|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Prośba w wyborze lustra z aktualnej oferty EuroAgd
SlawekZ - Sob 14 Lip, 2012 Temat postu: Prośba w wyborze lustra z aktualnej oferty EuroAgd Witam
Obecnie fotografuję FujiFilm S2000hd. Mam ten aparat już tak długo że zauważam jego niedoskonałości. Zastanawiam się nad zakupem czegoś z aktualnej oferty Euro Agd w kwocie do 2200.
Do wyboru mam :
Canon EOS 1100D + 18 - 55 DC III mm
Canon EOS 1100D + 18 - 55 mm II IS
Nikon D3100 body + 18-55 VR
Pentax K-r + DAL 18-55 mm
Sony SLT-A37K
Jeśli chodzi o cechy aparatu które chciałbym żeby posiadał to
zasilanie najlepiej z AA i możliwość zastosowania zamienników obiektywów.
Proszę o opinie
RB - Sob 14 Lip, 2012
Dzizas, a dlaczego akurat tam? Kup gdzieś w necie taniej. Którykolwiek ci się z nich podoba, lub który dostaniesz najtaniej. Możesz też nie lubic Sony bo Twojemu ojcu walkman się kiedyś zepsuł, nie chcieć się snobować z Nikonem, nie chcieć mieć Canona bo wszyscy to mają lub nie być przekonanym do Pentaxa bo to nisza (aby mi nikt tu nie robił wykładu o wątpliwej prawdziwości czy sensowności tych tez) - wolno Ci i nie bedzie miało to większego wpływu na wynik Twojego fotografowania.
hijax_pl - Sob 14 Lip, 2012
SlawekZ napisał/a: | zasilanie najlepiej z AA | Tak to ma tylko jeden z Twojego zestawienia. SlawekZ napisał/a: | i możliwość zastosowania zamienników obiektywów. | At to to zasadniczo ma każdy
lotofag - Sob 14 Lip, 2012 Temat postu: Re: Prośba w wyborze lustra z aktualnej oferty EuroAgd
SlawekZ napisał/a: | Zastanawiam się nad zakupem czegoś z aktualnej oferty Euro Agd |
Po co tak się ograniczać? Jakieś raty-niby-zero-procentufff?
SlawekZ napisał/a: |
Jeśli chodzi o cechy aparatu które chciałbym żeby posiadał to
zasilanie najlepiej z AA |
Wśród lustrzanek jedynie Pentax to oferuje. Inna sprawa, że jest sporo innych ważniejszych czynników, któe moga być istotne w późniejszym użytkowaniu...
SlawekZ napisał/a: |
i możliwość zastosowania zamienników obiektywów. |
Co to są "zamienniki obiektywów"? Każda lustrzanka może korzystać z obiektywów ze swojego systemu oraz z obiektywów firm trzecich jeśli są produkowane w wersji na dany bagnet. Dochodzi jeszcze możliwość podpinania różnych staroci i szkieł pod inne mocowania poprzez przejściówki, oczywiście nie wszystkich i z pewnymi ograniczeniami.
Moja sugestia - zapoznaj się lepiej z tematem zanim coś kupisz, bo póki co będzie to czysto przypadkowy wybór.
SlawekZ napisał/a: | Mam ten aparat już tak długo że zauważam jego niedoskonałości. | A możesz się podzielić tymi spostrzeżeniami? Będzie prościej dobrać sprzęt...
SlawekZ - Sob 14 Lip, 2012
Przy tym sklepie upieram się nie bez powodu. Dysponuję ograniczonymi funduszami 1500 zł - resztę chcę rozłożyć na raty a w sieci raczej z tym trudno.
Aparat chcę zmienić nie dla 'panującej wszędzie mody na lustro' tylko dlatego że akurat teraz przytrafia mi się finansowa okazja.
Fotografią interesuję się od dawna fotografując nie tylko ciocię na imieninach.Dlatego kupując lustrzankę z 'dolnej półki' wolę zapytać kogoś z doświadczeniem o pomoc w wyborze jak najlepszego dla mnie aparatu.
SlawekZ napisał/a: | resztę chcę rozłożyć na raty a w sieci raczej z tym trudno. | Przesadzasz.. większość internetowych sklepów (ale tych poważnych, anie firm "krzak") daje taką możliwość. A jak nie to idziesz po kredyt gotówkowy do oddziału jakiegoś "towarzystwa kredytowego" i już... SlawekZ napisał/a: | wolę zapytać kogoś z doświadczeniem o pomoc w wyborze jak najlepszego dla mnie aparatu. | Spoko - co Ci przeszkadza w S2000?
hijax_pl napisał/a: | SlawekZ napisał/a: | Mam ten aparat już tak długo że zauważam jego niedoskonałości. | A możesz się podzielić tymi spostrzeżeniami? Będzie prościej dobrać sprzęt... |
W obecnie posiadanym aparacie strasznie denerwuje mnie np.czas reakcji na spust migawki i ilość zdjęć na sekundę, ręczna regulacja ostrości strasznie niewygodna. Polega na przytrzymaniu przycisku +/-EV oraz operowania dźwignią W/T. Problem niedoświetlania podczas makro i mały zakres ustawienia przesłony - praktycznie żaden bo tylko dwie możliwości.
Możesz wziąć jakikolwiek aparat.
Co do ręcznego ostrzenia - to zależy od obiektywu, są takie, którymi się cudownie ostrzy ręcznie i są takie, gdzie jest to droga przez mękę...
P.S.
Co rozumiesz przez niedoświetlenie przy macro?
W S2000hd posiadam dwa tryby macro 'zwykły' i do zdjęć 'do 1 cm' w tym drugim nawet w trybie ręcznym mam problemy z doświetlaniem zdjęć - zdjęcia są bardzo zaszumione.
Nie wiem czy administrator pozwoli ale dla przykładu link :
https://lh3.googleusercontent.com/-8M2VY3s7lt4/UAGUSkI_iEI/AAAAAAAAIE4/cRi2PYFsh1g/s800/DSCF0190.JPG
Żeby wykonać to zdjęcie, czyli ostrość na pierwszy plan obowiązkowo muszę włączyć tryb makro. Ręczna regulacja ostrości bez makro nie pozwala na uzyskanie 'rozmazanego' drugiego planu.
[ Dodano: Sob 14 Lip, 2012 18:39 ]
RB napisał/a: | Możesz też nie lubic Sony bo Twojemu ojcu walkman się kiedyś zepsuł |
Mój ojciec nigdy nie posiadał walkman`a - muzyki słuchał w lampowym radiu i na szpulowym magnetofonie, który do dziś pamiętam. Dodaję dla określenia swojego wieku
mozer - Sob 14 Lip, 2012
SlawekZ, to żadne makro - każdym typowym standardowym obiektywem można je zrobić bez problemu.
SlawekZ, nie przejmowałbym się tym "makro"... Jak już mozer napisał uzyskać coś takiego na standardowym obiektywie w lustrzance nie jest wcale wybitnym osiągnięciem
mozer - Sob 14 Lip, 2012
SlawekZ, standardowa rada - pobaw się w sklepie tymi aparatami i zobacz który Ci najlepiej leży w ręce i który Ci się najwygodniej obsługuje. Reszta różnic to detale - chyba, że masz w perspektywie plan rozwoju obiektywowego...
lotofag - Sob 14 Lip, 2012
mozer napisał/a: | Reszta różnic to detale |
No, Sony to SLT a nie SLR, ale jak ktoś nie ma sprecyzowanej opinii na ten temat to czemu nie
SlawekZ, jak wrzucasz jakieś zdjęcie czy link do zdjęcia, to postaraj się żeby miało zachowany exif. Na pewno ułatwi to analizę co ewentualnie poszło nie tak jeśli chodzi o ekspozycję.
mozer - Sob 14 Lip, 2012
lotofag, ale to się wlicza do wygody obsługi - zdjęcia wychodzą podobne
RB - Sob 14 Lip, 2012
mozer napisał/a: | lotofag, ale to się wlicza do wygody obsługi - zdjęcia wychodzą podobne |
Heretyk, kacerz jeden
SlawekZ - Nie 15 Lip, 2012
mozer napisał/a: | SlawekZ, to żadne makro - każdym typowym standardowym obiektywem można je zrobić bez problemu. |
Nigdzie nie napisałem że to zdjęcie to makro
Napisałem że wykonując to zdjęcie musiałem mieć włączony tryb makro. Gdybym go nie włączył, pierwszy i drugi plan były by jednakowo ostre.
Tyle postów a ja nadal nie wiem który wybrać. Do listy dołączam jeszcze Nikon D5100 + 18-55 mm VR.
Czy te wszystkie aparaty naprawdę są na podobnym poziomie i żadnemu z nich nie można wytknąć jakiś rażących minusów? Za S2000hd dałem nieco ponad tysiąc złotych i uważam dziś że to był błąd. Trzeba było dołożyć do czegoś lepszego.
Dlatego tym razem chcę dokonać świadomych zakupów w czym mam nadzieje pomoże mi to forum
hijax_pl - Nie 15 Lip, 2012
SlawekZ napisał/a: | Czy te wszystkie aparaty naprawdę są na podobnym poziomie i żadnemu z nich nie można wytknąć jakiś rażących minusów? | W sensie obrazka? Tak. Użytkowania? Tu można już wymienić to czy owo. SlawekZ napisał/a: | Dlatego tym razem chcę dokonać świadomych zakupów | Zatem porównaj ogniskowe używanego przez siebie aktualnie aparatu z zestawami, nad którymi się zastanawiasz...
lotofag - Nie 15 Lip, 2012
hijax_pl napisał/a: | W sensie obrazka? Tak. |
Zwłaszcza jeśli docelowo nie wyjdzie się poza jotpegi prosto z puszki
[ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 10:12 ]
hijax_pl napisał/a: | porównaj ogniskowe używanego przez siebie aktualnie aparatu z zestawami, nad którymi się zastanawiasz... |
Cenna rada, nagle się okaże że tu "panie, zóma ni ma" A w podanym budżecie z optyką nie poszalejesz, abstrahując już nawet od zasadności pokrycia zakresu ogniskowych jakie oferował poprzedni aparacik...
SlawekZ - Nie 29 Lip, 2012
Mój wybór padł na Nikon d5100 z kitowym obiektywem 18-55mm. A "Zóma" i makro faktycznie w nim nie ma Teraz pozostaje zbierać fundusze na jakieś lepsze szkło.
Temat zamykam.
ashley - Nie 29 Lip, 2012
Jako byly uzytkownik sprzetu hybrydowego Fuji, znam bol zalozyciela tematu. Faktycznie maja one manualny tryb, ale... regulacja to na prawde syzyfowa praca. Nie dosc ze karkolomne wygibasy reczne, to jeszcze zanim mechanizm dojdzie do wymaganej pozycji tooo... jedyne statyczne i to dosc mocno tematy wchodza w gre. Do tego dochodza bardzo mocno dajace sie we znaki aberracje. Jeden plus ze wlasnie do makro te aparaty sie swietnie nadaja. Ostrzenie od 1 cm tyle ze jest ciemno, bo obiektyw zaslania obiekt :/
Niedoswietlanie to pewnie wlasnie przy takich zblizeniach.
A teraz co do wyboru. Kryterium zasilania bateriami tez kiedys bylo dla mnie wazne. Do czasu kiedy po zakupie canona na akumulatorze cyknalem ok 800 fot. Ladowanie takiego cuda to ok 2-3 godziny co nijak ma sie do sporo dluzszego ladowania akumulatorkow. Cena? Zestaw 4 baterii dobrej klasy bedzie pewnie porownywalny albo i wiekszy niz akumulatorek. Do tego roznica w wadze. Moj Fujik zaladowany akumulatorkami byl 3 razy ciezszy niz normalnie.
SlawekZ - Nie 29 Lip, 2012
D5100 to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka i przyznam że nie wyobrażałem sobie że będzie można nim tak przyjemnie łatwo robić zdjęcia. Ta hybryda od Fuji była niewątpliwie bardziej 'skomplikowana' Regulacja czasu i przesłony w tym aparacie to poezja - wszystko odbywa się za pomocą rolki umieszczonej w korpusie a wartości wyświetlają się na ekranie. Nie trzeba nic klikać w menu. To samo dotyczy autofokusa i wyboru strefy ostrości w Fuji dostępne tylko z menu. Do tego prędkość z jaką robi zdjęcia, nawet przy seryjnych powala mnie na kolana
Żałuję tylko że nie wziąłem od razu lepszego obiektywu ;/ bo wady obecnego zauważyłem już przy pierwszym wypadzie w teren
lotofag - Nie 29 Lip, 2012
No czytam i oczom nie wierzę
Wreszcie ktoś doceniający łatwość zmiany ekspozycji (a weź teraz do ręki korpus z dwoma rolkami i popróbuj M ) itp. a nie tylko "o, te luszczanki to majom tyle funkcji, że nie wiem normalnie czy ogarnę! A ha-de-ery i fól-hade som?"
|
|