forum.optyczne.pl

Lornetki - Problem z czystością okularów

Andrzej_X - Nie 15 Lip, 2012
Temat postu: Problem z czystością okularów
Witam,

Kupiłem sobie nową lornetkę i już pierwszego dnia używania okulary w górnej części były całe pomazane od moich rzęs. Na razie niby nie widzę żadnych strat w jakości obrazu, ale nie wiem co będzie dalej - chodzi mi głównie o jakość obrazu, trwałość powłok itp. Czy należy się tym zjawiskiem przejmować?????

Poniżej fotka jak to wygląda

kivirovi - Pon 16 Lip, 2012

chusteczka plus płyn w sklepie z okularami.
Przejmowac sie nie warto, czy nie da sie w tej lornetce wysunąc muszli?

kimek27 - Pon 16 Lip, 2012

Kurcze ja nie miałem takich problemów z 8x32 SR.GA. Musisz bardzo dociskać lornetkę albo mieć długie rzęsy ;) W opticronie powłoki bardzo twarde, możesz śmiało czyścić nawet czystym podkoszulkiem ;) Jeśli muszle sa za krótkie można je przedłużyć zakładając na nie drugie dłuższe muszle bądź tez dołożyć do lornetki osłony boczne przeciwsłoneczne.
Andrzej_X - Pon 16 Lip, 2012

Na razie nie widzę straty jakości obrazu więc nie czyszczę. Z resztą musiałbym to robić praktycznie codziennie. Rzęsy faktycznie mam dosyć długie, kobiety mi zazdroszczą :P . Ale np w Nikonie EII nie dotykam szkła, a tam jest tylko o 0,8 mm większy odstęp źrenicy czyli praktycznie taki sam.

kimek27, te muszle mają bardzo małą średnicę więc wątpię czy znajdę na nie jakiś nakładki rogowe

goornik - Wto 17 Lip, 2012

Pozostaje Ci przycięcie rzęs o conajmniej 0,8 mm.
A tak poważnie: od czasu do czasu warto te okulary jednak przemyć. Po pierwsze dlatego, że nieco posypie się kontast, po drugie, do utłuszczonej soczewki łatwo przyklejać się będzie kurz, a stąd już tylko krok do porysowania....

kimek27 - Wto 17 Lip, 2012

Andrzej_X, mam dwie rozne wielkosci tych nakladek, zalozone na 8x25 travelite ex i Vipera 8x32. Mniejsze spokojnie pasuja nawet na malenstwa klasy 8x20. Warto w nie zainwestowac i sprowadzic ze stanow. Ja czesto odzyskiwalem gumowe muszle oczne z roznych chinskich lornetek po pare zloty, niektore z nich maja dosc dobra gume. Obrabialem je "dremelem" zeby usunac srodek, tak przygotowane dawaly sie rozciagac o kilka milimetrow zeby zalozyc na inny model lornetki. Fakt w SGRA muszle mogly by byc 2 mm dluzsze.
madibar - Wto 17 Lip, 2012

życzę sobie takich problemów.:-)lenspen i po problemie.
Guliwer - Sob 21 Lip, 2012

Wycierać czystą, miękką chusteczką z mikrofibry, na sucho. Co jakiś czas zwilżyć chusteczkę płynem np. Kontakt IPA plus do optyki, bo tłuszcz z rzęs uparty bywa.
Nie przesadzać z czystością i częstością "polerowania".
pzdr

Dale - Sro 25 Lip, 2012
Temat postu: Re: Problem z czystością okularów
Witam, na zdjęciu widać że te ślady od rzęs są poza źrenicą wyjściową, więc nie ma się czym przejmować :wink: