forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Długa seria z lampa błyskowa

radek_z - Pią 20 Lip, 2012
Temat postu: Długa seria z lampa błyskowa
Posiadam Nissina Di622. Niedługo będę miał potrzebę wykonania długiej serii zdjęć (powiedzmy że około 1-2 tys. w ciągu godziny) z użyciem lampy błyskowej. Czy wykonywanie serii po kilkadziesiąt zdjęć jest dla lampy błyskowej bezpieczne czy to niemal pewne uszkodzenie jej?
komor - Pią 20 Lip, 2012

1000 zdjęć w 60 minut to jest zdjęcie co ~4 sekundy. Zagotujesz lampę w parę minut, a potem skończą Ci się baterie. :) Pytanie jeszcze z jaką mocą lampa będzie błyskać, bo na pełnej mocy będzie potrzebowała 3-5 sekund na ponowne naładowanie się, więc wyrobienie średniej 1000/godz. jest nierealne, choćbyś chłodził ją ciekłym azotem.
hijax_pl - Pią 20 Lip, 2012

radek_z, a co mówi instrukcja obsługi w temacie strzelania serią?

Błyskać będę z taką mocą jaką TTL podyktuje. Będę robił zdjęcia na biegu nocnym. Ostatnio na podobnym biegu rozgrywanym w ciągu dnia zrobiłem 2400 zdjęc, więc tu ilość pewnie będzie zbliżona, tak jak napisałem szacuję że około 1 do 2 tys.

Chodzi mi własnie o nagrzewanie się lampy przy takich przydługich seriach. Jak po tym zleceniu bede miął palnik do wymiany lub jeszcze więcej bebechów lampy to dla mnie żaden interes. Zastanawiam się czy nie lepiej poprostu założyć mój niedawny nabytek, czyli Nikora 35mm f1.8 i jechac przy ISO np. 1600 z tego co dadzą latarnie uliczne?

hijax_pl -> do instrukcji jeszcze nie zaglądałem, ale np. w instrukcji body jest napisane że mogę go eksploatować w temperaturach od 0 do 40 stopni, a w -20 też jakoś działał. Dlatego pytam o doświadczenia praktyczne, a nie co zaleca producent.

jaad75 - Pią 20 Lip, 2012

radek_z napisał/a:
Chodzi mi własnie o nagrzewanie się lampy przy takich przydługich seriach. Jak po tym zleceniu bede miął palnik do wymiany lub jeszcze więcej bebechów lampy to dla mnie żaden interes.
Przegrzejesz lampę na 100%.
radek_z napisał/a:
Zastanawiam się czy nie lepiej poprostu założyć mój niedawny nabytek, czyli Nikora 35mm f1.8 i jechac przy ISO np. 1600 z tego co dadzą latarnie uliczne?
ISO1600 i f/1.8? Żeby dostać sensowne czasy, mrożące ruch biegaczy (okolice 1/500s) musiałbyś mieć ~ISO12800 (przy założeniu, że na ulicy będziesz miał jakieś 4EV od ulicznych latarni, a często tyle nie ma, już pomijajac, że zazwyczaj mają paskudene widmo i bedziesz miał spore kłopoty z kolorami). A ISO1600 i tak pewnie będzie konieczne, żeby nie katować lampy na maksa i mieć sensowny zasięg, zwłaszcza przy słabym Nissinie.
mozer - Pią 20 Lip, 2012

jaad75, jak już tak kolegę pocieszyłeś, to daj mu chociaż jakąś poradę ;)

mozer, ale co tu poradzić? Robić mniej zdjęć, albo przynajmniej z mniejszą częstotliwiścią... :smile:
komor - Pią 20 Lip, 2012

Jak rozumiem chodzi o łapanie biegaczy na mecie/podczas biegu, więc nie ma możliwości wyboru kiedy chce się zrobić zdjęcie. Przydałaby się silna lampa, żeby nie pracowała z pełną mocą, tylko doświetlała na wysokim ISO, przy okazji mrożąc nieco ruch (ustawienie na drugą lamelkę, o ile ten Nissin ma tę funkcję!). Nie wiem jak D60 zachowuje się na ISO 1600, które byłoby minimum, z tym Nikkorem f/1.8.

Słabo to widzę, mission impossible przy tym sprzęcie. Jeśli mimo to zdecydujesz się na to :) to 3 komplety baterii zjedziesz jak nic, moim zdaniem. Najlepiej byłoby pracować na dwie lampy, żeby jak jedna się przegrzeje to założyć drugą.

ISO 12800 niestety wykracza poza możliwości mojego body. 1600 to max jeśli chodzi o akceptowalną jakość, a 3200 to już max całkowity.

Chyba dziś wykonam test w porównywalnych warunkach oświetleniowych. Co do balansu bieli, to zdaje sobie sprawy ze luksusowo nie będzie, ale robienie takiej ilości w RAW i potem obróbka jest niewykonalna.

ghost - Pią 20 Lip, 2012

dużo zapasowych bateryjek i przerzucanie kompletów jak się przegrzeją.
komor - Pią 20 Lip, 2012

ghost napisał/a:
przerzucanie kompletów jak się przegrzeją

O, to, to! Dokładnie. Zapomniałem o tym, że baterie zanim się wyczerpią to najpierw się mocno zgrzeją.

radek_z napisał/a:
Co do balansu bieli, to zdaje sobie sprawy ze luksusowo nie będzie, ale robienie takiej ilości w RAW i potem obróbka jest niewykonalna.
RAW, to absolutna konieczność, jeśli będziesz łapał zastane z ulicznych latarni. Do tego przydałoby się zażelować lampę, żeby choć zbliżyć się temperaturą barwową do sodówek (jakieś 2000K), no chyba że szczęśliwie masz tam oświetlenie metalohalogenkowe... Obróbka tej ilości RAW-ów, akurat nie powinna być problemem, bo warunki będą jak rozumiem takie same na każdym zdjęciu...
komor - Pią 20 Lip, 2012

jaad75 napisał/a:
Do tego przydałoby się zażelować lampę

…obniżając tym samym efektywną energię błysku. :) Naprawdę ciężko będzie takim zestawem zrobić takie foty.

mozer - Pią 20 Lip, 2012

Czy mi się wydaje, czy kolega pytał o możliwość zepsucia palnika wymagającego serwisowania? ;)

komor napisał/a:
…obniżając tym samym efektywną energię błysku. :)
No niestety...
komor napisał/a:
Naprawdę ciężko będzie takim zestawem zrobić takie foty.
Do tego zmierzam od początku... A już na pewno zrobić je z taką częstotliwością jak OP zamierza...

[ Dodano: Pią 20 Lip, 2012 15:58 ]
mozer napisał/a:
Czy mi się wydaje, czy kolega pytał o możliwość zepsucia palnika wymagającego serwisowania? ;)
Robiąc zdjęcia zgodnie z pierwotnym założeniem, to nie "możliwość", a pewność. :smile:

jaad75 napisał/a:
Robiąc zdjęcia zgodnie z pierwotnym założeniem, to nie "możliwość", a pewność. :smile:

Czy Nissin ma jakies zabezpieczenia przez przegrzaniem? Aby oszczędzac energię, potrafi sie sam wyłączyć po bodajże 10 minutach nieużywania, to może pomyśleli również o przegrzewaniu.

Żeby nie schodzić na temat obróbki RAW (średnio jestem w tym dościadczony), pytanie to umieszczę w odpowiednim dziale.

komor - Pią 20 Lip, 2012

radek_z napisał/a:
Czy Nissin ma jakies zabezpieczenia przez przegrzaniem?

Nie wiem jak Nissin za pięć stówek, ale YongNuo za trzy stówki ma zabezpieczenie, raz mi się włączyło jak mi radio wariowało i lampa waliła pełną mocą wewnątrz softlightera przez dobre parę sekund, zanim się zorientowałem o co chodzi.

Spinq - Pon 30 Lip, 2012

Powodzenia z ostrością. Nie dalej jak w środę robiłem nocną sesję z modelkami i już tu miałem problem by w cokolwiek trafić, a one nie biegły :) Lampa mi błyskała z mocą max 1/32 z czasem 1/125, f/1,8, iso 2500. Wiecej i miałem nierealne przepalenia.
komor - Pon 30 Lip, 2012

Spinq napisał/a:
robiłem nocną sesję z modelkami i już tu miałem problem by w cokolwiek trafić

Niezastąpiona jest latarka czołówka albo taka „doustna” :) jak nieraz Fox Moulder używał w „Archiwum X”.

Spinq - Pon 30 Lip, 2012

To nr 1 na aktualnej liście zakupów.
radek_z - Czw 02 Sie, 2012

Zapytałem więc czuje sie zobowiązany opowiedzieć jak to wyszło.

Zrobiłem w sumie nieco ponad 3400 zdjęć w jakieś 2 godziny. Lampe ręcznie ustawiłem na minimalną moc, tak żeby doswietlałami 2-3 metry. Przy f 2.2 i ISO800 i 1/80s wychodziło to bardzo fajnie, tło równiez było widoczne. Lampa spokojnie dawała radę przy długich seriach, a AF też nie miałem problemów.

Wiadomo że to masówka i żaden artyzm.

Jakby ktos był ciekawy efektów to bardzo proszę: http://www.fotomaraton.pl...ToFind=%23%2A04

Usjwo - Pią 03 Sie, 2012

radek_z napisał/a:
Zrobiłem w sumie nieco ponad 3400 zdjęć w jakieś 2 godziny.

:shock: Zdjecie co 2 sekundy, obejrzales chociaz wszystkie? :zalamany:

radek_z - Pią 03 Sie, 2012

Wszystkie nie, bo w sumie to one są nie dla mnie, ale cześć tak.