forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Licznik zdjęć - problem

goltar - Pon 10 Gru, 2007
Temat postu: Licznik zdjęć - problem
Nowy EOS 400D kupiony w sklepie i numeracja zdjęć zaczyna się od 5400 !. Karta pamięci nowa. Czy to możliwe ? :shock: Czy aparat jednak nie był "taki nowy" :evil: Jeśli taki stan licznika mógł pojawić się "przypadkiem" (np. przez wcześniejsze włożenie innej karty), czy jest jakaś metoda sprawdzenia prawdziwej ilości zdjęć zrobionej przez ten aparat (poza wizytą w serwisie Canona) ?
protazy - Pon 10 Gru, 2007

Jest możliwe że ktoś włożył na chwilę swoją kartę i aparat zapamiętał ostatni numer :? a po ponad 5 tyś klapnięć byłoby raczej widać że aparat był używany. Tylko w serwisie można sprawdzic faktyczny przebieg migawki :cry: no chyba że jest to 1D :lol:
MM - Pon 10 Gru, 2007
Temat postu: Re: Licznik zdjęć - problem
goltar napisał/a:
Nowy EOS 400D kupiony w sklepie i numeracja zdjęć zaczyna się od 5400 !. Karta pamięci nowa. Czy to możliwe ? :shock: Czy aparat jednak nie był "taki nowy" :evil: Jeśli taki stan licznika mógł pojawić się "przypadkiem" (np. przez wcześniejsze włożenie innej karty), czy jest jakaś metoda sprawdzenia prawdziwej ilości zdjęć zrobionej przez ten aparat (poza wizytą w serwisie Canona) ?

Pewnie ktoś w sklepie zrobił sobie kilka zdjęć testowych swoją kartą a sprzedawca zapomniał wyzerować licznik :wink:
Prawdziwy stan licznika sprawdzisz tylko w serwisie. Pewnie będzie miał kilkadziesiąt "cyknięć" i tyle. Dobrze wiem co pokazuje "nówencja" po wyjęciu z pudła. Po włączeniu naprawdę dziewiczego aparatu pokazuje się obrazek wymagający ustawienia daty i godziny. Tak jest w Canonie i w Nikonie :lol: Sporo się takich obrazków naoglądałem w swoim życiu :P

goltar - Pon 10 Gru, 2007

dzięki :) jeszcze dziś porobię testy z wkładaniem innych kart, aparat wygląda na nowy ale na pudełku jest promocja z kwietnia 2007 więc trochę w sklepie/magazynie poleżał.... :?
goltar - Wto 11 Gru, 2007

No i sprawa się wyjaśniła :) Jeśli mamy w jednym body zrobione 5000 fotek a w drugim 200 i włożymy kartę pamięci z pierwszego do drugiego body, to w tym drugim będzie już także 5000 fotek :? W drugą stronę to nie działa, tzn jeśli z body drugiego (200 fotek) przełożymy kartę do body pierwszego (5000 fotek) to w pierwszym nadal licznik pokaże 5000...
W sklepie robiliśmy test drugim body (używanym testowo w sklepie) na mojej karcie i karta musiała przejąć numerację z tamtego aparatu... trochę to dziwne ale teraz już wiem na jakiej zasadzie to działa :)

MM - Wto 11 Gru, 2007

goltar napisał/a:
No i sprawa się wyjaśniła :) Jeśli mamy w jednym body zrobione 5000 fotek a w drugim 200 i włożymy kartę pamięci z pierwszego do drugiego body, to w tym drugim będzie już także 5000 fotek :? W drugą stronę to nie działa, tzn jeśli z body drugiego (200 fotek) przełożymy kartę do body pierwszego (5000 fotek) to w pierwszym nadal licznik pokaże 5000...
W sklepie robiliśmy test drugim body (używanym testowo w sklepie) na mojej karcie i karta musiała przejąć numerację z tamtego aparatu... trochę to dziwne ale teraz już wiem na jakiej zasadzie to działa :)

To normalne o czym piszesz. Dlatego ja zawsze zeruję licznik w nowym aparacie jak coś sprawdzam w sklepie a do swojego nie wkładam kart z innych aparatów. Tzn. mogę na to pozwolić jak wcześniej wyzeruję takie karty na kompie.

goltar - Wto 11 Gru, 2007

MM napisał/a:
To normalne o czym piszesz.
pewnie i normalne ale jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi przez co trochę się zdziwiłem tym stanem licznika :wink: