykpiewanie się z czyjegoś zdjęcia samo się prosi o reakcję ze strony osoby wystawiającej fotografię na pokaz. Ludzie, zrozumcie, że to jest sztuka, ludzie pokazują tu poniekąd swoją duszę i nie można sobie po kimś ot tak jechać czy go wyśmiewać. Każdy kto jest prawdziwym fotografem i ma poczucie piękna powinien to zrozumieć i się zastosować.
mozer - Pon 08 Paź, 2012
adf1985, ale "Jaśnie Oswieceni Krytykanci" wyśmiewali się ze zdjęcia, a nie z autora. Naprawdę nie widzisz różnicy?
Ja tam się dalej nie chcę w to włączać. Napisałem co sądzę, a teraz czekam aż wyzdrowieję, żeby móc ruszyć w plener po nowe zdjęcia .
hijax_pl - Pon 08 Paź, 2012
adf1985 napisał/a: | żeby móc ruszyć w plener po nowe zdjęcia . | I prawidłowo
mozer - Pon 08 Paź, 2012
adf1985, a ładnie to tak zrobić kupkę i sobie pójść?
Zdrówka życzę!
witkot - Pon 08 Paź, 2012
Soniak10--Witam cię serdecznie.
Jeżeli twierdzisz że to ironia z mojej strony to jesteś w wielkim błędzie.
Nie należę do ludzi wyśmiewających się z innych na tym forum.Ty natomiast jeżeli nie potrafisz odpowiadać na zwykłe pytania typu "gdzie tu egzotyka" to sorrry.Mnie uczono inaczej.
Wypisujesz bzdury na temat mojej miejscowości.Nie jestem żadnym filozofem i nie czepiaj się mojej matury.Niepotrzebne skreślić.......bez komentarza.
Na koniec jeszcze pozdrawiasz
To jest ok z twojej strony.Przesadzasz.
Pytanie zadałem dlatego ponieważ naprawdę niewidzę ani grama egzotyki na tym zdjęciu.
Podpisałeś na górze że to Peloponez i tylko ta nazwa podpowiada że to egzotyka.
W naszym kraju z pewnością znajdziesz podobne miejsce (no może nie aż tak).
Jeżeli cię obraziłem to z góry przepraszam.
Pozdrawiam cię gorąco.
ps.dla mnie Koniec tego tematu.
cybertoman - Pon 08 Paź, 2012
mozer napisał/a: | Miles67, ja bym ten kadr trochę zawęził. | To brzozka wypadnie ze zlotego i beda sie czepiac.
mozer napisał/a: | adf1985, a ładnie to tak zrobić kupkę i sobie pójść?
Zdrówka życzę! |
Nie zrobiłem żadnej kupki, raczej użyłem dezodorantu w tym watku ;]
mozer - Pon 08 Paź, 2012
Dobra, za dużo tu gadania, za mało zdjęć. Chociaż takie wrzucę.
155.
156.
witkot - Pon 08 Paź, 2012
mozer --na 156 fajna kolorystyka wyszła.
mozer - Pon 08 Paź, 2012
witkot, a 155 kiepskie?
Mańkosław - Pon 08 Paź, 2012
156. bardzo przyjemne dla oczu
cybertoman - Wto 09 Paź, 2012
Ja bym chetnie zobaczyl to w wiekszym rozmiarze.
mozer - Wto 09 Paź, 2012
cybertoman, nie ma problemu - jakim? Ja za małe zdjęcia wrzucam? Już któryś raz to piszesz.
nienietaktak - Wto 09 Paź, 2012
Soniak10, nie przeginasz przypadkiem?
Dajesz mi pozwolenie na komentowanie tylko w jedynie słusznym stylu uznawanym przez Ciebie? Nie potrzebuję takiego. Będę miał coś więcej do napisania o Twoich zdjęciach, to nie omieszkam tego zrobić.
Pomijam inwektywy, bo te nie robią na mnie wrażenia, więc szkoda Twojego czasu i wysiłku umysłowego.
Napinasz się jakbyś walczył o Grand Prix National Geographic. Warto?
Marx76 - Wto 09 Paź, 2012
mozer pytanie 156 zrobiłeś przez filt czy to obróbka ?
A pytałeś o 155, Ciekawe, ale odnosze wrażenie, jakby białe fragmenty łodzi się nieco zlały z tym molo przez co są nie co mniej widoczne. No i zauważam tu duży poziom bieli, moje skromne zdanie. Nikt się nie wypowiedział o tym zdjęciu więc postarałem się opowiedzieć to co w pierwszej chwili zauważyłem. Pozdrawiam.
mozer - Wto 09 Paź, 2012
Cytat: | mozer pytanie 156 zrobiłeś przez filt czy to obróbka ? |
Jeśli był filtr to najwyżej polar, ale pewien nie jestem. Obróbki w sumie tu nie za wiele.
Marx76 napisał/a: | No i zauważam tu duży poziom bieli |
Co przez to rozumiesz?
Łodzie się zlały z tłem, ale nic na to już nie poradzę
Dzięki za uwagi.
andrzej83x - Wto 09 Paź, 2012
Fajne są te zdjęcia z morza
mozer - Wto 09 Paź, 2012
andrzej83x, jeśli to o moich, to dziękuję
157.
witkot - Wto 09 Paź, 2012
mozer napisał/a: | witkot, a 155 kiepskie? |
Nie,nie jest tylko dobre.
Osobiście myślę że zbyt dużo elementów w kompozycji.Niewiadomo na czym skupić uwagę.
Ten duży maszt centralnie na środku kadu mi przeszkadza.
Pozdr.
157-to jest dużo lepsze choć pokazałbym mniej morza.
mozer, jesli na zdjeciu malo sie dzieje, jak np. 156, to i male wystarczy, ale i duze nie zaszkodzi. Natomiast na 155 dzieje sie duzo i trudno mi sie zdecydowac, czy obraz jest przeladowany czy tez wszystko uklada sie w logiczna calosc. A jedno i drugie jest mozliwe. A jiki rozmiar? Chociaz najwiekszy z dozwolonych. A jeszcze lepiej full screen.
mozer - Wto 09 Paź, 2012
witkot, pewnie masz rację. Mi spodobała się powtarzalność 3 podobnych łódek plus ich odbicie. Lepszego pomysłu na kadr nie miałem.
cybertoman, nie wiem ile to u Ciebie full screen, więc daję w pionie FullHD
https://lh5.googleusercontent.com/-zgmBSnWcNzE/UHSc0B8AqgI/AAAAAAAACto/LyiihKPLQb4/s2024/IMG_8287.jpg
U mnie full screen to tak, ze zdjecie zajmuje caly ekran. Dzieki za fatyge.
mozer - Wto 09 Paź, 2012
cybertoman napisał/a: | U mnie full screen to tak, ze zdjecie zajmuje caly ekran |
No coś Ty
Nie znam rozdzielczości Twojego monitora.
cybertoman - Sro 10 Paź, 2012
21 cali. A w laptopie mniejszy.
komor - Sro 10 Paź, 2012
cybertoman, to rozmiar w calach, a nie rozdzielczość.
mozer - Sro 10 Paź, 2012
Ja cały czas mam nadzieję, że kolega sobie jaja ze mnie robi
Nie jaja z Ciebie robi, tylko dowcipkuje.
mozer - Sro 10 Paź, 2012
cybertoman, a uważasz, że na tym zdjęciu jest za dużo elementów czy nie? Coś konkretnego byś poprawił?
Marx76 - Sro 10 Paź, 2012
mozer Oczywiście, zgadzam się, z tej pespektywy, której robiłeś zdjęcie chcąc uchwycić wszystkie 4 łodzie nie było szansy by ich krawędzie nie połączyły się z fragmentami molo. Wszyscy dobrze wiemy, że szczegóły wychodzą dopiero po zrobieniu fotki i obejrzeniu jej na monitorze, wtedy człowiek myśli, kurcze mogłem stanąć inaczej. Obejrzałem je jeszcze kilka razy i zrozumiałem, że co do bieli to było nie trafne spostrzeżenie.
Mimo wszystko zdjęcie coś w sobie ma, bo dyskusja rozgorzała , ale ja również nie mogłem się na nim skupić, to przez te trzy biało-czarne łodzie, chciałem zatrzymać wzrok, ale nie mogłem, biegałem oczami od lewej do prawej.
157. Bardzo miłe. Wygląda jak poranek - spokój, pusta plaża, brak ludzi, tylko wiatr...
mozer - Sro 10 Paź, 2012
Marx76, dzięki za obszerne uwagi. Każda wskazówka jest cenna
Marx76 napisał/a: | 157. Bardzo miłe. Wygląda jak poranek - spokój, pusta plaża, brak ludzi, tylko wiatr... |
No patrz, a robione po południu. Jeżdżenie poza sezonem ma swoje plusy
Stuku - Sro 10 Paź, 2012
158.
159.
Dwa zdjęcia z krótkiego postoju w czasie wakacji. Pamiętam że komary nie dawały mi żyć
dcs - Sro 10 Paź, 2012
Stuku,
Ramki jak w nekrologach.
http://foto.m.onet.pl/_m/...1d9,14,19,0.jpg
mozer, moja uwage przyciagnal rytm trzech lodzi. Na obrazie znajduje sie jednak sporo elementow ow rytm zaklocajacych. Np. czwarty stateczek sugeruje przeciwstawianie nowe-stare, nowoczesne-tradycyjne, ekologiczne-brudne czy cos w tym stylu. Niebo z odbiciem tez przyciaga uwage. Przekaz niezdecydowany, wywoluje niedosyt i podejrzenie, ze cos intrygujacego czlowiek przegapil.
Co do drugiego pytania - cial bym smialo przez trzeci kadlub by stworzyc podejrzenie, ze stoi ich tam cala masa, od dolu rowniez mocno by wyeliminowac odbicie masztow i nieba. A potem od-atrakcyjnial bym wszystko, co jeszcze przeszkadza. np niebo. Powstalo by wtedy pewnie mdle zdjecie, jakich wiele. W obecnej formie wywoluje przynajmniej jakies emocje i zainteresowanie...
mozer - Sro 10 Paź, 2012
cybertoman, dzięki. Faktycznie przycięcie jest dobrym pomysłem. Tylko jak teraz spojrzałem to ten maszt wylądowałby jeszcze bardziej na środku. No cóż, nie można mieć wszystkiego. Zawsze można poszopować
Mańkosław - Czw 11 Paź, 2012
158,159 fajne, ale RAMY dekoncentrują
Stuku - Czw 11 Paź, 2012
Mańkosław napisał/a: | 158,159 fajne, ale RAMY dekoncentrują |
Hmmmm dziękuje za opinie
Fawu - Czw 11 Paź, 2012
160
S. Kawka - Czw 11 Paź, 2012
Fawu
Dla mnie super - a pstrągi też tam są?
Fawu - Czw 11 Paź, 2012
Niestety żadnych ryb tam nie zauważyłem a oko wprawne mam....nie chwaląc się
knieszporek - Czw 11 Paź, 2012
@mozer,
Hel (157.) to ładne miejsce jest.
Też sił próbowałem, ale mniej chmur było
Jakaś połówka?
mozer - Czw 11 Paź, 2012
knieszporek napisał/a: | Jakaś połówka? |
Na tym zdjęciu chyba nie, choć pewien nie jestem - exif tego nie zapisuje
adf1985 - Sob 13 Paź, 2012
161.
Wykonałem to zdjęcie dzisiaj i sam nie wiem co o nim sądzić. Niby może się podobać, ale czegoś mi brakuje. Też macie podobne odczucia? Czy po prostu się czepiam
PS. Może trzeba by przyciąć nieba, żeby zostało go tyle co trawy? Wtedy jakaś tam symetria by się utworzyła. Oprócz ładnych kolorków chyba nie ma na nim nic ciekawego. Proszę o pomoc, bo nie mogę dojść do żadnych wniosków .
Marx76 - Sob 13 Paź, 2012
Jeśli o mnie chodzi to mnie się podoba, ładne kolory, tęcza wyszła wyraźnie, kiedyś mijałem spryskiwacze na polach i też miałem ochotę na podobne zdjęcie. Pierwszy odbiór jest najważnieszy a u mnie był pozytywny. Myślałem przez chwilę o innym kadrze by skasować trawę a nieba zostawić połowę z tego, ale chyba to jest udane. Niech wypowiedzą się fachowcy.
witkot - Sob 13 Paź, 2012
161-Kadrowałbym zdecydowanie ciaśniej.
Umieszczenie fontanny tak centralnie to zdecydowany błąd.
Widziałbym ją po lewej stronie kadru chociażby z tego powodu że woda rozprasza się w prawą stronę.
Soniak10 - Sob 13 Paź, 2012
W sumie chyba przychylam sie do witkota. A z tego co zamieściłeś, wykroiłbym np takie coś, z konieczności centralnie:
OK, dzięki za porady. W zasadzie, to mi zależało, żeby trawę ująć na zdjęciu, a świadom korzystniejszego kadrowania w bardziej do lewej odpuściłem je sobie, ze względu na to, iż wtedy stanęłyby na pierwszym planie zarośla (drobne, ale trawy by nie było). Mimo wszystko kolejnym razem spróbuję tak jak podpowiadacie.
Pozdrawiam
PS. Też tak macie, że aby właściwie odebrać swoje zdjęcie musicie odczekać parę godzin? Ja np. widząc to zdjęcie teraz mam lepsze odczucia co do niego, ale gdy pisałem tamten post moje przekonanie do fotki było znacznie mniejsze .
mozer - Sob 13 Paź, 2012
adf1985 napisał/a: | że aby właściwie odebrać swoje zdjęcie musicie odczekać parę godzin |
Nie, parę lat
mozer, heh. Wtedy efekt jest porażający. Dziś zrobiłem selekcję moich zdjęć po 2 miesiącach używania lustrzanki i wywaliłem 1/4 zdjęć krajobrazów i ptaszków. Już mam nieco wyższe wymagania odnośnie własnych prac . Jednak gdy spojrzałem na moje zdjęcia sprzed 6 lat to wśród setek zachowanych znalazłem może z 10 dobrych. Reszta po prostu mega żal . Ale na szczęście robiłem też dużo imprez, to też zakup poprzednich aparatów nie poszedł na marne. Wspomnienia po latach są bezcenne. No i człowiek nabiera doświadczenia, to chyba najistotniejsze .
Soniak10 - Sob 13 Paź, 2012
Ach, jak przyjemnie kołysać się wśród fal...
Tak a'propos - czy mi się tylko wydaje, czy wy też widzicie na błękicie nieba jakieś ziarno?
mozer - Sob 13 Paź, 2012
Soniak10, to nie ziarno tylko posteryzacja. Pokombinuj z kompresją.
Fawu - Nie 14 Paź, 2012
163.
Soniak10 - Nie 14 Paź, 2012
Całkiem nieźle, tylko tak dla ciekawości wyjaśnij: te chmury to tak z realu czy w PS-ie dorobione?
mozer napisał/a: | to nie ziarno tylko posteryzacja |
Dzięki. Na razie nie udało mi się tego efektu usunąć ani znacząco zmniejszyć. A znasz jakieś sposoby na uniknięcie tego efektu dzięki zmianie ustawień w aparacie? Czy tylko w postprocesie? Zdjęcie robione w JPG, w rozdzielczości 6MPix, Fuji X-S1.
Pozdro
mozer - Nie 14 Paź, 2012
Soniak10 napisał/a: | A znasz jakieś sposoby na uniknięcie tego efektu dzięki zmianie ustawień w aparacie? Czy tylko w postprocesie? |
Robić w RAW. JPEG ma problemy z gładkimi gradientami.
Fawu - Nie 14 Paź, 2012
Soniak10 napisał/a: | Całkiem nieźle, tylko tak dla ciekawości wyjaśnij: te chmury to tak z realu czy w PS-ie dorobione? |
Pewnie jeszcze nie wiesz ale nie posiadam ani nie używam PS
Marx76 - Pon 15 Paź, 2012
Fawu
163. Fajne. Woda robi wrażenie. Poszła w grafitowy kolor.
Pozwól mi zgadnąć punktowy pomiar zmierzyłeś od najjaśniejszej chmury. ?
pes - Pon 15 Paź, 2012
Mały set z Iłży.
164.
165.
166.
167.
wersja większa panoramy tutaj: http://www5.picturepush.c...mg/11167498.jpg
168.
wersja większa panoramy tutaj: http://www2.picturepush.c...mg/11167530.jpg
nowam - Pon 15 Paź, 2012
Kilka zdjęć Zatoki Puckiej, zrobione po drodze do Władysławowa.
169:
170:
171
172:
173:
Marx76 - Pon 15 Paź, 2012
pes
164. Szkoda, że nie podszedłeś kilka kroków, pominął byś ten żółty pachołek i zrobił zdjęcie z poziomu znaku na wysepce. Ja bym przykucnął, drogę ujął na płasko, oczywiście w miarę możliwości a zamek zostawił na górze. Tak to widzę. (Wiadomo łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić ) Za pierszym razem, gdy zobaczyłem tą fotkę to pomyślałem o tych znakach, za drugim już mniej, ale mimo to, bez nich było by lepsze.
Pozdrawiam.
Fawu - Pon 15 Paź, 2012
Marx76 napisał/a: | 163. Fajne. Woda robi wrażenie. Poszła w grafitowy kolor.
Pozwól mi zgadnąć punktowy pomiar zmierzyłeś od najjaśniejszej chmury. ? |
Hm,nie będę kombinował nie pamiętam! Tak "bardzo" profi" to nie było.... nawet nie przypominam sobie czy to statyw czy ręka
174.
[ Dodano: Pon 15 Paź, 2012 13:25 ]
Cytat: | Kilka zdjęć Zatoki Puckiej, zrobione po drodze do Władysławowa.
|
Ach, te kolorki! "My takie lubieć" podoba się
adf1985 - Pon 15 Paź, 2012
175.
mozer - Pon 15 Paź, 2012
adf1985, podoba mi się. Trochę szkoda, że na dole tak ciasno przy ludziach, ale rozumiem, że ciężko moment wyłapać Gdzie to jest?
adf1985 - Pon 15 Paź, 2012
Dzięki. Mi trochę też dół przeszkadza, ale próbowałem kadrować, aby go uciąć i nie jest tak efektownie. Troch przestrzeni na dole pomaga uzyskać większy efekt zacieśnienia kadru u góry. Tyle, że faktycznie, trochę te samochody mi wjechały w złym momencie .
To ulica Jagiellońska w Szczecinie. Widok przy zjeździe w dół.
Szkoda, że nie świecił się neon hotelu, który jest na końcu ulicy. To by dało fajny efekt.
Fawu - Pon 15 Paź, 2012
176.
90s - Czw 18 Paź, 2012
177.
Lake Garda Italy by Sanches90s, on Flickr
178.
Lake Garda, the cliffs on night by Sanches90s, on Flickr
fatman - Czw 18 Paź, 2012
90s,
A może by tak 177 w B&W dopieścić?
178 - przy tych chmurach... poszukalbym innego kadru. Ten tunel odciąga mnie od natury inostalgii tego jeziora.
Czy doświetlałeś czymś przód?
[ Dodano: Czw 18 Paź, 2012 14:50 ]
Fawu, Trochę jakoś duszno w tym lesie. Hmm...
90s - Czw 18 Paź, 2012
Cytat: | A może by tak 177 w B&W dopieścić? |
Ciekawy pomysł, sprawdzę:)
fatman napisał/a: | Czy doświetlałeś czymś przód? |
Nie, to tylko panorama z 5 fotek, ogólnie z pogodą nie trafiliśmy we Włoszech, z całych 3 dni tylko ostatnia noc i poranek były ładne. Tak to szarawka cały czas.
Żałuje że tylko kilka godzin nad tym jeziorem byłem bo temat kapitalny do zdjęć.
Fawu - Czw 18 Paź, 2012
179.
adf1985 - Czw 18 Paź, 2012
90s, 177 świetne.
Coś ode mnie:
180.
181.
182.
90s - Czw 18 Paź, 2012
Dzięki adf1985,
183.
Armacao De Pera sunrise Portugal by Sanches90s, on Flickr
pioroon - Czw 18 Paź, 2012
90s, aż w gardle zaschło , super niebo, ogólnie mi się b. podoba.
Jest tylko jedna przeszkadzajka przy oglądaniu jak się idzie wzrokiem z dołu lewą stroną aż do horyzontu i wtedy co? przewrócone drzewko
lxs - Czw 18 Paź, 2012
W temacie krajobrazu totalnie raczkuję, mimo wszystko nie omieszkam przedstawić 2 jesiennych kadrów
184.
185.
nowam - Czw 18 Paź, 2012
Nie dało rady zrobić tego z niższej perspektywy? I gdyby łódkę odsunąć trochę od krawędzi kadru, bo teraz jest OOOlbrzymia
Fawu - Czw 18 Paź, 2012
nowam napisał/a: | Nie dało rady zrobić tego z niższej perspektywy? I gdyby łódkę odsunąć trochę od krawędzi kadru, bo teraz jest OOOlbrzymia |
Hm,pewnie się dało, z niższej byłaby jeszcze bardziej olbrzymia,trzciny wyglądały by na las....nie wiem czy byłoby lepiej ale może
[ Dodano: Czw 18 Paź, 2012 23:37 ]
Nie podoba mi się chociaż większość fotek masz wysokich lotów,to ta jest zbyt pastelowa,nienaturalna,a brak cieni powoduje sztuczność całego widoczku
Aszex - Pią 19 Paź, 2012
90s, 177 leci, horyzont nie jest równy a tak to fajne, a a183 cycuśne
180-klimatyczne i fajne kontrasty
Mańkosław - Pią 19 Paź, 2012
179, 180, 183 fajne, a jakby ta góra w 183 odkrywała więcej morza, to byłoby super
Marx76 - Pią 19 Paź, 2012
186.
mozer - Pią 19 Paź, 2012
90s,
177 - nie rozumiem czemu zlałeś słupki pomostu z horyzontem - jakoś mi się to nie widzi. No i krzywe jakieś
178 - jakoś bardziej bym ten tunel w karze uwzględnił. Teraz to wygląda jakoś niezdecydowanie. Nie dało się go "zdjąć" z wyżej położonego miejsca? Na tle tych chmur mógłby się naprawdę ciekawie prezentować.
183- sam nie wiem, muszę spojrzeć na lepszym monitorze...
Fawu, 176 wydaje mi się, że w pionie mogłoby wyjść ciekawsze...
181-182 nie widzę w tej chwili.
szycho1992 - Pią 19 Paź, 2012
Osobiście jestem z tego zdjęcia bardzo dumny:
187.
moronica - Pią 19 Paź, 2012
szycho1992, bardzo ladny nastroj tylko szkoda, ze horyzont lekko leci w lewo i jest przez srodek kadru
szycho1992 - Pią 19 Paź, 2012
Dopiero się uczę czyli więcej nieba, rozumiem?
I jak z tą perspektywą? Schodzić niżej czy niekoniecznie?
moronica - Pią 19 Paź, 2012
szycho1992, ja bym powiedziala wiecej ziemi
adf1985 - Pią 19 Paź, 2012
Nie bez powodu jesteś dumny z tego zdjęcia. Mnie się bardzo podoba.
Czasem jak się ktoś czepia szczegółów, to tak jakby powiedział: fajna książka, z dobrą fabułą, ale czcionka mi się nie podoba. Podsumowując dobry -
90s - Pią 19 Paź, 2012
Dziękuje koledzy za opinie i uwagi:)
Fawu napisał/a: | Nie podoba mi się chociaż większość fotek masz wysokich lotów,to ta jest zbyt pastelowa,nienaturalna,a brak cieni powoduje sztuczność całego widoczku |
Naturalizm nigdy nie był dla mnie celem moich prac co do reszty to się zgadzam:), brak cieni mnie najbardziej boli w tych zdjęciach, byłem o świcie i przy zachodzie ale słonce zawsze chowało się za górzystym horyzontem więc miałem ładne niebo i niedoświetloną scenerie.
mozer napisał/a: | 178 - jakoś bardziej bym ten tunel w karze uwzględnił. Teraz to wygląda jakoś niezdecydowanie. Nie dało się go "zdjąć" z wyżej położonego miejsca? Na tle tych chmur mógłby się naprawdę ciekawie prezentować. |
Traktowałem go jako miarę wysokości, nie pomyślałem by użyć go jako tematu za to krzaki już tak
188.
Armacao De Pera sunshine by Sanches90s, on Flickr
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 19:39 ]
lxs, podobają mi się oba
witkot - Pią 19 Paź, 2012
184-światło kiepskie ale kadr jest dobry i śmiało można kolory podciągnąć.
Dobre początki.
187-Ładne światło złapałeś.Troszeczkę z dużo tej drogi.Więcej dołu.
188-Masz piękne miejsca,fajne kady,dobre warunki świetlne ale zastanów się czy lekko nie przesadzasz z obróbką
Czy tak faktycznie w rzeczywistości jest z kolorami
Oczywiście to tylko moje IMHO
arietiss - Pią 19 Paź, 2012
Może i nie jest tak faktycznie w rzeczywistości, ale nie jest też jakoś specjalnie "przegięte", a na pewno bardzo miłe w odbiorze. 90s, ja jestem na tak!
90s - Pią 19 Paź, 2012
witkot, doskonale rozumiem o czym mówisz.
Niestety nie interesuje mnie archiwizacja obrazów a chęć tworzenia własnych.
Stąd u mnie ciężko z tym realizmem:) poza tym uwielbiam malarstwo a malować nie potrafię więc się w taki prosty sposób spełniam:)
Dziękuje arietiss,
arietiss - Pią 19 Paź, 2012
90s, rozumiem Cię doskonale. Sam też lubię wykorzystywać edycję zdjęcia do pokazania pewnej własnej wizji miejsca. Oczywiście z wyczuciem. Łatwo przegiąć i spaprać zdjęcie.
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 22:41 ]
189.
Marx76 - Sob 20 Paź, 2012
190.
witkot - Sob 20 Paź, 2012
arietiss,90s
I to jest fajne że każdy ma prawo tworzyć własne inspiracje a inni mogą je tyyyylko komentować.
Dzięki.
mozer - Sob 20 Paź, 2012
90s, mi też się 188 podoba.
adf1985 - Sob 20 Paź, 2012
Dzisiejsze z parku:
191. Z jednej strony
192. Z drugiej strony
90s - Sob 20 Paź, 2012
arietiss napisał/a: | 90s, rozumiem Cię doskonale. Sam też lubię wykorzystywać edycję zdjęcia do pokazania pewnej własnej wizji miejsca. Oczywiście z wyczuciem. Łatwo przegiąć i spaprać zdjęcie. |
święta prawda, ale z tym jest jak ze smakiem, na początku słodkie najlepiej smakuje, dopiero z latami doceniamy kiszonego:)
Myślę że najważniejsze by się nie ograniczać i spełniać w tym co robi a nie na siłę jakieś szablony trzymać.
witkot napisał/a: | arietiss,90s
I to jest fajne że każdy ma prawo tworzyć własne inspiracje a inni mogą je tyyyylko komentować.
Dzięki. |
Mam nadzieje że naszych postów nie odebrałeś jako atak na Twoją osobę, bo ten wykrzyknik i cztery razy yyyy dziwnie brzmią:)
W końcu forum dyskusyjne więc jak najbardziej dyskutować się powinno:)
Cieszę się mozer, że Ci się podoba:) dzięki wielkie
Usjwo - Sob 20 Paź, 2012
191, 192 - chyba zbyt przeostrzone, chyba wczesniej pokazywales zdjecie podobne, tylko tam brakowalo ostrosci. Piekny krajobraz, tylko swiatlo niedopisalo.
191 broni sie gosciem, co le.. pod drzewem
Hehe, ale tam nikt nie leje :], faktycznie tak wygląda to na zdjęciu .
W sprawie ostrości - oryginał tak nie tnie po oczach. Myślę, że to kwestia zmiany rozdzielczości i zbyt agresywnego wyostrzenia po tym procesie.
Marx76 - Sob 20 Paź, 2012
Ja to widzę jak kogoś, kto telefonem zdjęcia robi, hmm... chyba kobieta. Na pewno nie le...e
Usjwo - Sob 20 Paź, 2012
Marx76 napisał/a: | Ja to widzę jak kogoś, kto telefonem zdjęcia robi, hmm... chyba kobieta. |
Jedna reka? Widziales kiedys kobiete (i nie tylko) ktora robi zdjecia telefonem (jak tam dojzales telefon??), w 99% pozycja nie pasuje
90s - Sob 20 Paź, 2012
niech adf1985, wrzuci powiększony fragment zdjęcia, chętnie też się dowiem co ta osoba robi jedną ręką za drzewa obserwując ludzi na ławkach:)
[ Dodano: Sob 20 Paź, 2012 20:55 ]
Miałem dylemat czy dać z parasolkami na drugim planie czy bez.
193.
Quarteira beach Portugal by Sanches90s, on Flickr
194.
Lake Garda 2 Italy by Sanches90s, on Flickr
90s napisał/a: |
Mam nadzieje że naszych postów nie odebrałeś jako atak na Twoją osobę, bo ten wykrzyknik i cztery razy yyyy dziwnie brzmią:)
W końcu forum dyskusyjne więc jak najbardziej dyskutować się powinno:)
|
Nawet przez chwilę nie pomyślałem o jakimś tam ataku
Szanuję każdą opinię.
193-Fajne, takie trochę kosmiczne.Ciekawa perspektywa.Może ciut,ciut dołu by się przydało.
adf1985 __Jak nie przyjdziesz tam o innej porze to będe na ciebie za chwilę zły
Obiecałeś przecież
Tak, pamiętam. Dlatego co jakiś czas się tam pojawiam. Problem jest taki, że obok są budynki i nawet w złotej godzinie trudno trafić w idealny moment, żeby światło się ułożyło w poprzek. Raz nawet byłem o odpowiedniej porze, ale przyszły chmury i zamiast cieni i świateł miałem jeden wielki dyfuzor
Bardzo mi zależy, żeby się tam znaleźć o odpowiedniej porze przy bezchmurnej pogodzie. Może to będzie jutro ?: )
Cierpliwość czasami baaaardzo jest owocna.... Powodzenia.
nienietaktak - Sob 20 Paź, 2012
adf1985, jutro w Szczecinie bezchmurnie, więc już się szykuj
pioroon - Nie 21 Paź, 2012
Osobiście dałbym bez tych w tle.
Za to 194 jest super, mimo, że wygląda bardziej na Islandię niż Włochy
Tak zimno się robi oglądając tą fotę, ale jednocześnie się podoba, dziwne co?
Marx76 - Nie 21 Paź, 2012
195.
raf7775 - Nie 21 Paź, 2012
Dzisiejszy poranek.
196.
197.
pitras - Nie 21 Paź, 2012
raf7775, 196 strasznie leci w prawo
jaad75 - Nie 21 Paź, 2012
Oba lecą.
Sunders - Nie 21 Paź, 2012
Ale tylko 196 strasznie
Też mam tą przypadłość, ale ostatnio tego cały czas pilnuję.
jaad75 - Nie 21 Paź, 2012
O ile właśnie w 196, to może być złudzenie spowodowane perspektywą (odległe drzewa wydają się być pionowe), to 197 leci ewidentnie (horyzont).
90s - Nie 21 Paź, 2012
zgadzam się z jaad75,
Poza tym mam nawet wrażenie że może to być zamierzony zabieg.
Dzięki temu wyraźnie widać linie perspektywy które zbiegają się do jednego punktu.
Dodać łabędzie po lewej i mamy całkiem ciekawe zdjęcie.
Pytanie tylko czy wyprostowanie nie zepsułoby tego wrażenia
hijax_pl - Nie 21 Paź, 2012
Co jak co, ale po tyłkach łabędzi widać, że mają z górki
Jak na HDRa to za słabo wyciągnięte niebo moim zdaniem no i był podciągnął nieznacznie balans...
90s - Nie 21 Paź, 2012
hijax_pl, to raczej nie HDR patrząc po wcześniejszych pracach raf7775,
mozer - Nie 21 Paź, 2012
197 - imho miejsce ma potencjał. Może z niższej perspektywy?
hijax_pl - Nie 21 Paź, 2012
90s, of course - jednakowoż referuję do nazwy pliku sugerującą użycie photomatixa
mozer - Nie 21 Paź, 2012
Marx76, na 195 wygląda, że jest przyjemne światełko - mogłeś ciut większe pokazać
90s - Nie 21 Paź, 2012
hijax_pl, widzę że oglądasz prace od przodu i tyłu
Dzięki mozer Od dziś zacząłem wstawiać fotki na flickr'a, następne będą w przyzwoitym rozmiarze.
infocyk - Nie 21 Paź, 2012
Krzywy horyzont
198.
mozer - Nie 21 Paź, 2012
infocyk, popraw dystorsję
PS. Nie jest ciut za ciemne?
fatman - Nie 21 Paź, 2012
Oststnie dwa dni obfitowały u mnie w mgłę
199.
90s - Nie 21 Paź, 2012
co zaowocowało klimatyczną fotką
świetna praca fatman, , masz tylko plamkę w prawym dolnym narożniku.
MNISZKA - Nie 21 Paź, 2012
200.
201.
Dzięki kolego 90s.
Wstyd. Matryca brudna a fot nie występlowana
mniszka - zdejmij nasycenie. Kolory są barzdo nienaturalne. Niebo cukierkowe a trawa krzyczy zielenią.
No to jeszcze jedna z tego poranka
202.
90s - Nie 21 Paź, 2012
fatman, jak to jedyna plama jaką masz to gratuluje:)
Druga fota równie piękna, chyba faktycznie nie ma co swoich tak kolorować
mozer - Nie 21 Paź, 2012
MNISZKA, jak Ci się tak ta łąka spodobała to pokaż ją, a nie głównie puste niebo ;P
fatman, przyjemne.
Mi też się 202 podoba
A jak już na dobre słoneczko wyszło...
203.
Kto by pomyślał, że wyjscie słoneczka może tak popsuć zdjęcie
witkot - Nie 21 Paź, 2012
fatman --Fajne wstawki ale 202 chyba naj.
Zadroszczę miejsca.Szkoda że tak daleko.Może kiedyś.
Podobno wczesną wiosną jest tam jeszcze ciekawiej ??
fatman Nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek. Bo człek to najsłabsze ogniwo, które stoi pomiędzy sprzętem a gotową pracą. Ty potrafisz.
199, 202, 203 cacy.
Fawu - Nie 21 Paź, 2012
fatman napisał/a: | Oststnie dwa dni obfitowały u mnie w mgłę
199. |
Super klimacik
Cytat: |
co zaowocowało klimatyczną fotką
świetna praca fatman, , masz tylko plamkę w prawym dolnym narożniku.
_________________ |
O kurza twarz! ale masz monitor, ja nic nie widzę
mozer - Nie 21 Paź, 2012
Fawu napisał/a: |
O kurza twarz! ale masz monitor, ja nic nie widzę |
Ja widzę, ale sam bym nie zauważył pewnie.
Ja jedynie co widzę to na zdjęciu 199. po drugiej stronie wody, poniżej linii drzew takie oddzielające się kolory, widzę jak zielony przechodzi od razu w purpurowy czy coś w tym stylu, widzę to jak jakieś wstęgi. Ale ledwo co i nie wiem czy wy też to widzicie. Wszystko zależy od monitora. W każdym razie i tak jest świetne.
90s - Nie 21 Paź, 2012
Cytat: | O kurza twarz! ale masz monitor, ja nic nie widzę |
w sumie od dwóch dni dopiero ale fakt teraz wszystko widzę;) strzeż się mozer, poluje na Ciebie
mozer - Nie 21 Paź, 2012
90s, na mnie? A za co?
90s - Nie 21 Paź, 2012
za detalizm i dokładność
204.
A co to, pływający ulik ? Może ktoś z Was wie ?
cybertoman - Nie 21 Paź, 2012
90s napisał/a: | strzeż się mozer | tak myslalem...
mozer - Nie 21 Paź, 2012
Czuję się osaczony... Biedny ja i moja brudna matryca...
cybertoman - Nie 21 Paź, 2012
mozer, zawsze mozesz odbic sobie na moich zdjeciach, bardzo sobie cenie Twoje uwagi. jest tez pozytywna strona - 90s moze wykorzystywac ten monitor do innych celow. Obrobki zdjec np.
90s - Nie 21 Paź, 2012
cybertoman napisał/a: | 90s moze wykorzystywac ten monitor do innych celow. Obrobki zdjec np. |
Nie, raczej nie widzę sensu zdjęć nim obrabiać, to mogę robić na laptopie przecież.
To jest monitor tylko i wyłącznie na zdjęcia mozera
cybertoman napisał/a: | mozer, zawsze mozesz odbic sobie na moich zdjeciach, bardzo sobie cenie Twoje uwagi |
Ja tak samo, ale mam nadzieje że nic już nie wyłapiesz:)
205.
Armacao De Pera sunrise Portugal 2 by Sanches90s, on Flickr
lxs - Nie 21 Paź, 2012
Świetny klimat na 199 i 202, super uchwycony
Dzięki wszystkim za dobre słowo.
90s - przyhadeerzyłeś po całej powierzchni i wyszło osssstro.
Pierwszy plan i łąwka - zgoda.
Ale... czy chciałeś uzyskać takie niebo? (szczegółnie prawy górny róg).
A może maskę nałożyć na to niebo i pędzelkiem delikatnie trochę te chmurki wygładzić przez odhadeerzenie?
[ Dodano: Nie 21 Paź, 2012 22:43 ]
Sunders, jakieś konkretne uwagi?
[ Dodano: Nie 21 Paź, 2012 22:45 ]
witkot, wiosną czasami woda stoi po kolana a czasami wyżej. Widziałem już gości co na zdjęcia kajakiem pływali
mozer - Nie 21 Paź, 2012
Prawda, 205 jest "przyhadeerzone", ale kolega ma taki styl i ja go kupuję
cybertoman - Pon 22 Paź, 2012
mozer napisał/a: | ja go kupuję | i nawet horyzont w polowie Ci nie przeszkadza.
mozer - Pon 22 Paź, 2012
Cytat: | i nawet horyzont w polowie Ci nie przeszkadza. |
Jak już tak wspominasz, to myślę, że bez 1/6 dołu kadru mógłbym żyć ;P
dcs - Pon 22 Paź, 2012
mozer,
Jak kupisz -odetniesz.
mozer - Pon 22 Paź, 2012
dcs, nie no, jak zapłacę to szkoda ciąć ciężko zarobione pieniądze ;P
mozer napisał/a: | Jak już tak wspominasz, to myślę, że bez 1/6 dołu kadru mógłbym żyć ;P | A ja nawet bez 1/4.
dcs - Pon 22 Paź, 2012
Może spuści?
mozer - Pon 22 Paź, 2012
cybertoman, szanuj drewno!
OK. 1/6.
infocyk - Pon 22 Paź, 2012
206.
Sunders - Pon 22 Paź, 2012
fatman napisał/a: | Sunders, jakieś konkretne uwagi? |
Żart.Po prostu światło na 202 było IMO fajniejsze.
90s - Pon 22 Paź, 2012
Dzięki fatman, za opinie, wiesz u mnie problem nie polega na tym co jak zrobić tylko na tym czy dostrzegam subtelne różnice.
To samo mam w portrecie.
Jedna z reguł mówi by lewa strona była np o -1EV ciemniejsza od drugiej, robię tak i efekt w moim mniemaniu jest za slaby,wyłączam światłomierz i kręcę lampę aż dojrzę różnice która mnie usatysfakcjonuje.
To samo mam w krajobrazie, kolor, kadr, obróbka itd.
Tego raczej nie przeskoczę czytając kolejną książkę lub dobrą rade, muszę po prostu dorosnąć do pewnych rzeczy i swoje przemielić.
Natomiast co do cięcia mojej foteczki to jednak horyzont jest wyżej a nie centralnie, nie jest to zbyt duża różnica ale myślę że zauważalna.
Drugi taki z książkowych błędów to że lewa strona jest cięższa od prawej, niemal całą ławka, palma i słońce.
Może dlatego te przehadeorowane chmury nie wydają mi się przesadzone bo jedynie one coś tam równoważą.
Mogę się mylić ale na razie myślę że to i tak jedna z moich lepszych fotek krajobrazowych.
mozer,dla Ciebie przytnę jak zechcesz i ładnie zapakuje:)
tiquet - Pon 22 Paź, 2012
207. Piana wytworzona przez tamę na Odrze w Opolu. Małe lodowce
90s - Pon 22 Paź, 2012
tiquet,
Pomysł na zdjęcie bardzo fajny, ale widać że to nie lodowce bo odbija się linia drugiego brzegu i kąt pod jakim pstrykałeś również nie daje wrażenia jakoby to miało być duże.
Zrób jeszcze jedno podejście bo widać że Twój pomysł może wypalić.
mozer - Pon 22 Paź, 2012
tiquet, tak jak napisał 90s obciąłbym zielone odbicie, a dodatkowo może spróbować pójść trochę w high-key?
witkot - Pon 22 Paź, 2012
fatman napisał/a: | wiosną czasami woda stoi po kolana a czasami wyżej. Widziałem już gości co na zdjęcia kajakiem pływali |
To ja się piszę na takie warunki.
Jak masz coś z tej pory roku wstaw jak możesz.
Dzięki.
ps. Od dawna zastanawiam się nad wiosenny wypadem.W grę wchodzi właśnie Rogalin lub Biebrza .Co polecasz ??
M_S - Wto 23 Paź, 2012
Witam
208. Mglisty poranek
209.
fatman - Wto 23 Paź, 2012
M_S, lekko WB podreguluj. Wierzę, że poranek był ciepły ale mgła ma chłodnawo-biały kolor a u Ciebie jest deczko brązowa.
M_S - Wto 23 Paź, 2012
Hmm... A ja jeszcze bardziej w takie kolory poszedłem w drugim.
fatman - Wto 23 Paź, 2012
witkot napisał/a: | To ja się piszę na takie warunki.
Jak masz coś z tej pory roku wstaw jak możesz.
Dzięki.
ps. Od dawna zastanawiam się nad wiosenny wypadem.W grę wchodzi właśnie Rogalin lub Biebrza .Co polecasz ?? |
Nad Biebrzą byłem w trzecim tygodniu września. Wracałem znad Wigier gdzie spędziłem 3 dni (stamtad zdjęcie z łódką w mojej galerii). Tak wogóle z wyjazdu jestem zadowolony ale kadry, które nadają się do pokazania tak naprawdę zrobiłem 3-4 (jeden już pokazałem ). Generalnie zrobiłem obszerny rekonesans gdzie warto powrócić.
Z Biebrzą i wogóle z Biebrzańskim PN jest ten problem, że haszcze, haszcze, haszcze, zielsko, zielsko, haszcze a na końcu bagno
Musisz się sporo nałazić po łąkach aby podejść do wody więc od samochodu za każdym razem sporo deptania (jeśli oczywiście nie chcesz chodzić szlakami dla turystów).
Poza tym kadry... hmm... z ziemi kiepsko. Biebrza ma piekne rozlewiska i fajne widoczki wychodzą z wysoka czyli z... balonu lub motolotni
Zobacz sobie w sieci.
Inny problem to, że jest tam raczej płasko i światło nie uklada się "spektakularnie" więc musisz naprawdę się nachodzić aby kadr Cie usatysfakcjonował.
To jest RAJ DLA PTASIARZY. Niewątpliwie.
Co do Rogalina i rezerwatu Krajkowo (po drugiej stronie Warty na tej samej długości geograficznej) to w ubiegłym roku była powódź dosyć długo. Byłem raz wtedy na zdjęciach to nawet nie dało sie podejść do doliny z dębami. Wieczorem zamieszczę jak prosiłeś zdjęcia tego miejsca wtedy i jak jest sucho więc sobie porównasz.
Jak będziesz się wybierał to daj znać jak masz ochotę na towarzystwo. Pojedziemy w parę miejsc.
[ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 11:17 ]
90s napisał/a: | Natomiast co do cięcia mojej foteczki to jednak horyzont jest wyżej a nie centralnie, nie jest to zbyt duża różnica ale myślę że zauważalna.
Drugi taki z książkowych błędów to że lewa strona jest cięższa od prawej, niemal całą ławka, palma i słońce.
Może dlatego te przehadeorowane chmury nie wydają mi się przesadzone bo jedynie one coś tam równoważą.
Mogę się mylić ale na razie myślę że to i tak jedna z moich lepszych fotek krajobrazowych.
|
Akurat tu kadrowaniem w połowie bym się nie przejmował.
Co do równowagi - chyba masz rację... patrzę tearz jeszcze raz na to zdjęcie i widzę, ze bez tych chmur w lewym górnym rogu zdjęcie byłoby bardzo niezrównoważone więc dobrze, że je tam zostawileś.
Na razie najbardziej z Twoich podobalo mi się to młyńskie kolo na wybrzeżu. Piekne światło!
pes - Wto 23 Paź, 2012
210.
211.
witkot - Wto 23 Paź, 2012
fatman--Wielkie dzięki za cenne wskazówki.
Do wiosny jeszcze trochę czasu zostało a za zaproszenie pięknie dziękuję.Odezwę się we właściwym czasie.
90s - Wto 23 Paź, 2012
fatman napisał/a: | Na razie najbardziej z Twoich podobalo mi się to młyńskie kolo na wybrzeżu. Piekne światło! |
Dziękuje kolego, chyba wiem dlaczego to światło tak ci się podoba a w tych nowych nie.
Za późno lub za wcześnie zdjęcia były robione.
Niby były to zachody i wschody ale pewnie Tobie chodzi o ten krótki moment tuż przed albo tuż po.
pes,
w 210 uciąłbym prawą stronę do dużego drzewa by była równowaga pomiędzy budynkiem po lewej a największym drzewem po prawej.
Ewentualnie uciął budynek i kombinował z prawą stroną
w 211. uciąłbym nieba bo nie ma kształtu i obciął lewe drzewo tak jak to po prawej jest obcięte, by tematem było tych sześć w centrum i ich odbicia
[ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 20:22 ]
212.
Luz Algarve by Sanches90s, on Flickr
icterus - Sro 24 Paź, 2012
[
cos nie tak [/quote] Dawno nie wysyłałem i kiks - sorry.
moronica - Sro 24 Paź, 2012
icterus, po prawej masz Links to share this image a tam Direct link, tego adresu do obrazka uzywaj w tagach [img][/img] jesli nie potrafisz sprawdzic lokalizacji pliku samemu
icterus - Sro 24 Paź, 2012
http://imageshack.us/phot...4/dsc9323g.jpg/
lxs - Sro 24 Paź, 2012
213.
90s - Sro 24 Paź, 2012
lxs, kapitalne zdjęcie
pioroon - Sro 24 Paź, 2012
Podoba sie
fatman - Czw 25 Paź, 2012
lxs, Piękna fota. Ciut ochłodziłeś zdaje mi się.
icterus - Czw 25 Paź, 2012
90s - Czw 25 Paź, 2012
icterus, gdzie to jest?
można było te badylki w lewym górnym rogu usunąć i może trochę nieba zostawić nad tym budynkiem.
O numerze dla fotki już nie wspominając:)
Tak czy owak ktoś w niezłym miejscu się postawił
215.
Quarteira beach Portugal 2 by Sanches90s, on Flickr
lxs - Czw 25 Paź, 2012
fatman napisał/a: | lxs, Piękna fota. Ciut ochłodziłeś zdaje mi się. |
Dzięki. Wręcz przeciwnie, ciut ociepliłem Ogólnie przez warunki pogodowe fota była wyprana z kolorów, także wszystko trochę podciągałem.
215 - super!
fatman - Czw 25 Paź, 2012
90s, ładny rytm. Dobra sylwetkowa fota wieczorna.
Wyobraziłem sobie ten widok bez tych leżaków
Ale rozumiem, że na to już nie miałeś wpływu
90s - Czw 25 Paź, 2012
Dziękuje ślicznie w końcu coś się podoba:)
fatman napisał/a: | Ale rozumiem, że na to już nie miałeś wpływu |
Jasne że miałem, przednie parasole były bez leżaków a w ostateczności mogłem je ręcznie przesunąć poza kadr.
Jednak pomysł był żeby się znajdowały na fotografii. Do póki nie napisałeś o nich to wydawały mi się ciekawym dopełnieniem, a teraz myślę że faktycznie większą subtelność obrazu bym uzyskał bez nich.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
[quote="90s"]icterus, gdzie to jest?
można było te badylki w lewym górnym rogu usunąć i może trochę nieba zostawić nad tym budynkiem.
O numerze dla fotki już nie wspominając:)
Tak czy owak ktoś w niezłym miejscu się postawił
Fakt, masz rację, że mogłem to usunąć, a fociłem z łódki podpływając niemal pod sam wodospad Rhine Falss, to największy wodospad w Europie na rzece Ren w Szwajcarii. Niestety tak to robiłem jak mogłem i jak pozwalał na to obiektyw 17-55 Nikona, szerokiego kąta nie zabrałem na wycieczkę.
ps. rzuciłem pierwsze lepsze zdjęcie aby sprawdzić czy w końcu prawidłowo wejdzie.
hijax_pl - Czw 25 Paź, 2012
icterus napisał/a: | to największy wodospad w Europie | Najobfitszy bym powiedział Bo wysokościowo to taka mała hm... no nic specjalnego
Można było wejść też po drabinie i focić rzekę jak spada wodospadem.
216
Uploaded with ImageShack.us
mozer - Czw 25 Paź, 2012
icterus, czym Ty obrabiasz te zdjęcia? Wg mnie mają zbyt wysoki kontrast.
Mozer to i tak nieźle, zwykle jechałeś mnie na całej linii. A tak na poważnie to rav obrabiany w camera rav (chyba tak to się nazywa). Masz na pewno rację ale zdjęcia robione w pełnym słońcu musiałem jakoś ratować i to raczej saturacją a nie kontrastem.
mozer - Czw 25 Paź, 2012
icterus, chyba lepiej by wyszło podbicie cieni a nie saturacji, żeby trochę wyrównać ekspozycję.
Teraz jadę pociągiem na lodowiec w Alpach i z okna tego pociągu można było focić.
217
218
219
[ Dodano: Czw 25 Paź, 2012 20:52 ]
i jeszcze to
220
221
90s - Czw 25 Paź, 2012
icterus, świetne widoki, pogoda też widzę dopisuje a jak cenowo taka wycieczka?
90s napisał/a: | icterus, świetne widoki, pogoda też widzę dopisuje a jak cenowo taka wycieczka? |
Niestety około 6 tys. bierze biuro podróży, ale wycieczka trwa około 2 tygodnie i Swiss zwiedza sie dość dokładnie, wszystkie duże miasta, lodowiec i sławny Glaciar Expres jadący przełęczami i tunelami Alp przez około 9 godz. Szwajcaria to państwo przepiękne i zorganizowane jak w ich przysłowiowych zegarkach. Foci się niestety jak porzadek wycieczki każe i aż człowiek żałuje, że nie przyjedzie tu bez biura podróży i mógłby robić zdjęcia o poranku lub o zachodzie słóńca.
[ Dodano: Czw 25 Paź, 2012 22:23 ]
I jeszcze to
222
cybertoman - Pią 26 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | no nic specjalnego | oj tam oj tam. Jak sie stanie w odpowiednim miejscu to taka masa spadajacej wody rodbi wrazenie.
icterus - Pią 26 Paź, 2012
Na zdjęciu 219 widać tunel kolei, tym tunelem przejeżdżamy przez widoczne góry i po drugiej stonie jest lodowiec Aletesh na, którym niestety było bardzo mglisto, wietrznie i -2 stopnie C w środku lata. Wysokość lodowca 3200 m, w miejscu gdzie wpuszczają turystów.
223
224
90s - Pią 26 Paź, 2012
icterus, Bardzo dużo zapłaciłeś, za takie pieniądze masz miesiąc w Azji i jeszcze ci zostanie:) Ale zdjęcia i wyprawa pewnie wynagrodziła tą kwotę:)
Super miejsca, robią wrażenie
225.
Armacao De Pera by Sanches90s, on Flickr
90s
Oceniłeś mnie to ja Ciebie. Miejsce piękne, dobry kadr o dobrej porze dnia, ale moim skromnym zdaniem, troszkę za dużo tego fioletu, gdyby nie to fota super.
ps. i powiem Ci jeszcze jedno, wolę 14 dni w Szwajcarii niż miesiąc w Azji
90s - Pią 26 Paź, 2012
icterus, Jasne:) też się muszę wybrać kiedyś bo widoki świetne.
Co do Fotki to dzięki za uwagę
mozer - Pią 26 Paź, 2012
90s, widoczek jest przyjemny, ale ja chyba bym nieco rozjaśnił te skały, bo trochę wyglada na przecięte filtrem połówkowym. Kolorystyka jest ok.
A jeśli chodzi o podróże, to po Europie w ogóle się nie opłaca, bo drogo a i egzotyki nie ma. Ja to sobie zostawiam na emeryturę jak dożyję
W Europie nie ma egzotyki ?! Około 1500 km na północ od koło polarnego gdzie możesz oglądać zorzę polarną i przez parę miesięcy nie widzieć nocy albo odwrotnie, gdzie biały niedżwiedź może podrapać cię po plecach, nie wspominając o niezmiernie wyjątkowej foce uszatej, którą osobiście fociłem, stadach reniferów, fiordach tak pięknych, że nie znajdziesz takich nigdzie. Aż po Ural i ciesninę Bosfor, gdzie możesz pospacerować mostem łaczącym Europę z Azją i zobaczyć, że jeden kontynent nie różnie się od drugiego, po Isladię z nieziemskimi krajobrazami i Giblartar gdzie małpy chodzą ci po głowie. Nie trzeba też chyba wspominać czarującego południa Europy z wulkanami, zapierającymi dech w piersiach widokami. Wspaniałe Włochy, Hiszpania i Portugalia. Na pónocy tez piękna jest Wielka Brytania z jej mnóstwem zamków, gdzie w Szkocji na rynku możesz posłuchac jak chłopcy w spódnicach grają na kobzie, popływać po jeziorze z potworem, pooglądać przepiękne krajobrazy i dostać tak skąpy obiad, że ci się odechciewa Szkoci To jeden z piękniejszych krajów w jakich byłem. Piękna też jest i Walia I Anglia i Irlandia Pólnocna. Piękna też jest Irlandia z jej Moherem i innymi klifami z widokami na Atlantyk. Zwiedzam już Europę z 8 lat, każdego roku po 2 do 3 wyjazdy i jeszcze mógłbym drugie tyle.
A egzotykę chcesz, poczytaj dzisiaj w internecie, jak Amerykanie masowo przywoża z tamtąd choroby nieuleczlne, które stają się już niebezpieczne dla ich kraju. Z tej egzotyki wszyscy chętnie na stałe przyjechaliby do drogiej Europy na stałe. No możnaby Chiny czy Japonię, ewentualnie Australię lub Nową Zelandię, ale tam trzeba lecieć samolotem prawie cały dzień lub dłużej, a tego nie znoszę.
mozer - Sob 27 Paź, 2012
icterus, aleś się oburzył
Pozwiedzaj trochę chociażby Amerykę Południową to zrozumiesz o czym mówię.
Podtrzymuję swoje zdanie - Europa jest dobra dla niemieckich emerytów - prawie wszędzie można na wózku dojechać
O chorobach to jakaś bzdura kompletna. Najlepiej nie wychodź z domu to nic Ci się nie stanie
A za Anglię, Włochy, Hiszpanię i Portugalię podziękuję z ich hordami polskich, zorganizowanych wycieczek
Nie mówię, że w Europie nie ma ciekawych miejsc, tylko ludzie to psują
Lepiej to sobie na starość zostawić, a teraz zwiedzać miejsca, do których kiedyś nie będzie się w stanie dotrzeć
PS. Chyba nie rozumiesz słowa "egzotyka"
anowi - Sob 27 Paź, 2012
Przepraszam za sie wtracam ze tak powiem ale uwazam ze slowo egzotyka powinno byc zarezerwowane tylko dla subiektywnych odczuc odbiorcy- jesli obcujesz z czyms przestaje byc to egzotyczne, zaczynasz odczuwac przyjemnosc z obcowania z czyms etycznie powszednim.Europa jest jednym z najbardziej zroznicowanych miejsc na swiecie i dlatego jest piekna:) np spedzajac w ubieglym roku 2 tygodnie- zwiedzajac portugalie(nie naleze do zwolennikow przy-hotelowej turystyki) nie spotkalam ani jednego polaka- do niektorych miejsc dostawalismy sie korzystajac z gps- ktory przeprowadzal nas w nocy poprzez okoliczne krzaczory:) strasznie chetnie zobacze zdjecia ze szkocji, islandii w ktorej nie bylam niestety, zamierzam to nadrobic niezwlocznie- eh te zamczyska:) apropo egzotyki - wrzuce zdjecia samochodowe- brak czasu na cos odpowiedniego:) zdjecia z tego tygodnia- samochodowe-:) kiepskie( wyjazd nie-zdjeciowy- dwa wycinkowe zdjatka robione pstrykaczem) ale mowiace o tym,ze swego nie znacie a cudze chwalicie:)- dubai i ghana
mozer - Sob 27 Paź, 2012
anowi, egzotyka to obszary objęte inną kulturą, cywilizacją, klimatem. Prawie cała Europa ma korzenie chrześcijańskie, oparte na wspólnej historii, więc trudno mówić tu o egzotyce.
Poza tym pamiętaj, że ja to wszystko piszę z przymrużeniem oka - jest wiele dzikich/ciekawych miejsc w Europie, które warto odwiedzić
Cytat: | Europa jest jednym z najbardziej zroznicowanych miejsc na swiecie |
Hm? Na czym opierasz to stwierdzenie?
A generalnie to EOT, nie warto się o to kłócić, pokazujmy zdjęcia
Fawu - Sob 27 Paź, 2012
anowi napisał/a: | zdjecia z tego tygodnia- samochodowe-:) kiepskie( wyjazd nie-zdjeciowy- dwa wycinkowe zdjatka robione pstrykaczem) ale mowiace o tym,ze swego nie znacie a cudze chwalicie:)- dubai i ghana
3.jpg
256. |
Uważasz sama że kiepskie to po co pokazujesz i to w tym temacie,jeżeli już to do podróży.
[ Dodano: Sob 27 Paź, 2012 11:32 ]
anowi napisał/a: | dwa wycinkowe zdjatka robione pstrykaczem) ale mowiace o tym,ze swego nie znacie a cudze chwalicie:)- dubai i ghana |
Zaprzeczasz sobie sama Typowo kobieca logika może tak bez pośpiechu,spokojnie...
icterus - Sob 27 Paź, 2012
mozer napisał/a: | anowi, egzotyka to obszary objęte inną kulturą, cywilizacją, klimatem. Prawie cała Europa ma korzenie chrześcijańskie, oparte na wspólnej historii, więc trudno mówić tu o egzotyce.
Poza tym pamiętaj, że ja to wszystko piszę z przymrużeniem oka - jest wiele dzikich/ciekawych miejsc w Europie, które warto odwiedzić
Cytat: | Europa jest jednym z najbardziej zroznicowanych miejsc na swiecie |
Hm? Na czym opierasz to stwierdzenie?
A generalnie to EOT, nie warto się o to kłócić, pokazujmy zdjęcia |
Ja też pół żartem oczywiście Hordy zwiedzających znajdziejsz i w Ameryce Południowej. Ja nawet lubię spotakać gdzieś na krańcach Europy Polaków, to zawsze są miłe spotkania, choć sporadyczne. Odnoszę wrażenie, że Mozer piszesz to na podstawie plotek a nie własnych doznań.
fatman - Sob 27 Paź, 2012
icterus napisał/a: | Wspaniałe Włochy, Hiszpania i Portugalia. Na pónocy tez piękna jest Wielka Brytania z jej mnóstwem zamków, gdzie w Szkocji na rynku możesz posłuchac jak chłopcy w spódnicach grają na kobzie, popływać po jeziorze z potworem, pooglądać przepiękne krajobrazy i dostać tak skąpy obiad, że ci się odechciewa Szkoci To jeden z piękniejszych krajów w jakich byłem. Piękna też jest i Walia I Anglia i Irlandia Pólnocna. Piękna też jest Irlandia z jej Moherem i innymi klifami z widokami na Atlantyk. |
Zgadzam się z icterusem. W Europie jest tyle pięknych miejsc, że aby objechać życia nie starczy.
@Mozer - Chile i Argentyna (południe) są na mojej liście. Było tak kilku moich znajomych i... stwierdzili, że tam się wyniosą na emeryturę.
[ Dodano: Sob 27 Paź, 2012 14:31 ]
90s, za ciemne imho (te skały powinny jaśnieć w ciepłych promieniach zachodzącego słońca a są lekko purpurowo-za ciemne. No tak... ale byłeś przecież z drugiej strony światła więc fotografowałeś ciemną stronę klifów.
Hmm... Poza tym... nie wiem czy masz coś z WB nie tak czy obrabiałeś według tego samego schematu to zgjęcie z plaż i 225.
Zobacz, że dół kadru jest prawie czarny. Czy tak miało być?
I jeszcze to o czym już niedawno sam pisałeś - obciażyłeś bardzo lewą stronę kadru.
Odnoszę wrażenie, że ciężar tych skał wręcz za chwilę przeważy tę fotografię.
90s - Sob 27 Paź, 2012
Ja tam się zgadzam z tym co napisał mozer o egotystce miejsc.
mozer napisał/a: | Podtrzymuję swoje zdanie - Europa jest dobra dla niemieckich emerytów - prawie wszędzie można na wózku dojechać |
Kij tam z wózkiem, ceny są jak dla niemieckich turystów, ja połowę budżetu na wycieczkę zostawiłem po 3 dniach we Włoszech.
A Wenecja to spęd owiec na golenie, masakra jakaś, 180 euro za jedną noc w hotelu, gondola 100 euro,
Paranoja, dobrze że Amerykańską parę turystów znaleźliśmy co byli w podobnej sytuacji i wynajęliśmy jakąś norę wspólnie, bo nawet ich nie stać było na ten włoski szał.
Zresztą nie wiem jakim trzeba być romantykiem by jeść przy ścieku w nocy chodzić z latarką a w dzień przedzierać się przez hordy turystów.
fatman, Dziękuje za opinie, faktycznie prawy dolny narożnik czarny, co do kadru to ponownie starałem się światłem i chmurami równoważyć bo nie wiem jak inaczej można klify na tle oceanu zrobić, chyba że frontalnie?
Ogólnie zawiedziony byłem właśnie brakiem światła na skałach. Podświadomie zawsze po złej stronie czy co:)? Znajomy też tam był rok temu i ta sama historia, też mówił że niebo pięknie się rysowało a skały tonęły w ciemnościach.
O wycieczkach już nie gadam, ale faktycznie nie jechałbym w Europę gdyby na hotel i żarcie w restołracji hotelowej nie było mnie stać. To moje ostatnie słowo o wycieczkach na tym forum.
90s
Jeżeli chodzi o fotografowanie obiektów z różnym naświetleniem, to są na to znane sposoby: możesz blokować ostrość na ciemnych miejscach i przenosić następnie kadr tam gdzie Ci pasuje, możesz założyć szary filtr o niskiej przepustowości światła (konieczny statyw), powinien załatwić też to filtr połowkowy, w przypadku tej foty mięki. Możesz też jak wyżej podpowiada mi Mozer rozświetlać ciemne miejsca obróbką, chociaż znacznie lepsze efekty są jak dobrze pstrykniesz aparatem.
mozer - Sob 27 Paź, 2012
icterus napisał/a: | nie jechałbym w Europę gdyby na hotel i żarcie w restołracji hotelowej nie było mnie stać |
Właśnie problem w tym co napisał wyżej 90s - za parę dni zwiedzania Europy możesz zwiedzać przez miesiąc inny kontynent... Ale co kto lubi.
anowi - Sob 27 Paź, 2012
Pare lampek pysznego winka,"niemieccy emeryci" oraz tesknota do Europy:) spowodowaly to cos u gory, czy moglby ktos usunac ten post a juz napewno zdjecia?:) bardzo prosze
Mozer zmuszasz mnie do kontynuacji. Moim kryterium wyboru nie jest niska cena.
Marx76 - Sob 27 Paź, 2012
230.
Było mokro, była mgła.
anowi pokręcił numerację.
231.
mozer - Sob 27 Paź, 2012
Marx76, wstaw linka do pliku jpg a nie do streamu (photostream/).
anowi - Sob 27 Paź, 2012
Przepraszam za numeracje, juz nie moge tego zmienic
232.
To już wstawiałem, ale poprzednie było w małym rozmiarze.
mozer napisał:
Cytat: | 195 wygląda, że jest przyjemne światełko - mogłeś ciut większe pokazać |
Tak więc czynię.
muzyk - Sob 27 Paź, 2012
230. bardzo się podoba.
Oczywiście, może bardziej doprawione, widziałbym cz/b.
mozer - Sob 27 Paź, 2012
Marx76, 230 przyjemny klimacik.
anowi, zupełnie nie podoba mi się obróbka Twoich zdjęć - strasznie je masakrujesz - robią się płaskie. a to mocne halo na 258 (skad ten numer?) to już w ogóle imho jest porażka.
90s - Sob 27 Paź, 2012
icterus napisał/a: | ale faktycznie nie jechałbym w Europę gdyby na hotel i żarcie w restołracji hotelowej nie było mnie stać |
No widzisz a ja często śpię w samochodzie by być na miejscu na wschód słońca,jem tam gdzie miejscowi a hotelu używam by się umyć naładować baterie i niepotrzebny bagaż trzymać.
Więc musi być tani bo i tak w nim nie siedzę a ich ceny są już od 16 do 70 jak z ulicy wchodzisz.
Stąd napisałem o tej Wenecji bo trochę Europy zwiedziłem tak turystycznie jak i za pracą i nigdy z takimi cenami za tak niski poziom się nie spotkałem.
Co do zdjęć to podoba mi się kadr w 231
mozer - Sob 27 Paź, 2012
Marx76, z obróbką 232 to bym się jeszcze pobawił - np. można by te promienie uwypuklić. Horyzont chyba jest krzywo
Marx76 - zdjęcie technicznie dobre, chociaż nie lubię tak rozległych kadrów ale to subiektywne odczucie. Wolałbym też podejśc bliżej do drogi bo te krzaki z przodu nie sa specjalnie atrakcyjne, ale nie wiem czy była taka możliwość. Mozer nie wiadomo czy to światło czy strugi deszczu. Wypunktowac należałoby tez ten budyneczek lewa krawęź pośrodku.
mozer - Sob 27 Paź, 2012
icterus napisał/a: | Mozer nie wiadomo czy to światło czy strugi deszczu |
Ale to wszystko jedno co to - ważne, że chyba można coś z tego wyciągnąć;)
Tak, dokładnie mozer chciałem coś zrobić w gimpie z tymi chmurami ale nie poszło i według mnie to jest zbyt nasycone kolorystycznie i jak pisałeś nieco krzywo. Może jak ogarnę obróbkę to wezmę je na warsztat.
muzyk , mozer , 90s, icterus dzięki - chodziłem dziś po lesie ale pogoda była pod psem, zresztą chyba w całym kraju.
anowi - Nie 28 Paź, 2012
mozer- niebardzo potrafie poslugiwac sie photoshopem:) chyba powinnam poszukac tutoriali , nie wiem jak wyciagnac cos czego natura nie dala w danym momencie... jesli ktos moze podpiac jakis link, pozycje do przeczytania bede wdzieczna:) domek na szczycie gory byl niezbyt latwo dostepny- wiatr szargal wlosy- niebo bylo biale - jakas niemal mgla i dookola wszedzie po horyzont wiatraki, zdjecia wychodza tak jak warunki na to pozwalaly- chcialabym sie nauczyc tzw obrobki - moja sama to widze jest conajmniej nienajlepsza:)
muzyk - Nie 28 Paź, 2012
228. Obróbka zła. Zobacz zwłaszcza te pierścienie nad tą budowlą.
Co do kadru - ewentualnie tak, aby kamieni po lewej nie było widać, a cały "skałodom" był bardziej na tle nieba.
229. Trochę za ciemne. Skalibrowany masz monitor?
Może jednak kadr taki, aby najbardziej lewej skały nie było?
mozer - Nie 28 Paź, 2012
anowi, ja się uczyłem/uczę metodą prób i błędów
Myślę, że na początek lepszy jest Lightroom, a nie Photoshop. Łatwiej poruszać suwaczkami i obserwować efekty. Robisz w RAW?
PS. Najważniejsze, że znajdujesz dobre kadry, reszta przyjdzie z czasem
icterus - Nie 28 Paź, 2012
Dla Photoshopa jest wiele wydań książek. Ja mam dwie - Mistrzowska edycja zdjęć dla CS5, Martina Eveninga i Photoshop CS5 dla fotografów, Conrada ChaVeza. Obie dokładnie opisują techniki przetwarzania Raw. W sumie są aktualne dla CS6 bo ta 6 niewiele różni się od 5. Jest mnogo tego typu wydań, wystarczy poszperać w internecie.
[ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 09:34 ]
Dobrze jest też pooglądać krajobrazy wybitnych fotografów, też w internecie można to znaleźć i dążyć do zbliżenia się techniką do nich, rozmawiałem z jednym takim na forum to on jeżdził na szkolenia, wyjeżdżał z lepszymi od siebie w plener i nieustannie ćwiczył. Jak się patrzy na takich jak on krajobrazy to człowiekowi wydaje się, że nigdy tego nie osiągnie, ale jak mówią: trening czyni mistrza, chociaż osobiście uważam, że do krajobrazów trzeba odrobinę talentu, którego niestety u siebie nie widzę
Marx76 - Nie 28 Paź, 2012
233.
To jeszcze z wczorajszej wycieczki. Nie wiem, co o tym sądzicie ? Wahałem się z wstawieniem.
To zdjęcie ma zaledwie 90 kb. Widać jak rozszczepiają się kolory. Więc przemilczmy jakość.
icterus - Nie 28 Paź, 2012
Nie wiem co chciałeś pokazać tym zdjęciem. Kadr jest słaby, widać kawałek budynku, kawałek drzewa i w lewym dolnym rogu coś czarnego. mgła to mgła a kadr coś musi pokazac a tu nie wiadomo o co chodzi. Wybacz ale dla mnie kosz.
adf1985 - Nie 28 Paź, 2012
234.
235.
236.
Soniak10 - Nie 28 Paź, 2012
@adf1985: wprawiłeś mnie tymi zdjęciami w melancholię, więc powiem tylko tyle:
Jesień owszem, jest piękna, bogata,
Bardzo strojna i pełna kolorów,
Ale skąd, skąd jesieni do lata,
Do lipcowych, sierpniowych wieczorów.
Jeszcze trochę i zima przyleci,
Pełna śniegu, zawiei, zamieci,
A mnie w głowie poziomki i głupstwa,
Jakaś Wisła i koncert i las...
Więc jest mi szkoda lata
I letnich, złotych wspomnień,
Niech mówią: głupi o mnie,
A mnie jest żal ...
Za oknem szaro, smutno,
A jeszcze przed miesiącem
Wesoło, zieleń, słońce ...
Naprawdę żal.
To tak jak gdyby ktoś najdroższy nagle odszedł
I zabrał radość, uśmiech, a zostawił łzy.
Dlatego żal mi lata I ludzi, żal i nieba,
Po którym płyną smutne Jesienne mgły.
Pozdro
Mańkosław - Nie 28 Paź, 2012
czyli Twoje zdjęcia, to czysta poezja adf1985
adf1985 - Nie 28 Paź, 2012
Dziękuję uprzejmie za opinie. To dla mnie wiele znaczy.
muzyk - Nie 28 Paź, 2012
235 zdecydowanie lepsze jak 234, które ma za dużo lewej strony, odciągającej wzrok od fantastycznych drzew.
mozer - Nie 28 Paź, 2012
Tak, 235 chyba najlepsze z tej serii.
Fawu - Pon 29 Paź, 2012
237.
Marx76 - Pon 29 Paź, 2012
fawu 237. Fajny klimat.
No to się zaczęło...
238.
239.
moronica - Pon 29 Paź, 2012
Marx76, na moje oko to ponioslo cie z odszumianiem, te liscie to prawie detalu juz nie maja, zylki im pozjadalo
Marx76 - Pon 29 Paź, 2012
moronica Faktycznie, dobra uwaga.
icterus - Pon 29 Paź, 2012
W pełny słońcu i dlatrgo raczej słabe ale przynajmniej kolorowo.
240
241
242
fatman - Wto 30 Paź, 2012
anowi, strasznie promieniotwórcza ta chałupka na 228.
Na 229 pojechałeś z chmurami za mocno albo połówkę z ostrym przejściem nie ustawiłeś we właściwym miejscu. Ciekawa faktura skał. Można by coś z tego zrobić jakby inaczej skadrować.
[ Dodano: Wto 30 Paź, 2012 22:52 ]
90s napisał/a: | A Wenecja to spęd owiec na golenie, masakra jakaś, 180 euro za jedną noc w hotelu, gondola 100 euro,
Paranoja, dobrze że Amerykańską parę turystów znaleźliśmy co byli w podobnej sytuacji i wynajęliśmy jakąś norę wspólnie, bo nawet ich nie stać było na ten włoski szał. |
Ja zatrzymałem się w San Giuliano a do Wenecji podjechaliśmy jedną stację pociągiem (10 min). Hotel znalazłem przez bookimg.com i zapłaciłem 50€.
[ Dodano: Wto 30 Paź, 2012 22:53 ]
adf1985, 235 najlepsze ale... czy nie przeostrzyłeś?
mozer - Wto 30 Paź, 2012
fatman napisał/a: | czy nie przeostrzyłeś |
Też chciałem to napisać, ale po przyjrzeniu się nie wiem czy to nie jakieś Clarity albo odszumianie...
icterus - Sro 31 Paź, 2012
Na dole 235 nie miał ostrości, próbował to ratować i przeostrzył, myślę, że lepiej było dół odciąć.
fatman - Sro 31 Paź, 2012
icterus napisał/a: | Na dole 235 nie miał ostrości, próbował to ratować i przeostrzył, myślę, że lepiej było dół odciąć. |
Wystarczyło po wyostrzeniu np. maskę na górę założyć i pędzlem miękkim z 15%kryciem przejechać.
cumulus - Czw 01 Lis, 2012
243.
Do Tatr 130km
Sunders - Czw 01 Lis, 2012
cumulus, 243 bardzo fajne
fatman - Pią 02 Lis, 2012
cumulus, ładna komozycja. Gratulacje!
mozer - Pią 02 Lis, 2012
cumulus, zdjęcie ładne, wiem, że to góry, ale jednak bym horyzont wyprostował
hofman - Pią 02 Lis, 2012
Przyjemny widok.
cumulus - Pią 02 Lis, 2012
Dzięki, miło że się podoba.
mozer a nie jest prosto ?
90s - Sob 03 Lis, 2012
podpisuje się pod kolegami:) bardzo ładny widok cumulus,
244.
Algarve Portugal by Sanches90s, on Flickr
icterus - Sob 03 Lis, 2012
fatman napisał/a: | cumulus, ładna komozycja. Gratulacje! |
Kompozycja ładna, ale pół kadru na czarno. Niebo ok drzewa ok ale reszta marnizna.
90s - Sob 03 Lis, 2012
icterus napisał/a: | ompozycja ładna, ale pół kadru na czarno. Niebo ok drzewa ok ale reszta marnizna. |
Masz skalibrowany monitor? bo ja naliczyłem 9 odcieni plus zieleń na pierwszym planie.
mozer - Sob 03 Lis, 2012
Ja raczej bym zapytał, czy w ogóle ma monitor, bo ja nawet na laptopie to widzę
PS. 244 całkiem przyjemne
radaris - Sob 03 Lis, 2012
kilka zdjęć z wyprawy w Pieniny
245.
246.
247
248
249.
90s napisał/a: | icterus napisał/a: | ompozycja ładna, ale pół kadru na czarno. Niebo ok drzewa ok ale reszta marnizna. |
Masz skalibrowany monitor? bo ja naliczyłem 9 odcieni plus zieleń na pierwszym planie. |
Mam Eizo po kalibracji i powtórze, że ten dół powinien być jaśniejszy> Widzę tą zieleń i te odcienia szrości, tylko to niestety zbyt ciemne.
maziek - Sob 03 Lis, 2012
Trochę polskiej złotej jesieni
250.
251.
252.
253.
254.
255.
256.
257.
258.
259.
260.
261.
262.
90s - Sob 03 Lis, 2012
spytałem o kalibracje bo jest duża różnica pomiędzy icterus napisał/a: | pół kadru na czarno | a icterus napisał/a: | niestety zbyt ciemne. | lub icterus napisał/a: | ten dół powinien być jaśniejszy |
ophiuchus - Sob 03 Lis, 2012
O, maziek, kupę lat! Kolory i ukształtowanie terenu jakby znajome
fatman - Sob 03 Lis, 2012
icterus napisał/a: | fatman napisał/a: | cumulus, ładna komozycja. Gratulacje! |
Kompozycja ładna, ale pół kadru na czarno. Niebo ok drzewa ok ale reszta marnizna. |
Nie rozumiem icterus dlaczego cytujesz moją ocenę jeżeli masz własną a temat zdjęcia cumulusa.
Oceniaj zdjęcie a nie odnoś się do mojej oceny.
Cytuj mnie oczywiście, kiedy chcesz polemizować przy ocenie Twojego zdjęcie.
Fatman - nie miałem zamiaru Ciebie oceniać, czy inaczej podważać Twojej oceny, nawiązałem tylko do wyrażonej przez Ciebie oceny, chcąc potwierdzić, że faktycznie kompozycja ok ale ciemno na dole. Dobra na przyszłośc nie będę tak robić, sorry jeżeli czujesz się niekomfortowo.
90s - ciemno czy trzeba rozjaśnić i jeszcze inaczej, wszystko sprowadza się do jednego, że na dole nie widac niczego z wyjątkiem tych odcieni. Dla mnie dół powinien pokazać wyraźnie co tam jest a nie się domyślać. I bądź łaskawy, oceniac zdjęcia a nie łapac mnie za słówa.
mozer - Sob 03 Lis, 2012
icterus, to co zdjęcie _powinno_ pokazywać, to już leży w gestii autora. Tobie się może to podobać albo nie.
cumulus - Nie 04 Lis, 2012
mozer napisał/a: | icterus, to co zdjęcie _powinno_ pokazywać, to już leży w gestii autora. Tobie się może to podobać albo nie. |
Otóż to. Po jakiego grzyba mam rozjaśniać pierwszy plan jak on tematem przewodnim zdjęcia nie jest. Po co ma odwracać uwagę od głównego tematu zdjęcia. Ludzie nie popadajmy w paranoje. Nie każde zdjęcie musi być wzorcowym "HDR-em" Gdzie każdy plan jest super hiper extra. Rozjaśnienie pierwszego planu w tym przypadku psuje cały urok zdjęcia.
maziek - Nie 04 Lis, 2012
Dobra, dobra, nie tłumacz się, nawet po Twoim awatarze widać, że masz skopany dół matrycy . Aparacik popowodziowy ?
A zdjęcie super i nic nie trzeba rozjaśniać, szczególnie, że na swoim nieskalibrowanym crt widzę tam przejścia tonalne...
@ophiuchus - fakt, dawno nic nie wstawiałem, leń mnie dopadł, ale jesień jest tak piękna w bukowych lasach, że postanowiłem coś wstawić, mimo, że te zdjęcia, jak dziś na nie patrzę, są bardzo kiepską namiastką tego, co tam widziałem.
Autozareklamuję jeszcze to - scaliło się z mym ostatnim wpisem w tym mocno zakurzonym wątku i pewnie nie widać, że w ogóle coś nowego się tam pojawiło (przeznaczone do oglądania metodą cross-eyes, czyli zezem). Na stereo jesieni jest trochę więcej niż na "płaskim".
Marx76 - Nie 04 Lis, 2012
cumulus 243 Dobrze to skwitowałeś, od siebie dodam, że zdjęcie jest efektem twojej zamierzonej pracy a nie przypadku co widać doskonale. P.S - dół dobrze widoczny, łącznie z zielenią.
Icterus Nie wszystko ma być tak, jak się czasem wydaje.
witkot - Nie 04 Lis, 2012
radaris--247 całkiem,całkiem(fajne miejsce).
Korzystasz z filtra polaryzacyjnego bo straszne przepały na twoich zdjęciach
Przy tak ostrym świetle gdy chcę pokazać częściowo niebo osobiście staram się nie ustawiać tak centralnie pod światło.
maziek --250,251 -Dobre kompozycje.
Albo wybrałeś niewłaściwą porę dnia albo światło nie dopisało.Taka jakaś ponura ta jesień
fatman - Nie 04 Lis, 2012
Maziek zaczął jesienne kadry więc też dodam coś jesiennego ostatnio złapanego:
263.
264.
265.
infocyk - Nie 04 Lis, 2012
Ta ja też tak jesiennie, z dzisiaj:
266.
267.
nowam - Nie 04 Lis, 2012
To się też podłączam.
268:
269:
270:
271:
maziek - Nie 04 Lis, 2012
Uuu, widzę, że muszę jeszcze potrenować ...
radaris - Pon 05 Lis, 2012
zachód słońca z Trzech Koron
272
273
274
275
276
90s - Pon 05 Lis, 2012
radaris, 3 ostatnie najbardziej mi się podobają, powiedziałbym nawet że bardzo się podobają:)
fatman - Pon 05 Lis, 2012
radaris, 274 najlepsza kompozycyjnie.
Gdybyś tak jeszcze szarą połówkę z miękkim przejściem 0.9 założył...
I jeszcze tego blika nie złapał... (albo chociaż obrobił)
Ech... za duże mam marzenia
DevEBM - Pon 05 Lis, 2012
radaris, 276 się podoba. Przyciemniłbym tylko trochę niebo i chmury dla wzmocnienia efektu.
Jesiennie się tu zrobiło, więc i ja coś dorzucę
277.
Autumn in Arkadia Park by Dev EBM, on Flickr
nawrocki - Pon 05 Lis, 2012
278.
mrooq - Pon 05 Lis, 2012
radaris napisał/a: | zachód słońca z Trzech Koron
274
Obrazek
|
baardzo ladne ujecie!
[ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 21:48 ]
Okolice Dublina
279.
280.
281.
fatman - Wto 06 Lis, 2012
DevEBM, prZysłoniłem te liście palcem (w prawym górnym rogu 277).
O niebo lepiej imho.
Poza tym - ładnie skomponowany kadr i kolorystyka.
@ mrooq - płaski teren i płaskie światło.
A może gdybyś wstał w cześniej ? Złapałbys i światło i mgłę !
DevEBM - Wto 06 Lis, 2012
Dzięki fatman, zrobiłem "test palca" i rzeczywiście mogłem te liście wystemplować. Mea culpa
nawrocki, podoba mi się 278, ładny kadr.
mrooq - Wto 06 Lis, 2012
fatman napisał/a: |
płaski teren i płaskie światło. |
na ktorym?
mrooq, Czemu zamieściłeś właśnie te ujęcia?
Na Twoim blogu są o wiele lepsze fotografie. Widać, że znasz warsztat,
więc czemu te akurat?
nawrocki - Wto 06 Lis, 2012
282.
283.
284.
nawrocki, czemu winieta na 282 I 283?
nawrocki - Wto 06 Lis, 2012
Dlaczego ? Bo często stosowana na zdjęciach, które oglądam i które często mi się podobają. Wydawało mi się, że doda zdjęciom uroku czy czegoś tam .
mozer - Wto 06 Lis, 2012
Dodaje Plastyki jakby 24L robione
mrooq, wszystkie mają mało ciekawe światło i kadrowanie. Po co np. dawać tyle pustego nieba? Kontrasty i kolorystyka też jakieś przytłumione.
mrooq - Wto 06 Lis, 2012
fatman napisał/a: | mrooq, Czemu zamieściłeś właśnie te ujęcia?
|
Akurat przyznam ze tego dnia ciezkie warunki byly. slonce niby swiecilo ale bylo nisko nad choryzontem. plaskie kolory byly poniekad zamiarem natomiast z drugiej strony jak bym chcial zeby tony byly bardziej kontrastowe musial bym cienie zwiekszyc co wpodowalo by ze las w duzych partiach byl by czarny tak jak na 281. przyznam ze kardy ciezke do obroki na tych wgranych przeze mnie 3 przykladach. przyjze sim im jeszcze raz i zapodam poprawione wersje
dzeki za opinie
infocyk - Sro 07 Lis, 2012
285.
radaris - Sro 07 Lis, 2012
dzięki za opinie fatman napisał/a: | szarą połówkę z miękkim przejściem 0.9 | przydała by się...
kwscore - Sro 07 Lis, 2012
286.
fatman - Czw 08 Lis, 2012
infocyk, podoba się 285.
Bardzo spokojny i dobrze poukładany kadr.
marians - Pią 09 Lis, 2012
287. Na Placu Zamkowym
288. Z drugiej strony Wisły
DevEBM - Sob 10 Lis, 2012
kwscore, 286 ładnie, bije z tego zdjęcia niezmącony niczym spokój. Zmniejszyłbym tylko odrobinę winietę i przyciąłbym śnieg od dołu o, powiedzmy, grubość palca.
Bumber - Sob 10 Lis, 2012
kwscore, 286 bardzo na tak. Podoba mi się ten minimalizm. Kadr też jest dobrze skomponowany, nadaje zdjęciu spokojny nastrój.
adf1985 - Sob 10 Lis, 2012
289.
Ehh, fajny kadr, ale światło było beznadziejne. Zobaczymy jak ocenicie
malin666 - Sob 10 Lis, 2012
290. Czerwone wierchy późnym popołudniem
moronica - Sob 10 Lis, 2012
malin666, bardzo ladna kolorystyka, podoba mi sie rowniez mocna kontrastowosc tego zdjecia
infocyk - Sob 10 Lis, 2012
Dzisiaj:
291a. Odbite w wodzie.
291b. W bieli i czerni.
291c. W kolorze.
infocyk, fajna seria, a i b naj
witkot - Sob 10 Lis, 2012
adf1985--Ciaśniej na ten mostek i te odbicia
malin666--Bardzo fajne tylko wstawiaj większe jak możesz
infocyk--Dobrze wyszło.Bardzo na plus.Może ciut więcej kolorków bym dał.
Ten listek w lewem górnym rogu.
90s - Sob 10 Lis, 2012
malin666, świetny kadr i krajobraz
adf1985, również bardzo mi się to zdjęcie podoba, zwłaszcza kolorystyka
292. szuflada
Lanzarote landscape VII by Sanches90s, on Flickr
fatman - Sob 10 Lis, 2012
90s, odnoszę wrażenie, że zbyt niebieska tonacja jest tego zdjęcia - delikatnie mówiąc
mozer - Sob 10 Lis, 2012
W pewnym sensie może to być plus - daje poczucie przestrzeni
90s, gora mi sie bardzo podoba, nawet taka zaniebieszczona. na dole mysle, ze ta skala niefortunnie zbiega sie z brzegiem
90s - Nie 11 Lis, 2012
Dzięki za opinie, fakt niebiesko jest:) a ostatnio było fioletowo:)
Czyli ze skrajności w skrajność:) ale wygrzebałem to zdjęcie bo kadr wydał mi się interesujący.
Popracuje jeszcze nad obróbką i postaram się nie szaleć z tonacjami.
infocyk - Nie 11 Lis, 2012
moronica, dziękuję.
witkot, listek na 291a też mi się nie podobał. Miałem do wyboru trzy opcje: 1) wejść do wody i go wyrwać, 2) spróbować go jakoś wystemplować, 3) zostawić, bo to w końcu odbicie. Wybrałem trzecią wersję, nie ufając zbytnio w swoje talenty. W kolory staram się za dużo nie ingerować, bo sprzęt taki sobie. Widoczki i inne takie, to miłe przerwy przy polowaniu na ptaki.
Acha, była jeszcze czwarta opcja, którą powinno się (często) stosować: 4) nie wrzucać na forum, ale nie mogłem się powstrzymać.
Taka próba: 291a po małym retuszu.
witkot - Nie 11 Lis, 2012
infocyk --291a-Wygląda lepiej zresztą oryginał też był dobry.
nowam - Nie 11 Lis, 2012
Z dzisiejszego spaceru:
293:
294:
295:
296:
297:
radaris - Nie 11 Lis, 2012
malin666, świetna fotka, wrzucaj większe rozmiary
fatman - Nie 11 Lis, 2012
90s, A może spróbuj obrabiać wszystko ale nie tykać suwaków kolorów (ani hue, ani nasycenia ani luminancji).
Kolor wydobądź inaczej (miejscowy kontrast, poeksperymentuj z warstwą (jaskrawość). Naprawdę spróbuj.
Grzebanie w kolorze przy krajobrazach to ostatnia rzecz i daje często nieprzewidywalne efekty. Zwłaszcza, kiedy pracuje się długo nad fotką oko bardzo szybko przyzwyczaja się do zmian i sam człowiek traci orientację czasem w którą stronę "pojechał" za bardzo.
Jeżeli już to rób to lokalnie albo stosuj filtry imitujące rzeczywiste filtry Tiffen z czasów analogowej (np ocieplający 81C).
Obraz musi wyglądać raczej naturalnie.
Zobacz sobie (wypróbuj przez 15 dni) taką aplikację:
http://www.digitalfilmtools.com/tiffenDFX/
[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 23:04 ]
nowam, mimo pozornego bałaganu (duża ilość szczegółów) bardzo udane jesienne zdjęcie (293). Piękne kolory.
[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 00:27 ]
Poniżej - zdjęcie bez żadnych modyfikacji w obrębie barw.
Wołane z RAWa na parametrach: camera standard, kontrast liniowy, prejrzystość: +14, jaskrawość +6. Temp: 4850K.
Wyostrzone (bicubic) przy konwersji do JPG.
298. Jesień w parku.
90s - Pon 12 Lis, 2012
fatman napisał/a: | , kiedy pracuje się długo nad fotką oko bardzo szybko przyzwyczaja się do zmian i sam człowiek traci orientację czasem w którą stronę "pojechał" za bardzo |
To by wiele tłumaczyło dlaczego jak zrobię zdjęcie to mam wrażenie że wszystko OK a później jak tutaj usłyszę co źle to dostrzegam że faktycznie jest skopane:). Albo z czasem jak patrze na starsze prace to aż mnie w oczy kole co ja zrobiłem:)
ściągnę też te filtry bo i do portretu bardzo ciekawie się prezentują.
I przyjmuje wyzwanie na realistyczne krajobrazy:) choć nigdy za cel sobie tego nie stawiałem to myślę że dla warsztatu na dobre ta próba wyjdzie.
fatman - Pon 12 Lis, 2012
90s Oooo... do portretu to naprawdę będziesz miał z tego pożytek.
Jak zobaczysz ile tam tego jest... to w zasadzie będzies miał kotłowaninę pomysłów żeby ładnie obrobić tym zdjęcie.
Generalnie jedyne co trzeba umieć w PS to:
1) umieć skopiować warstwę
2) umieć nałozyć odpowiedni filter
3) jedyny suwak jakim trzeba ruszć to krycie
4) umieć załozyć maskę i umieć pędzlować tu i ówdzie aby osiągnąć zamierzony efekt
(w tym celu trzeba jeszcze znać trzy suwaczki pędzla: miekkość, przepływ i krycie)
BTW: mam w czytaniu tę książeczkę. Szału nie ma ale facet pokazuje jak pracować z różnymi fitrami "w polu", zamieszcza sporo ładnych (albumowych) zdjęć i opisuje techniki jak je zrobił.
http://www.amazon.co.uk/g...ils_o01_s00_i02
Ciekawe jest to, ze oprócz standardowych danych przysłona, czas, ISO oraz schematy jak założył filtry na obiektyw, które płaszczyzny przykrył, pod jakim kątem i dlaczego podaje również ile w danym miejscu czekał na właściwe światło.
marians - Pon 12 Lis, 2012
299. Urokliwe miejsce na terenie Portu Północnego w Gdańsku
300. I jeszcze jedno ujęcie wykonane w pobliżu tego, co wyżej
marians, ale te dwa "duchy" na drodze 9300) to byś mógł wyciąć.
pes - Pon 12 Lis, 2012
Hmm... na tej stronie to jedynie 298 ma coś wspólnego z krajobrazem
mozer - Pon 12 Lis, 2012
pes, krajobraz to szerokie pojęcie, co nie zmienia faktu, że poziom tego działu leci na pysk
mozer, no to dajcie ognia Ojcowie, wstawcie swoje prace i podnieśmy ten wątek z pyska żeby miał jakąś twarz !
301.
mozer - Pon 12 Lis, 2012
fatman, no właśnie staram się nie wstawiać, jak nie mam nic sensownego
301 mocne!
[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 21:02 ]
Dobra, wstawię taki kiczyk, żeby nie było, że tylko narzekam
302.
mozer - spoksik. Bardzo ładne plany. jak przysłoniłem palcami tę niebieską dziurę w niebie
wygląda jak by te góry odbijały się w niebie albo były to następne plany oddzielone mgłą.
Ale połówka chyba zbyt mocno na górę dana
Kontynuję smutek.
303.
dcs - Pon 12 Lis, 2012
mozer, leci w prawo
moronica - Pon 12 Lis, 2012
fatman, najbardziej podoba mi sie ostatnie i to zdecydowanie. potem w kolejnosci poprzednie a na koncu to w galerii, nieco balaganiarskie. fajne pustkowie sobie znalazles
mozer - Pon 12 Lis, 2012
dcs, też mi się tak wydawało, ale to chmury tak idą. Równałem do warstwy chmur niżej
Cytat: | Ale połówka chyba zbyt mocno na górę dana |
Musiałem tak zrobić, żeby przytłumić jasną partię pośrodku. W tej dziurze też było jasno.
dcs - Pon 12 Lis, 2012
mozer,
Dokładnie w 4/10 wysokości od góry masz taką poziomą smugę po lewej na ciemnym pasie chmur -równaj do niej.
Fatman rozpie...la.
ophiuchus - Pon 12 Lis, 2012
Panie fatmanie, ładnie żeście pojechali. Zarówno w galerii jak i tutaj. Chylę czółka!
ophiuchus, moronica - dzięki za dobre słowo.
No to jeszcze jedno obrobiłem dziś na tę modłę.
304.
KwusheR - Pon 12 Lis, 2012
Kiczyk xD
Coś pięknego....
A 301 to Dęby Rogalińskie?
KwusheR, wszystkie ujęcia wstawione dziś to łęgi rogalińskie.
90s - Wto 13 Lis, 2012
mozer, mi się podoba, nawet ta dziura w niebie jest ciekawa. Pewnie dlatego nie kadrowałeś od połowy.
303
kadr jak z filmu, wieje grozą:)
mozer - Wto 13 Lis, 2012
305. To ja po złości w kolorze ;P
[ Dodano: Wto 13 Lis, 2012 00:32 ]
90s, dzięki, tak - chciałem też dziurę uwiecznić
pes - Wto 13 Lis, 2012
No dobra to ja też zapodam trochę "landszaftu"
306.
307.
308.
309.
310.
Nie wiem czy to podwyższa poziom działu bo nie mnie to oceniać a Wam, ale od siebie dodam, że te fatman-owe są bardzo spoko
90s - Wto 13 Lis, 2012
mozer napisał/a: | chciałem też dziurę uwiecznić |
Cały Ty, jak zawsze szuka dziury w całym;)
305. też bardzo przyjemne.
pes, 308 i 309 najbardziej mi się podobają, choć i reszta jest też dobra
311.
Palm by Sanches90s, on Flickr
fatman - Wto 13 Lis, 2012
pes, więcej dbałości o pierwszy plan na 308 by się przydało.
A bylo takie miejsce. jakbyś kposzedł w lewo - dziewiczy, niezadeptany śnieg.
To zdjęcie akurat kadrowałbym w kwadrat (ale to moja wizja).
309 jakby zrobić ciaśniej byloby fajne sportowe zdjęcie. Światło jest dobre, chmury ładne.
Dzis swoje włożyłem do galerii. Mood weselszy dziś mam.
witkot - Wto 13 Lis, 2012
Nie ma to jak wkurzyć "towarzystwo krajobrazowe"
Świetne wstawki koledzy
312. Inne jezioro.
313.
KwusheR - Wto 13 Lis, 2012
Super! Tylko hmm, nie wiem czemu, ale to coś w wodzie trochę mi nie leży tam.
KwusheR napisał/a: | Super! Tylko hmm, nie wiem czemu, ale to coś w wodzie trochę mi nie leży tam. |
Ha! I o to chodzi, żeby właśnie nie leżało".
Mały element a wprowadza "wqrw" do tego, celowo bardzo symatrycznie skadrowanego ujęcia.
Zasłoń palcem - nudno się robi jak u
Hiroshi Sugimoto albo Kenny Michaela (z całym szacunkiem dla tych Gości).
mozer - Sro 14 Lis, 2012
fatman, bardziej wkurza, że nie wiadomo co to.
fatman - Sro 14 Lis, 2012
Jak brakuje Wam inspiracji to zobaczcie to:
http://www.johnrobinsonph...amburgh-castle/
Też fotografowałem 2 lata temu ten zamek ale to... to jest absolutne mistrzostwo.
Jakie Gościu musiał dostać światło od Boga...
Reszta tu:
http://www.facebook.com/p...190007954349596
Niektórzy tu mieszkają w UK więc miejscówki do treningu jak znalazł.
90s - Sro 14 Lis, 2012
fatman napisał/a: | Niektórzy tu mieszkają w UK więc miejscówki do treningu jak znalazł. |
łapie aluzje ale mnie bóg pokarał i nawet jakbym miał od niego światło to i tak je sp..le:)
Zdjęcia masakrują aż odechciało mi się z domu wychodzić. zresztą Twoje też pierwsza klasa.
Co Cię tak na B&W wzięło?
mozer - Sro 14 Lis, 2012
314. Taki pstryk z samolotu (ale przynajmniej B/W )
cybertoman - Sro 14 Lis, 2012
315. To ja z roweru
90s napisał/a: | Co Cię tak na B&W wzięło? |
Jakiś taki wisielczy nastrój mam. Jak obejrzałem zdjęcia tego gościa z UK to widzę ile jeszcze pracy przede mną.
Ale zobaczcie, że upór popłaca.
John nie fotografuje wcale tak długo a wszystkiego nauczył się z książek i z internetu.
Ale... praktykował w polu! Albowiem tylko trening czyni mistrza.
Z jego strony "About":
[...] In 2006 my passion for the outdoors encouraged me to discover the local countryside, visiting North Yorkshire and Northumberland National Parks which provided excellent opportunities with their naturally wild surroundings, Castles and national heritage. It wasn’t until May 2007 when I became serious about landscape photography. Being mostly self-taught using resources such as books and the internet, putting what I had been learned into practise in the field. My work has now been published in many of the UK’s leading magazines, brochures and books [...].
[ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 12:49 ]
mozer, no ładnie. A gdzie leciałeś? (jakie to górki?)
[ Dodano: Sro 14 Lis, 2012 12:52 ]
cybertoman, czy "lata-ręka" leci lekko w prawo czy mam omamy?
Myślę, że to by w B&W też dobrze wyglądało.
A jakby jeszcze zfocić to przez 10-przysłonowy Bigstopper... Byłoby super !
DevEBM - Sro 14 Lis, 2012
fatman, na 312 wysoki kontrast, ciemne niebo - czy inspiracją do takiej obróbki była twórczość Ansela Adamsa?
mozer, to samo pytanie odnośnie 314
DevEBM napisał/a: | fatman, na 312 wysoki kontrast, ciemne niebo - czy inspiracją do takiej obróbki była twórczość Ansela Adamsa? |
Ansel od zawsze mnie inspirował.
Jeżeli mówimy o B&W to ostatnio Michael Kenna.
Zamówiłem właśnie wczoraj jego książkę:
http://www.michaelkenna.n...etail.php?id=81
Również obserwuję prace Hiroshi Sugimoto.
Ale wyobrażam sobie co byście napisali gdybym wrzucił na forum moje prace w takim klimacie
http://www.sugimotohiroshi.com/seascape.html
DevEBM - Sro 14 Lis, 2012
Podobają mi się pracę pierwszego pana. Drugi jest dość specyficzny.
90s - Sro 14 Lis, 2012
Bo ten drugi wykonuje gradienty do Photoshopa:)
cybertoman, ładna kolorystyka, ja bym przyciął dołu i więcej góry pokazał i tego ptaka czy to czarne coś usunął:)
Tak w ogóle to fajnie chmury zagrały z tą latarnią, wygląda jakby ona je tworzyła.
90s, Ptaka zauwazylem dopiero po wstawieniu. Juz go nie ma. Dzieki.
fatman, prostowalem na siedem masztow i na okna latarni. Ale faktycznie jest cos jest na rzeczy... ale nie wiem, co. Dzieki.
Prosze o poprawienie skopanej przeze mnie numeracji. Przepraszam i dziekuje.
dcs - Sro 14 Lis, 2012
cybertoman,
pociągnij poziomą linię po szczytach masztów
Nie fotografowałeś prostopadle do grobli. /czy jak jej tam/
-perspektywa zbiega się po prawej
witkot - Sro 14 Lis, 2012
Teraz ja coś jesiennego.
316.
317.
318.
319.
Krytyka jak zwykle mile widziana.
Pozdrawiam
--numeracja chyba ok--
Ja wybieram 318.
fatman - Czw 15 Lis, 2012
Tak. 318 najlepsze z tej serii imho.
Zaraz potem317.
90s - Czw 15 Lis, 2012
Ja zamawiam 318 i 316:)
sthwild - Czw 15 Lis, 2012
318 na sciane!
90s - Czw 15 Lis, 2012
320.
Lake Garda 3 Italy by Sanches90s, on Flickr
witkot - Czw 15 Lis, 2012
Dzięki za pozytywny odbiór Mobilizuje do dalszej pracy.
90s- Fajny prowadzący wzrok kadr tylko czy nie przesadziłeś z "blue"
pes - Czw 15 Lis, 2012
318 się wyróżnia, brawo!
321.
MNISZKA - Czw 15 Lis, 2012
318 fajniutkie
hofman - Pią 16 Lis, 2012
318 Ciekawy obiekt, byłoby znacznie lepiej jakbyś złapał więcej lewej i przyciął do kwadrata.
320 90s, jak zwykle, kolejne dobre zdjęcie.
radaris - Pią 16 Lis, 2012
318 i 320 się podobają
pes - Pią 16 Lis, 2012
322.
90s - Pią 16 Lis, 2012
Dziękuje hofman, i radaris,
323.
Norway Ice by Sanches90s, on Flickr
witkot - Pią 16 Lis, 2012
hofman napisał/a: | 318 Ciekawy obiekt, byłoby znacznie lepiej jakbyś złapał więcej lewej i przyciął do kwadrata.
|
Ale z lewej już było tylko pole.
Powiedz czemu w "kwadrat" bo jakoś tego nie widzę.Moim zdaniem kadr byłby zbyt ciasny bez wyraźnej lini zakończenia po prawej.
Ewentualnie można by przyciąć tam gdzie zaczyna się zielona trawka ale to już nie kwadrat.
Oczywiście to tylko moje IMHO i każdy ma prawo widzieć to inaczej.
Dzięki.
hofman - Pią 16 Lis, 2012
Myślę, że cięcie powinno być między drzewami z trzeciego planu, zaraz przed tą trawką wystającą z wody. Prawa strona nie wnosi nic do zdjęcia oprócz bałaganu i to zielone pole nie pasuje mi w tym kadrze, wiem że to dlatego że niebo, ale uwaga powinna się skupiać głównie na drzewach.
witkot - Pią 16 Lis, 2012
Drzewa i chmury odgrywają dwie takie same role w tym przedstawieniu więc dlaczego mam pozbyć się jednego aktora skoro razem ze sobą współpracują.
Ty to widzisz tak -ja inaczej.
Pozd.
Mańkosław - Pią 16 Lis, 2012
Witam wszystkich:)
Fajne fotki Witkot
324.
witkot - Sob 17 Lis, 2012
Mańkosław---Dzięki.
ps.szukaj lepszych tematów.
90s - Sob 17 Lis, 2012
witkot napisał/a: | ps.szukaj lepszych tematów. |
albo ciekawiej pokarz ten co masz, bo widać ze ta cementowania? może być fajnym tematem moim zdaniem:)
[ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 22:05 ]
325.
Burton on Trent by Sanches90s, on Flickr
witkot - Sob 17 Lis, 2012
90s napisał/a: | witkot napisał/a: | ps.szukaj lepszych tematów. |
albo ciekawiej pokarz ten co masz, bo widać ze ta cementowania? może być fajnym tematem moim zdaniem:)
|
Cementownia do krajobrazu.Coś mi się nie widzi
90s - Sob 17 Lis, 2012
krajobraz to szerokie pojęcie:)
Ja tam bym nie pogardził jakąś fabryką z kominami, dymem i wieloma rurami:)
na ciekawym tle i o ciekawej porze
fatman - Sob 17 Lis, 2012
90s, na 325 widzę ciemnogranatowe odcienie.
Czy zamiarem była lekka cyjanotypia?
Sama kompozycja ok tylko... te druty wyrywają mnie z krainy Drakulli i przywracają do XXI wieku.
Jakbyś kadrował barzdiej z góry zniknęły by "w trawie".
90s - Nie 18 Lis, 2012
Dzięki fatman, druty zostawiłem bo nie spodziewałem się że dostrzeżesz je na takim formacie:)
zawsze takie rzeczy usuwam ale tak słabo były widoczne że pomyślałem że przejdą:)
Jednak się myliłem:)
Co do kolorystyki ubarwiłem ten B&W
Marx76 - Pon 19 Lis, 2012
326.
Ja dziś po lesie chodziłem.
[ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 17:47 ]
327.
Mańkosław - Wto 20 Lis, 2012
90s napisał/a: | albo ciekawiej pokarz ten co masz, bo widać ze ta cementowania? |
tak, to cementownia. Dzięki za komentarz
[ Dodano: Wto 20 Lis, 2012 01:15 ]
a 325 mnie się very podoba, może bym trochę dól przyciął
muzyk - Wto 20 Lis, 2012
Szkoda, że za tymi brzozami jakieś ogrodzenie, ale i tak bardzo ładne.
Mógłbyś z jeszcze większej odległości spróbować ten sam kadr zrobić teleobiektywem.
Marx76 - Wto 20 Lis, 2012
muzyk - dzięki. Racja, szkoda, że je widać. To jest teren wypoczynkowy błonie w moim mieście, jest cały ogrodzony. Musiałem ciasno kadrować bo z lewej zaś przeszkadzały mi słupki i fragment asfaltowego boiska. Ale mi też się podoba.
pes - Wto 20 Lis, 2012
328.
329.
330.
I jeszcze takie, słońce już zachodziło, ale zdążyłem.
fatman - Wto 20 Lis, 2012
Marx76, gdzie dokładnie zrobiłeś 327?
Potrzebuję takiego ujęcia.
fatman Bielsko-Biała, teren rekraacyjny błoni (ostatni przystanek autobusu nr1 kierunek Cygański las, a dalej to już pieszo przez las, ewentualnie samochodem można zaparkować na parkingu bezpośrednio przy błoniach - kierunek Uczelnia ATH) , ta alejka drzew jest usytuowana obok boiska do koszykówki.
Bielskie Błonia
fatman gdybyś miał pytania to śmiało. Pozdrawiam.
fatman - Wto 20 Lis, 2012
Marx76, dzięki za dokładniutki namiar.
W tym roku już za późno na brzozy a w tamte rejony zapuszczę się dopiero za 2 tygodnie.
Dziś nadaję z Serocka. Z całym szacunkiem dla tych okolic ale o tej porze roku nad Zalewem zegrzyńskim ciężko o malowniczą miejscówkę.
Pojeżdżę jeszcze jutro.
Żeby chociaż wiatr chmury ruszył...
Marx76 - Sro 21 Lis, 2012
331.
fatman. Nie ma sprawy.
cumulus - Sro 21 Lis, 2012
325 dla mnie to już trochę taka grafika, ale kadr dobry
327 fajne
332.
Mam pytanie. Na Sigmę 17-50 mam założonego polara, czy to normalne, że przyciemnia tylko część kadru jak nim kręcę? W tym przypadku wychodzi wtedy, tak jak na tym zdjęciu, fragment przyciemnionego nieba w kształcie półkola. Nie wygląda to za fajnie. Czy to normalne czy po prostu ten polar tak ma (Marumi PLD chyba 77mm)? Na 18-55 Canona nie miałem czegoś takiego.
fatman - Sro 21 Lis, 2012
cumulus, każdy polar założony na UWA albo na taki zoom jak masz Ty ale, kiedy fotografujesz na najniższej ogniskowej - da taki rezultat.
Lepiej jest od 35mm w górę.
Najgorzej przezentują się HDRy zrobione UWA z nie-zdjętym polarem.
Część nieba jest wtedy szara. Zobacz na przykładzie mojej fotki:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=4209
Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Czyli zostaje się przyzwyczaić i w niektórych przypadkach używać szarej połówki zamiast polara na niebo.
fatman - Sro 21 Lis, 2012
cumulus, szara połówka nie zastąpi polara ale akurat w przypadku 332 spełniłaby swoją rolę a polar nie był Ci potrzebny. Chmur nie było ani odblasków ani... wody
Oczywiście polar działa najlepiej w kierunku 90 stopni od kierunku padania słońca.
Ale to na pewno wiesz.
No ja wiem że polar to polar i w niektórych przypadkach nic go nie zastąpi. Ale jak sam zauważyłeś na tym zdjęciu był zbędny i oto mi chodziło .
Usjwo - Czw 22 Lis, 2012
333. TaiHu
fatman - Czw 22 Lis, 2012
Usjwo, ładne jednolite światło.
90s - Pią 23 Lis, 2012
Usjwo,bardzo ładne zdjęcie, było coś jeszcze po lewej stronie ? bo mam takie wrażenie że warto by prawej strony przyciąć i pokazać trochę więcej lewej.Przez co wzrok by wędrował po całej długości kadru od deski aż po kraj sieci
Marx76 - Sob 24 Lis, 2012
fatman
Cytat: | Oczywiście polar działa najlepiej w kierunku 90 stopni od kierunku padania słońca.
|
90 stopni ? Ja zawsze myślałem , że 180 hmm...Dowiedziałem się czegoś pozytywnego.
fatman - Nie 25 Lis, 2012
@ Marx76: Pełna informacja:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_polaryzacyjny
LoveBeer - Nie 25 Lis, 2012
oj daaawno mnie nie bylo, ale juz koniec sezonu rowerowego wiec czas odkurzyc aparaty
w te sobote matryca wyplula takie cosie
334
335
336
337
338
339
340
341
[ Dodano: Nie 25 Lis, 2012 20:08 ]
i jeszcze kilka takich ktore robilem (mimo wszystko) na treningach ostatnimi czasy
342
343
345
to akurat zdjecie robione maupka, co zreszta widac
witkot - Nie 25 Lis, 2012
LoveBeer --Myślałem że już o nas zapomniałeś.
Ciekawa seria ze wskazaniem na 336,339.
342-Jast eksta oczywiście ze względu na światło.
radaris - Nie 25 Lis, 2012
LoveBeer, powrót dobrej fotografii z gorców!
ciągle poluje na 342 i jeszcze mi się nie trafiło
fatman - Nie 25 Lis, 2012
LoveBeer, jak dla mnie to 345 z całej serii nabardziej.
Usjwo - Pon 26 Lis, 2012
90's po lewj byla juz grobla i pelno roznych smieci na niej wiec sie nie bardzo dalo.
LoveBeer dawno nie bylo tu Twoich gor, bardzo dobrych zreszta.
Mańkosław - Czw 29 Lis, 2012
Witam
346.
mozer - Czw 29 Lis, 2012
Mańkosław, wg mnie szkoda, że ciachnąłeś to drewno po lewej. Kadr odbieram przez to jako trochę niezdecydowany... Tonacja mi się podoba.
mozer napisał/a: | wg mnie szkoda, że ciachnąłeś to drewno po lewej |
ale to nie ja je ciachnąłem tylko ekipa z piłami i siekierami ... nie no faktycznie mogłem chociaż jedną stronę kadru poświęcić na rzecz drugiej, no trudno. Dzięki za opinię
mozer - Czw 29 Lis, 2012
Cytat: | ale to nie ja je ciachnąłem tylko ekipa z piłami i siekierami |
Wszyscy "kłusownicy" tak mówią
347.
mozer - Czw 29 Lis, 2012
Mańkosław, ładne światełko, ale nie przeostrzyłeś troszkę?
mozer napisał/a: | nie przeostrzyłeś troszkę? |
no przeostrzyłem. Na photobucket widziałem to inaczej, ale na optyczne jest przesadzone. kurcze...
mozer - Czw 29 Lis, 2012
Mańkosław, to wrzucaj np. na Picassę - ona nie rekompresuje.
no dzięki wielkie mozer, spróbuję
mozer - Czw 29 Lis, 2012
348. Takie tam...
dcs - Czw 29 Lis, 2012
mozer,
Tylko co to za proporcje?
Za dużo planów. Obciąłbym dół.
mozer - Czw 29 Lis, 2012
dcs napisał/a: | Tylko co to za proporcje? |
Standardowe - 3:2.
Cytat: | Za dużo planów. Obciąłbym dół. |
Żółte kwiatki mi się spodobały.
Wiem, że żadna rewelacja, ale były zasieki i nijak się dało jakiś ciekawy kadr skomponować
dcs - Czw 29 Lis, 2012
mozer,
Może pobaw się kolorem chmur /trochę się gryzie z dołem i żółtym/.
cybertoman - Czw 29 Lis, 2012
mozer napisał/a: | ale były zasieki i nijak się dało jakiś ciekawy kadr skomponować | Co miales na celu publikujac nieciekawy Twoim zdaniem kadr?
mozer - Czw 29 Lis, 2012
cybertoman, zebranie krytyki
mozer, krytyki obrazu ktory uwazasz za nieciekawy???
mozer - Czw 29 Lis, 2012
cybertoman, a tego to ja nie napisałem
Już lepiej byś napisał coś o zdjęciu zamiast badać moje motywacje
mozer napisał/a: | a tego to ja nie napisałem | Slusznie. To ja jestem przewrazliwiony na "zasieki, barierki i inne przeszkody".
A zdjeciu, moim zdaniem brak rownowagi i spojnosci. Jakby to byly dwie fotki w jednej. Co samo w sobie moze byc interesujace, ale w tym przypadku jakos tak nie przystaja do siebie.
349
mozer - Czw 29 Lis, 2012
cybertoman, dzięki za uwagę. Muszę to przemyśleć, bo na razie nie bardzo czuję, czemu kwiatki i drzewa nie pasują do chmur. Coś w tym musi być skoro dcs pisze podobnie
Z tym nieciekawym kadrem to głównie mi chodziło o to, że lubię coś bardziej wyraziście na pierwszym planie umieścić, a tu nie bardzo miałem jak.
349 mi się podoba - fajne światło. Czy jednak nie ciekawiej byłoby położyć ciut większy nacisk na drzewo po lewej?
mozer, nie o kwiatki i chmury mi chodzilo, tylko o atmosfere. Z przodu jest inaczej niz z tylu. Jasno-ciemno, wesolo-smutno, przyjaznie-groznie itd. Gdyby ten kontrast czemus sluzyl... A moze ja nie potrafie sie dopatrzec...?!...
[ Dodano: Czw 29 Lis, 2012 23:03 ]
Ale to drzewo po lewej jest zupelnie nieistotne...
dcs - Czw 29 Lis, 2012
bure chmury psują wszystko
dal /góry/ mają fajny kolorek
no i 4-5 niewyważonych planów
Teraz jest moda na bure chmury.
dcs - Czw 29 Lis, 2012
Dorna?
Durna.
degol - Czw 29 Lis, 2012
To może i ja coś dam z moich pstryków ?
350
351
352
353
354
355
356
357
358
359
360
361
362
363
364
365
366
Tutejszyn - Czw 29 Lis, 2012
cybertoman, 349 jest świetne. W sensie, że świetniście świetne. Zdjęcie w stylu - patrzysz i "ojaaa".
kufel - Pią 30 Lis, 2012
degol, 362 i 364 na udane.
bhpchmiel - Pią 30 Lis, 2012
cybertoman, 349 bardzo na tak
degol, 351, 362, 364 na tak, ze szczególnym tak na 361 (które delikatnie leci w lewo, ale ma klimatex
fatman - Pią 30 Lis, 2012
364 imho z całej serii.
witkot - Pią 30 Lis, 2012
O widzę różne gusta.Ja stawiam na 360 za kolorki.
cybertoman--Jak poprawisz niebo dostaniesz 5 a tak tylko 4+
mozer - Pią 30 Lis, 2012
Ładnie powrzucaliście, aż wstyd wstawiać...
367.
degol - Pią 30 Lis, 2012
Troszkę przeładowałem jak zwykle.
Chciałem pokazać jak już coś tam pomęczyłem.
A mnie n obecną chwilę najbardziej wciąga ... 362, lubię też 354
mozer, 367 podoba mi się, z tym, że wydaje mi się nie potrzebny sam dół, znaczy ciupkę za dużo dołu ?
cybertoman - Pią 30 Lis, 2012
witkot napisał/a: | Jak poprawisz niebo dostaniesz 5 a tak tylko 4+ | Biore 4+ z podziekowaniem bo nie wiem, co mam poprawic.
bhpchmiel, dzieki za dobre slowo.
Tutejszyn, no po takim odlotowym komentarzu to wstawie je sobie do galerii. Dzieki!
[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 23:44 ]
Jesli chciales pokazac przesztrzen, to zaczynam Cie rozumiec. Tak mi sie zdaje.
[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 23:51 ]
degol, przy zdjeciach tej wielkosci moge tylko powiedziec, ze 364 ( pewnie / \ ) moze byc ciekawe po powiekszeniu. Ale Ty je chyba robisz co roku w tym samym miejscu? Czy myle Cie z kims innym?
degol - Sob 01 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: |
degol, przy zdjeciach tej wielkosci moge tylko powiedziec, ze 364 ( pewnie / \ ) moze byc ciekawe po powiekszeniu. Ale Ty je chyba robisz co roku w tym samym miejscu? Czy myle Cie z kims innym? |
W tym miejscu byłem po raz pierwszy, więc chyba ...
cybertoman - Sob 01 Gru, 2012
Wiec na pewno.
mozer - Sob 01 Gru, 2012
degol napisał/a: | wydaje mi się nie potrzebny sam dół, znaczy ciupkę za dużo dołu |
Może i racja - na miejscu wydawało mi się, że te krzaki ciekawiej wyjdą.
Nie jestem zadowolony z tego wypadu, więc każdy komentarz typu "co można było lepszego wymyślić w danych okolicznościach przyrody" jest dla mnie cenny
368.
369.
Marx76 - Sob 01 Gru, 2012
degol niezła seria.
mozer 368. podoba mi się - co to za miejsce ?
A ja z balkonu dziś strzeliłem, na razie nie mam czasu, już trzeci tydzień remont mieszkania ciągnę.
370.
90s - Sob 01 Gru, 2012
369 świetny kadr kolego mozer, i klimat B&W również mi się podoba
mozer - Sob 01 Gru, 2012
Marx76 napisał/a: | mozer 368. podoba mi się - co to za miejsce ? |
Chile, okolice drogi między Talca a granicą. Ale jednak Twoje 370. jest dużo lepsze - nie mów mi, że masz z balkonu takie widoki...
90s, dzięki:)
Dzięki mozer zawstydziłem się No tak, mam takie widoki, moje miasto góry otaczają, a ja mieszkam prawie pod samymi górami, ale jeszcze w mieście. Wystarczy mi 105 by taki widoczek ogarnąć.
mozer - Sob 01 Gru, 2012
Marx76, już Cię nie lubię ;P
Haha. A ja Ciebie tak
mozer - Sob 01 Gru, 2012
Marx76, jak masz więcej takich, to wrzucaj
90s - Sob 01 Gru, 2012
To ja dodam parę fotek z powodzi która była nie cały tydzień temu.
371.
Burton on Trent flood 2012 2 by Sanches90s, on Flickr
372.
Burton on Trent flood 2012 1 by Sanches90s, on Flickr
mozer - Sob 01 Gru, 2012
373.
374.
90s - Nie 02 Gru, 2012
mozer, oba mi się podobają
Marx76 - Nie 02 Gru, 2012
mozer
373,374 - fajnie wypatrzone i skadrowane. Te lasy to też w Chile ?
mozer - Nie 02 Gru, 2012
90s, Marx76, dzięki.
Tak, to wszystko to Chile.
375. Droga do Argentyny
Marx76 - Nie 02 Gru, 2012
mozer 375. "Dajesz po zaworach", ładne światło, widzę, że pogoda Ci dopisała, aż chciało by się tam być.
mozer - Nie 02 Gru, 2012
Marx76 napisał/a: | pogoda Ci dopisała, aż chciało by się tam być. |
No różnie to bywa z tą pogodą, bo 40 minut później:
376.
degol - Nie 02 Gru, 2012
90s, 371, 372 ciekawie pokazane miejsce powodzi.
mozer,
374 świetne,
373 nie bardzo mi się widzi, pomysł ciekawy, ale ten pień po lewej na pierwszym planie chyba zbyt mocno obciąża kadr, do tego jest jakby przepalony.
Górna gałąź gdybyś mocniej przyciął byłoby znacznie lepiej.
Pomysł ciekawy, ale jego realizacja chyba Ci nie wyszła ?
Ale za to 374 świetne
Na 376 fajnie chmury się prezentują z jednej strony jakby ich lekkość z drugiej strony jakby dynamicznie osiadały
375 pasuje do " fotografii dokumentalnej "
fatman - Nie 02 Gru, 2012
mozer, - 376 - barrrdzo mocna fota.
Sam Ansel by chyba pochwalił.
Schowaj tylko te 2 słupy po prawej.
Hmm... może jeszcze rozważysz przyciemnielie lekkie i podniesienie kontrastu na tych kamieniach po prawej bo wzrok troche na nie ucieka a ma iść w głąb.
Ale i tak super!
mozer - Nie 02 Gru, 2012
degol, fatman, dzięki za uwagi.
degol napisał/a: | do tego jest jakby przepalony. |
Na pewno nie jest, ale może faktycznie jest zbyt jasny
degol napisał/a: | Górna gałąź gdybyś mocniej przyciął byłoby znacznie lepiej. |
W sensie cały kadr od góry skrócić?
degol napisał/a: | Pomysł ciekawy, ale jego realizacja chyba Ci nie wyszła ? |
No możliwe - ale tylko tyle byłem w stanie wykombinować
degol napisał/a: | 375 pasuje do " fotografii dokumentalnej " |
No artyzmu tu nie ma, ale chciałem pokazać przyjemny widoczek
cybertoman - Pon 03 Gru, 2012
Ja lubie takie kolorki. Szczyt bardzo plastycznie wyszedl, prawie jak 3D. Dla mnie prawe drzewko nie musialo byc podkrecane (chyba nawet slady jakies zostaly). Mi sie podoba. Widoczek 375 tez. 376 bardzo interesujace, choc rzeczywiscie kamole chyb sa zbyt absorbujace. W sumie najbardziej zaciekawilo mnie 375.
mozer - Pon 03 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | Dla mnie prawe drzewko nie musialo byc podkrecane (chyba nawet slady jakies zostaly) |
Lokalnej korekcji nie robiłem, ale dopiero teraz jak napisałeś to zauważyłem to halo - pewnie zbytnio podbiłem clarity dla całego obrazka.
Dzięki za opinie.
Ależ skrajnie się prezentują komentarze - jeden pisze, że 375 dokumentacyjne, drugi że akurat to mu się najbardziej podoba Dla mnie zbyt świeże, żeby obiektywniej patrzeć
adf1985 - Pon 03 Gru, 2012
373 najbardziej mi się podoba z tych ostatnich
degol - Wto 04 Gru, 2012
mozer, źle się wyraziłem co do przepału, jest zbyt jasne tak powinienem to ująć !
Co do skracania kadru od góry, to miałem na myśli skrócenie tylko o te drobniejsze gałęzie, nie o cały konar, ale też z umiarem/ Tak jak jest teraz, wydaje mi się, że drzewa za bardzo przytłaczają całość, a to co chciałeś delikatnie wyeksponować jakby znika ?
ech znowu źle się wyraziłem.
Do galerii dałem foto z opuszczonego cmentarza.
Tam w koło kadru są gałęzie.
Dałem je dlatego, gdyż chciałem pokazać, że jest to opuszczony cmentarz.
Na moim fotoblogu ( i nie tylko ) pokazałem kilka prac więcej w temacie cmentarz, są tam różne kadrowania i ciaśniejsze i szersze, tak by pokazać przestrzeń tego miejsca, nie tylko sam pomnik, nagrobek etc.
mozer - Wto 04 Gru, 2012
degol, rozumiem, aczkolwiek mi drzewo wydało mi się równie ciekawe, co górki w tle, dlatego chciałem go dużo pokazać Dzięki za uwagi, jeszcze to przemyślę
Marx76 - Wto 04 Gru, 2012
376.
Faktycznie diametralna różnica.
Nieźle wyszły chmury w głębi kadru, jak by chciały się zapaść do wewnątrz kanionu, nie jestem fachowcem od meteorologii, ale to pewnie za sprawą różnych prądów powietrza, między górami a korytem, bądź temperatury.
cumulus - Sro 05 Gru, 2012
373 i 374 barrrrrrdzo na tak. Nie wiem czy kiedyś nauczę się tak kadrować zdjęcia.
mozer - Sro 05 Gru, 2012
cumulus, dzięki - czasem coś się trafi, ale na nadmiar pomysłów nie narzekam
degol - Pią 07 Gru, 2012
mozer napisał/a: | degol, rozumiem, aczkolwiek mi drzewo wydało mi się równie ciekawe, co górki w tle, dlatego chciałem go dużo pokazać Dzięki za uwagi, jeszcze to przemyślę |
W sumie mi się zdaje, że górnego drzewa jest za dużo, ale zdecydowanie mogę się mylić.
Ja pisze o moich odczuciach względem tego kadru
mozer - Sob 08 Gru, 2012
degol, spoko - ja nie dyskutuję z Twoją opinią, tylko tłumaczę czemu akurat tak zrobiłem
377. Nic nie piszę, żeby kolega cybertoman się nie przyczepił ;P
FuzBal - Sob 08 Gru, 2012
mozer, 377 mnie osobiście podoba się BARDZO!
adf1985 - Sob 08 Gru, 2012
378.
mozer - Sob 08 Gru, 2012
adf1985, w sumie fajny klimacik - szkoda tylko, że ptaki nie są tylko na tle nieba
Raftik - Sob 08 Gru, 2012
Nadodrzańskie kadry - takie ze spaceru.
379.
380.
cybertoman - Sob 08 Gru, 2012
mozer napisał/a: | 377. Nic nie piszę, żeby kolega cybertoman się nie przyczepił | Ani mru mru.
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 20:44 ]
Raftik napisał/a: | Nadodrzańskie kadry - takie ze spaceru. | Dokładnie.
hofman - Sob 08 Gru, 2012
377
Mam wrażenie jakby każdy plan był osobno obrabiany, bajkowy klimat.
378
adf1985, To najładniejsze zdjęcie jakie od Ciebie widziałem, i te ptaki lecące w dwóch kierunkach.
Raftik, Brakuje ostrości, i coś jakby nieskomponowane.
mozer - Sob 08 Gru, 2012
Cytat: | Mam wrażenie jakby każdy plan był osobno obrabiany, bajkowy klimat. |
Tylko gradient nałożyłem, bo u góry było za jasno. Może rzeczywiście sprawia takie wrażenie, ale nie wiem co tu wykombinować.
FuzBal, dzięki.
Marx76 - Nie 09 Gru, 2012
381.
Z dzisiejszego poranka.
degol - Nie 09 Gru, 2012
mozer, 377, kadr mi się podoba, ale odbiór burzy po pierwsze jasność w środku kadru, jakby punktowe rozjaśnienia, nieciekawie się to prezentuje, przepały na niektórych pniach drzew na innych brak, dziwne, dziwne.
Pierwszy plan chyba zbyt ostry do reszty ?
A czym Ty to foto poczyniłeś ?
mozer - Pon 10 Gru, 2012
degol napisał/a: | jasność w środku kadru |
Tak światło przebijało się między górami...
degol napisał/a: | Pierwszy plan chyba zbyt ostry do reszty ? |
No to chyba nie dziwne, że przedmioty bliższe są mniej zamglone?
Zapewniam Cię, że przepałów tu nigdzie nie ma - o które miejsce Ci chodzi?
degol napisał/a: | A czym Ty to foto poczyniłeś ? |
Pytasz o obiektyw, czy o co? To ma jakieś znaczenie?
hofman - Pon 10 Gru, 2012
Cytat: | Może rzeczywiście sprawia takie wrażenie, ale nie wiem co tu wykombinować. |
Nic nie kombinuj tak jest dobrze.
kwscore - Wto 11 Gru, 2012
382.
pes - Sro 12 Gru, 2012
383.
Krajobraz indyjski z lotu ptaka
mozer - Sro 12 Gru, 2012
pes, ciekawe. Chociaż nie wiem, czy nie lepiej by było ograniczyć kadr do samego "pofałdowanego" - chyba bardziej by intrygował
degol - Sro 12 Gru, 2012
mozer, 377 - jakie szkło ?
wydaje mi się, że pierwszy plan jest b.ostry, później b.miękko, następnie znowu b.ostro ...
mozer - Sro 12 Gru, 2012
degol napisał/a: | 377 - jakie szkło ? |
100 mm.
degol napisał/a: | pierwszy plan jest b.ostry, później b.miękko, następnie znowu b.ostro ... |
Dziwne. No nie wiem, może posiedzę jeszcze nad nim jak znajdę chwilę. Dzięki!
degol - Czw 13 Gru, 2012
mozer, wł. zastanawiałem się czy to tele.
Co do fotografii 377.
Gdy na nią zerknąłem, wydała mi się mocno przekombinowana.
Zdecydowałem się to napisać i tyle
Moje fotografie są mocno przekombinowane, może dla tego widzę to co napisałem ?
grzybb - Pią 14 Gru, 2012
Witam to mój pierwszy post na tym forum
Wstawiam parę zdjęc z wczorajszego spaceru. Zdjęcia na razie robie starym panasonic FZ8 lecz po nowym roku zamierzam kupic lustrzankę.
Nie wiem czy pierwsze zdjęcie nadaje się do tej kategorii ale wstawiam. Jestem przygotowany na krytykę i chętnie posłucham rad na przyszłośc ponieważ fotografia bardzo mnie wciągła.
witkot - Nie 16 Gru, 2012
grzybb --Witaj na forum.
Szukaj ciekawszych tematów.Zanim naciśniesz spust migawki zastanów się nad elementami kompozycji(betonowe płoty,bramy itp.
Oglądaj zdjęcia innych i porównuj ze swoimi a sam znajdziesz różnicę.
Bardzo ważne jest światło i odpowiednia pora dnia.Pracuj,oglądaj,wstawiaj,czekaj na komentarze a efekty przyjdą same.
[ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 19:02 ]
Taki tam jeszcze jeden poranek kopalniany.
388.
fatman - Nie 16 Gru, 2012
witkot, podoba mi się.
Im mniej na zdjęciu - tym więcej. To stara prawda.
Na Twoim zdjęciu tak właśnie jest.
Graty !
BTW: Musiałeś chyba z wysoka focić bo widać krzywiznę ziemi
degol - Nie 16 Gru, 2012
witkot, 388, b.fajna praca
bhpchmiel - Pon 17 Gru, 2012
witkot, mi też się podoba
Marx76 - Pon 17 Gru, 2012
388. Ładne. Ciemna smuga w środku kadru sprawia wrażenie zakrzywionego horyzontu - fajne. Podoba mi się też kolor tej fotografii.
Z mojej okolicy.
389.
390.
391.
Ingeitum - Pon 17 Gru, 2012
392.
393.
witkot - Pon 17 Gru, 2012
Dzięki że przypadło do gustu.
fatman-Czy aż tak wysoko to raczej nie.
To z jednej z okolicznych hałd -tak ok.15 min w górę pieszo.Było strasznie zimno i mglisto
Dopiero po wschodzie wyszło trochę słoneczko.Ta krzywizna to złudzenie wywołane- można powiedzieć że "lukami" w mgle tuż przy ziemi czy coś takiego.Trudno to opisać.Zresztą przy 84mm wydaje mi się że ciężko z tą krzywizną.
Marx76 --Na 391 fajne światło.
Mam wrażenie że wszystkie trochę przeostrzone.
390-prawy górny róg na- niebie falowanie
Ingeitum--392- Widzałbym klasyk o świcie lub zmierzchu na dłuższym czasie.
A nawet można by piękne odbić wschodzące słońce na tych mokrych kamieniach.
Ingeitum - Pon 17 Gru, 2012
@witkot Pewnie było by o wiele lepsze, ale nie miałem możliwości wyboru dnia ani godziny wyjazdu do Grobli Olbrzyma.
394.
395.
396.
fatman - Wto 18 Gru, 2012
Ingeitum, rusz trochę d... z chałupy.
Widzę potencjał w tej miejscówce ale trzeba pochodzić.
Kilka uwag:
1. Dlaczego niebo na 394 jest takie różowe?
2. Dlaczego niebo na 395 jest takie niebieskie?
3. Zwracaj uwagę jak kadrujesz - na 395 w rogu widze jakąś poręcz.
4. Czy skrzynka trafnsformatorowa na 394 musiała się znaleźć na zdjęciu
5. Woda z oceanu na 392 "wylewa się" na prawo. Poziomuj kadry.
6. Nie mam perwszego planu na 393 a przydałby się.
7. Na 396 miałeś piękne brzowe chmury. Wyspiarski klimat ale prześwietliłeś.
Trzeba było naświetlać "na światła" albo zrobić HDRa.
witkot - żartowałem naturalni z tą krzywizną ziemi. Oczywiście, że widziałem prześwit we mgle. Pozdr!
degol - Wto 18 Gru, 2012
fatman, pominąłeś - ucięta od dołu budka telefoniczna na fotce 394.
Ingeitum, mi się wydaje, że każda z fotografii ( 394, 395, 396 ) jest zdecydowanie za b. cięta od dołu
A tak przy okazji, Fatman dobrze gada, trzeba słuchać jego rad !
Marx76 - Wto 18 Gru, 2012
witkot
Cytat: | Marx76 --Na 391 fajne światło. |
Dzięki.
Cytat: | Mam wrażenie że wszystkie trochę przeostrzone. |
Tak też to widzę po krzakach, chociaż ostrzenia nie ruszałem, może zabawa z innymi suwakami dała taki efekt.
Cytat: | 390-prawy górny róg na- niebie falowanie |
Tego to nie zauważyłem - dzięki za uwagi.
degol
Cytat: | A tak przy okazji, Fatman dobrze gada, trzeba słuchać jego rad ! |
Dołączam się.
[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 08:33 ]
To może jeszcze takie coś
397.
Marx76, idealny klimat na B&W. Opisałbym to tak:
Poczatek zimy na wsi. Wszyscy w swoich domek tylko ten przygarbiony, samotny dziadek zmaga się z podjazdem pod górę.
Widac jak ciężko naciska pedały, chce jak najszybciej dotrzeć do domu aby ogrzać sie przy piecu.
Po prawej pustkowie, smutna obumarła trawa. Widać, że dobra pogoda kończy się.
Nadciąga z lewej złowieszcza chmura, której kształt dodaje zdjęciu trzeciego wymiaru. Może będzie padał śnieg?
Bezlistne drzewa podkreślają atmosferę smutku i chłodu. Dom już jest blisko. Jeszcze tylko jeden zakręt...
Koniecznie spróbuj B&W.
fatman Zainspirowałeś mnie Spróbuję swoich sił, często się zastanawiam kiedy lepszy jest kolor a kiedy B&W, niestety brakuje mi jeszcze doświadczenia by zdecydować, która opcja da ciekawszy efekt. Ale nie omieszkam popracować nad tym zdjęciem.
A tak poza tym to kadr, czy raczej cała kompozycja zdjęcia jest ok ? Czy może coś byś zmienił ?
Pozdrawiam.
Marx76 napisał/a: | A tak poza tym to kadr, czy raczej cała kompozycja zdjęcia jest ok ? Czy może coś byś zmienił ? |
Tak bym kadrował aby dziadek na rowerze był "bardziej samotny" i odcinał się od tych drzew i chalupy. Ale rozumiem, że to była chwila, kiedy go "łapałeś".
Jak przekształcisz do B&W może się zlać z drzewem po prawej.
Teraz odróżnia go kolor kufajki.
Musisz popróbować w B&W z filtrem niebieskim albo żóltym aby go (te kufajkę) "unaocznić" lepiej.
Wystające badyle na łące (które z tej perspektywy wyglądają na wyższe od drzew w tle - występlował bym.
Jak chcesz się wB&W zacząć bawić polecam na początek taką pozycję:
http://www.empik.com/czar...20052,ksiazka-p
Nie przejmuj się podtytułem "dla zaawansowanych".
Naklad wyczerpany ale jest z pewnościa na allegro.
Pozdr!
fatman Dzięki za opinie i wskazówki, jutro przy tym siądę, zobaczę co da się zrobić.
Ingeitum - Wto 18 Gru, 2012
@fatman
Kolory nieba są trochę podrasowane w programie.
Z tymi kadrami to rzeczywiście nie zauważyłem, ale dzięki za uwagi to mi pomoże na przyszłość.
Ingeitum,
Czekamy na następne ujęcia z pięknej irlandzkiej ziemi
Ingeitum - Wto 18 Gru, 2012
Piękna może i jest ale zbyt wilgotna :p
W drodze z Derry do Belfastu
398.
399.
400.
401.
Ravson - Wto 18 Gru, 2012
Ingeitum, numer 401 super kadr! Świetne światło, doskonałe zdjęcie
cin3k - Wto 18 Gru, 2012
401. wygląda jakby Mojżesz rozdzielał Morze Czerwone!
fota brawo!
mozer - Wto 18 Gru, 2012
Ingeitum, 401 fajny kadr. Odnośnie reszty, to mając takie widoki myślę, że mógłbyś sporo więcej z nich wyciągnąć
baracuda - Wto 18 Gru, 2012
401. zanim doczytałem gdzie i co, pierwsza myśl, znowu Lenin
podoba mi się ten Włodzimierz Ilicz
Marx76 - Sro 19 Gru, 2012
Foto czarno-białe ale, że jest to kontynuacja poprzedniego wątku postanowiłem nie zamieszczać w galerii B&W.
402. Jako poprawka 397. Z myślą o sugestii fatmana B&W z wyciętymi badylami.
403.
A tu crop. Zostawiłem to co najciekawsze. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Nie wiem czy to widać ale wygładzałem chmurę.
fatman - Sro 19 Gru, 2012
Marx76, Wersja 402 dużo lepsza imho.
Krzaczory usuniete. Chmurzenie mogloby byc lepsze ale można zzakceptować
Mocniejszy kontrast dodał dramatyzmu.
Jak na początek jest OK.
Marx76 - Sro 19 Gru, 2012
fatman Zgadza się, chmury mogły być lepsze, przeróbka też sprawiła "rozszczepienie" odcieni szarości, widać plamy i szum, brakuje im płynnego przejścia.W każdym razie dzięki za wskazówki.
mozer - Sro 19 Gru, 2012
404.
witkot - Sro 19 Gru, 2012
Marx76 ---402 bez crop-a.
Chmury dodają klimatu.Popraw obróbkę i będzie super.
Marx76 - Czw 20 Gru, 2012
witkot ok, postaram się, dzięki.
mozer Idąc tropem poprzednich zdjęć, widzę, że dotarłeś do miejsc zdobytych przez człowieka, ale czy to też Chile, czy może sąsiednia Argentyna. Z drugiej strony to rozświetlone od domów zbocze nasuwa mi na myśl Favelas w Brazyli. Niestety na szczycie nie widzę figury Jezusa więc odpada. ?
pes - Czw 20 Gru, 2012
mozer, dobry fot
mozer - Czw 20 Gru, 2012
Marx76, to z innej podróży - tak mi się nawinęło, gdy czegoś szukałem. Jest to faktycznie Rio - tam jest dużo górek, a nie na wszystkich stoi Jezus
pes - Czw 20 Gru, 2012
mozer napisał/a: | nie na wszystkich stoi Jezus | Dobre, poprawiłeś mi humor z rana
Marx76 - Czw 20 Gru, 2012
mozer Heh. Jest na tyle okazały, że jeden wystarczy.
icterus - Czw 20 Gru, 2012
404. Mozer pozwolę sobie na tylko dwie uwag:
1. prawy dół blok się wali.
2. pierwszy plan poucinałeś budynki. Może nie było innego wyjścia, ale kadr traci na tym.
mozer - Czw 20 Gru, 2012
icterus napisał/a: | 1. prawy dół blok się wali. |
Z lewej się wali w drugą stronę. Jak się ustawia obiektyw w dół, to jest to nie do uniknięcia o ile się nie ma t&s. A budynki na pierwszym planie były nieciekawe. `
Mozer, nie wiem w czym obrabiasz, ale tą dystorsję można naprawić.
degol - Czw 20 Gru, 2012
fatman napisał/a: | Marx76, Wersja 402 dużo lepsza imho.
Krzaczory usuniete. Chmurzenie mogloby byc lepsze ale można zzakceptować
Mocniejszy kontrast dodał dramatyzmu.
Jak na początek jest OK. |
Kiedyś na tym forum był fajny zwyczaj.
"Brało się" czyjeś foto.
Za zgodą właściciela poprawiało się według swojej wizji i prezentowało "poprawione, zmienione" na forum.
mozer - Czw 20 Gru, 2012
degol, dobry pomysł. Można by się więcej nauczyć.
405
taki widoczek na Pireneje, nic specjalnego. Wieczorową porą.
mozer - Czw 20 Gru, 2012
406. Jeszcze bardziej krzywe budynki ;P
icterus - Pią 21 Gru, 2012
Jeżeli pozwolisz to Ci wyprostuje.
mozer - Pią 21 Gru, 2012
icterus, nie wszystko w życiu jest proste
mozer napisał/a: | icterus, nie wszystko w życiu jest proste |
Heheh - rozumiem aluzję. Z fotką cyfrową jednak można zrobić wszystko.
mozer - Pią 21 Gru, 2012
icterus, można, ale niekoniecznie trzeba
OK Mozer, sorry, że się pcham na afisz, ale nawiązałem tylko do Twojej dyskusji z degolem. Nie jestem oczywiście jakimś omnibusem fotograficznym, ale prostować dystorsję potrafię. Fotografia, nie da się ukryć ładna i ciekawa bo nie byłem w tym pięknym mieście.
mozer - Pią 21 Gru, 2012
icterus, spokojnie, każda krytyka jest dla mnie ważna, dotarło do mnie - nie lubisz dystorsji
Nie wiem tylko skąd wniosek, że nie potrafię ich wyprostować
PS. Jeśli mamy być ściśli, to to nie jest dystorsja tylko perspektywiczny zbieg.
fatman - Pią 21 Gru, 2012
degol napisał/a: | Kiedyś na tym forum był fajny zwyczaj.
"Brało się" czyjeś foto.
Za zgodą właściciela poprawiało się według swojej wizji i prezentowało "poprawione, zmienione" na forum. |
Możemy do tego powrócić. Zawsze można podyskutować przy tym o innym spojrzeniu czy obróbce tego samego tematu aby pokazać to czy owo.
Jestem ZA !
Mozer OMG nie sugeruję, że czegoś nie potrafisz, przyjmijmy, że lubisz krzywo, czy jak tam chcesz. I dla mnie dystorsja nie jest do lubienia, bo jest to ewidentny błąd, który fotografujący ma możliwość poprawić. Przy takim podejściu Mozer, jaki jest sens wykazywania jakichkolwiek błędów. Pokazujesz zdjęcie i zaznaczasz, że krzywo, to wybacz, ale co mam myśleć ? Pokazujesz fotografię, którą uważasz za perfekcyjnie wykonaną, zgodnie z własnymi umiejętnościami, czy chcesz się pochwalić, że byłeś tu lub tam. Tu na forum fotograficznym pokazujemy foty aby ktoś ocenił jak umiemy focić i coś z tego powodu by się nauczyć.
Marx76 - Pią 21 Gru, 2012
degol
Cytat: | Kiedyś na tym forum był fajny zwyczaj.
"Brało się" czyjeś foto.
Za zgodą właściciela poprawiało się według swojej wizji i prezentowało "poprawione, zmienione" na forum. |
Dobry pomysł, chętnie popatrzę, tym bardziej, że przy tym można się nowych rzeczy nauczyć i wyrobić sobie więcej samokrytyki w stosunku do swojej osoby. Jak dla mnie akceptowalne, ale pod warunkiem, że przerobiona fota będzie w dalszym ciągu własnością autora.
407.
mozer - Pią 21 Gru, 2012
icterus, widzę, że nie zrozumiałeś. Jeszcze jeden przykład, jak się nie powiedzie, to wytłumaczę wprost
Takie też byś wyprostował?
408.
Ja zrozumiałem, a Ty szukasz wykrętu. Traktujmy się poważnie Mozer. Nie wszystko da się wyjaśnić ikoną
też takie mam
408
mozer - Pią 21 Gru, 2012
No jednak nie zrozumiałeś, zatem wyjaśniam.
To o czym mówisz, to nie jest dystorsja - napisałem już wcześniej.
Zbieg perspektywiczny jest jednym ze środków wyrazu, a nie żadnym błędem. Chyba nie wyobrażasz sobie jednak prostowania powyższego zdjęcia?
Robienie wyłącznie zdjęć ze wszystkimi liniami równoległymi do boków jest zwyczajnie nudne. Dla Twojej informacji nawet w poprawnie architektonicznym odwzorowaniu wskazane jest zachowanie niewielkiego zbiegu u górze, gdyż inaczej wygląda to właśnie nienaturalnie.
Tobie jedyne co przychodzi do głowy widząc zdjęcie tego typu, to to że ktoś nie potrafi wyprostować... Czasem warto trochę poszukać nowych punktów widzenia, przemyśleć co się widzi...
Ja nie bronię moich zdjęć, ani nie mam potrzeby szukać wykrętów, to taka ogólna refleksja, bo ja dobrze wiem czego dotyczą Twoje zarzuty, natomiast Ty nie przyswajasz moich argumentów.
Żeby nie było gadania po próżnicy, to dorzucę jeszcze takie
409.
Wszystko jasne, tylko zdjęcie o którym ciągle mówimy jest normalnym krajobrazem miejskim i krzywa perspektywa, jak to ujmujesz, nie dodaje mu artyzmu, jeżeli wg Ciebie było to celowe to mogłeś zaznaczyć. Patrząc na 407 wie się natychmiast o co chodzi. Najpierw piszesz, że każda krytyka jest dla Ciebie ważna a potem, że celowo. Przypominam, że chodzi o 404 i 406. Dajmy spokój
Marx76, niedokładne pędzlowanie albo pojechanie suwakami kończy sie właśnie tym co widać na 407 na granicy lasu i nieba.
Nie pamiętam czy to pokazywałem. Prosze o ocenę.
410
fatman. Chciałem rozgraniczyć niebo od korony drzew ale miałem z tym problemy, to co wyszło bezpośrednio z matrycy za bardzo się ze sobą zlewało. Ratowałem się kontrastem i innymi suwakami zaznaczając wybrane obszary nieba na granicy linii drzew, ale nie dawało to większego efektu w rezultacie musiałem wygładzić niebo. I tu robię ukłon w stronę pomysłu z obróbką zdjęć przez innych, "bardziej doświadczonych" forumowiczów.
Ano ciemno trochę.
Pałac w lewo sie pochyla albo mam poduszkową na monitorze?
Woda wylewa się z morza lekko na lewo (sprawdzilem linijką).
moronica - Pią 21 Gru, 2012
icterus, nie bardzo rozumiem ten zabieg z mocna winieta i zostawieniem w centrum tej jasnej plamy, przeciez tam slonca za ta chmura (chyba) nie ma i nie ma co udawac, ze jest, bo wyglada to nienaturalnie
rodak - Pią 21 Gru, 2012
411
412
moronica napisał/a: | icterus, nie bardzo rozumiem ten zabieg z mocna winieta i zostawieniem w centrum tej jasnej plamy, przeciez tam slonca za ta chmura (chyba) nie ma i nie ma co udawac, ze jest, bo wyglada to nienaturalnie |
Dzięki Moronica, masz rację, to taki zabieg PS, który rozszyfrowałaś
Fatman, prostowałem to dwukrotnie w camera raw i tak wyszło. Sprawdziłem i faktycznie masz rację, chociaż chodzi o jakieś pół milimetra.
Dziękuję za ocenę.
413.
Było ładnie, aż tu nagle...
rodak, fajnie. Wygląda jakby drzewo "niosło na ręce-gałęzi" tacę ze słońcem.
Coś mi w kompozycji nie pasuje ale nie mogę się wysłowić.
A może I dobrze, że drzewo centralnie.
Marx76, - jak już sylwetkowo pierwszy plan to po co to coś (samochód, krowa?) pokazałeś na pierwszym planie? trzeba było "wyciemnić-występlować" to.
Górny prawy róg - jasna plama. Odciąga uwagę. Doprowadź do jednorodności.
degol - Sob 22 Gru, 2012
mozer napisał/a: | icterus, widzę, że nie zrozumiałeś. Jeszcze jeden przykład, jak się nie powiedzie, to wytłumaczę wprost
408.
Obrazek |
408 można wyprostować ... a dokładniej, to zrobić samo niebo bez architektury
[ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 00:08 ]
rodak, 411, 412 b. fajne klimaty, ale mi się zdaje, że za bardzo przycięte od dołu, za bardzo, bardzo.
Marx76 - Sob 22 Gru, 2012
fatman Zrobię poprawkę. Pod powiększeniem to wygląda jak zadaszenie - chyba hali sportowej. Myślałem, że ten kolorowy róg doda zdjęciu, nie barwiłem go specjalnie, tak wyszedł naturalnie. Dzięki fatman.
icterus - Sob 22 Gru, 2012
[quote="degol"] mozer napisał/a: | icterus, widzę, że nie zrozumiałeś. Jeszcze jeden przykład, jak się nie powiedzie, to wytłumaczę wprost
408.
Obrazek |
Bardzo dowcipne, uśmiałem się, że boki mnie bolą
Marx76 - Sob 22 Gru, 2012
413. poprawione. (Celowo nie dokładam numeracji)
Prawy róg zaciemniony, zamaskowane obiekty na pierwszym planie, poprawiona lampa.
rodak 411. Ładne, ale czasem warto główny obiekt przesunąć na krawędź kadru, nie dosłownie, ale by nie był tak centralnie, ponoć zdjęcie robi się zbyt typowe. Z drugiej strony zgodzę się z fatmanem bo słońce robi przeciwwagę dla drzewa w centrum kadru. Ale podkreślam, podoba mi się.
arietiss - Sob 22 Gru, 2012
414.
Dzień po końcu świata...
bhpchmiel - Sob 22 Gru, 2012
arietiss, 414 na mocne TAK
fatman - Sob 22 Gru, 2012
arietiss, 414 oczywiście HDR
Czy ten łuk to efekt soczewki?
arietiss - Sob 22 Gru, 2012
bhpchmiel, dzięki!
[ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 22:32 ]
fatman, to nie soczewka, to taka "mroźna tęcza" 10 stopni mrozu, mgła, wirujące w powietrzu kryształki i poranne słoneczko.
degol - Sob 22 Gru, 2012
[quote="icterus"] degol napisał/a: | mozer napisał/a: | icterus, widzę, że nie zrozumiałeś. Jeszcze jeden przykład, jak się nie powiedzie, to wytłumaczę wprost
408.
Obrazek |
Bardzo dowcipne, uśmiałem się, że boki mnie bolą |
bawi mnie to
rodak - Nie 23 Gru, 2012
Marx76 napisał/a: |
... rodak 411. Ładne, ale czasem warto główny obiekt przesunąć na krawędź kadru, nie dosłownie, ale by nie był tak centralnie, ponoć zdjęcie robi się zbyt typowe. Z drugiej strony zgodzę się z fatmanem bo słońce robi przeciwwagę dla drzewa w centrum kadru. Ale podkreślam, podoba mi się. |
tym razem niesymetrycznie
415
416
arietiss 414 - gratulacje, złapałeś słońce poboczne
Marx76 - Nie 23 Gru, 2012
rodak Gratki, zdecydowanie lepsze. Chyba sam przyznasz takie ujęcie jest ciekawsze.
kwscore - Nie 23 Gru, 2012
417
forrest - Nie 23 Gru, 2012
arietiss, warto było przeżyć ten koniec świata
mozer - Nie 23 Gru, 2012
rodak, 415, 416 - bardzo fajne
418.
419.
icterus - Nie 23 Gru, 2012
Mozer,
419 - ok, podoba mi się,, ładne kolory i bardzo naturalnie
418 - mam wrażenie jakby lekko przeostrzone, a może to takie drzewa, bo widać to tylko na drzewach.
fatman - Nie 23 Gru, 2012
rodak, 415 I 416 - oba bardzo na TAK!!
mozer - coś płasko te kamyczki na całej lewej stronie wyszły. Może za późno wstałeś?
Pasowałoby tu boczne światło, lepiej faktura by wyszła.
Gdzie to? Chile?
mozer - Nie 23 Gru, 2012
fatman napisał/a: | Może za późno wstałeś? |
No niestety taka jest specyfika oświetlenia w wąwozach - to były ostatnie promienie Słońca, nie było możliwości uzyskania bardziej modelującego oświetlenia :/ Tak, to Chile. Może wrzucę jeszcze parę pstryków z tego miejsca.
icterus napisał/a: | lekko przeostrzone |
Też miałem takie wrażenie po wrzuceniu. Niekiedy standardowe wyostrzanie trzeba zmniejszyć - nie zrobiłem tego tym razem.
icterus - Pon 24 Gru, 2012
Pogoda dla bogaczy
420
421
422
Marx76 - Pon 24 Gru, 2012
icterus
420. Robi najlepsze wrażenie, 421 i 423 mają trochę zbyt ciemne obszary. Ciekawe miejsce, gdzie zrobiłeś te zdjęcia. ? Czy to nie jest Monaco ?
baracuda - Pon 24 Gru, 2012
423. jednak ziemia jest okrągła
Marx76 napisał/a: | icterus
420. Robi najlepsze wrażenie, 421 i 423 mają trochę zbyt ciemne obszary. Ciekawe miejsce, gdzie zrobiłeś te zdjęcia. ? Czy to nie jest Monaco ? |
Dzieki Marx76 - masz rację to Monaco, a te ciemne obszary starałem się wyciągnąć, ale niestety nie dałem rady, tak to jest jak się foci w biegu na wycieczce.
icterus Też chciałbym tam pojechać, a zwiedziłeś może ulice po których pomykają bolidy F1 ? To jedno z wielu marzeń jakie mam, oczywiście najlepiej było by znaleźć się na samym GP F1 w Monaco
Marx76 napisał/a: | 423 mają trochę zbyt ciemne obszary |
numery pomyliłeś, 423 to jest moje
Ok Marx76 pokaże te zdjęcia chociaż są takie sobie. Byłem w Monaco niestety 2 dni po wyścigu ale przynajmniej tyle, że nie zdążyli jeszcze zdemontować band i rusztowań dla trybun.
Wyścig rozpoczyna się z przed tego kasyna, budynek po lewej, to podobno najsłynniejsze kasyno w Europie a może i na świecie.
424
425
426
427
428
fatman - Pon 24 Gru, 2012
baracuda, na 423 to latorośl?
Dlaczego bez aparatu?
Aha... tak jak moja... foci wszystko komórką
baracuda Wybacz, faktycznie pomyliłem.
icterus 426. Najwolniejszy nawrót w formule 1. Ludzie, którzy tam mieszkają mają z balkonów fajne widoki na tor i na morze. Dzięki.
fatman, drugie pokolenie robi zdjęcia, aparat na statywie,
pilot w dłoni i seria leci jak z kałacha
Marx76, nie masz czym się przejmować
MNISZKA - Czw 27 Gru, 2012
429
430
431
krzyskra0 - Czw 27 Gru, 2012
No to moja Zima z X-em:
432.
433.
434.
435.
baracuda - Czw 27 Gru, 2012
432 i 434 fajne, klimatyczne ramki tylko takie jakieś z disco polo
krzyskra0 - Czw 27 Gru, 2012
witkot - Pią 28 Gru, 2012
krzyskra0 --433,434 Całkiem fajne nawet bardzo
Trochę mi przeszkadza (szczególnie na 433) różowy zafarb.
Próbowałeś całkiem w B&W?
No i ta ramka
Incepcja - Sob 29 Gru, 2012
436.

Samsung NX5 + Pentacon 50/1.8
adf1985 - Sob 29 Gru, 2012
437.
krzyskra0 - Sob 29 Gru, 2012
Małe porównanie X10 i Nikon D300s z Sigmą 17-70:
438. X10
439. D300s:
440. X10:
441. D300s:
442. X10:
443. D300s:
dcs - Sob 29 Gru, 2012
krzyskra0,
Co to porównanie ma pokazać?
Na fotkach z Fuji wymuszałeś błyśnięcie lampą i ustawiłeś Auto WB,
a tych z Nikona -bez lampy i /oprócz 439./ WB manual.
Poza tym inne czułości na 438. i 439. oraz 440. i 441.
http://fujiklub.pl/gallery/album.php?album_id=270
[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 21:07 ]
438. 1/420s, F/6.4, 400ISO, WB: Auto, Lampa nie błysnęła, tryb błysku wymuszonego.
439. 1/1250s, F/8, 200ISO, WB: Auto, Lampa nie błysnęła
440. 1/420s, F/6.4, 400ISO, WB: Auto, Lampa nie błysnęła, tryb błysku wymuszonego.
441. 1/2000s, F/2.8, 200ISO, WB: ręczny, Lampa nie błysnęła
442. 1/400s, F/2, 200ISO, WB: Auto, Lampa nie błysnęła, tryb błysku wymuszonego.
443. 1/200s, F/3.8, 200ISO, WB: ręczny, Lampa nie błysnęła
jakie błyśnięcie lampą???
ani razu nie użyłem lampy, skąd Ty ją sobie ubzdurałes?
co miało na celu to porównanie- pokazanie, jak inaczej interpretują warunki świetlne matryce Nikona i Fuji i jak fajnie, niemal lustrzankowo można rozmyć tło w Fuji. tyle
dcs - Sob 29 Gru, 2012
krzyskra0,
krzyskra0 napisał/a: | pokazanie, jak inaczej interpretują warunki świetlne matryce Nikona i Fuji |
- Pierwsze co się rzuca w oczy to kolory.
Nic dziwnego. W Nikonie WB ręczny -ty je ustawiłeś.
- Różnice w ekspozycjach też wpływają na odbiór.
Na 439. skadrowałeś więcej nieba -"trawa szuwarowa" jest niedoświetlona, za to widać szczegóły na niebie.
Co ma do tego interpretacja matryc Nikona i Fuji ?
438-438: WB AUTO
dcs - Sob 29 Gru, 2012
krzyskra0,
jak pisałem: dcs napisał/a: | a tych z Nikona -bez lampy i /oprócz 439./ WB manual. |
To o czym pisałem -to parametry mające wpływ na wygląd zdjęć,
które uniemożliwiają zobaczenie "jak inaczej interpretują warunki świetlne matryce Nikona i Fuji".
[ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 00:12 ]
Po obejrzeniu tych, które tu pokazałeś
oglądając te dwa http://fujiklub.pl/galler...&image_id=23557
http://fujiklub.pl/galler...&image_id=23567
można by było pomyśleć, że pierwsze jest z Nikona, a drugie z Fuji -a jest odwrotnie.
[ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 00:25 ]
"Po obejrzeniu pierwszych (438. 439.) , które tu pokazałeś" -miało być
degol - Nie 30 Gru, 2012
krzyskra0, 435 przypomina mi moje:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5973
z tym że ... zamiast dębów są choinki
Co do kadrowania 435, to wydaje mi się, że za mało przestrzeni po lewej.
Zdjęcie leci na prawo, co widać również po architekturze.
Wydaje mi się, że architektura kościoła strasznie obciąża lewą stronę kadru, a mimo tego kadr leci na prawo ?
Artis1 - Nie 30 Gru, 2012
444.
cin3k - Pon 31 Gru, 2012
445.
Trochę przepalone, ale jakoś je lubie
|
|