|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Wiosenne nowości
Arek - Wto 11 Gru, 2007 Temat postu: Wiosenne nowości Jak pewnie większość z Was wie w dniach 31 stycznia - 2 lutego 2008 roku w Las Vegas odbędą się targi PMA. Sporo firm może pokazać na nich swoje nowe lustrzanki. Plotki mówią o takich modelach:
Canon 5D MkII
* 12 million full frame CMOS (niektóre źródła mówią o 16 MPix)
* 5 fps, max. 21 continuous shooting of raw images
* automatic dust reduction
* 35 area subarea light metering system; central point metering available for the 3.5% central area
* 15 point high accuracy cross focusng AF system. f2.8 high accuracy focusing available at the central focusing point
* viewfinder: 96% vision field, 0.71x
* 3.0 inch, 0.92 million pixel LCD (640*480 VGA)
* ISO 50-3200, can be extended to 6400 or 12800
* Mg-Al alloy body, dust proof, water proof
* 14-bits DIGIC III processor
* HDMI connector
* 16:9 shooting available at 8 million pixels
* EF-S lens not supported
* LCD liveview
* 5D grip and battery compatible
Nikon D80s lub D90:
# 12 Megapixel APS-C sized CMOS sensor (identical to the D300 sensor)
# D80 body (plastic, no wheather seals) and viewfinder
# D200 AF sensor (11-points, 1 cross type)
# 4 fps continious shooting
# 3.0” 922K LCD (This may require body design change)
# No Live View
# Anti-Dust
# Improved high ISO performance with the CMOS sensor
# Improved metering
# Improved battery life
# $1000-$1200 price range
Pentax K20D:
* 14 MPix CMOS?
* 14 bitowy procesor RAW A/D
* 3.0" LCD
* LiveView
* AS
* 5 kl/s
Pentax K200D
* 10 MPix CMOS od Sony
* 12 bitowy procesor graficzny PRIME
* 3.0" LCD
* 3 kl/s
* AS
SONY A900?
Tutaj krążyły różne plotki. Już rok temu na PMA Sony pokazało dwie makiety korpusów,
z których jeden potem wyszedł jako A700. Drugi, większy, z charakterystycznym pentapryzmatycznym wizjerem, wydaje się być aparatem klasy FF (lub z mnożnikiem
1.1x). Czy zobaczymy go na PMA w tym roku jak nowy model, czy wciąż jako makietę?
Arek
pilgrim - Wto 11 Gru, 2007
Jak dla mnie bomba z nowym D80. CMOS, LCD 900k i Anti dust. Ciekawe w jaki sposób wkomponują 3" lcd w puszkę D80, na ile ją zmienią. Jeszcze gdyby go uszczelnili dali magnezowy korpus......no ale po co robić sobie konkurencję do D300.
Arek - Wto 11 Gru, 2007
Jeśli ten nowy D80 się potwierdzi, to może być tzw. 40D killer, tym bardziej, że może być od niego tańszy.
maziek - Wto 11 Gru, 2007
A ja się wtedy obwieszę na pierwszej suchej gałęzi że kupiłem D80 przed renowacją. Albo rzucę do rzeki z D80 z podpiętym 70-300 na szyi i dla pewności 18-70 w kieszeni.
Cena rzeczywiście jest interesująca. Licząc 1200 zielonych po 2.5 wychodzi 3000 za body. Biorąc pod uwagę, że w europie będzie to więcej niż w usa, więc cena powinna oscylować w granicach 3,8-4. No zapowiada się ciekawie.
Jeżeli będzie miał cemosa i anti dust to znikną marudzenia na szumy i kłaczki na matrycy. Dodatkowo lcd jak żyleta i obecna ergonomia..... oj będzie to ciężki orzech do zgryzienia dla konkurencji.
Arek - Wto 11 Gru, 2007
maziek napisał/a: | A ja się wtedy obwieszę na pierwszej suchej gałęzi że kupiłem D80 przed renowacją. Albo rzucę do rzeki z D80 z podpiętym 70-300 na szyi i dla pewności 18-70 w kieszeni. |
Bo w ogóle bez sensu zrobiłeś. Trzeba było poczekać... Nawet nie pół roku, tylko 2 lata. Na następcę następcy! Wiesz co będzie miał D90s? D90 przy nim to pikuś
No właśnie. D90 czy D80s to dla mnie ciekawostka nic więcej. Będzie miło poczytać o nim, może pomacać gdzieś tam w sklepie trochę poslinić się przy wystawie i już. Ale licząc, że następcy obecnych modeli pojawiają się co 2 lata to z miłą chęcią poczekam na następcę 90 tki. Wtedy już nie będę się tylko slinił
Ciekawe czy do tego czasu aparaty tej klasy będa już miały FF?
Teraz się slinię na N70-300vr ale widzę że żtycie przyniosło rozwiązanie Miazek jakbyś miał z nim skakać to się dogadamyco do balastu Znam znacznie skuteczniejszy balast od mieszaniny szkła metali i tworzywa
maziek - Wto 11 Gru, 2007
Nie, nie, musi być z obiektywem. Ale OK, włożę do terebki, to sobie wyciągniesz.
benetnash - Wto 11 Gru, 2007
Ciekawe co dalej? Telewizorek dotykowy i rysik byłyby wygodny (oczywiście oprócz przycisków na obudowie).
Swoją drogą mały OT: W przeglądarce obrazków w nikonie d80 jest coś, czego nie znalazłem w żadnej przeglądarce na PC - jak przełącza się obrazki to zapamiętuje między nimi powiększenie i pozycje wyświetlania, jak się robię serię fotek na różnych przesłonach żeby przetestować obietyw pok katem rozdzielczości/CA bardzo ładnie się ogląda zmiany po prostu kręcą rolką.
Pozdrawiam!
---EDIT---
maziek, lepiej się powieś - mniejsze straty w sprzęcie
MC - Wto 11 Gru, 2007
Zapowiedzi wygladaja interesujaco. Mnie szczegolnie interesuje A900 (choc i tak go sobie nie kupie). Pentax i nowy Nikon rowniez wygladaja ciekawie, ale przy D300 to one tylko w sklepie beda mogly polezec.
Postep jest dosc znaczny, ale nie ma sie czym przejmowac. Na tej zasadzie nigdy bysmy nie kupili samochodu, komputera, tv, a takze wielu, wielu innych rzeczy...
Arek - Wto 11 Gru, 2007
benetnash napisał/a: |
Swoją drogą mały OT: W przeglądarce obrazków w nikonie d80 jest coś, czego nie znalazłem w żadnej przeglądarce na PC - jak przełącza się obrazki to zapamiętuje między nimi powiększenie i pozycje wyświetlania, jak się robię serię fotek na różnych przesłonach żeby przetestować obietyw pok katem rozdzielczości/CA bardzo ładnie się ogląda zmiany po prostu kręcą rolką.
Pozdrawiam!
|
No w Canonach jest tak samo...
MC - Wto 11 Gru, 2007
Arek napisał/a: | benetnash napisał/a: |
Pozdrawiam!
|
No w Canonach jest tak samo... |
W A700 tak samo...
Arek - Wto 11 Gru, 2007
No jak już gdybamy, to można jeszcze pogdybać o szkłach. Pentax pewnie pokaże coś
z tego, bo były już w zapowiedziach:
* DA 35 mm SDM f/1.4?
* DA 17-70 mm f/4.0 SDM
* DA* 55 mm F1.4 SDM
* DA 55-300 mm
MC - Wto 11 Gru, 2007
Sony tez mialo cos wypuscic ze szkiel. Mial byc jakis standardowy zoom z SSM, a takze nowy 75-300 SSM.
Arek - Wto 11 Gru, 2007
No w Sony brakuje takiego 16/17/18 - 50/55 mm z SSM i f/2.8. Dziwłem się właśnie, że
w sierpniu zapowiedzieli 16-105, który dubluje się z Zeissem 16-80, zamiast zamiennika
kita z f/2.8 i SSM.
MM - Wto 11 Gru, 2007
Dla mnie następca D80 nie jest kilerem 40D Canona, jednak nadal Zdecydowanie bym wolał Canona.
Następca 5D... trzeba szykować miejsce w torbie i modlić się, by zostawili te 12 MPx.
MC - Wto 11 Gru, 2007
Arek napisał/a: | No w Sony brakuje takiego 16/17/18 - 50/55 mm z SSM i f/2.8. Dziwłem się właśnie, że
w sierpniu zapowiedzieli 16-105, który dubluje się z Zeissem 16-80, zamiast zamiennika
kita z f/2.8 i SSM. |
No i w zblizajacym sie roku ma wlasnie taki obiektywik wejsc na rynek. Co do 16-105, to wydaje mi sie, ze jednak bedzie od Zeissa sporo odbiegal w sensie jakosci rownowazac to wiekszym zakresem ogniskowych.
MM, ja bym nie byl taki pewien czy zostawia te 12Mpix. Dla Ciebie to nie jest takie wazne, ale przyjdzie do sklepu taki jegomosc z brzuszkiem i wypchanym portfelem i odrzuci "6D", bo niby za malo "pikselkow". Tez jestem za tym, zeby zrezygnowac z wojny na pixele, bo to bez sensu.
jaad75 - Wto 11 Gru, 2007
Co do Pentaxa, to widzę parę błędów:
K200D będzie na 100% miał 10MP CCD Sonego (taką samą jak K10D, D80 czy D40X), K20D 14MP CMOS zaprojektowany przez Pentaxa, a wykonany przez Samsunga. Szkła, które na pewno wyjdą, bo są już gotowe, to DA*60-250/4 SDM, DA*200/2.8 SDM i DA*300/4 SDM oraz DA35/2.8 Macro Limited. Pozostałe będą prawdopodobnie pokazane jako modele wystawowe - spodziewałbym się jeszcze niespodzianki, w postaci DA*11-16/2.8...
Arek - Wto 11 Gru, 2007
Zapowiada się silna ofensywa Pentaxa. Szkiełka wyglądają bardzo zachęcająco. Oby takich wpadek jak z 16-50 nie było...
Arek napisał/a: | Zapowiada się silna ofensywa Pentaxa. Szkiełka wyglądają bardzo zachęcająco. Oby takich wpadek jak z 16-50 nie było... |
Oby... Ale co Wietnam, to Wietnam...
Ciekawe, czy rzeczywiście wypuszczą niebawem DA17-70/4 SDM, bo to byłaby niezła alternatywa dla Sigmy i pewnie popularny obiektyw dla K20D... O ile sprosta jakościowo, oczywiście...
Ja czekam najbardziej na DA*55/1.4, bo być może zastąpiłbym nim FA50/1.4, jeśli byłby znacząco lepszy na pełnej dziurze...
Arek - Wto 11 Gru, 2007
Gwiazdka zobowiązuje. Poza tym chyba nie mogą pozwolić sobie na kolejne wpadki. A ludzie mocno by zrzędzili, gdyby 1.4/55 nie okazał się wyraźnie lepszy od 1.4/50. No bo
po co go kupować? Dla samego SDM?
vdr - Wto 11 Gru, 2007
Arek napisał/a: | Jeśli ten nowy D80 się potwierdzi, to może być tzw. 40D killer, tym bardziej, że może być od niego tańszy. |
coraz bardziej zdaje mi się, że oszczędzać na mojego 40D będę jeszcze co najmniej do PMA to tylko miesiąc z haczkiem, a może się wiele ciekawego zadziać.
I uszczelnień...
Mnie się podoba ogniskowa - znacznie lepiej by mi pasowała między 43, a 77...
Ciekawi mnie też, czy Pentax zdecyduje się na porzucenie kompatybilności ze starymi korpusami i zacznie używać silników pierścieniowych jak Canon, czy Nikon w obiektywach z wyższej półki... Bez tego, jego obiektywy SDM zawsze będą wolniejsze niż szkła USM, czy SWD...
Remol71 - Wto 11 Gru, 2007
maziek napisał/a: | A ja się wtedy obwieszę na pierwszej suchej gałęzi że kupiłem D80 przed renowacją. Albo rzucę do rzeki z D80 z podpiętym 70-300 na szyi i dla pewności 18-70 w kieszeni. |
Wieszać się dla DX-a?? Teraz zupełnie nie opłaca się puszki zmieniać. Trzeba poczekać 2-3 lata, puszkę zajechać i kupić wtedy FF w cenie dla prostego ludu.
goltar - Wto 11 Gru, 2007
Ciekawy jestem czy z 5D mark II pojawi się także upgrade obiektywu 24-105 L Co do nowości to piszą także o 450D - rewolucji pewnie nie będzie ale czytałem że ma posiadać "Movie Mode" co może być nowością wśród lustrzanek...
5kbFlashMemory - Sro 12 Gru, 2007
Arek napisał/a: | Jeśli ten nowy D80 się potwierdzi, to może być tzw. 40D killer, tym bardziej, że może być od niego tańszy. |
Obyś się mylił
Świeżo kupione:
P_M_ - Sro 12 Gru, 2007
Przez chwile myslalem, ze pomylilem fora, ale widze, ze jednak nie rozmawiacie o nowych "dziforsach", wiec chyba dobrze trafilem.
Fajne te nowosci. Widze, ze konkurencja wziela przyklad z intela i zaczela straszyc wypasionym sprzetem w wersji papierowej. Intel okazal sie jednak slowny i core duo okazal sie strzalem w dziesiatke. Czy podobnie mozna wierzyc pentaxowi, sony i canonowi? Czas pokaze. Oby tylko ludzie nie kupowali nikonow d300 i d3, a bron boze, nie zmieniali systemu. Wojenka na calego
jaad75 - Sro 12 Gru, 2007
W przypadku Pentaxa, to akurat nie jest żadna wojna, tylko sukcesywna realizacja dość dawno przedstawionego planu... Opóźniona parę miesięcy dodajmy, bo zarówno nowe body, jak i wspomniane przeze mnie 4 szkła miały wyjść w grudniu 2007... Zresztą, K20D będzie pozycjonowany niżej niż Nikon D300 - to body ma celować w segment 40D i A700, a tam może powalczyć śmiało, jeśli tylko nowa matryca będzie na tyle dobra...
Arek - Sro 12 Gru, 2007
No właśnie. CMOS od Samsunga - nowy gracz na rynku. Może być fajnie.
jaad75 - Sro 12 Gru, 2007
Ale 14MP na APS-C mnie martwi... Jak dla mnie, mogliby zostać przy 10-ciu i pracować nad szumem i DR... Chociaż podobno, nawet z bardzo wczesnym firmwarem, jest tu znacznie lepiej niż w przypadku K10D, co przy aż tak dużej ilości pikseli jest osiągnięciem... Cieszy mnie też, że Pentax wbrew sugestiom, czy wręcz naciskom, pozostanie przy swoim "film look" i będzie szedł raczej w bardziej szczegółowe tekstury, niż ostre krawędzie... Późną wiosną wyjdzie też nowy Samsung, na tej samej matrycy, ale pozycjonowany ciut niżej i nie będący tym razem klonem któregokolwiek z Pentaxów...
MartinF - Sro 12 Gru, 2007
Ja czekam ciągle na 5D Mk2, czy są już jakieś pewniki co do ceny?
fotograficzna ciamajda - Pią 14 Gru, 2007 Temat postu: Canon 450D
goltar napisał/a: | Ciekawy jestem czy z 5D mark II pojawi się także upgrade obiektywu 24-105 L Co do nowości to piszą także o 450D - rewolucji pewnie nie będzie ale czytałem że ma posiadać "Movie Mode" co może być nowością wśród lustrzanek... |
A gdzie można poczytać o Canonie 450D ?
MM - Sob 15 Gru, 2007
MartinF napisał/a: | Ja czekam ciągle na 5D Mk2, czy są już jakieś pewniki co do ceny? |
Najpierw niech się pokaże na rynku, potem go dorwę w łapki i potestuję a na końcy być może kupię jako drugi korpus. Aparatu jeszcze na rynku nie ma, nikt nie wie czy będzie a Ty się już o cenę pytasz...
P_M_ - Sob 15 Gru, 2007
Byle sie nie dac zwariowac, jak ci maniacy od "dziforsow".
goltar - Sob 15 Gru, 2007
fotograficzna ciamajda napisał/a: | A gdzie można poczytać o Canonie 450D ? | np tu: http://www.northlight-ima...Canon_450D.html
vip321 - Nie 16 Gru, 2007
mnie tylko zastanawia taka rzecz,. Jeśli wejdzie następca d80 to kiedy wejdzie do sprzedazy. i tak samo canon 450d kiedy w sklepach będzie
Smola - Nie 16 Gru, 2007
vip321 napisał/a: | mnie tylko zastanawia taka rzecz,. Jeśli wejdzie następca d80 to kiedy wejdzie do sprzedazy. i tak samo canon 450d kiedy w sklepach będzie |
Musisz zapytac Harrego z Tybetu
vdr - Nie 16 Gru, 2007
vip321 napisał/a: | mnie tylko zastanawia taka rzecz,. Jeśli wejdzie następca d80 to kiedy wejdzie do sprzedazy. i tak samo canon 450d kiedy w sklepach będzie |
najprawdopodobniej późną wiosną, żeby wstrzelić się w przedwakacyjny szczyt sprzedaży - w sprzętach foto są dwie kluczowe, strategiczne górki sprzedaży - przed wakacjami (maj-lipiec) i przed świętami (listopad-grudzień)
vip321 - Nie 16 Gru, 2007
i jestem ciekaw jak z ceną. Ale wiecie co drodze Rodacy my to biednie mamy. Mój znajomy wrócił z USA i był w szoku. Poniewaz pracował w hotelu jako parkingowy tzn przyjeźdzał klient , a on odwoził fury na parking w sumie podobało mu sie bo sobie pojeździł takimi furami jakimi nigdy na oczy nie widział ale dokoncze wątek dalej. Zdziwiony był bo znajomy z pracy amerykaniec kupił canona 30d - canon spadł zdenerwował sie to go skopał i poszedł po następny. A my na takiego skopanego musimy cięzko pracować. Kiedy u nas takie czasy będą, albo kiedy spadną ceny do amerykańskich
Smola - Nie 16 Gru, 2007
vip321 napisał/a: | i jestem ciekaw jak z ceną. Ale wiecie co drodze Rodacy my to biednie mamy. Mój znajomy wrócił z USA i był w szoku. Poniewaz pracował w hotelu jako parkingowy tzn przyjeźdzał klient , a on odwoził fury na parking w sumie podobało mu sie bo sobie pojeździł takimi furami jakimi nigdy na oczy nie widział ale dokoncze wątek dalej. Zdziwiony był bo znajomy z pracy amerykaniec kupił canona 30d - canon spadł zdenerwował sie to go skopał i poszedł po następny. A my na takiego skopanego musimy cięzko pracować. Kiedy u nas takie czasy będą, albo kiedy spadną ceny do amerykańskich |
Ale to tylko świadczy o jego ( Amerykańca ) bezmyślności. Spadl bo go polożyl czy zwiesil w zlym miejscu i tyle. Wiem, że przy ich zarobkach i cenach 30d jest tanie jak barszcz. Ale pieniądze mają ci co je liczą i szanują i tyle.
jaad75 - Nie 16 Gru, 2007
Wiesz, mieszkam w Stanach wystarczająco długo, żeby nie wierzyć w takie opowieści...
To, że 30D kosztuje powiedzmy 1-2 średnie tygodniówki, to nie znaczy, że nie jest dla przeciętnego amerykanina dużym wydatkiem. Oni są przyzwyczajeni do siły nabywczej dolara i tanich produktów i zastanawiają się 10x zanim wydadzą pieniądze, na coś, co wydaje im się drogie (a aparat fotograficzny, za więcej niż $1000 jest dla nich drogi). Dodatkowo większość nie ma żadnych oszczędności i masę kredytów do spłacania co miesiąc...
Nie każdy zdaje sobie sprawę co oznacza w Stanach stwierdzenie "kupiłem dom", czy "kupiłem samochód" - nikt tu niczego nie kupuje w polskim rozumieniu tego słowa (no, może z wyjątkiem chińczyków - ci nawet domy potrafią kupować za gotówkę), wszystko idzie na kredyt i przepada jeśli tylko będziesz miał kłopoty ze spłatą. Ameryka żyje na kredyt w stopniu, jaki w Polsce był jeszcze do niedawna niewyobrażalny - w Polsce spłacanie kredytu jest stanem przejściowym, w USA spłacanie jest stanem permanentnym. Nikt nawet nie myśli o spłaceniu swojego długu jako o zakończeniu jakiegoś etapu, uldze itp., spłaca się przez całe życie, a największym problemem jest utrata wiarygodności kredytowej (credit score) i niemożność dalszego zadłużania się... Z niskim credit score (czyli ze słabą historią kredytową) pozostaje już tylko kupowanie wszystkiego za gotówkę, czyli degradacja, dyshonor niemal, w niektórych miejscach wzbudzający wręcz podejrzliwość... Bez dobrej historii nie dostaniesz ani samochodu, ani nawet telefonu komórkowego, czy telewizji satelitarnej na przyzwoitych warunkach... Rzeczywiście tak Wam się to podoba?
Smola - Nie 16 Gru, 2007
Jaad75 napisalem JEGO. Nie odnosilem sie do Amerykanów jako narodu.
Rusek - Nie 16 Gru, 2007
przeciez od dawna wiadomo ze amerykanie to kroliki doswiadczalne - tam nawet nie ma obowiazku znakowania zywnosci GMO.
vip321 - Pon 17 Gru, 2007
wiadomo mieszkasz tam i wiesz jak to jest ale nie mów mi ze zycie nie jest na lepszym poziomie. A ta historia nie jest zmyslona tylko naprawde tak to było.
Arek - Pon 17 Gru, 2007
Wracając do tematu głównego. Nowości Canona zostaną zaprezentowane już 24 stycznia.
Arek
Arek - Wto 01 Sty, 2008
No i przeciek odnośnie nowego szkiełka - Nikkor AF-S DX 16-85 f/3.5-5.6G ED IF VR:
http://www.flickr.com/pho...45775729&size=o
Fajny zakres, SWM, metalowy bagnet, VR, ale ciemno....
Arek
jaad75 - Sro 02 Sty, 2008
Nowy entry level Pentaxa:
Arek - Sro 02 Sty, 2008
No proszę jaki ładny... Jak rozumiem z poprawionym 10 MPix CCD z K10D?
jaad75 - Sro 02 Sty, 2008
Czy samo CCD zostało poprawione, to nie wiem, ale podobno reszta elektroniki tak... Tyle, że nie będzie tu niestety 22bitowego przetwornika A/D... Ponoć ma to być pierwszy uszczelniony (przynajmniej częściowo) aparat entry level...
goltar - Sro 02 Sty, 2008
Arek napisał/a: | No i przeciek odnośnie nowego szkiełka - Nikkor AF-S DX 16-85 f/3.5-5.6G ED IF VR: | Nikon pozazdrościł Canonowi 17-85 f/4-5.6 EF-S IS USM Miejmy nadzeję że z będzie lepszy od Canonowskiego odpowiednika
eska - Sro 02 Sty, 2008
A mi się widzi, ze Nowy Rok bedzie jeszcze ciekawszy od poprzedniego pod wzgledem nowosci rynkowych... ehh, czyli wiecej nadgodzin...;-)
konrad
Arek - Czw 03 Sty, 2008
No to dla kompletu Sony A200:
http://masterchong.com/v2...tos-leaked.html
Podobno w 2008 roku Sony ma wypuścić trzy lustrzanki i trochę szkiełek (m.in. pełnoklatkowe 24-70 f/2,8 do pełnoklatkowej A900)
Ostegolectric - Czw 03 Sty, 2008
a to A200 to będzie kastrat A700 czy rozbudowane A100?:)
Luke_S - Czw 03 Sty, 2008
Ostegolectric napisał/a: | a to A200 to będzie kastrat A700 czy rozbudowane A100?:) |
A co za różnica?
Luke_S napisał/a: |
A co za różnica? |
No jakos osobiscie wolałbym rozbudowaną zmodernizowaną i ulepszoną A100 niż kastrata A700;)
MC - Czw 03 Sty, 2008
Roznica znaczna. A200 bedzie nastepca A100.
skoro A200 mialoby byc kastratem A700 tzn ze juz nic nowego do niego by nie dolożyli a tylko okrojone zostalyby pewne funkcje. natomiast w przypadku rozbudowania A100...:)
Luke_S - Czw 03 Sty, 2008
Ostegolectric napisał/a: | skoro A200 mialoby byc kastratem A700 tzn ze juz nic nowego do niego by nie dolożyli a tylko okrojone zostalyby pewne funkcje. natomiast w przypadku rozbudowania A100...:) |
...włożyliby coś, czego nie ma w A700? Akurat . To by dopiero była przewrotna logika...
co bys wolal powiedziec: mam udoskonalone a100 czy kastrata a700?:)
vdr - Czw 03 Sty, 2008
hmmm, tylko o nikonach cichutko. ciekawe, czy zaskoczą czymś na PMA?
jaad75 - Pią 04 Sty, 2008
Pewnie D90, chociaż moim zdaniem wcale nie potrzebują wprowadzać go już teraz...
radzio - Pią 04 Sty, 2008 Temat postu: nikon D60 Otworzylem podany link i dokopalem sie informacji mowiacej ze nie bedzie na razie nastepcy d80 ale d60 ktora ma zastapic d40x. Ma posiadac system czyszczenia matrycy i 12mega...
Oto bezposredni link:
http://www.photographybay...2/28/nikon-d60/
goltar - Pią 04 Sty, 2008
Ciekawie zapowiada się także Sony A900:
Arek - Pią 04 Sty, 2008
Fake aż miło
MC - Pią 04 Sty, 2008
To juz chyba nikt nie ma watpliwosci, ze A900 bedzie FF?
Chociaz to zadna nowosc, bo te fotki juz od dawna kraza.
goltar - Pią 04 Sty, 2008
MC napisał/a: | Chociaz to zadna nowosc, bo te fotki juz od dawna kraza. | to fakt, od czasu prezentacji makiety na PMA 2007... ciekawe tylko kiedy się "zmaterializują"
Arek - Pią 04 Sty, 2008
Z Sony jeszcze jest to:
vdr - Pią 04 Sty, 2008 Temat postu: Re: nikon D60
radzio napisał/a: | Otworzylem podany link i dokopalem sie informacji mowiacej ze nie bedzie na razie nastepcy d80 ale d60 ktora ma zastapic d40x. Ma posiadac system czyszczenia matrycy i 12mega...
Oto bezposredni link:
http://www.photographybay...2/28/nikon-d60/ |
hmmm, takim ruchem zostawiliby 40D bez konkurencji
Mają D300 - nie konkuruje wystarczająco?...
Smola - Pią 04 Sty, 2008
jaad75 napisał/a: | Mają D300 - nie konkuruje wystarczająco?... |
Ale to inna kasa. D300=40D+średniej klasy szkło
Ta Alfa 900 wyglada ekstra....no wypas. Wiem, ze to najmniej istotny argument przy wyborze body, ale co do wygladu 900ty - respect
Hmmm....i tak dopadl mnie marketing. Hehe
vdr - Pią 04 Sty, 2008
jaad75 napisał/a: | Mają D300 - nie konkuruje wystarczająco?... |
pod względem parametrów aż nadto wystarczająco, ale to jednak trochę inny segment cenowy, nie? prawie 2000zł różnicy.
No, ale przecież od dawna się trochę mijają z produktami. Nie jest to wcale takie złe podejście, wbrew pozorom...
Wróbel EOS - Pią 04 Sty, 2008
Nikon i Canon celowo mijają sie z produktami aby zmniejszyć konkurencje. A przez to sprzedać wiecej własnych modeli. Czemu ludzie usilnie chcą porównywać D300 z 40D?? Miedzy nimi jest około 2000zł różnicy, a może porównamy 40D z D80? Różnica w cenie wynosi około 1200zł:) Tak samo było kiedyś jak ludzie porównywali 400D z D80(znów róznica w cenie) a nie chcieli porównać 400D z D40x bo jak twierdzili Canon jest droższy a przez to i lepszy...
Co do wyglądu A900 to jest on jak dla mnie zbyt "połamany" tak samo jak A700 i dalej upierają sie przy tym(moim zdaniem) niewygodnym gripie.
Piszecie o wyscigu na Mpix i o tym że jest on bez sensu a tak naprawde chyba tylko czekacie aż ktoś znajdzie jakąś nowość w segmencie która ma ich wiecej... I co wam po tym? Mi np mówiono abym zmienił system na nikona i kupił D300... Ale po co? Różnice które są pomiedzy moim 40D a D300 są mi zbedne( ilość punktów AF wysokie iso czy Mpix )
Czekajcie na sprzet który jest wam potrzebny do pracy/hobby i go kupujcie aby sie nim cieszyć:)
Ja się wcale nie cieszę z 14MP nowego Pentaxa K20D - wolałbym żeby zostali przy 10-ciu i poprawiali DR i szumy...
Chociaż nie ukrywam, że jestem ciekawy jak spisze sie nowa matryca, zwłaszcza, że Samsung ma zaplecze, by wypuscić coś naprawdę dobrego, a podejście Pentaxa do rejestracji i przetwarzania obrazu bardzo mi się podoba...
MM - Sob 05 Sty, 2008
Dla kogoś mającego zamiar kupić szklarnię za około 10-30 tysięcy złotych (wystarczy głupie 17-55/2.8 i 70-200/2.8 VR) różnica w cenie body wynosząca 2000 zł nie będzie najbardziej ważąca. Nikt nie będzie na tę różnicę w ten sposób patrzył. I tutaj Nikon ze swoją puchą zdecydowanie wygrywa bo jawi się przy takim korpusie 40D jako niemal pełne profi (jakie niemal - toż to profi).
Tak samo będzie przy porównaniu 1D Mark III i D3. Różnica w cenie jest pomijalna, Nikon D3 robi z 1D Canona co chce bijąc go w każdym calu.
Do tego wszystkiego dzisiaj widziałem w fotojokerze D300 i D3 a cały czas nie mam przyjemności zobaczyć tam choćby głupiego 40D Dziękujemy nygusom z Canon Polska za taką dystrybucję towaru, jak dla mnie to SKANDAL i gwóźdż do trumny dla tego przedstawiciela.
veenee - Sob 05 Sty, 2008 Temat postu: Re: nikon D60
radzio napisał/a: | Otworzylem podany link i dokopalem sie informacji mowiacej ze nie bedzie na razie nastepcy d80 ale d60 ktora ma zastapic d40x. Ma posiadac system czyszczenia matrycy i 12mega...
Oto bezposredni link:
http://www.photographybay...2/28/nikon-d60/ |
to szczerze mowiac troche dziwne, ze mialoby nie byc nastepcy D80... W dodatku oznacza to w moim przypadku zbieranie na zupelnie innego nastepce , czyli na D300
a to nieco trudniejsze zadanie...
Wróbel EOS - Sob 05 Sty, 2008
Jesli mamy do wydania na szklarmnie 10-30 tyś zł to wtedy 2000zł różnicy przy body nie robią różnicy. Ale jesli mamy do wydania 6000zł? A potrzebne nam szybkie body? To wybór nie jest już taki jednoznaczny na Nikona. Jak człowieka stać na nikona i wymiane szklarni to prosze bardzo. Ale uważam że większość pisze tu o super możliwościach D300 i tak by go chciało mieć a nawet nie wykorzystali by tego body w 40%...
jaad75 - Sob 05 Sty, 2008
A co to znaczy wykorzystywać body powiedzmy w 100%???
Ja np. nie wykorzystuję matrixa, bracketingu, trybu Auto i P, automatycznego wyboru punktu AF, portu USB, wyświetlania na telewizorze, wbudowanych "efektów" itd. Mój aparat jest w takim razie za bardzo rozbudowany, jak sądzę?
maziek - Sob 05 Sty, 2008
100% jest wtedy, kiedy już danego zdjęcia tym body nie możesz zrobić. Bo ma za wolną migawkę albo coś.
P_M_ - Sob 05 Sty, 2008
maziek napisał/a: | 100% jest wtedy, kiedy już danego zdjęcia tym body nie możesz zrobić. Bo ma za wolną migawkę albo coś. |
A ja mam wrazenie, ze te procenty odnosza sie do ilosci fotek zrobionych w trybach innych niz auto i P.
Smola - Sob 05 Sty, 2008
A ja mam wrażenie, że wam sie nudzi
Wg tego rozumowania nie wykorzystywałem w 100% swojego S7000, a 30D - to może w 40% wykorzytuje, gdyż wiecznie na manualu pracuje.
Moim zdaniem jeśli już sie w procenty bawimy - to procent wykorzytania body jest raczej odzwierciedleniem ( funkcją ) wiedzy i potrzeb użytkownika, a nie stopniem wykorzystania określonych funckji i bajerów body.
MM - Sob 05 Sty, 2008
Smola ma chyba najwięcej racji. Dla mnie typowym przykłądem jest 5D Canona. Niesamowita jakość zdjęć i lepszej nie potrzebuję. Ale sam korpus oferuje mi zbyt mało i notorycznie mi pewnych spraw brakuje, do tego spokojnie je wykorzystam. Ale to jest najbardziej zależne od tego czym się zajmujemy i co fotografujemy. Dlatego tak mocno tęsknym okiem patrzę na D3 Nikona bo ten ostatni oferuje mi wiele z tego co potrzebuję, choć... też nie wszystko Dlatego cały czas muszę korzystać z wiedzy czy doświadczenia aby "dopasować" sposób pracy do możliwości aparatu. Przy takim 5D muszę często ostro kombinować, przy D3... generalnie komfort i lenistwo... a kto lubi się przepracowywać
koraf - Nie 06 Sty, 2008
Smola i MM popieram Was czytam to forum oraz CB i widzę jak niektórzy miotają się między decyzją zostać w systemie Canon czy wybrać Nikon z powodu nowych aparatów D3 i D300.
Wiadomo ,że nowy sprzęt jest często lepszy ale nie zawsze robi lepsze foty
. Ciekawi mnie tylko czy ci ,którzy zmienili system z Canona na Nikon i odwrotnie ( często dużym kosztem ) co zrobią gdy Canon wypuści lepsze aparaty od Nikona ( oby !).
Mam 5d i 20d i staram się na ile potrafię najlepiej opanować ten sprzęt
i robić nim dobre foty.
Wg mnie tutaj sprawdza się stara teza ,że najlepsze fotki robi : fotograf potem obiektyw a na końcu aparat .
Remol71 - Nie 06 Sty, 2008
Dla mnie w aparacie najważniejsze jest:
1. Szkło;
2. Wielkośc matrycy;
3. Precyzja pomiaru.
4. Statyw.
Potem dalej dalej nic. Prędkości miodności i inne duperele sa nieważne. Gdybym w rozsądnej cenie nabył matrycę 6x9, lub przynajmniej 6x7, to bym z szafy wygrzebał Kijewa Aparat to czułość, dziura i migawka, reszta to wodotryski.
PZDR
MM - Nie 06 Sty, 2008
Remol71 - na pierwszym miejscu jest matryca a na drugim obiektyw. Tak ja to widzę.
Co do wodotrysków to nie do końca masz rację. Przy Twoim typie fotografii to są sprawy zbędne, ale nie każdy taki typo fotografii uprawia. Pomijam, że statyw nie jest częścią aparatu. W ten sposób ograniczasz i to znacznie użytkowników sprzętu. Spróbuj porobić takie zdjęcia jakie sam robię na statywie obiektywami na M42 korpusem bez wodotrysków a zrozumiesz jak bardzo są one czasami przydatne/potrzebne/niezbędne (dobrać w zależności do aktualnych potrzeb).
MC - Pon 07 Sty, 2008
A propos nowosci, to na dpreview pojawil sie opis nowej A200. Na papierze szalu nie robi, bo jest dosc podobny do A100. Moze w rzeczywistosci bedzie sporo lepszy (glownie szumy i AF).
MC - Pon 07 Sty, 2008
Niestety, dpreview sie nie popisalo i w tabelce zrobili sporo bledow, wiec usuwam...
Arek - Pon 07 Sty, 2008
http://www.optyczne.pl/74..._Nowy_Rok..html
Smola - Pon 07 Sty, 2008
A200 - żadna nowość. Nie popisali się. Jesli sie okaże, że ISO 3200 działa kiepsko, a AF nie jest dużo lepszy to ja bym to raczej nazwal A100 "lifting świateł". Czyli zmiany mogą nie mieć wpływu na właściwości jezdne.
Z drugiej strony rozumiem Sony bo gdyby zrobili duży upgrade to zakup A700 mógłby stać się nieopłacalny dla wielu amatorów.
Arek - Pon 07 Sty, 2008
Niom... Takie tam tuptanie trochę w miejscu, bo dużo nowego nie dali. A to niestety norma. Jak Canon przechodził z 20D na 30D to więcej dał?
MM - Pon 07 Sty, 2008
Tyle, że w kilka lat po premierze taki staruszek 20D Canona cały czas zjada na przystawkę to "nowe" Sony.
marcinek - Pon 07 Sty, 2008
A ja z Tobą: Jeśli A900 (pod warunkiem, że FF) i 5D Mk II będą na poziomie 7k zł, to sobie powieszę D300 na szyi.
Takie jest życie.
Z drugiej strony nie ma co się poddawać histerii. D80 spokojnie za 2 lata będzie sensowną puszką, a do tego czasu powinien się pojawić nikon FF w cenie 5k. A może wcześniej jak konkurencja naciśnie.
marcinek - Pon 07 Sty, 2008
5kbFlashMemory napisał/a: | Arek napisał/a: | Jeśli ten nowy D80 się potwierdzi, to może być tzw. 40D killer, tym bardziej, że może być od niego tańszy. |
Obyś się mylił
Świeżo kupione: |
Spoko. Tym sposobem to wszystko idzie na zakładkę. D80 "kiluje" 40D, ten kiluje "D300", potem pewnie można się pospierać o kilowanie 5D, który zwłaszcza w nowej wersji może walnąć w D3, o którym już wiadomo że pozamiata w Pekinie bo 1D MK III nie do końca udany...
I tak dalej i dalej. Nawet w średnim formacie nie mają za fajnie bo plecki 30Mpix są już nie trendy. teraz się robi na 50-60,
Ja się trzymam teorii że nadejdzie FF dla ludu w 2 lata. Tyle wytrzymam z puszką DXową, powolitku inwestując w porządne szkła. Na szczęście tutaj w paranoję nie wpadli i kompatybilność jest na poziomi 20 lat wstecz.
vdr - Wto 08 Sty, 2008
[quote="marcinek"] maziek napisał/a: |
Z drugiej strony nie ma co się poddawać histerii. D80 spokojnie za 2 lata będzie sensowną puszką, a do tego czasu powinien się pojawić nikon FF w cenie 5k. A może wcześniej jak konkurencja naciśnie. |
hmm, nie byłbym tego taki pewien
P_M_ - Wto 08 Sty, 2008
[quote="vdr"] marcinek napisał/a: | maziek napisał/a: |
Z drugiej strony nie ma co się poddawać histerii. D80 spokojnie za 2 lata będzie sensowną puszką, a do tego czasu powinien się pojawić nikon FF w cenie 5k. A może wcześniej jak konkurencja naciśnie. |
hmm, nie byłbym tego taki pewien |
Czego nie jestes pewien? Cen za dwa lata? Tych nikt nie moze byc pewien.
Ale nikos d80 spokojnie wystarczy nawet nieco bardziej zaawansowanemu amatorowi przez ten czas. W zupelnosci wystarczy.
vdr - Wto 08 Sty, 2008
[quote="P_M_"] vdr napisał/a: | marcinek napisał/a: | maziek napisał/a: |
hmm, nie byłbym tego taki pewien |
Czego nie jestes pewien? Cen za dwa lata? Tych nikt nie moze byc pewien.
Ale nikos d80 spokojnie wystarczy nawet nieco bardziej zaawansowanemu amatorowi przez ten czas. W zupelnosci wystarczy. |
Nie liczyłbym na nikona FF za 5tys za dwa lata. Raczej będą udoskonalać D300. Pomiędzy D300 i D3 z pewnością wejdzie tańszy FF, ale moim zdaniem za min. 150% ceny D300/następcy.
marcinek - Wto 08 Sty, 2008
vdr napisał/a: | ...
Nie liczyłbym na nikona FF za 5tys za dwa lata. Raczej będą udoskonalać D300. Pomiędzy D300 i D3 z pewnością wejdzie tańszy FF, ale moim zdaniem za min. 150% ceny D300/następcy. |
Obawiam się, że możesz mieć rację. Tak sobie marzę, troszkę podbudowany newsami Arka na temat potencjalnej ceny 5D Mk II - ponoć między 7-9k. Biorąc pod uwagę, że Canon nie będzie chciał wywołać wielekiego rozczarowania i POKAŻE na PMA tę puszkę, a Sony nie będzie gorsze i A900 też się pojawi, Nikon powinien wyciągnąć z tego wnioski. Mam nadzieję że równie optymistyczne jak moje.
Arek - Wto 08 Sty, 2008
No to zróbmy szerszą analizę. Choć to takie gdybanie będzie, ale co mi
tam. Poniższa tableka przedstawia rozkład rynku Canon/Nikon z umownym
podziałem na segmenty amatorski, semipro i pro.
W najprostszym segmencie Nikon ma czym powalczyć i walczy skutecznie. Ma
dwa modele D40/D40x, które są tańsze od Canona, choć ustępują mu
jakością obrazu na wyższych ISO i nie współpracują ze wszystkimi
szkłami.
W najwyższym segmencie, Nikon nadal nie ma odpowiednika 1Ds MkIII, ale
D3 łączy w dość skuteczny sposób zalety obu 1-nek Canona, więc tutaj
sytuacja też jest dobra. Tym bardziej, że Canonowi nie pomagają wpadki z
AF...
W środkowym segmencie Nikon nie ma taniego FF, ale ma D300 o bardzo dobrej
matrycy 12 Mpix, który jest przy tym szybki, uszczelniany i ma dobry AF,
czego nie można powiedzieć o 5D. Sytuację dodatkowo ratuje jeszcze tani
obecnie D200, alternatywa dla tych którzy nie pracują na wysokich ISO,
a cenią solidność wykonania i świetną pracę AF czy pomiaru światła.
Jedynym outsiderem w tym gronie, moim zdaniem, jest 1.5 roczny D80. Jest
aż 1000 zł droższy od 400D, a ustępuje mu jakością obrazu. 40D jest 1000
zł droższy, ale jest lepszy praktycznie we wszystkim.
Gdyby teraz Nikon wypuścił D90/D80x w korpusie D80 z 12 Mpix CMOSem z
D300, AF z D200 i powiedzmy 4 kl/s, mógłby ustawić go w cenie na poziomie
3500-4000 zł, to nieźle namieszałby na rynku. W segmencie amatorskim byłby
to aparat o nawjększej matrycy, dodatkowo dobrze zachowującej się i na
wysokim i na niskim ISO i o najlepszym AF. 40D dawałby tylko lepszy
tryb seryjny i moim zdaniem przegrałby walkę o klienta.
Niestety jest bardzo prawdopodobne, że zamiast D90/D80x pokaże się jakiś
D60 zastępując D40x. Ten ostatni nie jest już produkowany, Nikon twierdzi że czasowo,
żeby fabryki mogły nadgonić produkcję D300. Problem w tym, że D40x pojawia
się w sklepach jako wyprzedaż (np. w Cyfrowe.pl), a co to sugeruje mówić
nie muszę.
veenee - Sro 09 Sty, 2008
Mowi sie, ze Nikonowski odpowiednik 1Ds pojawi sie najpozniej okolo polowy 2008 (prawdopodonie nazwany bedzie D3x).
W najblizszym czasie (PMA) zobaczymy jaka bedzie strategia Nikona jesli chodzi o nastepcow D40x/D80 - obawiam sie, ze zapowiedza tylko jeden model, rozniacy sie bardziej od D300 niz D80 rozni sie od D200, czyli nie oferujacy wszystkiego co mozemy znalezc w Twoich "spekulacjach"- niestety.
Z drugiej jednak strony, wydaje sie, ze naturalnym byloby produkowac model z ta sama matryca (co D300) - ale czy tak bedzie? Poczekajmy jeszcze kilka tygodni...
Arek - Sro 09 Sty, 2008
Wieści ciąg dalszy. Jak wiadomo A200 to jedna z 3 lustrzanek Sony, która ma pokazać się w tym roku. Druga będzie jeszcze na PMA, czyli już niedługo. Mówi się, że A200 nie jest formalnym następcą A100. Ponieważ wymagania poszły w górę, A200 to taki entry level - odpowiednik Nikona D40/D40x czy K100Super/K200. Prawdziwym następcą A100 adresowanym do bardziej wymagających fotoamatorów będzie A500, który ma być ogołoconą trochę A700. Być może będzie wyglądał tak:
Arek - Sro 09 Sty, 2008
No i jeszcze Nikon D3x z TIMOSem 38 MPix w formacie FX.
http://www.nikonwatch.com/?p=417
MC - Sro 09 Sty, 2008
Przepraszam, moze wyjde na ignoranta, ale co to ten TIMOS? Jakis nowy rodzaj matrycy po CCD i CMOS???
Arek - Sro 09 Sty, 2008
Podobno tak. Ma mieć rozmiar ciut większy niż FF. Na 100% nie zobaczymy tego na PMA, ale już na Photokinie pewnie tak...
MC - Sro 09 Sty, 2008
A wracajac do pokazanego aparatu (pewnie A500), to zapewne bedzie mial LV i wreszcie pomyslano o ruchomym wyswietlaczu. Ten grip (inni niz A700) ma pasowac takze do A200. Mysle, ze moze z tego wyjsc calkiem ciekawy aparacik (pytanie:jaka cene sobie zazycza).
a mi wciaz w Sony nie podoba sie brak gornego LCD... moze to przezytek ale wg mnie jest bardzo wygodnym rozwiazaniem
MC - Sro 09 Sty, 2008
veenee napisał/a: | a mi wciaz w Sony nie podoba sie brak gornego LCD... moze to przezytek ale wg mnie jest bardzo wygodnym rozwiazaniem |
Moze w A900 bedzie. Mi, szczerze mowiac, wcale to nie przeszkadza. Pewnie kwestia przyzwyczajenia.
komor - Sro 09 Sty, 2008
MC napisał/a: | Mi, szczerze mowiac, wcale to nie przeszkadza. Pewnie kwestia przyzwyczajenia. |
No właśnie. Trochę obok tematu nowości, ale skoro w aktualnych lustrzankach praktycznie wszystkie informacje są obecnie do odnalezienia w wizjerze, a po oderwaniu oka od wizjera i tak bliżej jest do ekranu głównego, to czy ten dodatkowy ekranik nie staje się trochę przeżytkiem? Sam swojego doświadczenia nie mam, bo nie używałem jak dotąd puszek z takim ekran, ani analogowych ani cyfrowych, ale gdybam sobie...
MC - Sro 09 Sty, 2008
Komor, dokladnie o tym samym myslalem. Jak chce cos sprawdzic, to po odsunieciu oka od wizjera automatycznie mi sie bravia zapala i mam na niej doslownie wszystko. A na miejscu gornego wyswietlacza mam kilka przyciskow, ktore (mi osobiscie) bardziej sie przydaja niz zdublowane dane z glownego...
Paweł_G - Sro 09 Sty, 2008
MC napisał/a: | Komor, dokladnie o tym samym myslalem. Jak chce cos sprawdzic, to po odsunieciu oka od wizjera automatycznie mi sie bravia zapala i mam na niej doslownie wszystko. A na miejscu gornego wyswietlacza mam kilka przyciskow, ktore (mi osobiscie) bardziej sie przydaja niz zdublowane dane z glownego... |
Tylko chyba z prądożernością takiego rozwiązania jest nie bardzo? Mnie rozwiązanie w górnym wyświetlaczem bardzo odpowiada, choć nie rozumiem np. Pentaxa który w K100D nie zrobił podświetlenia - dość mocno moim zdaniem ogranicza to funkcjonalność.
MC - Sro 09 Sty, 2008
Fakt, pradu idzie wiecej. Ale mi bateria i tak z powodzeniem na caly dzien focenia starcza
komor - Sro 09 Sty, 2008
To pociągnę jeszcze ten off-topic przez chwilę, skoro już o ekraniku i ergonomii gadamy. Generalnie uważa się, że profesjonalne puszki mają (powinny mieć) więcej różnych przycisków i pokręteł, żeby bez wchodzenia do menu można było sterować masą parametrów i regulacji, co profesjonaliście się przydaje. Że jak się nauczy rozkładu puszki, towiele można zrobić wygodnie bez odrywania oka od wizjera. No i fajnie, to mi się zgadza.
Ale przyglądając się ostatnio zdjęciu Canona 40D doszedłem do wniosku, że nie potrafię pojąć ergonomii przycisku korekty ekspozycji (kwadracik z symbolami +/-), który umieszczony w rzędzie z innymi trzema przyciskami właśnie pod tym górnym ekranikiem, o którym dyskutujemy. I tutaj pojawia się moje pytanie, bo wydaje mi się, że umieszczenie tego przycisku na moim amatorskim 400D jest wygodniejsze i bardziej ergonomiczne niż w droższym 40D. Ponieważ przycisk ten ma chyba identyczne położenie w 30D i być może też w 20D, to chciałem się zapytać użytkowników tych puszek - jak się tego używa w praktyce, bez odrywania oka od wizjera?
mialem okazje porownywac D40 (ekranu brak) i D80 (ekran obecny) i musze powiedziec, ze gorne LCD bardzo mi pasuje - nie wyobrazam sobie jednak, ze nie jest podswietlane!
Moze rozwiazanie a la D300 jest optymalne - czyli info dostepne zarowno na gornym, jak i glownym LCD?
Info na tylnym ekranie jest bardzo przydatne przy foceniu ze statywu...
MC - Sro 09 Sty, 2008
A wracajac do meritum. Co powiecie na cene referencyjna (zawyzona) A200 wynoszaca z kitem 18-70 2350zl?
Arek - Sro 09 Sty, 2008
To bardzo podobny poziom do 400D i D40x. Więc walka będzie zażarta
Paweł_G - Sro 09 Sty, 2008
komor Mnie trochę zajęło przyzwyczajenie się do obsługi tych trzech górnych przycisków - zwłaszcza która funkcja z którym pokrętlem - ale obecnie obsługuję aparat bez odrywania oka od wizjera i uważam ten układ za bardzo wygodny.
MM - Sro 09 Sty, 2008
Komor, nawet nie wiesz jak bardzo wygodnie ustawia się ekspozycję w 40D. Robi się to... kółkiem
To o czym piszesz to korekta ekspozycji, ale... LAMPY
007areka - Sro 09 Sty, 2008
... ?
Arek - Czw 10 Sty, 2008
Wg dzisiejszej informacji prasowej Sony lustrzanka A200 będzie dostępna od lutego w cenie ok 2 500 zł. Ciekawe za ile będzie można kupić następców 400D i D40x, bo to ten sam segment.
MC - Czw 10 Sty, 2008
Jak na start i jako cena referencyjna to i tak niewiele. A100 zaczynala od poziomu ok3500zl.
komor - Czw 10 Sty, 2008
MM napisał/a: | Komor, nawet nie wiesz jak bardzo wygodnie ustawia się ekspozycję w 40D. Robi się to... kółkiem
To o czym piszesz to korekta ekspozycji, ale... LAMPY |
A którym kółkiem, tym na tylnej ściance? A policzek nie przeszkadza?
Arek - Czw 10 Sty, 2008
MC napisał/a: | Jak na start i jako cena referencyjna to i tak niewiele. A100 zaczynala od poziomu ok3500zl. |
Wręcz przeciwnie, to bardzo dużo, biorąc pod uwagę entry level. Porównanie do ceny startowej A100 jest zupełnie nietrafione, bo A100 wg Sony to formalnie model wyższy i startował w trochę innych czasach, gdy ceny były inne.
Obecnie najtańsze lustrzanki klasy E400, D40, K100Super można kupić na poziomie 1400-1500 zł, więc 2500 zł za A100 nie kusi. Ale pewnie z czasem cena szybko poleci w dół.
MC - Czw 10 Sty, 2008
Arek napisał/a: | MC napisał/a: | Jak na start i jako cena referencyjna to i tak niewiele. A100 zaczynala od poziomu ok3500zl. |
Wręcz przeciwnie, to bardzo dużo, biorąc pod uwagę entry level. Porównanie do ceny startowej A100 jest zupełnie nietrafione, bo A100 wg Sony to formalnie model wyższy i startował w trochę innych czasach, gdy ceny były inne.
Obecnie najtańsze lustrzanki klasy E400, D40, K100Super można kupić na poziomie 1400-1500 zł, więc 2500 zł za A100 nie kusi. Ale pewnie z czasem cena szybko poleci w dół. |
Arku, wez pod uwage, ze jednak A200 to aparat nowszy i, mam wielka nadzieje, lepszy od tych, ktore wymieniles. One na poczatku nie kosztowaly ponizej 2tys. Duzo zalezy od tego, jak sie nowa pucha bedzie spisywac.
Arek - Czw 10 Sty, 2008
A200, oprócz AF, nie ma nic istotnie lepszego od A100. Ale pożyjemy zobaczymy. Wszystko zależy od cen konkurentów i modeli już obecnych na rynku. Bierz pod uwagę, że za 2400 zł kupuję Olympusa E-510 z przyzwoitym kitem. Więc goły korpus A200 za 2500 zł nie jest dla mnie żadną atrakcją.
MM - Czw 10 Sty, 2008
Lepszy AF to bardzo dużo. Nawet nie wiesz ile bym dał, aby taki 5D miał tylko jedną sprawę lepszą - AF z serii "jedynek". Dają takie coś i jestem szczęśliwy. Z resztą wad daję sobie radę.
MC - Czw 10 Sty, 2008
Z tego, co czytalem, to te "okolo 2500zl" ma byc z kitem, ale nie bede sie sprzeczal. Na razie malo kto mial go w rekach. Kilka zdjec nim zrobionych krazy juz po sieci i z tego, co widzialem, to znaczaco poprawili szumy.
Arek - Czw 10 Sty, 2008
Jeśli tak jak w A700, czyli poprzez grzebanie na poziomie RAW-a, to ja dziękuję...
Poprawiony AF to bardzo dużo. Tylko trzeba zapytać z jakiego poziomu do jakiego.
Sam wiesz MM jaki AF miało A100.
MM - Czw 10 Sty, 2008
No jak dla mnie to A100 AF miał tandetnie-beznadziejny
Arek - Czw 10 Sty, 2008
O to właśnie chodzi. Poprawa AF była więc potrzebna po to aby A200 zbliżyło się poziomem szybkości i celności AF do poziomu Olków czy D40/D40x. Teraz nie będzie odstawać.
edip - Czw 10 Sty, 2008
a100 jest czasem beznadziejna ale nie zamienilbym jej na zadnego innego...chyba tylko na 700 fotograf robi zdjecia a aparat jest milym do niego dodatkiem. szumy itp w a100 sa denerwujace ale nie dyskwalifikuja mi tego aparaciku. a200?? nie warta zamiany. Nikon Canon Olek, po prostu nie leza mi w rece. a zanim tego kupilem to mialem z kazdej firmuy puszki w rekach bawiac sie nimi.
MM - Czw 10 Sty, 2008
edip napisał/a: | a100 jest czasem beznadziejna ale nie zamienilbym jej na zadnego innego...chyba tylko na 700 fotograf robi zdjecia a aparat jest milym do niego dodatkiem. szumy itp w a100 sa denerwujace ale nie dyskwalifikuja mi tego aparaciku. a200?? nie warta zamiany. Nikon Canon Olek, po prostu nie leza mi w rece. a zanim tego kupilem to mialem z kazdej firmuy puszki w rekach bawiac sie nimi. |
Kolego, piszesz troszkę jak zadowolony za wszelką cenę właściciel jakiegoś aparatu. Fotograf to podstawa? Oczywiście, że tak. Pomyśl sobie jednak co może wycisnąć z dużo lepszego aparatu taki dobry fotograf. To samo co świetny kierowca z dużo lepszego samochodu. Więc proponuję unikać pisania banialuk
MC - Czw 10 Sty, 2008
MM napisał/a: | edip napisał/a: | a100 jest czasem beznadziejna ale nie zamienilbym jej na zadnego innego...chyba tylko na 700 fotograf robi zdjecia a aparat jest milym do niego dodatkiem. szumy itp w a100 sa denerwujace ale nie dyskwalifikuja mi tego aparaciku. a200?? nie warta zamiany. Nikon Canon Olek, po prostu nie leza mi w rece. a zanim tego kupilem to mialem z kazdej firmuy puszki w rekach bawiac sie nimi. |
Kolego, piszesz troszkę jak zadowolony za wszelką cenę właściciel jakiegoś aparatu. Fotograf to podstawa? Oczywiście, że tak. Pomyśl sobie jednak co może wycisnąć z dużo lepszego aparatu taki dobry fotograf. To samo co świetny kierowca z dużo lepszego samochodu. Więc proponuję unikać pisania banialuk |
MM, masz 1000% racji. Ale wez tez pod uwage, ze nawet z najlepszego aparatu d** a nie fotograf nie wyciagnie wiele...
Predzej dobry fotograf zrobi swietne zdjecie slabszym aparatem niz beznadziejny fotograf zestawem za 30tys.
MM - Czw 10 Sty, 2008
Ale to nie jest powód by pisać jaki to cudowny i bardzo dobry jest A100 w porównaniu do innych korpusów bo NIE JEST.
MC - Czw 10 Sty, 2008
MM napisał/a: | Ale to nie jest powód by pisać jaki to cudowny i bardzo dobry jest A100 w porównaniu do innych korpusów bo NIE JEST. |
I znowu masz racje
Ale tez nie uwazam, zeby byl gorszy od Nikona D40(x) czy C400D.
MM - Czw 10 Sty, 2008
MC napisał/a: |
Ale tez nie uwazam, zeby byl gorszy od Nikona D40(x) czy C400D. |
Jak nie jak TAK
Arek... będą jacyś ludzie od Sony w wiadomym miejscu? Bo jak będą to niech się mają na baczności To tak gdyby chcieli się mnie czepiać
MC - Czw 10 Sty, 2008
MM napisał/a: | MC napisał/a: |
Ale tez nie uwazam, zeby byl gorszy od Nikona D40(x) czy C400D. |
Jak nie jak TAK |
Jak tak jak NIE
MM - Czw 10 Sty, 2008
Sony to ja bym nawet telewizora sobie teraz nie kupił, same padaki ostatnio robią, konkurencja wyprzedziła dawnego potentata. Takie tam OT, ale to z sympatii
MC - Czw 10 Sty, 2008
MM napisał/a: | Sony to ja bym nawet telewizora sobie teraz nie kupił, same padaki ostatnio robią, konkurencja wyprzedziła dawnego potentata. Takie tam OT, ale to z sympatii |
No ja wiem, ze to z sympatii ale powtarzasz sie drogi Kolego
A przypomnij mi, kto wyprodukowal matryce do Nikona D200 i najprawdopodobniej D300??
MM - Czw 10 Sty, 2008
Dlatego mam Canona
Arek - Czw 10 Sty, 2008
MC napisał/a: |
Jak tak jak NIE |
Tak z ciekawości. Trochę tej Alfy 100 używałeś. Jakie są Twoim zdaniem jej zalety w porównaniu do 400D i D40x. Rozumiem, że stabilizacja - to niezaprzeczalny atut. Ale
co poza tym?
MC - Czw 10 Sty, 2008
Stabilizacja, stabilizacja, stabilizacja
A poza tym (opinia, jak kazda-dosc subiektywna): swietna ergonomia (wg. mnie-bardzo wazne) wliczajac w to drugie kolo ustawien, czyszczenie matrycy (tylko raz sobie gruchalem ), bateria, komunikacja bezprzewodowa z lampa (kilka razy sie w to bawilem). Bardzo ostre zdjecia do ISO400 wlacznie.
W 400D nie podobala mi sie ergonomia, a juz calkowicie mi w lapie nie lezal, slabe zdjecia seryjne (masakra).
D40x tez mi w lapie nie lezal, ale brak silnika AF jest dla mnie jednak wada.
Czy wspomnialem juz o stabilizacji i ergonomii??
MC - Czw 10 Sty, 2008
Poza tym ciezko mi sie wypowiadac zupelnie autorytatywnie o aparatach, ktore macalem w sklepie i u znajmomych. A100 poznalem bardzo dobrze. Tamte-dosc pobieznie i na tej podstawie zbudowalem swoja opinie. Atutem Canona 400D sa szkla ze stajni. To na 100%
komor - Czw 10 Sty, 2008
MC napisał/a: | W 400D (...) slabe zdjecia seryjne (masakra). |
Chodzi ci o prędkość czy jakieś wady działania zauważyłeś? Sony A100 ma więcej niż 3 klatki na sekundę?
Smola - Czw 10 Sty, 2008
komor napisał/a: | MM napisał/a: | Komor, nawet nie wiesz jak bardzo wygodnie ustawia się ekspozycję w 40D. Robi się to... kółkiem
To o czym piszesz to korekta ekspozycji, ale... LAMPY |
A którym kółkiem, tym na tylnej ściance? A policzek nie przeszkadza? |
Komor nie czepiaj sie
Boody 30D jest swietne i JUZ. Chcesz sie bic ?
P.S.
Cholera wracam w sobote 12 do kraju z emigracji. Ale wam zazdroszcze, ze idziecie na spotkanie. A tak bym chcial was poznac....:cry:
veenee - Czw 10 Sty, 2008
[quote="MC"] MM napisał/a: |
A przypomnij mi, kto wyprodukowal matryce do Nikona D200 i najprawdopodobniej D300?? |
jak to mowia: "Kupilbys samochod marki Michelin?" bo ja np. nie...
MC - Czw 10 Sty, 2008
komor napisał/a: | MC napisał/a: | W 400D (...) slabe zdjecia seryjne (masakra). |
Chodzi ci o prędkość czy jakieś wady działania zauważyłeś? Sony A100 ma więcej niż 3 klatki na sekundę? |
Predkosc tez 3kl/s, ale do zapchania karty. A 400D po kilku sekundach sie zawiesza na chwilke.
MC - Czw 10 Sty, 2008
[quote="veenee"] MC napisał/a: | MM napisał/a: |
A przypomnij mi, kto wyprodukowal matryce do Nikona D200 i najprawdopodobniej D300?? |
jak to mowia: "Kupilbys samochod marki Michelin?" bo ja np. nie... |
Nawet gdyby byl to dobry samochod?
Poza tym chodzilo mi o to, ze MM krytykuje WSZYSTKO, co wyprodukowalo Sony.
MC - Czw 10 Sty, 2008
Wracajac do tematu A200. Podaje z www.e-cyfrowe.pl
A200+kit 18-70=2099zl
A200+kit 18-70+75-300=2499zl.
Ladna cena.
Paweł_G - Czw 10 Sty, 2008
No ten zestaw z dual kitem to może być niezły killer konkurencji.
MC - Czw 10 Sty, 2008
Paweł_G napisał/a: | No ten zestaw z dual kitem to może być niezły killer konkurencji. |
Z A100 to szkielko spisywalo sie raczej slabo. Z A700 zdecydowanie lepiej-cichszy i szybszy AF, zrobil sie nagle jakis taki dziwnie celny. Za 400zl wystarczy. O ile tak samo bedzie z A200 dzialal.
Ale nawet cena pierwszego kita jest niezla. Pewnie za body bedzie ciut ponizej 2k PLN.
MC, traktuj moja uwage w kategoriach zartu, bo i tego typu dyskusje sa dobre tak dlugo, poki nikt sie za bardzo nie zacietrzewia - w koncu kazdy lubi i uzywa taki sprzet, jaki mu najbardziej odpowiada (chocby i glownym powodem byl pomaranczowy znaczek na korpusie) i to wlasnie jest piekne!
MC - Czw 10 Sty, 2008
Akurat ten pomaranczowy znaczek mi nie przeszkadza. Gorzej z A200. Tam dali "cudowna" informacje o matrycy 10.2Mpix. To ma chyba przyciagnac uzytkownikow kompaktow
A poza tym: gdyby na rynku foto byly same Canony i Nikony, to swiatek foto bylby nudny
KaleSony - Czw 10 Sty, 2008
Generalnie sprawdza się wielka wizja analityków rynku fotograficznego. Sony jest w grze i robi ogromne postępy by w przeciągu już tego roku wyrobić sobie mocną pozycję na przyszłe lata. Atuty firmy w nieporównywalny sposób przewyższają obecnych graczy tej branży, marketing, reklama to jest dźwignia handlu i Sony dobrze wie jak przekuć to na własny sukces.
Obecnie dostępne modele A100 i A700 namieszały już sporo na rynku, poprzez nieprawdopodobne korzystny stosunek ceny do jakości, genialna dostępność sprzętu, wliczając stare obiektywy minolty i rewelację roku CZ16-80.
A200 super posunięcie marketingowe, tania puszka z użytecznym ISO 1600, ogromna poprawa w stosunku do A100, AF bardzo szybki, bo tylko głupiec porównuje AF najniższych Dslr do aparatów z półki s-pro, A200 jest dla przesiadających się z kompaktów i tu różnica w działaniu AF jest ogromna, napis 10,2mpix jest ukłonem w stronę użytkowników kompaktów.
Kolejne puszki, prawdopodobnie A300/500 - wyzwanie dla nikona d90
no i flagship A900 czyli coś porównywalnego do D3
A Canon śpi, przespał dwa już lata. Japonia już używa Nikona, pytanie teraz czy ten rok będzie samobójczy dla Canona, czy jeszcze pociągną trochę, myślę że przykład tej firmy będzie opisywany w podręcznikach - jak nie zarządzać firmą, bo to co obecnie robią to spijanie śmietanki z ostatnich fanatyków systemu.
P_M_ - Czw 10 Sty, 2008
KaleSony napisał/a: | Generalnie sprawdza się wielka wizja analityków rynku fotograficznego. Sony jest w grze i robi ogromne postępy by w przeciągu już tego roku wyrobić sobie mocną pozycję na przyszłe lata. Atuty firmy w nieporównywalny sposób przewyższają obecnych graczy tej branży, marketing, reklama to jest dźwignia handlu i Sony dobrze wie jak przekuć to na własny sukces.
Obecnie dostępne modele A100 i A700 namieszały już sporo na rynku, poprzez nieprawdopodobne korzystny stosunek ceny do jakości, genialna dostępność sprzętu, wliczając stare obiektywy minolty i rewelację roku CZ16-80.
A200 super posunięcie marketingowe, tania puszka z użytecznym ISO 1600, ogromna poprawa w stosunku do A100, AF bardzo szybki, bo tylko głupiec porównuje AF najniższych Dslr do aparatów z półki s-pro, A200 jest dla przesiadających się z kompaktów i tu różnica w działaniu AF jest ogromna, napis 10,2mpix jest ukłonem w stronę użytkowników kompaktów.
Kolejne puszki, prawdopodobnie A300/500 - wyzwanie dla nikona d90
no i flagship A900 czyli coś porównywalnego do D3
A Canon śpi, przespał dwa już lata. Japonia już używa Nikona, pytanie teraz czy ten rok będzie samobójczy dla Canona, czy jeszcze pociągną trochę, myślę że przykład tej firmy będzie opisywany w podręcznikach - jak nie zarządzać firmą, bo to co obecnie robią to spijanie śmietanki z ostatnich fanatyków systemu. |
KaleSony = Sony Poland? (Ksywa jak z pewnego nedznego kawalu o fuzji dwoch firm )
Marketing faktycznie jest bardzo wazny w handlu, ale jak sie ma niewiele do zaprezentowania, to niewiele pomaga, czego przykladem jest stosunek klientow do wielu wyrobow ze znaczkiem SONY. Ludzie jednak czasem zatrudniaja google.
Miejmy nadzieje, ze a200 jest naprawde tak dobra, jak piszesz. Konkurencja jest niewatpliwie dzwignia postepu i tym, co odciaza portfel kupujacych.
MM - Czw 10 Sty, 2008
Zalogował się nam chyba jakiś pracownik marketingu Sony. Coś bym napisał o cieniźnie tej firmy, ale poczekam z tym do jutra. Sony jest dobre, ale w reklamie. Reklamą się zdjęć nie robi.
Porównywać jakąś wydmuszkę nieistniejącą do D3 bardzo śmieszne
Już widzę tabuny zawodowców kupujących Sony , ale się uśmiałem.
edip - Czw 10 Sty, 2008
Do MM...przy kupnie jako LAIK sugerowalem sie tym ze ten beznadziejny wg ciebie aparat otrzymal zloty medal DIWA... wiem wiem... dla ciebie ta organizacja nic nie znaczy bo jest wiele lepszych i bardziej profesionalnych ale chociazby fakt ze wielu krajach w testach ten beznadziejny wg ciebie aparat otrzymal dosyc wysokie noty mnie przekonal jestem LAIKIEM i NIE mam zamiaru byc fotogradficznym rajdowcem! wyroslem z wieku scigania sie samochodami i wole sie delektowac jazda. dla mnie ten model jest najlepszy i to jest moje SUBIETKYWNE zdanie, tak jak dla ciebie liczy sie tylko canon mimo wpadek i niedorobk wykonania jak np. amatorski Canon PowerShot A650 IS gdzie zdjecie na matrycy naswietlaalo sie przy mocnym swietle od tylu przez OBUDOWE!!! wiem bo mam na nieszczescie takze ten model!! skusilem sie na niego opiniami podobnych wielbicieli canona.
Ps. widzisz czesto przez podobne do twoich odpisywanie na posty tacy co ucza sie fotografii nic nie napisza bo odpowiadasz jak ojciec karcacy dziecko a nie jak Mistrz uczacy ucznia. :d pozdrawiam i postaram sie juz przez dluzszy czas nie odzywac by nie przeszkadzac swoimi banialukami innym na tym forum.
mnich - Czw 10 Sty, 2008
alfa900 FF i może frytki dotego?
Nie wiem co Sony musiałoby wdrożyć w swoich lustrzankach zeby ktoś z Nikona lub Canona sie przesiadł.
Do Edip: sugerowanie sie ocenami jakich kolwiek instytucji branżowych i na ich podstawie wybieranie sprzętu jednak troszke mija sie z celem. Oceny przez takie instytucje są jakby nie było zawsze subiektywnym werdyktem autora testu, a wiadomo jak to jest z gustami i upodobaniami. Tego sie nie zmieni.
Aparat trzeba wziaść do ręki obejżeć pomacać najlepiej w Media Macaj (markt) i dopiero zdecydować.
Pozdrawiam
Rusek - Czw 10 Sty, 2008
Sony robi naprawde dobre kamery - mowie o profi - jednak jesli chodzi o fotografie to sa to aparaty dla amatorow ktorzy nie maja zielonego pojecia co kupic - bo ktoz sugeruje sie reklama przy zakupie aparatu? napewno nie profesjonalista.
edip napisał/a: | a100 jest czasem beznadziejna ale nie zamienilbym jej na zadnego innego...chyba tylko na 700 Laughing fotograf robi zdjecia a aparat jest milym do niego dodatkiem. szumy itp w a100 sa denerwujace ale ni ... |
Pod jakim względem beznadziejna? Przecież ten model ma już tyle czasu, a nadal na tej półce bije na głowę konkurentów - porównywany jest jest z d80 ( wg mnie to i tak dość słaba konstrukcja i żeby nie napis NIKON to nie zaistniałby na rynku przy pentaxie k10d i sony a100 ), który kosztuje średnio 600zł więcej i nie ma stabilizacji, oraz bije na głowę puszkę wydmuszkę C 400d ze śmiesznym obiektywem, który psuje totalnie wizerunek canona i jego podejście do klientów. Minusem A100 jest jedynie szum na ISO 800, 1600, ale na niskich czułościach A100 ma xywkę "king of detail" i to z kitowym obiektywem. Jeżeli komuś zależy na wysokim użytecznym ISO to pakuje się w wyższy segment.
Ostatni test na dpreview.com bardzo mnie zadziwił, widziałem że A700 to dobra puszka, ale żeby tak zmasakrować C 40d tego się nie spodziewałem.
MM - Czw 10 Sty, 2008
Edip, ja tylko napiszę, że lubię DOBRE aparaty i DOBRE SYSTEMY FOTO. I kolejną banialuką jaką piszesz jest to, że liczy się dla mnie tylko Canon. Gdybyś czytał czasami to co piszę to byś wiedział, że bardzo lubię i szanuję Nikona a takie D200, D300 czy D3 zwyczajnie UWIELBIAM
Na chwilę obecną nie napiszę czegoś takiego o Sony, o K10D już duuużo szybciej.
D80 jest słabizną przy A100? Dla kogoś robiącego zdjęcia troszkę dłużej niż 1 miesiąc to dowcip roku.
Rusek napisał/a: | Sony robi naprawde dobre kamery - mowie o profi - jednak jesli chodzi o fotografie to sa to aparaty dla amatorow ktorzy nie maja zielonego pojecia co kupic - bo ktoz sugeruje sie reklama przy zakupie aparatu? napewno nie profesjonalista. |
Zauważ, że profesjonaliści to tylko kawałek całej góry konsumentów, Nikon zajął się profi Canona, a Sony rozbiera entry level i pokazuje dajcie nam dwa lata a damy wam to czego zechcecie.
mnich - Czw 10 Sty, 2008
gadka-szmatka niby w czym a700 tak strasznie wyprzedza konkurencje? w ilości reklam? może jakieś konkrety? cena to nie argument ( w porównaniu sprzetu danego segmentu )
Rusek - Czw 10 Sty, 2008
Cytat: | Zauważ, że profesjonaliści to tylko kawałek całej góry konsumentów, Nikon zajął się profi Canona, a Sony rozbiera entry level i pokazuje dajcie nam dwa lata a damy wam to czego zechcecie. |
brzmi to jak oferta dilera narkotykowego :D
ale ja juz nigdy sony nie kupie - mam ku temu swoje osobiste powody - nigdy, jesli telefon to nie sony, jesli kamera to predzej panasonic lub JVC lub CANON (tak tak bardzo fajne kamery) - jesli lustro to nikon lub canon. Nie cierpie molochow zalewajacych rynek swoim towarem a sony powoli do tedo tytulu pretenduje, nawet wytwornie filmowe sa ich wlasnoscia - nie lubie tego, niedlugo bedziemy nazywali swoje dzieci Sony.
konczako - Czw 10 Sty, 2008
Hm...co jak co ale o wpsaniałym stosunku ceny do jakości to Sony raczej pochwalić się nie może. Nie oferuje nic ponadto co oferują Nikon i Canon za tą samą cene. A moim zdaniem jeszcze wiele tutaj Sony brakuje..
Ja w rzyciu bym Sony nie kupił, nie dam się nabrać a zabawe w fotografie zacząłem od niedawna....:)
KaleSony napisał/a: |
Pod jakim względem beznadziejna? Przecież ten model ma już tyle czasu, a nadal na tej półce bije na głowę konkurentów - porównywany jest jest z d80 ( wg mnie to i tak dość słaba konstrukcja i żeby nie napis NIKON to nie zaistniałby na rynku przy pentaxie k10d i sony a100 ), który kosztuje średnio 600zł więcej i nie ma stabilizacji, oraz bije na głowę puszkę wydmuszkę C 400d ze śmiesznym obiektywem, który psuje totalnie wizerunek canona i jego podejście do klientów. Minusem A100 jest jedynie szum na ISO 800, 1600, ale na niskich czułościach A100 ma xywkę "king of detail" i to z kitowym obiektywem. Jeżeli komuś zależy na wysokim użytecznym ISO to pakuje się w wyższy segment.
Ostatni test na dpreview.com bardzo mnie zadziwił, widziałem że A700 to dobra puszka, ale żeby tak zmasakrować C 40d tego się nie spodziewałem. |
ufff... rzadko spotyka sie taki zestaw absurdalnych stwierdzen w jednym poscie.
no coz, mozna i tak...
konczako napisał/a: | Hm...co jak co ale o wpsaniałym stosunku ceny do jakości to Sony raczej pochwalić się nie może. Nie oferuje nic ponadto co oferują Nikon i Canon za tą samą cene. A moim zdaniem jeszcze wiele tutaj Sony brakuje..
Ja w rzyciu bym Sony nie kupił, nie dam się nabrać a zabawe w fotografie zacząłem od niedawna....:) |
Akurat wymieniłeś kiepskie przykłady, bo Canon i Nikon mają politykę, 20% drożej za 20% mniej, cóż...
Paweł_G - Czw 10 Sty, 2008
Nie chcę być kolejnym w loży szyderców ale miesiąc temu szukałem telewizora lcd 32 cale w cenie do 3 500 zł czyli taki dla ludzi a nie maniaków technologii hdmi. Poszukiwania zacząłem z zerową wiedzą na temat ale byłem nastawiony na Sony - po prostu marka która do mnie przemawiała i w folderach reklamowych też wszystko było pięknie. Pierwsze wyjście do sklepu i oglądanie różnych modeli na żywo pozbawiło mnie złudzeń z folderów reklamowych - Sony w tym segmencie cenowym nie prezentuje absolutnie nic - drogie modele z beznadziejną jakością obrazu - szczególnie odwzorowanie czerni i dynamika obrazu leżały. Marketing to nie wszystko.
Paweł_G napisał/a: | Nie chcę być kolejnym w loży szyderców ale miesiąc temu szukałem telewizora lcd 32 cale w cenie do 3 500 zł czyli taki dla ludzi a nie maniaków technologii hdmi. Poszukiwania zacząłem z zerową wiedzą na temat ale byłem nastawiony na Sony - po prostu marka która do mnie przemawiała i w folderach reklamowych też wszystko było pięknie. Pierwsze wyjście do sklepu i oglądanie różnych modeli na żywo pozbawiło mnie złudzeń z folderów reklamowych - Sony w tym segmencie cenowym nie prezentuje absolutnie nic - drogie modele z beznadziejną jakością obrazu - szczególnie odwzorowanie czerni i dynamika obrazu leżały. Marketing to nie wszystko. |
Wybacz za OT, ale całe szczęście, że samochodu SONY nie szukałeś.
vdr - Czw 10 Sty, 2008
nie karmcie trolla!!!
MM - Czw 10 Sty, 2008
Ja właśnie z tych względów nie lubię Sony. Sam używam pewnego typu urządzeń tego producenta. Ale swego czasu ludzie odpowiedzialni za zakupy wpakowali mnie i współpracowników w sprzęt foto tej firmy. Gorszego shitu nie widziałem, nie do "moich" zastosowań. Ale to jest właśnie odium tej marki, że we wszystkim jest dobra/najlepsza i klienci tak myślą kupując jej produkty w ciemno.
Więc chciałem napisać jasno, że Sony nie jest we wszystkim taka dobra (choć kamery ma rewelacyjne, czasami lepsze od Canona ) i akurat w temacie fotografii wolę/polecam/preferuję innych producentów.
Nie chcę też, by ktoś myślał o produktach Sony jako beznadziejnych, tego nigdy serio nie powiem. Taka firma tandety na skalę masową nie może wypuścić. Ja chcę tylko napisać, że wolę produkty konkurencji bo są lepsze, choć reklamy (także "sponsorowane" testy czy artykuły) mogą sugerować coś kompletnie innego.
Monastor - Czw 10 Sty, 2008
KaleSony, poprawiłeś mi humor
Dawno nie widziałem tak fajnie zrobionej prowokacji. Jesteś jak onetowy Jasio Śmietana, tylko z o wiele bardziej wyrafinowanymi żartami
Fajnie, że Sony się stara, za parę lat może stworzą poważną konkurencję. Tym lepiej, im większa konkurencja, tym lepsza jakość produktów i ceny na rynku.
A700 jest już OK, ogromny krok w stosunku do Alfa 100, kompaktu z wymiennymi obiektywami.
Smola - Pią 11 Sty, 2008
KaleSony ja nie jestem fanatykiem sprzetowym. Uzywam Canona i Fuji. Cenie sobie innych producentów. Ci co są tu dłużej potwierdzą to. Do luster Sony nic nie mam. Ale bądz obiektywny.
Mialem discmana Sony - z.....ł sie.
Mam Trinitrona Sony - z....ł sie. Dwa razy w serwisie.
Mam LCD LG - miód malina.
Chodze po Media M i widze TV LG i Samsunga. I sony leży przy nich.
Znam sie na sprzecie HiFi ( znałem sie powiedzmy ) - dla amatora Philips, Thomson to dobre marki ( dla mnie gówno ), dla kogos kto uważa, że sie zna - Technics, Sony to super marki ( dla mnie gówno ), a dlaczego - bo HiFi to robi np. Marantz, Yamaha, Onkyo itd. A powiedz mi ilu co sie pseudozna choć troche na dzwięku słyszało o tych firmach? 5% Yamaha - motory .....? 90% patrzy na moc, napalaja sie na moc muzyczna, a ja - mi wystarczy 25W na strone. A o co najpierw zapytam - o pasmo przenoszenia i duza drewniane kolumny.
To troche tak jak by mi ktos próbował wcisnąć KIT, że dzwięk z Creative Cambridge Works w plastiku będzie taki jak z drewnianych kolumn np. Eltaxa czy B & W.
Życze jak najlepiej Sony - ale powiedzmy sobie szczerze. Do Canona, Nikona, Pentaxa to tej firmie jeszcze daleko.
Wujek_Pstrykacz - Pią 11 Sty, 2008
Niezły ubaw z tą dyskusją na temat Sony. Ale podpucha.
MC - Pią 11 Sty, 2008
Tez sie usmialem. Szkoda tylko, ze po czasie. Kurcze, skoro A100 byl taki rewelacyjny, to po co A700?? A moze w Pekinie wszyscy beda robic na A100?? Kolego, przestan glupoty wygadywac. I jaka reklama????? Jak dla mnie, to marketing Sony w segmencie lustrzanek lezy i kwiczy!
D80 jest, moim zdaniem, troche lepszy od A100, ale i troche wiecej kosztuje. W niektorych kategoriach Canon 400D jest lepszy, w innych gorszy. Cala prawda.
MC - Pią 11 Sty, 2008
A jesli chodzi o TELEWIZORY...
W duzych sklepach stosuja taki dosyc prosty w istocie trick. Telewizory, ktore slabo sie sprzedaja wyswietlaja filmik specjalnie dla nich przeznaczony (juz nie pamietam jakiego rodzaju to plyta), zeby potencjalny klient sie zachwycil jakoscia ich obrazu. Te telewizory, ktore dobrze sie sprzedaja sa najczesciej podlaczone do satelity (oczywiscie na program inny niz HD) i sprawiaja wrazenie, ze ich wyswietlacz nie jest az tak dobry.
Dzieki temu duze sklepy pozbywaja sie tego, co im w magazynach zalega, a naiwny klient po przyjsciu do domu i podlaczenia TV jest "troche" zdziwiony.
Kolega pracuje w wielkiej sieci i ladnie mi to wszystko kiedys powykladal przy piwku
A jesli chodzi o sprzet HiFi, to Yamaha, Denon, Onkyo sa najlepsze
Szkoda, ze sie z tego watku zrobila znowu wojenka przez niektorych prowokatorow, a Wy, szanowni koledzy, daliscie sie sprowokowac.
Paweł_G - Pią 11 Sty, 2008
Kończąc mój udział w tym OT napiszę tylko że wszystkie ekrany porównywałem na obrazie z kablówki. A wybrałem telewizor który odbierał najlepiej w tym przedziale cenowym a do tego miał prostą nie przebajerzoną obudowę - Hitachi. Firma u nas bardzo nie doceniana za to w Reichu tak.
konczako - Pią 11 Sty, 2008
MM napisał/a: | Edip, ja tylko napiszę, że lubię DOBRE aparaty i DOBRE
D80 jest słabizną przy A100? Dla kogoś robiącego zdjęcia troszkę dłużej niż 1 miesiąc to dowcip roku. |
A100 to nawet Canonowi 400D nie dorównuje a co tu dopiero mówić o Nikonie D80.
Oj...niektórzy to naprawde tylko reklamami chyba rzyją hehehe.
qooba - Pią 11 Sty, 2008
konczako napisał/a: | A100 to nawet Canonowi 400D nie dorównuje a co tu dopiero mówić o Nikonie D80.
Oj...niektórzy to naprawde tylko reklamami chyba rzyją hehehe. |
A to C400D taki świetny jest? Wg mnie jedyna przewaga tego canona to firmowy grip Nie każdy żyje szumami powyżej iso 400
Dla mnie i tak najważniejsza sprawa w dslr to cały system, a nie poszczególne korpusy. Puszki przychodzą i odchodzą. Liczą się szkła, lampy itp itd.
KaleSony napisał/a: | konczako napisał/a: | Hm...co jak co ale o wpsaniałym stosunku ceny do jakości to Sony raczej pochwalić się nie może. Nie oferuje nic ponadto co oferują Nikon i Canon za tą samą cene. A moim zdaniem jeszcze wiele tutaj Sony brakuje..
Ja w rzyciu bym Sony nie kupił, nie dam się nabrać a zabawe w fotografie zacząłem od niedawna....:) |
Akurat wymieniłeś kiepskie przykłady, bo Canon i Nikon mają politykę, 20% drożej za 20% mniej, cóż... |
tak??? A ta wspaniała A700 to ile kolego kosztuje?? Jest droższa o 700zł od Canona 40D. A100 jest w tej samej cenie co 400D Canona a o NikonieD80 to nawet nie wspominam - a100 przy nim to zabawka. Więc o czym ty w ogóle mówisz??
Tylko mi nie pisz że A700 oferuje mi dużo więcej niż C40D, bo naprawdę śmieszne to się zaczyna robić.
KaleSony - Pią 11 Sty, 2008
MC napisał/a: | Jak dla mnie, to marketing Sony w segmencie lustrzanek lezy i kwiczy!
|
Każdy widzi to co chce zobaczyć, jak masz czas to zobacz np na reklamę, która od rana do wieczora nagina na chińskim kanale typu naszego mtv
http://youtube.com/watch?v=6A-usrzCRIQ
Tutaj system karty kredytowej sony, kupujesz jakieś produkty zgarniasz punkty i możesz z tego tytułu mieć coś pożniej taniej, albo za "free", śmieszne, ale z marketingowego punktu widzenia, rewelacja.
http://www.sonyrewards.com/en/earn/earning_points/
kwestia czasu kiedy to zawita do Polski, na razie główny target Sony to Chiny i USA
Jeszcze może dodam, że Sony ma partnerstwo z Ligą Mistrzów i FiFa:
Innych cudów marketingowych tego molocha nie chce mi się szukać, bo niektórzy serio pomyślą że jestem z kalesony poland.
Jeszcze zabawne jest to, że Sony tłucze matryce dla Nikona i Pentaxa, czyli wielkosć sprzedaży tych firm wzbogaca jednocześnie SONY.
Nie będę się kłócił o modele, powiem tak d80 to dobry sprzęt, ale za drogi i nie wart swojej ceny gdy na rynku jest k10d i A100 - za 2100zł - na allegro pewnie taniej, 400d to raczej półka niżej z kitem to nawet dwie półki niżej.
Dźwignią dla d80 i 400d jest system, ale do końca roku Sony wypuści 20 obiektywów, a potem kolejne...puszki, obiektywy, celem jest 10% udział w rynku Dslr, nie wiem czy im tak szybko to się uda, ale mają ogromne szanse.
Paweł_G - Pią 11 Sty, 2008
Ciekawe ilu profesjonalnych reporterów na meczach Ligi Mistrzów używa Sony - 0? Bo mi się wydaje że ostatnio widziłem same białe szkła
MC - Pią 11 Sty, 2008
1. KaleSony-reklamy w Chinach to mnie wiesz co (lotto). Chodzi mi o rynek w Polsce. Chcialbym tez zobaczyc te 20 nowych szkiel... Bo jak na razie to glosno sie mowi o 75-300SSM i CZ24-70(czy cos takiego, na FF).
2. Pawel_G-w segmencie profi przewage bezdyskusyjna ma Canon. Ale poki co (przynajmniej ja) nie jestem profi, pewnie nigdy nie bede. I nie wydam na aparat 10k PLN+kilka obiektywow za pare tysiecy kazdy.
3. Konczako. Staram sie tego nie robic, ale prosze Cie bardzo, nie rob tak jaskrawych bledow ort, ok? Ja uwazam, ze dla AMATORA A100 jest lepsze niz 400D. Dlaczego? Lepiej lezy w lapie i ma stabilizacje z KAZDYM szklem. A nie kazdego stac na szkla tele z IS. W szumach A100 dostaje po (wiadomo czym). Ale do ISO400 jest bardzo ok. A przy okazji powiedz mi czego tak bardzo brakuje Ci w A700 (oprocz LV)?
komor - Pią 11 Sty, 2008
Paweł_G napisał/a: | Ciekawe ilu profesjonalnych reporterów na meczach Ligi Mistrzów używa Sony - 0? Bo mi się wydaje że ostatnio widziłem same białe szkła |
Dlatego właśnie Sony będzie teraz to sponsorować, partnerować, itd. Porozdaje trochę sprzętu lub łapówek komu trzeba i się zobaczy... Zdaje się to na tym forum przeczytałem jak to się stało, że Canon zdobył rynek profesjonalnej reporterki 20 lat temu czy jakoś tak. Ktoś kompetentniejszy mógłby przypomnieć?
MC napisał/a: | 1. KaleSony-reklamy w Chinach to mnie wiesz co (lotto). Chodzi mi o rynek w Polsce. Chcialbym tez zobaczyc te 20 nowych szkiel... Bo jak na razie to glosno sie mowi o 75-300SSM i CZ24-70(czy cos takiego, na FF).
2. Pawel_G-w segmencie profi przewage bezdyskusyjna ma Canon. Ale poki co (przynajmniej ja) nie jestem profi, pewnie nigdy nie bede. I nie wydam na aparat 10k PLN+kilka obiektywow za pare tysiecy kazdy.
3. Konczako. Staram sie tego nie robic, ale prosze Cie bardzo, nie rob tak jaskrawych bledow ort, ok? Ja uwazam, ze dla AMATORA A100 jest lepsze niz 400D. Dlaczego? Lepiej lezy w lapie i ma stabilizacje z KAZDYM szklem. A nie kazdego stac na szkla tele z IS. W szumach A100 dostaje po (wiadomo czym). Ale do ISO400 jest bardzo ok. A przy okazji powiedz mi czego tak bardzo brakuje Ci w A700 (oprocz LV)? |
Sorki za błędy. Nigdy nie byłem dobry z orografii niestety.
Co do Alfy700 to ja nie napisałem że czegoś mi w niej brakuje, ale z drugiej strony nie oferuje takich cudów, to bardzo konkurencyjny produkt a jednak Canon 40D bardzo mi odpowiada. A skoro aparaty mają podobne możliwości to bez wahania bliżej mi do Canona bo jest lepszym systemem.
Śmieszy mnie trochę to całe marketingowe szaleństwo . Aparat jak aparat, każdy wybiera to co mu odpowiada. Po to kupiłem lustrzankę żeby robić zdjęcia i tyle.
k_u_b_a - Pią 11 Sty, 2008
Paweł_G napisał/a: | Ciekawe ilu profesjonalnych reporterów na meczach Ligi Mistrzów używa Sony - 0? Bo mi się wydaje że ostatnio widziłem same białe szkła |
Sony ma biała szkła, Canon ma raczej brudny biały/szary
Monastor - Pią 11 Sty, 2008
Na stronie Sony są wymienione dosłownie dwa takie obiektywy. Canon ma kilkanaście białawych szkieł.
500/4 L
600/4 L
1200/5.6 L
400/2.8 L
400/5.6 L
200/2 L
200/1.8 L
300/2.8 L
70-200 F/4 L
70-200 F/4 L IS
70-200 F/2.8
70-200 F/2.8 IS
28-300 L IS
35-350 L IS
300/4 L IS
100-400 L IS
400/4 DO
Niedługo powinny nadejść też
800/5.6 L
i 200/2 L
Możliwe, że to nie wszystko, nie przykładałem się za bardzo do tej listy
MM - Pią 11 Sty, 2008
Faktycznie, za bardzo się nie przyłożyłeś. Dwa razy mamy 200/2 L (takiego obiektywu formalnie jeszcze nie ma) a na dodatek pogubiłeś mnóstwo IS-ów
Jeden ma u Ciebie IS-a a tak naprawdę jest tego bajeru pozbawiony... które to szkiełko?
matush1986 - Pią 11 Sty, 2008
ja osobiscie czekam na d90 lub d80s poniewaz jestem posiadaczem d80 i naprawde aparat rewela mysle tez o d300
MM - Pią 11 Sty, 2008
matush1986 napisał/a: | ja osobiscie czekam na d90 lub d80s poniewaz jestem posiadaczem d80 i naprawde aparat rewela mysle tez o d300 |
No to już wszyscy wiemy jaki masz i jaki chcesz mieć aparat
SM31 - Pią 11 Sty, 2008 Temat postu: no.. Nikt nie wspomina o Pentaxach. Czy coś już wiadomo dokładniej? Kiedy można się spodziewać puszek? Jakie ceny?
Rusek - Pią 11 Sty, 2008 Temat postu: Re: no..
SM31 napisał/a: | Nikt nie wspomina o Pentaxach. Czy coś już wiadomo dokładniej? Kiedy można się spodziewać puszek? Jakie ceny? |
pentax k30d pelna klatka - odkurzacz termiczny
iso 39 000
cena: 2156 dolarow.
premiera: luty 2008
Monastor - Pią 11 Sty, 2008
35-350 L IS
Z rozpędu wpisałem
200/2 występuje dwa razy bo na początku był tam wpisany razem z 800-tką, potem stwierdziłem, że dopiszę je na końcu bo nie są chyba jeszcze dostępne. Zapomniałem usunąć tą 200-tkę.
IS-ów do niektórych szkieł nie dopisywałem bo występują chyba tylko w wersji z IS, choć w takim razie przy niektórych wypisywałem niepotrzebnie.
Tak czy inaczej, chciałem przedstawić bardziej stosunek ilościowy niż konkretne szkła.
goltar - Nie 13 Sty, 2008
Trochę więcej szczegółów o nowym Samsugu GX-20 (jeśli już gdzieś było to sorki ):
Matryca CMOS o rozdzielczości 14,6 megapiksela
System stabilizacji obrazu (działa już na matrycy)
Uszczelniony korpus odporny na deszcz, piasek oraz inne zabrudzenia
Podwójny system czyszczenia matrycy
2,7" wyświetlacz LCD
Opcja podglądu "na żywo"
Możliwość zapisu zdjęć poprzez "One-press RAW" (za jednym kliknięciem)
Maksymalna czułość ISO 3200
źródło i fotka: http://www.fotoclub.pl/sa...y-przeciek.html
Lopez - Pon 14 Sty, 2008
Jestem posiadaczem lustrzanki sony.
To oczywiste, że Sony na rynku aparatów nie dorównuje Canonowi i Nikonowi. Tylko pisząc o sony zapominamy o firmie Konica Minolta. Pieniądze i potencjał firma Sony ma. Do tego dochodzi doświadczenie firmy Konica Minolta. Myślę, że w ciągu kilku lat poziom lustrzanek Sony zbliży się do Canona i Nikona na tyle, że dla niektórych przeszkodą w zakupie nie będzie gorszy aparat Sony ale logo firmy nie mającej tradycji w sprzęcie foto.
Bardziej niż o jakość aparatów Sony martwię się o politykę cenową. Żeby ludzie kupowali te aparaty muszą być po 1 lepsze albo po 2 takie same jakościowo i tańsze. Nie zdobędzie się rynku mając droższe szkła od Canona.
Foxer - Wto 15 Sty, 2008
Dziś natknąłem się na... Nikona D20 sami spójrzcie, takiego fake'a jeszcze nie było: link. Wyobraźnia ludzka i poczucie humoru nie znają granic.
Na bardziej poważnie... wymieniony gdzieś w topicu obiektyw Nikkor AF-S DX 16-85 f/3.5-5.6G ED IF VR mógłby być świetnym uzupełnieniem dla nowej puszki - następcy D80. Ciekawe jaka będzie cena tego szkła, może będzie miało możliwość stać się kitem dla D80s / D90 (?) Tak czy owak znalazłem kilka zdjęć tego obiektywu: link. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że zajmie on pozycję 18-70 DX na rynku.
benetnash - Wto 15 Sty, 2008
Foxer napisał/a: | Dziś natknąłem się na... Nikona D20 sami spójrzcie, takiego fake'a jeszcze nie było: link. Wyobraźnia ludzka i poczucie humoru nie znają granic.
|
Ciekawe, jak się zdejmuje obiektywy w tym aparacie
Poza tym gorąca stopka to okropna strata miejsca - bez niej możnaby zaoszczędzić kupę miejsca...
veenee - Wto 15 Sty, 2008
jesli tylko 16-85mm bedzie dorownywal optycznie 18-70mm to nie ma sie co zastanawiac nad wymiana.
Czy jednak tak bedzie - najblizsze miesiace pokaza...
mavierk - Wto 15 Sty, 2008
a ja myślę, że niezależnie od wszystkiego - chciałbym, żeby nie było "nikon albo canon' tylko 'nikon, canon, pentax, sony' bo Panasonic raczej dużo nie ugra, podobnie z Samsungiem.
No a co do 16-85VR - jak bedzie plastik jak 18-135 to se może..
veenee - Wto 15 Sty, 2008
masz racje, jesli bedzie podobny do 18-135 to ja dziekuje. Ale jesli ma byc solidnym nastepca solidnego 18-70mm - to jak najchetniej
Foxer - Sro 16 Sty, 2008
Patrząc na te zdjęcia, można stwierdzić, że dużo bliżej mu do 18-70. Metalowy bagnet, skala ostrości, takie same pierścienie i budowa korpusu obiektywu - wszystko wygląda bardzo podobnie jak w 18-70. Niestety światłosiła też podobna (niezbyt jasno), ale przecież nie można mieć wszystkiego , jednakże może dzięki temu cena obiektywu też będzie bliska 18-70. Wtedy byłoby świetnie, oczywiście jeżeli tylko optycznie będzie dobry ... poczekamy-zobaczymy (czyt. poczekamy na test na optyczne.pl ).
veenee - Sro 16 Sty, 2008
jeszcze o nowosciach:
pierwsze wrazenia z uzytkowania A200:
http://tinyurl.com/2kfg68
podsumowanie: boring
no ale kazdy lubi co innego
MC - Sro 16 Sty, 2008
O tescie tez mozna napisac: boring.
I niestety zabraklo troche konkretow i ZDJEC.
Autor pisze, ze AF jest szybszy i za to chwali. Ale o szumach juz nic nie pisze, a to byla jedna z glownych wad A100.
W porownaniu do A700, 40D czy D300 to faktycznie jest boring. Ale przypominam, ze kit kosztuje na poczatek 2099zl.
veenee - Sro 16 Sty, 2008
to nie jest test - to opis "pierwszego wrazenia".
wiec zbyt dokladny to on nie moze byc...
MC - Sro 16 Sty, 2008
Wiem, ze nie moze byc super dokladny, ale skoro opisano, ze AF dziala znacznie lepiej niz w A100, to chociaz podobne (w sensie wartosciujace) zdanie powinno sie pojawic nt. szumow.
Ja odnioslem wrazenie, ze autor nie bierze pod uwage fakt, ze jest to puszka entry level za stosunkowo male pieniadze.
vip321 - Pią 18 Sty, 2008
juz sie nie moge doczekac tych targów i tych nowości
vdr - Pią 18 Sty, 2008
vip321 napisał/a: | juz sie nie moge doczekac tych targów i tych nowości |
a o nowych Nikonach cichutko...
tak dobrze się kryją czy nic nie pokażą?
MC - Pią 18 Sty, 2008
vdr napisał/a: | vip321 napisał/a: | juz sie nie moge doczekac tych targów i tych nowości |
a o nowych Nikonach cichutko...
tak dobrze się kryją czy nic nie pokażą? |
Nie badz zachlanny Nikon w listopadzie wykonal dobra robote kierujac na rynek D300 i D3.
Ale pewnie chodzi Ci o nastepce D80 i D40x...
mnich - Pią 18 Sty, 2008
Bez przesady... Następaca D40x? jak ktoś oczekuje czegoś wiecej to kupi D80 i tyle. Moim zdaniem czas na Canona, największego konkurenta, a wszystko to dla dobra wszystkich użytkowników wszelakich D'SLR
Wiosna będzie nasza !
vip321 - Pią 18 Sty, 2008
No dobra będę szczery. Ja chce następce nikona d80 i canona 400d
vdr - Sob 19 Sty, 2008
[quote="MC"] vdr napisał/a: | vip321 napisał/a: | juz sie nie moge doczekac tych targów i tych nowości |
Ale pewnie chodzi Ci o nastepce D80 i D40x... |
o następcę D80 szczególnie. bo już prawie uzbierałem na Canona 40D, jeśli zanim skończę oszczędzać nie pojawi się poważna konkurencja, biorę Canona
mnich - Sob 19 Sty, 2008
vdr Dozbieraj na D300 uczciwie doradzam
MC - Sob 19 Sty, 2008
Dzisiaj wyczytalem taka plotke odnosnie Canona 450D:
- 10 megapixel CMOS
- 5 klatek na sekundę .
- 3 calowy wyświetlacz.
- LiveView.
- Video capture - nagrywanie sekwencji wideo.
- procesor DIGIC III - taki sam jak w 40D (14 bit DIGIC III).
- ISO 3200.
- Obiektyw kitowy EF-S 18-55mm z IS'em - optyczną stabilizacją.
- Pasować do niego będzie grip z 400D (BG-E3)
Kamerka w lustrzance!! Jak dla mnie osobiscie-szok i bajer,ale pewnie inne firmy pojda w slad (jak z LV).
007areka - Sob 19 Sty, 2008
...ciekawe gdzie im sie zmiesci te trzy cale, juz jak trzymam 40d to nie wiem w ktory rog wyswietlacza patrzec, oczywiscie jak uzywam opcji bez histo...mogli by dodac notatki dzwiekowe
mavierk - Sob 19 Sty, 2008
MC napisał/a: | - Pasować do niego będzie grip z 400D (BG-E3) | no to już chyba wszystko jasne, jeśli chodzi o wielkość
w sumie d90 musi mieć CMOSa z d300, co najmniej 15 punktów AF, 12mpix, szczątkowe uszczelnienia, śrubokręt to na pewno... chociaż czuję bardziej d80s niż d90... tylko jakie zmiany miały by zaistnieć w takim momencie..
Monastor - Sob 19 Sty, 2008
Ne wiem tylko po co te 3 cale. 5 klatek na sekundę mi się z kolei podoba, tak samo wyższa czułość
Ciekawe jak wypadnie pod kątem jakości zdjęć.
KaleSony - Sob 19 Sty, 2008
Sony w swoich modelach będzie odtwarzacze mp3 montował, ale to za rok dopiero.
komor - Sob 19 Sty, 2008
Jeśli chodzi o przyszłe 450D, to jak dla mnie 5 kl/s w amatorskim sprzęcie jest niepotrzebne. 3-calowy ekran to niestety efekt marketingu, bo wszyscy robią, też się zastanawiam jak oni to wcisną w body wielkości 400D. Wyższa czułość - bardzo dobrze, może wtedy ISO 1600 będzie lepszej jakości Live-view - zwisami, ale może jak się ma to się docenia, nie wiem. Brak zmiany rozdzielczości - też uważam, że nie jest to problem w takim sprzęcie, szkoda, że w 40D nie podnieśli do 12mpix.
Moim zdaniem mogliby tę plastikowość lekko zakryć jakąś gumą. To już nawet te malizny Olympusa wyglądają solidniej niż 400D. Dla mnie to taki problem nie jest, bo to i tak moja pierwsza lustrzanka, ale skoro wiele osób narzeka... Notatki dźwiękowe - dla mnie super pomysł, przydałoby się. W sumie nie wiem co jeszcze mogliby tam zmienić. Może cenę na niższą?
Arek - Sob 19 Sty, 2008
A ja wcale bym się nie zdziwił jakby nam Canon zafundował coś jeszcze niższego niż 400D. Bo poprawiać obecnie 400D o kilka dupereli to nie ma sensu, a wprowadzenie takiego 3000D np. 8.2 MPix matrycą znaną z 350D i 20/30D jako konkurencję do D40/D40x, E410 i K100D ma jakiś tam sens, jeśli cena byłaby na poziomie 1500 zł.
Wcale bym się też nie zdziwił jakby następcy 5D nie było. Bo w obecnej cenie 5D idzie im jak ciepłe bułeczki
W sumie ma być około 30 nowości Canona (razem z kompaktami i szkłami). Plotki mówią
o następujących szkiełkach:
EF-S 17-200 f/3.5-5.6 IS
EF 24-70 f/2.8 IS
EF 100-400 f/4.5-5.6 IS (IS 4EV)
EF-S 10mm Fisheye
I jeśli to się potwierdzi, to nie ważne co wypuszczą w segmencie lustrzanek, uznam
wejście Canona na PMA jako bardzo udane. Każde z tych szkieł to bardzo ciekawa
propozycja.
Arek
komor - Sob 19 Sty, 2008
Tylko nie wiem czy Canon chce uczestniczyć w takim niższym segmencie. Chociaż skoro i Mercedes zaczął produkować jakieś pseudo-samochody serii A czy B, to może i Canon mógłby zejść segment niżej bez utraty honoru?...
Wiem, że 5D to dobra puszka, ale mimo wszystko mi szkoda, że Canon nie ma czegoś w stylu D300, czyli aktualnego aparatu z porządnymi parametrami, uszczelnieniami, ale w cenie jeszcze do przyjęcia dla zamożnych hobbystów (lub niezamożnych profi ). Czyli czegoś pomiędzy 40D a tym tańszym 1D. Czyli właśnie następca 5D idealnie by się w to wpisywał.
goltar - Sob 19 Sty, 2008
Arek napisał/a: | EF 24-70 f/2.8 IS | jeśli coś takiego wyjdzie kupuje od ręki i udostępniam do testów pod warunkiem że cena nie będzie ponad 6k zł
Arek - Sob 19 Sty, 2008
A ja się zapisuje na nowe 100-400 IS. Jeśli zrobią taki upgrade jak w przypadku 70-200 f/4 to będzie ideał.
goltar - Sob 19 Sty, 2008
Arek napisał/a: | A ja się zapisuje na nowe 100-400 IS. | Z obecnego jestem bardzo zadowolony . Mam za to dylemat między 24-105 f/4 IS a 24-70 f/2.8 (temat stary jak Canon ), właśnie jako uzupełnienie 100-400 i 10-22. Przeznaczenie głównie krajobrazy i architektura ale czasami i samoloty stacjonarnie na lotnisku (także w nocy)... gdyby pojawił się taki 24-70 L IS nie miałbym wątpliwości Na razie nie planuje przesiadki na FF ale też nie wykluczam jej w przyszłości. Jeśli pojawi się nowy 100-400 to ciekawe czy z zoomowaniem typu push-pull ? Mimo że wiele osób ma wątpliwości, to jak dla mnie jedna z większych zalet tego obiektywu...
jaad75 - Sob 19 Sty, 2008
komor napisał/a: | Tylko nie wiem czy Canon chce uczestniczyć w takim niższym segmencie. Chociaż skoro i Mercedes zaczął produkować jakieś pseudo-samochody serii A czy B, to może i Canon mógłby zejść segment niżej bez utraty honoru?... |
Chyba kiepsko znasz historię i ofertę Canona, co? Nie widziałeś plastikowego analogowego badziewia typu EOS3000/Rebel? Zresztą Canon i "honor"? Proszę Cię...
komor - Sob 19 Sty, 2008
jaad75 napisał/a: | Chyba kiepsko znasz historię i ofertę Canona, co? |
Nie ma co ukrywać, że kiepsko. Ale wystarczająco dobrze, żeby wiedzieć, że nie ma tańszej lustrzanki cyfrowej w aktualnej ofercie Canona niż 400D.
jaad75 napisał/a: | Nie widziałeś plastikowego analogowego badziewia typu EOS3000/Rebel? Zresztą Canon i "honor"? Proszę Cię... |
Zapomniałeś o emoticonach, które umieściłem w swoim poście. Nie jest dyshonorem robić tańsze lustrzanki niż kiedyś, tak jak nie jest dyshonorem produkować kompaktowego Mercedesa. Ale tak się zapewne wydaje niektórym bufonom z zarządu takiej czy innej firmy, stąd czasem różne durne decyzje dużych koncernów, albo przesypianie okresu przewagi technologicznej, powstrzymywanie się od wypuszczania ulepszonych produktów, bo przecież konkurencja jeszcze nas nie dogoniła, itd... Coś pomyliłem?
vdr - Sob 19 Sty, 2008
mnich napisał/a: | vdr Dozbieraj na D300 uczciwie doradzam |
hmmm, nie wydaje mi się żeby D300 był właściwym wyborem na pierwszą DSLR... 40D to i tak trochę na wyrost sprzęt, ale 400D jest po prostu dla mnie za mały, a D80 (do którego początkowo bardziej się skłaniałem), ma kilka mankamentów, które przechyliły szalę na korzyść 40D. Ale początkowo planowałem wydać 6k na wszystko. Teraz, decydując się na 40D, wydam nie mniej niż 7-8k. A wejście w D300 wywindowałoby całą historię do 10k, a ja forsą, za przeproszeniem, nie sram
Dlatego, wybór zawęziłem do 40D i D90 (jeśli pojawi się zanim oszczędzę na 40D + szklarnię, czyli nie później niż gdzieś tak do maja)
007areka - Nie 20 Sty, 2008
Arek napisał/a: | ...EF 100-400 f/4.5-5.6 IS (IS 4EV)...
Arek |
...mniam
Arek - Nie 20 Sty, 2008
Inne źródła mówią o takich nowościach:
EF-S 17-85 IS II
EF 100-400L II
To wydaje się bardzo prawdopodobne. 17-85 poleciał ostatnio mocno na cenie, a 100-400 jest najstarszą L-ką z ISem w ofercie Canona.
Poza tym mają być dwie nowe lampy: Canon Speedlite 430EX II i 220EX II.
To też bardzo prawdopodobne po zeszłorocznym odświeżeniu 580EX .
MM - Nie 20 Sty, 2008
No i co teraz, mam swoją 100-400 wymieniać? Wrrrr... chyba jednak nie, poczekam na Sigmę 120-300/2.8 z OS
007areka - Nie 20 Sty, 2008
...a tamron 70-200 2.8 juz jest narynku?
Karipu - Pon 21 Sty, 2008
Kiedy właściwie są te targi i kiedy można się spodziewać zaprezentowania wszystkich nowości?
Arek - Pon 21 Sty, 2008
Olympus ma embargo do 6 rano 22 stycznia.
Canon do 6 rano 24 stycznia.
Nikon do 29 stycznia.
Samsung do 31 stycznia.
goltar - Pon 21 Sty, 2008
oj będzie gorący koniec miesiąca Panowie Redaktorzy nadgodziny się szykują może jakiś ranking co pierwsze do testów ?
Smola - Pon 21 Sty, 2008
Arek a tak z ciekawości zapytam: Ile godzin tygodniowo poświęca pracy na rzecz optyczne.pl redaktor, tak średnio ?
No bo pewnie każdy z was ma tam jeszcze jakas inna robote, a optyczne.pl to jest taka hobby - robota, dobrze myśle ?
mnich - Pon 21 Sty, 2008
Ja sie przyłączam do pytania. Ciekawi mnie też ile roboczo godzin zajmuje redakcji przetestowanie naprzykład takiego 70-200 f/2.8 VR ?
Arek - Pon 21 Sty, 2008
Ojej dużo... Trudno mi tak odpowiedzieć, bo ja nigdy nie mam jednego sprzętu do testów.
Poza tym pomagamy sobie. Krzysiek odpowiada za lustrzanki, a ja za obiektywy, ale ostatnio razem rozbiliśmy sesję w studio na D3 itp.
Mogę powiedzieć ile zdjęć się mniej więcej robi dla takiego Nikkora 70-200 VR na przykład:
1. Tablice do rozdzielczości - około 250 zdjęć (RAW+JPG)
2. Autofokus - okolo 20
3. Dystrosja - około 10
4. Koma - około 40
5. Odblaski - około 20
6. Scenka - około 20
7. Stabilizacja - około 200
8. Winieta - około 50
9. Przykładowe zdjęcia - około 100
10. Zdjęcia testowanego sprzętu - około 10 sztuk.
Tak więc test takiego Nikkora 70-200 VR wiąże się z wykonaniem około 700 fotek w studio i w plenerze.
MC - Pon 21 Sty, 2008
To sie chlopaki narobicie. Niezle. Ale po testach to widac.
007areka - Pon 21 Sty, 2008
...uklony i podziekowania dle optyczneteam
Arek - Pon 21 Sty, 2008
OK. Odliczanie czas zacząć. Za trochę ponad 6 godzin mija embargo na materiały Olympusa. O nim w tym wątku było wyjątkowo cicho, a wiem, że pokaże coś fajnego. Po szczegóły zapraszam wczesnym rankiem na Optyczne.pl
A na dpreview pojawił się post człowieka o nicku tsiphoto, który jak dotychczas dawał przecieki związane z Canonem ze 100% sprawdzalnością. Twierdzi krótko: "pma will not bring a new 5d body..... "
Arek
MM - Pon 21 Sty, 2008
Jak Olek wypuści 100-400/2.8 to się ucieszę. Nic innego mnie nie interesuje.
Mam rozumieć, że odpalę kompa o 6.10 i już wszystko będzie na optycznych? Bo do roboty rano idę i nie chcę niepotrzebnie czasu marnować przy kompie...
Luke_S - Pon 21 Sty, 2008
Czekam na wieści od Olympusa. Ja bym życzył sobie jasnej portretowej stałki w okolicach 130-140 mm ekw. i budżetowego szerokiego kąta. Puszki na razie mnie nie interesują, chociaż pewnie pojawi się coś nowego z segmentu entry-level. Za parę godzin będzie wszystko wiadomo...
jaad75 - Wto 22 Sty, 2008
A ja oglądam właśnie sample z nowej matrycy Pentaxa/Samsunga, wciąż beta firmware (najprawdopodobniej 0.38 ), ale iso3200 już robi wrażenie...
Jestem naprawdę zaskoczony, przy tej rozdzielczości na APS-C...
http://jaad75.zenfolio.com/img/v3/p4118467.jpg
Arek - Wto 22 Sty, 2008
Ej, no to niesprawiedliwe. Jedni mają już sample, a nam każą specyfikację i zdjęcia aparatu trzymać w tajemnicy do końca stycznia
A jak Wam się podoba 20x zoom od Olka?
jaad75 - Wto 22 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Ej, no to niesprawiedliwe. Jedni mają już sample, a nam każą specyfikację i zdjęcia aparatu trzymać w tajemnicy do końca stycznia |
A nie do 24-go?...
Cytat: | A jak Wam się podoba 20x zoom od Olka? |
Zbyt wiele się po nim nie spodziewam... Poza tym, to chyba nie ten dział...
goltar - Wto 22 Sty, 2008
jaad75 napisał/a: | Poza tym, to chyba nie ten dział... | Proponuję dalsze komentarze na ten temat tu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2159
MM - Wto 22 Sty, 2008
Nowości Olka przyjąłem ziewaniem i znudzeniem. Jak dla mnie nic ciekawego. Jak tak samo będzie za dwa dni u Canona to się nieźle w******ę
MC - Wto 22 Sty, 2008
MM napisał/a: | Nowości Olka przyjąłem ziewaniem i znudzeniem. Jak dla mnie nic ciekawego. Jak tak samo będzie za dwa dni u Canona to się nieźle w******ę |
A czego sie spodziewales? E3 wypuscili niedawno. Podobnie E410 i 510, wiec jeszcze nie czas je wymieniac.
Chyba, ze... szkielka?
MM - Wto 22 Sty, 2008
Oczywiście, że chodzi o szkiełka. Do tego coś pośredniego pomiędzy E-3 a E-510 też by się przydało...
andytown - Wto 22 Sty, 2008
nowości w e-systemie myślę ze będą za jakieś 1,5 tygodnia pokazane, olek co roku rozdziela pokazanie nowości w kompaktach od e - systemu,
w zeszłym roku - sp-550 - 25 stycznia. e- system 5- lutego
w tym roku będzie podobnie
goltar - Wto 22 Sty, 2008
MM napisał/a: | Jak tak samo będzie za dwa dni u Canona to się nieźle w******ę | 450D, nowy 17-85 i 100-400 4EV, EF-S 10mm Fisheye, 430EX II, + kompakty ... pewnie się na tym skończy jeśli tak będzie to chyba czas pomyśleć o Nikonie
MM - Wto 22 Sty, 2008
Czekam na 20/2 L
Może być jeszcze 135L II i 35L II
Następca 5D tak, ale za jakiś rok bo teraz i tak nie mam kasy na dokupienie drugiego FF. Starej piątki w życiu się nie pozbędę.
Arek - Wto 22 Sty, 2008
Na mój gust tylko 450D, 17-85 II, 100-400 II, lampy 430EX II i 220EX II oraz kilka kompaktów.
Choć pojawiły się plotki że Canon pokaże dwie lustrzanki ale z dołu stawki - 450D i coś jeszcze. Jak dla mnie ma to sens, bo pewna osoba z Canona w prywatnej rozmowie ze mną na temat konferencji prasowej użyła słowa "lustrzanka" w liczbie mnogiej Więc może będzie ten 3000D o którym pisałem wcześniej?
Inne źródła podają, że w 2008 roku zobaczymy jeszcze:
1DX, FF, digic IV, 24MP, 25 fps (e-shutter), gps, new AF-system, 6000$
3D, FF, digic IV, 16 MP, 10 fps, new AF-system, 3000$
7D, FF, digic III, 12 MP, 4 fps, face-recognition, 1800$
40D, 1.6-crop, digic III, 10MP, 6.5 fps, price goes down below 999$
450D, 1.6-crop, digic III, 12 MP, 4 fps, face-recognition, 500$
Arek - Sro 23 Sty, 2008
andytown napisał/a: | nowości w e-systemie myślę ze będą za jakieś 1,5 tygodnia pokazane, olek co roku rozdziela pokazanie nowości w kompaktach od e - systemu,
w zeszłym roku - sp-550 - 25 stycznia. e- system 5- lutego
w tym roku będzie podobnie |
Nie sądzę aby tak było. W zeszłym roku kolejność była taka: premiera kompaktów, premiera nowości E-systemu i konferencja prasowa. W tym roku konferencję zrobili od razu po premierze kompaktów. Nie sądzę aby za 2 tygodnie robili drugą. Nie liczyłbym na coś nowego od Olka, tym bardziej, że części zapowiedzianych rok temu szkieł wciąż nie widać.
Remol71 - Sro 23 Sty, 2008
Arek napisał/a: | ...............A jak Wam się podoba 20x zoom od Olka? |
To absurdalny trend marketingowy Zapewne długi koniec to mydło, a szeroki aberracje Nie zawsze długi jest lepszy
andytown - Sro 23 Sty, 2008
Arek napisał/a: |
Nie sądzę aby tak było. W zeszłym roku kolejność była taka: premiera kompaktów, premiera nowości E-systemu i konferencja prasowa. W tym roku konferencję zrobili od razu po premierze kompaktów. Nie sądzę aby za 2 tygodnie robili drugą. Nie liczyłbym na coś nowego od Olka, tym bardziej, że części zapowiedzianych rok temu szkieł wciąż nie widać. |
brak przecieków jest bardzo martwiący, o ile Olympus myśli poważnie o tym 195% wzroście musi coś pokazać dla masowego odbiorcy na początku roku, aby nie powtórzyć błędu sony z 2007 r.
Arek - Sro 23 Sty, 2008
Lato/jesień - nie wcześniej. Dopiero wtedy można spodziewać się odświeżenia klasy 410/510
goltar - Sro 23 Sty, 2008
Arek napisał/a: | 7D, FF, digic III, 12 MP, 4 fps, face-recognition, 1800$ | to taki 5D z digic III - bardzo łatwo przestawić produkcje ... to może być realne.
Canon 3000D - też wydaje się realny - brakuje czegoś takiego w ofercie Canona.
SM31 - Sro 23 Sty, 2008 Temat postu: . Ja mam pytanie o Pentaxy. Czy z racji tego, iż jutro jest 24 stycznia (czyli dzień oficjalnej premiery nowości Pentaxa) możemy się spodziewać jakichś konkretów na temat tegoż producenta i jego oferty na optyczne.pl ? Mam nadzieję, że już jutro zostanie zaspokojona moja ciekawość.
Arek - Sro 23 Sty, 2008
A po co czekać do jutra? Ja dziś mogę Ci powiedzieć co zobaczysz. A więc:
1. K20D z 14.6 MPIx CMOsem od Samsunga
2. K200D z 10.2 Mpix CCD od Sony
3. smc Pentax DA* 2.8/200 ED SDM
4. smc Pentax DA* 4/300 ED SDM
5. smc Pentax DA 2.8/35 Macro Limited
6. smc Pentax DA f/4.0-5.8 55-300 mm ED
7. smc Pentax DA f/3.5-5.6 18-5 mm ALII
Za zresztą sprawdźcie nasze świeże nowości
jaad75 - Sro 23 Sty, 2008
A DA*60-250/4 gdzie?
Szkoda, że zdecydowali się poprawiać najtańsze szkła, zamiast wprowadzić od razu DA17-70... Miejmy nadzieję, że DA18-55 II, będzie na tyle dobre, żeby sprostać tej matrycy...
Arek - Sro 23 Sty, 2008
Muszą coś zostawić na resztę roku Choć jak znam Pentaxa, to te szkiełka będą na rynku i tak pojawiać się w bólach i długo oraz namiętnie. Może oprócz 18-55 i 55-300...
Nie, DA*200/2.8 było już nawet testowane i zebrało bardzo wysokie noty, DA35 2.8 Macro Limited też jest już w obiegu wśród zaufanych firmy... A puszki w sklepach w marcu... Podobno..
Słyszałeś o trybie burst 20 FPS w K20D?!?...
Monastor - Sro 23 Sty, 2008
Przepraszam, o czym?
Skąd taką liczbę wziąłeś?
Z oficjalnego PDF-a...
Zresztą wczesniej też czytałem, o "bardzo konkurencyjnym trybie seryjnym", ale w niskiej rozdzielczości...
Monastor - Sro 23 Sty, 2008
Pokaż link bo szukam wszędzie i każde źródło podaje 3 fps.
Z resztą, 20 fps może być przy jakimś śmiesznym rozmiarze pliku. Na tej zasadzie to można robić 'zdjęcia' kompaktem z trybem filmowym, albo nadchodzącym Canonem 450D (o ile pogłoski są prawdziwe).
Nie twierdzę, że taka prędkość to bujda bo widziałem kompakt Casio z 60 fps, ale zdjęciami bym tego nie nazwał
veenee - Sro 23 Sty, 2008
no coz...magia liczb to dobrze wyglada w folderach reklamowych
20fps przy rozdzielczości 1.6MP, zapewne przy uniesionym lustrze - nie wiem po co to komu, ale być może będą tryby pośrednie...
jaad75 - Czw 24 Sty, 2008
Trochę sampli fullsize:
http://benjikan.smugmug.c...17920#246645793
Arek - Czw 24 Sty, 2008
Mamy więc 450D z 12.2 MPix:
http://www.optyczne.pl/index.php?news=763
Oprócz tego odgrzane kotlety w postaci L-ek 200 i 800 mm, o których była mowa już kilka miesięcy temu oraz wiaderko kompaktów...
Zdecydowanie za mało.
Remol71 - Czw 24 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Mamy więc 450D z 12.2 MPix:
Oprócz tego odgrzane kotlety w postaci L-ek 200 i 800 mm, o których była mowa już kilka miesięcy temu oraz wiaderko kompaktów...
Zdecydowanie za mało. |
Canon jest całkowicie przewidywalną fimą. Łatwo było zgadnąć co będzie miał 450D. Jedyne zaskoczenie jak dla mnie to rezygnacja z CF-a.
MC - Czw 24 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Mamy więc 450D z 12.2 MPix:
Zdecydowanie za mało. |
Troche nie rozumiem rezygnacji z CF, ale nie mi to oceniac. Generalnie szalu aparat nie robi, zadnego zaskoczenia. Posiadacze 400D moga machnac na niego reka.
goltar - Czw 24 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Zdecydowanie za mało. | delikatny jesteś w swojej opinii jeśli to wszystko czym może pochwalić się Canon to jakiś żart jedno mnie pociesza, nie ma nowego 100-400
MM - Czw 24 Sty, 2008
Ja bym na 200/2 IS L nie machał ręką, bardzo potrzebny obiektyw i bardzo go w systemie brakowało (po skończeniu produkcji 200/1.8L ). 800L radości nie daje, taki bajer na olimpiadę.
Arek - Czw 24 Sty, 2008
No wiesz. Problem jest w tym, że o 2/200 to było na stronie Canona juz w październiku. Więc z czym do ludzi teraz??
Choć są plusy takiego rozwiązania. Nie doszło mi nic więcej do testowania z nowości
Arek napisał/a: | No wiesz. Problem jest w tym, że o 2/200 to było na stronie Canona juz w październiku. Więc z czym do ludzi teraz?? | dokładnie, to żadna nowość...
Smola - Czw 24 Sty, 2008
Nie narzekajmy - mamy mase szkiel i game body w systemie EOS. To Canon ma problem, gdyż staje się mało konkrencyjny na rynku. Potencjalni klienci wybiorą zapewne inne systemy ( no bo nowości ). W efekcie Canon może będzie musiał obniżyć ceny. A wtedy Canonierzy sie uciesza.
koraf - Czw 24 Sty, 2008
Nie chcę ale powiem a nie mówiłem ,że nie będzie wiele nowości bo było za cicho i przecieków jak zwykle było brak ale ma to też swoje zalety jak pisze Smola i dodatkowo lepiej ,że nic nowego byle jakiego nie wypuścili z puszek xd , xxd bo Nikon postawił wysoko poprzeczkę i może na jesień Canon ją przeskoczy
Paweł_G - Czw 24 Sty, 2008
Teraz pozostaje nam czekać na nowinki od Nikona - mam nadzieję że pokażą coś ciekawego
Dodam tylko, że wobec zapakowania cmos-a do k20D nie widzę innego wyjścia Nikona niż zamontowanie takiego sensora w następcy D80.
W nawiązaniu do konferencji Canona... Krzysztof Mularczyk napisał/a: | Ciekawie zapowiadający się Canon EF 200 mm f/2L IS USM może stać jednak łakomym kąskiem dla amatorów z zasobnym portfelem | bardzo zasobnym portfelem za 200 - 6000$ za 800 - 12000$
veenee - Pon 28 Sty, 2008
hmmm no i wyglada na to ze nic olsniewajacego Nikon nie przedstawi.
Nie wiem na ile te posty sa bazowane na prawdziwych danych - wydaje mi sie, ze tym razem to nie fake...
http://forums.dpreview.co...thread=26540810
http://forums.dpreview.co...essage=26540830
bladyrunner - Pon 28 Sty, 2008
Jeśli to się potwierdzi, będę mocno rozczarowany, bo po cichu liczyłem na następce d80 z matrycą od d300, żeby sobie takowy sprawić koło wakacji jak ceny nieco ostygną
Ale nic zobaczymy...
Arek - Pon 28 Sty, 2008
Zapraszam o 6 rano na Optyczne
bladyrunner - Pon 28 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Zapraszam o 6 rano na Optyczne |
Kurka, chyba dziś nie zasnę
veenee - Pon 28 Sty, 2008
mysle, ze jesli rzeczywiscie cos takiego jutro zapowiedza, oznaczac to bedzie polaczenie linii D40 i D40x, a co za tym idzie - pownien sie pojawic za pare miesiecy aparat konkurujacy z K20D - nastepca D80. Co mi bardzo pasuje - chetnie poczekam
vdr - Pon 28 Sty, 2008
veenee napisał/a: | mysle, ze jesli rzeczywiscie cos takiego jutro zapowiedza, oznaczac to bedzie polaczenie linii D40 i D40x, a co za tym idzie - pownien sie pojawic za pare miesiecy aparat konkurujacy z K20D - nastepca D80. Co mi bardzo pasuje - chetnie poczekam |
a mi z kolei czekanie dłużej nie pasuje zupełnie, jak żadnych sygnałów o następcy D80 nie będzie, wchodzę w Canona (40D)
KaleSony - Pon 28 Sty, 2008
Sony w tym roku ma w planie 5 nowych modeli, jest już A200
jest A300 -10MP
jest A350 z 14 MP
Czekamy na A500 i A900
Arek - Pon 28 Sty, 2008
jest A350 z 14 MP
|
Od Samsunga?
KaleSony - Pon 28 Sty, 2008
Arek napisał/a: | KaleSony napisał/a: |
jest A350 z 14 MP
|
Od Samsunga? |
Konkurencja dla Samsunga plus odchylany wyświetlacz z podglądem na żywo na korzyść Sony.
http://dyxum.com/dforum/f...?TID=26507&PN=1
MC - Pon 28 Sty, 2008
Arku, pytasz czy ten nowy sony ma miec matryce 14Mpix od Samsunga? Szczerze watpie...
Arek - Pon 28 Sty, 2008
No jaja sobie robię
qooba - Pon 28 Sty, 2008
vdr napisał/a: |
a mi z kolei czekanie dłużej nie pasuje zupełnie, jak żadnych sygnałów o następcy D80 nie będzie, wchodzę w Canona (40D) |
a co? d80 już zdjęć nie robi?
vdr - Pon 28 Sty, 2008
qooba napisał/a: | vdr napisał/a: |
a mi z kolei czekanie dłużej nie pasuje zupełnie, jak żadnych sygnałów o następcy D80 nie będzie, wchodzę w Canona (40D) |
a co? d80 już zdjęć nie robi? |
od 40D jednak sporo odstaje
P_M_ - Pon 28 Sty, 2008
vdr napisał/a: | qooba napisał/a: | vdr napisał/a: |
od 40D jednak sporo odstaje |
Bardzo enigmatyczny jestes. Czegoz ci to w d80 brakuje? Naprawde warto go zmieniac? Jaka masz szklarnie do niego? A moze jak ci tak bardzo brakuje lepszego body, to lepiej kupic d300. Lepiej zawsze zmienic tylko body, niz cala szklarnie z przyleglosciami. Taniej.
Remol71 - Wto 29 Sty, 2008
Ale Nikon sypnął "nowościami"
bladyrunner - Wto 29 Sty, 2008
No to bryndza, Nikon dał d... chyba jeszcze bardziej niż Canon
MC - Wto 29 Sty, 2008
Wlasnie czekalem az ktos pierwszy skomentuje "nowosc" Nikona. Trudno. Takie czeasy Ale nie mozna miec wszystkiego, po premierach D3 i D300 musi byc chwilowa przerwa.
goltar - Wto 29 Sty, 2008
Przy D60 nowości w 450D są wręcz rewolucyjne
Cieszą nowe obiektywy, szczególnie 16-85 może być hitem pod warunkiem że będzie poprawny optycznie (tylko ta cena może trochę odstraszać, ale pewnie spadnie po paru tygodniach).
Paweł_G - Wto 29 Sty, 2008
Ale lipe pokazali, to już Canon się popisał. Mogli mu choć wrzucić lepszy AF i śrubokręt a dali czyszczenie matrycy.
veenee - Wto 29 Sty, 2008
az tak te nowosci ani mnie nie zaskakuja, ani nie rozczarowuja.
D60 ma praktycznie wszystko co powinien miec naprostszy model - a przy okazji nie starali sie na sile wtykac wiekszego ekranu tudziez live view. D60 dla osob, ktore kupuja najprostsze lustro z jednym kitem i nie mysla o "rozwoju" a o robieniu zdjec rodzinie na wakacjach - moze okazac sie bardzo kuszaca propozycja.
Nikon uaktualnil swoj najlepiej ostatnio sprzedajacy sie model, wprowadzil niezle kitowe szklo - pozostaje poczekac na nastepce D80.
komor - Wto 29 Sty, 2008
A komuś kto kupuje puszkę z jednym kitowym obiektywem i nigdy go nie ściąga to bardziej przydałby się lepszy AF czy czyszczenie matrycy? Hm... Wszędzie ten pi$%#lony marketing.
MC - Wto 29 Sty, 2008
Powiedzialbym wrecz, ze komus, kto kupiuje tylko kita i nigdy go nie sciagnie to czyszczenie matrycy NIGDY nie bedzie potrzebne.
MartinF - Wto 29 Sty, 2008
Się wkurzyłem, no to kiedy będzie nastepca 5D, cosik wiadomo?
benetnash - Wto 29 Sty, 2008
Nowe obiektywy Nikona też jakoś do mnie nie przemawiają - mojego 17-70 nie zamienię na tego nowego bodajże 16-85, bo mi w zupełności wystarczy to co mam, ten 60mm macro wygląda całkiem interesująco chociaż ostatnio rozważam zakup AF-S 105mm micro i chyba przy nim zostanę.
jaad75 - Wto 29 Sty, 2008
PC-E 24/3.5 zdecydowanie najciekawszy z tych nowości... Myślę właśnie o kupnie tilt&shifta - ten byłby jak znalazł, szkoda tylko, że nie jest ciut jaśniejszy...
Arek - Wto 29 Sty, 2008
Niszowe szkiełko w kosmicznej cenie... Jak dla mnie.
MM - Wto 29 Sty, 2008
Jeszcze tych nowości Nikona nawet nie oglądałem i z tego co czytam nie warto tam nawet zaglądać
Arek - Wto 29 Sty, 2008
Tyle mieli do zrobienia. Np. 80-400 VR z normalnym AF i VRII, 17-55 f/2.8 VR, cała seria
jasnych stałek 28, 35, 50, 85 mm z AF-Sem i SWM-em, 4/300 VR, 4/400 VR... A oni zapchajdziury wypuścili...
MM - Wto 29 Sty, 2008
Obaj wielcy dali ciała. Zastanawia to, że skupiają się na rynku typowo amatorskim. Mnie to martwi, ale jak widać tam jest teraz kasa. Mnie cieszy tylko to, że szkła w sumie C ma niezłe tylko niech ten AF w 5D poprawią...
Arek napisał/a: | Niszowe szkiełko w kosmicznej cenie... Jak dla mnie. |
Cena jak cena... A "niszowość" wynika po części z tego, że ludzie nie wiedzą, co można z takim szkłem zrobić...
Arek - Wto 29 Sty, 2008
Niszowość wynika z ceny.
po wypuszczeniu dwoch naprawde znakomitych apratow zaledwie kilka miesiecy temu, czego sie spodziewaliscie? nie wszystko na raz...
chetnie wymienie 18-70 na 16-85 jesli bedzie podobnie dobry optycznie - w koncu to tylko kit, a lepiej miec 16 niz 18 na szerokim koncu...
Cytat: |
A "niszowość" wynika po części z tego, że ludzie nie wiedzą, co można z takim szkłem zrobić... |
A mógłbyś jakoś temat rozwinąć, bo sam jestem takim ignorantem i jestem ciekawy co może dać takie szkło, czego nie może dać odchylenie całego aparatu?
Arek - Wto 29 Sty, 2008
Lepiej mieć światło 4.5 niż 5.6 na długim końcu
MM - Wto 29 Sty, 2008
Arek, jak napiszę tutaj to może szybciej zauważysz... te obrzydliwe z wyglądu reklamki przy avatarach to tak na stałe czy jakiś błąd wyskoczył? Bo jak na stałe to &$%#(%&$^@.....
komor - Wto 29 Sty, 2008
jaad75 napisał/a: | Myślę właśnie o kupnie tilt&shifta - ten byłby jak znalazł, szkoda tylko, że nie jest ciut jaśniejszy... |
A po co obiektyw do architektury miałby być jaśniejszy?
Arek - Wto 29 Sty, 2008
Jakie reklamy? Ja niczego nie widzę. Mam Twój normalny avatar.
MM - Wto 29 Sty, 2008
Już jest ok. Zamiast gwiazdek i takich tam nad avatarem wszyscy mieli ogromną reklamę optycznych.
bladyrunner napisał/a: | A mógłbyś jakoś temat rozwinąć, bo sam jestem takim ignorantem i jestem ciekawy co może dać takie szkło, czego nie może dać odchylenie całego aparatu? |
Np. możliwość sterowania przebiegiem płaszczyzny ostrości w kadrze - nie jesteś uwiązany jej prostopadłością do osi obiektywu.
Masz tu zresztą parę przykładów:
http://www.hartblei.com/lenses/instructions.htm
http://www.hartblei.com/lenses/practice.htm
komor - Wto 29 Sty, 2008
bladyrunner napisał/a: | jestem ciekawy co może dać takie szkło, czego nie może dać odchylenie całego aparatu? |
Tutaj sobie możesz popatrzeć na obrazki:
http://photo.net/equipment/canon/tilt-shift
komor napisał/a: | A po co obiektyw do architektury miałby być jaśniejszy? |
Może, żeby wpuszczał więcej światła?...
A na poważnie, to byłby wtedy uniwersalniejszy i dawał więcej możliwości zabawy GO, która przy tej ogniskowej jest dość duża... No, ale f/3.5 to jasność większości Tilt&Shiftów, niestety...
Arek - Wto 29 Sty, 2008
No bo gdyby miał f/2.8 to byłby 2x większy, 4x cięższy i kilka razy droższy...
Trzeba przyznać, że niektóre z tych zdjęć robią wrażenie. Dziękuję bardzo tobie i jaad75 za linki.
Wy tu koledzy o niszowości a ja mam odłozoną kasę na nowe 5D, kiedy bedzie?
Arek - Wto 29 Sty, 2008
W sierpniu?
Dzieki Arku za konkrety
Arek - Wto 29 Sty, 2008
Ale ja na serio nie wiem. Canon to jedna z niewielu firm, z którą nie mamy podpisanej umowy o embargo więc nie informują nas o swoich planach i nowościach z dostatecznie dużym wyprzedzeniem. Info o 450D dostaliśmy od Canon Polska o godzinie 8 rano, czyli dwie
godziny po tym jak na dpreview można było przeczytać hands-on.
Ja sobie mogę tylko gdybać, że Canon miał jakiegoś 5D MkII w szufladzie, ale go po premierze D3 i D300 nie pokazał, bo miał za mało zmian w stosunku do 5D. Pewnie na
jesieni pokażą go jako 7D, a dodatkowo zaprezentują 3D i nowego 1D MkIV. Wtedy
każdy aparat będzie o oczko wyżej od drugiego zarówno w jakości i cenie, a jednocześnie dobrze zakonkurują z D3 i D300.
Jesień będzie ciekawa tym bardziej, że wtedy zobaczymy jeszcze D90 i A900.
Arek
Pewnie masz rację, ale jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy nie przesiąde sie na D3, jego cena może wówczas oscylować w USA poniżej 10. 000 zł, a jakość obrazu nie powinna być słabsza od 5D, a AF i pomiar, biją 5D na głowę, czyż nie ???????
Arku a czy planujecie może test 5D tak do kolekcji?
Arek napisał/a: | Lepiej mieć światło 4.5 niż 5.6 na długim końcu |
oczywiscie - ale koniec nieco krotszy
poza tym do zdjec w okolicach 50mm to sie zaklada 50mm 1.8D jesli jest potrzeba lepszego swiatla
Arek - Wto 29 Sty, 2008
MartinF napisał/a: |
Arku a czy planujecie może test 5D tak do kolekcji? |
Będzie użyty jako aparat porównawczy w teście D3. Będą więc wycinki w JPGach i RAWach w jakości obrazu, szumach i zakresie tonalnym.
MM - Wto 29 Sty, 2008
To ja dopiszę coś o praktyce i będzie kompletny teścik
007areka - Wto 29 Sty, 2008
...to ja chetnie poczytam
vdr - Wto 29 Sty, 2008
P_M_ napisał/a: | vdr napisał/a: | qooba napisał/a: | vdr napisał/a: |
od 40D jednak sporo odstaje |
Bardzo enigmatyczny jestes. Czegoz ci to w d80 brakuje? Naprawde warto go zmieniac? Jaka masz szklarnie do niego? A moze jak ci tak bardzo brakuje lepszego body, to lepiej kupic d300. Lepiej zawsze zmienic tylko body, niz cala szklarnie z przyleglosciami. Taniej. |
nigdzie nie napisałem e posiadam D80
jestem na etapie wyboru systemu, i przy ograniczonym budżecie na D300 mnie nie stać. A 40D wygrywa CMOSem, lepszym pomiarem światła, szybkością...
komor - Wto 29 Sty, 2008
Arek napisał/a: | 5D (...) Będzie użyty jako aparat porównawczy w teście D3. |
A czy będzie też porównywany jakiś równorzędny cenowo i/lub kalendarzowo zawodnik Canona? Marzyłbym o teście, w którym będzie w tych samych warunkach rozstrzelany Nikon D3, Canon 1D, 1Ds no i ewentualnie 5D jako, że też FF, choć starszy sporo (ale jary).
To byłaby piękna pożywka dla nowych flame'ów systemowych...
Arek - Wto 29 Sty, 2008
Z 1D i 1Ds jest problem. O Canona wydostać je nie sposób, a sklepy nie palą się do wypożyczania, bo po naszych testach na taki przestrzelany sprzęt trzeba dawać spory rabat. A rabat 10% przy cenie 1Ds to 2500 zł. Chętnych do wyłożenia takiej kwoty nie ma.
komor - Wto 29 Sty, 2008
Tak, pamiętam, już kiedyś o tym pisałeś. Ale rozumiem, że pełny test to i dewastacja sprzętu i pracy sporo, więc możeby chociaż jakiś lekko używany (ale nie mocno zużyty) egzemplarz postawić przed tablicą, żeby tylko szumy, dynamikę i może rozdzielczość przebadać po prostu dla tych trzech najdroższych puszek? To też jest sporo strzałów?
Do tego pewnie jeszcze 50/1.2L by się przydał do kompletu A czy Nikon ma jakieś takie super-drogie szkło standardowe w ofercie?
jaad75 - Sro 30 Sty, 2008
Zgodnie z tym co już kiedyś pisałem, Pentax zapowiedział kolejne nowe szkła na ten rok, czyli:
DA*60-250mm f/4 SDM
DA 17-70mm f/4 SDM
(oba mają być w sklepach w lecie 2008)
DA*55mm f/1.4 SDM
oraz
DA*30mm f/? SDM (wygląda na to, że zamiast zapowiadanego wcześniej DA35mm i biorąc pod uwagę oznaczenie "*" można się spodziewać f/1.4))
DA 15mm f/? Limited (przypuszczam, że będzie to ultraszerokokątny pancake, więc pewnie f/4)
"
W zapowiedziach jest też nowy "rear converter", ale brak narazie informacji, czy jest to nowy konwerter AF (SDM?), czy po prostu klasyczny telekonwerter...
Wygląda jednak, że pomyliłem się co do DA*11-16mm f/2.8, bo póki co, nic nie zapowiada wprowadzenia tego szkła w najbliższym czasie...
O ile rozumiem wprowadzenie ultraszerokokątnego Limiteda (DA14/2.8 i DA12-24/4 są dość dużymi obiektywami, a 15-tka uzupełniałaby linię niewielkich DA21, DA35 Macro, DA40 i DA70), to dziwi mnie wprowadzenie szkła typu DA*30mm, podczas gdy na rynku jest doskonały FA31mm f/1.8 Limited, czy niewiele mu ustępujący, znacznie tańszy, FA35mm f/2 (zresztą występujący również w wersji Samsunga)... Osobiście, bardziej leży mi kąt widzenia 35-tki jako standardu, niż luźniejszy 31 Limited (mimo, że to ostatnie szkło jest niemal magiczne jeśli chodzi o plastykę, bokeh i ulotne "coś"), a 30-stka będzie jeszcze minimalnie szersza... Poza tym, jeśli będzie faktycznie 1.4, to idealnie dubluje Sigmę - może już lepsza byłaby DA28/1.8?
MartinF - Sro 30 Sty, 2008
Wczoraj czytałem w jakiejs gazetce o tematyce foto, testy D3, gdzie porównywanono go do 5D. Z testów wynika, że jakosć obrazu w zakresie porównywalnym w 5D jest nadal lepsza, mniej szumi do iso 1600 oraz ma lepszą rozdzielczośc obrazu można powiedziec wybitna do zastosowanej wielkości matrycy.
Arek - Sro 30 Sty, 2008
Powiem szczerze, że Petnax mi zaimponował.
Zestaw K20D plus 17-70 SDM i 60-250 f/4 SDM może pobić wszystko co jest na rynku.
MM - Sro 30 Sty, 2008
f/4? Jak dla mnie odpada i niczego nie podbije. Dla amatora faktycznie może być rewelka.
MC - Sro 30 Sty, 2008
Pytanie ile beda te szkielka kosztowaly i jaka bedzie ich dostepnosc w Polandii. Ale w styczniu to chyba wlasnie Pentax najciekawiej sie zapowiedzial.
Arek - Sro 30 Sty, 2008
MM napisał/a: | f/4? Jak dla mnie odpada i niczego nie podbije. Dla amatora faktycznie może być rewelka. |
Myślę, że nie tylko dla amatora. Klasa półprofi też to weźmie - popatrz ilu ludzi używa L-ek 70-200 f/4.
K20D + 17-70 + 60-250 + TC1.4 + 1.4/55 - dla mnie zestaw ideał, którego nie skompletujesz w żadnym innym systemie.
Choć to wszystko wygląda ładnie na razie na papierze. Znając ostatnie wyczyny Pentaxa, to może się okazać że nowe szkła to zobaczymy w lecie, ale nie 2008 lecz 2009 i będą tej jakości co DA* 16-50...
OMEN - Sro 30 Sty, 2008
no mnie pentax może nie zaskoczył ale też zaimponował , ale to chyba nic poczekajmy na ff od pentax + zeiss (które wypada do czegoś takiego podpiąć jak choćby do nikona d3) to może zamotać i pewnie zamota a jak widać pentax jest na tyle solidny że nie szuka rynku i nie zapycha dziur byle czym może robi coś po co pyszni zawodowcy nie sięgną ale czytając wiele na temat pentaxa to ludzie do tego systemu mają naprawdę sentyment .a wszystkim wypada w Polsce życzyć i nie tylko użytkowniką systemu K by można było go znaleść na "każdym rogu"
Paweł_G - Sro 30 Sty, 2008
Pełen podziw dla Pentaxa. Ten ich 60-250 f/4 nawet podobny do L-ki 70-200 f/4. Ciekawe jak będzie się zachowywał na długim końcu ale na pewno ciekawy zakres ogniskowych dla amatora.
U konkurencji pojawił się również cieawy news o wprowadzeniu silników do Sigm 70-300. Fajny ukłon w stronę posiadaczy D40 i jego klonów. Ja jednak czekam na jesień i pokazanie następcy 5D - mojego następnego aparatu.
Smola - Sro 30 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Powiem szczerze, że Petnax mi zaimponował.
Zestaw K20D plus 17-70 SDM i 60-250 f/4 SDM może pobić wszystko co jest na rynku. |
No wyglada ciekawie. Nie będzie tu ( dla niektórych istotnego ) problemu dziury 50 - 70 np. ( T 17-50 ( C 17-55 IS ) + C 70-200 L ). Pentax rośnie - tylko oby mu polscy dystrybutorzy pozwolili urosnąć.
Arek - Sro 30 Sty, 2008
Paweł_G napisał/a: |
U konkurencji pojawił się również cieawy news o wprowadzeniu silników do Sigm 70-300. |
A tu Cię mam luju... Konkurencję uważnie czytasz a nas nie?:
http://www.optyczne.pl//7..._70-300_mm.html
Arek
Arek, skąd informacja, że DA15 Limited będzie miał światło 2.8? Bo jeśli to ma być "naleśnik", jak DA21, to obstawiałbym raczej f/4, może f/3.5, ale bardzo w to wątpię...
komor - Sro 30 Sty, 2008
Arek napisał/a: | A tu Cię mam luju... Konkurencję uważnie czytasz a nas nie? |
A jednak oddech konkurencji jest na plecach, drogi Arku, bo w waszym newsie o nowych Sigmach z mocowaniem dla Nikona jest zdjęcie starszego modelu Sigmy i raczej nie z mocowaniem dla N. Na Fotopolis jest zdjęcie z małym bagnetem (a więc N?) i ewidentnie zmienili wykończenie obudowy z matowego na bardziej połyskliwe. Pierścień zmiany ogniskowej też dostał jakieś przetłoczenia, którego poprzednia wersja nie ma.
I kto tu jest nieuważny? Ale testy i tak wolę czytać na Optycznych...
Paweł_G - Sro 30 Sty, 2008
Arku - mea culpa ale tu jakoś mi się ten news zapodział w ogromie innych o wprowadzeniu nowych kompaktów
Komor - dzięki za wsparcie
komor - Sro 30 Sty, 2008
No chyba że na stronie Fotopolis dali starsze zdjęcie (jeszcze jakiejś poprzedniejszej wersji), a ja się pośpieszyłem z wytykami, czego nie wykluczam.
Najciekawsze jest to, że na stronach http://www.sigmaphoto.com/ w dziale newsy nic jeszcze nie piszą o tej nowej wersji, więc trudno mi sprawdzić kto ma rację.
goltar - Sro 30 Sty, 2008
komor napisał/a: | Najciekawsze jest to, że na stronach http://www.sigmaphoto.com/ w dziale newsy nic jeszcze nie piszą o tej nowej wersji, więc trudno mi sprawdzić kto ma rację. | bo czytasz nie nasze strony http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/169
komor - Sro 30 Sty, 2008
goltar, na polskiej stronie Sigmy owszem byłem, ale zawarte tam zdjęcia nowych produktów nie są dla mnie wyrocznią, bo nie mam zaufania do polskich przedstawicielstw firm zagranicznych - jeśli chodzi o akuratność przekazywanych informacji lub jakość stron WWW. Faktem jest, że dali tam zdjęcia obiektywu z mocowaniem Nikona, ale czy to jest ten nowy czy stary? Tego nie umiem ocenić.
A owszem polska strona Sigmy jest całkiem całkiem, nie da się ukryć. Nie to co polski serwer Canona, którego można ogłupić prostym adresem http://canon.pl/ (bez dopisanego www).
Arek napisał/a: | Powiem szczerze, że Petnax mi zaimponował. | Widać że pracują dość intensywnie nad rozwojem systemu. Do tego zaprezentowane obiektywy mają przemyślane zakresy, a dzięki światłu f/4 powinny zapewniać dobrą jakość, rozsądne rozmiary i wagę oraz przystępną cenę. Zgadzam się z MM że nie są to propozycje dla zawodowców, jednak w segmencie zaawansowanych amatorów mogą stać się hitem. Do tego K20D. Brawa dla Pentaxa
mavierk - Sro 30 Sty, 2008
no ja też jestem zauroczony tymi szkłami tak na pierwszy rzut oka - są super, jednak okarze się potem czy to aby prawda...
No ale canon i nikon mogli sobie pozwolić na takie chałowate wejście na ten nowy rok, przynajmniej w Polsce - 80% to fanatycy C/N
Z tymi cenami, to zapewne w PL nie będzie różowo - taki DA*60-250/4 na pewno nie zejdzie poniżej $1000-1200, co w złotówkach przekłada się zwykle na 4000...
komor napisał/a: | Nie to co polski serwer Canona, którego można ogłupić prostym adresem http://canon.pl/ (bez dopisanego www). | O stronie Canona to lepiej się nie wypowiadam i nie tylko polska jest kiepska...
Wujek_Pstrykacz - Sro 30 Sty, 2008
Wszyscy czekali na sensacyjne nowości Canona, czy też Nikona, a tu nic. Za to Pentax pokazał się z najlepszej strony pokazując ciekawe lustrzanki oraz ciekawe szkła do nich. I chwała im za to. Może nie jest to w Polsce za bardzo popularny system-niestety-ale jego popularność może drastycznie wzrosnąć. Na rynku amatorów i prawie profesjonalistów robi się niezła konkurencja. To powinno dobrze działać na konkurencje, co powinno w przyszłości doprowadzić do poważnych regulacji cen i to najbardziej powinno nas cieszyć.
Arek - Sro 30 Sty, 2008
komor napisał/a: | No chyba że na stronie Fotopolis dali starsze zdjęcie (jeszcze jakiejś poprzedniejszej wersji), a ja się pośpieszyłem z wytykami, czego nie wykluczam.
|
Bingo. To zdjęcie wersji obiektywu jakiego używałem chyba jeszcze w 2004 roku.
komor - Sro 30 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Bingo. To zdjęcie wersji obiektywu jakiego używałem chyba jeszcze w 2004 roku. |
No właśnie... Wiedziałem, że jak ośmielę się skrytykować Optycznych to zaraz okaże się, że z jakiegoś powodu nie mam racji Powinna mnie teraz spotkać zasłużona kara. Bo ja wiem..., może muszę przepisać sto razy zdanie Nie będę podnosił ręki na Optycznych.
Ale zdjęcie daliście z mocowaniem Canona, co? Na polskiej stronie Sigmy jest zdjęcie z mocowaniem Nikona.
Arek - Sro 30 Sty, 2008
komor napisał/a: |
Ale zdjęcie daliście z mocowaniem Canona, co? Na polskiej stronie Sigmy jest zdjęcie z mocowaniem Nikona. |
Biję się w piersi, że na mocowanie nawet nie spojrzałem...
vip321 - Sro 30 Sty, 2008
i tak o to moje kochane misie kolorowe jutro targi zobaczymy czy nikon da cos jeszcze od siebie
Arek - Sro 30 Sty, 2008
Kilka ładnych hostess na pewno
OMEN - Sro 30 Sty, 2008
prosze a tu sony też coś ciekawego nam pokazało zeiss T*24-70 f2.8 ZA no no to ciekawe czyżby to taki zoom spacerowy pod pełną klatkę ???;) no i już nie tylko k20d ma 14mpx tyle że u sony to ccd...
Arek - Sro 30 Sty, 2008
News o obiektywach już jest o A300 i A350 piszemy i wrzucamy specyfikacje. Zaraz będą na stronie.
bladyrunner - Sro 30 Sty, 2008
Nie żebym mia coś do Sony (mam R1), ale mogliby jakiegoś porządnego stylistę zatrudnić, bo jak widzę te ich (możliwe, że nawet i rewelacyjne) szkła, to aż mnie mdłości biorą. Wiem, wiem, to nie jest najważniejsze, ale z natury jestem niestety estetą (jak pewnie wiele osób robiących zdjęcia) i na te ich ziejące plastikiem bezpłciowe walce nie mogę patrzeć.
Dyskusję na temat A300 i A350 proponuje prowadzić tu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2230
ArturMaly - Czw 31 Sty, 2008
Może nie jest to na temat wiosennych nowości, ale może kogoś zainteresuje:
http://www.news.com/8301-13580_3-9861087-39.html
Pozdrawiam
goltar - Czw 31 Sty, 2008
Na stronie dpreview pokazano nowości od Sigmy:
Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
Sigma 70-300mm f/4-5.6 HSM dla Nikona
Sigma 70-200 and 50-150 f/2.8 APO EX DG dla Pentaxa i Sony
Sigma 10-20mm and 70-200mm dla systemu 4/3
Sigma APO 120-400mm f/4.5-5.6 DG OS HSM (oj będzie konkurencja dla Canona 100-400 i nie tylko (mocowania: Sigma, Canon, Nikon, Pentax, Sony)
Sigma APO 150-500mm f/5-6.3 DG OS HSM
Sigma 200-500 f/2.8 EX DG (ta jest szczególnie ciekawa ) http://www.dpreview.com/n...sigma250500.asp
MC - Czw 31 Sty, 2008
Wszystkie fajne, ale zastanawia mnie sensownosc Sigmy10-20 w systemie 4/3...
veenee - Czw 31 Sty, 2008
http://www.letsgodigital....156/page_1.html krotka, powierzchowna recenzja D60 wraz z przykladowymi fotami.
jak na entry level - calkiem ok - zreszta o sukcesie lub porazce i tak zadecyduje rynek...
KaleSony - Czw 31 Sty, 2008
Nikon sobie ładnie strzelił w kolana tym d60, pewnie już chłopaki robią d60x z podglądem na żywo.
Podsumowując premierki to:
1 Sony
2 Pentax
3 Canon
4 Nikon
Sony jeszcze coś pokaże
Arek - Czw 31 Sty, 2008
Hehe upgrade D40x do D60 wcale nie dużo groszy niż seria A100, A200, A300...
Premiery Pentaxa zdecydowanie lepsze niż Sony, zachowaj choć odrobinę obiektywizmu...
MC - Czw 31 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Hehe upgrade D40x do D60 wcale nie dużo groszy niż seria A100, A200, A300...
Premiery Pentaxa zdecydowanie lepsze niż Sony, zachowaj choć odrobinę obiektywizmu... |
Arku, daj spokoj. KaleSony i obiektywizm?? Nie zmienia to faktu, ze A300/350 jest potrzebne, ale bardziej by sie A500 przydalo. O A900 nie wspomne. Moze faktycznie bedzie to FF skoro Siony juz sie chwali matryca FF
veenee - Czw 31 Sty, 2008
Pentax jesli chodzi o premiery wypadl zdecydowanie najbardziej pozytywnie - choc moze poczekajmy na testy obu aparatow (zwlaszcza K20D), czy rzeczywiscie jest tak rozowo jak sie poki co wydaje...
K200D bez LiveView to doskonaly pomysl ("prawie" tak dobry jak najlepsze na rynku aparaty Sony ) natomiast D60 bez LV to strzal w kolano. Czytanie niektorych postow oscyluje pomiedzy dobra rozrywka a totalna strata czasu...
A350 + CZ 24-70/2,8 ISO 800
http://img170.imageshack....dsc00020bu2.jpg
ISO 1600
http://img407.imageshack....dsc00026ru3.jpg
O k....a!
Arek - Czw 31 Sty, 2008
Zgadzam się. O k...a, jakie wyprane ze szczegółów przez odszumianie
MC - Czw 31 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Zgadzam się. O k...a, jakie wyprane ze szczegółów przez odszumianie |
Bez przesady, nie jest zle, ale powodow do zachwytu tez nie widze.
Arek - Czw 31 Sty, 2008
Żartowałem.
A teraz mówiąc poważnie, o Sony dyskutujemy w innym wątku i tam proszę konktunuować dyskusję, żeby bałaganu nie robić.
Wujek_Pstrykacz - Czw 31 Sty, 2008
Pentax pokazał zdecydowanie najlepsze premiery tej zimy. Chociaż Sigma też pokazała fajne obiektywy.
MC - Czw 31 Sty, 2008
No wlasnie, te obiektywy Sigmy...
W kosciach czuje, ze w tym roku pokusze sie o jakies tele. SAL75-300G SSM pewnie mnie nie zachwyci, ten 500mmf8reflex do ptaszkow za ciemny. Na cos z serii G bialego stac mnie tez nie bedzie, wiec Sigma chyba przyjdzie z pomoca. Licze na to, ze przed sezonem na ptaszki (tzn latem) potestujecie troche tych tele, bo w bazie nie ma ich zbyt wiele (jesli chodzi o sigme).
Arek - Czw 31 Sty, 2008
Długie tele Sigmy naprawdę fajne. Teraz mogę Wam się przyznać dlaczego nie testowałem poprzedników. Miałem po prostu sygnały z Sigmy, że szybko wejdą następcy z OS i HSM, więc nie testowałem starych. Bo w takich szkłach HSM i OS to podstawa.
MC - Czw 31 Sty, 2008
Arek napisał/a: | Długie tele Sigmy naprawdę fajne. Teraz mogę Wam się przyznać dlaczego nie testowałem poprzedników. Miałem po prostu sygnały z Sigmy, że szybko wejdą następcy z OS i HSM, więc nie testowałem starych. Bo w takich szkłach HSM i OS to podstawa. |
No to jasne. A mam takie pytanie z ciekawosci. Czy te Sigmy z mocowaniem Sony tez beda mialy OS? Konkurencyjne w stosunku do matrycy?
Niestety do Sony nie ma stabilizacji w Sigmach. Nie wiem czy będzie też napęd HSM.
Arek - Czw 31 Sty, 2008
OS-a w Sony i Pentaxie nie będzie, HSM ma być w korpusach które to wspierają. Czyli np. w K10D tak, a w zwykłym K100D już nie.
MC - Czw 31 Sty, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Niestety do Sony nie ma stabilizacji w Sigmach. Nie wiem czy będzie też napęd HSM. |
No wlasnie, pewnie nie. Ale w A700 stabilizacja jest jak dla mnie wystarczajaco wydajna. Co do HSM to jestem ciekaw jego porownania do SSM w nowym tele Siony Przynajmniej nie jest wielki i ciezki, ale jesli ma miec podobna jakosc optyczna jak jego poprzednik, to chyba zdecyduje sie na Sigme 100-300.
Moge zapewnić, że AF Sigmy 100-300 chodzi tak samo szybko jak AF Canona 100-400. Ja różnicy nie widze.
O! Zapomniałem, że do Sony nie ma na razie Sigm HSM, więc 100-300 będzie inaczej ostrzyć. Może nie wolniej, ale głośniej.
jaad75 - Czw 31 Sty, 2008
Arek napisał/a: | OS-a w Sony i Pentaxie nie będzie, HSM ma być w korpusach które to wspierają. Czyli np. w K10D tak, a w zwykłym K100D już nie. |
Czyli Sigma zdecydowała się na hybrydowy AF w Pentaksie? Śrubokręt + mikrosilnik? Bo z tego co mi wiadomo, nie można połączyć silnika pierścieniowego i śrubokręta... Chyba, że te obiektywy będą kompatybilne wyłącznie z najnowszymi korpusami ze stykami SDM...
Prawdopodobnie będą kompatybilne tylko z tymi modelami które mają styki SDM
vip321 - Czw 31 Sty, 2008
no i nikon nic nie pokazał jesli chodzi o następce d80 ale lipa
MM - Czw 31 Sty, 2008
KaleSony napisał/a: | Nikon sobie ładnie strzelił w kolana tym d60, pewnie już chłopaki robią d60x z podglądem na żywo.
Podsumowując premierki to:
1 Sony
2 Pentax
3 Canon
4 Nikon
Sony jeszcze coś pokaże |
Czy musimy znosić "zakonspirowanych" pracowników Sony na tym forum?
To jakaś nowa forma robienia ludziom wody z mózgu wymyślona przez speców od marketingu z tego molocha? Logowanie się na forach i pisanie takich bzdetów? Dla mnie ten użytkownik jest wielce prawdopodobnie powiązany z Sony jako firmą a nie z aparatem jako takim.
Pstrykacz napisał/a: | O! Zapomniałem, że do Sony nie ma na razie Sigm HSM, więc 100-300 będzie inaczej ostrzyć. Może nie wolniej, ale głośniej. |
Ale porównujesz przy włączonym ograniczniku AF-u w 100-400L? Bo jak to ustrojstwo włączysz to Canon jednak górą.
Co do nowych tele Sigm... już zaklepałem sobie ich szybkie sprowadzenie i możliwość przetestowania na bagnecie Canona. Oczywiście bez 200-500/2.8
Cytat: | Czy musimy znosić "zakonspirowanych" pracowników Sony na tym forum?
To jakaś nowa forma robienia ludziom wody z mózgu wymyślona przez speców od marketingu z tego molocha? Logowanie się na forach i pisanie takich bzdetów? Dla mnie ten użytkownik jest wielce prawdopodobnie powiązany z Sony jako firmą a nie z aparatem jako takim. |
Nie rozumiem co się uczepiłeś tych pracowników Sony, myślę że przedstawianie tych ludzi w czarnych barwach powinno się skończyć dla Ciebie Panie MM co najmniej upomnieniem.
Osobiście jakbym miał się zainteresować sponsorowaniem pismaków forumowych to pod lupę brałbym Ciebie MM i jaada75 jako jednych z większych naganiaczy na sprzęt foto, jaada75 obecność na każdym większym forum poświęconym fotografii cyfrowej sprowadza się do reklamowania pentaxa, czasami mam wrażenie, że gdyby nie jaad75 to nikt by nie wiedział o istnieniu tej firmy w naszym kraju. Także MM otwórz oczy i zobacz się dzieję, zobacz co pokazało Sony: 3 lustrzanki, 2 obiektywy, prototyp FF i matryce, która się śni już Nikoniarzom po nocach, te kilka rzeczy pozwalają mi stwierdzić, że Sony najlepiej wypadło na PMA - gdzie tu konspiracja?
- poza tym nic nie poradzę, że lubię agresywne firmy zdobywające rynek marketingiem - w końcu będę pisał z tego pracę magisterską.
Różnie to bywa, zdarzało mi się że Sigma nawet jakoś szybciej doostrzyła, ale to zależy też od światła i od obiektu na który się celuje.
igorax - Czw 31 Sty, 2008
KaleSony napisał/a: | Cytat: | Czy musimy znosić "zakonspirowanych" pracowników Sony na tym forum?
To jakaś nowa forma robienia ludziom wody z mózgu wymyślona przez speców od marketingu z tego molocha? Logowanie się na forach i pisanie takich bzdetów? Dla mnie ten użytkownik jest wielce prawdopodobnie powiązany z Sony jako firmą a nie z aparatem jako takim. |
Nie rozumiem co się uczepiłeś tych pracowników Sony, myślę że przedstawianie tych ludzi w czarnych barwach powinno się skończyć dla Ciebie Panie MM co najmniej upomnieniem.
Osobiście jakbym miał się zainteresować sponsorowaniem pismaków forumowych to pod lupę brałbym Ciebie MM i jaada75 jako jednych z większych naganiaczy na sprzęt foto, jaada75 obecność na każdym większym forum poświęconym fotografii cyfrowej sprowadza się do reklamowania pentaxa, czasami mam wrażenie, że gdyby nie jaad75 to nikt by nie wiedział o istnieniu tej firmy w naszym kraju. Także MM otwórz oczy i zobacz się dzieję, zobacz co pokazało Sony: 3 lustrzanki, 2 obiektywy, prototyp FF i matryce, która się śni już Nikoniarzom po nocach, te kilka rzeczy pozwalają mi stwierdzić, że Sony najlepiej wypadło na PMA - gdzie tu konspiracja?
- poza tym nic nie poradzę, że lubię agresywne firmy zdobywające rynek marketingiem - w końcu będę pisał z tego pracę magisterską. |
...na targach najciekawiej zaprezentowała się wg. mojej opinii Sigma jak na razie; bardzo bardzo mi się ten wielki ogórek [albo silnik dla płetwonurków] podoba
KaleSony z całą uprzejmością ale naprawdę przesadzasz, to że MM czy Jaad coś sugerują lub nakłaniają, to nie dlatego, że to ich widzimisię, a jak sądzę wiedza; nie rozumiem tej opinii "...i matryce, która się śni już Nikoniarzom po nocach" - gdzie tu jakaś podstawa do dyskusji jakieś fakty??
Swoją drogą jak napisałeś o tej agresji Sony... czasami taka agresja robi ludziom wodę z mózgu... bo to tandetna chęć pchnięcia swojego produktu.
Fakt, Sigma pokazała ładne szkła, szkoda że problemem tej firmy jest robienie szkieł, które wielu przypadkach wykazują FF i BF co bardzo zniechęca do zakupu, szczególnie przez net ( odsyłanie, czekanie...blee )
Cytat: | KaleSony z całą uprzejmością ale naprawdę przesadzasz, to że MM czy Jaad coś sugerują lub nakłaniają, to nie dlatego, że to ich widzimisię, a jak sądzę wiedza |
Ja nie mam żadnego widzimisia (?) do naganiania na produkty Sony, zdaję sobie sprawę, że lata dominacji Canona na rynku spowodowały, że wielu ludzi nałożyło klapki na oczy, i co gorsza do dziś wmawiają innym, że istnieje tylko jeden system, rynek DSLR zmienia się w oczach, ile można udawać, że jest tylko Canon i Nikon.
Osobiście nie mam nic do jaada75 i jego pentaxa, a mój post był jedynie odpowiedzią na infantylne zaczepki MM.
Ja nie mam żadnego widzimisia (?)
widzimisię pot. «czyjeś stanowisko nieliczące się z niczym»
|
...pozycja, na rynku i w środowisku foto, Canon'a, Nikon'a, a nawet chwili odradzającego się Pentaksa jest zasłużona - głównie dzięki temu, że są od wielu wielu lat i jakby nie było to pionierzy. Sony w opinii wielu ludzi nie zasługuje na taką - równorzędną pozycję; ja też podzielam to zdanie, ale szanuję też tą markę, mimo że za największy minus jej uważam, że to SONY! -wielka korporacja o agresywnej polityce rynkowej, to tak jak mcdonalds 5-10 lat temu. Naprawdę szkoda mi było Minolty, że została podkupiona przez Sony...
bladyrunner - Czw 31 Sty, 2008
Ja nie mam żadnego widzimisia (?) do naganiania na produkty Sony, zdaję sobie sprawę, że lata dominacji Canona na rynku spowodowały, że wielu ludzi nałożyło klapki na oczy, i co gorsza do dziś wmawiają innym, że istnieje tylko jeden system, rynek DSLR zmienia się w oczach, ile można udawać, że jest tylko Canon i Nikon.
|
To ja ci powiem tak, popatrz sobie na listę i specyfikacje wszystkich obiektywów produkowanych przez Canona i Nikona, a następnie popatrz sobie na to co oferują inne systemy, zobaczysz wówczas, że pomimo braków i niedoskonałości w systemach Canona i Nikona, w ogóle nie ma dla nich żadnej sensownej alternatywy. Ja nie twierdzę, że za np. 10 lat system Sony nie dorówna obecnym liderom, ale na dzień dzisiejszy w żaden sposób nie można ich porównywać. Wybór obiektywówL w systemach C i N bowiem w porównaniu z wyborem obiektywów w systemie oferowanym przez Sony, to póki co jakby porównywać sklepik na rogu, z centrum handlowym.
MM - Czw 31 Sty, 2008
Warto uświadomić ludziom fakt, że Sony robi ludziom wodę z mózgu.
3 nowe aparaty a w sumie to można by z tego jeden zrobić. Canon czy Nikon może takich nowości mieć 20 rocznie, pytanie tylko PO CO?
Nowe obiektywy Sony..., Canon ma takie od lat, Nikon też gorszy nie jest (a nawet wypuścił teraz lepsze szkła), wielka ofensywa Pentaxa, bardzo ciekawe nowości Sigmy. Sony przy tych systemach ciągle blednie. Głośna reklama rzeczywistości nie zastąpi.
Prezentacja martycy FF bez korpusu, podgrzewanie atmosfery. Śmiech na sali. Ja taką matrycę robię zdjęcia już z dwa lata, Canon ma coś takiego od lat kilku, Nikon na bazie takie matrycy zrobił najlepszy aparat cyfrowy na świecie (tak - Nikon D3 jest dla mnie lepszy niż 1Ds Mark III), Pentax wypuszcza świetnie się prezentujące body K20D i nowości Sony to przy tym popierduchy a nie porządne aparaty.
Mnie bardzo cieszy, że Sony wprowadza nowości, ale to są nowości dla Sony, Canon czy Nikon ma takie "nowości" od dawna, więc to Sony musi gonić króliczka. Ludzi podniecają nowości, ja patrzę na to chłodniej bo takie sensacyjne nowinki od dawna leżą w mojej torbie foto i robię nimi zdjęcia. Teraz czekam na wymuszony ruch wielkich tego rynku, będą zmuszeni pokazać coś co znowu da powąchać tylko dym z rury tym goniącym. Kasa wielkich firm to nie wszystko, liczy się jeszcze wiedza i doświadczenie.
Mnie najbardziej w tym wszystkim cieszy nieuchronna zniżka cen, już opłata za "napis" nie będzie mogła być tak wysoka.
MM napisał/a: | Nikon na bazie takie matrycy zrobił najlepszy aparat cyfrowy na świecie (tak - Nikon D3 jest dla mnie lepszy niż 1Ds Mark III), |
...no chyba w tej klasie to trudno mówić co jest lepsze a co gorsze
wulf - Pią 01 Lut, 2008
igorax napisał/a: | Naprawdę szkoda mi było Minolty, że została podkupiona przez Sony... |
Gdyby nie to, to Minolta prawdopodobnie gryzła by glebę z innymi producentami lustrzanek o których już nikt nie pamięta. To był jedyny sposób aby pozostać w grze. Zobaczcie co się stało z Leicą - robi obiektywy do kompaktów, gdyby nie Panasonic pewnie nikt by o niej już nie słyszał.
MC - Pią 01 Lut, 2008
MM, zlosliwcze, musze Cie zmartwic. A900 z FF bedzie do konca roku. I juz pokazali ja na PMA.
KaleSony - Pią 01 Lut, 2008
bladyrunner napisał/a: | Cytat: |
|
To ja ci powiem tak, popatrz sobie na listę i specyfikacje wszystkich obiektywów produkowanych przez Canona i Nikona, a następnie popatrz sobie na to co oferują inne systemy, zobaczysz wówczas, że pomimo braków i niedoskonałości w systemach Canona i Nikona, w ogóle nie ma dla nich żadnej sensownej alternatywy. Ja nie twierdzę, że za np. 10 lat system Sony nie dorówna obecnym liderom, ale na dzień dzisiejszy w żaden sposób nie można ich porównywać. Wybór obiektywówL w systemach C i N bowiem w porównaniu z wyborem obiektywów w systemie oferowanym przez Sony, to póki co jakby porównywać sklepik na rogu, z centrum handlowym. |
Spoko, a ilu obiektywów używa przeciętny użytkownik? 2-3? Po co użytkownikom obiektywy, które nigdy nie zostaną użyte? Po co wyznawać starą teorię o przewadze szkieł C i N jak na rynku działa Sigma i Tamron - tyle super szkieł nikona, a tylu rezygnuje z nikkorów na rzecz Tamrona 17-50/2,8, ile jeszcze czasu będzie się karmić tymi bajkami lat 90tych o przewadze w dostępności szkieł.
Cytat: | Mnie bardzo cieszy, że Sony wprowadza nowości, ale to są nowości dla Sony, Canon czy Nikon ma takie "nowości" od dawna, więc to Sony |
Hmm, niedawno nikon w swoim D60 pisał o tym, że wprowadza nowość, czujnik wyłączający wyświetlacz po zbliżeniu oka do wizjera - A100 miała to 1,5 roku temu. D60 daje kolejną nowość, czujnik który ustawia wyświetlacz w zależności od trzymania w pionie czy poziomie, alfa miała to 1,5 roku temu.
C450 wprowadza do swojego modelu pomiar punktowy - WoW
C450 wprowadza niby podgląd na żywo - Sony wprowadza ruchomy wyświetlacz i podgląd na żywo z prawdziwego zdarzenia.
Guzik mnie obchodzi co ma Canon i Nikon w swoich sejfach, albo najwyższych modelach, mnie interesuje to co daje ludziom na tle konkurencji.
Wypuszczenie 3 nowych puszek, bardzo podobnych do siebie świadczy o dobrym podejściu do konsumenta, chcesz tanie lustro bierz A200, chcesz podgląd na żywo bierz A300, chcesz więcej MP bierz A350, dla Sony nie ważne który model się sprzeda, ważne żeby był to aparat z ich koszyka. Wcześniej było tak, że firmy dawały zazębiające się modele, a Sony widać chce zalać rynek DSLR swoim sprzętem. Teraz pytanie, czy Nikon i Canon się obudzi, czy nadal z głową w chmurach będą dumnie oglądali swoje 40% udziały w rynku.
jaad75 - Pią 01 Lut, 2008
KaleSony napisał/a: | Osobiście jakbym miał się zainteresować sponsorowaniem pismaków forumowych to pod lupę brałbym Ciebie MM i jaada75 jako jednych z większych naganiaczy na sprzęt foto, jaada75 obecność na każdym większym forum poświęconym fotografii cyfrowej sprowadza się do reklamowania pentaxa, czasami mam wrażenie, że gdyby nie jaad75 to nikt by nie wiedział o istnieniu tej firmy w naszym kraju... |
To może faktycznie powinienem się zgłosić po jakąś wypłatę do Apollo, albo nawet do Pentax/Hoya...
Jak tam, da się wyżyć z bycia "naganiaczem na sprzęt foto"?...
MM - Pią 01 Lut, 2008
MC napisał/a: | MM, zlosliwcze, musze Cie zmartwic. A900 z FF bedzie do konca roku. I juz pokazali ja na PMA. |
Dla mnie niczego nie pokazali tylko to zapowiedzieli. Tak pokazywać to ja mogę, że mam Ferrari w garażu. Pokazać to dać do ręki działający aparat.
Pod koniec roku pokażą aparat na FF w ile to lat po ukazaniu się 5D na rynku? Po ukazaniu się FF dla "mas"? Tak, dla mas, bo tak w tej chwili można pisać o 5D przy obecnych cenach tego korpusu. Nawet w naszym biednym kraju mnóstwo ludzi kupiło ten korpus. Gratuluję Sony postępu, ale to jest ciągle jak pogoń za sukcesem chińczyków w kosmosie, tam rządza amerykanie i rosjanie.
Mnie guzik obchodzi co Canon czy Nikon mają w najtańszych modelach bo ja takich aparatów do ręki nie biorę. Nie używam Tamronów a szkieł mam więcej niż 2-3 i wybór systemu to dla mnie zasadnicza sprawa. Za to śmieszy mnie wciskanie bajerów dla amatorów w najtańsze modele Sony. Dla mnie to jak cukrowane seriale mydlane którymi się brzydzę.
W tej chwili jedynym modelem korpusu Sony z prawdziwego zdarzenia jest A700. Podchodziłem do tego modelu z pełną nadzieją i napakowany dobrymi chęciami bo ciągle mam w pamięci niesamowitą jakość i klasę D7D. Niestety tylko to "7" z nazwy poprzednika przeszło na następcę. Ja pomijam jakość zdjęć czy obiektywy, bo wiem, że Canon ma lepsze. Byłem ciekawy korpusu. Podchodziłęm do niego kilka razy i niestety - nie udało mi się przekonać do tego korpusu. A naprawdę chciałem. Dla mnie fatalna ergonomia i obsługa a wykonanie zbyt tandetne jak na tę półkę. Serca kogoś zaawansowanego mającego częsty kontakt w dobrymi puszkami ten model nie podbije. Czekam na A900, może tam się w końcu uda.
jaad75 napisał/a: |
Jak tam, da się wyżyć z bycia "naganiaczem na sprzęt foto"?... |
Dla mnie strzał w "10" i koniec dyskusji na ten temat.
MC - Pią 01 Lut, 2008
Ciekawe porownanie do Rosjan i Amerykancow w kosmosie. Bo oni juz nawet na ksiezyc przestali latac i praktycznie sie nie rozwijaja w tej dziedzinie.
Przypominam Ci poza tym, ze Sony na rynku lustrzanek jest od dosc krotkiego czasu i musi ponadrabiac zaleglosci. Poczekajmy jeszcze ok. roku i zobaczymy.
Remol71 - Pią 01 Lut, 2008
Ten wątek staje się powoli mdły Dajcie już na luz.
MC - Pią 01 Lut, 2008
Dlatego proponuje ignorowac wynurzenia pana KaleSiony i dyskusje ograniczyc do aspektow merytorycznych.
Co do ergonomii w A700 to sie nie zgodze. Uwazam, ze jest sporo lepsza niz w 40D i minimalnie lepsza niz w D300, a oba macalem.
MM, Ty masz specyficzne wymagania, a fotki robisz zawodowo. Amator nie potrzebuje ultramegasuperszybkiego AF, a poza tym zazwyczaj go na to nie stac.
bladyrunner - Pią 01 Lut, 2008
Cytat: | Spoko, a ilu obiektywów używa przeciętny użytkownik? 2-3? Po co użytkownikom obiektywy, które nigdy nie zostaną użyte? Po co wyznawać starą teorię o przewadze szkieł C i N jak na rynku działa Sigma i Tamron - tyle super szkieł nikona, a tylu rezygnuje z nikkorów na rzecz Tamrona 17-50/2,8, ile jeszcze czasu będzie się karmić tymi bajkami lat 90tych o przewadze w dostępności szkieł.
|
Każdy system ma swoje braki i jak słusznie zauważyłeś wśród Nikkorów brakuje jasnego i taniego zamiennika kita, jednak systemy C i N mają owych braków najmniej, zresztą Sony również nie posiada w swoim arsenale takiego obiektywu. Istotnie również przeciętny użytkownik nie używa więcej niż kilku obiektywów, jednak istotą przewagi systemów C i N nie jest ilość, a różnorodność dostępnych szkieł. Potrzeby poszczególnych użytkowników są różne, a im większa różnorodność, tym większa możliwość indywidualnego dostosowania> Zresztą sam mówisz o dobrodziejstwie takiego dostosowania jakie mają dawać nowe lustrzanki Sony, tylko że obiektywy są znacznie ważniejsze.
Wypuszczenie 3 nowych puszek, bardzo podobnych do siebie świadczy o dobrym podejściu do konsumenta, chcesz tanie lustro bierz A200, chcesz podgląd na żywo bierz A300, chcesz więcej MP bierz A350, dla Sony nie ważne który model się sprzeda, ważne żeby był to aparat z ich koszyka. Wcześniej było tak, że firmy dawały zazębiające się modele |
To jest już kwestia różnego podejścia do marketingu, Sony musi próbować dotrzeć do jak największego spektrum klientów, bo nie wie jeszcze gdzie uda mu się wywalczyć sobie pole. W przypadku Nikona i Canona jest tak, że pozycje mają już wywalczone i pracują gównie na tym aby je skutecznie utrzymać. Wojna totalna tych dwóch firm, mogłaby spowodować daleko idące przeinwestowanie i w efekcie kłopoty. Sytuacje z zazębiającymi się produktami N i C nie jest zresztą zła dla klientów, bo oba systemy oferują podobny poziom, a decydując się na lustrzankę o danych parametrach wchodzimy zawsze do któregoś z dobrych systemów.
Cytat: | Hmm, niedawno nikon w swoim D60 pisał o tym, że wprowadza nowość, czujnik wyłączający wyświetlacz po zbliżeniu oka do wizjera - A100 miała to 1,5 roku temu. D60 daje kolejną nowość, czujnik który ustawia wyświetlacz w zależności od trzymania w pionie czy poziomie, alfa miała to 1,5 roku temu.
C450 wprowadza niby podgląd na żywo - Sony wprowadza ruchomy wyświetlacz i podgląd na żywo z prawdziwego zdarzenia. |
Taki czujnik zbliżeniowy miało jeszcze wcześniej Sony R1, ale to przecież pierdółka taka i nic ponad to.
Podgląd na żywo miał dużo wcześniej Olympus i też miał ruchomy wyświetlacz.
Wszystko to jednak sprawy drugorzędne, w tych pierwszorzędnych vide nowe obiektywy, pełna klatka itp, to takie "super nowości" Sony na rynku foto nie są żadnymi "super nowościami".
Reasumując muszę zwrócić twoją uwagę na to, iż do sprawy podchodzisz wybiórczo, tendencyjnie i operujesz półprawdami.
A żeby nie było, że jestem właścicielem sprzętu marki C lub N i całe to gadanie wynika z jakiejś systemowej zawiści, donoszę iż jestem posiadaczem Sony R1. Aparat ten uważam za bardzo udany, aczkolwiek z uwagi na oczywiste ograniczenia zaczynam się powoli przymierzać do lustrzanki i tym razem wybór mój nie padnie na Sony.
jaad75 - Pią 01 Lut, 2008
bladyrunner napisał/a: |
Cytat: | Hmm, niedawno nikon w swoim D60 pisał o tym, że wprowadza nowość, czujnik wyłączający wyświetlacz po zbliżeniu oka do wizjera - A100 miała to 1,5 roku temu. D60 daje kolejną nowość, czujnik który ustawia wyświetlacz w zależności od trzymania w pionie czy poziomie, alfa miała to 1,5 roku temu.
C450 wprowadza niby podgląd na żywo - Sony wprowadza ruchomy wyświetlacz i podgląd na żywo z prawdziwego zdarzenia. |
Taki czujnik zbliżeniowy miało jeszcze wcześniej Sony R1, ale to przecież pierdółka taka i nic ponad to.
Wszystko to jednak sprawy drugorzędne, w tych pierwszorzędnych vide nowe obiektywy, pełna klatka itp, to takie "super nowości" Sony na rynku foto nie są żadnymi "super nowościami".
|
Czujnik zbliżeniowy, obracanie wskazań na LCD, pomiar punktowy itd. miała jeszcze od czasów analogowych Minolta i Sony nie wniosło tu nic od siebie...
Idę robić zdjęcia.
Dobry artykuł:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,4884530.html
jaad75 napisał/a: | bladyrunner napisał/a: |
|
Czujnik zbliżeniowy, obracanie wskazań na LCD, pomiar punktowy itd. miała jeszcze od czasów analogowych Minolta i Sony nie wniosło tu nic od siebie... |
Dokładnie, a Canon i Nikon w swoich entry levelowych modelach dają to jako nowość - Nikon czujnik, Canon - pomiar. To jest woda z mózgu.
igorax - Pią 01 Lut, 2008
MC napisał/a: | Dlatego proponuje ignorowac wynurzenia pana KaleSiony i dyskusje ograniczyc do aspektow merytorycznych.
Co do ergonomii w A700 to sie nie zgodze. Uwazam, ze jest sporo lepsza niz w 40D i minimalnie lepsza niz w D300, a oba macalem.
MM, Ty masz specyficzne wymagania, a fotki robisz zawodowo. Amator nie potrzebuje ultramegasuperszybkiego AF, a poza tym zazwyczaj go na to nie stac. |
...a nie uważasz że ergonomia to sprawa osobista? to tak jak jeden woli szerokie spodnie a drugi wąskie, dyskutowanie o ergonomii jest bardzo subiektywne; chyba, że tyczy się to takich oczywistości jak np mały grip w C350D czy C400D; a to może być kwestia design'u.
... a jako dowód mojej tezy to : MM wyraził swoją opinię i Ty wyraziłeś swoją opinię; czyli wszystko na miejscu i logicznie poprawne A700 jest ergonomiczne dla Ciebie - nie dla MM / dla MM myślę, że d300 albo 40d a A700 nie.
MM - Pią 01 Lut, 2008
Z tą ergonomią A700 to nie tylko ja tak myślę. Ja pomijam tylko sam uchwyt, ten jest akceptowalny. Mnie wkurza np. brak górnego LCD bo dla mnie to oczywistość, że jest. Wkurza mnie lekko tandetna obudowa (od wyższego poziomu korpusu oczekiwałem dużo więcej), wnerwia mnie klawiszologia i tutaj najbardziej jak dla mnie Sony dało ciała. Pomijam zbyt ciemny wizjer, po 5D w sumie to nie dziwi, ale nawet moja Pani była zszokowana tą ciemnicą i to była jej pierwsza uwaga.
Przyjaciel mający D7D miał A700 pierwszy w swoich łapkach. Na pytanie czy kupuje ten korpsu tylko się skrzywił i powiedział, że nie ma takiej opcji. Byłem zdziwiony bo w sumie aparat oferuje całkiem sporo. Jak sam zacząłem się nim bawić to zrozumiałem. Komuś kto posiada D7D to A700 kojarzy się z czymś dużo gorszym i z tandetą. To oczywiście zasługa niesamowitej jakości D7D. Nie można było zrobić czegoś podobnego? Kosztowałoby to więcej, ale jestem przekonany że dużo więcej ludzi na tak wykonany korpus by się skusiło bo naprawdę czuć różnicę nawet nie klasy ale dwóch klas w wykonaniu. Wygrali księgowi nad konstruktorami. Dzieje się tak i gdzie indziej, Canon też daje ciała. Ale na tym poziomie zdecydowanie bardziej dba o klienta a Nikon go wręcz rozpieszcza za co bardzo tę firmę cenię. Generalnie Nikony są moim zdaniem najbardziej "fotograficznie" zbudowane z obecnie dostępnych aparatów. Nawet Pentax pokazuje Sony jak to się powinno robić.
Te wszystkie A100,200,300,350 nadają się jak dla mnie do kubła na śmieci tak samo jak 400 czy 450D czy D60, ale korpusu A700 oczekiwałem tego "czegoś". Jak dla mnie i wielu "minolciarzy" tego "czegoś" A700 nie ma i jest to przykre. Mam nadzieję, ze A900 będzie to miało bo nie mogę patrzeć jak mój przyjaciel się dusi ze starym D7D spoglądając z ogromną zazdrością i tęsknotą na to co wyczynia matryca w moim staruszku 5D.
MC - Pią 01 Lut, 2008
Oczywiscie, prawda jest, ze ergonomia to czesto kwestia gustu.
Ja uwazam, ze A700 dzieki aktywnemu ekranowi ma rewelacyjnie prosty dostep do praktycznie wszystkich potrzebnych funkcji, ale to oczywiscie moje zdanie.
Ja z kolei znam wiele osob, ktore juz sprzedaly 7D i kupily A700 i sa bardzo zadowolone.
Canon 5D to pelna klatka i mimo, ze stary, to nadal bardzo jary, ale swoje ograniczenia tez ma.
A900 pod uwage nie biore, bo foto to tylko hobby i to by bylo zbyt drogie.
MM - Pią 01 Lut, 2008
5D to jedno wielkie ograniczenie z wyśmienitą matrycą i boję się, że lepszej matrycy w aparacie już mieć nie będę. Ale mam też dosyć pewnych ograniczeń
MC - Pią 01 Lut, 2008
MM napisał/a: | 5D to jedno wielkie ograniczenie z wyśmienitą matrycą i boję się, że lepszej matrycy w aparacie już mieć nie będę. Ale mam też dosyć pewnych ograniczeń |
Domyslam sie, ze m.in. o AF chodzi. Bo generalnie aparacik
MM - Pią 01 Lut, 2008
Gdyby tylko 5D miał to co D3 to... byłbym szczęśliwy jak po wygraniu 1.000.000 $
MC - Pią 01 Lut, 2008
MM napisał/a: | Gdyby tylko 5D miał to co D3 to... byłbym szczęśliwy jak po wygraniu 1.000.000 $ |
Tak wlasnie sobie mysle, ze gdybym wygral wlasnie tyle, to bym na A900 nie czekal tylko kupowal D3. Marzenia, dobra rzecz
komor - Pią 01 Lut, 2008
MM napisał/a: | Gdyby tylko 5D miał to co D3 to... byłbym szczęśliwy jak po wygraniu 1.000.000 $ |
Bez sensu MM. Gdybyś wygrał 1M$ to nie musiałbyś mieć dylematu 5D czy D3 czy coś innego. Po prostu byś miał i to, i tamto, i jeszcze coś
Wujek_Pstrykacz - Pią 01 Lut, 2008
Ja miałem D7D przez dwa lata. To był naprawdę świetnie wykonany aparat. Nie trzeszczał tak jak obecnie posiadany C30D. Niestety zmieniłem system ze względu na brak dostepności super szkieł w Minolcie. Sony tego niestety nie poprawiło, dalej brak jest szkieł które mnie interesują. I nie zapowiada się na razie poprawa w tym temacie. Co do Sony A700 to widać wyraźnie że jakość materiałów użytych do tego aparatu odstaje od starego dobrego Dynaxa. Ale czy to aż taki wielki minus w dobie oszczędzania na wszystkim wszędzie. Ergonomia to rzecz gustu oczywiście.
vip321 - Pią 01 Lut, 2008
lalallala dajcie luz
Arek - Nie 03 Lut, 2008
http://www.optyczne.pl/index.php?art=77
Może to będzie jakimś tam podsumowaniem całego wątku i dyskusji.
jaad75 - Pon 04 Lut, 2008
Niezłe podsumowanie, aczkolwiek w kwestii systemu najbardziej mnie interesującego, nie zgodzę się z kilkoma stwierdzeniami...
Po pierwsze, użyteczność 35 makro jest niezaprzeczalna - jest zamiennikiem, obecnej od zawsze, 50-tki makro, czyli typowego obiektywu do reprodukcji. W przypadku takiego szkła, mała odległość robocza przy 1:1 jest zdecydowaną zaletą.
Nie rozumiem też zarzutu, że błędem jest poprawianie obiektywu kitowego. Podnieśli znacząco rozdzielczość matrycy, a 18-55 nawet na 10MP radził sobie bardzo przeciętnie. Poprawki były niezbędne, by klient dostawał dobrze sprawujący się produkt nawet w najtańszej opcji i za takie podejście należy Pentaxa chwalić.
Kolejna sprawa, to ceny - zdajesz sobie sprawę, że porównujesz MSRP z ceną rynkową? Poza tym, DA*200/2.8 SDM może się okazać lepszym szkłem niż wspomniana L-ka (pierwsze testy na to wskazują) i trochę wyższa cena byłaby wtedy usprawiedliwiona. Musimy poczekać kilka miesięcy, żeby cena się ustabilizowała.
Poza tym, kwestia projektowania pod APS-C, też jest mocno dyskusyjna, bo jak wiadomo, DA*300 i DA*200, to przeprojektowane wersje starych FA* i najprawdopodobniej kryją pełną klatkę, tak jak większość dłuższych szkieł DA. Nie przekonamy się na 100%, dopóki szkła nie trafią do użytkowników.Pełnej klatki zresztą nie będzie u Pentaxa w ciągu najbliższych dwóch lat, więc to też melodia przyszłości. Nie jest chyba też problemem wznowienie produkcji starych FA w razie czego - Pentax miał przecież rozbudowaną linię pełnoklatkowych szkieł.
Dla mnie najbardziej interesującym jest, czy nowe szkła SDM mają silniki pierścieniowe, czy hybrydowe napędy z mikrosilnikiem, jak dwie pierwsze DA*.
Arek - Pon 04 Lut, 2008
Wątpię aby 2.8/200 było jakoś znacząco lepsze od L-ki, bo tutaj Canon się postarał i to jeden z lepszych jego obiektywów. Nawet jeśli uwzględnimy to że cena Pentaxa zejdzie 100-200 USD od sugerowanej, nadal będzie to znacząco więcej od Canona. Tymczasem system, który atakuje pozycję liderów nie może robić tego oferując sprzęt 20% drożej od sprawdzonych w boju i uznanych za świetne modeli konkurencji.
igorax - Pon 04 Lut, 2008
(...)Szczególnie że próbuje się wbić na rynek.
Pentax mimo wszystko popisał się, na tle konkurencji, pod względem nowości wypadł wręcz rewelacyjnie, jestem pewien tego, że przyciągnie tym wielu klientów. Firma jak widać buduje zaufanie wśród swoich użytkowników, co będzie procentować w nabywaniu nowych klientów, pokazywanie stosunkowo regularnie nowych szkieł, czy nowych (dobrych) korpusów, wyjdzie im tylko na dobre. Jako użytkownik Canona szczerze pozazdrościłem.
P_M_ - Pon 04 Lut, 2008
igorax napisał/a: | (...)Szczególnie że próbuje się wbić na rynek.
Pentax mimo wszystko popisał się, na tle konkurencji, pod względem nowości wypadł wręcz rewelacyjnie, jestem pewien tego, że przyciągnie tym wielu klientów. Firma jak widać buduje zaufanie wśród swoich użytkowników, co będzie procentować w nabywaniu nowych klientów, pokazywanie stosunkowo regularnie nowych szkieł, czy nowych (dobrych) korpusów, wyjdzie im tylko na dobre. Jako użytkownik Canona szczerze pozazdrościłem. |
Jak chce sie zaistniec, to trzeba sie starac bardziej. Pentax dzwiga sie i dobrze. Puszki w niskim przedziale cenowym sa naprawde bardzo kuszace. Doskonale cie rozumie.
Ciekawych szkiel tez im przybywa. Takze od producentow alternatywnych. To bardzo dobrze wrozy, jesli chodzi o wybor, jakosc i ceny w innych systemach, chociaz ci najwieksi wciaz serwuja nam to, z czego nie do konca jestesmy zadowoleni.
|
|