|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Galeria internetowa *** Digart.pl ***
Studio1975 - Pią 13 Lip, 2012 Temat postu: Galeria internetowa *** Digart.pl *** Witam
Jak można zarchiwizować na dysku twardym konto w serwisie DIGART.pl ? mam tam kilkaset zdjęć.
Pozdrawiam
ashley - Pią 13 Lip, 2012
To by trzeba chyba na samym digarcie raczej popytac Ale cos tak czuje ze bez wykupienia premium sie nie obejdzie. O ile w ogole sie da.
Studio1975 - Pią 13 Lip, 2012 Temat postu: nic mi ta wypowiedzią nie pomogłeś
ashley napisał/a: | To by trzeba chyba na samym digarcie raczej popytac Ale cos tak czuje ze bez wykupienia premium sie nie obejdzie. O ile w ogole sie da. |
nic mi ta wypowiedzią nie pomogłeś
kleopatrazone - Wto 17 Lip, 2012
jak nie masz dostępu do serwera, to nic nie zrobisz... chyba, że po kolei będziesz klikał na zdjęcie widoczne na stronie i je zapisywał w pliku na komputerze...
Studio1975 - Wto 17 Lip, 2012 Temat postu: fenomenalna rada - wezmę sobie dwa tygodnie urlopu i spędze
kleopatrazone napisał/a: | jak nie masz dostępu do serwera, to nic nie zrobisz... chyba, że po kolei będziesz klikał na zdjęcie widoczne na stronie i je zapisywał w pliku na komputerze... |
fenomenalna rada - wezmę sobie dwa tygodnie urlopu i spędze po kolei zapisujac każde zdjęcie po kolei
moronica - Wto 17 Lip, 2012
Studio1975, zadales pytanie by otrzymac odpowiedz czy by sobie ponarzekac? a nie przyszlo ci do glowy, by zachowac kopie zdjec ktore wrzucasz do sieci? tak je sobie lekka reka przekazujesz jakiejs stronce? juz pomijam fakt, ze dramatyzujesz. spokojnie zapisalbys kilkaset zdjec w jeden wieczor. juz bys je mial zamiast czekac na odpowiedz, ktora cie usatysfakcjonuje, a ktora nie padnie bo Digart nie oferuje tego, co bys chcial
hijax_pl - Wto 17 Lip, 2012
Możesz spróbować użyć narzędzia typu HTtrack.
Nie wiem czy da radę, bo nie wiem jak skonstruowana jest stronka digart...
Studio1975 - Wto 17 Lip, 2012
moronica napisał/a: | Studio1975, zadales pytanie by otrzymac odpowiedz czy by sobie ponarzekac? a nie przyszlo ci do glowy, by zachowac kopie zdjec ktore wrzucasz do sieci? tak je sobie lekka reka przekazujesz jakiejs stronce? juz pomijam fakt, ze dramatyzujesz. spokojnie zapisalbys kilkaset zdjec w jeden wieczor. juz bys je mial zamiast czekac na odpowiedz, ktora cie usatysfakcjonuje, a ktora nie padnie bo Digart nie oferuje tego, co bys chcial |
zgadzam się, że szybciej mozna zapisac na piechotę tysiąc fotografii niż doczekać się, że człowiek cokolwiek mądrego na forum przeczyta
komor - Wto 17 Lip, 2012
Studio1975, przyszedłeś tu po poradę, czy poobrażać nas? Problem nie jest trywialny, a Ty nie zachowując na komputerze oryginałów zdjęć popełniłeś szkolny błąd. Ewentualnie jeśli straciłeś dane z komputera, to popełniłeś inny szkolny błąd nie wykonując kopii ważnych danych.
Więc proszę o więcej uprzejmości, to może ktoś Ci pomoże, choć szanse na automatyzację odzyskania zdjęć nie są wielkie, szczególnie, że nie wiemy nic o Twoich umiejętnościach na styku komputer/HTML/automatyzacja.
90s - Wto 17 Lip, 2012
http://www.digart.pl/foru...fotografii.html
cybertoman - Wto 17 Lip, 2012
Zainstaluj GhostMouse i napisz inteligentne makro.
fatman - Wto 17 Lip, 2012
HTTrack nie da rady.
Będziesz musiał wyłuskiwać swoje z tysięcy plików, które ci się załadują.
hijax_pl - Wto 17 Lip, 2012
fatman napisał/a: | Będziesz musiał wyłuskiwać swoje z tysięcy plików, które ci się załadują. | A co to za problem w kompie wyszukać wszystkie JPGi w katalogu? Albo użyć opcji "non-html only"?
Studio1975 - Pią 20 Lip, 2012 Temat postu: no i nie ma nic mądrego no i nie ma nic mądrego
hijax_pl - Pią 20 Lip, 2012
Studio1975, httracka próbowałeś?
Studio1975 - Pią 20 Lip, 2012 Temat postu: mam problem bo chciałbym się dostać do stolicy 1 sierpnia na Napisałem wątek: mam problem bo chciałbym się dostać do stolicy 1 sierpnia na koncert, a nie mam na bilet PKS.
Wy odpisujecie: idź na piechotę - do 1 sierpnia dojdziesz.
Lema zacytować?
___
Na szczęście mam na bilet, ale jakbym nie miał to wiem, że na mądrą poradę liczyć się nie da.
hijax_pl - Pią 20 Lip, 2012
Studio1975, httracka próbowałeś?
mozer - Pią 20 Lip, 2012
Studio1975, dostałeś kilka propozycji - przetestowałeś którąkolwiek z nich?
Pan_Żabka - Pon 23 Lip, 2012
Pewnie, ze nie spróbował, bo wszystkie mało inteligentne odpowiedzi.
Wy lepiej się pośpieszcie i udzielcie mu takiej odpowiedzi jakiej oczekuje, bo inaczej zaraz nas wszystkich od baranów zwyzywa.
Zerknąłem na linka od 90's... więcej chyba nie ma potrzeby pisać
Nieźle swoją drogą... koleżka na optycznych jest pół godziny z dojazdem a już chce Lema cytować.
90s - Pon 23 Lip, 2012
Pan_Żabka napisał/a: | Zerknąłem na linka od 90's... więcej chyba nie ma potrzeby pisać |
to tutaj masz drugi tego samego autora:
http://www.digart.pl/foru...igart_.html?p=1
Lem to się w grobie przewraca jak widzi że osoby o których pisał go cytują
jaad75 - Wto 24 Lip, 2012
90s napisał/a: | Lem to się w grobie przewraca jak widzi że osoby o których pisał go cytują | Dokładnie to samo pomyślałem...
ashley - Wto 24 Lip, 2012 Temat postu: Re: nic mi ta wypowiedzią nie pomogłeś
Studio1975 napisał/a: | ashley napisał/a: | To by trzeba chyba na samym digarcie raczej popytac Ale cos tak czuje ze bez wykupienia premium sie nie obejdzie. O ile w ogole sie da. |
nic mi ta wypowiedzią nie pomogłeś |
Nie? Czlowieku. Skoro masz problem z Digartem to chyba najprosciej pytac u zrodla prawda? Nawet tak ochydnie skomercjalizowany twor jak Digart ma swoich adminow czy innych zasluzonych. Wg mnie od nich chyba najlepiej zaczac poszukiwania a nie trzepac sie i obrazac ludzi. Zwlaszcza takich ktorzy mimo wszystko chca pomoc. Co to sie na swiecie porobilo...
komor - Wto 24 Lip, 2012
Dobra, wystarczy, panowie.
mozer - Wto 24 Lip, 2012
komor, zapomniałeś zamknąć?
komor - Wto 24 Lip, 2012
Nie chcę zamykać, tylko wystarczy już tego ochrzaniania. A nie chcę zamykać bo może jednak ktoś znajdzie jakąś super-poradę?
mozer - Wto 24 Lip, 2012
Ja uważam, że odrobina wysiłku włożonego w napisanie skryptu jeszcze nikomu nie zaszkodziła i tak autor pytania powinien uczynić...
komor - Wto 24 Lip, 2012
Ale autor może nawet nie wiedzieć co się kryje pod terminem skrypt i uznać, że mówisz o jakimś manuskrypcie, np. greckim.
maziek - Wto 24 Lip, 2012
jaad75 napisał/a: | 90s napisał/a: | Lem to się w grobie przewraca jak widzi że osoby o których pisał go cytują | Dokładnie to samo pomyślałem... | Źle pomyślałeś/pomyśleliście, ponieważ Lem tak nie powiedział. Ten cytat jest fałszywy a powtarzany tak namiętnie, że niedługo prawo Geobbelsa pewnie zadziała, o ile już nie zadziałało ...
maziek, ale jak nie powiedział i skąd wiesz, że nie powiedział?...
mozer - Wto 24 Lip, 2012
Generalnie trudno udowodnić, że ktoś czegoś nie powiedział
maziek - Wto 24 Lip, 2012
Jak wskażesz, gdzie powiedział, to co się pytasz czego nie powiedział, to zrobię sobie z gipsu Twój pomnik i codziennie będę stawiał przed nim świeże kwiaty .
P.S. Przez rok.
maziek napisał/a: | P.S. Przez rok. | Jak tylko przez rok, to mi się nie opłaca...
90s - Sro 25 Lip, 2012
maziek, sprawdziłem kilka serwisów z cytatami itd.
wszędzie pisze że autorem tych słów jest Stanisław Lem.
nawet tutaj masz ten cytat:
http://pl.wikiquote.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Lem
Ale by nie było to przeszperałem też czy gdziekolwiek pisze że nie jest, "niestety" nic nie znalazłem.
komor napisał/a: | nie chcę zamykać bo może jednak ktoś znajdzie jakąś super-poradę? |
Z tego co przeczytałem w autora postach to już w 2008 chciał taki zabieg przeprowadzić, a wszelkie możliwe sposoby uzyskał x 4 w tym też rady od samych adminów serwisu.
Jak widać przez 4 lata z żadnej rady nie skorzystał.
Druga sprawa , autorowi tak naprawdę nie chodzi o odzyskanie zdjęć tylko o komentarze i oceny jakie uzbierał na digarcie.
maziek - Sro 25 Lip, 2012
Jak wskażesz drukowany tekst, który wyszedł spod ręki Lema, wywiad z Lemem, nagrany czy spisany, słowem, jeśli znajdziesz dowód na to, że Lem tak powiedział - będziesz wielki . Oczywiście nie ma żadnego dowodu, że tak nie powiedział. Chodzi o to, że nie ma żadnego dowodu, że tak powiedział, więc najprawdopodobniej ten cytat został wymyślony bądź "skompilowany twórczo" i jako taki jest fałszywy - gdyż nie ma źródła. A ponieważ powtarzany jest na lewo i prawo i jeśli jest jakaś dyskusja o internecie bądź o idiotach to jest cytatem dyżurnym pierwszego wyboru, bo jest w dobrym tonie dać znać, że czytywało się Lema - to powoli staje się najlepiej utrwalonym nieprawdziwym cytatem z niego .
komor - Sro 25 Lip, 2012
maziek, na Wikiquotes jest niby jakieś źródło, trza by tylko dotrzeć do wersji papierowej, bo na online nie liczę…
Źródło: "Życie Gospodarcze", Wydania 1-18, Polskie Wydawn. Gospodarcze, 1996, s. 52.
Komor, w moim wiki to jest źródło cytatu "nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta."
A pod interesującym nas cytatem jest napisane "przypisywane".
?
90s - Sro 25 Lip, 2012
maziek napisał/a: | Jak wskażesz drukowany tekst, który wyszedł spod ręki Lema, wywiad z Lemem, nagrany czy spisany, słowem, jeśli znajdziesz dowód na to, że Lem tak powiedział - będziesz wielki . Oczywiście nie ma żadnego dowodu, że tak nie powiedział. Chodzi o to, że nie ma żadnego dowodu, że tak powiedział, więc najprawdopodobniej ten cytat został wymyślony bądź "skompilowany twórczo" i jako taki jest fałszywy - gdyż nie ma źródła. A ponieważ powtarzany jest na lewo i prawo i jeśli jest jakaś dyskusja o internecie bądź o idiotach to jest cytatem dyżurnym pierwszego wyboru, bo jest w dobrym tonie dać znać, że czytywało się Lema - to powoli staje się najlepiej utrwalonym nieprawdziwym cytatem z niego . |
maziek, Zważ tylko że cytaty to są zdania wyrwane z kontekstu i mogą być wymawiane w prywatnym gronie, więc brak dowodów w postaci publikacji lub nagrani nie zmienia faktu kto może być ich autorem.
Bo Lem mógł tak powiedzieć siedząc w domu i czytając komentarze na onecie. I raczej śmieszne byłoby by leciał na bloga czy swój profil w Wikiquotes i sobie cytat zaklepywał.
Lub by ktoś z jego bliskiego grona latał za nim z dyktafonem.
Druga sprawa że wystarczy poczytać inne wypowiedzi Lema by stwierdzić że pasuje do jego stylu.
np.
"Polska jest, za przeproszeniem, cywilizacyjnym zadupiem, które tak naprawdę nie liczy się w świecie. "
Można też poszukać kiedy po raz pierwszy pojawił się ów cytat w sieci i porównać go z datą śmierci Stanisława Lema.
Ale myślę że to strata czasu.
90s, nie osłabiaj mnie. Ja rozumiem, że wszystko można dyskutować do upadu, ale chodzi o prosty fakt. Prosty fakt jest taki, że źródło tego "cytatu" nie jest jak na razie znane. Od złotych myśli wymaga się potwierdzonego autorstwa, o ile mają mieć jakikolwiek sens poza tym, że są ładnymi bon motami nieznanego poety. Ja też mogę powiedzieć, że ktoś znany coś powiedział i nawet mogę to powtórzyć tyle razy że w końcu ktoś to wpisze do wiki - ale jaką to miałoby wartość dla spuścizny po tym człowieku, poza tym, że by ją w istocie fałszowało?
Oczywiście, Lem dość dużo pisał w tym tonie, dlatego nazwałem to "twórczą kompilacją", a jako człek starej daty potrafił nie owijać w bawełnę wbrew politycznej poprawności, stąd w jego wypowiedziach sporo debili, kretynów czy idiotów, także gdy wypowiadał się o internecie - tym niemniej od CYTATU wymaga się, jak się go podaje, ŹRÓDŁA. Lem mógł to powiedzieć (i ja osobiście dość długo sądziłem, że owszem tak), ale nie ma żadnego dowodu, że powiedział.
Znam przypadek pracy, w której student podparł się tym "cytatem" - i zwyczajnie został poproszony o jego udokumentowanie. Przetrząsnąwszy solidnie, wzdłuż i wszerz, za pomocą grupki znajomych siedzących w temacie, słowo drukowane i internet, po drodze zahaczając o sekretarza Lema p. Zemka - musiał się poddać. Wg Twego zdania powinien był w bibliografii napisać "brak dowodów w postaci publikacji lub nagrania nie zmienia faktu kto może być ich autorem, mógł tak powiedzieć siedząc w domu i czytając komentarze na onecie. I raczej śmieszne byłoby by leciał na bloga czy swój profil w Wikiquotes i sobie cytat zaklepywał. Lub by ktoś z jego bliskiego grona latał za nim z dyktafonem"? Wolne żarty, nie wiem, czy profesor najpierw umarłby ze śmiechu, czy dostał apopleksji ...
mozer - Sro 25 Lip, 2012
maziek, myślę, że koledze raczej chodziło o to, że pewne fakty przekazywane są w mowie, a dopiero dużo później spisywane. Oczywiście można gdybać co jest bardziej wiarygodne, ale autor słowa pisanego też może zmyślić dany cytat/relację.
Ale rzeczywiście ta dyskusja jest bezsensowna
jaad75 - Sro 25 Lip, 2012
maziek napisał/a: | Wolne żarty, nie wiem, czy profesor najpierw umarłby ze śmiechu, czy dostał apopleksji ... | A jeśli napisałbym, że powiedział to mi osobiście w prywatnej rozmowie, to oczywiście musiałbym mieć dowód w postaci nagrania?...
W FAKCIE na pewno by to wydrukowali na tej podstawie ... no i zaraz by się pojawiło źródło w wiki.
90s - Sro 25 Lip, 2012
maziek napisał/a: | Od złotych myśli wymaga się potwierdzonego autorstwa |
to prawda ale cytat to nie złote myśli ani przemyślenia to wycięty fragment z czyjeś wypowiedzi jak już wcześniej pisałem.
maziek napisał/a: | Oczywiście, Lem dość dużo pisał w tym tonie, dlatego nazwałem to "twórczą kompilacją", a jako człek starej daty potrafił nie owijać w bawełnę wbrew politycznej poprawności, stąd w jego wypowiedziach sporo debili, kretynów czy idiotów, także gdy wypowiadał się o internecie |
Więc w czym jest problem? skoro cytat zgadza się z jego tokiem rozumowania to jeśli nawet nie on jest autorem to niczego to nie zmienia w jego wizerunku oraz tym jak go odbieramy.
Druga sprawa to nie masz żadnych podstaw by zakwestionować że jest nie autorem cytatu bo brak wpisuj to za mało, więc można spytać jeśli nie on to kto, gdzie i kiedy? pokaż dowodu, wpisy, itd.
Poza tym kto i w jakim celu miałby te słowa przypisać Lemowi?
maziek napisał/a: | Ja rozumiem, że wszystko można dyskutować do upadu |
Masz racje więc ja na tym zakończę i jeśli kiedyś udowodnisz swoją teorie to ja ci wybuduje pomnik i będę kwiaty przez rok składał
pozdrawiam
cybertoman - Sro 25 Lip, 2012
90s napisał/a: | Poza tym kto i w jakim celu miałby te słowa przypisać Lemowi? | W celu dokonania tegoz cytatu nobilitacji. Dosc nagminna praktyka.
komor - Sro 25 Lip, 2012
maziek napisał/a: | Komor, w moim wiki to jest źródło cytatu "nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." |
A to nie o tym cytacie rozmawiamy?
Nie, rozmawiamy o idiotach ...
|
|