|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Problem z czystością okularów
Andrzej_X - Nie 15 Lip, 2012 Temat postu: Problem z czystością okularów Witam,
Kupiłem sobie nową lornetkę i już pierwszego dnia używania okulary w górnej części były całe pomazane od moich rzęs. Na razie niby nie widzę żadnych strat w jakości obrazu, ale nie wiem co będzie dalej - chodzi mi głównie o jakość obrazu, trwałość powłok itp. Czy należy się tym zjawiskiem przejmować?????
Poniżej fotka jak to wygląda
kivirovi - Pon 16 Lip, 2012
chusteczka plus płyn w sklepie z okularami.
Przejmowac sie nie warto, czy nie da sie w tej lornetce wysunąc muszli?
kimek27 - Pon 16 Lip, 2012
Kurcze ja nie miałem takich problemów z 8x32 SR.GA. Musisz bardzo dociskać lornetkę albo mieć długie rzęsy W opticronie powłoki bardzo twarde, możesz śmiało czyścić nawet czystym podkoszulkiem Jeśli muszle sa za krótkie można je przedłużyć zakładając na nie drugie dłuższe muszle bądź tez dołożyć do lornetki osłony boczne przeciwsłoneczne.
Andrzej_X - Pon 16 Lip, 2012
Na razie nie widzę straty jakości obrazu więc nie czyszczę. Z resztą musiałbym to robić praktycznie codziennie. Rzęsy faktycznie mam dosyć długie, kobiety mi zazdroszczą . Ale np w Nikonie EII nie dotykam szkła, a tam jest tylko o 0,8 mm większy odstęp źrenicy czyli praktycznie taki sam.
kimek27, te muszle mają bardzo małą średnicę więc wątpię czy znajdę na nie jakiś nakładki rogowe
goornik - Wto 17 Lip, 2012
Pozostaje Ci przycięcie rzęs o conajmniej 0,8 mm.
A tak poważnie: od czasu do czasu warto te okulary jednak przemyć. Po pierwsze dlatego, że nieco posypie się kontast, po drugie, do utłuszczonej soczewki łatwo przyklejać się będzie kurz, a stąd już tylko krok do porysowania....
kimek27 - Wto 17 Lip, 2012
Andrzej_X, mam dwie rozne wielkosci tych nakladek, zalozone na 8x25 travelite ex i Vipera 8x32. Mniejsze spokojnie pasuja nawet na malenstwa klasy 8x20. Warto w nie zainwestowac i sprowadzic ze stanow. Ja czesto odzyskiwalem gumowe muszle oczne z roznych chinskich lornetek po pare zloty, niektore z nich maja dosc dobra gume. Obrabialem je "dremelem" zeby usunac srodek, tak przygotowane dawaly sie rozciagac o kilka milimetrow zeby zalozyc na inny model lornetki. Fakt w SGRA muszle mogly by byc 2 mm dluzsze.
madibar - Wto 17 Lip, 2012
życzę sobie takich problemów.:-)lenspen i po problemie.
Guliwer - Sob 21 Lip, 2012
Wycierać czystą, miękką chusteczką z mikrofibry, na sucho. Co jakiś czas zwilżyć chusteczkę płynem np. Kontakt IPA plus do optyki, bo tłuszcz z rzęs uparty bywa.
Nie przesadzać z czystością i częstością "polerowania".
pzdr
Dale - Sro 25 Lip, 2012 Temat postu: Re: Problem z czystością okularów Witam, na zdjęciu widać że te ślady od rzęs są poza źrenicą wyjściową, więc nie ma się czym przejmować
|
|