|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Czy komukolwiek działają baterie AA w gripie?
h205267@rppkn.c - Pią 20 Lip, 2012 Temat postu: Czy komukolwiek działają baterie AA w gripie? Mam teraz Canona 550D. Kupiłem no-name gripa (Meike) i chciałem sprawdzić na bateriach - nie działa. Sprawdzałem na 6-ciu takich samych, alkalicznych - nie działa. Sprawdzałem na różnych akumulatorach - nie działa. Znowu na nowych/starych bateriach - nie działa.
Pamiętam, że mój kolega do swojego Canona 550D też miał tego samego gripa. Kupił, włożył na test baterie - nie działa (wymień akumulator na nowy).
Rany boskie, co jest z tymi niemarkowymi gripami?
Co powoduje przycisk ON/OFF na battery packu? Do czego on niby służy?
I co się stanie gdy na lustrzance mamy ON a na gripie mamy OFF? Bo u mnie jest tak... Czy mam gripa na OFF, czy mam gripa na ON to jak włączę lustrzankę to i tak widzę że łapie prąd z tego gripa bo pojawia się komunikat (włóż akumulator).
FotoTomek - Pią 20 Lip, 2012
Do mojego 400D też mam niemarkowy grip i na bateriach/akumulatorach AA działa bez problemu. Nawet całkiem niedawno taki zestaw uratował mi tyłek
Skoro aparat wypisuje komunikat, żeby wymienić baterie to jednak jakiś prąd z gripa płynie. Spróbuj przeczyścić styki. A może to jakaś przypadłość 550D i niemarkowych gripów - trudno powiedzieć. Najlepiej, jakbyś miał możliwość podpięcia do aparatu innego gripa i sprawdzenia, czy działa.
Włącznik ON/OFF na gripie służy do włączania/wyłączania przycisków, a nie zasilania. Włącznik zasilania masz w aparacie tylko jeden. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować, jak ten przełącznik działa, bo rozumiem, że na akumulatorze Canona wsadzonym do gripa aparat pracuje normalnie.
komor - Pią 20 Lip, 2012
FotoTomek, 550D ma już te nowe baterie z procesorem, które trudniej podrobić, więc kwestie gripa się skomplikowały od czasu naszych eksperymentów z gripami do 400D.
MM - Sob 21 Lip, 2012
Bez przesady. Mam zamiennik gripa do 7D (też bateria z procesorem) i jedyny dyskomfort to taki, że nie wiem procentowo jaki jest stan naładowania. Działa normalnie na akumulatorkach AA. Po to zresztą został kupiony...
Katana - Nie 02 Wrz, 2012
Mój 500D też bziała bez problemów na akumulatorkach, mam gripa phottix.
Przy okazji, w instrukcji gripa była notka żeby używać tej opcji tylko w sytuacjach awaryjnych, nie jechać cały czas na bateriach/akumulatorkach aa. Wie ktoś czym to może być spowodowane?
MM - Nie 02 Wrz, 2012
Katana napisał/a: | Wie ktoś czym to może być spowodowane? |
Pewnie tym, żebyś wywalił kasę na naturalnie dedykowane ORYGINALNE akumulatory
cygnus - Wto 02 Paź, 2012
A ja sądzę że dlatego, że:
1) baterie/akumulatorki AA rozładowują się w gripie bardzo szybko,
2) kiepskie baterie po wyczerpaniu mogą się... rozlać i zniszczyć grip.
FotoTomek - Wto 02 Paź, 2012
cygnus napisał/a: | A ja sądzę że dlatego, że:
1) baterie/akumulatorki AA rozładowują się w gripie bardzo szybko, |
Tu bym polemizował. Zrobiłem kiedyś test akumulatorków AA w gripie i działały całkiem długo. Zrobiłem chyba z 400 fotek. Moim zdaniem - nieźle.
cygnus napisał/a: | 2) kiepskie baterie po wyczerpaniu mogą się... rozlać i zniszczyć grip. |
Zwykłe baterie na pewno tak, z rozlewającymi się akumulatorami się nie spotkałem, chociaż słyszałem, że takie przypadki się zdarzają.
Natomist nie bardzo chce mi się wierzyć, że producent gripa tak bardzo dba o jego bezawaryjność. Przecież jak się zepsuje, to klient kupi nowy i biznes będzie się kręcił
Katana - Czw 04 Paź, 2012
cygnus napisał/a: | 1) baterie/akumulatorki AA rozładowują się w gripie bardzo szybko |
Używałem akumulatorków Duracell 2650mAh i wytrzymywały więcej niż 2 oryginalne akumulatory.
Jeśli chodzi o wylewanie się, przerobiłem ogromną ilość akumulatorków i tylko stare ogniwa kiepskich firm się wylewały, ale bardzo żadko.
|
|