|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA LUDZI Lipiec-Grudzień 2012
Wujek_Pstrykacz - Nie 08 Lip, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIA LUDZI Lipiec-Grudzień 2012 FOTOGRAFIA LUDZI Lipiec-Grudzień 2012
Cichy9 - Nie 22 Lip, 2012
Nowy temat, więc wrzucam - będę pierwszy. Zdjęcia dość spontaniczne, niezaplanowane, bez żadnego motywu przewodniego. Miałem przy sobie aparat, a kręciła się z zaciekawieniem koło mnie siostra dziewczyny, to zrobiłem jej kilka portrecików. Uwielbiam ciasne kadry, momentami aż za ciasne. Bardzo liczę na wasze opinie i pomoc. Są dla mnie bardzo cenne.
1.
2.
[ Dodano: Sro 25 Lip, 2012 21:35 ]
Chciałbym się z Wami podzielić także zdjęciami z dzisiejszego wypadu. Pogoda dopisała, więc prezentuję efekty:
3.
4.
5.
6.
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
krzyskra0 - Sro 25 Lip, 2012
dorzucam kilka:
7.
8.
9.
10.
11.
12.
[ Dodano: Sro 25 Lip, 2012 23:18 ]
1, 2- oczy strasznie bez wyrazu, jakieś zmęczone...
[ Dodano: Czw 26 Lip, 2012 22:04 ]
13.
14.
kwscore - Pią 27 Lip, 2012
15.
16.
AuThoR - Pią 27 Lip, 2012
kwscore, wg mnie źle zrobiłeś ze światłem na 15...ciemna niedoświetlona twarz...niekiedy takie eksperymenty pewnie się sprawdzają - tutaj nie.
16. kadr jest tak prosty + niedoświetlenie, że pokuszę się o porównanie zdjęcia do wakacyjnego pstryku.
Przypatrz się tym dwóm zdjęciom i sam oceń.
mozer - Pią 27 Lip, 2012
Cichy9, najbardziej podoba mi się 3 z tej serii - ciut mnie tylko razi krzywy kadr. Powiedzcie mi ludzie o co chodzi z tymi zdjęciami na torach Na 6 dałbym trochę więcej oddechu od dołu. Na 5 trochę poza mi nienaturalnie wygląda. A na 4 razi mnie głównie ucięcie palców. To takie uwagi dyletanta
krzyskra0, przyjemna seria tylko może chwilami takie ostre cienie mi nie pasują do dzieci...
kwscore, 15 jeszcze można by bronić, 16 nie...
90s - Wto 31 Lip, 2012
17.
Welder 4 by Sanches90s, on Flickr
kasiakaaz - Sro 01 Sie, 2012
90s, kolejne świetne z serii.
mozer - Sro 01 Sie, 2012
90s, jak zwykle klasa
90s - Sro 01 Sie, 2012
Dziękuje koleżanko i kolego:)
masz35 - Sro 01 Sie, 2012
Witam,
To ja coś dorzucę pod ocenę. Zdjęcia zrobione podczas warsztatów w Sigma ProCentrum.
mozer - Sro 01 Sie, 2012
masz35, strasznie ostre światło...
masz35 - Sro 01 Sie, 2012
Mozer,
Niestety na ten element nie miałem zupełnie wpływu. Prowadzący warsztaty Zbigniew Furman dał nam do dyspozycji trzy rodzaje światła i nie było możliwości zmiany ustawień.
cybertoman - Nie 05 Sie, 2012
22 Z cyklu "plagiaty starych obrazow"
krzyskra0 - Nie 05 Sie, 2012
23. Milena
hajhet - Pon 06 Sie, 2012
24.
Majitsu - Sro 08 Sie, 2012
Po małej przerwie..
25.
Kinga - Pią 10 Sie, 2012
26.
27.
28.
cybertoman - Pią 10 Sie, 2012
Kinga, No i ładnie.
O "coś tam" za blisko krawędzi na 26 pewnie Cię troche potarmosza.
Kinga - Pią 10 Sie, 2012
cybertoman, Cytat: | Kinga, No i ładnie. |
Djwalkman - Pią 10 Sie, 2012
Kinga, fajny bąbel :p
29.
moronica - Pią 10 Sie, 2012
nikt nic nie pisze a 25 jest super. tylko bym ciut bardziej czolo ciela i zostawila ciut wiecej pod naszyjnikiem by oddalic łuki od krawedzi zdjecia
Majitsu - Pią 10 Sie, 2012
Kinga Nie znam się na kolorach tak bardzo, ale IMO ciut za zimne te zdjęcia. Wielki plus za kadrowanie! Jest OK.
Djwalkman Trochę za ciemno.. I aż się prosi o mniejszą głębie ostrości. Ale modelka zacna )
moronica Dzieki za sugestie. Ciagle pracuje nad tymi swoimi kadrami en face. Moze za pol roku bedzie lepiej
Podobny kadr, a jednak troche inny..
30.
Daniel*1977 - Sob 11 Sie, 2012
31
E! by Daniel*1977, on Flickr
Kinga - Sob 11 Sie, 2012
Majitsu, dzięki na moje oko nie są za zimne ale nie wiem może masz rację
Djwalkman - Sob 11 Sie, 2012
Majitsu, twarz rozjaśniłem, ale gdybym całe rozjaśnił, to spodnie by straciły detale, a tło mogłoby być zbyt przyciągające uwagę.
90s - Nie 19 Sie, 2012
32.
AnnA by Sanches90s, on Flickr
33.
Welder 5 by Sanches90s, on Flickr
komor - Nie 19 Sie, 2012
90s, właśnie chciałem coś wrzucać swojego, ale po Twoich fotach to lepiej z tydzień zaczekać.
Kolejną wersję spawacza już widziałem na Flikrze, też bardzo fajowa, obróbka super. Pani z 32. do mnie nie przemawia, ale ja generalnie nie lubię takich zdjęć z dziwnymi akcesoriami, tak już mam.
90s - Pon 20 Sie, 2012
dzięki kolego komor,:) co do pani z 32 to doskonale rozumiem o czym mówisz bo ja mam odwrotnie:)
masza - Wto 21 Sie, 2012
33 super, dopieszczone ze wszech miar. 32 (choć teraz nie widzę) też robi wrażenie.
No i żeby komor mógł spokojnie wstawić swoje zdjęcia, posłużę za bufor.
34.
cybertoman - Wto 21 Sie, 2012
Majitsu napisał/a: | 25, 30 | podobienstwo zdjec do Twojego avatara (lub odwrotnie) jest zamierzone czy tylko mi sie tak wydaje?
Mi sie AnnA podoba.
Fajne. A te takie trzy ciemne plamy po lewej za uchem to co to?
komor napisał/a: | ale ja generalnie nie lubię takich zdjęć z dziwnymi akcesoriami, tak już mam. | Chodzi Ci o motylki? Tez ostatnio robilem motylki...
35
masza - Wto 21 Sie, 2012
cybertoman napisał/a: | trzy ciemne plamy |
Ajjj... Niedoskonałości tła. Jakoś mi umknęły.
35 - Stuprocentowo "dziewczyńskie"! Mała pewnie uwielbia ten portret. Motylki, kwiatki, wzorzysta kiecka, fryzura i makijaż... Brakuje tylko kucyka w tle. I jeszcze fajnie, gdyby miał skrzydełka!
nienietaktak - Wto 21 Sie, 2012
też dam mały bufor. a co
36.
cybertoman - Sro 22 Sie, 2012
masza napisał/a: | I jeszcze fajnie, gdyby miał skrzydełka! | O! Musze to koniecznie przemyslec!
[ Dodano: Sro 22 Sie, 2012 23:04 ]
nienietaktak napisał/a: | 36. | Modelka fajna, obrobka oka zbyt agresywna a kwiatek jakos tak niefortunnie ale trudno mi to zwerbalizowac.
elnino - Czw 23 Sie, 2012
dla mnie 36 ma jakąś magię i te barwy...no ale ja znawcą nie jestem
nienietaktak - Czw 23 Sie, 2012
cybertoman,
W tym problem, że nie było żadnej obróbki oka. Lekkie wyostrzanie całości po przeskalowaniu i to wszystko. Ogólnie ócz staram się za bardzo nie ruszać, ale skoro sprawia wrażenie za dużej obróbki to znaczy, że nie jest dobrze.
elnino,
mimo tego, że nie jesteś znawcą i tak dziękuję za słowo pokrzepienia
[ Dodano: Czw 23 Sie, 2012 09:42 ]
Jeszcze dwa tej samej modelki i już dam spokój.
Tworas - Czw 23 Sie, 2012
a ja dam takie
39.
nienietaktak - Czw 23 Sie, 2012
Tworas, Przeszkadza mi trochę brak ostrości na prawym oku (wiem, wiem - przesłona 1.4, ale to prawie en face). Poza tym kupuję w całości.
I jeszcze to, że używasz N D700
pes - Pią 24 Sie, 2012
38 i 39 bardzo fajne.
Ode mnie takie. Ciekawy jestem Waszej opinii, bo niezbyt często zajmuję się portretami
40.
41.
nienietaktak - Pią 24 Sie, 2012
40. - moim zdaniem góra kadru przytłacza głowę. mocno kadrowałeś?
41. - zielone plamy trochę odwracają uwagę od tematu.
A jak D90 zachowuje się w trybie rozszerzonym ISO 100?
masza - Pią 24 Sie, 2012
pes, ciekawi mnie, co to za miejsce, bo do złudzenia przypomina mi jedną z urokliwych plaż niedaleko Trzebieży, ale takich korzeni i krajobrazów pewnie są tysiące na świecie.
Mańkosław - Pią 24 Sie, 2012
42.moja pierwsza...żona
nienietaktak - Pią 24 Sie, 2012
Mańkosław, trochę pojechałeś z wygładzaniem skóry. zrobił się plastik.
mozer - Pią 24 Sie, 2012
Mańkosław, dziwne to zdjęcie - namazałeś coś na nim?
Majitsu - Sob 25 Sie, 2012
cybertoman Podobieństwo niezamierzone, ale nic nie poradze, ze lubie kadr en face
35. fajne Rzeczywiscie tak troche "ksiezniczkowato". Jest moc!
39. jest super Podoba mi sie mala glebia ostrosci i lekko pastelowe kolory.
To ja w koncu tez cos kolorowego wrzuce..
43.
nienietaktak - Sob 25 Sie, 2012
Górka Klasztorna.
44.
Mańkosław - Sob 25 Sie, 2012
nienietaktak napisał/a: | Mańkosław, trochę pojechałeś z wygładzaniem skóry. zrobił się plastik |
no może trochę się zrobił
mozer napisał/a: | dziwne to zdjęcie - namazałeś coś na nim? |
nic nie namazełem, taki ambitny to ja nie jestem
cybertoman - Sob 25 Sie, 2012
nienietaktak napisał/a: | 44. | o Jezu!
nienietaktak - Sob 25 Sie, 2012
cybertoman, Naprawdę? O Jezu!
muzyk - Sob 25 Sie, 2012
Dżizas na haju!
jasiekcom - Nie 26 Sie, 2012
Mańkosław napisał/a: | moja pierwsza...żona |
mam nadzieję że ni pokazywałeś żonie elektów Twojej twórczej ekspresji postprodukcyjnej kadr może być choć szkoda uciętej ręki ale obróbka dla mnie nie do zaakceptowania
Mańkosław - Nie 26 Sie, 2012
jasiekcom napisał/a: | obróbka dla mnie nie do zaakceptowania | masz na myśli ten plastik, czy coś innego? jeśli możesz, to napisz kilka zdań/porad
pes - Pon 27 Sie, 2012
nienietaktak, co do trybu ISO 100 nie mam zastrzeżeń w D90.
masza, jest to niedaleko Rozewia.
Dorzucę kolejne.
45.
46.
dragossani - Pon 27 Sie, 2012
Kilka pozowanych:
47.
48.
49.
50.
51.
52.
cybertoman - Pon 27 Sie, 2012
Moim zdaniem -
47. To sa jakby dwa niespojne obrazy. Prawa strona mi sie nie podoba.
48. Spojrzenie w "krotki bok" jest ryzykowne i tu sie raczej nie powiodlo.
49. Fajne.
52. Fotki "Making of" sa fajne. Mieliscie sporo radochy. Fajne.
Majitsu - Pon 27 Sie, 2012
53.
Usjwo - Wto 28 Sie, 2012
cybertoman napisał/a: |
48. Spojrzenie w "krotki bok" jest ryzykowne i tu sie raczej nie powiodlo.
|
Jak dla mnie odwrotnie, wlasnie spojzenie w ta strone jest dobre, po prawej stronie nic sie nie dzieje, "calosc zdjecia" ciagnie w lewo, tam sa intensywniejsze kolory i tam sie cos dzieje, dobrze ze tam patrzy modelka. Bardzo dobra kompozycja i wykonanie.
Reszta bez zachwytu
53 Co zrobiles z twoarza modelki??
Majitsu - Wto 28 Sie, 2012
Usjwo Jesteś w stanie sprecyzować? Bo nie wiem co zrobiłam i zaczynam się bać..
nienietaktak - Wto 28 Sie, 2012
pes, Jastrzębia Góra?
Co do ISO 100 - zauważyłem, że na strasznie krótkich czasach robiłeś zdjęcia (w jednym nawet na granicznej wartości) i tak się zastanawiałem, czy w bardziej oświetlonej scenie nie będziesz miał problemów z przejściem na programowe ISO 100 z zachowaniem niskiej wartości przesłony.
Majitsu, mi też ta twarz jakoś dziwnie wygląda. może to wina wysokiego kontrastu, a może dziwnej miny?
pes - Wto 28 Sie, 2012
nienietaktak, w stronę Władysławowa od Rozewia, więc w przeciwną niż do Jastrzębiej. Ja praktycznie zawsze jadę na ISO 200.
Majitsu - Wto 28 Sie, 2012
nienietaktak Hmm.. To już nie wiem. Jest duży kontrast - bo tak lubię i jest odjechana mina, bo taki był zamysł zdjęcia. Z samą twarzą nic nie robiłam. Poddaję się..
dragossani - Wto 28 Sie, 2012
Dzięki za uwagi.
Na 53 kontrast i winieta są nieco przeszarżowane. Twarz wydaje się spłaszczona z powodu braku światłocienia.
komor - Nie 02 Wrz, 2012
54.
Klaudia 2077 by komor, on Flickr
90s - Nie 02 Wrz, 2012
Jest w końcu fota komora, ładnie oświetlone, zwłaszcza to doświetlenie lewej strony twarzy mi się podoba. Jedyne co bym proponował to przyciąć na zbiegu pasków bo to łączenie i kawałek pachy nic nie wnoszą a jedynie rozprasza niepotrzebnie, no i te sterczące włosy zastęplował
nienietaktak - Pon 03 Wrz, 2012
Taki mały skok. Szkoda, że nie na kasę.
55.
[ Dodano: Pon 03 Wrz, 2012 08:36 ]
pes napisał/a: | nienietaktak, w stronę Władysławowa od Rozewia, więc w przeciwną niż do Jastrzębiej. Ja praktycznie zawsze jadę na ISO 200. |
Będę musiał się kiedyś wybrać. Może morze jesienią będzie dobrym rozwiązaniem. Skoro lubisz na ISO 200, nie ma sprawy.
broczek - Pon 03 Wrz, 2012
55.
Bardzo lubię taką obróbkę. Natomiast uważam, że modelka nie pasuje do takiej "pozy". Właściwie to poza do modelki.
broczek, dobrze, że wyrażasz krytyczne opinie, ale chciałbym trochę więcej informacji. Na przykład dlaczego nie pasuje i jaka poza będzie pasowała.
I żeby nie było - nie ma w tej wypowiedzi sarkazmu, złości i temu podobnych zamiarów.
masza - Pon 03 Wrz, 2012
nienietaktak, dziewczyna na zdjęciu 55 jest bardzo atrakcyjna, ale w tej pozie nie wygląda dobrze. Brakuje jej lekkości, zwinności, ugięcie nóg i ułożenie stóp nasuwa żabie skojarzenia, a poza tym oglądający jest pełen obaw, że modelka za chwilę trzaśnie kolanami o ziemię.
Za to obróbka i okoliczności przyrody bardzo mi się podobają.
masza, pozbawiłaś mnie możliwości obrony, bo czego bym nie napisał, będzie wyglądało na to, że Twoje argumenty na "nie" próbuję przerobić na moje "tak"
W każdym razie bardziej niz o lekkość chodziło mi o zamrożenie ruchu, a nawet wrażenie zawieszenia. Mogę zapewnić, że podczas robienia zdjęcia nikt nie ucierpiał
Mam inne z tą modelką, gdzie wygląda inaczej. Jeżeli sobie życzysz, to rzucę je na pożarcie krytykom
hijax_pl - Pon 03 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | W każdym razie bardziej niz o lekkość chodziło mi o zamrożenie ruchu, a nawet wrażenie zawieszenia. | I to się udało
A co z resztą? Obróbka na tak, klimat na tak, poza na nie .. Hm..
hijax_pl napisał/a: |
A co z resztą? Obróbka na tak, klimat na tak, poza na nie .. Hm.. |
Niech sie modelina skakać nauczy, a nie... wisi.
dcs - Pon 03 Wrz, 2012
nienietaktak,
Mógłbyś umieścić ją w bardziej neutralnym otoczeniu /m.in. doniczki/ na początek może z perspektywą centralną drugiego planu https://vimeo.com/48425421 i światłocieniem coby kończyny dolne zgrabniej wyglądały.
Szukałem zdjęć kolegi, ale nie mogę znaleźć jego jumpów.
dcs, chciałem z perspektywą centralną, ale problem polegał na tym, że to jest przy kościele, a w tle kręcił się człowiek zamiatający liście.
Nie wiem jak zareagowałby na usunięcie doniczek
Wszystkie uwagi są bardzo cenne, szczególnie na takich forach, gdzie odbiorcy patrzą na zdjęcia obiektywnie. Jak coś jeszcze zauważyłeś, to pisz śmiało.
masza - Pon 03 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | Jeżeli sobie życzysz, to rzucę je na pożarcie krytykom |
Oczywiście poproszę!
Sunders - Pon 03 Wrz, 2012
komor, 54 bardzo ładne, tylko tło mogłeś wybrać ciekawsze
Ciekawy jestem,czy ostrzyłeś ręcznie,czy polegasz całkowicie na AF-ie
kozidron - Wto 04 Wrz, 2012
54. podoba mi się, tło rzeczywiście mogłoby być lepsze. Ja za to ciekaw jestem, czy duzo pociągałeś softwareowo że jest tak "równo oświetlone"(poza naprawdę małym przepałem) w mieszanych warunkach czy zabierasz lapka na plener.
komor - Wto 04 Wrz, 2012
A propos skoków:
56.
Jumping Klaudia 2158 by komor, on Flickr
Dzięki za komenty do 54.
90s napisał/a: | przyciąć na zbiegu pasków bo to łączenie i kawałek pachy nic nie wnoszą a jedynie rozprasza niepotrzebnie, no i te sterczące włosy zastęplował |
Z paskami fakt, mogłem albo ciut więcej, albo ciut mniej. Włosy – lenistwo.
Sunders napisał/a: | Ciekawy jestem,czy ostrzyłeś ręcznie,czy polegasz całkowicie na AF-ie |
W przypadku Samyanga 85 nie polegam na AF ale zdjęcie 54. zrobione było Sigmą 50, którą nie mam potrzeby ostrzyć ręcznie – dobrze mi trafia, nawet na bocznych. Z tym, że metodę MM na dwukrotne naciśnięcie AF-On stosuję od zawsze w sumie.
Sunders napisał/a: | tylko tło mogłeś wybrać ciekawsze |
kozidron napisał/a: | tło rzeczywiście mogłoby być lepsze. |
Cholera by was wzięła, wybierałem je z kwadrans. No niestety, to jest właśnie różnica między prawdziwym fotografem a geekiem pasjonującym się sprzętem i fotografowaniem. Kadrowanie i dobór tła to jest to, nad czym muszę ciągle pracować. Na usprawiedliwienie muszę tylko dodać, że pogoda była bardzo zmienna, ustawiałem sprzęt i pacyfikowałem cztery mocno nieletnie modelki, a jak słońce wychodziło zza chmur, to szybko robiliśmy strzały, póki ładnie zieleń oświetlona.
kozidron napisał/a: | Ja za to ciekaw jestem, czy duzo pociągałeś softwareowo że jest tak "równo oświetlone"(poza naprawdę małym przepałem) w mieszanych warunkach czy zabierasz lapka na plener. |
Lapka nie zabieram, za mało rąk. Co ciągnięcia to zależy, często mocno ciągnę, np. naświetlam do prawej i wtedy z definicji ciągnę w dół, ale w przypadku zdjęcia 54. to akurat zdjęcie sprzed obróbki nie różni się naświetleniem, a LR ani histogram nie wskazuje przepałów nigdzie – te policzki są mocno naświetlone, ale nie przepalone. Pomysł na to zdjęcie był taki, żeby na f/2,8 uzyskać taką ekspozycję zastanego, żeby było w miarę OK bez przepałów i nie za ciemne, a do tego potem ustawiałem błysk lamp. Z przodu z lewej jest parasolka dość blisko, więc w miarę łagodne doświetlenie tylko, bez ostrych cieni i prześwietlania.
dcs - Wto 04 Wrz, 2012
56.
fotomontaż?
komor - Wto 04 Wrz, 2012
Nie, uchwycone w szczytowym punkcie skoku, zanim włosy zdążyły się rozwiać.
dcs - Wto 04 Wrz, 2012
komor,
Nie myślałeś, żeby kupić sobie lampę bare bulb?
komor - Wto 04 Wrz, 2012
Masz na myśli żarówkę fotograficzną czy coś innego? Co mi to da w stosunku do speedlightów?
dcs - Wto 04 Wrz, 2012
Flesz z gołym palnikiem.
Stare: Sunpak 120j lub 622 bare bulb /pro/, droższe: Norman, Quantum /jedno "u"/, Lumedyne,....
Co robiłeś z prawej 54. ?
[ Dodano: Wto 04 Wrz, 2012 12:26 ]
http://www.lightandmatter...-for-strobists/
http://www.butkus.org/chi...flash_units.htm
komor - Wto 04 Wrz, 2012
dcs, ale co mi mają dać te starocie? Trochę większy GN? Z tego co widzę nie jest wiele większy, YongNuo 560 mogę w PL mieć za 300 zł, z HK za połowę tej ceny, sklejam taśmą dwie sztuki i mam power. Mylę sie? A jak już coś droższego to wybór oczywiście jest, ale nie mam w aktualnych planach finansowych nic więcej niż dołożenie ze dwóch YN560 do mojego zestawu.
dcs napisał/a: | Co robiłeś z prawej 54. ? |
Goła 430EX II na 1/8 mocy bodaj, strumień zwężony do ~50 mm, odsunięta od modelki ze 2 m na bok i do tyłu.
cybertoman - Wto 04 Wrz, 2012
komor napisał/a: | ale co mi mają dać te starocie? | Tez jestem ciekawy.
54 +1
dcs - Wto 04 Wrz, 2012
Proste oświetlenie dające dobry efekt doświetlania.
Światło rozchodzące się prawie z punktu nie tworzy płaskich jednolitych powierzchni. Jest bardzo podobne do słonecznego.
Modele zalinkowałem, żeby pokazać o co chodzi.
Zdjąłbym obudowę palnika z YN.
Usjwo - Wto 04 Wrz, 2012
dcs to po co te wszystkie softboxy,parasolki i inne szpeje?
komor - Wto 04 Wrz, 2012
dcs, jeżeli Twoją intencją jest stwierdzenie, że te moje gołe speedlighty dają zbyt dużą powierzchnię świecącą, to nie wydaje mi się. Częściej jednak staramy się ją powiększyć i zdyfuzować niż pomniejszyć i ukierunkować. Ale można by spróbować co to daje, choć światło słoneczne bezpośrednie, dające ostre cienie, to niekoniecznie jest to, czego poszukuję, stąd dyfuzja i powiększanie rozmiaru, a nie odwrotnie.
dcs - Wto 04 Wrz, 2012
Usjwo,
Sam nie wiem. Prawie nie używam.
Używam głównie czegoś, co pozwala zebrać światło, żeby było go więcej w potrzebnym kierunku, a nie waliło we wszystkie strony, a daje efekt podobny do jednego punktowego /w sensie źródła jego rozchodzenia/. Tu po prawej jest rozkład światła http://www.brieselichttec...lder_200809.pdf
[ Dodano: Wto 04 Wrz, 2012 13:44 ]
komor napisał/a: | Częściej jednak staramy się ją powiększyć i zdyfuzować niż pomniejszyć i ukierunkować. |
To dałeś ~46° z 2m ukierunkowane fresnelem.
komor - Wto 04 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | To dałeś ~46° z 2m ukierunkowane fresnelem. |
Zgadza się, w przypadku tego rim-light nie powiększałem ani nie dyfuzowałem, zostawiłem gołą lampę. W zasadzie się sprawdza, z wyjątkiem podatności na przepały, o czym trzeba pamiętać. I drugi problem, który z tym bywa – czasem kosmyk włosów kładzie ostry cień na twarzy, z boku przy uchu, trzeba wtedy walczyć w postprocesie. Ta goła lampa mi pasuje głównie dlatego, że wiatr jej nie przewróci, a jest najdalej ode mnie.
dcs - Wto 04 Wrz, 2012
Jakby nie było reporterki to kompromis: żeby była mała, żeby skupiała światło dla dużych odległości/ogniskowych.
"Słoneczko" dałoby lepszy efekt.
Szkoda, że YN nie robi czegoś takiego jak 120J.
[ Dodano: Wto 04 Wrz, 2012 15:12 ]
Usjwo, da się załatwić?
nienietaktak - Wto 04 Wrz, 2012
Skoki. Moment "przed"
57.
masza - Wto 04 Wrz, 2012
Skocznie w tym wątku. Do kompletu - moment po.
58.
bhpchmiel - Wto 04 Wrz, 2012
też mam coś w ten deseń
59.
nienietaktak - Sro 05 Wrz, 2012
A po skokach...
Kozi mówił, żeby więcej siana, więc na specjalne życzenie jest więcej.
60.
kozidron - Sro 05 Wrz, 2012
no teraz wydaje mi się jest lepiej, jednak pocisnałbym to w cz/b
nienietaktak - Sro 05 Wrz, 2012
kozidron, się upiera, się ma.
61.
Stuku - Czw 06 Wrz, 2012
62. Spontaniczny niedzielny spacer (zdjęcie robione Heliosem 44M)
nienietaktak - Czw 06 Wrz, 2012
Stuku, jakiś stary stadion?
Stuku - Czw 06 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | Stuku, jakiś stary stadion? |
Stadion miejski w Rybnie. Jest obecnie w trakcie rewitalizacji, ale miejscówka na zdjęcia super ...
nienietaktak - Czw 06 Wrz, 2012
mazowieckie czy warmińsko - mazurskie? chyba, że to nie miejscowośc gminna, to nie będę zgadywał. miejsce ekstra, chociaż i do jednego i do drugiego Rybna mam dosyć daleko.
Stuku - Czw 06 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | mazowieckie czy warmińsko - mazurskie? chyba, że to nie miejscowośc gminna, to nie będę zgadywał. miejsce ekstra, chociaż i do jednego i do drugiego Rybna mam dosyć daleko. |
W-M, obok Działdowa. Raczej wioska
kozidron - Pią 07 Wrz, 2012
62. poza tej pani jakaś taka nienaturalna
nienietaktak - Pią 07 Wrz, 2012
63.
adf1985 - Sob 08 Wrz, 2012
Witam wszystkich, jestem tu nowy .
To zdjęcie zrobiłem dziś w parku.
hijax_pl - Sob 08 Wrz, 2012
adf1985 napisał/a: | To zdjęcie zrobiłem dziś w parku. | Fajnie, że się udało
Ale lepiej byłoby w w poziomie by było widać, że ten dzieciak goni. A tak to wyszło, że w przerażeniu ucieka... z kadru.
adf1985 - Sob 08 Wrz, 2012
No wiem, ale miałem 50-tkę zamontowaną i robiłem z roweru, to ciężko było manewrować. Niemniej jednak nie powinno to być wymówką. Mnie się w tym kadrze spodobały emocje.
Pokażę jeszcze kilka z tego zdarzenia
Kolego, numerujemy zdjęcia na zasadzie n+1.
mozer - Sob 08 Wrz, 2012
adf1985, przede wszystkim za dużo elementów, w dodatku poucinanych po części - nie wiadomo przez to o czym jest zdjęcie.
cin3k - Nie 09 Wrz, 2012
67.
3 takich co ukradlo... by cin3k1, on Flickr
Mańkosław - Wto 11 Wrz, 2012
68.
jaad75 - Wto 11 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | komor,
Nie myślałeś, żeby kupić sobie lampę bare bulb? |
dcs napisał/a: | Stare: Sunpak 120j lub 622 bare bulb /pro/, droższe: Norman, Quantum /jedno "u"/, Lumedyne,.... | Akurat te nie nadawałyby się do takich zdjęć, bo mają bardzo długi błysk.
nienietaktak - Wto 11 Wrz, 2012
Świeże z wczoraj.
69.
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
Mańkosław, wg mnie w tym zdjęciu wszystko jest źle - światło, kadr i obróbka.
cybertoman - Wto 11 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | 69 | Modelka super. Biala plama koszuli jako tlo dla glowki na minus. Pomysl 5 gwiazdek, realizacja 3.
cybertoman, ok. Przyjąłem do wiadomości, aczkolwiek weź poprawke na to, że zdjęcie jest robione Canonem i nie mogło inaczej wyjść
cybertoman - Wto 11 Wrz, 2012
nienietaktak, poprawka juz byla uwzgledniona. Zarowno na kiepski korpus jak i na kiepski obiektyw.
mozer - Wto 11 Wrz, 2012
nienietaktak, no co Ty - przecież to Canonem robi się dobre zdjęcia, a Nikon robi dobre aparaty
mozer, ale Canon ma słabsze matryce i dlatego tak nie odwzorowuje rzeczywistości, co można tu zobaczyc jak na dłoni. Ta koszula nie jest biała. To nawet nie jest koszula. Po prostu aparat nie oddał szczegółów i teraz sam nie wiem co tam było
cybertoman, a to przepraszam. Wyciągnę odpowiednie wnioski, ale za kiepski sprzęt nie odpowiadam.
jasiekcom - Wto 11 Wrz, 2012
nienietaktak, mogłeś bardziej popracować nad kadrem bo wygląda jakby zrobione niby z przemyśleniem ale jakoś tak przypadkiem takie są moje odczucia
co do sprzętu to się nie wypowiadam bo wiadomo że najlepsze zdjecia robi się aparatem w telefonie
jasiekcom, masz rację. Dziewczę po prostu wlazło w kadr i nie miałem czasu, aby cokolwiek przemyśleć, bo zaraz oddaliła się w trybie przyspieszonym. Kadr jest w 100% przypadkowy. Gdybym miał więcej czasu i byłaby możliwość, aby dziecko ustawić, przekadrowałbym tak, żeby z naszej lewej zostało trochę więcej miejsca albo podniósłbym się z gleby i nad czymś jeszcze pomyślał. Jednak uważam, że uchwycona sytuacja ma jakiś tam urok i zdjęcie nie jest w 100% spalone.
A najlepsze zdjęcia robi się telefonem bez aparatu. To każdy wie.
Mańkosław - Sro 12 Wrz, 2012
69 bardzo mi się podoba tylko kokarda mogłaby być inaczej związana. Żart
70. wiem wiem generalni wszystko do poprawki. Wstawiam żeby się dowiedzieć od Was co i jak w tym zakresie. Pozdro
Usjwo - Sro 12 Wrz, 2012
swiatlo rowno rozproszone, czyli takie nijakie
mozer - Sro 12 Wrz, 2012
Mańkosław, przede wszystkim razi mnie dziwna kolorystyka skóry na plecach, zwłaszcza w kontraście z jasną ręką. Faktura pudru na twarzy też nie powinna być widoczna. Pojedyncze kosmyki przechodzące przez oboje oczu wyglądają jakoś dziwacznie. Skręcona skóra na szyi także nie prezentuje się korzystnie.
Mazałeś coś pędzelkiem na dole zdjęcia? Jakoś niepokojąco to wygląda przy łokciu.
cybertoman - Sro 12 Wrz, 2012
Mańkosław napisał/a: | wiem wiem generalni wszystko do poprawki. | Modelki bym nie poprawial... A reszta, generalnie - jesli tak lubisz, to masz.
Mańkosław - Sro 12 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | przede wszystkim razi mnie dziwna kolorystyka skóry na plecach, zwłaszcza w kontraście z jasną ręką. Faktura pudru na twarzy też nie powinna być widoczna. Pojedyncze kosmyki przechodzące przez oboje oczu wyglądają jakoś dziwacznie. Skręcona skóra na szyi także nie prezentuje się korzystnie. |
Zgadzam się z tym wszystkim co napisałeś. Nie ma co dyskutować. Często nie widzi się błedów, dopóki ktoś ich nie pokaże. Pędzelka nie było. Dzięki za obiektywność Mozer
Cytat: | Modelki bym nie poprawial... |
Nie no żona jest ok, sam się muszę poprawić
pozdrawiam
komor - Pon 17 Wrz, 2012
Żona zagoniła mnie do Lightrooma, więc odrabiam zaległości. Fota z kwietnia…
71.
Jagoda 8793 by komor, on Flickr
muzyk - Pon 17 Wrz, 2012
komor napisał/a: | Żona zagoniła mnie do Lightrooma |
Usjwo - Pon 17 Wrz, 2012
71 Ladnie to sprzatanie w jasnym pokoju Ci wyszlo
72. ...a mnie jest szkoda lata...
piXelRider - Pon 17 Wrz, 2012
Nawiązując do 65. i 66. - z szuflady:
73.
Distler - Pon 17 Wrz, 2012
74.
Spinq - Wto 18 Wrz, 2012
75.
mozer - Wto 18 Wrz, 2012
Spinq, ogólnie fajne, ale drażni mnie ten pozostawiony trójkąt w PG, a kawałek szyi wygląda jakby gościowi jakaś narośl na twarzy wyrosła ;P Nie wiem, może to ja mam takie głupie skojarzenia
masza - Wto 18 Wrz, 2012
Wydaje mi się, że obecność tego faceta na zdjęciu 75 jest zupełnie nieuzasadniona. Modelka (prześliczna!) kusi czekoladą kogoś spoza kadru - a rzeczony facet jakoś tak beznadziejnie próbuje wpasować się w sytuację. Biedaczysko...
cybertoman - Wto 18 Wrz, 2012
mozer napisał/a: | może to ja mam takie głupie skojarzenia | Nie tylko Ty.
dcs - Wto 18 Wrz, 2012
Oglądaliście tę samą dobranockę?
moronica - Wto 18 Wrz, 2012
ciekawie pani wyszla, troche jak Mila Kunis. tylko no wlasnie ta szyja, ta pacha, te poscinane czubki glow
hajhet - Wto 18 Wrz, 2012
76.
Magdalena (3).jpg by hajhet, on Flickr
77.
Magdalena (5).jpg by hajhet, on Flickr
masza - Wto 18 Wrz, 2012
Tło na 77 troszkę rozprasza... ale i tak podoba mi się zdjęcie.
Spinq - Wto 18 Wrz, 2012
Dzieki za komentarze. Teraz jak sie przygladam oczywiscie macie racje. Nie dokonca zapanowalem nad scena. Na szczęście to tylko zapowiedź sesji (znaczy mam kilka takich), gdzie sporej części błędów o jakich wspominacie nie ma. Jak skoncze, to co mi zlecono, to dorzucę poprawkę.
cybertoman - Wto 18 Wrz, 2012
Podoba mi sie mimo tego cienia i czarnej linii w tle.
hajhet - Wto 18 Wrz, 2012
masza, cybertoman, dobrze, że mówicie takie rzeczy - w zasadzie zaczynam zabawę z portretami. A to czarne na dole, to jakiś właz - w tle są mury rzeszowskiego zamku - sądu. Tło mogło być bardziej rozmyte, ale chcąc uzyskać w miarę przewidywalną ostrość, musiałem obiektyw domknąć do 3,5, bo AF tego modelu (canonowska budżetowa 50-ka), jak wiadomo, pozostawia wiele do życzenia z celnością.
kozidron - Sro 19 Wrz, 2012
hajhet, mi też się podobają, bardzo fajne zdjęcia, mają swój klimat, może tylko występlowałbym ten "czarny tunel" za lewym ramieniem na 77 i jest OK.
Niestety podpis masz obciachowy
nienietaktak - Sro 19 Wrz, 2012
78.
Stuku - Sro 19 Wrz, 2012
Na 76, modelka patrzy na wyświetlacz jakie zdjęcie strzeliła
hajhet - Sro 19 Wrz, 2012
Stuku, taki był zamysł
Mańkosław - Pią 21 Wrz, 2012
Witam wszystkich i pozdrawiam
79.
80.
kozidron - Pią 21 Wrz, 2012
nienietaktak, ma swój klimat ale nie lezy mi lew ucho
nienietaktak - Pią 21 Wrz, 2012
kozidron, strzał w dziesiątkę. A tak nawiasem mówiąc i wracając do tematu z innego wątku, to jest fotografia ślubna
masza - Pią 21 Wrz, 2012
nienietaktak, wtrącę się, choć nie jestem żadną znawczynią.
Facet na zdjęciu ma fajne figlarne spojrzenie, wysokie czoło, dość długi nos i raczej drobną dolną część twarzy. Na Twoim miejscu zdjęłabym go bardziej od dołu, żeby nie ujmować niczego i tak wąskiej szczęce, a i jakoś ładniej wydobyć zalety jego facjaty.
Zanim kozidron nie zwrócił uwagi na ucho, nie widziałam go. Ale ma rację.
Obróbka i kolorystyka zdjęcia podobają mi się.
masza, to pstryknięcie zupełnie przypadkowe, raczej takie do odrzucenia prawie. nie uwierzysz, co w tym momencie robił
Oczywiście nie odrzucam Twoich rad. Broń mnie od tego Latający Potworze Spaghetti
masza - Pią 21 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | nie uwierzysz, co w tym momencie robił |
Toś mnie zaintrygował! Gadaj szybko!
A co do "głębokich" refleksji na temat fotografowania - to mnie nasuwają się zwykle po zrobieniu zdjęcia i jakoś nie bardzo chcą powrócić tuż przed uczynieniem następnego, zwłaszcza gdy czas goni.
masza, wtłaczał się w uniform, a w tym konkretnym momencie zapinał spodnie
masza - Pią 21 Wrz, 2012
To rzeczywiście fantastyczny moment wybrałeś na studium twarzy.
Taaaaaaaa... Przynajmniej nie był jeszcze spięty
kozidron - Nie 23 Wrz, 2012
81.
82.
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
kozidron, jaka to ma być tematyka?
mozer napisał/a: | kozidron, jaka to ma być tematyka? |
ja bym nie dopisywał do tego zbędnych historii
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
kozidron, no ale to jednak ma znaczenie - jak na zdjęcie ślubne to mi np. nie leży
masza - Nie 23 Wrz, 2012
A mnie leżą oba zdjęcia - jeśli są ślubne, to tym bardziej!
Drugie - niezły obłęd w oczach. Aż miło patrzeć, mniam...
a dlaczego miałyby to być zdjęcia ślubne, przecież ja nie zajmuje sie fotografią ślubną, kurde czy to jest watek z fotografią ślubną bo nie kumam
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
kozidron, na 81 ta "linia" pod głową to jest celowo? Bo tak patrząc na zdjęcie to nie wiem, czy to specjalnie zostawione, czy niedoróbka...
Ta głowa ma być na nią nabita?
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 20:47 ]
kozidron, żartowałem przeca
mozer napisał/a: | kozidron, żartowałem przeca |
wiem, spoko
mozer napisał/a: | Bo tak patrząc na zdjęcie to nie wiem, czy to specjalnie zostawione, czy niedoróbka... |
ale obciach, specjalnie nawet ją rozjaśniłem(to jest szew), czyli mówisz ze nie bardzo, lepiej ją przyciemnić?
moronica - Nie 23 Wrz, 2012
ja tam od razu wiedzialam, co to. przynajmniej nie wyglada jak taka latajaca w powietrzu glowka
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
kozidron napisał/a: | ale obciach, specjalnie nawet ją rozjaśniłem(to jest szew), czyli mówisz ze nie bardzo, lepiej ją przyciemnić? |
Mi to się kojarzy z prętem zbrojeniowym, na którym zasadzona jest głowa - tylko jego położenie ciut mi się nie zgadzało z osią głowy Nie wiem jakiego odbioru oczekiwałeś
komor - Nie 23 Wrz, 2012
Mi się podobają. 81 trochę niedorobione, widać od razu, że na maku obrabiane bo te linie, o których mozer pisze, to bym usunął i wtedy pomysł z głową wiszącą na czarnym tle jest fajny. 82 bardzo mi się podoba (chyba obrabiane na Windzie ) tylko przy ustach po naszej prawej taki cuś się przykleił do wystemplowania. Interesująca buzia, BTW.
dcs - Nie 23 Wrz, 2012
masza napisał/a: | ...- jeśli są ślubne, to tym bardziej!
Drugie - niezły obłęd w oczach. |
-naturalny u zamężnych.
masza - Nie 23 Wrz, 2012
kozidron, wspomniałam o zdjęciach ślubnych przez mozera. I nadal podtrzymuję, że... miło patrzyłoby się na taki niesztampowy welon (woal), jak na 81.
Dzieki komor, słuszna uwaga z paproszkiem przy ustach.
mozer - Nie 23 Wrz, 2012
Tak się jeszcze zastanawiam czy na drugim zdjęciu nie lepiej by było zostawić po prawej stronie ciut więcej oddechu na czuprynę?
Oczywiście zdjęcia są fajne - to takie czepianie się, bo chyba tego oczekujesz
komor - Nie 23 Wrz, 2012
dcs napisał/a: | naturalny u zamężnych |
dcs, Twoje wtręty zaczynają przypominać tych tetryków z Muppet Show, co siedzieli w loży.
dcs - Nie 23 Wrz, 2012
Nie do śmiechu tobie?
mozer napisał/a: | Oczywiście zdjęcia są fajne - to takie czepianie się, bo chyba tego oczekujesz |
Jak najbardziej czepianie się jest wskazane
Dyzmard - Pon 24 Wrz, 2012
kozidron, zdjecia super, chociaz wolalbym 81 w pionie i wiecej miejsca z prawej, 82 wiecej dolu.
Majitsu - Pon 24 Wrz, 2012
83.
nienietaktak - Pon 24 Wrz, 2012
Majitsu, na paszportowe się nie nadaje. powinno być jednolite tło
Majitsu - Pon 24 Wrz, 2012
nienietaktak No masz.. I co ja teraz powiem klientce Moze chociaz do wizy wezma..
nienietaktak - Pon 24 Wrz, 2012
Majitsu, marzenia...
jaad75 - Pon 24 Wrz, 2012
kozidron, obróbkowo i kadrowo, jak dla mnie, oba na nie.
Majitsu, jak zwykle...
kozidron - Wto 25 Wrz, 2012
jaad75 napisał/a: | kozidron, obróbkowo i kadrowo, jak dla mnie, oba na nie. |
Dobra, a mógłbyś rozwinąć to "na nie", bo na razie to kojarzy mi się ta krytyka tylko z Chylińską a ja nie przepadam za wieśniackim disco
pes - Wto 25 Wrz, 2012
84.
nienietaktak - Wto 25 Wrz, 2012
84.
mz dziewczę patrzy nie tam, gdzie powinno. przez to powstało rozchwianie w kadrze, w pierwszym momencie nie zauważa się kasztanów, a nawet sprawiają wrażenie niepotrzebnych. chcesz zwrócić na soć uwagę, to niech wzrok modelki/modela poprowadzi oglądającego w pożądanym kierunku. a co ja mam zobaczyć poza kadrem?. żeby chociaż w obiektyw spojrzała... poza tym trochę ciasnawo tam i nie wiem po co ramka.
Mańkosław - Wto 25 Wrz, 2012
Witam wszystkich
85.
mozer - Wto 25 Wrz, 2012
Mańkosław, mi się podoba.
za mozerem. jest dobrze.
dzięki, pozdrawiam
Mańkosław, to wszystko?
a tak zapomniałem...Twój avatar jest bajeczny
nienietaktak - Sro 26 Wrz, 2012
Mańkosław, a hołd? "to nic osobistego. po prostu jesteśmy od Ciebie lepsi"
Mańkosław - Sro 26 Wrz, 2012
nienietaktak napisał/a: | "to nic osobistego. po prostu jesteśmy od Ciebie lepsi" |
mnie tam wystarczy, że "dzisiejszy ja" jest lepszy od tego "wczorajszego", a ja będę "podglądał" i uczył się od Was pozdrawiam
nienietaktak - Sro 26 Wrz, 2012
Mańkosław, "działaj, zanim zorientujesz się, że to bez sensu"
Mańkosław - Sro 26 Wrz, 2012
bez sensu może później, na moim etapie to chyba wskazane. Czemu cytujesz swoje wypowiedzi? to z jakiegoś filmu?
nienietaktak - Czw 27 Wrz, 2012
Mańkosław napisał/a: | Czemu cytujesz swoje wypowiedzi? to z jakiegoś filmu? |
Gdyby brać pod uwagę tylko avatar, to nie musiałbym cytować, ale że avatar to jednak nie ja, więc wypada wstawić te haczyki
pes - Czw 27 Wrz, 2012
86.
90s - Pią 28 Wrz, 2012
89.
Marzena 1 by Sanches90s, on Flickr
90.
Marzena candles by Sanches90s, on Flickr
Dwie fotki z ostatniej sesji, klientka bardzo niecierpliwa więc w pośpiechu przed wyjazdem przygotowane, do tego na tym moim fatalnym monitorze.
nienietaktak - Pią 28 Wrz, 2012
90s, nie tłumacz się monitorem. Lepiej spal to tło, które masz na 89. Nie wiem jak inni, ale mam na nie uczulenie
90s - Pią 28 Wrz, 2012
ja biorę zyrtek na katar sienny więc może i na Twoją alergie podziała.
nienietaktak - Pią 28 Wrz, 2012
Dzisiaj moimi lekarstwami są Martini i Gin. Ogólnie działają, ale na to nie i już
90s - Pią 28 Wrz, 2012
Wyślij Morta po Czeski spirytus, na pewno pomoże:)
Co do tła to mi tylko to do tematu pasowało z tych co posiadam.
Trzeba sobie radzić z tym co się ma.
Usjwo - Sob 29 Wrz, 2012
90s, jak widac pospiech nie jest najlepszym doradca. Dla mnie obydwa zdjecia calkowicie leza. Kompozycja, te wszystkie swiecace duperele dokola, swiatlo, blyszczaca twarz. Nie ma za co nawet malego plusa postawic
90s - Sob 29 Wrz, 2012
Usjwo, niestety wszystkie wady które wymieniłeś nie wynikały z pośpiechu a były zamierzonym działaniem.
Nawet błyszcząca twarz, jeżeli mówisz o pierwszej fotce bo nie wynika z braku pudru a doświetlenia.
Kompozycja tak samo, czyli te pływające duperele itd, co do światła to jednak chętnie usłyszę konkrety co byś proponował w takim przypadku?
mozer - Sob 29 Wrz, 2012
pes, ja tam się nie znam, ale strzelanie w krocze to wg mnie kiepski pomysł jeśli nie kręcisz pornosa
90s, mi się 90 podoba, ale może rzeczywiście blików na twarzy mogłoby być mniej.
90s - Sob 29 Wrz, 2012
Czyli mówicie o drugim zdjęciu.
Z jednej strony macie racje ale czy jak model jest w wodzie, plus świece, głowić i para to matowa twarz nie wyglądać będzie mniej naturalnie?
posiedzę jeszcze nad tym zdjęciem jak wrócę, dzięki za uwagi.
kasiakaaz - Sob 29 Wrz, 2012
90s napisał/a: | czy jak model jest w wodzie, plus świece, głowić i para to matowa twarz nie wyglądać będzie mniej naturalnie?
|
90s, będzie.
Mnie się podobają. Na 98 - wprawdzie tło kiczykowate, ale łapie się w konwencji. Natomiast przeszkadza mi przekręcony na biodrze pasek od majtek, a na obu podpis... Zbyt zwraca uwagę.
dcs - Sob 29 Wrz, 2012
89. 90.
Wstrząsnęły mną.
Moje życie nigdy nie będzie już takie samo.
komor - Sob 29 Wrz, 2012
Nawiązując do mojego 71, dalsze zdjęcia z tamtego dnia i miejsca:
91.
Jagoda 8818 by komor, on Flickr
92.
Jagoda 8766 by komor, on Flickr
93.
Emilia 8714 by komor, on Flickr
MaciekNorth - Nie 30 Wrz, 2012
94. Niegrzeczna
dcs - Nie 30 Wrz, 2012
MaciekNorth,
Nie przypominam sobie żadnej grzecznej twojej modelki.
Myślę, że koszulka i rozkrok za duże.
nienietaktak - Pon 01 Paź, 2012
95.
cybertoman - Pon 01 Paź, 2012
A to (95) mi sie podoba.
cybertoman, szybko popadam w samozadowolenie, a to nie jest dobre
kozidron - Pon 01 Paź, 2012
nienietaktak napisał/a: | szybko popadam w samozadowolenie, a to nie jest dobre |
po tym avatarze wcale bym tego nie powiedział
kozidron, no ja też, a jednak
arietiss - Pon 01 Paź, 2012
A tam 95...
Mi podoba się Natalia!
nienietaktak napisał/a: | cybertoman, szybko popadam w samozadowolenie, a to nie jest dobre | To pewnie tez szybko popadasz i w inne skrajnosci...
[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 22:02 ]
Dodam jeszcze, ze portret nosa tez jest jedyny w swoim rodzaju.
cybertoman napisał/a: | To pewnie tez szybko popadasz i w inne skrajnosci...
|
a niekoniecznie.
Oczywiscie, ze niekoniecznie.
Zeszly tydzien spedzilem na targach, chaos i zawieruche probowalem sobie rekompensowac, wykorzystujac hostesy z naszego stoiska do pozowania...
96
96. miłe dla oka, a nawet dla pary oczu.
Teraz ja wpadne w samozachwyt...
Dla mnie zaskakujacy byl fakt, ze w trybie Tv z czasem 1/125 i ISO-Auto, nie mam ani jednego zdjecia na przyslonie 1.8 (EF 85 1.8). Automatyka od 2.0 zwieksza czulosc unikajac otwartej przyslony.
Kolejny temat do sprawdzenia. wezmę jutro 50D i potestuję. Ciekaw jestem, czy inne modele też tak mają.
pes - Wto 02 Paź, 2012
97.
nienietaktak - Wto 02 Paź, 2012
Dla mnie zaskakujacy byl fakt, ze w trybie Tv z czasem 1/125 i ISO-Auto, nie mam ani jednego zdjecia na przyslonie 1.8 (EF 85 1.8). Automatyka od 2.0 zwieksza czulosc unikajac otwartej przyslony. |
Zrobiłem próbę na 50D z podobnymi ustawieniami (Tv, ISO auto, 1/200) i nie zwiększał czułości dopóki nie doszedł do granicy przesłony (szkło poniżej f/2.0), więc nie wiem co jest grane. Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to powiązanie takiego działania z bezpiecznym przesunięciem ekspozycji lub priorytetem jasnych partii obrazu, ale to tylko domysły.
cybertoman - Wto 02 Paź, 2012
nienietaktak, tez poeksperymentowalem i rzeczywiscie, mozna osiagnac 1.8 z EF 85 1.8. Ale bardzo niechetnie to robi.
nienietaktak - Pią 05 Paź, 2012
Takie tam z zaskoczenia
98.
moronica - Pią 05 Paź, 2012
nienietaktak, za duzo gory albo za malo dolu, nie za dobrze wyglada jak glowka jest w polowie kadru
nienietaktak - Pią 05 Paź, 2012
moronica, znam zasady, ale tym razem pozwoliłem sobie na "przekroczenie nieprzekraczalnego". Świadomie, celowo i ze zgodą na głosy krytyczne
Mańkosław - Pią 05 Paź, 2012
99.
Soniak10 - Sob 06 Paź, 2012 Temat postu: Taniec 100. Tańczymy zorbę
mozer - Sob 06 Paź, 2012
Mańkosław, czy ucięcie ręki po prawej miało jakiś głębszy cel?
Soniak10, ???
bhpchmiel - Sob 06 Paź, 2012
100 - oj
nienietaktak - Sob 06 Paź, 2012
100. - .................................
moronica - Sob 06 Paź, 2012
jedno setce trzeba przyznac, oddaje klimat imprezy
mozer - Sob 06 Paź, 2012
Tak, jakość zdjęcia oddaje klimat imprezy
Soniak10 - Sob 06 Paź, 2012
mozer napisał/a: | Soniak10, ??? |
??????
nienietaktak napisał/a: | 100. - ................................. |
??????
Co jest? Nie znacie sią na tańcu???
Soniak10, ekhm, czy nie uważasz, że "coś" jest nie tak z tą fotką?
hijax_pl - Sob 06 Paź, 2012
Soniak10, jakim tańcu?
Ja widzę dwie hostessy prowadzące jakiegoś podpitego imprezowicza. Prowadzące z trudem, bo jak widać wzywają pomocy...
Soniak10 - Sob 06 Paź, 2012
bhpchmiel napisał/a: | Soniak10, ekhm, czy nie uważasz, że "coś" jest nie tak z tą fotką? |
A coś bliżej, plijzzz...?
hijax_pl napisał/a: | Ja widzę dwie hostessy prowadzące jakiegoś podpitego imprezowicza. Prowadzące z trudem, bo jak widać wzywają pomocy... |
Każdy widzi, co chce
moronica napisał/a: | jedno setce trzeba przyznac, oddaje klimat imprezy |
A czyż nie o to chodzi w fotografii?
Soniak10, kijowe kadrowanie, syfy w powietrzu, niejasne przesłanie fotki i mydełko - jak dla mnie kosz
Mańkosław - Sob 06 Paź, 2012
mozer napisał/a: | czy ucięcie ręki po prawej miało jakiś głębszy cel? |
głębszego celu nie było, kijowo skadrowałem i po ptakach...ręce
bhpchmiel napisał/a: | Soniak10, kijowe kadrowanie, syfy w powietrzu, niejasne przesłanie fotki i mydełko - jak dla mnie kosz |
I do tego jakość światła nie powala na kolana.
mozer - Sob 06 Paź, 2012
Mańkosław napisał/a: | kijowo skadrowałem i po ptakach |
To dobrze, że nie robisz aktów
mozer, po co ci reka w aktach
mozer - Sob 06 Paź, 2012
moronica, mowilem o "ptakach"
mozer, po co ci ptaki w aktach no moze faktycznie pewne czesci drobiu... piersi, udka, kuperki
moronica, może po to, żeby odsłaniała to, co mogłaby zasłonić. wiesz, takie niedopowiedzenie
Mańkosław - Sob 06 Paź, 2012
Cytat: | To dobrze, że nie robisz aktów |
no tak, w aktach ważne sa przecież szczegóły
cybertoman - Pon 08 Paź, 2012
101 To ja jeszcze jedna (zmeczona) Hostesse.
komor - Wto 09 Paź, 2012
Uwielbiam szarlotkę. Fajne światełko i ładny bokeh jak na f/4. Jakie to było szkiełko?
nienietaktak - Wto 09 Paź, 2012
komor, pewnie C 85/1.8
komor - Wto 09 Paź, 2012
Pewnie się domyślam ale EXIF mi konkretnie nie potwierdził więc pytam autora.
radaris - Wto 09 Paź, 2012
cybertoman, bardziej przemawia do mnie pani z nr 96
cybertoman - Wto 09 Paź, 2012
komor napisał/a: | Jakie to było szkiełko? | EF70-300mm 4-5.6 IS USM
radaris napisał/a: | bardziej przemawia do mnie pani z nr 96 | To ostatnie. Moze pod koniec roku bedzie wiecej. Tym razem C 85/1.8.
102
arietiss - Wto 09 Paź, 2012
Do mnie ta pani też bardziej przemawia...!
muzyk - Wto 09 Paź, 2012
arietiss napisał/a: | Do mnie ta pani też bardziej przemawia...! |
Eno, przecie ma usta zamknięte
nienietaktak - Sro 10 Paź, 2012
Telepatycznie przemawia.
[ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 08:56 ]
cybertoman napisał/a: | EF70-300mm 4-5.6 IS USM
|
Aś trafił z ogniskową na 85...
Do mnie te panie nie przemawiają, za to patrzą się jakoś tak natarczywie
[ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 09:21 ]
Piraci z Karaibów - wersja biskupińska
103.
radaris - Sro 10 Paź, 2012
nienietaktak napisał/a: | Do mnie te panie nie przemawiają, za to patrzą się jakoś tak natarczywie |
nienietaktak - Sro 10 Paź, 2012
radaris, no coś w tym stylu
lxs - Sro 10 Paź, 2012
Na wstępie witam wszystkich serdecznie, bo to mój 1 post A witam się w tym wątku, bo to moja ulubiona kategoria. Fotografuję od półtora roku, a portretować zacząłem ostatniej wiosny. Póki co pstrykam jedynie w świetle zastanym.
Na przywitanie prezentuję kilka moich ulubionych zdjęć z tegorocznej szuflady, znacznie więcej jest ich na moim blog'u (link w stopce). Kolejne sesje postaram się już prezentować tutaj na bieżąco
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
mozer - Sro 10 Paź, 2012
lxs, bardzo mi się podobają! Umiesz stworzyć klimat!
kufel - Sro 10 Paź, 2012
lxs, udana seria.
arietiss - Sro 10 Paź, 2012
lxs, nieźle! Fajne zdjęcia, ciekawy blog!
Mańkosław - Czw 11 Paź, 2012
lxs, mnie również się podobają
Czesiu32 - Pią 12 Paź, 2012
@ lxs
Witam również!
Ładnie zaprezentowałeś tę serię dobrze dopracowanych technicznie zdjęć. Zwróciło moją uwagę to, że nadałeś im ścisły jednakowy format, co do proporcji boków i przeplotłeś je symetrycznie z cz-b.
Skoro portreciki nastały no to:
111. Zębowe imadełko
pes - Pią 12 Paź, 2012
109 i 110 są bardzo dobre według mnie
Ode mnie takie:
112.
113.
114.
115.
Mańkosław - Pią 12 Paź, 2012
Witam. Po wstawce Ixs, to mam trochę obiekcję coś wstawiać, ale z drugiej strony każdy ma swój poziom
116.
Czesiu32 - Sob 13 Paź, 2012
117. - Po prostu, Przejdź w to miejsce!
hijax_pl - Sob 13 Paź, 2012
Mańkosław, oczy.. zrób coś z nimi
mozer - Sob 13 Paź, 2012
Mańkosław, poprzednie były lepsze - tutaj jakieś takie nijakie światło. Rzeczywiście oczodoły trzeba by rozjaśnić...
bhpchmiel - Sob 13 Paź, 2012
pes, 113 podoba mi się:)
Mańkosław - Sob 13 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | oczy.. zrób coś z nim |
mozer napisał/a: | utaj jakieś takie nijakie światło. Rzeczywiście oczodoły trzeba by rozjaśnić |
motyla noga, macie rację z tymi oczodałami, teraz nic innego nie widzę oprócz tych ciemnych podków. No nic, dzięki za kolejne uwagi
moronica - Sob 13 Paź, 2012
swietna kolorystyka na 106 i 108, moim zdaniem najlepsze zdjecia z tej strony watku
hijax_pl - Sob 13 Paź, 2012
moronica napisał/a: | swietna kolorystyka na 106 i 108, moim zdaniem najlepsze zdjecia z tej strony watku | Prawda.. Pogratulować..
kaurak - Nie 14 Paź, 2012
Dawno nic nie pisałem na forum. Postanowiłem troche poćwiczyć i zmieniłem troche temat fotografii
z portretem dopiero zaczynam, więc prosze o wyrozumiałość ,ale też o konstruktywną krytykę, bo to naprawde pomaga w niepopełnianiu takich błedów na następnych zdjęciach
118
Czesiu32 - Nie 14 Paź, 2012
118. - Powiem tak.
Technicznie poprawnie, co zresztą widać. Głównie chodzi tu o ostrość. Wybór jasności, barw i takie tam, to już rzecz gustu i celowych wrażeń jakie chcesz stworzyć i to ma wyniknąć z twojej inwencji czy chcesz odwzorowywać idealność rzeczywistości, czy też malować taką fotografię.
Mi natomiast w tym zdjęciu, które oprócz twarzy ukazuje też i ręce, brakuje dodatków na nadgarstkach u tej dziewczyny, jak szałowej bransoletki, lub choćby zegarka z ładnym paskiem. Takie coś zasze fajnie dopiększa całość takich portretów.
No i przeczytaj regulamin w tym dziale forum, że obowiazuje zasada nieprzekraczania wymiaru fotki 1024 piksele, również i w pionie.
mozer - Nie 14 Paź, 2012
kaurak, mnie jednak trochę rażą przepały na ręce. Wymaskowałbym też jakoś czerwień na łokciach. Ale ogólnie mi się podoba - przyjemny portret.
Czesiu32 - Nie 14 Paź, 2012
mozer napisał/a: | kaurak, mnie jednak trochę rażą przepały na ręce... |
Przepały takie jak tutaj, to rzecz nieunikniona, na którą w warunkach światła zastanego jak tutaj - np. mus robienia zdjęcia w słońcu - trzeba się zgodzić. Najważniejsze wtedy jest zapanowanie, aby twarz dobrze naświetlić, a w obiektyw nie wpuścić światła słońca, bo kontrast wtedy zostanie stracony. Więc to w zasadzie jest drobnostką w takim tutaj zdjęciu, że ręka trochę sobie "świeci".
Bo jeśli ręka świadomie za poleceniem fotografa zacienia np. twarz, aby w takim ustawieniu co do kierunku słońca zrobić zdjęcie, ze względu właśnie na niedopuszczenie światła słońca na obiektyw, no to wszystko jest O.K. z tą "świecącą" ręką.
apo5 - Pon 15 Paź, 2012
119.
Pierwsze koty za płoty ze studyjną w plenerze
Czesiu32 - Pon 15 Paź, 2012
119.
Gdyby zapytać tę modelkę, czy jej się podoba to zdjęcie, to ręczę, że byłaby niezbyt zadowolona z tego jak wyszła na tym zdjęciu.
Co z tego apo5, że dokonałeś ekwilibrystyki, aby pokazać słońce i bliki, że aparat miał sześciolistkową przysłonę. Doświetliłeś też twarz, aby w tych warunkach pokazania słońca porównać z nim modelkę, jak twarz pokazana jest niekorzystnie i z wyeksponowanymi dziurami w nosie.
Jeśli chcemy pokazywać portrety w innej perspektywie niż normalnie spoglądamy na osoby, to szczególnie polecałbym robić zdjęcia widziane bardziej z góry, gdy osoby unoszą twarz ku kamerze. Wygląda to znacznie korzystniej.
Moja opinia jest taka. Po prostu zdjęcie o małej wartości estetycznej.
apo5 - Pon 15 Paź, 2012
Tyle teorii. Niestety na tym ujeciu chcialem zeby bylo widoczne slonce w samo poludnie (to sesja testowa pod katem mocy lampy o ktorej wiekszosc mowi ze sie do przebicia slonca nie nadaje - qusntuum 600 DP) wiec zdjecie musialo byc z dolu. Szczerze powiem, ze dziurki w nosie to nie jest pierwsza rzecz, na ktora ludzie zwracaja uwage ogladajac zdjecie ale oczywiscie zgodze sie z Toba. Zdjecie z dolu i twarz w niebo to nie jest ksiazkowa poza do portretu - i cale szczescie bo ksiazkowe pozy mnie nie interesuja dopoki nie jest to sesja komercyjna
komor - Pon 15 Paź, 2012
kaurak, podmień zdjęcie na max. 1024 piksele wysokości. Jeśli nie możesz już edytować posta to podeślij mi na PW nowy link, podmienię.
radaris - Pon 15 Paź, 2012
lxs, za poprzednikami - 106 i 108
siemka Czesiu32, jest progresss
apo5 - Pon 15 Paź, 2012
120.
Bez dziurek w nosie
dcs - Pon 15 Paź, 2012
apo5,
120.
Masz więcej tej modelki?
Tutejszyn - Pon 15 Paź, 2012
apo5, 120 - Pięknie..
PS
Myślę, że lepiej wygląda wygładzanie skóry z zachowaniem jej tekstury.
W sieci można znaleźć sposoby jak to zrobić..
apo5 - Pon 15 Paź, 2012
dcs więcej zdjęć czy szerszy kadr? Jeśli to pierwsze to kilka wrzuciłem do siebie na http://mattart-fotografia.pl - generalnie ciągnę żonę w plener na bieżąco stestować jakieś nowe kadry, ustawienia, sprzęt - więc pewnie jeszcze nie raz coś tu wpadnie z nią w roli głównej.
Tutejszyn domyślnie widać było teksturę ale wziąłem na warsztat alien skin bokeh i czolo jest out of focus - stąd wygląd przedobrzonego - tez mi sie nie podoba ale zostawiam tak jak jest żeby mi w przyszlosci przypominalo aby tak nie robic
cybertoman - Pon 15 Paź, 2012
Zielonookie rude w kapeluszu i kwiecistej sukience - to mozna godzinami.... Fajne!
[ Dodano: Pon 15 Paź, 2012 19:50 ]
Tyz fajne, ale jakby tak 1/3 od gory skrocic... zamiast szukac pracochlonnych sposobow na wylaszczanie.
raf7775 - Pon 15 Paź, 2012
121.
Czesiu32 - Wto 16 Paź, 2012
121.
Zdjęcie kiepskie, bo wkradła się nieostrość od ruchu aparatu. Czy Ty masz stabilizator drgań aparatu? Jeśli nie, to polecam wymienić aparat.
Ta rzecz, to na dzisiejsze czasy jest podstawowym uzupełnieniem, dla każdego porządnego aparatu.
Tak jeszcze zapytam. Czy te niebieskie ramy, to naturalna ich biała barwa, jaka zrobiła się od zmierzchowego światła, czy też ją koloryzowałeś?
----
apo5 @ Zerknąłem na tę jesienną sesyjkę w tym długim płaszczyku i stwierdziłem, że właśnie zdjęcie 120, najbardziej przypadło mi do gustu.
A z tych innych, to jeszcze to w krótkiej kurteczce i bordowych spodniach, jak stoi bokiem i trzyma listki w dłoni blisko torebki.
cybertoman - Wto 16 Paź, 2012
Czesiu32, Znaczy sie, jesien przyszla. Wpadles na dluzej czy jak zwykle?
komor - Wto 16 Paź, 2012
cybertoman, pls don’t feed. Trzymamy się tematu.
cybertoman. Masz rację!
W tym zdjęciu 120, pokazywanie tyle tego czoła nic nie wnosi w zdjęcie. Tutaj w zasadzie na zdjęciu obserwujemy oczy i tę interesującą tkaninę (szaliczek).
Wyobraźnia zaś uzupełnia resztę zdjęcia.
cybertoman - Wto 16 Paź, 2012
komor, ... 122
jaad75 - Wto 16 Paź, 2012
apo5 napisał/a: | to sesja testowa pod katem mocy lampy o ktorej wiekszosc mowi ze sie do przebicia slonca nie nadaje - qusntuum 600 DP | Bez przesady 600Ws to już nie jest mało.
apo5 - Wto 16 Paź, 2012
jaad ale sam wiesz jakie ludzie mają wątpliwości przy wyborze lampy. Sam odchodziłem od zmysłów czy pierwsza lampa żeby się nadawała w plener to powinna być 300Ws czy 600Ws czy może 1200 - bo ile ludzi tyle opinii. Na 1-3 osoby w kadrze 600Ws styka.
cybertoman fajny shot - ja osobiście pogrzebał bym tylko trochę pod oczami, poprawił odstające włosy po prawej i bliznę? na brodzie.
Nie postarałeś się cybertoman aby 122 wyszło z lepszym efektem. Skoro miałeś fotkę na prawie identycznym tle jak tło forum, to trzeba było to tło jeszcze dopracować w łagodnym przejściu przy włosach, zaś na obrzeżach fotki dokładnie jak tło forum, aby ta "lalka" była wprost na nim. No i obowiązkowo wtedy bez ucinania czubka głowy.
Wkomponowanie zaś dołu związanego z ciemną suknią, można było zrobić już na wiele różnych sposobów.
Brak Ci smaku artystycznego. Pośpiech nie jest w sztuce wskazany, no bo staje się rzemiosłem, ale sprawa była nie cierpiąca zwłoki, więc wszystko poniekąd rozumię.
Pozdro!
jaad75 - Wto 16 Paź, 2012
cybertoman, bardzo na temat...
apo5 - Wto 16 Paź, 2012
Aaaa, teraz dopiero zczaiłem o co cyberowi chodziło z tą fotą do komora eot
kozidron - Wto 16 Paź, 2012
cybertoman, masz minusa
bhpchmiel - Wto 16 Paź, 2012
cybertoman, jakie ta Pani ma .... wielkie oczy
90s - Wto 16 Paź, 2012
lxs, piękne zdjęcia apo5, 120 klasa kadr, klimatycznie zdjęcie wyszło.
komor - Sro 17 Paź, 2012
Wyjaśnienie dotyczące stałek i stabilizacji mamy już za sobą.
raf7775 - Sro 17 Paź, 2012
Bardzo podoba mi się 122.
Teraz zaczaiłem jaki ma przekaz ale fotka fajna.
mozer - Sro 17 Paź, 2012
cybertoman, ten kawałek ręki po prawej dziwnie wygląda w kadrze.
nienietaktak - Sro 17 Paź, 2012
123.
mozer - Sro 17 Paź, 2012
nienietaktak, fajne
PS. Tak w ramach czepialstwa usunąłbym tę gałązkę (?) na dole na żółtym swetrze
mozer, qrcze... oglądałem to zdjęcie ileś tam razy i umknęło
mozer - Sro 17 Paź, 2012
nienietaktak, drobiazg, ale imho ciut uwagę odwraca
teraz, jak to widzę, to tylko na tym się skupiam
apo5 - Sro 17 Paź, 2012
nienietaktak bardzo fajny crossprocess, fajny shot. Jakim szkłem robiłeś jeśli można wiedziec?
mozer - Sro 17 Paź, 2012
EF24-70mm f/2.8L USM
dokładnie
cybertoman - Sro 17 Paź, 2012
nienietaktak napisał/a: | 123. | Mnie Modelka skutecznie przeslania wszelkie ew. niedociagniecia.
124 Efekt uwzgednienia postulatow do 122 - za ktore niniejszym wszystkim bardzo dziekuje!
Efekt uwzgednienia postulatow do 122 - za ktore niniejszym wszystkim bardzo dziekuje!
|
I nie można było tak od razu?
Mańkosław - Czw 18 Paź, 2012
123. bardzo miło się oglada. Widać, że modelka kuma...i ty również
muzyk - Czw 18 Paź, 2012
124 Efekt uwzgednienia postulatow do 122 |
Czesiu32 - Czw 18 Paź, 2012
123. - A ja się przyczepię do stylu otwarcia ust, bo z artystycznego ujęcia tej sprawy, jest to nadużywana maniera, a po mojemu "wiocha".
To bywa zwodnicze i nadaje nieraz fotkowanym dziewczętom głupkowatego wyglądu. He he! Coś w tym jednak jest. W końcu najprawdopodobniej może być ta modelka z Twojego regionu, który masz podany przy awatarze.
Czy to było wykreowane inicjatywą modelki, która osiągnęła taką wiedzą o "upiekszaniu" portretu?
Twoim poleconym twórczym zamierzeniem i wydaniem jej dyspozycji?
Czy też był to moment wybrzmiewania jakiejś zgłoski, z rzeczonej przez modelkę frazy akustycznej, podczas szczęku migawki Twojej "maszyny".
A może jednak ona często tak ustawia usta, z powodu takiego anatomicznego zgryzu, no bo żuchwa jest raczej krótsza niż ta standartowo najładniejsza.
Cała zaś reszta spraw w zdjęciu i pomysł na ubarwienie, jest bez zarzutu odemnie. Nawet kwiatek znalazł się na ciemnym tle włosów i dobrze go widać.
To teraz ja pokażę interesującą twarz, w moim studium przyuważonego pyszczka.
125.
126.
nienietaktak - Czw 18 Paź, 2012
Jubileuszowy, trzechsetny post specjalnie dla Czesia:
Mordo Ty moja! No rozczuliłeś mnie. Jesteś wspaniały
90s - Czw 18 Paź, 2012
mozer, wszystko wypatrzy:)
Ja tam nie mam nic do otwartych ust itd. ale myślę że powinieneś bardziej korygować wady urody ustawiając odpowiednio modela i oświetlając w odpowiedni sposób.
Zdjęcie ładne nienietaktak, ale wydaje mi się że korzystniej modelka wyszłaby z zamkniętymi ustami i w portrecie 3/4 lub innym, teraz mam wrażenie że ma niesymetryczną twarz, oraz że jedno oko jest większe od drugiego.
I na koniec czepialstwa:) dodam że bym trochę tą sukienkę ściągnął w pasie jakąś apaszką, paskiem itp lub w ostateczność w PSie, bo od piersi w dół jest linia prosta co nie najlepiej wpływa na sylwetkę.
cybertoman, ładny portrecik jedynie co się rzuca w oczy to te włoski na tricepsie, oraz kawałek chyba pleców który pogrubił jego kształt.
90s, ona korzystniej wychodzi z zamkniętymi ustami.
z resztą też się zgadzam. cholernie trudno pracuje się z amatorkami, a jeszcze jak któraś sobie coś wymyśli i tak chce, to nie ma zmiłuj. to samo dotyczy stroju
Na tę sukienkę mam swoje określenie, ale nie powiem jakie
Czesiu32 - Czw 18 Paź, 2012
No to dzięki Ci nienietaktak za miłą dedykację z Twojego trzechsetnego posta.
Moje wejścia na forum, przypominają mi czasem konserwacyjne wejścia do rozdzielni wysokiego napięcia. Są tam takie komory nazywane celami, co zabezpieczają przed przypadkowym zbliżeniem się. Na wszystko w takiej rozdzielni trzeba bardzo uważać. Znowu mam teraz to odczucie.
A wiesz nienietaktak, że bywają czasem uciążliwe w życiu przypadłości, że przegroda nosowa bywa wadliwa i są wtedy silne dławienia przepływu powietrza?
Tacy ludzie prawie zawsze wtedy "suszą zęby". Ale dzisiaj takie sprawy są do załatwienia operacjami kosmetycznymi. W sumie nie poznałem sedna tego otwarcia ust na tej fotce 123. No ale Ty to pewnie wiesz.
90s - Czw 18 Paź, 2012
nienietaktak napisał/a: | Na tę sukienkę mam swoje określenie, ale nie powiem jakie |
Domyślam się jakie:) ja pstrykam samych amatorów i do tego najczęściej ludzi "średnio atrakcyjnych" ale jak dobrze światło siądzie i dobrze się ustawi kogoś to efekt robi wrażenie.
Myślę że takie fotki są ciekawsze i bardziej uczą rzemiosła jak pstrykanie ślicznotek i modelek.
Poza tym jeszcze nigdy nikt mi nic nie narzucił, to Ty masz aparat i Ty jesteś fotograf i robisz zdjęcia.
Ja często bajeruje moich klientów, opowiadam o typach światłą jak ważne są detale itd. Wtajemniczam ich, pokazuje jak wychodzą by się nakręcili. Dzięki temu robią wszystko co chce i później są zadowoleni ze zdjęć i ja też.
Więc nie dawaj się sterować:)
90s, a wszystko zależy od kwoty, jaką klient jest w stanie wydać czym wyższa, tym mniej daję się sterować i tym więcej mogę dać od siebie.
to taka uwaga ogólna i nijak się ma do dyskusji o 123.
Na razie zdobywam okoliczny rynek (niewielki zresztą - naprawdę wiocha) i nieczęsto się zdarza, aby móc sobie pozwolić na szaleństwo realizowania własnej wizji, ale pracuję nad tym. No i chroniczny brak czasu, ale to ma każdy
[ Dodano: Czw 18 Paź, 2012 12:42 ]
Uwzględniając uwagi o przegrodach nosowych i sukienkach:
127.
90s - Czw 18 Paź, 2012
nienietaktak, ładne zdjęcie, jedynie detale jak pojedyncze włosy na twarzy, w tle kolo szyi i na czubku głowy można byłoby występlować, poza tym kołnierzy koszulki rozciągnięty i ten łańcuch trochę psują wrażenie dostojności tej kobiety. Ja bym też trochę retuszował te zmarszczki mimiczne na czole i plamki na cerze.
ale to już takie na siłę szukanie gdzie jest wally
90s, dziękuję za opinię mam gdzieś tam wyretuszowane, ale nie wiem, czy jest sens szukać i katować kogokolwiek inną wersją
90s - Czw 18 Paź, 2012
Nie ma za co, ja też lubię gdy ktoś mi takie drobiazgi wyłapie bo czasem człowiek patrzy na zdjęcie i jakimś cudem nie widzi tego:)
wrzuć chętnie zobaczę a stron na forum nie ubędzie:)
dobra. skończę to, co mam do zrobienia i poszukam tego cuda
cybertoman - Czw 18 Paź, 2012
90s napisał/a: | ładny portrecik jedynie co się rzuca w oczy to te włoski na tricepsie, oraz kawałek chyba pleców który pogrubił jego kształt. | To mial zauwazyc kotos inny... Dzieki.
Czesiu32 - Pią 19 Paź, 2012
127. - Tą panią z wyglądu nie oceniłbym na 25 lat, ale np na 30. Ja gdybym ją fotografował, to proponowałbym jej nieznaczne pochylenie głowy w dół. Otworki nosowe mniej by były wyeksponowane.
Na tym zdjęciu brak koloru pogarsza efekt portretu, bo z makijażu nad oczami czyni odbiorcze wrażenie niedoświetlonych oczodołów.
Ja gdy używam starodawną technologię cz-b to raczej na efekty specjalne jak np na taki portret.
128.
hijax_pl - Pią 19 Paź, 2012
nienietaktak, też mi się podoba 127. A propos "wiochy".. To wielkopolska wiocha?
nienietaktak - Pią 19 Paź, 2012
hijax_pl, a propos "wiochy"... tak jakby Czyms szczególnym się zdradziłem?
pioroon - Pią 19 Paź, 2012
nienietaktak, może powiedziałeś czy zamiast trzy?
albo pińć zamiast pięć?
hijax_pl - Pią 19 Paź, 2012
Oj tam - nieważne
Ważne jak nie wiem co. Dawaj.
pioroon - Pią 19 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | Oj tam - nieważne |
Teraz już wszyscy są ciekawi, dajesz
muzyk - Pią 19 Paź, 2012
Ale BEKA SIARCZYSTA.
Hijax, noooo, dajesz
apo5 - Pon 22 Paź, 2012
129.
Z cyklu ćwiczymy photoshopa - autoportret
cybertoman - Pon 22 Paź, 2012
No nie poznalbym.
nienietaktak - Pon 22 Paź, 2012
apo5 napisał/a: | 129.
Z cyklu ćwiczymy photoshopa - autoportret
|
zmieniłeś się.
90s - Pon 22 Paź, 2012
apo5, fotka z jajem, przerysowana nie tylko przez PSa ale i szkło. Fajnie się całość prezentuje.
Czesiu32 - Pon 22 Paź, 2012
apo5! To nie jest autoportret!
Choćbyś nawet sam sobie zrobił zdjęcie samowyzwalaczem, nie będzie to żaden autoportret, dla odbiorcy zdjęcia.
Z prostego tylko powodu, że tak samo wygląda zdjęcie, które by Tobie zrobiła druga osoba. Nie udowodnisz, że zdjęcie wyzwolił samowyzwalacz i na dodatek jeszcze Ty go uruchomiłeś.
Więc takie coś jak to zdjęcie 129, to tylko wybujałe gadanie, że to jest autoportret.
Autoportret jako gatunek fotografii, musi wynikać dowodowo z samego zdjęcia.
Są dwa rodzaje autoportretów.
1. Fotografujemy się w lustrze. Więc musi być widoczny aparat trzymany w ręce, lub rękach, a palec ma być na spuście migawki. Dobrze jak widać jeszcze ślad, że jest to lustrzane odbicie przez odwrócenie jakichś napisów.
2. Aparat trzymamy na wyciągnietych przed sobą rękach, lub w jednej wyciągniętej ręce i odwracamy obiektyw w swoją twarz tak, aby w kadrze widoczne były też ręce, lub ew jedna ręka, w wyraźnie ukazanej perspektywie.
Na tego typu zdjęcia, jest nawet na forum specjalny dział - wątek.
hijax_pl - Pon 22 Paź, 2012
apo5, bardzo fajny autoportret. Podoba mi się to przerysowanie. Rozumiem, że to z samowyzwalacza? Jeśli tak, to wyczerpuje znamiona autoportretu
wikipedia napisał/a: | Autoportret, portret własny – portret artysty wykonany przez niego samego; może nim być obraz, rzeźba, fotografia. |
muzyk - Pon 22 Paź, 2012
apo5 - świetnie potrenowałeś szopę.
Marx76 - Pon 22 Paź, 2012
apo5 W rzeczy samej... A poza tym to wesołek z Ciebie. Z uśmiechem odebrałem Twój a-p.
mozer - Pon 22 Paź, 2012
apo5, przyłączam się do pochwał
hijax_pl napisał/a: | apo5, bardzo fajny autoportret. Podoba mi się to przerysowanie. Rozumiem, że to z samowyzwalacza? Jeśli tak, to wyczerpuje znamiona autoportretu
wikipedia napisał/a: | Autoportret, portret własny – portret artysty wykonany przez niego samego; może nim być obraz, rzeźba, fotografia. |
|
He he! Twój dupochron Wikipedia hijax i zero własnej logiki myśleniowej. Owszem definicja prawidłowa, ale taka fotografia jak 129, tego nie udawadnia hijax! Sam się na to nabrałeś, bo zadajesz twórcy pytanie "rozumiem, że to z samowyzwalacza?" Więc pozostaje Ci tylko wiara oparta na stwierdzeniu ustnym, zamieszczającego zdjęcie, a nie na dowodzie mocnym i rzeczowym. A jak zamieszczający by się z Ciebie naigrywał i pociskał Ci nie autoportret? Ty oczywiście zaraz wierzysz, bo ufasz wszystkim ludziom. No nie?
Nie hijaks! Nie masz akurat tutaj racji! To zdjęcie nie kwalifikuje się do grupy zdjęcia autoportret. Twoja pomyłeczka!
Zdjęcie musi w tej kwestii bronić się samo, co do kwalifikacji autoportretu.
Proponuję Ci przeglądnięcie wątku AUTOPORTRETY dla przypomnienia o co chodzi w autoportretach i logikę własnego myślenia.
jaad75 - Pon 22 Paź, 2012
Autoportret fajny, ale obróbka mi się nie podoba.
90s - Pon 22 Paź, 2012
Miało być bezwstydnie i grzesznie, ale teraz tak myślę że z nogami to mnie trochę za bardzo poniosło.
Dałbym też nadgryzione jabłko zamiast winogron ale wiadomo z powodu obaw przed pozwem nawet się nie wygłupiałem
130.
Marzena 3 by Sanches90s, on Flickr
W zdjęciu 130 jest złe kadrowanie. Pionowe jest tutaj brzydkie. Nie warto niby dopiększać to zdjęcie tymi "badylami" pod "ołtarzykiem". W zupełności wystarczy, że widzimy je w tle.
Skupić się należało na takim oświetleniu tła, aby ciemne włosy się od niego oddzieliły , a nie zlewały.
Przez takie pionowe kadrowanie, tracisz 90s efekt swojej fotografii, bo marnujesz limit przysługującej Ci przestrzeni 1024 piksele.
jasiekcom - Pon 22 Paź, 2012
apo5, fajne i ten szyderczy uśmiech co do obróbki to jak dla mnie to trochę za bardzo pojechana
[ Dodano: Pon 22 Paź, 2012 20:35 ]
90s, lubię Twój styl ale 130 to chyba prowokacja
mozer - Pon 22 Paź, 2012
jasiekcom napisał/a: | dla mnie to trochę za bardzo pojechana |
Ja odbieram to tak, że taki był zamiar
90s, imho z dużo tu wszystkiego A te nogi to faktycznie dziwnie wyszły - zarówno ułożenie jak i obróbka. Prezentowałeś duuuużo lepiej oświetlone zdjęcia I mina jakoś mało bezwstydna
Marx76 - Pon 22 Paź, 2012
Cytat: | A te nogi to faktycznie dziwnie wyszły |
90s No tak, ja co nie mam takiego doświadczenia dostrzegłem, że lewa łydka ze stopą nienaturalnie się ułożyły, na zdjęciu tworzą nieczytelną formę. Ale pomysł fajny.
90s - Pon 22 Paź, 2012
Zgodzić się muszę nawet z Czesiem:) masz racje, mam ciasne kadry bez dołu ten wybrałem chyba tylko dlatego że był inny jak reszta.
jasiekcom napisał/a: | 90s, lubię Twój styl ale 130 to chyba prowokacja |
Niestety nie, po prostu nie równy poziom reprezentuje bo nadal zbyt wiele jest dziełem przypadku.
mozer napisał/a: | , imho z dużo tu wszystkiego |
Mam Cię bratku )
A tak serio to dlatego właśnie tu jestem. Wszystko co umiem jest z książek i prób.
Brak warsztatów, brak kogoś kto by mi pokazał co i jak.
Ale nie będę się tutaj żalił i obiecuje następna sesja będzie dużo lepsza, może coś z tej wanny i świeczek wyczaruje
Marx76, Dzięki za uwagę
131.
Usjwo - Pon 22 Paź, 2012
130 ja juz o tej sesji chyba pisalem, niewiele sie zmienilo. 90's panujesz nad swiatlem , panujesz nad technika, tylko kto Ci ta dekoracje robi ...
z innych zdjec widac ze i nad kompozycja panujesz...
muzyk - Wto 23 Paź, 2012
130, uhmmm pyszne winogrona.
Czesiu32 - Wto 23 Paź, 2012
muzyk napisał/a: | 130, uhmmm pyszne winogrona. |
Gdybyś własnie 90s rozciągnął całość szerokości tego już zdjęcia, czyli te 590 pikseli na dłuższy bok kadru poziomego do limitowanych 1024 pikseli, osiągasz powiększenie tej osoby 1.73 raza. A to jest sporo! Wtedy na takiej fotce dostrzeże się lepiej ten makijaż oczu, a głodnym poleci ślinka na o wiele wyraźniej ukazane winogrona.
Po prostu w ograniczonych możliwościach obrazowania na monitorze działają inne zasady pokazywania zdjęć. Te książkowe zasady tworzenia kadrów, można sobie lepiej w takich warunkach po prostu odstawić.
apo5 - Wto 23 Paź, 2012
Waszą dyskusję na temat znaczenia słowa autoportret odbieram jako dziwne czepialstwo - nie będę robił żadnych fotek w lustrze - od tego mam wyzwalacz. Powinni zmienić definicję w dobie samowyzwalaczy itd.
131.Czesiu jaką techniką wykonane jest to zdjęcie? Rozumiem, że photoshopa nie tykasz?
jaad co jest nie tak z obróbką?
pioroon - Wto 23 Paź, 2012
apo5, fotka w Twoim avatarze też nie jest autoportretem. Są na niej obie ręce No chyba, że to nie Twoje
apo5 - Wto 23 Paź, 2012
pioroon - no Czesiu juz przytoczył taką definicję, że do końca życia zapamiętam - sweet focia w kiblu (sry ale lustro+aparat nasuwa mi tylko takie skojarzenie) to autoportret a samowyzwalacz nie
pioroon - Wto 23 Paź, 2012
apo5, właśnie z tego jest BK
Ciekawe co by o takiej definicji powiedzieli malarze
muzyk - Wto 23 Paź, 2012
Panowie, nie karmimy.
90s - Wto 23 Paź, 2012
Usjwo napisał/a: | tylko kto Ci ta dekoracje robi ... |
Ja wraz z moją dziewczyną
Sesja miała inaczej wyglądać, miały być tylko spadające obficie liście zamrażane ultrakrótkim błyskiem a modelka miała dynamiczne pozować, Dlatego to tło wybraliśmy by nie było prześwitów i plam jakby to wyszło na czarnym albo białym.
Ale o te 3 tygodnie za wcześnie sesja się odbyła i nie było żadnych liści na ziemi.
Stąd te krzaki które z nad rzeki wyszarpaliśmy.
Może wszystko wygląda kiczowato ale na szczęście klientka zadowolona. Dokupiła więcej zdjęć i się umówiła na kolejną sesje tym razem familijną.
A ja sam dopóki Wam zdjęć nie pokazałem też byłem zadowolony że to nawet dobrze wyszło, szczególnie sesja w wannie mi się podoba.
apo5, kiedyś oglądałem film o jednym fotografie, co miał asystenta od kamery i w ogóle nie dotykał sprzętu.
Więc moim zdaniem skoro Twój pomysł, twoje ustawienia światła, siebie itd to nie ważne czy Ty osobiście naciśniesz przycisk czy zrobi to czasomierz czy osoba trzecia.
To nie obraz że Twoja ręka musi go malować.
dcs - Wto 23 Paź, 2012
90s, 90s napisał/a: | To nie obraz że Twoja ręka musi go malować. |
Przecież wielcy malarze często sygnowali własnym podpisem co lepsze dzieła swoich uczniów, robili tylko ostatnie pociągnięcia pędzlem, lub malowali tylko twarze.
90s - Wto 23 Paź, 2012
dcs napisał/a: | Przecież wielcy malarze często sygnowali własnym podpisem co lepsze dzieła swoich uczniów, robili tylko ostatnie pociągnięcia pędzlem, lub malowali tylko twarze. |
No widzisz apo5, nawet malarze mają wywalone na reguły
Dzięki dcs:)
dcs - Wto 23 Paź, 2012
http://www.artbiznes.pl/i...e-lata-rafaela/
apo5 napisał/a: | Waszą dyskusję na temat znaczenia słowa autoportret odbieram jako dziwne czepialstwo - nie będę robił żadnych fotek w lustrze - od tego mam wyzwalacz. Powinni zmienić definicję w dobie samowyzwalaczy itd.
131.Czesiu jaką techniką wykonane jest to zdjęcie? Rozumiem, że photoshopa nie tykasz?
|
Gdyby nawet EXIF zawierał info (tak, nie) o użyciu samowyzwalacza lub pilota, nie pozwoliłoby to stwierdzić, czy na zdjęciu widoczny jest właśnie fotograf tego zdjęcia.
Więc dlatego co innego jest w fotografii autoportret, a co innego tzw. "Ja na zdjęciu."
Co do zdjęcia 131.
- Jest to technika kreowania tego co minęło, a nie miało się wtedy aparatu foto pod ręką. Więc jest to totalnie planowana reżyserka zdjęcia, wraz z przygotowaniem wszelkich rekwizytów. Fotoszop jak najbardziej też zastosowany.
Używanie programu do ostatecznego "dopięcia zdjęcia", uważam za podstawowy końcowy zabieg ze zdjęciem, bo praktycznie nigdy nie zapanuje się nad całością spraw w trakcie fotografowania i zawsze jest jeszcze coś do udoskonalenia.
W zdjęciu 131. Ta osoba na zdjęciu nie istnieje w rzeczywistości. Jest ona poskładana. Niemniej jest upodobniona do osoby realnej.
[ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 20:09 ]
pioroon napisał/a: | apo5, właśnie z tego jest BK
Ciekawe co by o takiej definicji powiedzieli malarze |
Co do tej definicji autoportretu odnośnie malarzy jest prostrza sprawa, bo malarz zostawia swój autorski znak, czy podpis wykonawcy na obrazie. I jak nada obrazowi tytuł "Autoportret" wraz z pozostawieniem swojego autorskiego znaku, no to mamy podstawy zawierzać, że to jest jego wizerunek zrobiony jego rękami.
W fotografii zaś tak niema, bo nie przywykliśmy zostawiać na trwale na zdjęciach ich opisy, tytuły i kto fotografował. Co najwyżej datujemy je czasem, jak mamy taką funkcję i nic nie piszemy na fotkach poza tym.
komor - Wto 23 Paź, 2012
Czesiu32, żadne lustra ani palce na spuście nie udowodnią, że autoportret zrobił fotograf sam bez pomocy z zewnątrz, więc daruj sobie te dywagacje. Zresztą żadnej fotce na tym forum nie udowodnimy jej pochodzenia. Skąd ja mam wiedzieć, czy tego czegoś 131 zrobiłeś sam, czy może ktoś zrobił to za Ciebie?
komor napisał/a: | Czesiu32, żadne lustra ani palce na spuście nie udowodnią, że autoportret zrobił fotograf sam bez pomocy z zewnątrz, więc daruj sobie te dywagacje. Zresztą żadnej fotce na tym forum nie udowodnimy jej pochodzenia. Skąd ja mam wiedzieć, czy tego czegoś 131 zrobiłeś sam, czy może ktoś zrobił to za Ciebie? |
Oczywiście masz pełną rację komor, że tak naprawdę, to można właściwie każdą prawdziwą rzecz przekreować na kłamstwo, jak i z fałszerstwa wykreować prawdę.
No bo dzisiejszymi narzędziami jak np fotoszop w fotografii, możemy dokonać wszystkiego w tej branży.
Tylko, że ta definicja na autoportret co podałem, jest takim nieodzownym minimum do dania wiary, że oglądamy autora zdjęcia.
I chociaż w wątku AUTOPORTRETY zdarzają się zamieszczane zdjęcia userów z jedynie potwierdzeniem, że to są oni, to jednak gdy widzimy zdjęcie w lustrze lub z rękami w perspektywie, to dajemy takim zdjęciom wiecej wiary na autentyczność, że widzimy osobę co aparatem sobie zrobiła fotkę, (czyli tzw samojebkę, jak mawiają młodzi). Zaś czy to jest konkretny user na fotce, to zaś inne odrębne zagadnienie.
Co do Twojej kwestii 131, są komor takie proste ogólnodostępne narzędzia, którymi mógłbyś się tego dowiedzieć, że ja właśnie to zdjęcie zrobiłem, a nie przypisałem sobie autorstwo czyjegoś zdjęcia. Więc dla chcącego, nie ma nic trudnego.
komor - Wto 23 Paź, 2012
Czesiu32 napisał/a: | Co do Twojej kwestii 131, są komor takie proste ogólnodostępne narzędzia, którymi mógłbyś się tego dowiedzieć, że ja właśnie to zdjęcie zrobiłem |
Masz na myśli oryginalność i niepowtarzalność Twojego stylu? Bo chyba nie EXIF…
jaad75 - Wto 23 Paź, 2012
komor, zupełnie nie widać z kim rozmawiasz...
komor - Wto 23 Paź, 2012
jaad75, wrzuć jakieś zdjęcia.
jasiekcom - Wto 23 Paź, 2012
90s napisał/a: | Niestety nie, po prostu nie równy poziom reprezentuje bo nadal zbyt wiele jest dziełem przypadku. |
no niestety trochę nas rozpieściłeś wcześniejszymi fotkami więc to mi ni jak do Ciebie po prostu nie pasuję
[ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 22:24 ]
jaad75 napisał/a: | komor, zupełnie nie widać z kim rozmawiasz... |
[ Dodano: Wto 23 Paź, 2012 22:25 ]
a reszta jest milczeniem
komor napisał/a: | Masz na myśli oryginalność i niepowtarzalność Twojego stylu? Bo chyba nie EXIF… |
To nie to co tu sugerujesz. A znana jest Ci komor wyszukiwarka obrazem?
90s - Wto 23 Paź, 2012
jasiekcom napisał/a: | no niestety trochę nas rozpieściłeś wcześniejszymi fotkami więc to mi ni jak do Ciebie po prostu nie pasuję |
ja od początku mówiłem że słaby jestem, to Wyście się zachwycali nie wiadomo czym:)
Ale niebawem kolejna sesja więc mam nadzieje że tym razem nie będzie takiego dramatu w moim wykonaniu:)
ps. masz super fotki szkła, też się przymierzam do takiego tematu, tylko czekam na ostatnie rekwizyty
komor napisał/a: | jaad75, wrzuć jakieś zdjęcia. |
podpisuje się pod życzeniami:)
komor - Wto 23 Paź, 2012
Czesiu32 napisał/a: | A znana jest Ci komor wyszukiwarka obrazem? |
A czego ona miałaby dowieść?
komor napisał/a: | A czego ona (wyszukiwarka) miałaby dowieść? |
Twoim zasugerowanym komor wątpliwościom, czy to zdjęcie 131 zrobiłem ja, co tutaj piszę posty na forum, czy też ktoś inny.
jaad75 - Wto 23 Paź, 2012
komor, 90s, nie mam czasu na zdjęcia - od ponad dwóch miesięcy nadzoruję remont fundamentów i piwnic, a przez ostatnie dwa tygodnie, jak nie siedzę na forum, to osobiście biegam z łopatą, kilofem i grabiami porządkując teren...
Mam wprawdzie umówioną sesję (potrójny akt ), ale po pierwsze, obawiam się, że nie wyjdzie to tak dobrze, jak obiecują sobie zleceniodawczynie, a po drugie, zapewne będzie problem ze zgodą na publikację...
muzyk - Wto 23 Paź, 2012
Komor. Głodówka, a nie karmienie.
Czesiu32 - Sro 24 Paź, 2012
132. - Styl Pin-up
apo5 - Czw 25 Paź, 2012
132 - lubię jak kobiety przywdziewają takie grochy
133 - rodzinka.fr
Fawu - Czw 25 Paź, 2012
apo5 napisał/a: |
133 - rodzinka.fr
|
Świetny efekt
jaad75 - Czw 25 Paź, 2012
Fawu napisał/a: | Świetny efekt | Jak dla mnie, wręcz przeciwnie, zbyt nachalny i oklepany.
Samo zdjęcie może byc, chociaż ciut przyciasnawe.
Fawu - Czw 25 Paź, 2012
jaad75 napisał/a: | Jak dla mnie, wręcz przeciwnie, zbyt nachalny i oklepany.
Samo zdjęcie może byc, chociaż ciut przyciasnawe. |
Tak musi być! Nie jesteśmy robotami Co dla Ciebie jest oklepane dla mnie nie musi
apo5 - Czw 25 Paź, 2012
Nieee no oklepany to chyba nie jaaad Może Ci się nie podobać taki postprocessing - znam masę ludzi, dla których "komiksowy" wygląd jest nie ciekawy, kiczowaty itd ale znam tez ludzi, którzy po prostu porządają go na swoich portretach i płacą całkiem nieźle za godziny spędzone nad ich zdjęciami. Tak, godziny - bo zapewne znasz tą technikę jaaad i wiesz, że to nie jest akcja z internetu albo bawienie sie suwaczkami w lightroomie - to jest kilka ładnych godzin spędzonych przy photoshopie i malowania fotografii praktycznie od nowa więc nie sądzę aby efekt był oklepany. Fotografia ciasna to prawda i biję się w pierś ale juz jej nie odratuję bo ujęcie schrzaniłem u źródła i zbyt ciasno kadrowałem naciskając spust i łapiąc chwilę.
90s - Czw 25 Paź, 2012
jaad75 napisał/a: |
Mam wprawdzie umówioną sesję (potrójny akt ), ale po pierwsze, obawiam się, że nie wyjdzie to tak dobrze, jak obiecują sobie zleceniodawczynie, a po drugie, zapewne będzie problem ze zgodą na publikację... |
Bardzo ciekawe wyzwanie, masz jakiś już pomysł? jakby co to pamiętaj że chętnie Cię wyręczę
apo5, myślę że nie tyle chodzi o czas jaki spędziłeś tylko o typ obróbki który jest mniej lub bardziej podobny do innych prac.
Mi się podoba kadr Twojego zdjęcia, szkoda tylko tych dłoni dziecka na dole, bo jakby było ich trochę więcej to nawet by pasowały do ramki. Jakby owa rodzinka była za prawdziwą ramą.
Co do obróbki to też tak jak Ty rozumuje. Choć kiedyś znajomy fotograf też mi tłumaczył że przesadzone mam zdjęcia a ja i tak wiedziałem swoje.
Teraz jak na nie patrze to mam takie samo zdanie jak on dwa lata temu:)
Choć on nadal mówi że nie wiele się zmieniło:)
apo5 - Czw 25 Paź, 2012
Cytat: | Choć kiedyś znajomy fotograf też mi tłumaczył że przesadzone mam zdjęcia a ja i tak wiedziałem swoje |
Znam to jak patrzę na swoje pierwsze prace w takiej technice to postacie wyglądają jak anorektycy albo lalki barbie - dobrze, że po upływie czasu zauważamy, że coś jest nie tak - to się nazywa progress
90s - Czw 25 Paź, 2012
, apo5 napisał/a: | dobrze, że po upływie czasu zauważamy, że coś jest nie tak - to się nazywa progress |
Dokładnie, dlatego doświadczeni fotografowie jak jaad75, i inni piszą takie słowa.
Bo jakby nie patrzeć są dalej jak my.
Ale do pewnych rzeczy trzeba samemu dojść w swoim tempie, najważniejsze by iść w dobrą stronę:)
Czesiu32 - Pią 26 Paź, 2012
W ShoutBox kozidron napisał:
kozidron napisał/a: | fotka nr 131 to taki paździerz, że nie warto tego nawet komentować w odpowiednim wątku. |
Nie znasz się kozidron na tym. Fotka 131, to stylizacja fotki w celu upodobnienia jej do ręcznie malowanego obrazu. I ta koncepcja była postawiona już u zarania stworzenia tej pracy. Tutaj zaś oglądasz jedynie miniaturkę tego obrazu, który wcale paździerzem nie jest, ale ma wymiar 2116x2064 i jest wystarczająco ostry, jak na stylizację w malowany obraz. Zaś obraz w całym wymiarze możesz sobie kozidron zobaczyć i ocenić tu.
jasiekcom - Sob 27 Paź, 2012
Pamiętajmy nie karmimy t..... ani w wątkach ani na ShotBox
muzyk - Sob 27 Paź, 2012
Po mafię naślę i paszę skonfiskuje!
jasiekcom - Sob 27 Paź, 2012
Takie pierwsze zabawy ze lampami w plenerze
134
Czesiu32 - Nie 28 Paź, 2012
W 134, gdzie zdjęciu niczego nie brakuje z poprawności przyczepię się jedynie do braku wyostrzenia, które można było delikatnie zrobić w programie, chcąc je tak zaprezentować.
Otóż jeśli z jakichś powodów antykopiarskich, nie chcemy podawać swoich zdjęć w większym formacie i decydujemy się na tak mały format jak tutaj, to wskazane jest pokazać to technicznie lepiej.
No i jeszcze za duży jest odstęp od dłoni do górnej granicy kadru, co też umniejsza Ci niepotrzebnie transfer obiektu zdjęcia, w tych limitowanych warunkach.
moronica - Nie 28 Paź, 2012
jasiekcom, kompresja zzera ci szczegoly, wzdluz krawedzi elementow widac wyrazne artefakty
DevEBM - Pon 29 Paź, 2012
Po prawie rocznej nieobecności powracam z zaświatów (Komor, Goltar - dzięki za pomoc). Witam więc wszystkich ponownie i na pierwszy ogień rzucam mojego 6-letniego siostrzeńca
135.
Kuba by Dev EBM, on Flickr
pes - Pon 29 Paź, 2012
136.
nienietaktak - Pon 29 Paź, 2012
Takie tam na szybko. Wersja próbna.
Co zmienić (oprócz odpowiedzi: wszystko )?
137.
[ Dodano: Pon 29 Paź, 2012 15:26 ]
pes, aś rękę uciął
DevEBM, fajny powrót
dcs - Pon 29 Paź, 2012
nienietaktak,
dekolt
nienietaktak - Pon 29 Paź, 2012
dcs, wiedziałem, że to będzie pierwsze.
ale cały (w sensie operacji plastycznej), czy tylko cienie wypełnić?
dcs - Pon 29 Paź, 2012
nienietaktak, podnieś piersi
twarz blada /biała/, cały murek mogłeś zasłonić, broda w dół,
wygląda jakby bała się że spadnie/zjedzie /ręka/.
FotoTomek - Pon 29 Paź, 2012
138.
Czesiu32 - Pon 29 Paź, 2012
Odpowiadam z uwzględnieniem korekty jaką wprowadzi moder, bo wsadzono te same numery zdjęć 135, z powodu tej samej chwili. Wiec dookreślam dodatkowo zdjęcia.
135. - Chłopiec w liściach.
Wszystko gra i jest OK. Fajne zdjęcie pamiątkowe w rodzinne zbiory.
136. - Dziewczyna na wersalce.
W tym zdjęciu wartość przedstawia głębokie zamyślenie dziewczyny, z odcięciem się od miejsca gdzie się jest.
Mam więc pytanie pes. Czy tą twarz przyłapałeś po reportersku, czy też ją wspólnie z dziewczyną wykreowaliście.
137. - Dziewczyna w niebieskiej sukience
Fatalna prezentacja dziewczyny. Jak chcemy mieć efekt exspresji, że dziewczyna szaleje kładąc się na gzyms, lub marzy na gzymsie, to nie ma leżeć na szmatce, tylko bezpośrednio na nim.
Jak miała być pokazana ona ładna, a nie ekspresja, to robi się to w normalnym układzie. Np jak sobie na nim zgrabnie siedzi i patrzy w aparat lub blisko aparatu. Wtedy dbamy o ukazanie jej ostrej w większej ilości powierzchni, jak mamy takie możliwości techniczne od świateł, szkieł i przysłony w aparacie.
No bo tutaj chodzi o pokazanie wtedy jej pięknej, tych ładnych nog, bo widać zresztą, że kolana ma fajne no i ładne ma też butki na stopkach.
Jak bym był tą dziewczyną, to byłbym niezadowolony z takiego zdjęcia i byłoby ono dla mnie kiepskie do pokazywania innym. No bo wsadziła sobie ładne butki, a tu na zdjęciu butki nie widać, bo fotograf sknocił sprawę.
Jak niebo świeci niekorzystnie i z góry, tak jak tutaj do doświetlamy sobie nieznacznie lampą błyskową albo innym sprzętem jak go mamy. A jak nie mamy lampy, to inaczej "ustawiamy sprawę".
138. Chłopczyk w ciemnym pokoju
Ładna buźka i dla rodziców jak najbardziej zdjęcie ma dużą wartość, bo te buźki szybko się potem zmieniają. Trochę przeszkadza mi w oglądaniu tego zdjęcia zlewanie się włosów z tłem z powodu tak dobranego oświetlenia. Więc jak tak już wyszło, to można było spokojnie odkadrować to, dokonując cięcia w odległości równej rozstawu źrenic, mierząc od wyżej położonej źrenicy.
Byłoby widać jedynie nieznacznie te ciemne odchłanie nad głową.
Egon1916 - Wto 30 Paź, 2012
139.
pes - Wto 30 Paź, 2012
Czesiu32, to co widzisz na tym zdjęciu to po prostu uchwycona chwila, bez żadnego ustawiania, reżyserowania.
Spinq - Wto 30 Paź, 2012
140
141
[ Dodano: Wto 30 Paź, 2012 18:22 ]
Nietaktak. Nie jest to krytyka w stylu, weź sie zabierz za coś innego, bo sam specem nie jestem, ale może zmień troche kolorystykę. Zresztą zależy od konceptu. Fakt, że mocno zdjąłeś nasycenie dało efekt denata. Mnie on sie podoba, ale nie wiem czy był zamierzony. Jeżeli korzystasz z PS, tak jak napisał dcs popraw dekolt - nie mówię o jakimś modelowaniu. Pomaluj troche światłem by dodać kontrastu i super.
jaad75 - Wto 30 Paź, 2012
Spinq, 141 jest zawodowo zaświecone i obrobione, zwłaszcza lekko błyszcząca skóra bardzo mi leży, tylko niestety ta poza wyszła mega nieproporcjonalnie i niezgrabnie - za krótkie ręce, zbyt masywne do całości (mimo skrętu) biodra i uda, nieproporcjonalnie wąskie ramiona i za mała głowa. Poza tym, myślę, że lepsze byłoby w tym wypadku czyste tło, bez tej ławki (?) na dole.
Czesiu32 - Wto 30 Paź, 2012
139. Za ciemna tonacja zdjęcia.
140. Znacznie ładniejszy byłby dla tego zdjęcia format kwadratowy z ciasnym wypełnieniem. ukaże on wtedy wiecej tych postaci dołem. No i koniecznie bez tego odcięcia czubka głowy. A jeśli było to niedopatrzenie w trakcie fotografowania, to przecież bardzo łatwo to uzupełnić programem obróbczym, bo materiału do odstemplowania, masz bardzo dużo na jego czuprynie, a tło zupełnie gładkie więc sprawa jest banalnie łatwa do naprawy.
141. Wszystko fajne, tylko brakuje delikatnego wyostrzenia. Ale jednak znacznie lepiej do ładnej prezentacji tej urodnej dziewczyny z kwiatkiem w fryzurce, byłoby wykorzystać pełny transfer 1024 pikseli w pionie a nie 800, zrezygnować z podudzi i pokazać ją w planie amerykańskim, tak aby nie było widać że klęczy, tylko że stoi.
136. pes, dzięki za odpowiedź. No to ją świetnie przyłapałeś. Jak ona pamięta o czym wtedy myślała, bo i tak może być, no to masz okazję na nadanie zdjęciu świetnego tytułu dowartościowującego je, w nawiązaniu oczywiście do tamtych myśli. Kwestia tylko, czy powie prawdę
Spinq - Sro 31 Paź, 2012
Czesiu, ostrość jest tam gdzie powinna, teraz juz nie wyostrzam całego zdjęcia. Słyszałem o tym planie amerykańskim od koleżanki, która aktualnie jest na kursie fotografii. Rozumiem, że chodzi Ci o to by przyciąć w biodrach.
Dzieki za krytykę dotyczącą kadrów. Często nie zwracam uwagi na takie rzeczy.
nienietaktak - Sro 31 Paź, 2012
Spinq, kolorystykę uzyskuję zawsze w sposób świadomy i stosuję taką a nie inną biorąc pod uwagę wszystkie zdjęcia z serii, które wybieram do obróbki. W naturalnych kolorach dziewczę wyglądało nieszczególnie, więc wybrałem trochę "denacką" ścieżkę. Prześwietlona, odbarwiona twarz i mocne cienie. Pracuję jeszcze nad całością i mam wersje rezerwowe, a które będą produktem finalnym, tego jeszcze nie wiem W każdym razie dziękuję za uwagi, bo pomagają spojrzeć na foto z innej strony.
jaad75 - Sro 31 Paź, 2012
Spinq, osoba z którą rozmawiasz nie istnieje.
jaad75, nie istnieję?
nienietaktak, a Tobie odpowiadał Spinq?
jaad75, nieeeeeeeeee, ale ja jemu odpowiadałem To znaczy... tylko słownie w sensie że odpowiedź
[ Dodano: Sro 31 Paź, 2012 09:59 ]
142.
nienietaktak, zdecydowanie bardziej udane niż poprzednie, tylko ta winieta wygląda mocno sztucznie (za bardzo widać owal i nienaturalne wygaszenie, jak z overlaya). O ile to możliwe, to starałbym się jednak wybrać zdjęcie bez zeza rozbieżnego.
mozer - Sro 31 Paź, 2012
jaad75, czy naprawdę owalna winieta to aż takie faux pas? Pytam serio, bo już któryś raz ktoś na to uwagę zwraca, a mi czasami pasuje właśnie owalna ze względu na ułożenie obiektów na zdjęciu.
jaad75, jest dosyć mocna ta winieta, ale ją lubię, bo tak
a zez to nie czasem trochę złudzenie spowodowane tym kosmykiem na lewym? muszę się przyjrzeć reszcie zdjęć, bo może rzeczywiście, a nie zauważyłem.
mozer napisał/a: | jaad75, czy naprawdę owalna winieta to aż takie faux pas? | Wiesz co, to nawet nie o sam owal chodzi - czasem rzeczywiście bardziej pasuje, ale o sposób wtopienia w kadr. Jeśli wyraźnie widzę, że dodano winietę i jej kształt rzuca się w oczy, to raczej nie zostało to zrobione dobrze. W tym przypadku, oprócz kształtu, nie pasuje mi jeszcze sposób mieszania - wygląda jak tryb Paint Overlay, podczas gdy ja zdecydowanie preferuję Highlight/Color Priority.
nienietaktak napisał/a: | a zez to nie czasem trochę złudzenie spowodowane tym kosmykiem na lewym? | Chyba nie - mam wrażenie, że źrenice patrzą w różnych kierunkach. Być może, że to akurat tylko na tym zdjęciu, ale zwróciło to moją uwagę. Nie mówię, że jakoś strasznie przeszkadza, ale lepiej wyglądałoby bez tego.
jaad75, jest Paint Overlay, bo chciałem porobić z tym trochę doświadczeń i spytać mądrzejszych co o tym sądzą. Ogólnie raczej stosuję Highlight Priority, zresztą bardzo fajnie działa w CR 6.7
Jedno oko rzeczywiście trochę ucieka, ale wada jest tak mała, że przy odrobinie chęci i wolnego czasu będę mógł to poprawić
Czesiu32 - Sro 31 Paź, 2012
142. Zez, jeśli by nawet był u tej osoby, a wydaje mi się że to własnie jest złudzenie od przysłoniecia oka włosami, nie razi w tym portrecie tak jak te niedomknięte usta.
Jeśli zaś chcemy pokazywać urodę zębów, to jedynie podczas sfotografowania autentycznego uśmiechu.
Fotka niepozowana, uchwycona reportersko.
143.
[ Dodano: Sro 31 Paź, 2012 23:12 ]
Spinq napisał/a: | Czesiu, ostrość jest tam gdzie powinna, teraz juz nie wyostrzam całego zdjęcia... Rozumiem, że chodzi Ci o to by przyciąć w biodrach. |
Przede wszystkim w tym Twoim ładnie dopracowanym zdjęciu dziewczyny z kwiatkiem we włosach, zwracałem uwagę na to, aby ukazać jak najwięcej szczegółów. Więc dlatego proponowałem zrezygnowania z pokazywania podudzi, w tym nieestetycznym klęczeniu, co umożliwi Ci wtedy wyeksponowanie tej dziewczyny z udami i z wykorzystaniem całej limitowanej przestrzeni w pionie 1024 piksele. Wygladać będzie jakby sobie stała.
No a jeśli nie chcesz tego zdjęcia tak szczegółowo pokazywać, bo zależy Ci na tym, aby sobie ktoś tego nie powielał, no to tak mały obrazek jak zamieściłeś, dobrze jest minimalnie i delikatnie podostrzyć, dla ładniejszej prezentacji.
broczek - Czw 01 Lis, 2012
141.
Dodałbym niezgrabnie ułożoną prawą dłoń. Wygląda jakby paluszków nie było .
90s - Sob 03 Lis, 2012
nienietaktak, mi się podoba 142 tylko coś z oczami nie tak, z ich wielkością dokładnie modelki lewe wygląda jakby je trochę rozciągnięto.
144.
Marzena 4 by Sanches90s, on Flickr
[ Dodano: Sob 03 Lis, 2012 01:17 ]
90s napisał/a: | nienietaktak, mi się podoba 142 tylko coś z oczami nie tak, z ich wielkością dokładnie modelki lewe wygląda jakby je trochę rozciągnięto.
|
jaad75 - Sob 03 Lis, 2012
90s, nie do końca czaję ten kadr (nie w sensie proporcji, tylko dlaczego akurat tak), ale w sumie niezłe, choć bardziej klimatycznie byłoby, gdyby świeczki w wodzie nie były różnokolorowe, tylko klasyczne, jak na krawędzi wanny. BTW, wyszło jakby niektóre z tych światełek były pod wodą.
90s - Sob 03 Lis, 2012
Dziękuje jaad75 za dobre słowo,co do kadru to zawsze poza klasycznymi ujęciami eksperymentuje, staram się porobić parę kadrów po skosach mniejszych lub większych. Wydaje mi się że zdjęcia czasem są ciekawsze właśnie tylko dlatego.
Co do świeczek to też mamy trochę mieszane odczucia co do nich, z jednej strony ciekawie barwią ciało z drugiej psują klimat.
Są to LEDy i o dziwo nie popaliły się od pływania. Następnym razem jednak będą jednokolorowe lub białe.
nienietaktak - Sob 03 Lis, 2012
90s, w 142. żadnej ingerencji w oczy.
Mój uproszczony sposób na sprawdzenie, czy kadr diagonalny jest uzasadniony: jeżeli nie przekrzywiam głowy widząć zdjęcie, to można przyjąć, że jest w miarę dobrze
W 143. poszedłbym w inną tonację, ale to tylko rzecz gustu i wizji
arietiss - Sob 03 Lis, 2012
90s, ale co by nie gadać zdjęcie intrygujące...!
90s - Sob 03 Lis, 2012
Dzięki nienietaktak, faktycznie Twój sposób sprawdzania takich kadrów jest chyba najtrafniejszy:)
dziękuje arietiss,
mozer - Sob 03 Lis, 2012
90s, zdjęcie dla mnie bardzo pro, ale ten kadr rzeczywiście nienaturalny i męczy szyję
Czesiu32 - Nie 04 Lis, 2012
Zdjecie 144. - Dziewczyna z makijażem w wanienej trumnie. (numer oczywiście poprawiam na 144 z 143, bo to moje zdjęcie dziewczyny po drzewem ma właśnie numer 143. A więc 90s, źle liczysz zdjęcia, co już są wcześniej wklejone.)
Takie zdjęcie 90s które jest dziwne lub wariackie artystycznie, powinno mieć dodatkowo tytuł, aby to wszystko miało sens dla odbiorcy zdjęcia.
Rozpoznałem po makijażu, że to ta sama dziewczyna co na zdjęciu 130.
Czy jej podobało się to zdjęcie? Mógłbyś to powiedzieć, jak ona to odebrała?
Kultywowanie śmierci na żywych obiektach, to lucyferska propaganda przeciwko życiu i egzystencji ludzi. Więc dobry tytuł do tego zdjęcia, jak najbardziej byłby tu wymagany. Zdjęcie jest wyraźnie niedopowiedziane przez twórcę takiego obrazu.
Egon1916 - Pon 05 Lis, 2012
145.
146.
147.
jaad75 - Pon 05 Lis, 2012
Cytat: | Ostatnio zmieniony przez komor Wczoraj 15:28, w całości zmieniany 2 razy | komor, niepotrzebnie zmieniałeś, wszystko się zgadzało...
[ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 16:20 ]
Egon1916, wszystkie są niedoświetlone, wszystkie z mniejszym lub większym front focusem. Najlepszy kadr, to 145.
[ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 16:21 ]
Różowość ze skóry też bym trochę zdjął...
Czesiu32 - Pon 05 Lis, 2012
Egon1916
Fotografowanie dzieci, to w zasadzie łatwy temat, bo dziecko samo kreuje najlepsze pomysły i należy tylko obserwować i "nawijać zdjęcia". Tylko że tutaj nie rozumię po co używałeś tak długą ogniskową obiektywu. Takie fotografowanie zmasakrowało ci ostrość zdjęć, bo osiągnąłeś ją jedynie dla jakiejś jednej płytkiej przestrzeni.
Dziecko jest ruchliwe i lepiej nada się dla takich zdjęć, typowy obiektyw i fotografowanie dziecka z bliska.
Egon1916 - Pon 05 Lis, 2012
zamysł był inny i nie miałem pod ręką szkiełka od "zestawu". Generalnie cieszę się że ktoś skomentował co jest nie tak dzięki temu mogę wyciągnąć wnioski na przyszłość. A ostrość ustawiałem ręcznie
Egon1916 napisał/a: | A ostrość ustawiałem ręcznie | Na przyszłość staraj się by ostre były przede wszystkim oczy.
nawrocki - Pon 05 Lis, 2012
147.
[url=http://www.flickr.com/photos/89721179@N06/8158799801/]
masza - Pon 05 Lis, 2012
O, jakie ładne 147. (Może tylko odrobinę szkoda uciętych palców).
Sunders - Pon 05 Lis, 2012
masza, na 147 nawrocki obciął tak wiele, że trudno mi zrozumieć czemu Ci szkoda akurat tylko palców?
masza - Pon 05 Lis, 2012
Sunders, właśnie dlatego, że niewiele brakowało, by były w całości. Inne zdecydowane cięcia mi nie przeszkadzają, a kadr się podoba. Modelka zresztą też.
masza napisał/a: | O, jakie ładne 147. (Może tylko odrobinę szkoda uciętych palców). |
Racja, teraz na to zwróciłem uwagę.
Cieszę się, że się podoba, modelka też .
nawrocki, rzeczywiście, palce albo mocniej ciąć, albo zostawić w całości - w wypadku tego kadru raczej to ostatnie. Rzuca się też w oczy fatalna jakość w głębokich cieniach. Poza tym, bardzo ładnie, klasycznie oświetlone, choć może brakuje mi kontry dla dopięcia całości.
jaad75 napisał/a: | nawrocki, Rzuca się też w oczy fatalna jakość w głębokich cieniach. |
Napisz proszę trochę jaśniej skąd ta fatalna jakość czy to pstryk czy obróbka no i coś na ten temat bo chcę się poprawić ale nie wiem o co chodzi.
nawrocki, wygląda na to, że mocno ciągnąłeś cienie, a korpus, którym zrobiłeś to zdjęcie nie pozwa na takie zabiegi. Widać wyraźnie słabą rozdzielczość tonalną i szum, a jeśli widać to na sieciowej miniaturce, to nie chcę wiedzieć, co dzieje się w dużym rozmiarze.
nawrocki - Wto 06 Lis, 2012
jaad75 czy chodzi o to czerwone ziarno w ciemnych częściach zdjęcia ? Już kiedyś zwróciło to moją uwagę ale nie wiedziałem co to. Znaczy się trzeba będzie dokładniej ustawiać ekspozycję żeby potem mniej kombinować.
Czesiu32 - Sro 07 Lis, 2012
masza napisał/a: | O, jakie ładne 147. (Może tylko odrobinę szkoda uciętych palców). |
Eee tam! Przesada masza! Co tam pocięte palce dziewczynki! To najmniej ważny detal na tym zdjęciu. Najważniejsze w 147, że widzimy przeszczęśliwego kotka i zapatrzoną w niego właścicielkę.
[ Dodano: Czw 08 Lis, 2012 22:24 ]
149.
nienietaktak - Pią 09 Lis, 2012
150.
Soniak10 - Pią 09 Lis, 2012
Sugestia dla Optycznych: może przydałby się temat "Człowiek i praca" w "naszych zdjęciach"? To jest na tyle specyficzny obszar ludzkiej aktywności a zarazem tematów fotograficznych, że warto chyba wydzielić go w osobny poddział, hę? Pozdro
jasiekcom - Pią 09 Lis, 2012
Soniak10, no to w czym problem załóż go
ale wydaje mi się że to bezsensowne bo może być człowiek i praca człowiek i jego hobby człowiek i zwierzęta, człowiek i maszyny itd itd...... ale jeśli masz takie parcie to porostu zakładasz nowy temat i jedziesz
jasiekcom napisał/a: | załóż go |
Genialne! Autentyczne dzięki - po prostu pokręciły mi się wątki (tematy), które mogę założyc samemu, z działami forum, które, zdaje się, mogą dodawać jedynie adminowie. Chyba się starzeję.
Natomiast co do sensowności/bezsensowności takiego wątku pod pretekstem że jasiekcom napisał/a: | człowiek i jego hobby człowiek i zwierzęta, człowiek i maszyny itd itd | to jednak praca jest na tyle szczególnym przejawem ludzkiej aktywności, że stawianie jej na równi z hobby czy innymi takimi-tam świadczy o pewnym poziomie ignorancji
No więc faktycznie - zaraz zakładam taki wątek. Pozdro
Ps: już wiem, co mnie zmyliło: otóż (prawie) wszystkie wątki w tym dziale są, jak widzę, założone przez adminów, więc nastapiła podświadoma sugestia, że... itd
moronica - Pią 09 Lis, 2012
Soniak10 napisał/a: | jednak praca jest na tyle szczególnym przejawem ludzkiej aktywności, że stawianie jej na równi z hobby czy innymi takimi-tam świadczy o pewnym poziomie ignorancji |
a co z tymi wszystkimi, ktorym udaje sie z hobby uczynic prace? albo tymi, ktorzy uprawiaja swoje hobby z takim zaangazowaniem jak gdyby byla to ich praca?
moronica napisał/a: | a co z tymi wszystkimi |
No więc odpowiadam na pytanie pierwsze: jeżeli z hobby udaje im się zrobić pracę, to jest to ich praca.
Odpowiadam na pytanie drugie: tu, niestety, dotykamy już spraw pryncypialnych, a konkretnie - zakresu korzystania (w tym przypadku przez autora zdjęć) z nieszczęsnego daru wolności... Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli ktoś bawi się w sposób aż tak zaangażowany, że myli mu się zabawa z pracą, to nie zmienia to postaci rzeczy, że nadal nie jest to praca. Co nie zmienia faktu, że na potrzeby forum "Optycznych" możnaby i takie zdjęcia umieścić - ja się o to nie obrażę i nie będę sie procesował, aczkolwiek elementarne zasady kultury mówią, że wypada szanować zamysł autora, czyli w przypadku tego tematu - akurat mój. A pomysł mój jest taki, żeby tutaj prezentować fotografie człowieka w trakcie jego pracy zarobkowej - tej, z której się utrzymuje i która daje mu chleb, a nie tej, którą "wykonuje z takim zaangażowaniem, jakby (coś-tam-coś-tam...)".
Ostatecznie zawsze możesz też skorzystać ze wspomnianego już "nieszczęsnego daru wolności" i założyć kolejny wątek pt. "Człowiek podczas swojego hobby, wykonywanego z takim zaangażowaniem, jakby..."
masza - Pią 09 Lis, 2012
nienietaktak, podejrzewam, że 150 nie do końca pozowane. Trochę rozprasza mnie ławka (?), krawężnik (bez winiety mniej by rozpraszał) i zielenina u góry (przy cięciu w kwadrat nie byłoby jej) - ale zdjęcie i tak mi się podoba. Małej modelce wybaczam zgrzebną koszulinę do balowej sukni, zresztą pasuje do koloru oczu.
raf7775 - Pią 09 Lis, 2012
A tam, wrzucę.
152.
jaad75 - Pią 09 Lis, 2012
raf7775, przycięta broda, oczy w połowie wysokości kadru, mało sensowne cięcie głowy... Próbuj dalej...
raf7775 - Pią 09 Lis, 2012
ok
moronica - Pią 09 Lis, 2012
Soniak10, zes sie rozpisal o szacunku a te insynuacje o ignorancji maja niewiele z nim wspolnego
nienietaktak - Sob 10 Lis, 2012
masza, wcale nie pozowane. to córka młodych, którzy zażyczyli sobie zdjęć w muzeum kolei wąskotorowej. mała kręciła sie po terenie i raz na jakiś czas zastygała na moment w bezruchu. nie miałem więc wpływu na ubiór i tło. kadrowane pod wydruk 15x21. ta ławka (?) to wagon
mozer - Sob 10 Lis, 2012
nienietaktak, ale sympatyczne zdjęcie
mozer, i tylko tyle. ze względu na okoliczności i brak wpływu na większość czynników może powinno byś w dziale "fotografia ludzi - ulica"
mozer - Sob 10 Lis, 2012
nienietaktak, e tam, nie przesadzaj
Soniak10 - Sob 10 Lis, 2012
moronica napisał/a: | a te insynuacje o ignorancji maja niewiele z nim wspolnego |
Kolejna "obrażalska" osóbka nam sie objawiła na forum. OK, moronica - w takim razie daj przykład, jakimi słowami mógłbym skrytykować pogląd mojego adwersarza, żeby nie powodować jego - lub twojego - "obrażenia się" ani nie być posądzonym o brak szacunku. No chyba że uważasz, że do zaakceptowania jest wyłącznie zgadzanie się we wszystkim ze wszystkimi.
Czy może sądzisz, że praca - ta zarobkowa, dająca utrzymanie sobie i rodzinie - to taki sam rodzaj ludzkiej aktywności, jak jakieś hobby? Jak myślisz - ludzka cywilizacja wyrosła z pracy czy z uprawiania hobby?
Soniak10, ludzka cywilizacja wyrosła z hobby, a raczej z pasji odkrywania i robienia czegoś, czego nikt jeszcze nie zrobił. ze zwykłą pracą odtwórczą postęp cywilizacyjny ma niewiele wspólnego. z ułatwieniem dostępu do wynalazków i owszem, ale tylko tyle. jest takie powiedzenie: "rób to, co naprawdę lubisz, a nie przepracujesz w życiu ani godziny" i coś w tym jest, więc teza, że komuś, kto z hobby uczynił źródło zarobku tylko się wydaje, że pracuje, MZ nie do końca jest słuszna.
[ Dodano: Sob 10 Lis, 2012 10:50 ]
mozer, nie przesadzam. wolę być wobec siebie przesadnie krytyczny niż popaść w samozadowolenie
komor - Sob 10 Lis, 2012
Soniak10, posądzanie kogoś o ignorancję z tak błahego powodu jak powyżej, także i moim zdaniem nie jest wyrazem szacunku. Proponuję tego nie ciągnąć dalej.
Czesiu32 - Sob 10 Lis, 2012
Ocena zdjęcia 150. - dziewczynka w różowej sukience z kamieniem w ręce.
Jak na szybkościową odbitkę bez przekadrowywania na sprzedaż dla klienta, co zamawiał fotki pod typowe prostokątne formaty, to sobie może być takie kadrowanie. Jak na prezentację w internecie na warunki monitorów i transferu tu na stronę, to źle skadrowane, bo należało odciąć od dołu trochę tych nieostrych kamieni, a na górze odciąć ten biały pas prześwietlenia. I taki format wtedy zaprezentować bardziej ukwadratyzowany. No bo wtedy lepiej wszystko widać, jak jest większe, bo i takie wtedy zdjęcie mógłbyś wstawić.
Jak by się chciało jeszcze lepiej artystycznie to zrobić, to należałoby dodatkowo jeszcze zaklepać stemplem, biały pasek w tle na wysokości czoła, albo go załatać i ewentualnie zastemplować tym szarym tłem również schodek wagonu.
No i poszerzyć jeszcze transfer tonacji ku zakresowi czerni. Czyli zwiększyć dynamikę świetlną zdjęcia.
Jesli zaś to zielone coś, miałoby na celu dokolorować zdjęcie, bo tak może być też i ładnie, to można byłoby tutaj przysunąć tę część tła bliżej główki dziewczynki eliminując przy okazji ten biały pas prześwietlenia w tle.
Stuku - Pon 12 Lis, 2012
153. Może i zdjęcie smutne. Ale niestety okazało się że córka siostry jest bardzo chora ...
Czesiu32 - Sob 17 Lis, 2012
153. - Wygląda to zdjęcie na skuśkane wykadrowanie. Często fotografujący początkiewicze robią ten bład, że kadrują prosto na twarz i tracą przestrzeń klatki. Może to być związane też z położeniem punku pomiaru ostrości w aparacie, że w szybkiej reporterce nie mamy czasu go przestawiać, lub przekadrowywać po złapaniu ostrości automatem.
Więc po prostu to zdjęcie należy potem dopracować co do kadrowania, gdy tutaj chce się je pokazać jako produkt do oceny.
Więc za dużo przestrzeni na górze i z lewej strony. Skrzywienie poziomu jest tak duże, że chcąc pokazać rączki i też to tło (może lalka we wózku) to trzeba dużo łatać tego czarnego tła pod wózkiem. W końcu jest to do łatwego dość zrobienia.
No i trochę rozjaśniłbym to zdjęcie.
90s - Sob 17 Lis, 2012
154.
Marzena 5 by Sanches90s, on Flickr
muzyk - Sob 17 Lis, 2012
90s.
154 piękne. Ewentualnie jasną plamę przy prawym uchu bym "zdjął".
90s - Sob 17 Lis, 2012
Dziękuje muzyk, nie zauważyłem tego, to chyba dziurka na kolczyki bo i na lewym uchu podobna się znajduje.
Teraz dopiero to widzę jak mi napisałeś:)
muzyk - Sob 17 Lis, 2012
90s napisał/a: | to chyba dziurka na kolczyki |
Nie
Chodzi mi o plamę światła ze zniczyka.
90s - Sob 17 Lis, 2012
A chodzi ci o tą wypaloną świeczkę która jest za uchem?
muzyk - Sob 17 Lis, 2012
90s napisał/a: | A chodzi ci o tą wypaloną świeczkę która jest za uchem? |
No. Trochę to blisko ucha - głowy. Jakby tak obok prawego ucha było ciemno? Hmmm?
90s - Sob 17 Lis, 2012
Masz rację, nie pomyślałem by to usunąć, nie dość że nic nie wnosi to jeszcze przykuwa niepotrzebną wzrok.
Dzięki raz jeszcze za uwagę, poprawie sobie oryginał bo warto to naprawić
jaad75 - Sob 17 Lis, 2012
90s, akurat wypalona świeczka mi nie przeszkadza, trochę za to nie leży mi ta obróbka, tego typu glamour nie do końca jest w moim guście... Brakuje mi bardziej wyrazistej rzeźby twarzy, uwydatnionych (światłem i makijażem) kości policzkowych etc.
[ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 23:08 ]
P.S. widziałbym tu raczej błyszczącą (lekko) skórę - mat jakoś nie pasuje do sytuacji...
90s - Sob 17 Lis, 2012
Wiem o czym mówisz kolego jaad75, nie mam zbyt wielkiej łazienki i ciężko było mi ustawić softboxa i oświecić to w miarę ciekawie.Skupiłem się więc by nie było płasko.
Myślę że jeszcze będzie okazja powtórzyć taką sesje, to lepiej do tematu podejdę i na spokojnie tym razem.
Dziękuje też za opinie
90s, nawet nie wiem, czy softbox, to właściwy modyfikator w tej sytuacji... Może raczej srebrny BD z gridem? I coś w lekkiej kontrze, żeby dostać poblaski na skórze...
90s - Sob 17 Lis, 2012
myślisz że beauty dish?
Tylko jakbym twarz dobrze ukazał to mógłbym ramiona już w ciemności posłać
poza tym zależało mi też by światło tych świec ukazać a zarazem by tło rozjaśnić by się włosy nie zlewały z ciemną ścianą.
Ale spróbuję tego co napisałeś, bo na pewno lepiej można było tą sesje wykonać i oświetlić.
90s, tak się zastanawiam, jak ja bym kombinował... Próbowałbym te fajne poblaski na skórze od światełek jakoś dodatkowo uwydatnić lampą, ale tak, żeby to w miarę naturalnie wyglądało... W każdym razie dążyłbym do efektu wilgotnej skóry.
90s - Nie 18 Lis, 2012
jaad75, też tak chciałem ale nie wiem czy pamiętasz komentarze do pierwszego zdjęcia z tej serii?
Więc doszedłem do wniosku że nie mogę pokazywać mokrej skóry a twarz matową robić bo straciłbym spójność.
Szkoda że ten temat robiliśmy ostatni i modelka musiała już kończyć bo fajnie byłoby też doświetlić udo i linie ciała.
albo dołożyć więcej świec,podbić ISO i zobaczyć co wyjdzie.
Tak czy owak dużym problemem jaki się pokazał po pewnym czasie to odmoczona skóra na dłoniach. więc też o kremie jakimś trzeba pamiętać przy takich sesjach.
W sumie latarką mogłem też przyświecić bo takie kombinacje też już stosowałem i się sprawdzały:)
jaad75 - Nie 18 Lis, 2012
90s, łączyłeś błysk z ambientem, czy całość świeciłeś ciągłym?
90s - Nie 18 Lis, 2012
Ciągłym, tzn sam pilot szedł, do tego podbiłem ISO, by czasy skrócić bo musiałem z ręki pstrykać.
Nie pamiętam już czy przypadkiem przez blendę bez ekranów nie świeciłem jeszcze by osłabić jej moc.
90s, jakie Ci wyszły parametry naświetlania, bo exifu nie widzę?
90s - Nie 18 Lis, 2012
zmieniałem szkła i tak samo zmieniałem parametry
50mm
1/100 sec, f/2
ISO: 640
24mm
1/80 sec, f/2,8
ISO: 640
85mm
1/160 sec, f/2
ISO: 3200
A to ostatnie?
90s - Nie 18 Lis, 2012
85mm
1/160 sec, f/2
ISO: 3200
Dlaczego pytasz?
Tak z ciekawości, zastanawiałem się ile światła dają takie świeczki i czy byłby sens robić to błyskiem...
dcs - Nie 18 Lis, 2012
jaad75,
przecież można skręcić tubę z jakimś dyfuzorem materiałowym
dcs, ale a propos czego piszesz?
90s - Nie 18 Lis, 2012
Ciężka sprawa kolego, nie dość że bardzo małe pomieszczenie, to jeszcze trzeba by było gasić ich moc czymś je zakrywając,co z kolei by piloty wygasiło i ciężko byłoby ustawić ostrość tak AF jak i MF.
Mogę dodać jeszcze że w sesji ze spawaczem płomień palnika musiałem pstrykać osobno i przy zgaszonym świetle po sesji, bo był niewidoczny a później nanosić na zdjęcia jako dodatkową warstwę.
Sprawdzałem też różne opcje jak lampki choinkowe, świece, latarki, LEDy itp w zestawieniu z błyskiem nawet na minimalnej mocy wszystko poza LEDami znika.
dlatego często używam samych pilotów jak chce pomieszać i poeksperymentować światłami.
Hmm, też nie tak dawno robiłem seryjkę z równie ciemnym ambientem (AF odmówił posłuszeństwa), ale łączyłem właśnie błysk z ciągłym... W sumie nie jestem z tego za bardzo zadowolony, ale co tam:
155.
156.
157.
P.S. To była przysługa dla kolegów z (obecnie) duetu Without Percent:
http://www.youtube.com/watch?v=TpZqSipVoao
nienietaktak - Nie 18 Lis, 2012
jaad75, na temat zdjęć nic nie napiszę, bo nie, ale muzyka skojarzyła mi się z "Funky 608 D" "Krzaka". Niby cos innego, ale tak samo skutecznie wciąga
90s - Nie 18 Lis, 2012
jaad75,zastane to były halogeny? kadry pierwsza klasa,chociaż światło trochę bez klimatu, może warto byłoby bardziej kontrastowe dać do tego folie np czerwoną lub niebieską by spotęgować klubową atmosferę?
Teraz nie wolno palić w takich miejscach ale peciaki w popielniczce i dym w powietrzu by pięknie dopełnił całości.
Ale to tak poza tematem.
kozidron - Nie 18 Lis, 2012
157- dziwnie sie komponują postacie w kadrze, ja rozumiem, że facetom się ciężko pozuje ale ten gość się wgina w zdjęcie, czy próbuje się wkomponować w niezagospodarowaną górę kadru?
Switało marne, jak to w klubach, błyśnięte przypadkowo, nie spodziewałbym się, że to twoje zdjęcie, dobrze że facet się zmieścił w kadrze a podwójny podbrudek nie zrobił się przy tej "odgince" potrójny.
156 - zabrakło kontry dla drugiego mimo iż ten nie do końca jest w GO gdy na 155 wszystko jest jasne. Kadrowania nie komentuje, bo cycek od nalewaka soku zawsze można usunąć.
155. przecietne, za to podoba mi się futrościanka na barze, ehh te lata 70te
A niech tam. Wstawiam
158.
dcs - Nie 18 Lis, 2012
Natalka?
dcs, że kto?
dcs - Nie 18 Lis, 2012
http://www.sjp.pl/Natalka
dcs, to wiem, ale która Natalka?
jaad75 - Pon 19 Lis, 2012
nienietaktak napisał/a: | muzyka skojarzyła mi się z "Funky 608 D" "Krzaka". Niby cos innego, ale tak samo skutecznie wciąga | Mnie od tego kawałka bardziej podoba się "Maserati":
http://www.youtube.com/watch?v=-br5EiqUbIU
90s napisał/a: | jaad75,zastane to były halogeny? | Jakieś tam halogeny, jakieś kolorowe podświetlenia nad barem, jakieś żarówki w abażurach - ogólnie jednak to wszystko ledwo świeciło i na klatce bez fleszy, przy tych parametrach naświetlania postaci były całkowicie niewidoczne - całe oświetlenie na nich nie ma nic wspólnego z tym z lokalu:
90s napisał/a: | światło trochę bez klimatu, może warto byłoby bardziej kontrastowe dać do tego folie np czerwoną lub niebieską by spotęgować klubową atmosferę? | Być może, ale nie jestem pewien, czy by to tam pasowało, a poza tym całość imprezy nie trwała więcej niż godzinę z hakiem (z rozstawianiem lamp), więc nie bardzo był czas na eksperymenty i mimo, że miałem różne żele ze sobą, to użyłem tylko tradycyjnego 3/4CTO.
90s napisał/a: | Teraz nie wolno palić w takich miejscach ale peciaki w popielniczce i dym w powietrzu by pięknie dopełnił całości. | To na pewno - zwłaszcza na 155.
kozidron napisał/a: | 157- dziwnie sie komponują postacie w kadrze, ja rozumiem, że facetom się ciężko pozuje ale ten gość się wgina w zdjęcie, czy próbuje się wkomponować w niezagospodarowaną górę kadru? | W zasadzie, to oni tam tylko stali, a ja się usiłowałem wpasować tak, żeby to się jakoś kupy trzymało - mam inne wersje tego kadru, ale Leszek (ten z długimi włosami) kompletnie nie mógł zajarzyć o co mi chodzi z kątem ustawienia twarzy do światła i wejścia w GO i akurat ta wersja jako jedyna wydaje mi się akceptowalna jeśli chodzi o miny, GO (no powiedzmy) i rozkład cieni.
kozidron napisał/a: | błyśnięte przypadkowo | Nie przypadkowo. Po prostu nie miałem innego pomysłu jak to zaświecić, żeby wyglądało naturalnie i mogło wyglądać jak z jakiegoś światła, które mogłoby tam gdzieś wisieć. W zasadzie miał być jeszcze flesz z tyłu na rim, ale po pierwsze, nie bardzo było jak go schować, a czas gonił, bo knajpa się powoli zapełniała, a po drugie, w sumie niby skąd tam rim? Trzeba by tak zrobić, że niby ta żarówka z tyłu tak daje...
kozidron napisał/a: | 156 - zabrakło kontry dla drugiego mimo iż ten nie do końca jest w GO | Na tym akurat jest, choć powiedzmy, że jest tak ostrzone, że obydwaj ledwo się mieszczą. Kontra w tym wypadku nie bardzo, bo po pierwsze, tam już jest ściana, a po drugie, kontra pierwszego jest kluczem dla drugiego - tu są tylko dwa flesze z których musiałem zrobić sensowne światła dla obydwu... Generalnie, oświetlenie Leszka też mi się nie podoba, znacznie bardziej zadowolony jestem z tego jak oświetliłem Bartka, ale co zrobić...
kozidron napisał/a: | Kadrowania nie komentuje, bo cycek od nalewaka soku zawsze można usunąć.
| Fakt, choć średnio mi się chce babrać w tych zdjęciach.
kozidron napisał/a: | 155. przecietne, za to podoba mi się futrościanka na barze, ehh te lata 70te | Mnie się akurat najbardziej podoba, ze względu na światło i taką nieco jakby "komiksowość"... A "futrościanki" nawet nie zauważyłem...
[ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 01:54 ]
nienietaktak, to zdjęcie o wiele bardziej podobało by mi się np. w klasycznym B&W - ta "żółtość" IMHO go zwyczajnie psuje.
nienietaktak - Pon 19 Lis, 2012
jaad75, to zdjęcie jest właściwie niedokończone i wstawiłem je troche jako test, więc dla przykładu wrzucę jeszcze wersję b&w. tylko nie mów, że lepiej w kolorze, bo nie ma. zamysł był taki, żeby użyć wysokiego ISO, maksymalnie otworzyć przysłonę i zrobić b&w prosto z puszki.
159.
cały czas intryguje mnie co to za Natalka ma być, ale dcs tajemniczo milczy w tym temacie.
90s - Pon 19 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | 90s napisał/a:
Teraz nie wolno palić w takich miejscach ale peciaki w popielniczce i dym w powietrzu by pięknie dopełnił całości.
To na pewno - zwłaszcza na 155. |
zgadza się tutaj kompozycja gotowa pod takie zdjęcie:)
jaad75 napisał/a: | poza tym całość imprezy nie trwała więcej niż godzinę z hakiem (z rozstawianiem lamp), więc nie bardzo był czas na eksperymenty i mimo, że miałem różne żele ze sobą, to użyłem tylko tradycyjnego 3/4CTO. |
Też to przerabiałem przy mojej sesji, nie lubię w pośpiechu pracować bo zawsze ustawiam najłatwiejsze oświetlenie i często coś przegapię.
Cytat: | Jakieś tam halogeny, jakieś kolorowe podświetlenia nad barem, jakieś żarówki w abażurach - ogólnie jednak to wszystko ledwo świeciło i na klatce bez fleszy, przy tych parametrach naświetlania postaci były całkowicie niewidoczne - całe oświetlenie na nich nie ma nic wspólnego z tym z lokalu:
|
Jak patrze na te zdjęcia to totalne ciemności,ogólnie halogeny dają mocne światło a tutaj nawet blatu nie potrafią porządnie oświetlić.
Jakie parametry miałeś na tych dwóch ostatnich fotkach i poprzednich?
[ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 12:21 ]
nienietaktak napisał/a: | tylko nie mów, że lepiej w kolorze, bo nie ma. zamysł był taki, żeby użyć wysokiego ISO, maksymalnie otworzyć przysłonę i zrobić b&w prosto z puszki. |
Dlatego często w książkach piszą by nie robić B&W prost z puszki:)
nienietaktak napisał/a: | więc dla przykładu wrzucę jeszcze wersję b&w | Na pewno lepiej, jak dla mnie. Trochę nie podoba mi się jakościowo PG i nie do końca jestem przekonany do takiego kadru (nie, nie mam pomysłu na lepszy, ale ten wydaje mi się delikatnie zbyt centralny, jeśli chodzi o umiejscowienie twarzy), ale ogólnie ok.
90s napisał/a: | Też to przerabiałem przy mojej sesji, nie lubię w pośpiechu pracować bo zawsze ustawiam najłatwiejsze oświetlenie i często coś przegapię.
| Nikt chyba nie lubi - niestety mnie często przychodzi uprawiać taką partyzantkę... Mało czasu, brak pomysłu, miejsce "z dupy", samopoczucie też i weź tu coś jeszcze wymyślaj...
90s napisał/a: | Jak patrze na te zdjęcia to totalne ciemności,ogólnie halogeny dają mocne światło a tutaj nawet blatu nie potrafią porządnie oświetlić.
Jakie parametry miałeś na tych dwóch ostatnich fotkach i poprzednich? | Pokazałem naświetlenie dla samego zastanego jakie ustawiłem na tych numerowanych błyskanych, czyli coś w okolicach f/2.2, 1/50s, ISO800 (zostawiłem zresztą exify), ale zastane było mocno niedoświetlone, prawidłowo powinno być coś w okolicach tego:
czyli ambientu było tam jakieś 2EV (f/2, 1/60s, ISO6400), dla tego też AF odmawiał posłuszeństwa, zwłaszcza, przy ostrzeniu na twarze, które dodatkowo były w cieniu.
jaad75 napisał/a: | Na pewno lepiej, jak dla mnie. Trochę nie podoba mi się jakościowo PG i nie do końca jestem przekonany do takiego kadru (nie, nie mam pomysłu na lepszy, ale ten wydaje mi się delikatnie zbyt centralny, jeśli chodzi o umiejscowienie twarzy), ale ogólnie ok.
|
też z tym centralnym kadrem mam zgryz. bo tak: z jednej strony szkoda ciąć po włosach, a z drugiej po biuście. nie przejmuję się za bardzo, bo to i tak były dodatkowe pstryki przy świetle zastanym (światło modelujące i w tym momencie trzy lampy pod sufitem - jarzeniówki).
jaad75 napisał/a: | Nikt chyba nie lubi - niestety mnie często przychodzi uprawiać taką partyzantkę... Mało czasu, brak pomysłu, miejsce "z dupy", samopoczucie też i weź tu coś jeszcze wymyślaj... |
Taaaaa... skąd ja to znam?
pes - Pon 19 Lis, 2012
nienietaktak, fajna klatka, tak jak jest wygląda bardzo dobrze
160.
Spinq - Pon 19 Lis, 2012
161.
pes, vice versa tak jakby
przedsesyjne, czyli próba mikrofonu:
162.
[ Dodano: Pon 19 Lis, 2012 14:46 ]
Spinq, grzebałeś coś przy ustach i oczach, czy to naturalne?
Spinq - Pon 19 Lis, 2012
Zabrzmi to perwersyjnie, ale wszędzie grzebałem... . Nie bawie się kształtem. Tylko wyostrzam, dodaję troche błysku i usuwam przekrwienia na oczach. O skórzę nie mówie, bo piszę z pracy i nie bardzo mogę się rozpisywac.
dcs - Pon 19 Lis, 2012
nienietaktak,
158. Bez żakieciku.
Czesiu32 - Pon 19 Lis, 2012
158 czy tez 159 - to ładne zdjecia.
161 i 162 zdjęcia sknocone w swej estetyce, bo usta są niezamknięte.
W 162 za jasna twarz i zgubione są przez to przy takim właśnie świetle, szczegóły na twarzy po prawej stronie.
pes, fajne B&W i ciekawy model, za to kadr kiepski - oczy za nisko, , za bardzo przycięty dół i za dużo tego muru.
Spinq, podoba mi się, może ciut za mocno cięta góra jak na moje oko, ale to szczegół. Spróbowałym mocniej oświetlić tło za tuż za nią, żeby dostać bardziej kontrastowy gradient. BTW, masz kłopoty z synchro (lekki cień w dolnej części kadru), czy mi się wydaje?
nienietaktak, 162 zdecydowanie na nie - niewyważony kadr, nieszczególna mina, za niskie światło... Oczywiście szczegóły na twarzy wszystkie są , ale wolałbym zobaczyć coś już z właściwej sesji...
fatman - Pon 19 Lis, 2012
160 na TAK !
nienietaktak - Wto 20 Lis, 2012
jaad75, z właściwej już niedługo, więc będziesz mógł sie poznęcać
muzyk - Wto 20 Lis, 2012
161 - ciekawe!
arietiss - Wto 20 Lis, 2012
Pomimo tego co pisał jaad75, 160 - świetne!
pes - Sro 21 Lis, 2012
Dzięki za uwagi do 160 i opinie. To sklejka z 3 ekspozycji (-1, 0, +1).
161 się podoba
163.
164.
165.
kozidron - Sro 21 Lis, 2012
160, fajny kadr, muru tyle ile trzeba, niesztampowe zdjęcie, kadrowałbym może odrobinę bardziej na wprost i niżej tak by przyciąć czapkę. Fajnie że skóra nie jest przetrzepana jak na wiekszości zdjęć w tym wątku, po obejrzeniu setki wymydlonych zdjęć skóry w końcu mozna zobaczyć kogoś kto ją ma.
jaad75 - Sro 21 Lis, 2012
kozidron, jak się ma to:
kozidron napisał/a: | 160, fajny kadr, muru tyle ile trzeba | do tego:
kozidron napisał/a: | kadrowałbym może odrobinę bardziej na wprost i niżej tak by przyciąć czapkę. |
kozidron napisał/a: | Fajnie że skóra nie jest przetrzepana jak na wiekszości zdjęć w tym wątku, po obejrzeniu setki wymydlonych zdjęć skóry w końcu mozna zobaczyć kogoś kto ją ma. | Nierówności tej skóry są po prostu wyeksponowane, nie sądzisz chyba, że np. przy 161 coś takiego miałoby sens i wyglądałoby dobrze?
kozidron - Sro 21 Lis, 2012
to proste, aż trudno uwierzyć, że nie możesz do tego dojść
to że ja bym kadrował inaczej nie znaczy, że nie mogę nazwać tego "fajnym kadrem", to raz a dwa jak w dym, że w związku z tym iż nie zakładałem kliszy od jakiś może 5, hmmm 6 lat nie znaczy, że nie miałbym zarówno jednego jaki i drugiego ujęcia.
jaad75 napisał/a: | Nierówności tej skóry są po prostu wyeksponowane, nie sądzisz chyba, że np. przy 161 coś takiego miałoby sens i wyglądałoby dobrze? |
nie sądzę, gdyż w ogóle nie odnoszę się do zdjęcia nr 161, to nie jest w moich kręgach zainteresowań. Nie muszę niczego sądzić na tematy, które mnie nie interesują, takie kadry, obróbka skóry, stylizacja jest dla mnie równie ekscytująca jak fotografia drobiu, generalnie emocje jak na rybach.
jaad75 - Czw 22 Lis, 2012
kozidron napisał/a: | to że ja bym kadrował inaczej nie znaczy, że nie mogę nazwać tego "fajnym kadrem" | Gdyby to było skadrowane mniej więcej tak, jak opisujesz, to nie dziwiłoby mnie nazwanie tego kadru fajnym. Ten kadr jest za to właśnie niefajny i psuje coś, co ma potencjał bycia bardzo fajnym zdjęciem.
kozidron napisał/a: | jak w dym, że w związku z tym iż nie zakładałem kliszy od jakiś może 5, hmmm 6 lat nie znaczy, że nie miałbym zarówno jednego jaki i drugiego ujęcia. | To że nie zakładałeś kliszy, nie znaczy, że nie miałbyś zarówno jednego, jak i drugiego ujęcia? Ty czasem czytasz, co piszesz?
kozidron napisał/a: | nie sądzę, gdyż w ogóle nie odnoszę się do zdjęcia nr 161, to nie jest w moich kręgach zainteresowań. | To tylko przykład był...
kozidron - Czw 22 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | to nie dziwiłoby mnie nazwanie tego kadru fajnym. Ten kadr jest za to właśnie niefajny i psuje coś, co ma potencjał bycia bardzo fajnym zdjęciem. |
widzisz różnicę między moim "fajnym kadrem" a twoim hipotetycznym "bardzo fajnym zdjęciem" ? Nie przypisuj mi czegoś co nie napisałem, nadmiernej egzaltacji w mojej wypowiedzi nie było, za to u Ciebie mozna zauważyć coś wręcz przeciwnego.
jaad75 napisał/a: | To że nie zakładałeś kliszy, nie znaczy, że nie miałbyś zarówno jednego, jak i drugiego ujęcia? Ty czasem czytasz, co piszesz? |
a ty rozumiesz, że nie ograniczyłbym się do ilosci klatek i pewnie zrobiłbym oba
jaad75, odkąd pitolisz jak Chylińka tekstami pokroju "jestem na nie", totalnie niekonkretnie bez uzasadnienia, zrobiłeś się irracjonalny w uzasadnieniach. Mieści ci się w głowie, że coś moze być "fajnym kadrem" a mimo to cos bym tam zmienił, mieści Ci się w głowie, że klisza by mnie nie ograniczała i pewnie miałbym jedno i drugie ujęcie a pewnie i trzecie a nawet czwarte
Możliwe, że to zwykły pstryk a autor wcale się do niego nie przyłożył, dla mnie fajny kadry, za mocno się spinasz
komor - Czw 22 Lis, 2012
kozidron napisał/a: | zrobiłeś się irracjonalny w uzasadnieniach |
Hm… I kto to mówi… :)
pes - Czw 22 Lis, 2012
A dajcie już spokój z tym 160
166.
kozidron napisał/a: | a ty rozumiesz, że nie ograniczyłbym się do ilosci klatek i pewnie zrobiłbym oba | Nie ograniczałaby Cię ilość klatek i pewnie zrobiłbyś oba. Teraz rozumiem. Z poprzedniego zdania wynikało, że chciałbyś być elowkwentny, ale gramatyka kuleje...
kozidron napisał/a: | jaad75, odkąd pitolisz jak Chylińka tekstami pokroju "jestem na nie", totalnie niekonkretnie bez uzasadnienia, zrobiłeś się irracjonalny w uzasadnieniach. | Rzadko nie uzasadniam, dlaczego "jestem na nie", ale po pierwsze, nie ma takiego obowiązku, a po drugie, nie zawsze warto.
pes, 163 i 164 mi się podobają takie jakie są, 165 i 166 znowu są zbyt mocno cięte dołem. W 165 mógłbyś bardziej zdecydowanie ciąć czubek głowy zamiast mankietów, natomiast w 166, przydałby się po prostu ciut szerszy kadr.
pes - Czw 22 Lis, 2012
jaad75, dzięki za feedback. Co do 165 to jest to pełny kadr który zrobiłem. Z kolei 166 to crop z takiego kadru jak poniżej.
167.
pes, no, i nie scinałbym dołu, tylko ciął do kwadratu o wysokości pełnego kadru.
pes - Czw 22 Lis, 2012
Spoko, dzięki.
Czesiu32 - Czw 22 Lis, 2012
Jesli chodzi o te zdjęcia pes, gdzie pokazujesz tę dziewczynę, to zdecydowanie najlepsze zdjęcie odstające od tych wszystkich to właśnie to 167. Masz ją właśnie fajnie pokazaną co do tych zębów. Właśnie to jest przykład wzorowy, na pokazywanie otwartych ust, gdzie nie widać głupkowatości na twarzy przy niedomkniętych na pół rozdziawionych ustach.
Wszystko mi się tutaj podoba i dłoń rówież tu nie przeszkadza.
Taki kadr jak na odbitkę standartową jest dobry, ale tutaj na forum lepiej by to zagrało gdybyś zrobił to zdjęcie w formacie kwadratu. Wyeksponowałbyś ten portret jeszcze bardziej wyraźnie, bo byłby większy w ramach limitu wymiaru liniowego.
Drugie i też fajne to cz-b 163 w tej alejce botanicznej.
kozidron - Pią 23 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | Z poprzedniego zdania wynikało, że chciałbyś być elowkwentny, ale gramatyka kuleje... |
jaad75 napisał/a: | ale po pierwsze, nie ma takiego obowiązku, a po drugie, nie zawsze warto. |
witki opadają, nawet jak już dotarło to albo semantyka albo gramatyka albo ortografia. Argument iście merytoryczny: jestem na nie i nie muszę wyjaśniać czemu bo mi się nie chce albo nie warto a poza tym nie mam takiego obowiązku, czyli krótko słabo jak słowotwórcza twórczość Chylińskiej.
To po co się w ogóle odzywać, jak merytorycznie nie napiszesz co jest źle bo Ci się nie chce, to jaki cel ma wypowiedź:" jestem na nie" ?
Bo jaki sens ma napisanie: "fajne zdjęcie" + uzasadnienie chyba rozumiesz ?
Ps.
komor napisał/a: | Hm… I kto to mówi… |
Nie zrozumiałeś ? Czy zaczynasz przyłączać się do pitolenia bez uzasadnienia swojego NIE.
Spinq - Pią 23 Lis, 2012
Odnośnie wymuskania zdjęć. Kozidron, sam w reporterce nie czyszczę specjalnie, ale na wszystkich moich zdjęciach modelki i modele mają normalną teksturę skóry. Fakt że jest czysta i gładka to inna sprawa. Mnie akurat w tym wątku tego bardzo brakuje. Bo sporo zdjęc jest ustawianych, ludzie dbają o światło i robią to świetnie, a wogole nie czyszczą. Rozumiem to oczywiście, bo często worki pod oczami dodają realizmu, ale akurat mnie on troche razi.
komor - Pią 23 Lis, 2012
kozidron, słuchaj co Ci inni piszą, zamiast sadzić odpowiedzi o długości 2*n. Trochę pokory…
muzyk - Pią 23 Lis, 2012
Ej, dlaczego się żrecie?
kozidron - Pią 23 Lis, 2012
Spinq napisał/a: | Kozidron, sam w reporterce nie czyszczę specjalnie, ale na wszystkich moich zdjęciach modelki i modele mają normalną teksturę skóry. Fakt że jest czysta i gładka to inna sprawa. Mnie akurat w tym wątku tego bardzo brakuje. |
Spinq ale ja się w ogóle nie odnoszę do tego zdjęcia (twojego), ja naprawdę nie chce mieć zdania na ten temat.
Dla mnie zdjęcie nr 160 to fajny kadr, uzasadniłem co bym tam "najwyżej zmienił" czy też troszkę "poprawił".
pes - Pią 23 Lis, 2012
Żrą się Dajcie spokój... aż mi głupio, że to m.in. moje 160 wywołało
muzyk - Pią 23 Lis, 2012
pes napisał/a: | aż mi głupio, że to m.in. moje 160 wywołało |
E tam
Dawaj następne.
pes - Pią 23 Lis, 2012
No dobra to kolejne
168.
169.
170.
171.
172.
173.
jaad75 - Pią 23 Lis, 2012
pes, 168 - bardziej podobało mi się w poprzedniej wersji, ale ok. Bokeh naturalne?
169, 170 - za dużo góry, w 170 przeszkadza rozmyty śmieć na pierwszym planie.
171 - fatalne światło.
172, 173, znowu za dużo góry - widzę, że masz taką tendencję, zwróciłbym na to większą uwagę w trakcie robienia zdjęć. Na początej staraj się umieszczać oczy nie niżej niż 2/3 wysokości kadru nawet jak wydaje Ci się, że musisz coś tam jeszcze górą zmieścić - to dobre ćwiczenie na pozbycie się tej przypadłości.
pes - Pią 23 Lis, 2012
jaad75, wielkie dzięki za uwagi. W portretach to ja śmiem twierdzić, że raczkuję Jakieś uwagi co do obróbki? Kolor skóry etc. OK?
Wszędzie bokeh naturalny, na jedynce 50 mm, f/2.8, zresztą na reszcie też lub f/1.8, każde foto ma EXIF zdaje się
pes napisał/a: | Jakieś uwagi co do obróbki? Kolor skóry etc. OK? | Jak dla mnie ok - pewnie tę sepię dałoby się zrobić lepiej, ale źle też nie jest.
pes napisał/a: | Wszędzie bokeh naturalny, na jedynce 50 mm, f/2.8 | Widziałem exif, ale jakoś tak podejrzanie mi to rozmycie wyglądało. Sciągnąłbym trochę tego fringingu przy przepałach - na większym rozmiarze może razić.
komor - Pią 23 Lis, 2012
jaad75 napisał/a: | znowu za dużo góry - widzę, że masz taką tendencję |
To tak jak ja. pes, celowanie środkowym punktem w oczy?
wiśienka - Pią 23 Lis, 2012
Witam
moje pierwsze zdjęcia w studio właśnie chciałabym się tym zająć tylko te zdjęcia które robię w większości są pewnie nieudane co sądzicie o tym i o innych zdjęciach które będę wam wrzucać dajcie jakieś rady co mam:
nikon D90 obiektyw nikkor 70-300 VR przesłona F10
pes - Pią 23 Lis, 2012
komor, zgadza się
wiśienka, tym razem trochę za ciasne górą, ale poza tym ok, tylko raczej jako zdjęcie reklamowe/katalogowe/produktowe, niż portretowe. Zaświeciłaś tło, czy to wycinanka?
moronica - Pią 23 Lis, 2012
wiśienka, warto wyczyscic nieco tlo by bylo jednolicie biale
Zdjęcie rozjaśnione i z kadrowane za mocno przycięte?
i jeszcze uwazaj z kompresja bo masz tam mase artefaktow
moronica, i Ty to wszystko widzisz w takim rozmiarze?
jaad75, owszem, bez zadnych lupek ani pipetek
A to udane?czy może zbyt jasna buzia
[ Dodano: Pią 23 Lis, 2012 16:17 ]
A zmniejszam zdjęcia w paintcie zmniejszenia wagi pliku to przyzwyczajenie:)
komor - Pią 23 Lis, 2012
wiśienka, zdjęcia w wątkach tematycznych w tym dziale numerujemy zgodnie z zasadą n+1, czyli swoje zdjęcie zaopatrujesz w numerek o jeden większy, niż zdjęcie poprzedniej osoby. To ułatwia odnoszenie się do konkretnych zdjęć przy komentowaniu. Twój post już wyedytowałem, numerek jest.
To moja córka na kimś trzeba zdobywać doświadczenie trochę za ciemne coś zle z lampą nie wiedziałam jak ją ustawić
komor - Pią 23 Lis, 2012
wiśienka, numeracja!!!! Czytaj powyżej.
sory:) uczę się ok zaraz to zrobię
moronica napisał/a: | jaad75, owszem, bez zadnych lupek ani pipetek | Musisz mieć strasznie niskie PPI, u mnie na 600px miniaturce nie widać nic...
wiśienka napisał/a: | A to udane?czy może zbyt jasna buzia
| Znacznie mniej. Ta desaturacja na twarzy nie wygląda zbyt dobrze, a do tego model zbyt blisko tła i nieciekawie oświetlony. Ramkę też bym sobi darował.
wiśienka napisał/a: | A zmniejszam zdjęcia w paintcie zmniejszenia wagi pliku to przyzwyczajenie:)
| Zmniejszasz w Paincie, obrabiając w CS5? To wyjatkowo głupie przyzwyczajenie.
[ Dodano: Pią 23 Lis, 2012 16:34 ]
wiśienka, 176, akurat bardzo dobre, tylko ta posteryzacja kolorów w tle przeszkadza.
Moja córka w kolorze nie zbyt dobrze wyglądało więc czarno białe:)
ophiuchus - Pią 23 Lis, 2012
wiśienka, fotki fajne, ale w paitcie nie zmniejszaj ich, bo strasznie tracą na jakości. Skoro obrabiasz je w fotoszopie, to również z niego korzystaj przy zmianie rozmiarów, ewentualnie z GIMPa, który ma bardzo fajny algorytm do tego (ponoć lepszy niż PS). Możesz też założyć sobie konto na flickrze lub innym fotowiadrze i stamtąd linkować obrazki. Nie zmniejszy Ci się wtedy miejsce na serwerze Optycznyc,h a więcej opcji współdzielenia się zdjęciami dostaniesz.
pes - Pią 23 Lis, 2012
wiśienka, a ja na tych kolorowych co pokazałaś wogóle nie mogę zrozumieć dlaczego takie blade są? Jaki jest cel? Koloru skóry praktycznie brak, dlaczego tak? Na 175 bardzo kiepsko to wygląda. 176 ma moim zdaniem spaprane tło, i kolor się tam wkrada... słabo to wygląda. A kadr bardzo fajny i najlepszy z tych wszystkich.
Jak to w paint-cie zmniejszasz? MS Paint...?
Dorzucę jeszcze dwa
178.
179.
wiśienka - Sob 24 Lis, 2012
Córa
radaris - Nie 25 Lis, 2012
wiśienka, za ciemno masz...
komor - Nie 25 Lis, 2012
I niestety nadal jakość kompresji JPG strasznie niska. Po co tak masakrować efekt swoich starań?
kwscore - Nie 25 Lis, 2012
181.
wiśienka - Pon 26 Lis, 2012
Słuchajcie no właśnie za ciemne czyli żle oświetlone lampami to było robione na czarnym tle co zrobić żeby takie zdjęcie na czarnym tle wyszło super bardziej oświetlić może tył
komor - Pon 26 Lis, 2012
wiśienka, czy tło jest czarne czy nie, to inna kwestia i można zrobić różnie, zależy jaki efekt się chce uzyskać. Nam przede wszystkim chodzi o to, że modelka jest niedoświetlona. No i ustaw wyższą jakość JPG przy eksporcie zmniejszonego obrazka!!!!
nienietaktak - Czw 06 Gru, 2012
takie tam pod murem
182.
cybertoman - Czw 06 Gru, 2012
nienietaktak napisał/a: | takie tam | Wstydzisz sie tego zdjecia?
mozer - Czw 06 Gru, 2012
cybertoman, czy Ty rozpocząłeś jakąś krucjatę w tej dziedzinie?
nienietaktak - Czw 06 Gru, 2012
cybertoman, mam kłopoty z wyartykułowaniem podpisów, więc piszę "takie tam". takie słowa - klucze. a co? mam się wstydzić? jeśli tak, to powiedz prosto z mostu, a zacznę.
cybertoman - Czw 06 Gru, 2012
mozer, tak
nienietaktak napisał/a: | mam kłopoty z wyartykułowaniem podpisów | To nie podpisuj...
mozer - Czw 06 Gru, 2012
cybertoman, jesteś w stanie wyobrazić sobie, że czasem coś człowiek wstawia i nie jest pewny, czy coś jest dobre, czy nie?
A to zdjęcie mi się podoba - wydaje się takie naturalne.
cybertoman - Pią 07 Gru, 2012
mozer napisał/a: | jesteś w stanie wyobrazić sobie ... | to nie jest powód do deprecjonowania na wejsciu wlasnych prac.
nienietaktak - Pią 07 Gru, 2012
cybertomatn, to nie jest deprecjonowanie. przynajmniej nie o to chodziło
jaad75 - Pią 07 Gru, 2012
mozer napisał/a: | wydaje się takie naturalne. | Zwłaszcza ułożenie lewego nadgarstka i paznokcie o długości uniemożliwiającej grę... Nie ma to jak udawać, że gra się na jakimś instrumencie, to takie naturalne...
A co do zdjęcia - nie leży mi ten kąt, oparcie o mur i światło (zwłaszcza blik na korpusie przeszkadza). Mam też wrażenie, że lepiej wyglądałoby mniej kontrastowe B&W.
nienietaktak - Pią 07 Gru, 2012
jaad75, zapomniałeś o braku kabla Reszta opinii na plus. Potrzebowałem potwierdzenia kogoś niezwiązanego z tematem, bo miałem wątpliwości. Widzę, że na Ciebie można liczyć.
kozidron - Sob 08 Gru, 2012
Ułożenie lewego nadgarstka jest prawidłowe do napierania tapingiem czy też spinką do włosów, zapalniczką a nawet smyczkiem, jeżeli taki lamer jak ja daje radę to ty też powinieneś , co innego te paznokcie. Do gry bacha(poważnej) taki paznokieć się przydaje na prawej dłoni i to przy każdym palcu, co innego na lewej (to dla prawo ręcznych, dla lewo oczywiscie jest na odwrót)
A teraz na serio co do zdjecia, to mi się nie podoba, duzo góry, jakoś tak przypadkowo złapane i już nbie będę komentował tego co napisał jaad75 bo ma rację. Mam na mysli przypadkowo złapane przez fotografa, to że ta kobita trzyma tą gitarę przypadkowo to już lepiej pominąć. Rozumiem, że to raczej reportaż, bo oswietlone dośc płasko, no i obróbkami nie leży, mocno kontrastowa.
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 16:42 ]
183. zgodnie z tym co napisałem do Tadeusza (że wrzucę bez przepierki)
jaad75 - Sob 08 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | Ułożenie lewego nadgarstka jest prawidłowe do napierania tapingiem czy też spinką do włosów, zapalniczką a nawet smyczkiem | Pisałem o jej lewym, a nie tym bardziej po lewej stronie kadru (czy też raczej w centrum)...
kozidron napisał/a: | że wrzucę bez przepierki | Dużo lepiej, jak dla mnie. Z uwag, to oprócz tego, że wolałbym symetrycznie (nie tylko kadrowo, ale i oświetleniowo), to chyba lepiej wyglądałaby większa GO.
kozidron - Sob 08 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Pisałem o jej lewym, a nie tym bardziej po lewej stronie kadru (czy też raczej w centrum)... |
kolego, zapalniczką gra się lewą reką jak jesteś prawo ręczny, smyczkiem gra się prawą ręką jak jesteś prawo ręczny, natomiast spinką do włosów zdecydowanie mozna grać jedna jak i drugą ręką, wiedziałem że nie skojarzysz ta wypowiedź tyczyła się obu rąk
jaad75 napisał/a: | Dużo lepiej, jak dla mnie. Z uwag, to oprócz tego, że wolałbym symetrycznie (nie tylko kadrowo, ale i oświetleniowo), to chyba lepiej wyglądałaby większa GO. |
dzięki, nie specjalnie się przyłozyłem tu do roboty(jak napisałem w spamie), na szczecie były też inne kadry i makijaż, no i modelka po oddanych zdjęciach mnie nie pozwała
nienietaktak - Sob 08 Gru, 2012
kozidron, na Ciebie też można liczyć. jak wytrzeźwieję, to spróbuje to trochę inaczej przedstawić
jaad75 - Sob 08 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | kolego, zapalniczką gra się lewą reką jak jesteś prawo ręczny, smyczkiem gra się prawą ręką jak jesteś prawo ręczny, natomiast spinką do włosów zdecydowanie mozna grać jedna jak i drugą ręką, wiedziałem że nie skojarzysz | Nie grałem nigdy zapalniczką, ani spinką, a smyczkiem kiepsko mi idzie...
kozidron - Nie 09 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Nie grałem nigdy zapalniczką, ani spinką, a smyczkiem kiepsko mi idzie... |
fajna zabawa, spróbuj. Kto eksperymentuje ten żyje, ze światłem też
witcher - Nie 09 Gru, 2012
184.
Uploaded with ImageShack.us
bhpchmiel - Nie 09 Gru, 2012
185.
186.
jaad75 - Nie 09 Gru, 2012
witcher, przyciasne kadrowanie i obcięty czubek buta. Zawinietowałbym to.
bhpchmiel, 185 - za dużo góry, albo za mało dołu. 186 - świetne.
[ Dodano: Nie 09 Gru, 2012 23:51 ]
Szkoda tylko jakości na tym dymie.
bhpchmiel - Pon 10 Gru, 2012
jaad75, dzięki za uwagi. No z tym dymem tak wyszło niestety
187.
188.
189.
lozan26 - Pon 10 Gru, 2012
Witam. tez chce pokazac
muzyk - Pon 10 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | Witam. tez chce pokazac |
Numeruj.
hijax_pl - Pon 10 Gru, 2012
lozan26, no jeśli taką jakość obrazu wypluwa twoje SLT to ja jestem załamany i... współczuję. Oraz gratuluję
mozer - Pon 10 Gru, 2012
hijax_pl, nie no - przecież to jest obróbka wykonana przez kolegę, dzięki czemu to zdjęcie jest takiej jakości jak prace z 1x
to bylo robione bez obiektywu
Arek - Pon 10 Gru, 2012
lozan26, drugie ostrzeżenie. Wiesz czym się kończy trzecie?
wiem, wiem przepraszam.W piatek byla u mnie biba, wiec moze to jakis naprany gosc sie wpisal.
hijax_pl - Pon 10 Gru, 2012
mozer napisał/a: | przecież to jest obróbka wykonana przez kolegę, | Hm.. oprubka obrupką, no ale szum na ISO3200 przedni
aaaahahahaha pado szum.Zapisz sie na kolko razem nienietaktak.Bedziecie sie wspierac.Szum... wyjdz
jaad75 - Pon 10 Gru, 2012
bhpchmiel, 187 jeszcze ok, ale kolejne coraz mniej mi się podobają.
lozan26, nie żeby to była jakaś tragedia, bo widywałem w tym dziale dużo gorsze zdjęcia, ale szczególnie udane fotograficznie i obróbkowo, to to też nie jest. Chociaż z drugiej strony, w latach 80-tych coś w tym klimacie pewnie spokojnie mogłoby znaleźć się na okładce jakiejś topowiej płyty...
wlasnie jaad75.Ja to robilem 5 minut a fota przepraszam za nieskromnosc wyglada o wiele efektowniej od wiekszosci gniotow tutaj wypoconych.Kadr tez uwazam za bardzo udany.
mozer - Pon 10 Gru, 2012
jaad75, Ty się dobrze czujesz?
mozer, że obróbka i stylistyka 190 kojarzy mi się z okładkami płyt z lat 80-tych? Sam nie wiem... No, ale co poradzić... Może za mało dzisiaj spałem...
komor - Pon 10 Gru, 2012
mozer, jeśli chodzi o tę okładkę płyty to ja się w pełni z Jaadem zgadzam. lozan26, poziom samozadowolenia widzę nadal wysoki. W sumie to przydatna cecha.
mozer - Pon 10 Gru, 2012
komor, znaczy mnie bardziej interesuje jakie gorsze zdjęcia tu widział, tym bardziej że samego zdjęcia to trudno się tam dopatrzeć
A tak po prawdzie, to na okładce płyty może być wszystko
lozan26 napisał/a: | fota przepraszam za nieskromnosc wyglada o wiele efektowniej od wiekszosci gniotow tutaj wypoconych. | Hmm, tak myślisz?
lozan26 napisał/a: | Kadr tez uwazam za bardzo udany. | To może ośmielę się zapytać, jaki był zamysł tworzenia takiego kadru i obrobienia go w ten sposób? Chciałeś wyrazić coś więcej, czy chodziło raczej o odwrócenie uwagi od zdjęcia jako takiego, by swą doskonałością nie oślepiło oglądających?
masza - Pon 10 Gru, 2012
lozan26, pokaż, jak wyglądało zdjęcie, zanim potraktowałeś je (lub może kolega?) niewyszukaną obróbką. Zrobiłeś z niego grafikę, prócz konturów i plam w patriotycznych barwach niewiele widać.
mozer napisał/a: | komor, znaczy mnie bardziej interesuje jakie gorsze zdjęcia tu widział | mozer, przez te parę lat istnienia działu przewinęły się tu nie takie cuda (żeby o niektórych dziełach sztuki nie wspominać ).
mozer - Pon 10 Gru, 2012
jaad75, no dobra, ale ja wyrobów czek... czesiopodobnych nie biorę pod uwagę
piekna, dynamiczna fotka dziecka zrobiona w ruchu podczas zabawy.
Jaad75 dla przykladu pierwsze lepsze numer 3. Co to ma byc? zdjecie Nolajf.Na dodatek zle uchwycone i wisniacko ubrana dziewczyna.
dalej 15-Totalnie zle dobrane swiatlo.Co ona ma na glowie?Zdjecie bez wyrazu
dalej 57.Nie wiem co ona robi.Bedzie przyjmowala cos na klate czy prostuje celulit?
Owszem jest kilka dobrych ale wiekszosc do miernoty.
mozer - Pon 10 Gru, 2012
lozan26, brawo! Teraz zastosuj ten sam stopień obiektywizmu do swoich zdjęć...
baracuda - Pon 10 Gru, 2012
mozer napisał/a: | ale ja wyrobów czek... czesiopodobnych..... |
Ja się gapię i nie wiem gdzie to wsadzić, teraz zajarzyłem ten "styl"
zrobilem to post wyzej.Mozer wiem, ze bronosz kolegow bo tak wypada dlatego nie brne dalej.
Foty do podziwiania sa tutaj
http://www.fotoferia.pl/
mozer - Pon 10 Gru, 2012
lozan26, masakra - gdzie ja napisałem, że się nie zgadzam z tym co napisałeś...
Potrafisz czytać ze zrozumieniem?
masza - Pon 10 Gru, 2012
lozan26, nie lękaj się, pokaż to dynamiczne (?) zdjęcie zrobione podczas zabawy (?). Zdjęcie. Fotografię. Z wszystkim jej cechami, czyli grą światła, głębią, uwidocznieniem pożądanego detalu i starannie skomponowanym tłem.
baracuda - Wto 11 Gru, 2012
skoro ostatnio temat jest lekko sfiksowany jedna fota z mental hospital
wszelkie podobieństwo i tak dalej .... , jedynie miejsce jest prawdziwe lecz
już zamknięte z powodu braku funduszy , jak to w PL bywa.
191.
nienietaktak - Wto 11 Gru, 2012
a mówią, że głową muru nie przebijesz
pioroon - Wto 11 Gru, 2012
Z pokojem bez klamek podobno da radę
Ciekawa kompozycja!
baracuda - Wto 11 Gru, 2012
nienietaktak napisał/a: | a mówią, że głową muru nie przebijesz |
pioroon napisał/a: | Z pokojem bez klamek podobno da radę
Ciekawa kompozycja! |
radę da, lecz efekt może być nie ciekawy, może wrzucę
nienietaktak - Sro 12 Gru, 2012
192.
witcher - Czw 13 Gru, 2012
193.
Uploaded with ImageShack.us
nienietaktak - Czw 13 Gru, 2012
new look 2
194.
cybertoman - Czw 13 Gru, 2012
Do takich obrazow to ja jeszcze nie doroslem, albo juz za stary jestem. Albo jedno i drugie.
Tutejszyn - Czw 13 Gru, 2012
A mi 194 strasznie pasuje. Jest wyraziste, jednoznaczne i bez zwracania uwagi na gładkie słówka, aby kogoś nie urazić.
nienietaktak - Pią 14 Gru, 2012
cybertoman, "nie dorosłem, za stary" - co to za gadanie? Albo się podoba, albo nie i możesz napisać wprost. Łącznie ze słowami typu: "gniot", "ad kosz", "rewelacja" itd. Możliwości jest wiele.
Tutejszyn - Pią 14 Gru, 2012
nienietaktak napisał/a: | ...Możliwości jest wiele. | Biorąc pod uwagę różną wrażliwość na bodźce lepiej uważać na "gnioty". W końcu po kilku awanturkach okazuje się, że tych możliwości wcale tak wiele nie ma.
....aaaale zaraz.. to chyba taka wasza prywatna wojenka. OK, nie przeszkadzam
pioroon - Pią 14 Gru, 2012
Nie sądzę, żeby nntt prowadził z kimkolwiek wojenki
A co do zdjęcia to obróbka na new look 1, kompozycja/kadr na 2.
Tutejszyn, nie no spokojnie. żadna wojenka, tylko chcę wymusić konkretną opinię nie ma obowiązku ulegać moim wymuszeniom, ale miło przeczytać jakąś konkretną opinię. bez względu na jej wydźwięk
ja nic do cybertomana nie mam i walczyć nie mam zamiaru. bronić zdjęcia jak lew też nie będę.
Tutejszyn - Pią 14 Gru, 2012
Już miałem nic nie mówić, bo to tu jeszcze można powiedzieć. Wyszedłem z tematu, wszedłem do innego i parsknąłem śmiechem
Taki cytat z innego tematu: "Kiczowato z tą winietą, nic nie poradzę, tak odbieram Poza tym widzę jeszcze, że krzywo..."
Ale może tylko mnie to tak rozbawiło
Tutejszyn, w którym temacie?
kozidron - Pią 14 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | Do takich obrazow to ja jeszcze nie doroslem, albo juz za stary jestem. Albo jedno i drugie. |
cybertoman, intersuje Cie tylko wyświecone piękno z beauty disha z nad głowy a'la standardowy Jaad pociśniete na sofcie po skórze, poprawne politycznie do urzygu ? Nie szukasz ... ?
Kto przestał szukać jest bardziej skończony niż ten, któremu wydaję się, że znalazł.
komor - Pią 14 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | a'la standardowy Jaad |
Jaad i standardowe ujęcia? Przecież on ma same nienormalne ogniskowe!
kozidron napisał/a: | Kto przestał szukać jest bardziej skończony niż ten, któremu wydaję się, że znalazł. |
True, true…
new look 3 - na razie ostatnie z serii (najprawdopodobniej)
195.
jaad75 - Pią 14 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | intersuje Cie tylko wyświecone piękno z beauty disha z nad głowy a'la standardowy Jaad pociśniete na sofcie po skórze | A od kiedy to ja świecę beauty dishem znad głowy? Pokaż mi choć jedno moje zdjęcie tak świecone? "Softem po skórze" też nie cisnę, a przynajmniej robię to rzadko i w bardzo małym stopniu...
jaad75, to przecież złośliwa małpa, więc nie ma się co przejmować
jaad75 - Pią 14 Gru, 2012
nienietaktak, ale ja się nie przejmuję, ja po prostu jeszcze nawet nie kupiłem sobie beauty disha...
jaad75, to ja Ci pożyczę
cybertoman - Pią 14 Gru, 2012
nienietaktak napisał/a: | 195. | A to mi sie podoba, taka hiszpanska atmosfera.
[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 20:26 ]
kozidron napisał/a: | intersuje Cie tylko wyświecone piękno z beauty disha z nad głowy a'la standardowy Jaad pociśniete na sofcie po skórze, poprawne politycznie do urzygu ? Nie szukasz ... ? | Jesli pojecie "poszukwanie" ograniczasz do prostej negacji, tworzenia "na zlosc" i "na przekór", "szokowania" odbiorcy miernotą, takie a'la porno artystyczne - to w takim przypadku: nie szukam. (Tobie też ta faza przejdzie).
[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 20:27 ]
Tutejszyn napisał/a: | ....aaaale zaraz.. to chyba taka wasza prywatna wojenka. OK, nie przeszkadzam | Te, prowokator...
cybertoman, ale ja nikogo nie chcę szokować. poszukiwaniem też tego nie nazwę. raczej miałem na myśli przełożenie karykatury na język fotografii. i też zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystkim musi sie podobać. raczej zmartwiłbym się, gdyby tak było
naprawdę to aż taka miernota? jeżeli tak, to idę skoczyć z mostu
nienietaktak napisał/a: | Albo się podoba, albo nie i możesz napisać wprost. Łącznie ze słowami typu: "gniot", "ad kosz", "rewelacja" itd. Możliwości jest wiele. | Nie wszystko da sie jednoznacznie okreslić. Ono mie sie nie podoba i podoba jednoczesnie. Nie podoba mi sie "przerysowana szkaradność" tego obrazu. Natomiast realizacja tegoż jest doskonała. Nie widzę (czuję) sensu tego przedsięwziecia. Chyba, że to odskocznia od estetyki ślubnej... Wtedy miałoby to sens. Dla Ciebie.
[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 20:38 ]
nienietaktak napisał/a: | ale ja nikogo nie chcę szokować. | to nie było do Ciebie
cybertoman napisał/a: | Chyba, że to odskocznia od estetyki ślubnej... Wtedy miałoby to sens. Dla Ciebie.
|
Fotografia dla mnie nie kończy się na ślubach. To jedna z działek, na których uprawiam swoje warzywka. Nie prezentuję tu wszystkiego co robię, bo po prostu:1) nie chcę, 2) nie mogę.
Seria new look powstała spontanicznie w ciągu 20. minut (od pomysłu do końca obróbki) i jest wstępem do większego projektu. Czy go zrealizujemy, to już inna bajka
nienietaktak, to nie była próba zaszufladkowania Cie gdziekolwiek, tylko jedna z hipotetycznych wersji "zawartości" zdjecia.
cybertoman, do tworzenia takich wersji zawsze masz prawo, aczkolwiek z tego postu nie wynikało to wprost.
nienietaktak, in dubio pro reo.
cybertoman, prawnik?
pioroon - Pią 14 Gru, 2012
nienietaktak, pewnie tak, bo żona akurat obok mnie siedziała i wiedziała o co chodzi
A ja wiadomo - wujek google
nienietaktak, nie nie.
kozidron - Sob 15 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Pokaż mi choć jedno moje zdjęcie tak świecone? "Softem po skórze" też nie cisnę, a przynajmniej robię to rzadko i w bardzo małym stopniu... |
to tym bardziej dziwne, że preferujesz takie zdjęcia lansujac takie podejście jako jedno z kilku prawidłowych
cybertoman napisał/a: | (Tobie też ta faza przejdzie). |
jakbysmy byli na piwie, powiedziałbym: piep... jak stary dziad. Tu na forumie moge Ci napisać: starość nie radość.
Szokowanie miernotą, no interesujące Szczerze to nie widzę nic nadzwyczajnego w standardowym podejściu do tematu, tak potrafi każdy i nie widze w tym ani zadnej finezji ani nic specjalnie ciekawego, ot pstryk jak dziesiatki tysięcy innych na necie.
nienietaktak napisał/a: | Fotografia dla mnie nie kończy się na ślubach. To jedna z działek, na których uprawiam swoje warzywka. Nie prezentuję tu wszystkiego co robię, bo po prostu:1) nie chcę, 2) nie mogę. |
nie wygrasz, niestety tu panuje przekonanie, że to co pokazujesz to jedyne co robisz. Nie spodziewałbym się tu innej reakcji, nawet Ci co prezentują jakis poziom wiedzy technicznej preferują jakiś kanon bardziej lub mniej zblizony do ogólnie przyjetych norm.
nienietaktak - Sob 15 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | preferują jakiś kanon bardziej lub mniej zblizony do ogólnie przyjetych norm. |
Staram się spod tego wyzwolić, co może się niektórym odbiorcom nie podobać, ale jakoś to niepodobanie mi nie przeszkadza. Naprawdę zacznę się martwić, gdy wszyscy krzykną: łał!
I masz rację. Pstryk jak wiele innych. Może z tą przewagą, że tych wymizianych, wypielęgnowanych do granic przyzwoitości jest kilkanaście razy więcej.
kozidron - Sob 15 Gru, 2012
nienietaktak napisał/a: | Pstryk jak wiele innych. |
ale ja się nie wypowiadalem na temat tego zdjecia
kozidron, "tego" to znaczy którego konkretnie?
mozer - Sob 15 Gru, 2012
nienietaktak, 195 - stylizacja stylizacją, ale czy na twarzy musi być miejscowo takie ostre światło?
dcs - Sob 15 Gru, 2012
mozer,
Słoneczna Hiszpania.
cybertoman - Sob 15 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | jakbysmy byli na piwie, powiedziałbym: | Jak bedziesz w okolicy to zapraszam, piwa tutaj dostatek.
kozidron napisał/a: | Szczerze to nie widzę nic nadzwyczajnego w standardowym podejściu do tematu, tak potrafi każdy i nie widze w tym ani zadnej finezji ani nic specjalnie ciekawego, | Po pierwsze, to nie kazdy potrafi a niektóry by chciał, a po drugie, ponownie schematycznie podchodzisz do sprawy, bo ponownie nawiazujesz do standardow, stawiajac je w przeciwwadze do tworczych poszukiwan, a to moze wplywac bardzo ograniczajaco na Muzę. Jesli nie podoba mi sie jakis konkretny eksperyment, nie oznacza automatycznie nawolywania do powrotu na łono uznanych kanonów. Tak samo fakt, ze nie podoba mi sie jak trzylatek maluje mi kredkami bialą sciane nie oznacza, ze jestem przeciwny tworczosci trzylatkow tylko ze ten, konkretny, jedyny w swoim rodzaju bohomaz nie trafia mi do przekonania, choc motywacje tworcze nie sa mi obce, co znajduje odzwierciedlenie w smacznej czekoladce skwitowanej - "Doble to"
kozidron napisał/a: | pstryk jak dziesiatki tysięcy innych na necie. | Ja wiem, tak zostalismy wychowani - kazdy jedyny w swoim rodzaju, dziecko boze, niepowtarzalne duchowe uniwersum. i teraz musimy to sobie codziennie udowadniac. Nie ma sie co dziwic, ze czesto poszukiwania wlasnego stylu zaczynaja sie juz w drodze ze sklepu, a z pudelka aparat wyjmuje uksztaltowany juz, mlody artysta. Brak wiedzy o przyslonie i innych takich ...... nie wydaja byc sie tutaj jakas znaczącą barierą. Bo nie wazne, co i jak, wazne, zeby inaczej, co najczesciej owocuje w "odchodzeniu od standardow", "lamaniu skostnialych zasad", "zrywaniu z tradycja" (lub z czyms innym) czy tez "odkrywaniu nowych srodkow wyrazu". Potem dochodzi "brak zrozumienia" i tupanie nozkami. Jedno jest pewne -proste tworzenie "na odwrót" nie jest ani odkrywcze ani niepowtarzalne. Co najwyzej infantylne. Chce ktos cukierka?
[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 15:49 ]
Zamiast wycenzurowanych "pierdół" mogą byc "podstawy".
cybertoman, nie zawsze tak bywa. U mnie na przykład: podstawową wiedzę o przysłonie, migawce, ISO (wtedy GOST albo ASA) nabyłem jakieś 35 lat temu. 30 lat minęło od czasu, gdy zacząłem interesować się kompozycją, barwami itd. w dziedzinie malarstwa i fotografii. pamietam moją fascynację książką "Fotografowanie nie jest trudne" Jerzego Płażewskiego i próby osiągnięcia tego, co było tam opisane. Zabawa była wspaniała. Dopiero długo, długo później jakieś eksperymenty i odchodzenie od przyjętych kanonów. No i fotografia cyfrowa, która wywraca wszystko do góry nogami. Można podejrzeć, prawie w locie zmodyfikować. Raj! Okazuje się, że ten raj jest złudny, bo łatwość kombinacji powoduje, że właściwie wszystkiego trzeba sie uczyć jeszcze raz (nie dosłownie, ale przynajmniej w dużej części). Na szczęście nigdy nie należałem do ludzi, którzy czują jakąkolwiek misję.
Pewnie wielu młodych zatraca się w tym, co wymieniłeś, ale wielu jest też takich, którzy zaczynają od właściwej strony. Zresztą teraz mają o wiele łatwiej. Jest nieograniczony dostęp do informacji, mogą oglądać zdjęcia wystawiane w najlepszych galeriach, mogą w koncu zamieszczać swoje prace na forach i szukać rady u bardziej doświadczonych. Oby tylko chcieli.
A jeżeli ktoś się frustruje z powodu "braku zrozumienia"... Kiedyś mu przejdzie
Zasada jest jedna: cały czas się uczyć, oglądać zdjęcia, analizować i próbować, próbować, próbować. Nawet wtedy, gdy wyważa się otwarte drzwi.
cybertoman - Sob 15 Gru, 2012
nienietaktak napisał/a: | Nawet wtedy, gdy wyważa się otwarte drzwi. | Tak wygląda azjatycki przepis na rozwój. Własną droge obiera sie wtedy, gdy w "kopiowaniu" dzieł mistrza, niezależnie od tego, czy jest to Mercedes czy artystyczny styl, osiąga sie perfekcje. Im czesciej kogos kopiuja, tym wiekszym cieszy sie uznaniem. A my raczej nie lubimy, jak sie kopiuje nasze dziela. Sczegolnie, gdy robia to azjaci...
kozidron - Nie 16 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | Bo nie wazne, co i jak, wazne, zeby inaczej, co najczesciej owocuje w "odchodzeniu od standardow", "lamaniu skostnialych zasad", "zrywaniu z tradycja" (lub z czyms innym) czy tez "odkrywaniu nowych srodkow wyrazu". Potem dochodzi "brak zrozumienia" i tupanie nozkami. Jedno jest pewne -proste tworzenie "na odwrót" nie jest ani odkrywcze ani niepowtarzalne. Co najwyzej infantylne. |
Dlaczego w twojej głowie są tylko dwie drogi, ta z nurtem jakiegoś kanonu i tylko ta która na przekór przeciwstawia sie jakiemuś nurtowi? Muszę stwierdzić, że kompletnie sie nie rozumiemy, zreszta trudno się porozumiec i dojśc do wspólnych wniosków z kimś, kto uwaza, ze jest tylko jedna słuszna linia a cała reszta to jest "tupanie nóżkami" albo płynięcie pod prad jakiemuś wcześniej wyznaczonemu nurtowi.
cybertoman napisał/a: | Bo nie wazne, co i jak, wazne, zeby inaczej, co najczesciej owocuje w "odchodzeniu od standardow", "lamaniu skostnialych zasad", "zrywaniu z tradycja" (lub z czyms innym) czy tez "odkrywaniu nowych srodkow wyrazu". |
Smutne życie jeżeli uwazasz, ze inaczej się nie da i wszystko jest albo białe albo czarne. Uważam, że chyba nie ma sensu, zebysmy dalej o tym dyskutowali, masz strasznie ciasne horyzonty, w tej kwestii chyba się mocno nie rozumiemy, przykre to tym bardziej, że "fotografia" jednak daje mozliwości popisania sie kreatywnością i to własną. Mi nawet nie przeszkadza podejście, że najpierw a może nawet w miedzy czasie dobrze jest osiągnąć jakiś poziom rzemieślniczy ale dlaczego ma to być oderwane od zabawy czy eksperymentów.
Cieszę się, że nie wszyscy mają tak ciasne spojrzenie na swiat, dlatego możemy słuchać coltrane'a czy lutosławskiego, podziwiać obrazy klimta lub sztuki artaud.
cybertoman - Nie 16 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | masz strasznie ciasne horyzonty | Tup, tup? Oczywiscie, ze mam. I to ograniczenie spowodowało, że nie czuję zdjecia, rozpoczynającego tę dyskusję. Nie wiem, jak z tego krótkiego postu, dającemu wyraz mojemu niezrozumieniu, wykreowałeś moją krucjatę przeciwko "innemu". Wykreowałeś ją sobie i sobie z nią dyskutujesz. Zdaje sobie sprawę, ze tego typu zjawiska mają tu miejsce - ostatnią na przykład była ta Czesiowa, i można sie pogubić, ale o ile mnie pamięć nie myli to ja dostałem wtedy szlaban a Ty używałeś sobie w najlepsze.
Kategoryczne, nie znoszące sprzeciwu stwierdzenia też raczej nie moją sa domeną..., a wrecz przeciwnie, prawdy objawione staram sie podważać gdzie tylko sie da. (Co prawda, z powodu ciasnych horyzontów nie jestem w stanie tychże prawd pojąć, ale doświadczenie podpowiada, że nic nie jest tak jednoznaczne, na jakie wygląda a to wystarczy.) No trudno mi pojąć tę logike, ten wzór i co do niego podstawiłeś, że wyszło Ci cybertoman = obrońca Częstochowy artystycznej poprawności. To pewie przez te ciasne horyzonty. To wiesz co, to ja w takim razie przy nich zostaje.
dcs - Nie 16 Gru, 2012
... ciasne, ale własne
kozidron - Czw 20 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | Oczywiscie, ze mam. |
masz i przypominasz w tym swojego imiennika, dla którego białe nie zawsze jest białe i którego w tym kraju nazywamy prezesem ===== "Polska to ON"
cybertoman napisał/a: | Bo nie wazne, co i jak, wazne, zeby inaczej, co najczesciej owocuje w "odchodzeniu od standardow", "lamaniu skostnialych zasad", "zrywaniu z tradycja" (lub z czyms innym) czy tez "odkrywaniu nowych srodkow wyrazu". Potem dochodzi "brak zrozumienia" i tupanie nozkami. |
smutne, że dla Ciebie sa tylko dwie drogi, ta słuszna zgodna ze standardami i ta pod prąd która tylko i wyłacznie istnieje na przekór tej tradycyjnej.
cybertoman napisał/a: | To wiesz co, to ja w takim razie przy nich zostaje. |
....i nikt Ci nie broni, ja się nawet temu nie dziwie. Na szczęscie w dziedzinach "otwartych" jest bardzo mało ludzi o tak ciasnych horyzontach, tylko to forum(wyjątkowo) napompowane jest tutejszynami z pesymistycznymi wąskim horyzontami.
degol - Czw 20 Gru, 2012
kozidron, może byś odbierał "telefon" jak dzwoni ?!
cybertoman - Pią 21 Gru, 2012
kozidron, Nie rozumiesz, nie chcesz zrozumieć, albo udajesz, że nie rozumiesz co tam jest napisane i zachowujesz sie jak kataryniarz w kółko powtarzajacy te samą frazę. Dlatego merytorycznie ta dyskusja do przodu wcale się nie posuwa a rozpoczętego przez Ciebie wątku wycieczek osobistych kontynuował nie będę, bo nie mam w forumowych pyskówkach doświadczenia i mógłbym przypadkowo zbytnio nadwyrężyć Twoje ego a nie leży to w moich zamiarach.
196 Ciasno
kozidron - Pią 21 Gru, 2012
degol, nie dzwoniłeś, moze numery Ci się pomyliły Odezwę się w ciagu dnia
cybertoman, nie przesadzaj, nie spinaj się i wyluzuj, i daj spokój z tym ego, możesz po nim jeździc ile chcesz, nie robi. Wydaje mi się, że ty zacząłeś, zresztą nieważne, najzwyczajniej osłabia mnie krytyka z kategorii: "jestem na NIE", "nie dorosłem do tego typu obrazów" i wszelki inny chłam rzucony bez uzasadnienia.
Taka krytyka nic nie wnosi dla tego kto umieszcza tu zdjęcia i jeszcze bardziej zaniża poziom rozmowy niż obrzucanie się epitetami. Czy ci i kilku innym naprawdę się wydaję, że pomagacie komuś podciagnąc swój warsztat takimi komentami ?
Czy ty naprawdę nie rozumiesz o co chodzi, czy dopiero jak zostajesz potraktowany tak samo powoli otwierają Ci się oczy.
Jaki sens ma tu wstawianie zdjęć, jak komentarze są tego typu ?
cybertoman - Pią 21 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | najzwyczajniej osłabia mnie krytyka z kategorii: "jestem na NIE", "nie dorosłem do tego typu obrazów" i wszelki inny chłam rzucony bez uzasadnienia. | No coś w tym jest, ale uzasadnienie jest czasami tak osobiste, że nie zawsze nadaje sie do publikacji. Jeśli kogoś jednak to interesuje, to dopyta. Jeśli nie, to nie ma sensu sie uzewnętrzniać. W tym konkretnym przypadku chodziło o szeroko rozumiane piękno kobiecego ciała i w tym temacie "szpecące" środki wyrazu wywołują jakiś tam wewnętrzny sprzeciw. Może sie to zmieni w przyszlości (dorosnę) a może napatrzyłem się w życiu na tyle brzydoty, że nie leży ona w zakresie moich zainteresowań fotograficznych (jestem za stary).
kozidron napisał/a: | Jaki sens ma tu wstawianie zdjęć, jak komentarze są tego typu ? | To jest bardzo dobre pytanie i warte przedyskutowania. Ale już w nowym roku.
nienietaktak - Sob 22 Gru, 2012
Wiktoria
197.
kwscore - Sob 22 Gru, 2012
198.
cybertoman - Sob 22 Gru, 2012
nienietaktak napisał/a: | 197
| Wiktoria jest fajna.
cybertoman, dziękuję w jej imieniu. Wprowadziłbyś jakieś zmiany?
forrest - Sob 22 Gru, 2012
nienietaktak, Wiktoria to bardzo atrakcyjna pani, ukazana w przyjemny dla oka sposób
forrest, z "panią" to przesadziłeś
jacekwrrr - Nie 23 Gru, 2012
199.
forrest - Nie 23 Gru, 2012
nienietaktak, nie chciałem używać słowa, które określa przyrząd służący pomocą osobom starszym w poruszaniu się (oględnie mówiąc)
krzysztoff77 - Nie 23 Gru, 2012
nienietaktak, Poprosimy więcej Wiktorii
Zdjęcie również jak najbardziej na: tak! Podoba mi się współgranie koloru kurtki z włosami. No i dla kontrastu te oczy.....
200,
Witam, proszę o opinię.
mozer - Nie 23 Gru, 2012
jacekwrrr, przede wszystkim nie podoba mi się tak wyeksponowany bark - zarówno kadrem, jak i światłem. Wolałbym, żeby włosy po prawej nie były ucięte. Włosy na oczach nie wyglądają dobrze.
Zabrałbym przestrzeni z lewej kosztem przestrzeni z prawej.
Myślę, że podpis jest zbyt mały ;P
radaris - Nie 23 Gru, 2012
jacekwrrr, obróbka jest przesadzona, zwłaszcza te oczy mętne na 199
mozer, dzięki za opinię masz rację że włosy na oczach nie wyglądają dobrze.
"Myślę, że podpis jest zbyt mały ;P" co miałeś na myśli?
radaris, dzięki za info masz racje przesadziłem.
nienietaktak - Pon 24 Gru, 2012
forrest, balkonik???
[ Dodano: Pon 24 Gru, 2012 09:12 ]
krzysztoff77, będzie po tym całym zamieszaniu zwanym świętami. przynajmniej się postaram, żeby tak było.
[ Dodano: Pią 28 Gru, 2012 22:18 ]
Wiktoria II
201.
radaris - Sob 29 Gru, 2012
nienietaktak, podoba mi się
Czesiu32 - Pon 31 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | nienietaktak napisał/a: | Nawet wtedy, gdy wyważa się otwarte drzwi. | Tak wygląda azjatycki przepis na rozwój. Własną droge obiera sie wtedy, gdy w "kopiowaniu" dzieł mistrza, niezależnie od tego, czy jest to Mercedes czy artystyczny styl, osiąga sie perfekcje. Im czesciej kogos kopiuja, tym wiekszym cieszy sie uznaniem. A my raczej nie lubimy, jak sie kopiuje nasze dziela. Sczegolnie, gdy robia to azjaci... |
Skopiujmy więc ponownie azjatów i dodajmy w to następne pomysły. Oto właśnie najlepsza metoda do łamania skostniałości! No ale przy takim działaniu jest ktoś-coś, co podkłada bariery. Więc po prostu się nie da.
|
|