forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon 40D, C50mm 1.4, Sigma 10-20 i front focus?

cangee - Pią 20 Lip, 2012
Temat postu: Canon 40D, C50mm 1.4, Sigma 10-20 i front focus?
witam,

Jakiś czas temu zakupilem Canona 40D z obiektywem Sigma 10-22 f4-5.6. Po obejrzeniu kilku pierwszych zdjęć na monitorze zadowolony szczegolnie nie byłem, zauważalne mydło mimo krótkich czasów naświetlania. Uznałem, że to 'jakosc' tej Sigmy i na chwile to zaakceptowałem.

Kilka dni temu zakupiłem nówke Canona 50mm 1.4. Zaskoczenie moje było wielkie kiedy ujrzałem pierwsze zdjęcia. Wygląda to na front focus.

50mm 1.4 na statywie - af ustawiany na '0'

Zrobiłem też kilka zdjęć testowych:

Canon 50mm przy 1.4 - AF ustawiany na górny kod kreskowy, statyw, samowyzwalacz 2s

Sigma 10-20 4-5.6 ustawiony na 20mm, AF ustawiany na górny kod kreskowy, statyw, samowyzwalacz 2s

na obu zdjęciach, szkłach tej ostrości niestety nie ma. Niepokoi mnie też delikatne niedoświetlenie na zdjęciach. Zdjęcie karty zostało zrobione w samo południe, światło dzienne, pokój dobrze doświetlony, balans na światło dzienne, aparat ustawiony na Av, sam dobrał czas naśw. Zdjecie pudełka na dworze, ta sama pora, ekspozycja 'wyzerowana' i znowu niedoświetlenie.

Co o tym sądzicie? Body swiruje? Bez serwisu chyba sie nie obejdzie..

mozer - Pią 20 Lip, 2012

cangee, test celności AF robi się inaczej - powierzchnia w którą celujesz powinna być sporo większa od obszaru czujnika i przede wszystkim powinna być prostopadła do osi obiektywu. Wynika to m.in. z tego, że wielkość czujników i ich lokalizacja nie pokrywa się z diodami w wizjerze. Spójrz chociażby na jakiś nowszy test optycznych jak wygląda tablica, w którą celują.

Jeśli chodzi o niedoświetlenie, to fotografując jasne motywy trzeba ustawić korekcję EV na plus.

Zrób te testy porządnie - wtedy będzie można coś powiedzieć sensownego.

PS.

cangee - Pią 20 Lip, 2012

ok, dzieki,

poszukam lepszej tablicy, przyloze sie do testu i wrzuce raz jeszcze

mozer - Pią 20 Lip, 2012

cangee, polecam chociażby 1 link z wątku: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=37586
cangee - Pią 27 Lip, 2012

rzućcie okiem na dzisiejszy test. Zdjecie wykonane przy przyslonie 1.4. AF ustawiony na zero oznaczone czerowną kropką. Szału z ostrością nie ma. No i ta aberacja jakaś dziwna moim zdaniem. Z dołu czerwona, góra zielona. Co o tym sądzicie?

C 50mm 1.4

crop

mozer, dzieki za link

moronica - Pią 27 Lip, 2012

moim zdaniem celnosc jest ok a aberracje to norma w jasnych szklach
komor - Pią 27 Lip, 2012

cangee napisał/a:
No i ta aberacja jakaś dziwna moim zdaniem. Z dołu czerwona, góra zielona.

Taka właśnie ma być. Z tym, że nie czerwona tylko magentowa i taka właśnie jest. :)

powiem Wam, że ostrość zdjęć jakoś nie robi na mnie wrażenia. Strzeliłem jeszcze jedną testową, statyw, 2s wyzwalacza, AF w centralnej czesci tarczy.na cropie bez szału. Czepiać się tego, wysyłać do serwisu czy pogodzić się z tym?

f 1.4

crop

moronica - Pią 27 Lip, 2012

cangee, ale co mieliby zrobic w serwisie? jesli AF trafia gdzie powinien oraz jesli nie ma takich cyrkow ze np prawa strona jest mniej ostra od lewej to oni nic na to nie poradza. taka charakterystyka tego szkla widac. moim zdaniem jak na f/1.4 wcale nie jest zle, zawsze mozna sobie przymknac do f/1.8 czy f/2 i powinno byc juz ladnie
MC - Pią 27 Lip, 2012

Jak na f1.4 to jest bardzo ok.
mozer - Pią 27 Lip, 2012

cangee, zgadzam się z przedpiszcami - celność ok, a na f/1.4 nie można wymagać żylety. Nawet eLki za grube tysiące jej nie mają...

hmm jeśli mam być szczery to nie miałem jakiegoś konkretnego punktu odniesienia co do jakości przy max otwarciu. Wydawało mi się, że punkt na który ostrzymy mimo bardzo małej głebi ostrości przy przysłonie 1.4 powinien być ostry jak żyleta. skoro piszecie, że jak na f 1.4 jest bardzo ok to git, biorę sie do pracy, zaczynam robić zdjęcia i kończe doszukiwać się front/back focusów :)

wybaczcie zawracanie głowy 'takimi' sprawami. Każdy gdzieś kiedyś jakoś zaczynał ;)

dzieki za pomoc!, pozdrawiam

mozer - Pią 27 Lip, 2012

cangee, spójrz sobie na wykresy rozdzielczości w testach obiektywów - rzadko maksimum jest na otwartej przysłonie - nawet w ciemnych szkłach :)