forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Sony SLT-A57 - test aparatu

Arek - Pon 16 Lip, 2012
Temat postu: Sony SLT-A57 - test aparatu
W imieniu Maćka zapraszam do lektury:
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=182

Arek

dcs - Pon 16 Lip, 2012

Pominęliście w rozdziale 2. Budowa, jakość wykonania i funkcjonalność
brak ciągłego nastawienia ostrości między zdjęciami i blokadę przysłony /tryb AE/ przy szybkich zdjęciach. Gdy jest ustawiony tryb AE z priorytetem zdjęć seryjnych są także niedostępne: powiększenie obrazu, inne tryby niż Sporty, bracketing, redukcja szumów nawet gdy jest włączona.

pan.tadeusz - Wto 17 Lip, 2012

dcs
masz na myśli ten dedykowany tryb "Zdjęcia w trybie priorytetu zdjęć seryjnych Tele-zoom" na pokrętle? bo taki konfigurowalny tryb seryjny jest chyba w PASM pod przyciskiem Fn (tam gdzie samowyzwalacz itp)

miałem ostatnio możliwość bezpośredniego porównania A55 i A57 bo akurat odwiedziłem EURO_RTV wracając ze spaceru z aparatem.
miałem dosłownie tylko chwilę, a A57 była przypięta kablem więc możliwości bardzo ograniczone. generalnie skupiłem się na EVF i muszę przyznać, że poza wielkością i rozmieszczeniem informacji (na korzyść A57) nie zauważyłem różnic w odświeżaniu czy smużeniu. niestety w sklepie było na tyle jasno by nie sposób znaleźć jakiś kąt gdzie warunki pozwoliłyby dobrze ocenić szum i migotanie gdy brakuje światła. przy poruszaniu aparatem oba wyświetlacze reagowały na tyle podobnie, że nie potrafiłem dostrzec różnicy. zabawne ale może poprzez lepiej gumowany grip i chyba inaczej spasowany wyłącznik, A55 subiektywnie robił wrażenie mniej plastikowego i odrobinę lepiej wykonanego ;)
żałuję, że nie miałem możliwości porównania tych wyświetlaczy w trudniejszych warunkach

dcs - Wto 17 Lip, 2012

pan.tadeusz,

Mam na myśli T10 /ono jest bez cropa/ i T12 /z cropem/, czyli szybsze tryby niż 8kl./s.
Tu napisałem http://www.optyczne.pl//?...t_ap=182&roz=10

Z instrukcji.
http://pdf.crse.com/manuals/4420757521.pdf

EVF "w miarę" jest dopiero w A65, A77, NEX-7.

"W miarę" - z EVF najlepszy w tej chwili na rynku.

ghost - Wto 17 Lip, 2012

jeżeli wybierzesz AF-C i speed priority, to af-c działa, tylko nie będziesz miał kontroli nad przesłoną (będzie f/3.5), a naświetlenie będzie kontrolowane na ISO / czasie (filmowanie z AF działa podobnie).

jeżeli wybierzesz speed af-s i speed priority, to jak można się spodziewać, af zablokuje się na pierwszej klatce, ale odzyskasz kontrolę nad przesłoną.

hijax_pl - Sro 18 Lip, 2012

W sumie kolejny wypust niewiele zmieniający za wyjątkiem sztucznego poszerzenia "oferty". Takie copy & paste z "deski kreślarskiej"...
Tak sobie myślę, że część inżynierów powinni przekwalifikować by zaczęli projektować.. obiektywy do bagnetu E - coś posucha totalna w temacie.

A sam A57 - zastanawia mnie ten filtr AA. To już kolejna konstrukcja z rzędu, w której tak silny filtr zastosowano. Co jest tego powodem? Oczywiście nie przeszkadza to robić zdjęć z wycieczki...

Arek - Sro 18 Lip, 2012

No ja się też nad tym zastanawiam. Odnoszę wrażenie, że nad tym nikt nie panuje i każdy model ma to od sasa do lasa. Jeden mocniejszy, jeden słabszy, jeden więcej w jednej współrzędnej, jeden w drugiej, a od czasu do czasu trafia się taki rodzynek jak A77, co ma równo w obu...
jaad75 - Sro 18 Lip, 2012

Arek, a może spróbujecie w którymś teście (ewentualnie suplemencie do testu) zdemontować nieruchome lustro?
Arek - Sro 18 Lip, 2012

Tak, pewnie się na to zdecydujemy.
Wujek_Pstrykacz - Sro 18 Lip, 2012

Na zlocie zdemontujemy lustra we wszystkich SLT jakie się nam nawiną, ale testów raczej nie damy radę zrobić :razz: Jedynie polowe :razz: :wink:
ghost - Sro 18 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:
W sumie kolejny wypust niewiele zmieniający za wyjątkiem sztucznego poszerzenia "oferty".

i to jest problem testów optycznych. jeżeli nie zmieni sie matryca, można dojść do takich wniosków :razz:

ciężko mówić o poszerzaniu oferty, skoro jeden model zastępuje drugi.
sama zmiana baterii i obudowy powodują, że 57 jest dużo ciekawszą ofertą od 55.
dodatkowo tym razem SteadyShot dał więcej niż w poprzedniku.

ghost, ja po prostu nie rozumiem tej techniki "małych kroczków"...
ghost - Sro 18 Lip, 2012

nie ma nowej matrycy, są małe kroczki, usprawnienia, szuranie, przestawianie itp.
co nie zmienia faktu, że a57 jest dużo lepszą wersją a55. podobnie nie zmienia to faktu, że można było od razu wypuścić a55 w takiej specyfikacji.

pan.tadeusz - Sro 18 Lip, 2012

hijax_pl lifting do D5200 jakoś nie budził u Ciebie podobnych kontrowersji :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
hijax_pl lifting do D5200 jakoś nie budził u Ciebie podobnych kontrowersji :roll:
Nie wiem jeszcze jaki D5200 będzie więc nie wiem jakie kontrowersje wzbudzi. Ale jeśli będzie to praktycznie to samo to też będą rzucał pod wąsem mięchem. Spoko woda.
jaad75 - Sro 18 Lip, 2012

ghost napisał/a:
co nie zmienia faktu, że a57 jest dużo lepszą wersją a55. podobnie nie zmienia to faktu, że można było od razu wypuścić a55 w takiej specyfikacji.
Dokładnie.
evanduril - Sro 27 Lut, 2013

Gdyby udało mi się sprzedać moje body A55V z kitem 18-55 za powiedzmy 1900 zł, jest sens dopłacać 600 zł do A57 ? Z tego, co widziałem tutaj: http://www.dpreview.com/previews/sonyslta57/7, przy ustawieniu RAW, ISO 400, nowy model daje wyraźnie ostrzejszy obraz...
hijax_pl - Sro 27 Lut, 2013

evanduril napisał/a:
przy ustawieniu RAW, ISO 400, nowy model daje wyraźnie ostrzejszy obraz...
Model czy Lightrrom? ;)
nienietaktak - Czw 28 Lut, 2013

hijax_pl, nie dyskutuj z oczywistą oczywistością ;)
evanduril - Czw 28 Lut, 2013

Naprawdę trudno mi uwierzyć w spisek mający na celu sztuczne poprawianie obrazu dla wybranych modeli aparatów... Tym bardziej na DPReview.
hijax_pl - Czw 28 Lut, 2013

evanduril, wiesz jak działa Ligtroom? Profile są tworzone per aparat. A to oznacza, że nawet po cichu koryguje dystorsje. Nie zawsze ale tak robi. Pomijam już odrębne ustawienia odszumiania i wyostrzania.
Usjwo - Czw 28 Lut, 2013

dystorsje to powinien "per obiektyw" korygowac, a nie "per aparat" :smile:

Usjwo, chodzi mi o prostowanie RAWów nawet kiedy wyłączy się profil korekty obiektywu.

hijax_pl napisał/a:
evanduril, wiesz jak działa Ligtroom? Profile są tworzone per aparat. A to oznacza, że nawet po cichu koryguje dystorsje. Nie zawsze ale tak robi. Pomijam już odrębne ustawienia odszumiania i wyostrzania.

W teście wyraźnie zaznaczone jest, że wszystkie tego typu ulepszacze zostały wyłączone. Po raz kolejny dodam - nie wierzę, żeby taki serwis oszukiwał odbiorców, tym bardziej w przypadku tak taniego (względnie) body.

evanduril napisał/a:
W teście wyraźnie zaznaczone jest, że wszystkie tego typu ulepszacze zostały wyłączone.
Dodatkowe ulepszacze. Jednak są takie, których po prostu się w LR nie da wyłączyć. Dlatego badanie jakości obrazka przy użyciu LR jest lekko mówiąc - mało poważne...
jaad75 - Czw 28 Lut, 2013

hijax_pl napisał/a:
Dlatego badanie jakości obrazka przy użyciu LR jest lekko mówiąc - mało poważne...
Aczkolwiek jest trochę miarodajne dla tego, jaki wynik osiągnie przeciętny użytkownik tej wołarki. Pod warunkiem, że wyłącza Details i dodatkowo ostrzy w PS, pytanie, ilu przeciętnych użytkowników tak robi... :razz:

jaad75 napisał/a:
Aczkolwiek jest trochę miarodajne dla tego, jaki wynik osiągnie przeciętny użytkownik tej wołarki.
Tej wołarki w tej właśnie wersji wołarki :D
jaad75 - Czw 28 Lut, 2013

hijax_pl napisał/a:
Tej wołarki w tej właśnie wersji wołarki :D
Fakt. Tego samego procesu i z tym samym profilem... :smile:

Pomijając samą kwestię wiarygodności testu, czy ktoś widzi sens takiego upgrade? Przypominam, że znacznie (podobno) ulepszyli stablizację, co jak dla mnie jest ważne. Ta w A55 jest po prostu słaba (szczególnie gdy porównać ją do stabilizacji w obiektywie - mam tu na myśli choćby Tamrona 70-300 USD).
RB - Czw 28 Lut, 2013

evanduril napisał/a:
Pomijając samą kwestię wiarygodności testu, czy ktoś widzi sens takiego upgrade?

sens upgrejdu dla użytkownika a55 - brak (nie zmieniać)

sens dla firmy S - aparat ma się sprzedawać. jak najbardziej sens jest.

sens dla użytkowników najkona czy pentaksa - żaden. jak wszystko co zrobi sony, canon czy inne tam costam

pan.tadeusz - Czw 28 Lut, 2013

evanduril napisał/a:
Z tego, co widziałem tutaj: http://www.dpreview.com/previews/sonyslta57/7, przy ustawieniu RAW, ISO 400, nowy model daje wyraźnie ostrzejszy obraz...

:roll:

[ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 01:13 ]
co do rozdzielczości to zawsze możesz sobie zassać RAWy z imaging-resource i samemu obrobić :idea:

miałem w łapach A57 - wizjer jest odrobinę większy i może lepiej zorganizowany (choć ktoś pisał, że w okularach ten z A55 ogarnia się lepiej). przy tym ten z A57 mniej wystaje z puchy, a ja nie lubię przyklejać nosa. sama puszka robi znacznie bardziej plastikowe wrażenie od A55. ekran LCD jest za to lepiej dopasowany pod 3:2. dla niektórych ten większy uchwyt w A57 będzie zaletą - dla mnie akurat jest nią mniejszy rozmiar puchy, a trzyma się równie pewnie. z przewag - peaking (choć powiększenie kadru w A55 wystarczające) i elektroniczna kurtyna migawki (na ile to coś pomaga - trudno ocenić). A55 ma za to GPS (turystycznie fajna sprawa). lepiej oprogramowana matryca? różnice w DR raczej aptekarskie, a co do szumu na wyższych czułościach to DXO pod względem ISO wyżej oceniło A55. optycznym AF w A57 trafiał trochę lepiej ale jakoś nie wydaje mi się aby w tym względzie faktycznie nastąpiła znacząca poprawa.

[ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 10:50 ]
poza tym dpreview jest bardzo mylące w poruszanej kwestii

evanduril - Pon 04 Mar, 2013

Akurat ISO 100 mnie najmniej interesuje, bo najwięcej zdjęć robię przy 400-800, a tam A57 wykazuje lepszy obraz. Inna sprawa, że olałem A57, czekam na A58 :twisted:
pan.tadeusz - Sro 06 Mar, 2013

nie kumasz :roll: