forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Śląsk w Obiektywie - tworzymy fotograficzny album Śląska.

szklarek - Wto 10 Lip, 2012
Temat postu: Śląsk w Obiektywie - tworzymy fotograficzny album Śląska.
Witam.

Ostatnio postanowiłem założyć fotoblog o tematyce Śląska. Wiem, że zaraz pojawią się opinie, że już tego mnóstwo, że po co itp itd ;) Zdaję sobie z tego sprawę niemniej jednak postanowiłem spróbować.

Blog zawiera zdjęcia różnych osób. Nie są to tylko moje zdjęcia. Prezentujemy zdjęcia znalezione w sieci. Zebrane w jedno miejsce. Chcielibyśmy pokazać, że na Śląsku też mogą zdarzyć się różne perełki.

Z czasem marzy mi się żeby posiadać unikalne zdjęcia ale na to potrzeba trochę czasu i pieniędzy ;)

Chciałbym pokazać, że Śląsk może być inny niż większości z nas się kojarzy.

Mam w związku z tym do Was prośbę. Wejdźcie zobaczcie i wyraźcie swoją opinię. Chodzi mi o wygląd strony i poziom zdjęć tam się znajdujących.

Siedzi tutaj pewnie spora ilość zawodowych fotografów, którzy będą mogli coś doradzić bądź podpowiedzieć ;)

Trochę się boję ale raz kozie śmierć.

Natomiast gdyby ktoś chciał udostępnić jakieś swoje zdjęcia, które gdzieś tam zalegają na dysku a dotyczą tematyki bloga to też chętnie zapraszam do współpracy.

Śląsk w Obiektywie

Zachęcam do komentowania.
Człowiek w końcu uczy się całe życie ;)

pozdrawiam
Tomek

moronica - Wto 10 Lip, 2012
Temat postu: Re: Nowy projekt.
szklarek napisał/a:
Prezentujemy zdjęcia znalezione w sieci.

bardzo zly pomysl o ile nie masz pozwolenia od autorow na ich publikacje

Mam zgodę wszystkich autorów na publikację zdjęć. Źle to ująłem. Znajduję w sieci a potem kontaktuję się z autorami o pozwolenia na publikację.
komor - Wto 10 Lip, 2012

szklarek napisał/a:
Wejdźcie zobaczcie i wyraźcie swoją opinię. Chodzi mi o wygląd strony i poziom zdjęć tam się znajdujących.

Polskie znaki się sypią na moim systemie w nagłówkach h3 i h4:

Nie bardzo zresztą kumam dlaczego, nie mam w moim systemie kroju "Droid sans" i powinien się pojawić Arial, który niewątpliwie polskie znaki ma…

komor napisał/a:
szklarek napisał/a:
Wejdźcie zobaczcie i wyraźcie swoją opinię. Chodzi mi o wygląd strony i poziom zdjęć tam się znajdujących.

Polskie znaki się sypią na moim systemie w nagłówkach h3 i h4:
Obrazek
Nie bardzo zresztą kumam dlaczego, nie mam w moim systemie kroju "Droid sans" i powinien się pojawić Arial, który niewątpliwie polskie znaki ma…

A jaki system i przegladarka tak z ciekawosci ?

A tak poza tym to jak ogolnie to wyglada ? Nie zajezdza amartoszczyzna ?:)

I co myslicie o takim pomysle ?

komor - Wto 10 Lip, 2012

szklarek napisał/a:

Mac OS X 10.6, przeglądarka bez różnicy w zasadzie:

Syfari 5.1.7

Google Srom 20.0
Jak można było w tak krótkim czasie dojść do tak wysokiego numeru wersji…

Ofiara 12.0
Tutaj jak widać dobrało nieco inną czcionkę (Lucida Grande?) dla pl-znaków, ale to nadal nie jest to samo, co reszta napisu.

Firefox 13.0.1
Nie przychodzi mi do głowy żadne zabawne określenie na tę przeglądarkę – please help!

I na dokładkę Camino 2.1.2, to też na silniku Gecko jest.

kufel - Wto 10 Lip, 2012

szklarek napisał/a:
Ostatnio postanowiłem założyć fotoblog o tematyce Śląska. Wiem, że zaraz pojawią się opinie, że już tego mnóstwo, że po co itp itd
jeśli nie masz zamiaru powielać schematów (czyli kopalnie, familoki,etc...) to pomysł bardzo fajny. jeśli strona będzie pokazywać Śląsk od strony o której mało wiadomo ludziom spoza tego regiony to super. grunt to nie powielać stereotypów. takie moje 3 grosze ;)

komor napisał/a:
szklarek napisał/a:

Mac OS X 10.6, przeglądarka bez różnicy w zasadzie:

Pokombinuję coś z tym.

kufel napisał/a:
jeśli nie masz zamiaru powielać schematów (czyli kopalnie, familoki,etc...) to pomysł bardzo fajny. jeśli strona będzie pokazywać Śląsk od strony o której mało wiadomo ludziom spoza tego regiony to super. grunt to nie powielać stereotypów. takie moje 3 grosze

Chciałbym. Ale to nie jest takie proste niestety. Będziemy się starać ;)

Wines - Wto 10 Lip, 2012

Piszesz ze chciałbyś pokazać śląsk w innej perspektywie a powielasz już starą opinie o śląsku i twoje zdjęcia to przede wszystkim kopalnie i zagłębie ... Dziwi mnie to. Pokaż coś nowego. Ciekawe miejsca jakie znasz na śląsku.... Wszyscy śląski postrzegają jako samo zagłębie a mnie to strasznie irytuje tyle ciekawych rzeczy do pokazania a ludzie ograniczają się do tego nudnego zagłębia.

[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 18:47 ]
Przejedz się na południe zalew Goczałkowicki i okolice ... KOZUBNIK- opuszczony kompleks hotelowy... CIESZYN, Bielsko Biała... Milion rzeczy do pokazania.

Wines napisał/a:
Piszesz ze chciałbyś pokazać śląsk w innej perspektywie a powielasz już starą opinie o śląsku i twoje zdjęcia to przede wszystkim kopalnie i zagłębie ... Dziwi mnie to. Pokaż coś nowego. Ciekawe miejsca jakie znasz na śląsku.... Wszyscy śląski postrzegają jako samo zagłębie a mnie to strasznie irytuje tyle ciekawych rzeczy do pokazania a ludzie ograniczają się do tego nudnego zagłębia.

[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 18:47 ]
Przejedz się na południe zalew Goczałkowicki i okolice ... KOZUBNIK- opuszczony kompleks hotelowy... CIESZYN, Bielsko Biała... Milion rzeczy do pokazania.

Rację masz. Ale nie od razu wszystko da się zrobić. Muszę powoli pozyskiwać osoby chętne do współpracy. No i od czegoś muszę zacząć. Ale to co piszesz jest moim celem ;)

Nie mniej jednak co jak co ale na Śląsku industrial też jest piękny ;)

baracuda - Wto 10 Lip, 2012

szklarek napisał/a:

i jest go coraz mniej, liczy się tylko plac pod następny market czy inne dziadostwo...

baracuda napisał/a:
szklarek napisał/a:

i jest go coraz mniej, liczy się tylko plac pod następny market czy inne dziadostwo...

Dokładnie. Za kilka lat to będzie już tylko historia. Dlatego tez nie chciałbym zrezygnować z tematów typowo śląskich :)

Jeśli ktoś czytelników tego forum chciałby w tym projekcie uczestniczyć to zapraszam !

sigmiarz - Czw 12 Lip, 2012

bardzo fajny pomysł, obyście wytrwali.
szklarek - Sro 25 Lip, 2012

Cały czas działamy. Coraz więcej ludzi życzliwie patrzy i zgadza się udostępniać fotki ;)

Może tutaj też były ktoś chętny żeby z nami współtworzyć fotograficzny album Śląska ? :)

Dzisiaj dodaliśmy testowy moduł umożliwiający upload zdjęć przez użytkowników. Także zapraszamy do testowania.

Z tymi czcionkami to muszę jeszcze powalczyć ;/

komor - Czw 26 Lip, 2012

szklarek napisał/a:
Z tymi czcionkami to muszę jeszcze powalczyć ;/

Na mobilnym Safari w gejFonie tak samo pl-znaczki się sypią w tej czcionce:

Czcionka Droid Sans to jest ładowana dynamicznie z serwera?
Ta czcionka w wersji z zasobów Google Webfonts nie posiada w ogóle polskich znaków, wg mnie.

fatman - Czw 26 Lip, 2012

Wines napisał/a:
Piszesz ze chciałbyś pokazać śląsk w innej perspektywie [...] twoje zdjęcia to przede wszystkim kopalnie i zagłębie ...

Prosza Wos nie mylić Śląska z Zagłębiem.
Frelki zza rzyki odprowadzomy ino do mostu. :mrgreen:

BTW: Jaki obszar terytorialny ma na myśli twórca blogu?
Czy poruszamy się w granicach dokąd sięgnęło III powstanie czy też
jako Śląsk traktujemy cały Śląsk (również Dolny).
A może tylko skupiacie się na Oberslesien?

szklarek - Czw 26 Lip, 2012

Temat bloga dotyczy obecnego województwa śląskiego ;)

Dolny Śląsk na razie odpuszczamy ;) Nie chciałbym od razu za wiele srok za ogon trzymać.

Cleef - Pon 30 Lip, 2012

szklarek Slask to idealne miejsce do fotografii HDR B&W, daj znac jak jakies zrobisz ;)
szklarek - Pią 10 Sie, 2012

Cały czas coś robimy ;)
Cały czas szukamy fotografii o Śląsku, szukamy fotografów, którzy chcieliby współpracować itp, itd.
A nie jest to łatwe przy projekcie non profit ;)

Mam jednak nadzieję, że systematycznie powiększający się zbiór fotografii będzie zachęcał do współpracy ;)

dcs - Pią 10 Sie, 2012

szklarek,
szklarek napisał/a:
projekcie non profit ;)

Jak rozliczasz przychody z reklam?

Dlaczego nie ma personaliów właściciela bloga?

Masz na to działalność gospodarczą?

szklarek - Pią 10 Sie, 2012

Niezły ostrzał pytań ;)

1. Dochody są na razie tak śmieszne, że można uznać je za pomijalne. Dodam też, że za hosting, domenę płacę ja. Więc na razie jestem na minusie. Gdyby kiedyś się zdarzyło, że reklamy coś dadzą to będzie na hosting. Chociaż większość z nas wie jak rzeczywistość wygląda. A gdyby było jeszcze lepiej to wtedy może i na honoraria symboliczne się uda. A do tego czasu to projekt non profit zarówno dla mnie jak i dla reszty ;)

2. Poprawię to bo faktycznie nie podałem.

3. Mam.

Po co od razu taki stanowczy i atakujący ton wypowiedzi ?

dcs - Sob 11 Sie, 2012

szklarek,

Sam znalazłem.
http://allegro.pl/my_page.php?uid=1306502

dcs napisał/a:
Masz na to działalność gospodarczą?
szklarek napisał/a:
3. Mam.

- Czyli z założenia nie jest to działalność non profit.

Znalazłem zdjęcia z slaskwobie.. na innych stronach. Rozumiem, że autorzy o tym wiedzą.

szklarek - Sob 11 Sie, 2012

Widzę, że lubisz czepiać sie słówek. OK źle się wyraziłem w poprzednim poscie piszac o non profit. Miałem na myśli to, że na razie nie mogę zaoferować autorom zdjęć korzyści materialnych za udostęp ienie zdjęć.
A co do ostatniego pytania to bystrzacha z Ciebie więc powinieneś się domyślić czy mam zgodę autorów czy jestem takim durniem żeby czyjeś zdjęcia podpisywac slaskwobiektywie.pl i w dodatku udostepniać dalej :)

dcs - Sob 11 Sie, 2012

szklarek napisał/a:
Prezentujemy zdjęcia znalezione w sieci.
moronica napisał/a:
bardzo zly pomysl o ile nie masz pozwolenia od autorow na ich publikacje
szklarek napisał/a:
Mam zgodę wszystkich autorów na publikację zdjęć. Źle to ująłem. Znajduję w sieci a potem kontaktuję się z autorami o pozwolenia na publikację.

szklaarek napisał/a:
"Pozwoliłem sobie udostępnić Twoje zdjęcie na...
mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko ..."
x 2

"Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, dlatego pozwoliłem zamiescić kilka na...
Jeśli masz coś przeciwko, to przepraszam - daj tylko jakiś znak, a zostaną one niezwłocznie usunięte."
x 7
/siedem/

http://szklaarek.digart.pl/komentarze/profile.html

szklarek - Sob 11 Sie, 2012

dcs napisał/a:

"Pozwoliłem sobie udostępnić Twoje zdjęcie na...
mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko ..."
x 2

"Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, dlatego pozwoliłem zamiescić kilka na...
Jeśli masz coś przeciwko, to przepraszam - daj tylko jakiś znak, a zostaną one niezwłocznie usunięte."
x 7
/siedem/

Jak już jesteś taki skrupulatny w swoich poszukiwaniach to dlaczego nie dopisałeś, że to co znalazłeś powyżej dotyczy fan page na FB ?

Kod:
Witam!

Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, dlatego pozwoliłem zamiescić kilka na moim wallu na facebooku. Oczywiście z oznaczeniem autorstwa i linkiem do Twojej galerii na digarcie.

Dodatkowo chciałbym zamieścić je na stronie http://widzianeinaczej.pl. Jest to mój blog pokazujący Śląsk z troche innej strony niż jest on potocznie kojarzony.

Jeśli masz coś przeciwko, to przepraszam - daj tylko jakiś znak, a zostaną one niezwłocznie usunięte.
Proszę o odpowiedź zwrotną.

Pozdrawiam i zachęcam do współpracy.

Zapraszam.
https://www.facebook.com/pages/Widziane-Inaczej/275111935874202?v=wall

To jest pełna wiadomość jaka została wysłana. Nie ma tam mowy o udostępnieniu zdjęć na stronie. Jedynie o chęci udostępnienia na stronie. Po informacji zwrotnej.

Jakbyś nie wiedział sam DA oferuje udostępnianie zdjęć na portalach społecznościowych. Więc nie wiem o co tak się burzysz ;) O to, że kliknąłem udostępnij (gdzie podane są wszystkie informacje o autorze) i poinformowałem o tym autora ?

Nie bardzo wiem co chcesz swoimi wypowiedziami osiągnąć.

mozer - Sob 11 Sie, 2012

szklarek napisał/a:

Nie bardzo wiem co chcesz swoimi wypowiedziami osiągnąć.

Też się nad tym zastanawiam...

baracuda - Sob 11 Sie, 2012

dcs, napisz wyraźnie o co Ci chodzi, nie owijaj gooowna w sreberko,
masz zły dzień czy też masz inne powody :wink:

No i najważniejsze, masz podejrzenia że kolega robi przekręty
w stosunku do urzędu skarbowego to donieś, zamiast robić
jaja na forum, zasłużysz się dla ojczyzny :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dcs - Sob 11 Sie, 2012

baracuda,

Blog z założenia komercyjny /po to działalność/, a nie non profit, jak napisał szklarek. Ewidentne kłamstwo.

To, że działalność nie przynosi zysków nie uprawnia do określania "non profit".

Ciekawy model biznesu.
Portal komercyjny bazujący na cudzej twórczości pozyskiwanej nieodpłatnie.

szklarek,
Na pewno masz wymagane zgody autorów na publikacje i na dalsze rozpowszechnianie? :lol:

Cleef - Sob 11 Sie, 2012

szklarek rob swoje, na zawisc najlepiej nie reaguj. To tak jak z tym holenderskim rolnikiem co ma krowe, a jego sasiad, by byc od niego lepszym to kupi druga, a w Polsce ten sasiad zyczy rolnikowi by mu ona zdechla, bo sam nie ma...
Usjwo - Nie 12 Sie, 2012

Lepiej niech dcs pyta na forum, niz pozniej urzednik w US. Autor strony mogl cos przeoczyc z wlasnej niewiedzy, wiec ma szanse sprawdzic. Jak wszystko jest w porzadku to najwyzej mozna olac uwagi dcs :mrgreen:
dcs - Nie 12 Sie, 2012

Opisy miejsc też są skopiowane z innych stron.
Na to też jest zgoda autorów?

szklarek - Nie 12 Sie, 2012

dcs nie będę z Tobą dyskutował. Jak nie masz co robić to dalej sobie przeczesuj Internet w poszukiwaniu sensacji.

pozdrawiam i miłego dnia życzę

dcs - Nie 12 Sie, 2012

Podanie źródła nie załatwia sprawy.

"Kreatywność" kopiuj-wklej.

hijax_pl - Nie 12 Sie, 2012

szklarek napisał/a:
To jest pełna wiadomość jaka została wysłana
Czyli nie masz zgód ale (póki co ;) ) brak sprzeciwów ;)
szklarek napisał/a:
Nie ma tam mowy o udostępnieniu zdjęć na stronie. Jedynie o chęci udostępnienia na stronie.
Nie wiem do którego fragmentu załączonej wiadomości się odwołujesz ale z tego co wyczytałem to zdjęcia publikujesz (czyli też udostępniasz) i o tym właśnie fakcie informujesz autora. ;)
Dlaczego? Ano dlatego, że z tego co widzę strona http://widzianeinaczej.pl/ nie istnieje a http://slaskwobiektywie.pl - tak.

szklarek - Nie 12 Sie, 2012

hijax_pl napisał/a:
szklarek napisał/a:
To jest pełna wiadomość jaka została wysłana
Czyli nie masz zgód ale (póki co ;) ) brak sprzeciwów ;)
szklarek napisał/a:
Nie ma tam mowy o udostępnieniu zdjęć na stronie. Jedynie o chęci udostępnienia na stronie.
Nie wiem do którego fragmentu załączonej wiadomości się odwołujesz ale z tego co wyczytałem to zdjęcia publikujesz (czyli też udostępniasz) i o tym właśnie fakcie informujesz autora. ;)
Dlaczego? Ano dlatego, że z tego co widzę strona http://widzianeinaczej.pl/ nie istnieje a http://slaskwobiektywie.pl - tak.

Zdjęcia z DA były publikowane tylko i wyłącznie na fan page FB a nie na stronie. Zdjęcia na stronie otrzymuję od autorów na maila.

A jeśli chodzi o widzianeinaczej to był to pierwszy pomysł, który ewoluował w slaskwobiektywie.pl

hijax_pl - Nie 12 Sie, 2012

szklarek napisał/a:
Zdjęcia na stronie otrzymuję od autorów na maila.
A no to spoko :cool:
szklarek - Sob 27 Paź, 2012

Witam ponownie ;)

Trochę się u nas pozmieniało. Szablon inny, zdjęć przybywa a my wciąż szukamy osób chętnych do współpracy z nami !

Zapraszamy ;)