|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony Alpha - jaki uniwersalny megazoom?
mistic - Czw 12 Lip, 2012 Temat postu: Sony Alpha - jaki uniwersalny megazoom? Witam, zamierzam zakupić do body Sony Alpha SLT-A65 uniwersalny telezoom. Mam na oku 2 modele a mianowicie Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC, Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM; Czy wyżej wymieniony obiektywy pozwolą mi uzyskać zadowalającą jakosc (martwie sie szczegolnie o zdjecia w wysokich rozdzielczosciach) przy czym aparat przeznaczony ma byc do robienia zdjec plenerowych (wycieczki piesze).
Czy istnieje jakas lepsza alternatywa?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
komor - Czw 12 Lip, 2012
mistic, po pierwsze nie ten dział (już przesunąłem), po drugie dałeś mylący tytuł wątku (już zmieniłem), bo „problem z obiektywem” sugeruje jakąś usterkę, która nadawałaby się do działu o naprawach i gwarancji. Po trzecie, w zasadzie to, czego szukasz, nazywa się uniwersalny megazoom, a nie telezoom. Szukając w tym dziale, w którym teraz jesteśmy, wątków z „megazoom” w nazwie, znajdziesz trochę porad.
MC - Czw 12 Lip, 2012
Alternatywa to kupno kitowego 18-55 i coś w stylu 70-300 lub 55-200. Bo te wymienione to analne są.
pan.tadeusz - Czw 12 Lip, 2012
a dlaczego nie A57 + 18-135 w kicie?
MC - Czw 12 Lip, 2012
Racja. To tez jest dobry pomysl.
RB - Czw 12 Lip, 2012
Masz w tych wspólczesnych lustrzankach (i to zajedno w sumie czy to bedzie a65 i 24 Mpix czy a57 i 16 Mpix) matryce o dużej gęstości, o naprawdę dużej rozdzielczości... a Ty chcesz podpiąć do tego obiektyw degradujący to wszystko. Po co? Oczywiście - jeśli efekt końcowy ma byc na rozmiar ekranu laptopa, to możesz właściwie kupić cokolwiek.
Jeśli chcesz ciągnąc z tych matryc duże rozmiary zdjęć i chcesz mieć jeszcze dość rozsądny zakres ogniskowych to IMO warto kupić Zeissa 16-80. 16-105 bywa miejscami dość mdła nawet zdławiona na przysłonie 7-8-9, poza tym zrobiła się drogaśna w stosunku do Zeissa.
Co to będzie z tym 18-135 - nie wiem, ale AFAIK jeszcze tego obiektywu w sklepie nie powąchasz. Jeśli nie stać Cię na 2.5 - 3 tysiące to zostań z 18-55 i kup 55-200. Nie będzie bardzo wygodnie, ale i tak sensowniej niż te uniwersalne Sigmy.
mistic - Pią 13 Lip, 2012
Serdecznie dziekuje za udzielone odpowiedzi Wybralem jednak Nikon D7000 z obiektywem 18-105; z czasem zakupie dodatkowe obiektywy Mam nadzieje ze dokonalem dobrego wyboru
Wujek_Pstrykacz - Pią 13 Lip, 2012
No i super
Dobry wybór.
hijax_pl - Pią 13 Lip, 2012
mistic, gratuluję wyboru. Życzę ciekawych ujęć i zadowolenia z użytkownaia
|
|